2006-07-11 0 浏览
因為早前有食友send 左條link,有d Monday 用既coupon,昨晚(Monday) 就黎左呢度食。我先係打電話去book 檯,順便講聲我打算用呢張coupon 的,那時,佢話呢個優惠而家無做啦,但之後佢又話.. 等我問下先,我心諗自己resto 做緊咩promotion 都唔知?仲有唔肯定就唔好咁快答"無" 先啦,好唔professional。之後佢話,有呀,可以用架,咁佢話可以用,就算了。去到,o係正UA 隔離,環境唔係咁好咋播,唔及樓上香葉天好。咁我面前有2 位年輕既男侍應,我同我個fd 兩個企正o係他們面前,佢地兩個仲keep 住傾計,我望住佢地,之後其中一位才走過黎。之後我話book 左檯2 位,佢就帶我地去一張勁差既檯。我地坐低左,之後我同我個fd 講個位好唔掂喎,我話不如換啦,佢話好。之後我走左去counter ,有位負責安排檯既女侍應企左係度,咁o岩有個外藉人仕行埋黎問野,個女侍應好唔掂,完全唔知佢講咩,個女侍應即同隔離既男仕應講,我唔知佢講咩呀,之後個男侍應就解答個外藉人仕。咁我就問個女侍應,請問我可唔可以換檯呀,我想坐入面,之後,佢個樣好似咩都唔知咁..

去到,o係正UA 隔離,環境唔係咁好咋播,唔及樓上香葉天好。咁我面前有2 位年輕既男侍應,我同我個fd 兩個企正o係他們面前,佢地兩個仲keep 住傾計,我望住佢地,之後其中一位才走過黎。之後我話book 左檯2 位,佢就帶我地去一張勁差既檯。我地坐低左,之後我同我個fd 講個位好唔掂喎,我話不如換啦,佢話好。之後我走左去counter ,有位負責安排檯既女侍應企左係度,咁o岩有個外藉人仕行埋黎問野,個女侍應好唔掂,完全唔知佢講咩,個女侍應即同隔離既男仕應講,我唔知佢講咩呀,之後個男侍應就解答個外藉人仕。咁我就問個女侍應,請問我可唔可以換檯呀,我想坐入面,之後,佢個樣好似咩都唔知咁... 佢叫我問另一位男侍應。我覺得果個女侍應好似咩都唔識囉,同埋唔知佢做咩位架囉?!企在counter 應該係安排位啦,但又咩都唔知,唉~~ 之後個男侍應同我地講,入面既位(當時入面有60-70% 係空的) 全部都係book 左架。我心諗,我地夠係打左黎book 檯啦,點解安排張咁差既俾我地呀?而家客人要求轉檯,係咪咁都做唔到?唔可以將入面既2 人檯同我地果張對調咩?同埋我唔係太相信入面全部都係reserved 囉,如果係咁,佢地係咪拒絕晒所有walk-in 呀?好唔滿意囉。但係佢咁講我都無辦法,之後見出面都有d 檯,我就問咁出面得唔得呀?佢最後就安排左出面既一張檯俾我地,我地果陣諗,如果只係可以坐佢安排果張,我地會走囉。

換左去新果張檯,我個fd 同我講,頭先張檯有好大陣"人為氣味",其實我果陣係嗅唔到,但我就好唔滿意個位,坐得好唔舒服。

之後坐低左,睇下menu,大家決定到食咩啦,再睇埋放在檯面上好覺眼既special drink,仲見到寫住happy hour buy 1 get 1 free ,咁就order 啦,先order 左泰式生蝦($78)、泰式燒雞($70)、原個椰青焗飯(好似$68),同佢講用coupon,佢話而家無做呢個優惠架啦,咁我話book 檯時我問左你地,話可以用架播!之後佢話,其實無再做架啦,不過你book 檯時我地應承左你,所以會做埋俾你,但下次就無架啦。所以最後今次都有。之後再order 左一個芒果沙冰同士多啤梨沙冰,不過佢話個blender 壞左,我心諗,無就唔好放個special drink 既list 在檯上面啦。因為無,所以無叫啦。

先黎既係個生蝦,朋友話辣左d,我覺得一般啦,都唔算好辣,不過d 蝦肉唔新鮮,又唔爽,大家食左一隻時,兩個都話,早知去九龍城度食啦。果陣我先知,原來佢都想去九龍城,不過至衰係,九龍城唔係咁就腳。

食完生蝦,就到個燒雞上檯,個燒雞幾脆,但乾身左d,另外d 雞肉係完全無味的,全靠個sweet chili sauce 既味道,無醃過既雞真係唔掂。

再黎埋個椰青焗飯,一上檯好失望,賣相好差,可能係因為我食過上面香葉天既椰青焗飯啦,人地賣相同味道都滿分,但呢度.. 唉~~ 賣相唔得,味道又唔及人地好食,材料又少,得2 隻蝦、2 隻青口、2 條魷魚,咩都無,個飯尚算可以,好濃既椰青汁味道,不過材料勁少,味道同香葉天係差好遠囉。

好唔滿意呢度既service,尤其是果2 位後生既男侍應同埋蠢蠢年輕女侍應,有2 位年紀較長既男侍應service 就ok。

可從這裡看圖片: