2016-04-23 542 浏览
因為我的娘家在九龍城,所以九龍城的泰國餐館我由細食到大😂。平時都有很多朋友問我那一間介紹,而我最近常常去的就是泰象館。食了太多次了,所以要開一開post讚一讚!說真的,九龍城泰國餐館實在是太多了,來來去去的款式也是差不多,有時會覺得一點特色也沒有!而我來泰象館的原因⋯⋯簡單來說,好食、抵食、菜式特別、食完不會覺得重味精!今天只是星期三晚,但餐館一早已經爆滿!餐館外面貼了一間很大的餐牌介紹招牌菜式,當然要點其中幾款來試試啦!首先介紹我最喜愛的椰汁南瓜焗海鮮飯!因為有這個新穎焗飯,我常常來幫襯!誰說泰國餐一定要食菠蘿炒飯?! 這個新穎的炒飯加上泰國椰汁和南瓜蓉,味道很清新和特別!! 我們全家也喜歡!而且份量也不小呀!另外,這個芝士蝦餅是我和弟弟的最愛,每一次來我們也搶住食😂我相信所有芝士控也會喜歡的。其實不一定要流出來的芝士才好吃,這個芝士味道濃郁,和半粒蝦餅的味道很配合,正呀!! 😋😋😋😋平時來泰象館也會叫這個菜式-明爐青檸蒸烏頭,我特別喜歡它的酸酸辣辣的味道,十分有泰國風味,也很開胃! 其實有些其他餐館將這個菜式賣得好貴,但是在泰象館只是$138 !簡直是平,靚,正!串燒也是有名的泰國

南瓜焗海鮮飯
炸芝士蝦丸
串燒也是有名的泰國菜食,今天沒有點牛豬雞串燒,今日只是點了兩隻全雞翼,一隻只是$15 , 真心覺得抵食!
燒雞全翼
這個馬拉盞通菜其實到處也可以食到,但我喜歡這間的就是因為它不會太鹹,味道適中,炒得剛剛好,不會覺得有重味精! 我喜歡!
飛天通菜
總括來說,我們全家也喜歡泰象館,特別喜歡他們的特色菜式, 而且價錢比較平民化,食物味道好!
2016-04-19 511 浏览
識食泰國菜,一定係去九龍城搵地道小店!咪以為間間菜單差不多就亂入,我都試過有伏架,但今次誠意推薦泰🐘館🙆 泰式木瓜絲沙律($50)仲記得之前去泰國食過堅。地道既木瓜沙律,辣到噴火(9🔥)而通常香港食既都會就返HKers,但呢個竟然融合左兩地既需要😎初初夾黎食,以為只係和諧(4🔥)既version,點知食到底層發現佢個汁有料到(7🔥)!酸、甜、辣混合得黎仍有清新既感覺,少辣又得,多辣又得,得左! 串燒三拼🐖🐂🐓($70)食泰國野硬係要有返幾串串燒先心安😌~而呢個串燒,令我好滿足。燒既火候好夠,但無影響肉質,每舊肉充滿肉汁。三款既醃味差不多,但非常野味🍺,唔點沙爹醬都好好味,但佢個沙爹醬調得好出色👅,可以令串燒既層次昇華而唔會太咸。 咖哩軟殻蟹($198)我都幾鍾意食咖哩,見佢配🦀而唔係食開既🐖🐂🐓,心一動就叫左。果然係人氣之選喎,軟殻蟹炸得非常酥脆💥蟹好好味,完全無油淋淋。成件浸落個🎃咖哩到,鬆脆既表面即刻係咁索呀索,吸收哂啲精華,然後放落口:嘩,啲咖哩汁爆漿咁標返出黎,蟹依然有酥脆感,絕配既美味呀😋 最後黎返兩杯:椰青($28)、龍眼冰($25),甜甜蜜蜜,中和返一餐香

最後黎返兩杯:椰青($28)、龍眼冰($25),甜甜蜜蜜,中和返一餐香辣味十足既晚飯,正呀💪🏼
2016-04-07 585 浏览
九龍城有好多泰國菜 但都未嚟過食 見放假就約朋友出嚟食返餐揀左食呢間——泰象館 餐牌有好多款食物,有飯有湯有炸物有沙律有菜 太多頁影唔曬最後叫左6樣野食,青芒沙律、生蝦刺身、菠蘿海鮮炒飯、馬拉盞炒通菜、海鮮冬蔭公湯第一次食青芒 唔太知佢本身係咩味 但我覺得佢冇咩芒果味🙈要慢慢品嚐先食到芒果味。呢個沙律有啲辣同埋有啲酸加埋啲花生食中和左個辣味,所以唔會話辣到食唔到。同埋佢酸酸地好開胃生蝦刺生有6隻唔鍾意食生蒜 所以夾開左舊蒜同辣椒啲生蝦好新鮮 超級爽口 點埋個醬一齊食 好好味個醬都有啲辣 不過可以接受 呢碟通菜好大碟平時食嘅馬拉盞都好咸 呢個竟然唔咸 唔咸但都好香馬拉盞味另外 啲通菜炒得好好 爽口!超大個菠蘿炒飯面頭放左海鮮、肉鬆同腰果。佢係用新鮮菠蘿炒 好香菠蘿味 同埋啲菠蘿好甜佢啲海鮮都好足料呢個炒飯特別在於佢加左臘腸粒去炒 第一次食菠蘿炒飯有臘腸,原來都幾夾 最後到冬蔭公湯 食泰菜一定要飲超級足料嘅海鮮冬蔭公!有兩隻青口 好多尤魚 好多蝦 好多菇個湯好酸味較重 唔太辣 仲好易入口 岩唔食得辣嘅人飲 總括呢餐泰菜好滿意下次會再嚟
九龍城有好多泰國菜 但都未嚟過食 見放假就約朋友出嚟食返餐
揀左食呢間——泰象館
餐牌有好多款食物,有飯有湯有炸物有沙律有菜 太多頁影唔曬

青芒沙律

呢碟通菜好大碟
海鮮菠蘿炒飯
超大個菠蘿炒飯
佢啲海鮮都好足料
海鮮冬蔭公湯(細)
最後到冬蔭公湯 食泰菜一定要飲

超級足料嘅海鮮冬蔭公!

有兩隻青口 好多尤魚 好多蝦 好多菇

個湯好酸味較重 唔太辣 仲好易入口 岩唔食得辣嘅人飲

總括呢餐泰菜好滿意
下次會再嚟
青芒沙律
馬拉盞炒通菜
海鮮菠蘿炒飯
海鮮冬蔭公湯(細)
2016-03-28 550 浏览
滿佈泰國菜既九龍城, 就算住起果頭, 都食唔哂每一間所以都要揀黎食, 事前當然要上Openrice望下邊間多笑臉先啦, 識食緊係要做定功課!一於起復活假最後一天, 去暫時無喊臉既泰象館試試只係晚上6時半, 都已無虛席, 要等位, 就好似日本咁, 好野先會多人排隊唯有起門口望望餐牌, 睇定有咩好食先突然間見到門面貼住"不設加一服務費", 喂....即時吸引哂~雖然是2個人的成張單的10%, 但有時去到d全無招呼的餐廳時, 呢10個百仙都覺得比多左每次外出用餐必定會點一個蔬菜, 要飲食平衡嘛咸魚炒芥蘭 $58, 點完無耐就送到, 效率超快用的是芥蘭苗, 所以唔會老, 好嫩, 有少少的咸魚味道, 很惹味!因為呢個泰式酸辣鳳爪沙律 $68 都幾辣的關係, 男友點了一枝泰國Singha 啤酒$28消辣下面既生菜爽甜, 浸埋泰式酸辣汁黎食, 越辣越想食無骨鳳爪都幾多隻, 爽脆入味泰國菜出名之一的蝦餅, 無理由唔叫架但又想食春卷喎, 好彩呢度有雙拼, 咁就滿足哂2個願望啦 $72新鮮熱辣炸起, 食既時候要小心熨咀呀!春卷滿爆的內容, 大多是蔬菜絲,我鐘意食炸物香口野, 不過最基本不要一夾起見到個底有
滿佈泰國菜既九龍城, 就算住起果頭, 都食唔哂每一間
一於起復活假最後一天, 去暫時無喊臉既泰象館試試
唯有起門口望望餐牌, 睇定有咩好食先
每次外出用餐必定會點一個蔬菜, 要飲食平衡嘛
咸魚炒芥蘭 $58, 點完無耐就送到, 效率超快
singha beer + 咸魚炒芥蘭
下面既生菜爽甜, 浸埋泰式酸辣汁黎食, 越辣越想食
無骨鳳爪都幾多隻, 爽脆入味
酸辣鳳爪沙律
泰國菜出名之一的蝦餅, 無理由唔叫架
蝦餅拼春卷
新鮮熱辣炸起, 食既時候要小心熨咀呀!
春卷滿爆的內容, 大多是蔬菜絲,
我鐘意食炸物香口野, 不過最基本不要一夾起見到個底有好多油, 同埋咬落是有脆的感覺
呢度做得到我基本要求
春卷
蝦餅將一件切為兩份, 讓客人食得方便d, 又可以share食多d
切開一半都唔叫細件, 質感也是實在的, 蘸埋泰式甜酸醬, perfect match!
蝦餅
晚餐點都要d米氣落肚, 今次唔叫菠蘿海鮮飯(平日男友食泰菜必點的)
而是點了海南雞飯, 顏色較鮮黃的薑油飯, 一啲都唔油, 出來的還是一粒粒的飯粒, 沒有黏埋一舊舊
雞件大約有7-8件, 包括雞翼及小雞腿, 除左呢2件外, 其餘都係無骨架
仲要肉質係嫩滑
海南雞飯
唔多肥膏的雞, 附送的是辣雞汁一款, 唔似新加坡的海南雞有3款汁
甜甜地, 微辣的汁, 更加想食多碗飯
海南雞
题外话/补充资料: 雖然呢度係不設加一服務費, 唔好以為佢地既服務態度差或者零服務喎, 各侍應都很親切! 不過注意, 就是這裡只收現金, 要帶定多d現金去呀!
2016-03-28
singha beer + 咸魚炒芥蘭
蝦餅拼春卷
春卷
蝦餅
海南雞
  • 泰式酸辣鳳爪沙律
在香港食泰菜,點都一定比泰國貴,想稍為食得便宜一點的話,就一定會建議大家去九龍城食~這個復活節假無錢去泰國,但突然間又好懷緬當地味道,就一於跟男友再去九龍城找尋泰菜。不得不說,泰國菜其實不是每一家都是一樣的啊,吃過不同的菜館,發現各有特色,例如我今晚到訪的泰象館,最大特色就是套餐夠平,份量啱哂兩個人撐枱腳!我們點了二人套餐A,價錢HKD 258有4個菜:酸辣鳳爪沙律明爐烏頭清湯咸魚炒芥蘭泰東生菜包點套餐的話還可以用半價約HKD 80多點一支意大利紅酒/白酒,是很少見的promotion啊。酸辣鳳爪沙律辣度適中,不過老外男友不吃鳳爪,就只好整碟全歸我了~幸好不是很辣,一個人吃完都不會吃到洗哂鼻水。沙律上枱時很涼,很新鮮,酸酸溜溜的,很開胃!這是套餐以外另加的蒜蓉包,是為不吃鳳爪的男友而點的。要不是他不吃雞腳,我們應該也會miss了這款小食的啊。嗯!我覺得這個味道不錯,適合當飯前小食,尤其是如果是點了燒魚等需時烹調的食物的話,可以先點這個開胃。我們香港人吃慣脆卜卜的蒜蓉包,所以我覺得泰象館的焗得脆卜卜,口感不錯,吃起上來特別滋味~鮮味十足的咸魚炒芥蘭,每次吃泰菜都必點,份量剛好是給兩人的~

我們點了二人套餐A,價錢HKD 258有4個菜:

明爐烏頭清湯
咸魚炒芥蘭
泰東生菜包

菜很爽脆,咸魚味頗濃的,每夾一條菜都一定有魚塊黏附在菜葉上,不過這個要趁熱吃,涼了魚腥味會變濃的啊~
以前試過幾家的生菜包都會吃到噴火的,但又會辣得夠滋味,泰象館炒的味就差不多了,但就略嫌不夠辣,能吃辣的話,可能下單時特別註明要辣,廚師就能再調味吧~
明爐烏頭燒得火光雄雄,剛剛才點燃鐵鍋下的蠟燭,不消五分鐘,熱湯就滾得快要倒出啦~要拿拿聲叫老闆幫忙熄火~

雖然我們坐在門口,很吃風的,但熄火後的烏頭不會一下子變得冷冷,大概是鐵鍋溫度很熱吧!

