2006-09-06 16 浏览
人人對呢度評語好差...我地就盡地一鋪殺入去......金邊粉,金柚沙律,椰青焗飯,冬蔭功....好多好多....味道好正宗....油不多,就算辣度適中,不過碟碟都好香~最好食生蝦~因為好新鮮~飽曬之餘仲有甜品~至於服務員我比較欣賞男經理~佢好好service,笑容塔夠!最勁係佢速度反應快~好pro呀~會都介紹我地食好多好野~而且其他員工都好有禮同好nice...價碼合理環境都好舒服~一分錢真係一分貨~整體:唔似講得咁差~值得支持值得再去~但記得要book位因為好多人有排等~GOOD~
人人對呢度評語好差...我地就盡地一鋪殺入去......
價碼合理環境都好舒服~一分錢真係一分貨~
2006-09-02 18 浏览
星期六lunch buffet為$78,仲未加一(一至五係$68)。之前想試呢度,見今日冇乜人就試,點知...一入到去冇人serve,要出去搵人先拎d刀、叉、水、menu黎,tick完要乜之後野食都上得快,但平均味道好一般,唔值。叫黃咖哩什菜攪黎攪去得幾條菜,雖然咖哩唔太辣,雞肉超硬,又冇味。咖哩類都冇乜"送",得d汁,托咩?豬頸肉又硬喎…都數唔完佢d唔掂。我個fd話:唔怪之星期六食lunch時段可以冇乜人啦。

之前想試呢度,見今日冇乜人就試,點知...

我個fd話:唔怪之星期六食lunch時段可以冇乜人啦。
2006-08-30 4 浏览
因為aisa miles分就到期, 所以用左積分換左此店既dinner餐來食下..一早book定位個book位既先生已經令我覺得佢地好有禮貌...昨晚7時去到由帶位到waiters個個都好nice真係十分之開心...2個人既餐包..酸辣湯- 好辣2個人飲左一半已經要放棄同埋個胃有d唔舒服..不過味道係唔錯巴.泰式沙津- 用青木瓜絲做出來既..不過d木瓜絲好生太爽口啦; 味道都一般啦金邊粉- 好正炒得又唔油好香..成晚最欣賞就係這碟送炒什菜- 無咩特別味道都ok..唔算油麵包咖哩牛肉- 用麵包盛住d咖哩牛肉唔錯..d咖哩一d都唔辣帶少甜有d似日式咖哩..不過唔錯個包都幾好味..算叫幾有特色既菜式...最後上埋甜品- 無咩特別..食完就要即走因為唔做錢都唔想阻人地再做多一轉生意啦...服務真係最令我欣賞.
2個人既餐包..
金邊粉- 好正炒得又唔油好香..成晚最欣賞就係這碟送
炒什菜- 無咩特別味道都ok..唔算油
最後上埋甜品- 無咩特別..
2006-08-05 0 浏览
資深食評家1.地點適中2.食物幾有正宗泰國風味(原來師是正宗泰人),好味!3.服務員有親切感,有禮,好好多了(上年去過,今次感覺很好4.餐廳設計感覺舒適5.女經理很nice,好笑容,親和6.又有無線上網...正!意見:可放些泰國香薰...relax
資深食評家

1.地點適中
2.食物幾有正宗泰國風味(原來師是正宗泰人),好味!
3.服務員有親切感,有禮,好好多了(上年去過,今次感覺很好
4.餐廳設計感覺舒適
5.女經理很nice,好笑容,親和
6.又有無線上網...正!
意見:可放些泰國香薰...relax
2006-08-05 1 浏览
個次同幾個fan去朗豪坊睇戲睇完之後就去左格黎間泰菜館食野wa~睇撚到有飛尾有8折wo~即刻入去食啦~wawawa~但係門口超多人要等左成20分鐘先入到去之後我地叫左幾樣佢地既推介金邊粉,小食拼盤,咖喱炒蟹同金柚沙律d野都幾好食~~不過佢地都好似唔係好夠人手咁有時叫左都侍應佢地都會係咁應一下就算~~嗯!!都ok啦~間野~幾抵食!!!
個次同幾個fan去朗豪坊睇戲
睇完之後就去左格黎間泰菜館食野
wa~睇撚到有飛尾有8折wo~
即刻入去食啦~
wawawa~但係門口超多人
要等左成20分鐘先入到去
之後我地叫左幾樣佢地既推介
金邊粉,小食拼盤,咖喱炒蟹同金柚沙律
d野都幾好食~~
不過佢地都好似唔係好夠人手咁
有時叫左都侍應佢地都會係咁應一下就算~~
嗯!!
都ok啦~間野~
幾抵食!!!
2006-07-20 2 浏览
前晚同一班朋友去朗豪坊睇戲, 睇完戲大家個肚都有d餓, 我個friend一見到尼間Thai Orchids, 即刻二話不說就拉我地入去, 擋都擋唔住! 我開頭冇留意, 點知坐定先記起有人o係openrice comment過尼間餐廳唔係咁好喎, 所以先入為主,唔敢抱太大期望...我地幾個人諗左好耐都唔知想食乜, 跟住有個靚仔侍應好醒目咁埋黎介紹左幾樣餐廳招牌菜俾我地, 最後我地點左以下幾樣:金邊粉尼個真係名符其實係招牌菜, "震"店之寶!!!! 炒得好好好靚, 又極香喎!唔試一會後悔~ 金柚蝦沙律清新可口, 估唔到連d蝦都好正,既入味又有口感咖哩炒蟹蟹肉好肥好香口, 仲好食過我上次去泰國旅行食果d呀!烤尤魚惹味彈牙! 正呀!!西米糕佢地d西米係一粒粒彈牙架, 唔似有d泰國餐廳咁整到一pat pat...而且椰味好香濃!唔錯唔錯..買單都只係每位幾十蚊....真係超值又抵食 下次一定要帶多d friends黎試下!!!

