2019-03-22 45 浏览
聽朋友推介咗呢間串燒餐廳, 見難得元朗都有一間咁好食嘅隱世串燒, 就嚟咗試下餐廳嘅串燒提供咗好多選擇, 我哋叫咗好多串燒好似食放題咁, 除咗有普通嘅雞肉, 仲有豬腩肉,豬頸肉,燒黑毛豬肉,燒生蠔,鹽燒雞皮,羊架,帆立貝,雞翼同埋鴨胸豬腩肉上面有住 一層層嘅孜然粉嘅醃味, 雞肉上面亦都有孜然粉嘅味道, 眾所周知孜然粉同肉類嘅味道一向都非常夾, 另外餐廳對於肉類嘅選材亦都做得非常好, 啲肉嘅肉質鮮嫩, 燒生蠔同埋帆立貝呢一類型嘅海鮮亦都唔會燒到嗰個帶子好硬淨, 亦都要稱讚一下呢度嘅鹽燒雞皮好特別, 細細寸咁咬落去好脆口, 呢度嘅串燒真係唔錯

同男朋友難得夾到放假,我地今次去遠d,去元朗遊山玩水,先去下白泥睇日落,再出元朗市區覓食!我男朋友想食串燒,我地就係又新街搵到一間入去試下!環境裝潢有d泰國feel!睇落價錢都ok,個套餐都幾抵食!$298又有粥又有串燒又有野飲!海鮮砂鍋粥~可以簡兩款海鮮,我簡左蟹同聖子!都幾足料,海鮮令都d粥好鮮甜,蟹同聖子都新鮮,仲有好多馬蹄同冬菇,勁好食,仲要兩人份量等於四人份量,勁多燒粟米~好甜串燒~都整得好夠味司華力腸燒四季豆墨魚丸雞軟骨燒雞中翼燒白鱔~塊皮勁脆,咬落口有肉汁,平時出面食鱔好貴,呢到$28我覺得好抵食串燒最爽就係可以飲加多寶~整體我覺得都唔錯,下次黎元朗又多個選擇

環境裝潢有d泰國feel!

海鮮砂鍋粥~

墨魚丸
雞軟骨
燒雞中翼

燒白鱔~

食串燒最爽就係可以飲加多寶~

整體我覺得都唔錯,下次黎元朗又多個選擇
2019-03-20 28 浏览
今晚天氣比較悶焗😔😔😔冇咩胃口我另外一伴話食串燒😏😏😏實質想隊啤酒🍺🍺🍺跟住我哋就去左泰豪燒🔥🔥🔥其實之前朋友仔都推介過🥰🥰🥰有砂鍋粥同串燒都唔錯🤗咁就行左去試下😊😊😊小店形式有兩邊有人招呼我哋坐低跟手就有本 Menu 比你👍🏻快👍🏻👍🏻佢哋有套餐😊😊😊都幾好🥰有二人,四人,六人我哋更係叫二人,海鮮砂鍋粥可以選擇兩款海鮮都有好多選擇😋鮑魚,海蝦,聖子,桂花魚,花甲,蟹,白鱔.....................不過都係睇番當日時令海鮮如要蟹套餐➕$60 😊我哋要左蝦同聖子另外餐重有六串串燒🔥🔥🔥會有26款揀都多款式🤗🤗🤗餐包一支啤酒或兩罐汽水啱曬我另一伴洒鬼😏😏我哋重加左兩隻燒豪同雞泡魚乾😋😋😋雖然要燒同煲粥但係上菜唔算太內👍🏻👍🏻👍🏻鍋粥都吾小都有成六碗 海鮮都算多唔太小合理串燒🔥🔥🔥叫左🐔中亦,四季豆,燒賣,加左$10 轉和牛粒總括有下次😋😋😋
呢間出名嘅街坊食店位置雖然隱世咗少少,但一食就知不枉此行知道會食串燒,所以都準備一身都係油煙味,但係好彩嘅係呢間舖有兩個店面,可以揀坐係冇廚房個一邊!環境都算簡單舒適!但係服務人員真係唔多,落單傳菜執枱埋單廚房都係2、3個人手,雖然可能會慢少少,但係小店經營,老闆都落手落腳反添人情味。同埋當一食啲野落口,就會原諒上菜速度略為慢咗啲,因為啲野食真係有誠意!我地兩個人嗌咗個2人餐,有一煲海鮮砂鍋粥,6串串燒同埋1支啤酒。串燒方面,嗌咗雞翼、一口和牛、海蝦、冬菇、生蠔同埋翠肉瓜。燒冬菇好多汁,一啲都唔乾,調味啱啱好!燒生蠔要加$10,但真係值!大隻得黎又漲卜卜,好鮮甜多汁,一食落口就知新鮮!另外我再加多咗一份燒白膳($28),勁好味!勁厚肉,塊皮燒到脆哂,但係啲肉仲係好嫩好鮮甜,真係好耐未試過咁好食嘅白膳,完全超出咗我嘅期待值!最後就係主角砂鍋粥!聽師傅推介叫咗蟶子墨魚滑做配料。煲粥超大碗!兩個人各食咗4碗,好滿足果然係sell海鮮!蟶子唔止爽口鮮甜、仲有膏添呀!墨魚滑都有水準!所以煲粥一落口未食到海鮮都食得出真材實料,啲海鮮味出哂黎!食到第7、第8碗都仲係啖啖肉🤤🤤好似啲粥先係配料咁好味過
呢間出名嘅街坊食店位置雖然隱世咗少少,但一食就知不枉此行