魚肉吸收了酸酸辣辣的湯底,少了魚腥味,多了一份開胃感。

除了主角烏頭,配菜也很亮足有秀珍菇、粉絲、肉碎,將湯底滾得清甜。
二人套餐,再加蒜蓉包和啤酒兩大支,約HKD 340,每人HKD 170,套餐份量剛剛好,又可以食到款款味美小菜,絕對是選擇困難症患者的福音啊!

2016-03-27 349 浏览
泰國就冇時間去,泰菜反而最近成日同朋友食XDD今次黎左呢度搵食, 由於好餓既關係我地兩個人都叫左唔少野食!天氣又熱,叫左兩杯椰汁冰解暑。椰汁味好重,飲落甜甜地,幾清涼解暑的! $25@1燒豬頸肉$72肉質唔錯,食落夠口感,美中不足係燒得較耐,比較熱氣同焦。焗椰青海鮮炒飯$88呢個飯係必點,海鮮配料有蝦,墨魚等等。最正係個椰汁,一邊食一邊不椰青出黎食,好滋味。飯得炒香口,賣相精緻。泰東生菜包$68豬肉粒炒起爆香左,連埋新鮮生菜食,一啖入口,口感十足。不過SPICY左,我唔係太食到。小食拼盤$118呢個拼盤夠吸引,有魚肉,炸蝦球,春卷,豆付等。最鐘意都係炸蝦球同春卷,夠香脆兼夠多餡!我同我既大食朋友都食左幾多野,埋單除返開一人$200,超飽!
泰國就冇時間去,泰菜反而最近成日同朋友食XDD

天氣又熱,叫左兩杯椰汁冰解暑。
椰汁味好重,飲落甜甜地,幾清涼解暑的! $25@1
燒豬頸肉$72

肉質唔錯,食落夠口感,美中不足係燒得較耐,比較熱氣同焦。
焗椰青海鮮炒飯$88
泰東生菜包$68
小食拼盤$118
2016-03-19
2016-03-24 407 浏览
喜愛吃泰國菜的, 首選地點是九龍城o 這區有四成是泰國餐廳, 因此有小泰國之稱, 可以說是泰國菜的美食天堂o 今次我選擇了開業年多的泰象館, 是由朋友介紹的o泰象館位於城南道, 店門外豎立了一個非常耀眼的燈箱, 在遠處也能看得見, 所以很容易便找到o 餐廳格局簡單而整潔, 每枱之間也寬敞, 坐位很舒適o 牆身貼了很多食物的介紹, 不用看開餐牌也可以, 非常方便o我個人特別喜愛柚子沙律, 所以首選是這個, 朋友點了咖哩軟殼蟹及蒜容包, 我再點多一客鐵板蠔仔煎蛋及兩個椰青o柚子沙律 : 酸中帶甜, 非常醒胃o 柚子甜美多汁, 生菜新鮮爽脆, 蝦肉彈牙, 配上香口的碎花生及洋蔥的微辣, 是個非常清新的前菜o咖哩軟殼蟹 : 賣相已值一讚, 將咖哩汁用南瓜盛載上, 非常有o 軟殼蟹外脆內軟, 粉漿不會過厚, 而且不會感到油膩, 多吃也不怕o 咖哩汁做得非常出色, 不會辣, 帶有淡淡的椰香, 配軟殼蟹, 蒜容包或白飯同吃, 一流, 百吃不厭!鐵板蠔仔煎蛋 : 份量非常多, 而且蠔夠多又肥美, 食落啖啖蠔味, 配上辣椒醬一齊食, 滋味無窮o今次因為我們人數少, 有好些款式吃不到, 下次來想吃大大粒芝
柚子沙律
鐵板蠔仔煎蛋
今次因為我們人數少, 有好些款式吃不到, 下次來想吃大大粒芝士蝦丸o
题外话/补充资料: 我們雖然吃的款式不多, 但看看其他食客的菜式, 每款都看起來不錯, 有些更能聞到陣陣香味, 由菜的擺設, 以至食材, 味道, 都看得出餐廳用心炮製所有的菜式, 值得再來捧場o
柚子沙律
2016-03-22 503 浏览
生蝦刺身,蝦隻不夠新鮮,沒有鮮味燒豬頸肉竟然韌如嚼膠 拼盤有四款炸物~ 炸魚餅淡如無味,只有微微香茅等香草香料味; 炸蝦餅尚算爽口彈牙; 其餘兩物沒有吃到,不予致評燒烏頭,件頭夠大,肉質亦夠鮮甜嫰滑咖喱炒羔蟹,大大一隻堆疊起,很澎湃,蟹膏不少,蟹肉厚甜,咖喱充滿椰香但不辣,十分濃稠,配薄餅吃夠滋味~不過本人不好椰味,所以淺嚐~馬拉盞椰菜苗&鹹魚芥蘭,除了油,還是油,只有蒜味,沒有馬拉盞或鹹魚味  鹹魚似是後加拌勻的,沒有炒香過…香芋焗飯,芋粒不多,但滿是冬菇、肉碎、魷魚塊等,十分香口,可是油脂亦十分滿  最後來個芒果糯米飯作結,芒果瘀黑的,不甚新鮮 黑白糯米軟綿尚可,但不夠糯香~整體而言,沒有任何值得再來的誘因
生蝦刺身,蝦隻不夠新鮮,沒有鮮味
燒豬頸肉竟然韌如嚼膠
燒豬頸肉
拼盤
燒烏頭,件頭夠大,肉質亦夠鮮甜嫰滑
燒烏頭
咖喱炒羔蟹
薄餅
鹹魚似是後加拌勻的,沒有炒香過…
馬拉盞炒椰菜苗
鹹魚炒芥蘭
香芋焗飯
最後來個芒果糯米飯作結,芒果瘀黑的,不甚新鮮
黑白糯米軟綿尚可,但不夠糯香~
芒果糯米飯
整體而言,沒有任何值得再來的誘因

