2023-02-18 296 浏览
茗茶店飲品買一送一至24/2‼️.今日要嚟介紹呢間幾特別嘅茗茶甜品飲品店,主打用普洱/烏龍/茉莉/滇紅做出雞蛋仔/蒟蒻麵/雪糕/scone等等甜品,今次我試咗佢買一送一嘅飲品(飲品menu幅圖左邊同中間兩行)先!佢要你like/follow 社交平台再post個story tag返佢哋等等,去到24/2咋大家拿拿臨試吓喇喂😳⚠️menu影得有少少要出動梁國雄議員,敬請見諒🫡⚠️.1️⃣普洱燕麥奶($45)見到燕麥奶就心思思想揀,估唔到普洱呢款濃茶同淡淡嘅燕麥奶撞埋一齊勁似楓糖漿嘅味道!😲驚艷咗,一試難忘,但就唔好expect仍然會飲到普洱味,呢個系列係試佢mix埋嘅效果的~同埋有啲細杯🥲正價嘅話性價比不高👆🏻.2️⃣茉莉花茶燕麥奶($45)相對較斯文嘅blending,但估唔到同燕麥奶溝埋都仲有明顯嘅茉莉花茶味,好清新,似飲緊Jasmine latte咁😂so far香港茶飲店未飲過呢隻味道,燕麥奶又感覺上無鮮奶咁有罪疚感,如果買一送一係值得一試!.性價比:🌕🌕🌕🌕🌑(買一送一)🌕🌕🌗🌑🌑(正價)美味度:🌕🌕🌕🌕🌗獨特性:🌕🌕🌕🌕🌕.📍活在茶下 (尖沙咀)🍵尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下O
茗茶店飲品買一送一至24/2‼️
⚠️menu影得有少少要出動梁國雄議員,敬請見諒🫡⚠️
1️⃣普洱燕麥奶($45)
2️⃣茉莉花茶燕麥奶($45)
性價比:
🌕🌕🌕🌕🌑(買一送一)
🌕🌕🌗🌑🌑(正價)
美味度:🌕🌕🌕🌕🌗
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌕
📍活在茶下 (尖沙咀)
🍵尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖
2023-02-13 1836 浏览
都市人要減除壓力,有好多方法,有啲人就大飲大食、去旅行、去行山、打波做運動,亦有啲人飲杯咖啡、嘆杯茶,都喺好舒緩壓力嘅方法。今日嚟到海運大廈嘅「Tea Moment」茶飲店享受一下悠閒時光,飲返好個靚心情。 依家時下開咗好多茶飲店,不過大部分都喺比較台式,亦都只喺主打外帶,可以堂食嘅比較少,但呢度就好唔同,先講講環境,有種好文青風嘅感覺,又似間咖啡小店,裝修非常雅緻。 其實初時唔知道佢賣咩茶,以為都喺台式,但近門口嘅展示櫃,細看之下,原來喺中式茶嘅變奏。店員介紹佢哋喺同本地茶葉老字號「福茗堂茶莊」攜手合作,更研發咗全球第一部人工智能泡茶機,將傳統泡茶技藝跟現代科技融合,令各種茶葉有更大發揮,怪唔之得裡面有幾座大大嚿嘅儀器啦!店家嘅宗旨,正如店名嘅中文譯名「活在茶下」,希望客人透過一杯茶,飲返好心情,當然,放慢步伐,坐低慢慢細嚐。 晌展示櫃上,擺放咗店家所賣嘅6種茶葉,包括綠茶、白茶、烏龍茶、紅茶、黑茶 及花茶,每一種茶葉都有詳細介紹其特性、色香味同埋讓人飲出咩心情,非常有意思,而且,每種茶佢都有一支霧化器,可以撳嚟聞一聞吓啲茶香,非常得意。 每一種茶葉旁邊,都有一種該茶葉所代表嘅顏色,
。
,又似間咖啡小店,裝修非常雅緻。
。
每一種茶葉旁邊,都有一種該茶葉所代表嘅顏色,用嚟做咩呢?原來喺俾啲客人表達佢哋想有啲咩心情,就放喺櫃檯上嘅收集板,睇見咁多黃色嘅葉,原來好多人都喺希望悠閒抖一抖。
此外,下邊仲有好多跟茶飲相關嘅物品作零售,例如有「福茗堂」嘅普洱茶餅、一套特色嘅茶杯、茶壺、保溫杯、茶包禮盒……等等。
雖然 6種茶葉作基調,查實茶飲款式有好多,以分類計,有啲茗茶、調飲、燕麥奶調茶、經典茗茶、手泡檸茶;以配合各種茶飲,亦有多款美食,例如特色雞蛋仔、健康料理、軟雪糕、鬆餅、茶曲奇……等等,好多更以茶作為元素,真喺唔止飲茶咁簡單
。
仲有就喺店家特意將各種茶葉嘅一凍一熱飲品,配上食物作為一個推介建議,當然,客人唔一定咁配,不過試下又無妨
普洱燕麥奶 $45