串燒方面,嗌咗雞翼、一口和牛、海蝦、冬菇、生蠔同埋翠肉瓜。

燒冬菇好多汁,一啲都唔乾,調味啱啱好!

燒冬菇

燒生蠔

燒白膳

蟶子墨魚滑沙鍋粥

好味過絕大部份嘅粥店!

寫完食評都仲好想食多次白膳😋🤤
燒一口和牛
燒冬菇
燒生蠔
燒白膳
燒一口和牛
2019-03-14 40 浏览
朋友喺元朗返工,所以我就專程入到元朗同佢食飯。我地好耐冇見,所以就搵左間食串燒既店坐低慢慢吹水。我地叫左個2人套餐,價錢$298,入面係包一大碗海鮮粥,6串串燒同埋兩杯野飲,好抵食。我地叫左豬腩肉、豆卜、腸仔煙肉卷、鴨胸、雞軟骨同埋一口牛柳粒。啲串燒落左孜然粉,所以味道好香好惹味。海鮮粥方面可以揀兩款海鮮,我地揀左桂花魚同鮑魚,粥好清香,可以中和番串燒既熱氣,呢個配搭真係好match啊!我地仲另外叫左露筍黑毛豬串同埋燒羊架。

我地仲另外叫左露筍黑毛豬串同埋燒羊架。
  • 海鮮砂鍋粥
2019-03-13 37 浏览
元朗野食出名又多又高水準,今日同朋友特登入黎搵好西。聽朋友介紹話泰豪燒既粥同串燒都好高水準就膽粗粗入黎試一試佢。我同朋友叫左一個二人餐,有一煲砂鍋粥(配自選兩款海鮮),六串自選串燒。再另加左兩隻燒生蠔同蒜燒茄子。串燒我同朋友揀左鴨胸,脆肉瓜,雞翼,豬腩肉,雞軟骨同花枝丸。串燒燒得岩岩好,食落唔會好乾硬邦邦。口味都好岩自己,偏小小濃味。砂鍋粥超大煲,料都好足。海鮮揀左蝦同鮑魚,蝦係多到食極都仲有,非常抵食。呢煲粥用店鋪既碗量度既話大概都有十幾碗,真係食到飽到郁唔到。個粥非常鮮甜,可以一試。燒生蠔勁大隻好厚肉,配有小小燒香左既蒜真係人間美味。蒜燒茄子絕對可以一試,食落非常香口。

發現到元朗竟然有一間如此貼心的餐廳,一次過能提供兩款截然不同的食品組合成套餐,實在不錯!二人餐海鮮加錢都要選蟹,另一選了蜆肉。用蟹肉煲粥真的鮮甜無比,而且蟹的尺寸不小,蟹肉又多,實在滋味得很,另外蜆肉亦很新鮮,有微咸的海水味,而且蜆肉份量很多,整個底部隨手一撈都有。還配上大量的蔥花,香味令整鍋粥令上一層樓。另外六串:雞翼是超級好食,調味做得很好,花枝丸大大粒又鮮甜彈牙,豬腩肉爽脆,燒波蘿用來做甜品。一時食一下濃味的串燒,一時食下鮮味的砂鍋粥,這個配搭我真的很喜歡!