2016-03-20
庆祝纪念
生日
燒烏頭
咖喱炒羔蟹
2016-03-22 408 浏览
我同老公路經九龍城,又想食泰國野,所以見到泰象館有set lunch,就入左去用餐時間為12:15,舖頭好似岩岩開,未有其他客。入到黎先知set lunch星期日同公眾假期暫停只好叫餐牌上一樣有既炒粉,炒飯。我叫左海南雞飯$55,老公食泰式干炒牛河$50。價錢比set lunch價貴$15以上海南雞飯連湯油飯比較乾,有待改善,雞肉係無骨,又嫩又入味。泰式干炒牛河好有鑊氣,好夠乾身,牛肉又唔"鞋",好有水準好值得推介下次會再黎食
只好叫餐牌上一樣有既炒粉,炒飯。

海南雞飯連湯
油飯比較乾,有待改善,雞肉係無骨,又嫩又入味。

泰式干炒牛河好有鑊氣,好夠乾身,牛肉又唔"鞋",好有水準
好值得推介

下次會再黎食
泰式干炒牛河
2016-03-20
泰式干炒牛河
2016-03-21 259 浏览
去開九龍城買下泰國雜貨,當然食埋晚餐先走,雜貨鋪對面剛好有一間。 鋪頭唔算好大,但餐牌就好多野食。餐牌揭極都揭唔完。 燒豬頸肉沙律,食落味道好似生菜包,我覺得可以用豬頸肉生菜包嚟形容。豬頸肉唔厚,將豬頸肉連埋少少醬汁放上生菜上面再食,味道同口感都十分豐富。 燒烏頭,即口即燒,製作需時。可以見到魚皮燒到燶,揭開魚皮,可以見到魚肉仲有煙冒出,非常夠火喉。烏頭都算大條多肉,當然唔少得佢既醬汁,酸得嚟帶少少辣,配燒魚食一流! 馬拉盞炒通菜,呢個馬拉盞味道好突出,帶有辣味,但呢個辣味係越食越辣,不過自己覺得呢個辣度可以接受。至於通菜,十分嫩口,細細條既菜爽口又易食。 海南雞飯,見到金黃色既飯,配上海南雞,醬同埋湯。海南雞好食,因為完全冇骨,而且口感唔錯,都幾滑口,醬就酸酸辣辣,同海南雞好夾。湯清清地,飲落都幾舒服。 泰式黑咖啡,黑咖啡其實係齋啡,飲落完全唔苦,而且又黑咖啡本身又唔會有強烈既飽肚感,清清地咖啡味唔濃。下次入完貨又可以再食。