平時響茶記飲奶茶就飲得多,普洱茶配燕麥奶肯定喺人生第一次,估唔到又夾得到喎,雖然唔似飲奶茶嘅感覺,但喺,普洱燕麥奶確喺幾香,加咗一小片八角,更滲出微微八角香,真有意思。個人覺得,奶泡打得厚身多一點,口感可能更好。
香茅茉莉 $48

呢款香茅茉莉,以香茅、蕃茜、青檸、茉莉花茶混合,只有凍飲。因為加咗香茅、蕃茜、青檸,所以入口非常清爽,但又唔會覺得好古怪,幾種味道加埋一齊,又意外地襯,真喺茶飲嘅創意可以無限大。
香茅茉莉
鐵觀音鬆餅 $35、大紅袍茶曲奇 $38

烘焙套餐喺購買任何茶飲,加$25就可配原味雞蛋仔、鬆餅或茶曲奇,而鬆餅另加$15可配上奶油及果醬。鬆餅嘅茶味好突出,口感實在,但唔會太乾,伴上嘅奶油好香滑,果醬亦都好特別,應該喺桃味果醬,但更加入一啲果皮肉;茶曲奇好大件,入口鬆化,同樣茶味香濃,配茶飲真喺幾得意。
宣威火腿芝士雞蛋仔 $68

呢款雞蛋仔每日限量,既然有供應,就唔好錯過試一試,餐牌標明喺用上雲南宣威火腿、頂級蘭王蛋,自然有所期待。當然賣六十幾蚊一份雞蛋仔唔可以講平,不過晌度喺一種環境嘅享受,況且,雞蛋仔烘得脆口,蛋心綿密,唔會得陣風,而且好有蛋香,配以火腿、芝士,鹹鹹香香,實在唔錯。
宣威火腿芝士雞蛋仔
宣威火腿芝士雞蛋仔
題外話,應該新張關係,有個「買一送一」優惠,但就要做番少少步驟,不外乎晌店家嘅IG / FB讚好、追蹤,又公開分享啲飲食物照咁啦,而呢個着數去到2月24日,好短咋,真要把握機會!
今次嘅茶飲嘅體驗喺幾特別,悠悠閒閒咁,飲返出一份輕鬆心情!
作為福茗堂嘅老顧客😌有新嘢,當然要去試吓,聞說這個是香港獨一無二的茶飲機,是老闆自己研發,同自己沖茶口感很相似🫖🍵1️⃣普洱燕麥奶 💰45好好飲,有茶味之餘,又唔會比燕麥奶蓋過茶味😍2️⃣杞子藜麥飯 💰88聽個名都知健康,個飯底好夠味,可以選擇茶熏雞/沙茶香菇花菜,而且仲有茶葉溏心蛋,原來佢哋連呢個都係用自己嘅茶製作👍🏻好正3️⃣杭州桂花雞蛋仔 💰38清香桂花,配上蛋中之王蘭王🥚香味撲鼻,而且從來都未試過,食雞蛋仔可以咁招積😎用上刀叉🍴溫馨提示 1️⃣+2️⃣可以做健康料理套餐$125