二人餐海鮮加錢都要選蟹,另一選了蜆肉。

• 海鮮砂鍋粥
  • 雞翼
2019-03-11 30 浏览
海鮮砂鍋粥 $298首先,估唔到燒烤店都有粥食👍🏻正阿!叫左兩個海鮮配料(蟹&鮑魚仔)第一,d 粥好綿好入味阿阿阿阿!有驚喜!其次係落足料,真係有蟹肉有鮑魚,兩個人食一鍋剛剛,好滿足既一鍋粥!自選串燒6款份量不大,質量取勝,雞翼、花枝丸、煙肉腸都燒得好均混,不會太燶也不油膩,味道有90分,辣粉自己落,啱晒我呢d 唔食得太辣既人燒雞腎、金菇肥牛、牛舌同樣燒得好均混,調味同出面d 燒烤有d 唔同,食得出佢落左芝麻再加左少少蜜糖,完全將個燒烤風味帶返晒出黎,師傅係有細心研究過扇貝、燒雞泡魚乾扇貝雖然不是好大隻,但幾新鮮同佢個調味好正,有80分!燒雞泡魚乾直頭係prefect 100分!可惜揸車唔飲得酒,如果唔係用黎餸酒的確一流無得頂👍🏻唯一建議係間鋪可以搞返d 氣氛,如果有部電視播下足球or 電影台,或者播下流行曲,應該會幾吸客!
海鮮砂鍋粥 $298

自選串燒6款

燒雞腎、金菇肥牛、牛舌

扇貝、燒雞泡魚乾

2019-03-02 57 浏览
元朗好多野食,橫街鋪好多間,呢間真係用心制作,制作串燒雖然須時,但絕對值得等,是晚選擇4人餐,可選擇三款海鮮煮粥,包十二款串燒,當時我地六人用餐,個個都係大食鬼,所以再叫加多串串燒,絕對攞介雞全翼,全隻由頭到尖都燒得均勻,吾會出現部分燒過干既情況,我地食完再加單,另外燒牛扒嫩滑,另有自調醬汁配上,好味,一定會再去

同個朋友來元朗食晚飯,大家都早到左,來到位於又新街嘅泰豪燒,入座時都未有客人,哈哈,坐低一陣就愈來愈多人,幾好生意。餐廳佔兩個鋪位,每邊唔算好大,但枱櫈間空間感足,唔會逼狹,基本上足夠放得落整個套餐。基本上我地已經決定左點二人套餐,心大心細唔知揀邊款串燒啫。套餐幾抵食,配備招牌砂鍋粥同串燒,我地點二人份量,價錢係298,可以揀兩款海鮮煲個砂鍋粥,再另外自選6款串燒,基本上好夠食,鐘意飲酒食下串燒嘅朋友一定鐘意,唔洗下下番大陸。海鮮粥方面,可以過擇兩款海鮮,可以即場問番店員有咩新鮮海鮮,一般來講,有蝦、蜆、鮑魚、蟶子等等,我地點左蝦拼蜆粥,因為即點昅煲,要有心理準備要等啊,大概都要十零二十分鐘。一上枱已經見到煲粥份量好多,我地兩個女仔每人食左三碗有多,都仲有淨,好足料,而且好飽肚可以見到裡面嘅蝦都唔少,新鮮爽口,已經開邊,好方便食。至於蜆肉都幾多,細粒啲。粥底仲有冬菇,加左唔少麻油,所以都會有少少重口味。粥底好綿,水份適中,唔會好杰,幾好食!值得一讚,店員好細心,先問左我地芫茜、蔥係佢幫我地加家我地自行添加,因為我唔食架,好在佢問一問。串燒方面,一套餐包左6款,我地揀左兩串雞翼、燒賣、花

串燒方面,一套餐包左6款,我地揀左兩串雞翼、燒賣、花枝丸、菠蘿同雞脆骨。串燒都係即整,佢地好細心,只係添加左孜然粉調味,每枱都有辣粉(或者可以問店員拎),自行調較辣度
串燒熱辣辣,個人認為都唔會太重口味,算啱啱好,雞翼好香脆,又唔會太鹹
燒賣好正,外脆內軟;至於雞脆骨就略嫌過左少少火,菠蘿燒完好香甜呢。

我地額外點左燒茄子做法同大陸串燒唔一樣,茄子細細條,蒜蓉係用火槍燒熱咁,所以蒜味好重,如果唔鐘意蒜,可以揀燒汁版本。

套餐仲包左每人一罐汽水,或者可以加錢轉其他樽裝飲品,都好有彈性。
2019-02-14 29 浏览
元朗果然係個有好多美食既地方,有日經過呢間隱世小店,見有串燒食,就忍唔住入左去。同朋友叫左個二人套餐,包一個海鮮砂鍋粥、六款串燒同野飲。海鮮粥揀左蝦同蜆做配料,一上菜,見到勁大煲時嚇左一嚇,份量真係好多,而且滿滿都是蝦,超級足料。個粥好香,啖啖都係海鮮味,勁正!串燒方面食左雞中翼、鴨胸、五花楠、花枝丸、白魚蛋同雞軟骨,全部都燒得好好,加上孜然粉,係好值得推薦既串燒!最鐘意係花枝丸,燒到外脆內軟,而且好彈牙,好好食。整體黎講好滿足,二人餐食到好飽,值得再去!