鋪頭唔算好大,但餐牌就好多野食。

餐牌揭極都揭唔完。

下次入完貨又可以再食。
2016-03-09
2016-03-16 293 浏览
好姊妹生日飯局一定要出席,姊妹今日拉隊到呢間泰國菜館,位置唔算好顯眼,但好姊妹就價錢厚道又抵食,我當然會試下喇。 打開餐牌,有套餐和散叫選擇,套餐分幾得價錢,以菜式和份量相對黎講真係都幾抵食,於是三姊妹就叫了一個套餐($358)再加小的冬蔭功($68)和一個泰式炒河($58)。 冬蔭功(小) ($68)這個小冬蔭功雖然上破時沒有鍋盛住只有大碗,不過都是熱呼呼的。湯料有大頭蝦,鮮茄和大量的菇!份量十足。鮮蝦有膏又肉質彈牙,配上酸酸辣辣的湯,做得十分醒胃,不過味道可以再濃一點就感覺更滿足了。 脆肉炒通菜脆肉即是類似港式燒肉的那種,有油份食落脆口鹹香,和蒜瓣、蝦醬一起炒通菜,香口惹味。通菜雖然算不上時令的菜,但欣賞的是餐廳都選取幼嫩部份炒菜,食落都無成渣。 咖哩軟殼蟹滿滿香甜的咖哩汁底下有炸得香脆並碎上的軟殼蟹,加上很多的配料如洋蔥, 青紅椒, 顏色鮮艷得見到已經口水流。咖哩汁混上雞蛋,增添了一份香滑口感,如果配搭白飯、薄餅撈來一起吃就一流了! 辣椒膏炒大蜆整碟都有十數隻,比預期中多呢! 蜆肉乾淨沒有沙,甜甜辣辣的味道開胃到不得了。 泰式燒則魚侍應上端上餐桌時,我地都碌大對眼心諗:咁大條既.

冬蔭功(小) ($68)

脆肉炒通菜

辣椒膏炒大蜆

泰式燒則魚
侍應上端上餐桌時,我地都碌大對眼心諗:咁大條既........................?! 泰式明烏頭就食得多, 燒則魚真係第一次食, 外表以為乾爭爭,殊不知一揭開,魚身香味撲鼻,原來內裏放了香葉呀, 香茅等等香料,肉都十分嫩滑鮮味!附上的辣汁仲令魚肉鮮甜味更重!真係做得好好,老闆亦好自豪咁講係即叫即燒,真係十分推介!

泰式肉碎炒河
份量都多,特別是用上闊身的河粉,質感炒得較爽滑,沒有黏黏的,油份亦適中沒有太重味道,帶少少辣同九層㙮幾惹味!
2016-02-24
庆祝纪念
生日
2016-03-16 209 浏览
今日無煮飯,所以一家人去咗食泰國野。喺九龍城行下行下,見到呢間泰象館,有隻象幾可愛,就入咗去食。入面裝修簡樸,牆上掛滿食物嘅相片,仲有泰國嘅佛像。Menu選擇都好多,另有晚市套餐可以選擇,而且價錢都好抵,不過屋企人好多野都唔食,所以都係散叫。燒豬頸肉沙律 $68同想像中有所不同,類似生菜包,不過包係入邊嘅唔係肉碎,而係燒豬頸肉,連個汁都有啲似生菜包,將豬頸肉包起生菜入邊,感覺亦都好實在,生菜入面啖啖豬頸肉,幾惹味,燒豬頸肉燒得夠香,夾埋生菜食又冇咁油膩。馬拉盞炒通菜 $55通菜呈鮮綠色,比較幼身,炒出嚟好香,馬拉盞味剛剛好,帶少少微辣,又唔會炒到好油,而通菜入口好爽口,炒得比較出色。泰式乾炒河(豬) $50鑊氣十足,河粉唔係平時一條條果種,而係大大塊嘅,食落好有口感而且好軟滑,入面豬肉都好多,比較抵食。海南雞飯 $55海南雞飯金黃色,但食落有少許乾身,因為飯粒不是黃油飯,不過海南雞無骨,而且雞肉嫩滑,仲要好多舊雞,又係抵食之選,有埋湯送。燒烏頭 $113燒魚類要等大概20分鐘,條魚都幾大條,切開外層燒到脆卜卜嘅皮,就見到好肥美嘅魚肉,食落去魚肉好香滑,點埋配上嘅辣汁更加惹味。青檸梳打
今日無煮飯,所以一家人去咗食泰國野。
入面裝修簡樸,牆上掛滿食物嘅相片,仲有泰國嘅佛像。
燒豬頸肉沙律 $68

