2021-10-21 467 浏览
在旺角熟食中心裏的一間小店,午市時段通常很多人排隊,食物大約50元左右,包飲品,非常抵食。今次叫了一個冬陰公湯金邊粉,裏面有大量菇類及雞件,雞肉幾嫩,而最值得讚的是它的湯底,很濃椰汁味,整體不太辣,且很香,非常推薦!
2021-10-21
午餐
2021-10-13 532 浏览
已經幫襯過呢間係旺角熟食中心嘅海南雞店幾次,多數都會外賣,但都試過一次堂食,因為咁岩搵到個角落位,又有大風扇吹住,所以都算坐得OK。講返嘢食,我食過海南雞,青咖喱雞,炒金邊粉,炸豬扒飯,亦都有加錢要菜同埋糖水。除咗炸豬扒比較乾同普通之外,其餘都非常唔錯,海南雞都俾得好多,而且比嘅位都係啖啖肉,青咖喱直頭多到兩個人都食唔晒,炒金邊粉仲正,足料又炒得夠晒惹味。另外加十零蚊就有個菜,菜嘅份量都俾得好大方,不過就略嫌醬汁太多,我就鍾意清清地仲好。

簡直係糧尾恩物,好食又份量夠大😳回頭率💯#小胖遊旺角🐠 —————————————————🔹泰式青咖喱飯配豬頸肉$48豬頸肉肉質爽嫩,大大塊仲要係算厚切🤤青咖喱少少辣,椰汁味濃🥥勁香,仲有好多配料包括四季豆同茄子🍆,咖喱撈飯食到幾碗🍚.🔹泰式蝦醬炒飯 $47飯粒粒粒分明好乾爽,本來擔心蝦醬會偏鹹但係味道剛剛好,配合臘肉同四季豆成件事更加惹味🤤有驚喜!.🔹泰式炒金邊粉 $47即叫即炒夠晒鑊氣👩🏻‍🍳酸酸甜甜嘅金邊粉好開胃🤗配料又係超多金邊粉唔會油膩又夠爽💕.🔹泰式無骨海南雞飯 $42雞肉夠嫩口,點少少醬汁就更加香口油飯都係粒粒分明,略嫌油香差少少但夾埋雞一齊都係好食😋仲有少少菜🥬就健康啲啦!.💡以上每個餐包熱飲,+$3可轉凍飲🥤💡細食朋友仔可以嗌少啲(i.e. 4個人嗌3個餐) —————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌕🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌑🌑🌑🥰舒適度:🌕🌖🌑🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌗.♟Overall♟泰好味!泰抵食!泰需要話俾大家知!🔥
簡直係糧尾恩物,好食又份量夠大😳回頭率💯
#小胖遊旺角🐠
—————————————————
🔹泰式青咖喱飯配豬頸肉$48
豬頸肉肉質爽嫩,大大塊仲要係算厚切🤤
🔹泰式蝦醬炒飯 $47
🔹泰式炒金邊粉 $47
即叫即炒夠晒鑊氣👩🏻‍🍳
酸酸甜甜嘅金邊粉好開胃🤗配料又係超多
金邊粉唔會油膩又夠爽💕
🔹泰式無骨海南雞飯 $42
雞肉夠嫩口,點少少醬汁就更加香口
油飯都係粒粒分明,略嫌油香差少少
但夾埋雞一齊都係好食😋
仲有少少菜🥬就健康啲啦!
💡以上每個餐包熱飲,+$3可轉凍飲🥤
💡細食朋友仔可以嗌少啲(i.e. 4個人嗌3個餐)