金邊粉
尼個真係名符其實係招牌菜, "震"店之寶!!!!
炒得好好好靚, 又極香喎!唔試一會後悔~

金柚蝦沙律
清新可口, 估唔到連d蝦都好正,既入味又有口感

咖哩炒蟹
蟹肉好肥好香口, 仲好食過我上次去泰國旅行食果d呀!

烤尤魚
惹味彈牙! 正呀!!

西米糕

買單都只係每位幾十蚊....真係超值又抵食

下次一定要帶多d friends黎試下!!!
2006-07-13 0 浏览
完全唔抵食!又唔係好食!叫咗大蝦冬蔭功湯:完全唔合格,個名叫大蝦,其實只得一隻中蝦,將佢切開四件!除咗蝦,就淨係得草菇。又唔好飲,勁多辣椒浮來浮去,破壞口感!咖哩牛腩:超細,都要$68,好唔抵食!炸豆腐:好oily, 又炸得過火軟殼蟹: 份量超少,似食油多過食軟殼蟹炸蝦餅:不太特別,又唔夠彈同鮮!金邊粉:係唯一好味ge,炒得好香,又夠大碟!兩個字做conclusion:唔抵!
完全唔抵食!
又唔係好食!
叫咗

咖哩牛腩:超細,都要$68,好唔抵食!

炸豆腐:好oily, 又炸得過火

軟殼蟹: 份量超少,似食油多過食軟殼蟹

炸蝦餅:不太特別,又唔夠彈同鮮!

金邊粉:係唯一好味ge,炒得好香,又夠大碟!

兩個字做conclusion:唔抵!
2006-07-11 0 浏览
比較一般的泰國食肆,除了價錢平外並沒有甚麼驚喜,咖喱味道一般,bb豪餅淋左小小,海鮮蛋包飯叫合格,基本上不過不失。另提下大家,如果有UA飛尾有八折~

另提下大家,如果有UA飛尾有八折~
2006-07-11 0 浏览
因為早前有食友send 左條link,有d Monday 用既coupon,昨晚(Monday) 就黎左呢度食。我先係打電話去book 檯,順便講聲我打算用呢張coupon 的,那時,佢話呢個優惠而家無做啦,但之後佢又話.. 等我問下先,我心諗自己resto 做緊咩promotion 都唔知?仲有唔肯定就唔好咁快答"無" 先啦,好唔professional。之後佢話,有呀,可以用架,咁佢話可以用,就算了。去到,o係正UA 隔離,環境唔係咁好咋播,唔及樓上香葉天好。咁我面前有2 位年輕既男侍應,我同我個fd 兩個企正o係他們面前,佢地兩個仲keep 住傾計,我望住佢地,之後其中一位才走過黎。之後我話book 左檯2 位,佢就帶我地去一張勁差既檯。我地坐低左,之後我同我個fd 講個位好唔掂喎,我話不如換啦,佢話好。之後我走左去counter ,有位負責安排檯既女侍應企左係度,咁o岩有個外藉人仕行埋黎問野,個女侍應好唔掂,完全唔知佢講咩,個女侍應即同隔離既男仕應講,我唔知佢講咩呀,之後個男侍應就解答個外藉人仕。咁我就問個女侍應,請問我可唔可以換檯呀,我想坐入面,之後,佢個樣好似咩都唔知咁..