馬拉盞炒通菜 $55

泰式乾炒河(豬) $50

海南雞飯 $55

燒烏頭 $113

青檸梳打 $25

食泰國嘢梗係要飲返杯泰式飲品,青檸梳打夠晒解渴,不過如果味道可以再濃d就更好飲啦。

見到隔離枱叫咗一碟泰皇秘製鰂魚,好大盤好吸引,不過屋企人話驚食唔晒,所以冇試到,下次再黎一定要試下!
  • 馬拉盞炒通菜
  • 燒烏頭
2016-03-06 247 浏览
屋企人話想食泰菜,第一時間就霖到九龍城。但食邊間好呢? 九龍城係一個小泰國,想食泰菜真係超多選擇,可以話係花多眼亂。我地隨意入左呢間泰象館,入來之前見d食評唔錯,覺得可以try try。•入到來見到好多食物相,老人家最鍾意睇圖唔睇餐牌。 啊媽話事,比佢拍板。馬拉盞炒椰菜苗 $60呢個炒得幾爽下,好好食,唔會點辣,但感覺幾野味。柚子沙律 $68d柚子幾甜,大大舊肉同飽满,見到覺得好吸引! 加埋香蒜同花生,食落有d香口同好開胃, 啊哥超鐘意個汁,酸酸甜甜得來份量剛好,最後佢一個k.o.左大半碟。炸蝦餅拼春卷 $72炸蝦餅同春卷火喉控制得好好,唔會炸過龍, 外皮香脆美味,蝦餅勁彈牙! 春卷個皮好薄好脆,點埋個泰醬真係食到唔想停。燒豬頸肉 $72開頭怕呢個會好肥,好彩唔會,切得夠薄身食落juicy,燒得好香口。 燒雞全翼 $45 ($15一隻)"燒~雞翼~我腫~~~依食~"(唱歌仔)呢個真係好食到不得了,食完再encore個皮燒得好香好脆,最正係燒得入味,同埋d醬料夠香,真係好正。燒側魚 $113啊媽最愛食魚,哇!魚肉好香滑,入面d香茅配料飄晒d香味出來,食完真係齒夾留香啊!飲品方面我地叫左芒

馬拉盞炒椰菜苗 $60

呢個炒得幾爽下,好好食,唔會點辣,但感覺幾野味。
柚子沙律 $68

炸蝦餅拼春卷 $72

燒豬頸肉 $72

燒雞全翼 $45 ($15一隻)

"
燒~雞翼~我腫~~~依食~"(唱歌仔)

