去九龍城 梗係食泰國菜啦!眾所週知 九龍城住左好多泰國人 泰菜店每條街只少都有一間但食邊間好 係一個絕大的難題🤔因為感覺間間都好似差唔多 選擇又太多 所以我一直都係周圍覓食 食完邊間唔岩口味就唔食有次試完泰象館🐘 一試傾心❤️ 一試完認定左 係你🐘啦!係你🐘啦!係你🐘啦!自那一刻起不再「尋尋覓覓,冷冷清清,淒淒慘慘戚戚。」 見老闆每枱都會傾幾句 好像有很多街坊熟客 看來口碑不錯😏泰象館🐘所有泰國菜式應有盡有 連優惠二三四人套餐都有不過我們最後都選擇單點 選自己喜歡吃的😝食泰國菜 食生蝦刺身是基本吧!😏生蝦刺身($98)一份有6大隻生蝦 每隻都非常厚肉😳 份量都算合理配上生蒜粒和辣椒粒 和 重香草味的泰式酸辣醬汁 一起吃 十分惹味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最重要是沒有多餘的雪藏味 蝦肉嫩滑爽口有彈性😋泰東生菜包(豬肉)($68)新鮮的西生菜 配上炒得十分香口惹味的秘製豬肉碎有紅蔥頭、蔥、芫茜等多款配料 味道調得剛剛好 不會太鹹😋雖然配料簡單卻做出與眾不同的味道 份量也不少 真的物超所值!🤑本來個人不喜歡吃生菜包因為之前食過別的泰菜店 總是覺得生菜包的肉多數都很重口味又重味精 而且非常鹹 飲幾
去九龍城 梗係食泰國菜啦!

眾所週知 九龍城住左好多泰國人 泰菜店每條街只少都有一間

但食邊間好 係一個絕大的難題🤔

因為感覺間間都好似差唔多 選擇又太多

所以我一直都係周圍覓食 食完邊間唔岩口味就唔食

自那一刻起不再「尋尋覓覓,冷冷清清,淒淒慘慘戚戚。」

見老闆每枱都會傾幾句 好像有很多街坊熟客 看來口碑不錯😏
泰象館🐘所有泰國菜式應有盡有 連優惠二三四人套餐都有

不過我們最後都選擇單點 選自己喜歡吃的😝
食泰國菜 食生蝦刺身是基本吧!😏

生蝦刺身($98)
一份有6大隻生蝦 每隻都非常厚肉😳 份量都算合理

最重要是沒有多餘的雪藏味 蝦肉嫩滑爽口有彈性😋

泰東生菜包(豬肉)($68)
新鮮的西生菜 配上炒得十分香口惹味的秘製豬肉碎

有紅蔥頭、蔥、芫茜等多款配料 味道調得剛剛好 不會太鹹😋
雖然配料簡單卻做出與眾不同的味道

份量也不少 真的物超所值!🤑

本來個人不喜歡吃生菜包

因為之前食過別的泰菜店 總是覺得生菜包的肉多數都很重口味又重味精 而且非常鹹 飲幾多水都無用😕

但泰象館🐘的生菜包完全改變了我的初衷🙈🙊

下次一定要再食過返尋味!

但最令我驚喜的是南瓜焗海鮮飯($98)

原個南瓜裡和上面都舖滿海鮮炒飯 成個山咁😳😳😳
材料十分豐富!

估計是先將南瓜拆肉

然後把拆出來的南瓜肉 和 大蝦、青口、小八爪魚等海鮮 一起炒飯

再加小雜碎如提子乾和雜豆炒在一起 最後才放回南瓜裡 再在炒飯上面淋上南瓜溶漿 和 椰漿 拿去焗

一上桌 未食已經聞到香氣撲鼻

炒飯配料多,把南瓜溶漿、椰漿和炒飯拌在一起吃味道更上一層樓👍🏻 提子乾和雜豆更令到炒飯有多一重口感
南瓜焗海鮮飯
最後我們把整個焗飯都挖到底 食晒所有南瓜肉 可見好食得沒有誇張😂
椰青($28)
炎炎夏日 飲啖椰青水清新解渴😙