—————————————————
♟Overall♟
泰好味!泰抵食!泰需要話俾大家知!🔥
外卖自取
2021-09-12 329 浏览
去到旺角,又諗唔到食啲乜嘢,上網睇到呢間幾多好評嘅餐廳,就過咗熟食中心嗰邊. 星期六晚7點,熟食中心唔算太多人,我哋叫咗海南雞飯、黃咖喱雞飯,叫咗凍奶茶+凍華田,另外跟餐加咗串燒—司華力腸、雞翼、豬頸肉. 價錢$120左右,唔貴. 熟食中心喺客人自己搵位,等咗15分鐘,嘢食預備好,2人份量真喺好足夠,大大份. 我最欣賞串燒系列,豬頸肉熱炳炳、夠味. 司華力腸好脆口、好好味. 海南雞飯雞肉好滑、好嫩口. 反而咖喱雞飯咖喱味唔算重,但撈飯食都ok易入口. 2個餐飯量較正常飯多,女仔應該食唔哂. 飲品正常,港式茶餐廳差唔多. 整體好抵食,好滿意.
👍🏻麻辣豬頸肉炒飯 $48比想像中麻辣,炒得超香好有鑊氣見唔到有辣椒粒,但食落夠哂辣😋花椒味好突出🤤真係辣中帶麻既味道🤩飯粒炒得夠乾身,落左洋蔥同炸蒜去炒,好惹味😛豬頸肉切到大大粒,量唔少,不過瘦左啲,口感似叉燒粒🤣成個飯份量超大,又係好食又大份既推介😎!味道:9/10性價比:9/10-📍#泰風佳味海南雞旺角上海街557號旺角綜合大樓2樓旺角熟食市場2號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺角小食 #旺角熟食中心 #黃店 #旺角黃店 #黃色經濟圈
👍🏻麻辣豬頸肉炒飯 $48
比想像中麻辣,炒得超香好有鑊氣
見唔到有辣椒粒,但食落夠哂辣😋
花椒味好突出🤤真係辣中帶麻既味道🤩
飯粒炒得夠乾身,落左洋蔥同炸蒜去炒,好惹味😛
豬頸肉切到大大粒,量唔少,不過瘦左啲,口感似叉燒粒🤣
成個飯份量超大,又係好食又大份既推介😎!
味道:9/10
性價比:9/10
麻辣豬頸肉炒飯

📍#泰風佳味海南雞
旺角上海街557號旺角綜合大樓2樓旺角熟食市場2號舖

麻辣豬頸肉炒飯
2021-08-01 389 浏览
前日食完海南雞又想食啦!今次嚟到朗豪坊隔離嘅旺角熟食市場覓食!旺角熟食市場其實唔錯,有冷氣所以夏天嚟都唔怕熱!小店嘅泰菜好多選擇,海南雞控嘅我地二話不說order左泰式無骨海南雞飯同薑蔥無骨海南雞飯,仲送熱飲!泰式無骨海南雞飯既海南雞好肥美,連雞胸肉都好滑,點泰式酸辣汁好醒胃。油飯好有味,不過略嫌唔夠熱。仲有菜芯比你有個balanced diet!薑蔥無骨海南雞就要等耐少少比店主炮製薑蔥。灒上滾油爆香薑蔥後嘅薑蔥味更出,試左少少真係比普通海南雞更惹味!有機會下次嚟試埋其他小食!

薑蔥無骨海南雞飯

有機會下次嚟試埋其他小食!
2021-07-30
薑蔥無骨海南雞飯
2021-07-25 234 浏览
一日一黃店-繼續旺角熟食中心良心店 呢間主打泰式海南雞 係上一間既旁邊 人氣相對比較高 夜晚大概8點就收舖 都keep住有人落單(即使今時今日 店面都keep住貼滿文宣 值得支持).⭐️泰式無骨海南雞飯$42👍🏻無骨雞肉係重點 望圖都會覺得滑👌🏻雞肉份量ok 👍🏻底下有好大碟油飯👌🏻飯粒軟硬適中 份量男仔食完都會好飽係一碟 唔錯既 海南雞飯 好食.有朋友仔話 豬頸肉 手撕雞 都好正下次有機會再試啦.#泰風佳味海南雞 (旺角)地址:旺角上海街557號旺角綜合大樓2樓旺角熟食市場2號舖.⭐️評分:味道:3.5/5環境:2/5 熟食中心 有冷氣 但環境一般 旁邊多怪叔叔服務:-/5 熟食中心冇服務抵食:3.5/5
(即使今時今日 店面都keep住貼滿文宣 值得支持)
⭐️泰式無骨海南雞飯$42
👍🏻無骨雞肉係重點 望圖都會覺得滑
👌🏻雞肉份量ok 👍🏻底下有好大碟油飯
👌🏻飯粒軟硬適中 份量男仔食完都會好飽
係一碟 唔錯既 海南雞飯 好食
有朋友仔話 豬頸肉 手撕雞 都好正
下次有機會再試啦
#泰風佳味海南雞 (旺角)
地址:旺角上海街557號旺角綜合大樓2樓旺角熟食市場2號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:2/5 熟食中心 有冷氣 但環境一般 旁邊多怪叔叔
服務:-/5 熟食中心冇服務
抵食:3.5/5
2021-06-04 306 浏览
由於旺角實在太多嘢食,所以咁多年嚟,比較少上朗豪坊後面個熟食中心覓食。記得以前呢度最出名係咖哩農夫包,勁大個,食極都食唔完。不過而家再上去食嘢,只會獨沽一味幫襯泰風佳味海南雞,原因?唔使多講喇😏。呢度舖仔細細,估唔到選擇都唔少,睇個店名都知鎮店之寶係海南雞飯,不過我麻麻好,所以就揀咗泰式炒金邊粉。碟金邊粉好大碟,食材主要有豆干豆卜雞肉蛋絲櫻花蝦芽菜韭菜等等,雖然冇蝦,但都已經夠哂豐富。味道方面偏酸,好開胃,炒得亦唔算多油,唔錯。