呢個真係好食到不得了,食完再encore

燒側魚 $113

飲品方面我地叫左芒果沙冰、龍眼冰同椰青。沙冰食落口感滑溜,d冰打得好幼滑,食落味道帶少少微酸,好開胃。龍眼冰好多龍眼肉食落清甜,唔錯。 我最愛就係椰青,呢個飲落好清甜,好爽。
3個人食,$600有找,真係超抵食,味道相當出色,下次會encore。
2016-02-23
  • 燒雞全翼
  • 燒豬頸肉
  • 燒則魚
2016-02-28 234 浏览
六位姊妹晚飯局在泰象館先來開胃的...$68柚子沙律沙律充滿著柚子的天然香甜,搭配檸檬汁、香菜、辣椒與蒜頭,沙律表面更灑上了香脆的碎花生,也增加豐富的口感。$68冬蔭功(小)小辣,湯既味道酸同辣度做得十分好,香茅不太濃烈,好岩我個人既口味。$70串燒三拼泰式串燒夠香口是最吸引的菜色。串燒三拼包括豬、牛、雞各兩串,外觀亦算吸引,可惜火喉略嫌過度令肉質較為乾韌。$72燒豬頸肉炭燒味香,邊位脆、有好肉味,吃過原味可試埋廚師醬汁。$130海南雞全隻,嫩滑的海南雞分兩碟上,我們使用長枱更方便。$65鹹魚炒椰菜苗鹹香可口,油多略遜。$98南瓜焗海鮮飯南瓜海鮮飯,外型可愛極了!椰香、飯香、海鮮鮮嫩瓜肉清甜,內涵極之豐富!$70蛋包鮮蝦金邊粉金邊粉用蛋皮包好,可惜有裂縫,金邊粉炒得入味,味道酸酸甜甜的,越食越開胃!!!我們還要了$25龍眼水和$28椰青泰象館送上小小心意,大菜糕開心說,盡情吃,很快過了兩小時,又是結帳時候,六位承惠$800。已經晚上九點鐘,店鋪門口還有十多位客人在等位添!
六位姊妹晚飯局在泰象館
先來開胃的...
$68柚子沙律
沙律充滿著柚子的天然香甜,
搭配檸檬汁、香菜、辣椒與蒜頭,
沙律表面更灑上了香脆的碎花生,
也增加豐富的口感。
$68冬蔭功(小)
小辣,湯既味道酸同辣度做得十分好,
香茅不太濃烈,好岩我個人既口味。
$70串燒三拼
泰式串燒夠香口是最吸引的菜色。
串燒三拼包括豬、牛、雞各兩串,
外觀亦算吸引,可惜火喉略嫌過度令
肉質較為乾韌。
$72燒豬頸肉
炭燒味香,邊位脆、有好肉味,
吃過原味可試埋廚師醬汁。
$130海南雞全隻,
嫩滑的海南雞分兩碟上,我們使用長枱更方便。
$65鹹魚炒椰菜苗
鹹香可口,油多略遜。
$98南瓜焗海鮮飯
南瓜海鮮飯,外型可愛極了!
椰香、飯香、海鮮鮮嫩瓜肉清甜,
內涵極之豐富!
$70蛋包鮮蝦金邊粉
金邊粉用蛋皮包好,可惜有裂縫,
金邊粉炒得入味,味道酸酸甜甜的,
越食越開胃!!!
我們還要了$25龍眼水和$28椰青
泰象館送上小小心意,
大菜糕
開心說,盡情吃,很快過了兩小時,
又是結帳時候,六位承惠$800。
已經晚上九點鐘,
店鋪門口還有十多位客人在等位添!

2016-02-27
2016-02-15 634 浏览
今晚又來到九龍城食泰國菜,不過今次想試下一些較新的餐廳,今天是星期日,四周都好full,行過城南道見到一間環境光猛又整潔的一間泰國餐廳《泰象館》,看下門外的價錢,平均都較一般附近的泰國餐廳便宜少許,那麼我今晚獨個兒來一試下。飲品方面又選擇了椰汁珍多冰,飲落十分refreshing,椰汁都好香又滑溜,綠色我粉條主要萃取班蘭葉,好煙韌入口順滑,椰汁份量足而濃郁,值得推介。平時食咖哩我都比較食較香辣的款式,今次都想轉下口味,來一份青咖哩雞肉($68) ,咖哩與香葉一齊煮過,吃起來的咖哩不會比椰汁蓋過,椰汁的份量得宜,同時又散發出障障泰國香葉的味道,辣味都好適中,更意外地咖哩中我雞肉都好入味嫩滑,用料的雞肉是非洲新鮮,真是越食越滋味,晤好見咖哩汁的質地稀以為晤夠味,其實咖哩的味道真是好濃郁又香,再用蒜蓉包($25)蘸來食,蒜香味香惹食落味道更豐富又層次分明,蒜蓉包用了新鮮的法包製作,外脆內鬆軟,更是讓我深深愛上此店的蒜蓉包。服務真是不錯,會主動斟熱水又收碟,當中的店員都好nice又有笑容,上菜方面都好有效率,下次再會來食過。
2016-02-14
  • 青咖哩雞