去到,o係正UA 隔離,環境唔係咁好咋播,唔及樓上香葉天好。咁我面前有2 位年輕既男侍應,我同我個fd 兩個企正o係他們面前,佢地兩個仲keep 住傾計,我望住佢地,之後其中一位才走過黎。之後我話book 左檯2 位,佢就帶我地去一張勁差既檯。我地坐低左,之後我同我個fd 講個位好唔掂喎,我話不如換啦,佢話好。之後我走左去counter ,有位負責安排檯既女侍應企左係度,咁o岩有個外藉人仕行埋黎問野,個女侍應好唔掂,完全唔知佢講咩,個女侍應即同隔離既男仕應講,我唔知佢講咩呀,之後個男侍應就解答個外藉人仕。咁我就問個女侍應,請問我可唔可以換檯呀,我想坐入面,之後,佢個樣好似咩都唔知咁... 佢叫我問另一位男侍應。我覺得果個女侍應好似咩都唔識囉,同埋唔知佢做咩位架囉?!企在counter 應該係安排位啦,但又咩都唔知,唉~~ 之後個男侍應同我地講,入面既位(當時入面有60-70% 係空的) 全部都係book 左架。我心諗,我地夠係打左黎book 檯啦,點解安排張咁差既俾我地呀?而家客人要求轉檯,係咪咁都做唔到?唔可以將入面既2 人檯同我地果張對調咩?同埋我唔係太相信入面全部都係reserved 囉,如果係咁,佢地係咪拒絕晒所有walk-in 呀?好唔滿意囉。但係佢咁講我都無辦法,之後見出面都有d 檯,我就問咁出面得唔得呀?佢最後就安排左出面既一張檯俾我地,我地果陣諗,如果只係可以坐佢安排果張,我地會走囉。

換左去新果張檯,我個fd 同我講,頭先張檯有好大陣"人為氣味",其實我果陣係嗅唔到,但我就好唔滿意個位,坐得好唔舒服。

之後坐低左,睇下menu,大家決定到食咩啦,再睇埋放在檯面上好覺眼既special drink,仲見到寫住happy hour buy 1 get 1 free ,咁就order 啦,先order 左泰式生蝦($78)、泰式燒雞($70)、原個椰青焗飯(好似$68),同佢講用coupon,佢話而家無做呢個優惠架啦,咁我話book 檯時我問左你地,話可以用架播!之後佢話,其實無再做架啦,不過你book 檯時我地應承左你,所以會做埋俾你,但下次就無架啦。所以最後今次都有。之後再order 左一個芒果沙冰同士多啤梨沙冰,不過佢話個blender 壞左,我心諗,無就唔好放個special drink 既list 在檯上面啦。因為無,所以無叫啦。

先黎既係個生蝦,朋友話辣左d,我覺得一般啦,都唔算好辣,不過d 蝦肉唔新鮮,又唔爽,大家食左一隻時,兩個都話,早知去九龍城度食啦。果陣我先知,原來佢都想去九龍城,不過至衰係,九龍城唔係咁就腳。

食完生蝦,就到個燒雞上檯,個燒雞幾脆,但乾身左d,另外d 雞肉係完全無味的,全靠個sweet chili sauce 既味道,無醃過既雞真係唔掂。

再黎埋個椰青焗飯,一上檯好失望,賣相好差,可能係因為我食過上面香葉天既椰青焗飯啦,人地賣相同味道都滿分,但呢度.. 唉~~ 賣相唔得,味道又唔及人地好食,材料又少,得2 隻蝦、2 隻青口、2 條魷魚,咩都無,個飯尚算可以,好濃既椰青汁味道,不過材料勁少,味道同香葉天係差好遠囉。

好唔滿意呢度既service,尤其是果2 位後生既男侍應同埋蠢蠢年輕女侍應,有2 位年紀較長既男侍應service 就ok。

可從這裡看圖片:
2006-06-23 0 浏览
一行七人到泰蘭花,但預先冇book位,「老闆娘」話要等半個鐘,但最終我地由7:30開始等了足足一個鐘..真難為了朋友們!!極速點了數個菜色,其中有些印象較為深刻:「蜜沙文咖哩雞」:有個飯碗size的碗上,份量的確少得可憐,洋蔥同薯仔仲多過d雞,而且雞白"晒晒",又"鞋"又冇味... 唔掂「魚」唔記得叫咩名,成條上個種)味道鮮甜,有甜有辣的感覺很好,正!「金邊粉」:炒得好好味! 「黑森林蛋糕」:成$28一件,但原來真係超正,平時我對呢款蛋糕沒甚興趣,但呢次都忍唔住要食多幾啖,正!最後,老闆娘見我地幾個女仔之前等位等左咁耐,都非常同情我地,為左補償,給了我們九折優惠同請我地食了一款甜品.. 雖然都係左幾十蚊,而且其實都唔關個「老闆娘」事,所以算係有意外收獲o既...