2021-05-17 1121 浏览
話說前排開lingduck果陣發現依間外賣自取 做緊限時$28獨家優惠😳😳😳 勁抵!! 仲要飯麵類(海南雞飯 泰式湯麵 青/黃咖喱)都有promote 之前都一路想食 就去佐試下~*留意返:要先係lingduck下單& 1730-2029先供應.一路都唔知原來有個熟食市場係朗豪坊隔離😳😳 類似food court咁 有好幾間食檔 買完再自己搵位咁~除佐主打海南雞 有多款泰式飯麵類 基本既炒飯 炒金邊粉 肉骨茶都有🙆🏼‍♀️.▫️麻辣無骨海南雞飯 $28😋👍🏻:👅👅👅.5/5分一打開就見到好多麻辣醬同葱花鋪係面~雞大概都有7-8件 啖啖肉 食落都好滑但唔夠嫩 口感鞋佐啲 但可以接受 白飯係另外一個飯盒舖滿 飯量都幾多 麻辣味都幾香 用黎送飯都幾正.▫️豬頸肉船河濃湯金邊粉 $28 + $8😋👍🏻:👅👅👅.7/5分可以揀豬骨湯或者船河濃湯 同有四種麵底簡 湯底落佐好多葱同香草 飲落好濃味但鹹佐少少 金邊粉食落都幾卦湯 豬頸肉厚薄適中 好似落佐花生去炭燒 食落都幾香口我仲自己再加少少麻辣醬 再惹味啲🤭.總結,平時無做優惠都係平均40幾-50蚊有埋野飲 真係好抵食 雖然味道偏重口味 但絕對同價錢都成

▫️麻辣無骨海南雞飯 $28
😋👍🏻:👅👅👅.5/5分

▫️豬頸肉船河濃湯金邊粉 $28 + $8
😋👍🏻:👅👅👅.7/5分

我仲自己再加少少麻辣醬 再惹味啲🤭
總結,平時無做優惠都係平均40幾-50蚊有埋野飲 真係好抵食 雖然味道偏重口味 但絕對同價錢都成正比 而且份量同用料都比得好足!! 簡直係平民飯堂😍
建議你哋可以試泰式海南雞飯 因為油飯好似吸引啲 後悔中🥲 聽說青咖哩同冬陰功都好吃~~
2021-04-20 365 浏览
今日食晏行多兩步去試旺角《佳味》;去到朗豪坊對面既熟食中心已經十二半,因為限聚,四人枱坐兩位,因此張張枱都坐滿人,大家不妨攞左位先叫嘢食。《佳味》係成個場唯一一間多人到要排隊既,小弟第一次試,就叫左招牌既《海南雞飯》配油飯凍奶茶。食落ok; 所謂油飯其實係黃薑飯,薑味濃郁,雞去左骨七八件整齊排好咁上,賣相正常,有少許椰菜伴碟,另配小碟辣汁。海南鷄方面有點瘦,亦未做到海南雞專門店做到嗰隻入口嫩滑既效果,但貨比貨,呢碟鷄既份量同味道已比大角嘴大部份既泰菜店優勝。呢個絕對合格以上既質素,留意番,價錢係 $41 *only*總結: 旺角中心地區平靚正推介

總結: 旺角中心地區平靚正推介
招牌海南雞飯
招牌海南雞飯
2021-04-03 339 浏览
呢間係呢個熟食中心唯一要排隊就知幾多人幫襯,因為熟食中心既關係,價錢都相對比較平,今次試左個炒金邊粉,因為係即炒所以需要等一段時間,金邊粉炒得非常乾身,而且香度十足,好似係泰國既感覺,睇得出廚房係有落足料,唔怪得有人咁多人排隊食啦。
2021-03-27 226 浏览
依間野真心俾到surprise我💛💛💛本身只係諗住去旺角街市食個平價飯點知見到間舖面好吸引嘅泰國餐廳就行左埋去咖喱飯炒飯串燒都有 仲要有埋船面40幾蚊包埋嘢飲我就叫咗個泰式菠蘿炒飯 承為$47一黎到 哇 勁大碟炒飯有鑊氣 猶其入邊啲蠟腸 好食👍🏻👍🏻👍🏻女友叫左個船面 未影得切已經食到咁 真心推介香港黎講 佢都算係最似泰國船麵湯底最好食同埋佢嘅金邊粉唔會乾到黐埋一舊明顯係新鮮即製真係估唔到喺旺角街市可以搵到間咁高質嘅泰國餐廳 完全可以媲美出邊啲泰國餐廳
依間野真心俾到surprise我💛💛💛