椰汁珍多冰($25)
椰汁珍多冰
香甜椰汁配以綠色粉條

粉條軟滑 煙煙韌韌 確實是消暑良伴🌬

總括來說

泰象館的食物質素很出色😋

價錢又相宜 真的很抵食

話明私心介紹 其實最怕是介紹完多人黎食 之後要排隊等位 質素會差左

希望下次黎食 質素都保留到啦🙈🙊
2016-08-08
椰汁珍多冰
2016-08-26 337 浏览
終於有時間去光顧食評唔錯既「泰象館」。我地冇叫套餐,散叫左:咖哩軟殻蟹 - 用南瓜盛住咖哩汁,咖哩味較淡,最失望係軟殼蟹,切到碎碎的,粉漿比較厚椰汁雞湯 - 自從喺泰國試過呢個湯之後,一直念念不忘。趁今次又再試下,完全唔同味道。喺泰國飲到既係好重椰子味,好清新既感覺。但呢度既係「走辣冬陰功」既味道,你明吧⋯⋯炸皮蛋球 - 蝦餅夠彈牙,皮蛋黃亦夠粉嫩,唔錯香葉肉碎撈飯(豬) - 望落個樣幾靚,但食落好乾,唔辣,唔香,其實無咩味,完全唔係泰國食過既味道。芒果沙冰 - 全晩最滿意既食物,好有芒果味,好解喝。

咖哩軟殼蟹
椰汁雞湯
炸皮蛋球 - 蝦餅夠彈牙,皮蛋黃亦夠粉嫩,唔錯
炸皮蛋球
辣肉碎撈飯
芒果沙冰 - 全晩最滿意既食物,好有芒果味,好解喝。
芒果沙冰
2016-08-14
芒果沙冰
2016-08-24 884 浏览
上星期四同媽咪婆婆阿妹去食九龍城泰國嘢,去到先發現平時食開個一間原來執咗,上openrice見到呢間近近地而且幾多好評,所以就去試吓。去到見到全間已經full晒,星期四炸喎,諗住等位啦,跟住老闆同我地講佢哋閣樓仲有位,環境雖然無咁好,但勝在唔使等呀嘛。冬陰功(細)$68冬陰公有分大中細,淨係得我同婆婆飲,所以我個細嘅就夠晒啦,每人都飲到兩三碗,我覺得有size分好好,唔使夾硬叫個大嘅又飲唔晒,裏面都有一隻原隻大蝦開邊,仲有好多菌類同海鮮,好足料,味道較酸辣,帶小小甜有d特色,湯面仲睇到好多蝦頭啲出嚟嘅膏。串燒三拼$70分別係豬,牛同雞,平時食串燒,我最鍾意就係食雞嘅,因為覺得豬同牛都有d老,間唔屎想食紅肉都會叫下牛嘅,但係估唔到呢度嘅豬令我喜出望外,咬落感覺似豬頸肉咁嫩,仲有油香,牛肉都好好食,一樣咁嫩,面頭燒到窿窿地,好香脆,配沙嗲汁甜甜地好好食,我地用盡左成碗仔沙嗲汁,唔知有無得添架呢?每款都有兩串,同係街散叫差不多,用料又好d,好抵食。蛋包鮮蝦金邊粉$70呢味餸應該係買佢嘅賣相,年後有一層蛋網包住成個金邊粉,幾得意幾有特色,金邊粉酸酸甜甜,吵得幾又獲氣,蝦肉比較細粒不過都好彈牙,
冬陰功(細)$68

串燒三拼$70

蛋包鮮蝦金邊粉$70
呢味餸應該係買佢嘅賣相,年後有一層蛋網包住成個金邊粉,幾得意幾有特色,金邊粉酸酸甜甜,吵得幾又獲氣,蝦肉比較細粒不過都好彈牙,穩陣無伏既選擇。

焗椰青海鮮炒飯$88
呢個餸完全打破晒我對於水果焗飯既偏見!上台賣相已經好精美,用上泰國香米,煙韌程度同糯米有得揮,加上啖啖椰香,好似食緊甜品咁,仲好細心挖晒所有椰子肉同d飯一齊焗,免卻我想食挖椰青既痛苦,而且用椰青焗飯坊間好少見,好值得試!