1️⃣普洱燕麥奶 💰45
好好飲,有茶味之餘,又唔會比燕麥奶蓋過茶味😍

2️⃣杞子藜麥飯 💰88

3️⃣杭州桂花雞蛋仔 💰38

溫馨提示
1️⃣+2️⃣可以做健康料理套餐$125
2023-01-11
普洱燕麥奶
海港城又有新店開幕,呢間茶飲店提供特式茶飲🍵、甜品🧁、小食🧇同健康料理🍚。佢地仲研發咗部𝖠𝗅智能泡茶器,會根據唔同茶葉自動調較水溫同浸泡時間,確保出品穩定🤖。11/2-24/2期間仲有限定「買一送一」優惠 💚! .📍茉莉花茶軟雪糕($38) 𝖩𝖠𝖲𝖬𝖨𝖭𝖤 𝖳𝖤𝖠 𝖲𝖮𝖥𝖳 𝖲𝖤𝖱𝖵𝖤 真係用咗茶葉打成粉去製成,雪糕口感軟滑🍦,帶有微微茶香🍃加埋個脆筒清新唔會膩👍🏻 .📍宣威火腿芝士雞蛋仔(每日限量)($68) 𝖸𝖴𝖭𝖭𝖠𝖭 𝖧𝖠𝖬 & 𝖢𝖧𝖤𝖤𝖲𝖤 𝖤𝖦𝖦𝖫𝖤𝖳𝖳𝖤 雞蛋仔全部用咗蘭王蛋去整🐣,而且口味好特別,有茉莉花茶/杭州桂花/香蒽蝦米等等。今次食咗個*限量供應*嘅宣威火腿芝士雞蛋仔🤩!外層香脆中間綿密,火腿同芝士嘅鹹香好突出🐖🧀呢個真係必食❤️‍🔥! .📍茶曲奇($38) 𝖳𝖤𝖠 𝖢𝖮𝖮𝖪𝖨𝖤 有鐵觀音/茉莉花茶/大紅袍3款口味🍪,口感鬆化中間濕潤,今次食咗頭2款,帶有清新茶香💚,幾好👍🏻。 .📍鬆餅($35) 𝖲𝖢𝖮𝖭𝖤 有原味 / 鐵觀音 / 茉莉花茶 / 大紅袍4款口味,大紅袍味食到好濃茶香,口感鬆化但乾身咗啲,都算唔錯。 .📍 香茅茉莉($48) 𝖫𝖤𝖬𝖮𝖭𝖦𝖱

📍茉莉花茶軟雪糕($38)
𝖩𝖠𝖲𝖬𝖨𝖭𝖤 𝖳𝖤𝖠 𝖲𝖮𝖥𝖳 𝖲𝖤𝖱𝖵𝖤

📍宣威火腿芝士雞蛋仔(每日限量)($68)
𝖸𝖴𝖭𝖭𝖠𝖭 𝖧𝖠𝖬 & 𝖢𝖧𝖤𝖤𝖲𝖤 𝖤𝖦𝖦𝖫𝖤𝖳𝖳𝖤

📍茶曲奇($38)
𝖳𝖤𝖠 𝖢𝖮𝖮𝖪𝖨𝖤

📍鬆餅($35)
𝖲𝖢𝖮𝖭𝖤

📍 香茅茉莉($48)
𝖫𝖤𝖬𝖮𝖭𝖦𝖱𝖠𝖲𝖲 𝖢𝖨𝖫𝖠𝖭𝖳𝖱𝖮 𝖣𝖤𝖫𝖨𝖦𝖧𝖳
🍃茶飲有好多選擇,我哋揀咗花茶系列🌼,呢款茶加入香茅、蕃茜、青檸同茉莉花茶。飲落香茅味突出,味道清新,唔會甜膩,零罪惡感。

全港獨家研發智能茶藝機械人 用AI模仿茶藝師泡茶技巧⚙️根據各種茶葉特性 自動調較水溫同浸泡時間 穩定迅速咁泡出茶葉最佳色香味 媲美人手泡茶架🥰.📌經典茗茶每一款都好似飲緊濃茶咁 勁香醇濃厚 aftertaste好強 茶控表示好興奮🍵唔太識品茶 但我都大推‼️1️⃣浙江綠茶 $38綠茶係不發酵茶 香醇得嚟好甘鮮清爽 味道就類似伊藤園嗰款濃茶咁 個人最鍾意呢款💚2️⃣福建烏龍 $38烏龍係半發酵茶 咁多杯入面最醇和 但個回甘味就好濃🤎3️⃣雲南滇紅 $42紅茶係全發酵茶 冇叫錯 茶底最香醇勁濃強 亦都係最long-lasting❤️4️⃣沈韻熟普洱 $38黑茶係後發酵茶 雖然係最深色 但個味幾醇和 係溫和嘅茶 仲多左陣陳香🖤5️⃣茉莉花茶 $38用左綠茶同新鮮茉莉花做原料 茶底濃醇得嚟 唔會蓋過天然花香味🧡.📌桃蜜綠茶 $58試左咁多款茗茶之後 就試下tea mocktail🍹呢杯用左白桃+有機蜂蜜+綠茶 加埋一齊味道平衡得好好 好夾👍🏻.📌原味鬆餅 $35口感唔錯喎 做到外脆內鬆化😝牛油味唔太重🧈反而蛋香味就幾濃 所以食落冇油膩感🥚但就有少少乾💦.📌茉莉花茶鬆餅 $35呢款相對鬆軟同濕潤啲🤤但唔知點解有啲鹹味🤔