極速點了數個菜色,其中有些印象較為深刻:
「魚」
「金邊粉」:炒得好好味!

2006-06-04 1 浏览
因為係朗豪坊返工,間唔中都會黎泰蘭花食lunch最欣賞佢既冬蔭功湯用料充足,濃味,重有蝦同草菇,唔太辣又唔太酸係我食過咁多間泰國野,最好飲既冬蔭功主菜呢,最好食係蝦醬炒飯,勁香!重有肉碎炒河,但會越食越辣,而且都幾油膩之但係你會食呀食呀唔小心就食哂....lunch set 重有野飲送,好OK哦~~~~
因為係朗豪坊返工,間唔中都會黎泰蘭花食lunch
最欣賞佢既冬蔭功湯
用料充足,濃味,重有蝦同草菇,唔太辣又唔太酸
係我食過咁多間泰國野,最好飲既冬蔭功

主菜呢,最好食係蝦醬炒飯,勁香!
重有肉碎炒河,但會越食越辣,而且都幾油膩
之但係你會食呀食呀唔小心就食哂....

lunch set 重有野飲送,好OK哦~~~~
2006-05-19 2 浏览
同之前的食友一樣,Asia Miles既哩數快到期。之前南亞海嘯已將大部分哩數捐去樂施會,現所如哩數冇幾,所以就只係以6500積分去換這裡的Dinner for 2。預早打去book檯,因此一去到就有位,不需多等。還未坐定,侍應已經好醒目咁奉上Asia Miles既餐牌。如果唔叫其他飲品和食物,真係拍一拍屁股就可以走人,但最後我都叫了兩杯飲品。頭盤揀豬頸肉,湯就要魚肚羹,主菜要燒雞、炒雜菜和蒜蓉包,仲有甜品。豬頸肉不錯,起碼唔會燒到黑柴柴。魚肚羹好似碗仔翅咁,味道夠晒,我仲覺得過咸。炒雜菜同蒜蓉包都過得去,係個雞就差少少,太"鞋"又冇雞味。之後甜品都ok。另外叫既飲品係芒果特飲之類既野,都幾好飲。埋單只係$42,無取考,唔錯。講真,食物可以話係中上,不過服務確實不錯,加分!仲有最緊要係唔使錢,非常好!

2006-05-04 5 浏览
食物質素不錯, 味道佳, 但環境略為嘈雜, 像快餐店般。點了柚子沙律- 有點辣, 但跟西柚的清甜很配合。西柚沒有撕開, 大大嚿的, 顯然不夠用心做, 扣點分. 7 分咖哩南瓜海鮮- 咖哩海鮮盛於小南瓜中, 像冬瓜盅那樣。咖哩不太辣, 但夠味, 南瓜混合咖哩汁吃, 沒有奪去南瓜味, 很好味。此餸很抵吃呀, 因我們慢慢用匙將南瓜肉起出一大碟, 再混合咖哩汁吃, 好吃又夠飽肚。9 分香酥薄餅- 做得很差, 很油, 不香又靱。不能給與分數。還有一味忘記了是什麼肉碎炒蜜糖豆, 味道不錯的. 肉雖咸了點, 但不知混了什麼料炒, 好像是欖菜, 使肉很香, 味濃, 送飯吃最好. 8 分
食物質素不錯, 味道佳, 但環境略為嘈雜, 像快餐店般。

點了

香酥薄餅- 做得很差, 很油, 不香又靱。不能給與分數。

2006-04-23 3 浏览
亞洲萬里通的哩數快到期,哩數不多,只能換這店的二人套餐(6500哩)。二人套餐只限旺角店,星期日至四,必須先訂座。這店座位頗擠迫,檯的面積細,且檯與檯之間空間不多。套餐有頭盤(豬頸肉或粉絲沙拉),湯(冬蔭公或魚肚羹),主菜(明爐魚煱或燒雞),蒜蓉炒雜菜,白飯或蒜蓉包和甜品。燒雞該是一早做好加熱,不要期望是鮮雞,不過味道還不錯。蒜蓉包鬆脆,有蒜香,好味!炒菜和甜點普普通通。份量也可以,小頭和老公也不用再回家煮泡麵。沒有其他雜項收費,只要不另外點菜或飲品,食完可即走。同場見很多檯也是享用這優惠。

蒜蓉包鬆脆,有蒜香,好味!炒菜和甜點普普通通。

2006-04-19 1 浏览
有朋自遠方來, 一行六人點了蝦刺身, 泰式拚盤, 泰式翅, 紅咖哩雞, 薄餅, 蠔餅, 蟹肉西蘭花, 款款有水準, 生蝦相當鮮及夠凍, 只是檯略細, 叫得多嘢擺唔哂, service亦合格, 可以推薦.