整體黎講好滿足,二人餐食到好飽,值得再去!

2019-02-13 25 浏览
元朗太毫燒,又一新力作,吸引又抵食,令人一試忘返😍餐廳環境不錯,職員服務快速,燒野食最緊要快同香口,即製即上.牛油燒粟米 $20超抵食!本身諗住係一串,點知係原條上,牛油好香,粟米好甜!汁燒大蘑菇 $26非常juicy, 好少食燒菇有咁多汁生蠔半打 $68原價$120,做緊promotion, like and share facebook 就68蚊有半打蠔,大大隻,蒜香好正帆立貝 $26燒帆立貝係我至愛,大大隻又多汁鮮甜芝士蛋 $18好特別,香香脆脆入面有芝士紐西蘭羊架 $38燒得啱啱好,唔會過熟,肉汁豐富香口辣汁炒蜆 $78又係大大碟,份量好大,有辣有唔辣,蜆無沙,讚讚讚!雞皮 $18燒到好香脆好過癮會再黎! 推薦!
元朗太毫燒,又一新力作,吸引又抵食,令人一試忘返😍

牛油燒粟米 $20
超抵食!本身諗住係一串,點知係原條上,牛油好香,粟米好甜!

汁燒大蘑菇 $26
非常juicy, 好少食燒菇有咁多汁

生蠔半打 $68

帆立貝 $26
燒帆立貝係我至愛,大大隻又多汁鮮甜

芝士蛋 $18
好特別,香香脆脆入面有芝士

紐西蘭羊架 $38
燒得啱啱好,唔會過熟,肉汁豐富香口

辣汁炒蜆 $78
又係大大碟,份量好大,有辣有唔辣,蜆無沙,讚讚讚!

雞皮 $18
燒到好香脆好過癮

會再黎! 推薦!
2019-01-29
2019-01-23 37 浏览
今日同男朋友搵到呢間「泰豪燒」,係主打食海鮮粥同串燒既,所以吸引左我地試下😍。入面既室外設計都好「泰」國風格!我地點左個2人套餐,砂鍋海鮮粥(可以揀兩種海鮮係入面)今日既海鮮選擇有蝦,蜆,鱔,鮑魚,蟶子,墨魚滑,仲有一種魚(唔係好記得我地揀左鮑魚同蟶子。鍋粥比我想像中大鍋!仲好足料,真係見到一粒粒海鮮味道仲好鮮甜。另外個2人餐仲可選擇6款串燒,加2罐汽水(有其他野飲,貴了需要比差價)我地就揀左司華力腸,花枝丸,一口甜薯,冬菇,肥牛腸仔卷同鴨胸肉。每款既質量都唔錯,特別係個冬菇,估唔到燒完仲可以保持到厚厚的,唔係乾哂水既樣後尾我地再叫左個雞中翼同蒜香原條茄子即燒完即食既雞翼皮真係好脆,熱辣辣。而個茄子既製作時間會稍長,大約20分鐘。成條茄子都有滿滿既蒜,同埋係燒到脆,鐘意食蒜既一定會覺得好香最後我地總共食左$405,飽飽的。
入面既室外設計都好「泰」國風格!
我地點左個2人套餐,砂鍋海鮮粥(可以揀兩種海鮮係入面)