同埋佢嘅金邊粉唔會乾到黐埋一舊
明顯係新鮮即製

泰式菠蘿炒飯
2021-03-18 325 浏览
📍香港📍旺角📍泰風佳味海南雞📍旺角上海街557號旺角綜合大樓2樓旺角熟食市場2號舖📍星期一至六 12:00~20:30黃到金既泰菜店你唔系唔幫襯呀麻😏冇得去旅行唯有去呢度止下癮!!店主系泰國人好好傾 雖然位於熟食中心但服務態度好好👍🏻🦄 泰式無骨海南雞飯 $41🦄 評分: 7/10呢個價錢咁既份量真系抵到爛🥸🥸食完飽到夜晚😹雞肉唔算超級嫩滑,但配埋自家製嘅酸辣醬好惹味。唔覺唔覺食晒成碗飯🤐🦄 泰式豬頸肉小食 $17🦄 評分: 10/10個日好好彩食到即炸好既豬頸肉,超,級,好,食🤣🤣脆卜卜但肉質嫩,這個系我每次黎必叫既小食❤️❤️🦄 泰式鳳爪 $25🦄 評分: 10/10呢個價錢又系無得輸…因為店媽媽系泰國人,呢個泰式鳳爪好正宗👍🏻酸辣汁系愈食愈過癮,平時叫BB辣嘅我都忍唔住食多幾舊🐖🦄 椰汁香芋紫米露 $20🦄 評分: 9/10呢個糖水好似唔係日日有,店員推介就試下啦!! 椰汁味好香濃但唔會過甜👏🏻成碗好足料有好多我鐘意食既紫米😁芋頭煮到啱啱好唔會入口即融有得咬下👍🏻👍🏻我覺得仲好食過大部份嘅糖水舖🤐🤐
📍香港📍旺角

午餐
  • 泰式豬頸肉
  • 泰式鳳爪
  • 椰汁香芋紫米露
每次週末去旺角,都唔太想留咁耐,因為周圍都多人,食飯又要排隊等位。好彩自己本身對餐廳環境要求唔高,乾淨光線充足就OK,所以有時會好「佬」咁樣去食熟食街市。朗豪坊隔離嘅熟食中心,咁多年嚟只去過1次,記得應該係為咗食農夫包。上次嚟想食泰國菜良心店,點知太遲先去到,截咗單,今次我哋終於食到喇,太開心呢~~ 招牌菜係海南雞,咁就一定要點,當日仲要免費轉油飯,唔係唔轉下話?另外我跟餐配小食豬頸肉、再點咗泰式炒金邊粉、泰式無骨鳳爪,超滿足,食到勁飽。泰式無骨海南雞飯配熱飲 $41呢個份量,呢個價錢,其實真係好抵,仲要係油飯,單係睇樣都無得輸。味道又點先?雞肉唔算好滑,一半半啦,不過就肥瘦適中,雞皮同肉之間唔會出現大肥膏,雞皮好爽,正!啲人話食雞唔係雞皮係罪過,我覺得就適用於今次嘅雞肉喇!雞肉食落有香料味,無雪味,加埋個醬,酸酸甜甜咁,唔錯!值得一讚嘅係個雞油飯,因為唔只色澤吸引,而且好香!雖然係油飯,但一啲都唔覺得油膩或者黏口,飯粒粒分明,又有少少薑黃味。如果平時可以單買油飯返屋企食就好喇!跟餐配豬頸肉 $12豬頸肉雖然得幾片,不過少食多滋味,已經好滿足。據說豬頸肉係打針位,所以唔好食咁多。薄薄幾

泰式無骨海南雞飯配熱飲 $41
泰式無骨海南雞飯配熱飲

跟餐配豬頸肉 $12
跟餐配豬頸肉

豬頸肉雖然得幾片,不過少食多滋味,已經好滿足。據說豬頸肉係打針位,所以唔好食咁多。薄薄幾片,但已經食到廚師嘅功架。豬頸肉燒得金黃焦香,味醃得好,滿足到我對豬頸肉嘅渴求。

泰式炒金邊粉 $46

泰式無骨鳳爪(一盒)$25
泰式無骨鳳爪(一盒)