仲叫左其他一d大路野,埋單$500有找,圍起每人都係百二百三,所以幾時都話情況許可既食泰國野都係出九龍城!
2016-08-18
  • 焗椰青海鮮焗飯
2016-08-19 609 浏览
前幾晚約左幾位朋友食飯,大家都想食泰菜,跟住諗起之前去過架泰象館,真係好有驚喜!尋回失去泰菜的感覺今次我們叫左咖哩炒羔蟹,一上枱已經深深吸引了,咖哩汁好香濃,辣味適中,蟹羔很多,加上蒜蓉包,好正!價錢合理!之後,我們選擇左金不換炒蜆,清甜帶香草味,好新鮮!不錯!平時多數食豬肉,今次試一試牛肉,味道都不錯,很有肉味,還可以加辣,立刻胃口大開。然後係蝦醬通菜,通菜嫩口,蝦醬野味,好味,份量適中!爆炸蝦係廚師推介,不妨一試,果然推介,味道特別,似港式香辣避風塘口味,但以泰式香料炒法,好好好味,嘩........佐酒一流,首選之物!最後一味,鹽燒鰂魚,雖然時間比較耐,足足等左40分鐘,果然出細貨,香茅味濃郁,帶出魚鮮味,肉質嫩滑,製作時間剛剛好,泰味本色。下次訂枱時,要訂埋燒魚! 我們飲左6枝泰啤🍻,埋單每人$200左右,好抵!因為沒有任何加一,相比其他食市有加一又沒有服務,佢地好抵食。老板好細心叫我們下次記得訂位,吳洗等咁麻煩!
招牌咖哩炒羔蟹
金不換炒大蜆
之後,我們選擇左金不換炒蜆,清甜帶香草味,好新鮮!不錯!
泰東生菜包(牛肉)
蝦醬炒通菜
然後係蝦醬通菜,通菜嫩口,蝦醬野味,好味,份量適中!
泰象爆炸蝦
爆炸蝦係廚師推介
嘩........佐酒一流,首選之物!
泰式燒鰂魚

叫我們下次記得訂位,吳洗等咁麻煩!
2016-08-14
招牌咖哩炒羔蟹
金不換炒大蜆
泰東生菜包(牛肉)
蝦醬炒通菜
泰象爆炸蝦
泰式燒鰂魚
2016-08-18 285 浏览
今天有個朋友生日,我們看見泰象館在Openrice的評分也不錯,於是便決定到這裡吃晚餐。走進餐廳,裡面環境乾淨企理,清涼舒服;座位頗寬敞;菜式照片十分吸引,令貪吃的我也垂涎三尺了!我們6人今次點了6款不同的菜式:首先,我們叫了一碟生蝦刺身。整碟的擺設很好-碟子的四角有切片苦瓜,生蝦底下有青菜絲 「墊底」,生蝦上還有辣椒粒和蒜片呢!吃起來,那些新鮮又肥美的生蝦和蒜片、辣椒粒一起吃,果然非常爽口呢!然後,一碟香噴噴的菜式出現在我的眼中,那就是泰東生菜包呢! 生菜包是一款熱吃的沙律,由一些新鮮的生菜配一些經烹調的肉夾著一起吃,就是生菜包的最佳吃法。而我選擇了豬肉,因為它比較多汁!之後,來了一條燒鰂魚。從外表看上去,可以看到魚皮的表面上由一層鹽,燒起來多香啊!就算魚皮表面有點燒焦了,也影響不到魚肉的美味可口-魚裡面夾雜了香茅、香葉等香料,香氣四溢。我就可以吃辣,所以嘗試了他們提供的辣汁。辣汁酸酸辣辣的,配搭燒鰂魚,味道也不錯呢!最後到主角了,黃咖喱雞!黃咖喱雞風味十足,一口一口濃郁的黃咖喱,使我不得不吃一碗白飯啊!黃咖喱雞雞肉嫩滑,配料也非常惹味,完完全全吸收了咖喱汁的精華。友善的老闆還說,那

我們6人今次點了6款不同的菜式:
生蝦刺身
泰東生菜包(豬)
燒鰂魚
最後到主角了,黃咖喱雞!
黃咖喱雞
黃咖喱雞風味十足,一口一口濃郁的黃咖喱,使我不得不吃一碗白飯啊!黃咖喱雞雞肉嫩滑,配料也非常惹味,完完全全吸收了咖喱汁的精華。友善的老闆還說,那些黃咖喱汁配蒜蓉包簡直是太完美的配搭啊!
蒜蓉包
最後,我們還叫了椰青、椰汁珍多冰和芒果沙冰,還有甜品芒果糯米飯呢!