📌經典茗茶

桃蜜綠茶

📌原味鬆餅 $35
原味鬆餅

📌茉莉花茶鬆餅 $35
呢款相對鬆軟同濕潤啲🤤但唔知點解有啲鹹味🤔個茉莉花聞落超香 雖然食落會薄弱啲 但個清香味都係濃🌸
茉莉花茶鬆餅

📌奶油及果醬 +$15
Clotted cream幾軟滑 但奶味唔算太濃🥛果醬好足料 勁多果肉 仲有茶葉 幾特別 但就偏甜🌿唔洗加配淨食scone已經好夠🫶🏻
奶油及果醬

📌鐵觀音茶曲奇 $38
焗完之後外脆內鬆化 唔會太硬實🍪但就好乾🥺呢款個茶香味濃啲 食到茶嘅甘醇🍵但甜左少少🤏🏻
鐵觀音茶曲奇

📌大紅袍茶曲奇 $38
呢款好厚身 同樣外脆內鬆化😋雖然兩款都係烏龍茶 但大紅袍用咗嚟整曲奇之後 個茶味冇鐵觀音咁濃 可能呢款糖落重手左 仲甜過上面嗰款 蓋過左個茶味🥺
大紅袍茶曲奇

📌茉莉花茶雲呢拿軟雪糕 $38
軟雪糕好有驚喜 必食呀❣️茉莉花茶味嘅雪糕坊間都好少有👀望落質地好冰感 但食落好軟滑🍦原本以為兩溝個茶味會弱左 點知 依然食到綠茶嘅甘醇同花嘅清香味🍵🌸反而雲尼拿香冇乜 似牛奶味多啲🥛個筒都幾夠脆😆
茉莉花茶雲呢拿軟雪糕

📌杭州桂花雞蛋仔 $38
用左頂級蘭王蛋日本麵粉 果然蛋香十足🍳平時桂香味甜品都可能會有啲苦澀味 但呢到冇呢個問題 淡淡桂花清香 用嚟整雞蛋仔又幾夾🙌🏻雖然望落好似好窿咁 但食落又唔會有燶味 做到外脆內鬆軟嘅口感 高質🥹
杭州桂花雞蛋仔
大紅袍茶曲奇
茉莉花茶雲呢拿軟雪糕
杭州桂花雞蛋仔
2023-01-08 439 浏览
海港城又新開咗一間新派中茶店「活在茶下」,平時飲咖啡都鐘意飲燕麥奶嘅我,發現佢地竟然有「燕麥奶調茶」系列!忍唔住要試試佢😍 仲要佢地主力提倡以健康少甜為目標,簡單係健康人士嘅恩物。蜂蜜滇紅燕麥奶 $45用有機蜂蜜、紅茶、燕麥奶調配出嚟!超好飲而且唔係好甜!茉莉花茶燕麥奶 $45原來茱莉花茶加蒸麥奶係咁夾!淡淡嘅花香味非常提神!宣威火腿芝士雞蛋仔 $68即叫即整,每日限量20份嘅雞蛋仔,用芝士同頂級蘭王蛋製成,仲有啲咸咸地嘅肉係入面,提升味道

蜂蜜滇紅燕麥奶 $45
用有機蜂蜜、紅茶、燕麥奶調配出嚟!超好飲而且唔係好甜!

茉莉花茶燕麥奶 $45
原來茱莉花茶加蒸麥奶係咁夾!淡淡嘅花香味非常提神!

宣威火腿芝士雞蛋仔 $68
2023-01-03
Tea
2023-01-05 286 浏览
I was walking around Harbour City for food but passed by this new tea place and walked in. I’ve already tried 3 of their drinks and am very happy with each one. It is pricey but you can taste the quality and care. I’m addicted and plan to go everyday to drink of what they offer.
2023-01-05
等候时间
6 分钟 (堂食)