我好鍾意食雞腳,哈哈,係咪估我唔到?我已經唔記得咗一盒有幾多隻,但我覺得好多,唔知係咪因為我差唔多食晒全部嘅原因。因為同行人士食完一隻之後就話好辣,食唔到,搞到我要一個人啪晒去~*O*

整體嚟講,呢間小店以價錢而論,質素都算高,加上係良心店,再加分!!平時食泰國嘢邊度有咁平,呢度款式都多,要去多幾次試其他!
2020-11-07
泰式無骨海南雞飯配熱飲
泰式炒金邊粉
泰式無骨鳳爪(一盒)
  • 跟餐配豬頸肉
今晚突然間好想食泰國嘢又想食海南雞,我就即時諗起我屋企附近喺旺角熟食中心樓上,我至愛嘅泰風佳味海南雞💛有追開我post嘅觀眾應該都知道數旺角區我最鍾意幫襯就係呢間泰風佳妺海南雞同埋佢嘅姊妹店後生仔海南雞💛兩間都黃到金,重點係佢嘅泰國菜整得夠地道,價錢抵份量又多,總之性價比高!👍😋之前記得睇過一篇報道原來老闆娘嘅媽咪係泰國人,所以老闆娘同埋佢嘅丈夫就煮得一手地道嘅泰國菜,唔怪得之我覺得佢哋嘅嘢食咁地道勁有泰國風味,就算而家疫情之下冇得去泰國旅行🧳得閒食下佢哋啲泰國菜都開心🥳.今晚我都幾有胃口就點咗半隻去骨海南雞($75),一個青咖喱豬扒飯($48)另外加多$10有一件炸豬扒。.其實我而家基本上都會有個環保膠盒同環保袋跟身♻️如果放工突然間想買外賣都隨時變到出嚟,今次我叫咗太多嘢食關係一個膠盒裝唔晒,但係做到幾多得幾多,尤其是我哋而家疫情叫多咗好多外賣,如果大家可以嘅話盡量多啲使用環保餐具啦!我都知自己好長氣成日講🤣我哋講返嘢食啦。.佢嘅海南雞根本就係我嘅膽拖.、10次有7次我都會點海南雞,雞肉浸得啱啱熟,滑得來有彈性!由皮到肉都係咁滑,去埋骨啖啖肉我嘅至愛,同埋好彩佢雖然地道,但係佢嘅海南

佢嘅海南雞根本就係我嘅膽拖.、10次有7次我都會點海南雞,雞肉浸得啱啱熟,滑得來有彈性!由皮到肉都係咁滑,去埋骨啖啖肉我嘅至愛,同埋好彩佢雖然地道,但係佢嘅海南雞係黃油,唔係泰國正宗嗰隻水門雞,我最驚食到泰國白色嗰啲水門雞,果次我特登去曼谷搵正宗水門雞食,40銖為返港紙$10一碟係好抵,但係嗰啲白色嘅水門雞又鞋又冇雞味,我真係麻麻😟我都係鍾意食呢啲黃油又滑又Juice嘅泰式海南雞,點埋佢隻特製勁薑辣豉油簡直一絕,頓時令我胃口大開。

雖然我幫襯過好多次,但係我一路冇食過佢嘅青咖喱,青咖喱係我同事不斷向我推介,於是我就點左一個青咖喱豬頸肉飯,點知真係完全冇失望!喺係泰國食到嘅味道啊😍佢呢隻青咖喱椰奶味濃,而且唔算好辣,辣中帶少少冬蔭公果隻微酸,真心似我響泰國食到嗰隻,係辣度冇咁勁,不過啱我口味啊,我都唔算食得好辣哈哈!佢青咖喱入面本身已經有好多豆角同埋茄子索晒啲青咖喱,超正!
豬頸肉半肥瘦够juice炸得不乾,都有六七片份量都唔少,總之用呢個青咖喱送飯真心開胃,飯都可以食多兩碗!我早知叫佢多飯🤣🤣我剩返啲青咖喱汁都唔捨得倒,諗住聽日用嚟再煮青咖喱雜菜😝

最後加$10嗰件炸豬扒就一般,應該得半塊豬扒,而且炸得有少少乾,下次都係追加返我平時鍾意點嘅炸雞髀好了🤣
其實我減完肥之後自己覺得胃口細咗,但係今日我食晒呢度啲嘢都覺得唔係好飽,可能正所謂爛船都有三根釘,我胃口細咗都仲係比一般人大食🤣今日分享嚟到呢度先啦,大家想食又平又地道嘅泰國嘢就去懲罰下佢啦😋💛
店名:泰風佳味海南雞 💛
地址:旺角上海街557號旺角綜合大樓2樓旺角熟食市場2號舖