今天晚上在泰象館吃晚餐慶祝朋友生日,大家也吃的飽飽的,並說下次也會在嘗試多一點食物呢!
2016-08-08
庆祝纪念
生日
生蝦刺身
泰東生菜包(豬)
燒鰂魚
黃咖喱雞
蒜蓉包
  • 生蝦刺身、泰東生菜包、燒鰂魚、黃咖喱雞、蒜蓉包
2016-08-09 345 浏览
今次推介嘅係泰象館,之前上網見人推介,就訂位試試,睇吓係咪好似大家話咁好味先,食完嘅評語:真係唔錯,好味道👍👍👍會令人想再去食,價錢都ok,唔太貴...今次得我同靚媽兩個人,叫咗6餸1湯兩飲品,好似有啲over咗,但係好好味,全部清倉,1件不漏,yummy yummy😋😋😋唯一不足係座位好窄,坐得唔舒服😯😯😯
2016-08-07
冬陰功(小)
椰汁冰同芒果沙冰
  • 炸蝦餅
2016-07-18 387 浏览
串燒三拼、豬牛雞都非常鮮嫩,配上特製沙嗲醬,非常可口。柚子沙律,入口清新,配上花生脆脆,口感非常丰富。蛋包鲜虾金边粉,賣相非常吸引。伴上泰國鮮檸汁,可以中和油膩。椰青是清熱的不二之選。
串燒三拼(豬牛雞)
串燒三拼、豬牛雞都非常鮮嫩,配上特製沙嗲醬,非常可口。
柚子沙律,入口清新,配上花生脆脆,口感非常丰富。
蛋包鮮蝦金邊粉
椰青是清熱的不二之選。
2016-07-18
  • 柚子沙律
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
2016-06-28 389 浏览
係附近按完摩行過黎見到幾多人食就入左黎,2個人點左一個咖哩蟹、一個薄餅、一個芝士蝦丸同埋一杯芒果沙最推介嘅係咖哩蟹,一見個樣已經知道一定好味,有一隻嘅份量,好大碟,勁多咖哩汁(汁入面應該好多蛋),配白飯同薄餅食簡直一流😋😋😋 如果辣多少少就perfect,靜係個汁都食到2碗飯!

咖哩炒蟹
咖哩炒蟹
2016-06-27 2742 浏览
九龍城是食泰國菜最方便最多選擇的地方。朋友想食泰國菜,於是就決家來到九龍城後再選擇。哇,一整條街都是泰國餐廳,真的不知如何選擇。最後選了一間看似最多人的餐廳我等了大約十分鐘入座。這裏有夜市套餐可選,不這因為想食的東西與夜市套餐不太一樣,所以就沒有選擇。雖然沒有選擇夜市套餐,但感覺也十分抵食首先叫了一份生蝦。這份生蝦不算很便宜,但生蝦的質素的確不錯,蝦也比很多餐廳大得多。醬汁嗆辣惹味,十分正宗的感覺。不過對於不能食辣的人來說可能會不太能接受。新鮮的生蝦配上蒜片和醬汁,惹味開胃,是一道不錯的開胃小菜。之後叫了一份泰東生菜包。這個生菜包也是辣辣的,份量不少,可以包到大約8份的生菜包。生菜包有三款不同的肉選擇,有豬,牛,雞,我們選了豬肉。豬肉經過調味後,第一口已經嘗到辣辣的,慢慢有泰式香料的感覺,後來還嘗到一點點微酸。加上生菜清爽的口感,令層次加分不少。好像一直食都不會厭呢。炒通菜是很難失水準的,當然這個也在水準之上。這個也是帶有微辣,但沒有生菜包這麼辣,有馬拉盞和辣椒的惹味,而且通菜也不會太老。它是把通菜炒得很濕潤,菜來帶有很多醬汁,真想配碗白飯來呢。今日最驚喜的就是這個蛋包鮮蝦金邊粉。這個
我等了大約十分鐘入座。
雖然沒有選擇夜市套餐,但感覺也十分抵食
生蝦刺身
新鮮的生蝦配上蒜片和醬汁,惹味開胃,是一道不錯的開胃小菜。
泰東生菜包
加上生菜清爽的口感,令層次加分不少。好像一直食都不會厭呢。
馬拉盞炒通菜
炒通菜是很難失水準的,當然這個也在水準之上。
蛋包鮮蝦金邊粉
今日最驚喜的就是這個蛋包鮮蝦金邊粉。這個是不辣的,所以不能食辣的人也可以叫這個。這個的份量都頗多,上面包了一塊蛋皮,煎到有少許金黃色。
打開後就可以見到細細的金邊粉。金邊粉酸酸甜甜,十分開胃,也不會食厭。加上前幾到都是辣辣的,所以這個就格外特別。
裏面有鮮蝦,蔥,更可灑上花生,令金邊粉的口味提升,也可變得更加香口。
而且價錢也十分合理
芒果糯米飯
最後這是甜品芒果糯米飯。這個飯的份量都幾大,而且芒果份量也很多,真的是啖啖芒果。
這個糯米飯是由兩隻糯米組成,味道和口感都更加豐富。而且芒果十分甜!!可能是當造吧。不過因為份量很大而我們又不想放棄它所以最後飽到差點走不動呢。
食了這麼多款菜,價錢也不貴,十分抵食呢。而且沒有加一服務費,好像覺得自己省了一筆
這一餐十分滿足呢

