2009-01-02
除夕晚天氣寒冷,最岩就係同家人去打邊爐兼慶祝新一年來臨。海港九點後火鍋配料有特價,我地早在八點三去到拎位,但已經好多人係度等候了,想不到會有冇多人呢!不過因為酒家本身比較細,加上大堂位置擺放左不少檯椅,令到等位既位置比較逼。等等等,大約九點半先有位。雖然我地獲分配的不是火鍋檯,要係檯面加上電磁爐,但爐不會太高,唔駛成日要企高放野入爐。我地叫了大良魚湯鍋底,鍋底係奶白色的魚湯,內有炸魚塊、腐竹同埋大蔥。魚湯味道淡淡的,沒有什麼魚味,相信只是一些現成製成既湯底。雖然有炸魚塊,但不會令成個湯底太油,不會熱氣。呢度既火鍋生料各有不同既價錢,有平有貴,任君選擇。最後我地四人叫了肥牛、魚皮餃、水餃、生根、腐竹、雞肉、鯪魚球、脆肉鯇、生菜。其中首選推介係水餃,不知道係來貨定自家製,材料十分豐富。有木耳絲、豬肉同蝦。水餃賣相做得不錯,水餃皮就好像食雲吞咁有靚靚金魚尾,豬肉係瘦肉,不會有成大堆肥肉出現,木耳絲爽脆特別,而蝦亦很大隻,整隻水餃餡料調味很美味,真係要講句皮薄餡靚呢!而腐竹可能配上魚湯底,覺得特別美味。腐竹好似煲腐竹雞蛋糖水咁滑咁香,而且仲吸收哂湯汁呢!肥牛我地叫了兩碟,雖然不是話最靚,但都好
我地叫了大良魚湯鍋底,鍋底係奶白色的魚湯,內有炸魚塊、腐竹同埋大蔥。魚湯味道淡淡的,沒有什麼魚味,相信只是一些現成製成既湯底。雖然有炸魚塊,但不會令成個湯底太油,不會熱氣。呢度既火鍋生料各有不同既價錢,有平有貴,任君選擇。最後我地四人叫了肥牛、魚皮餃、水餃、生根、腐竹、雞肉、鯪魚球、脆肉鯇、生菜。其中首選推介係水餃,不知道係來貨定自家製,材料十分豐富。有木耳絲、豬肉同蝦。水餃賣相做得不錯,水餃皮就好像食雲吞咁有靚靚金魚尾,豬肉係瘦肉,不會有成大堆肥肉出現,木耳絲爽脆特別,而蝦亦很大隻,整隻水餃餡料調味很美味,真係要講句皮薄餡靚呢!而腐竹可能配上魚湯底,覺得特別美味。腐竹好似煲腐竹雞蛋糖水咁滑咁香,而且仲吸收哂湯汁呢!肥牛我地叫了兩碟,雖然不是話最靚,但都好新鮮,而且亦有好香油香味,以第二碟為佳。鯪魚球有大既十幾粒到,新鮮彈牙冇太重既腥味,亦都落左少少既調味,令整粒鯪魚球鮮味更加突出。脆肉鯇新鮮不霉,雖然有骨但都係一些大骨,好容易搵出。碟碟材料都碟碟新鮮,值得一讚!
食完後還食了甜品,有媽媽的桂花糕,我的芒果布甸、妹的楊支甘露同姐的椰王燉雪烚。我各試了少許,其中以雪烚椰王燉蛋白最為好食,一向不太愛熱食甜品既我都喜歡。話雖是雪烚,但食落口感似啫喱多些。但最重要是蛋白,很滑而且有蛋香,仲滲入少少椰香味,係一個清甜甜品。楊支甘露就酸酸甜甜,芒果酸了少少,但整體很開胃美味。至於芒果布甸係普通貨色,桂花糕就不好食,太過甜掩蓋左桂花香味。
總括火鍋配料質素好好,整餐都很滿意。要讚既係呢度既侍應好好,有問必答而且問多些都冇嫌麻煩。同埋問佢拎野一定即時拎比你,唔會一了了之。唯一缺點係環境欠佳,比普通酒家嘈,可能是長方形設計,聱音比較集中同埋迫。同埋個廁所比較殘舊但尚算清潔既。但有一好處就係對要泊車既人就好方便,因為酒家旁邊就有停車場,行幾步就去到。
約$380