我地揀左鮑魚同蟶子。
鍋粥比我想像中大鍋!仲好足料,真係見到一粒粒海鮮
味道仲好鮮甜。

後尾我地再叫左個雞中翼同蒜香原條茄子

即燒完即食既雞翼皮真係好脆,熱辣辣。

最後我地總共食左$405,飽飽的。
2019-01-22
👫又嚟到元朗又新街搵食,見呢間嘅砂鍋粥好出名,而且仲有串燒食,就諗住嚟試下啦🤪 餐廳位置唔算太多,環境幽靜昏暗,餐牌選擇豐富,而且仲有酒添,啱曬同班朋友聚餐暢談😳一一一一一一一一一一一一一一#二人套餐 <$298>·海鮮砂鍋粥有得自選兩款海鮮,我地揀咗蜆肉同桂花魚😳蜆肉大大粒,去咗殼食落更加方便👻桂花魚起曬骨,食落大大啖夠曬滿足🤤一開始對粥都無咁大期望,因為平時好少食,但呢鍋粥真係不得了🙈加咗海鮮嚟煮嘅粥入口超級清甜,一啲味精都無落,真係世界級好味😍粥底軟綿綿,加埋大量蔥花莞茜,味道濃郁,令人想一啖接一啖咁食👍🏻.·牛油燒粟米·雞中翼·芝心丸·雞軟骨·雞肉·五花腩燒粟米粒粒飽滿清甜,加埋牛油嘅鹹香好正👍🏻雞中翼燒到外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,味道有啲似食緊土匪雞翼😋雞軟骨爽口,芝心軟外層烤香,內裡係豐富嘅芝士🥳五花腩好有口感,層次分明,肥而不膩😚一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️10% Service Charge
👫

#二人套餐 <$298>
·海鮮砂鍋粥
有得自選兩款海鮮,我地揀咗蜆肉同桂花魚😳
蜆肉大大粒,去咗殼食落更加方便👻
桂花魚起曬骨,食落大大啖夠曬滿足🤤

·牛油燒粟米
·雞中翼
·芝心丸
·雞軟骨
·雞肉
·五花腩
燒粟米粒粒飽滿清甜,加埋牛油嘅鹹香好正👍🏻
雞中翼燒到外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,味道有啲似食緊土匪雞翼😋
雞軟骨爽口,芝心軟外層烤香,內裡係豐富嘅芝士🥳
五花腩好有口感,層次分明,肥而不膩😚

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2019-01-17 25 浏览
好耐無食好西嚕~今日放工就決定同朋友去元朗搵好西食又新街依邊不嬲都係美食集地黎~今次就搵到一間食串燒既舖頭個menu都幾靚套餐有埋粥食 如果唔係都有散嗌串燒同小食我地今次就簡左個二人餐~粥方面可以簡兩款海鮮既 我地就簡左聖子同桂花魚煲粥勁大煲呀~ 同埋都好入味同埋staff 會先問你要唔要芫茜 蔥先倒落去咖 勁sweet 可以就曬啲平時走芫茜蔥既人同埋聖子同桂花魚都勁足料呀多到食極都食唔曬串燒方面我地就嗌左一口牛 五花腩 芝心丸 雞翼 雞肉 同雞軟骨一口牛雖然要加十蚊 但真係超級好食呀 一啲都唔"un"另外雞翼亦都係超出想象 因為燒得好好味跟住我地再另外嗌多左個雞脾菇~依個又係另一個估佢唔到 本身以為係串燒黎咖 點知竟然係咁大舊一樣燒得勁入味之餘 但係一啲都唔乾 仲勁juicy~ 食左咁多野 飽到上心口 每人都係唔洗二百蚊而且仲要好好味~ staff都好nice 仲會推介你有咩好食淨係咁用心既staff 已經加曬分啦~^^
好耐無食好西嚕~
今日放工就決定同朋友去元朗搵好西食

又新街依邊不嬲都係美食集地黎~
今次就搵到一間食串燒既舖頭

個menu都幾靚

套餐有埋粥食 如果唔係都有散嗌串燒同小食

我地今次就簡左個二人餐~
粥方面可以簡兩款海鮮既 我地就簡左聖子同桂花魚

煲粥勁大煲呀~ 同埋都好入味
同埋staff 會先問你要唔要芫茜 蔥先倒落去咖
勁sweet 可以就曬啲平時走芫茜蔥既人

同埋聖子同桂花魚都勁足料呀
多到食極都食唔曬

串燒方面
我地就嗌左一口牛 五花腩 芝心丸 雞翼 雞肉 同雞軟骨
一口牛雖然要加十蚊 但真係超級好食呀 一啲都唔"un"
另外雞翼亦都係超出想象 因為燒得好好味

跟住我地再另外嗌多左個雞脾菇~
依個又係另一個估佢唔到
本身以為係串燒黎咖 點知竟然係咁大舊
一樣燒得勁入味之餘 但係一啲都唔乾 仲勁juicy~

食左咁多野 飽到上心口 每人都係唔洗二百蚊
淨係咁用心既staff 已經加曬分啦~^^