2016-06-23
馬拉盞炒通菜
芒果糯米飯
2016-06-26 1798 浏览
好友與我都鍾情泰國菜, 幾大都約去九龍城泰國街揾食, 其實九龍城差不多間間泰國菜 我們都食過了, 最奇怪嘅係果排去開嗰間就嗰間三十幾度高溫, 先來一個泰國椰青,天然透心涼, 清甜之餘又有椰青肉食大熱天時再來個泰式木瓜絲沙律, 酸酸甜甜開胃木瓜絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲等, 最美妙不過好友怕熱氣, 便叫了一個海南雞,有黄油的, 配 有酸辣醬微辣但非常醒胃再來一個泰式炒雜菜, 泰國人一般的炒雜菜是較美味新鮮的 原因是他們懂得用椰菜, 椰菜一般比較鮮甜, 能帶出炒雜菜的美味, 當然師傅的功力也很重要對我來說最好一味當然是這味燒烏頭, 超級愛吃魚的好友及我, 豈可沒有魚呢? 喜歡泰式的燒法, 原因是他們懂得利用一些香菜例如香茅, 把烏頭的原味燒了出來, 黃由也燒了出來, 又甜又滑又香早兩星期才吃過這家泰國菜, 今天晚上門外又排著長龍的!
木瓜沙律
海南雞
炒雜菜
燒烏頭
早兩星期才吃過這家泰國菜, 今天晚上門外又排著長龍的!
2016-06-07
木瓜沙律
海南雞
炒雜菜
燒烏頭
  • 泰式燒烏頭
  • 泰式木瓜絲沙律
2016-06-26 292 浏览
父親節,梗係要同成家人黎九龍城食正宗泰國菜啦,好彩我一早就book左位,準時到就入得啦蝦沙律大量嘅泰式配料加上大蝦鮮甜大大隻非常開胃泰式炒海鮮河超大碟可分炒得非常有鑊氣 又唔會炒到碎濕濕咁樣食落有口感 配上大量嘅海鮮炸蝦餅total有八件, 但每一件都唔少野,件件厚肉,爽口,好乾身完全唔覺得有油膩感冬陰功(細)唔好以為叫細size就一定唔夠分呀,我哋四個人仲可以分到六碗, 好足料有兩隻大蝦,鮮甜爽口,同我去泰國飲有得揮脆肉炒椰菜苗一直以黎泰菜我鐘意就係食炒雜菜/炒椰菜, 因為炒得特別爽口濃味,係哩度食都無令我失望,用燒肉拎個肉汁味去炒,食落d菜好脆口,必叫龍眼冰而家大熱天時就梗係叫番杯黎下個火啦,係度既龍眼大大粒,食落鮮甜爽口,好重果肉味,飲落簡直透心涼

蝦沙律
大量嘅泰式配料加上大蝦鮮甜大大隻非常開胃
泰式炒海鮮河
炸蝦餅
冬陰功(細)
脆肉炒椰菜苗
龍眼冰
2016-06-21 296 浏览
父親節,離唔開同至愛家人,食餐晚飯,已有好耐未食過泰國菜,自然就會到九龍城搵食,傍晚,大部分泰國餐館都滿座或訂座,客滿,好彩,我地早就訂了位,可以開心地回味一下泰國菜,選左這間餐廳,雖然地方唔大,勝在招呼周到,食物好味!蝦沙律,這個蝦沙律是暖食,不是凍食,蝦隻大大隻,爽口鮮味,帶酸酸辣辣,好開胃,除鮮蝦外,配料的香茅,洋蔥,香蔥都吸收了酸辣味,不錯的餐前小食。冬陰公湯是我至愛,濃郁湯底,充滿椰香味,加上大量香菜,新鮮大蝦,蝦肉爽滑,秀珍菇吸收了濃湯,味蕾大增。原隻菠蘿炒飯,份量唔少,菠蘿鮮甜可口,米飯分明,唔太乾身,適中,加上有臘味,增加香味,葡萄乾的甜味,上面還灑滿豬肉松及香脆腰果,食落啖啖菠蘿同炒飯,有唔錯口感,食慾大佳。秘製豬手,煮得淋滑,豬手吸收了味噌,香味四溢,同酸菜溶合,一點都唔覺油膩,富有骨膠原,都是不錯選擇。食得泰菜,珍多冰是唔少得飲品,啫喱爽滑,椰香味濃、重,只嫌甜味不夠,是夏日消暑飲品。
2016-06-19 307 浏览
好多時搵野食都睇下open rice,但最近經常中招,實在忍無可忍,要開個account寫番d真食評,費事其他人又中招!今次就係見openrice甘多好評,趁住父親節一家人去食,無訂位,諗住多人,6時去到,仲未開,等到6:15先開,門口只有一對情侶在等位。原來可以電話訂枱,不過無下次。睇完知點解。店不算大,但也算坐得可以。點了:1 木瓜沙律不過不失,不算特別好食2 小冬陰功湯份量夠,起碼5-6碗,料亦多,好多菇,兩片半邊蝦,嘩,但超咸🙀,咸到飲唔到,份量幾夠都係浪費,咸到回到家飲了好多水都覺得是甜的。3 海南雞半隻呢個份量就好少,最多1/4隻,但好食👍🏻,雞亦好嫩,其實雞本身已有咸味,所以點了醬就會過咸。只是也是沒雞味4 咖哩軟殼蟹咖哩用南瓜裝住,味道不錯,還可以食埋南瓜肉,但軟殻蟹就炸得過火,令人想起千年油😱5 蝦餅拼魚餅蝦餅又係炸得太過火,又係似用了千年油魚餅就可以6 招牌炒飯上面有炒蛋包著飯,叫得招牌炒飯,以為好食,點知想多了,很一般,蝦同魷魚無味的。7 串燒又係失望,燒得太乾,仲有d燶8 芒果沙冰呢個最好了,足料埋單7佰幾,不算太貴,但非常不值,下次免費也不會來

店不算大,但也算坐得可以。點了:

1 木瓜沙律
不過不失,不算特別好食

2 小冬陰功湯

3 海南雞半隻

4 咖哩軟殼蟹

5 蝦餅拼魚餅
蝦餅又係炸得太過火,又係似用了千年油
魚餅就可以

6 招牌炒飯
又係失望,燒得太乾,仲有d燶

8 芒果沙冰
呢個最好了,足料

埋單7佰幾,不算太貴,但非常不值,下次免費也不會來
2016-06-19 274 浏览
相約同事好耐 約在這間泰象館佢好就好在唔收加一佢碟碟菜都來得很快~ 方便我們這些大男人~ 佢有一個咖哩南瓜軟殼蟹 軟殼蟹炸得蘇翠~ 點上南瓜肉咖哩更是一絕~佢的冬蔭公湯感覺沒外面的這麼辣~ 味道也調得很好~ 但串燒 燒物之類的東西就比較慢了~ 去廁所時見一猫猫 很可愛 但會咬人~ 所以別亂碰~
相約同事好耐

約在這間泰象館

佢好就好在唔收加一

佢碟碟菜都來得很快~

方便我們這些大男人~

佢的冬蔭公湯感覺沒外面的這麼辣~

味道也調得很好~

但串燒 燒物之類的東西就比較慢了~

去廁所時見一猫猫 很可愛

但會咬人~ 所以別亂碰~
冬蔭公湯
冬蔭公湯
2016-06-16 227 浏览
一行4人出到九龍城食泰國菜 行經泰象館就入佐去食晚餐了 我地叫佐個細冬陰公湯 味道比去泰國飲既略酸佐d但我就鍾意呢個酸度 唔太辣 夏天飲完好開胃。跟住叫佐個金邊粉,蝦醬炒椰菜苗,炒飯同埋串燒,金邊粉無咩特別 只系多佐隻蛋包住,我覺得最好食就系蝦醬炒椰菜苗 炒得好入味 好爽 ,食完再想追加多一個 。送菜味道比較濃 好適合鍾意食濃味既人去食,仲有仲有叫佐5樣野 加飲品都系3百幾蚊 超抵食