2018-11-27 316 浏览
朋友結婚相約派紅色炸彈,當然要食餐好的慶祝一番,加上好耐未食過泰國菜,今次專程去到九龍城食朋友介紹既泰象館,3女1男叫左五碟餸,水準都不錯推介泰式燒鰂魚,非常大條,而且燒得不錯味道剛好。冬蔭功湯算是最出色的一款,香料充足,飲完好開胃,咖哩雞水準都非常不俗,尤其咖哩充滿椰香,用黎點蒜蓉包同薄餅一流炒菜同泰式生蝦都水準不錯木瓜沙律不錯但頗腥,不知是魚露問題還是本身隻味想係咁整體水準合格,價錢係一般合理既價錢

炒菜同泰式生蝦都水準不錯

木瓜沙律不錯但頗腥,不知是魚露問題還是本身隻味想係咁

整體水準合格,價錢係一般合理既價錢
2018-11-24 2210 浏览
泰象館 (九龍城) - 泰國菜 🇹🇭•九龍城多美食,尤其是泰國菜,就人所共知,但就從未試過。•1️⃣ 蒜蓉包 $25/4件麵包外脆內軟,蒜蓉味與牛油味融為一體,很美味。🤤2️⃣ 冬陰公(小)$72份量偏少,但材料很足(大蝦🍤、秀珍茹、蕃茄🍅)。味道酸酸辣辣,第一口覺得一點也不辣,這想法太天真了,因為辣味不是立即湧現,多喝一口,喉嚨便開始感到辣味。3️⃣ 炸蝦餅 $70原本點了炸芝士蝦丸,但待應下錯單,變了炸蝦餅😔。不過這道菜略有驚喜,咬開蝦餅中間,可以看到蝦餅是用大量蝦肉製成,不是少量蝦肉加大量麵粉。•4️⃣ 柚子沙律 $70有大蝦、柚子肉、花生粒🥜。醬汁甜甜的,提升了整道菜的味道。很多餐廳的柚子沙津也會加椰子乾,但這家沒有,反而加了花生粒。配合花生吃,味道更好,口感更佳。不過,沒有椰子乾的香味,令整道菜稍為失色😞。5️⃣ 串燒三拼 (豬🐷、牛🐄、雞🐥)$753款串燒中,雞肉串最美味(肉質嫩肉、Juicy)。豬肉串略為失望,有點dry。我不吃牛,所以不能評價🤷‍♀️。沙嗲醬以粒粒花生製,但沙嗲味不太突出。6️⃣ 芒果糯米飯 $60原粒新鮮香甜芒果配上暖暖的椰汁🥥和黑白糯米飯,味道不錯。不過價格偏貴。回頭指數:6
泰象館 (九龍城) - 泰國菜 🇹🇭

九龍城多美食,尤其是泰國菜,就人所共知,但就從未試過。

1️⃣ 蒜蓉包 $25/4件
麵包外脆內軟,蒜蓉味與牛油味融為一體,很美味。🤤

2️⃣ 冬陰公(小)$72

3️⃣ 炸蝦餅 $70

4️⃣ 柚子沙律 $70

5️⃣ 串燒三拼 (豬🐷、牛🐄、雞🐥)$75

6️⃣ 芒果糯米飯 $60

回頭指數:6/10(全部菜式的味道ok,沒有太大的驚喜,價錢略貴)
  • 蒜蓉包
2018-11-22 265 浏览
今日同朋友食左蛋包蝦炒金邊粉同埋原個菠蘿炒飯 蛋包飯賣相好好 因為佢哈係好厚既蛋皮 係穿lone既 好似蛋汁既形狀 金邊粉酸酸味味甜甜地咁好開胃另外菠蘿好多汁 再有埋花生 蝦 肉鬆等等既配料好唔錯👍🏻
今日同朋友食左蛋包蝦炒金邊粉同埋原個菠蘿炒飯

另外菠蘿好多汁 再有埋花生 蝦 肉鬆等等既配料好唔錯👍🏻
自從深水埗泰國小店結業後一直都尋找一間出色嘅泰國餐廳今次終於係九龍城搵到喇!🤤辣辣膏炒大蜆 大蜆都算新鮮!無沙👍🏼配埋個醬汁好好味👍🤤辣辣地好開胃,加上個醬汁好重椰味😍都好適合配白飯🙊友人都大讚👍👍😊青咖哩牛肉同菜嘅份量都唔少青咖哩一樣好重椰味😍👍🏼同我一樣喜愛重椰汁嘅朋友一定唔可以錯過呢2款餸🤤馬拉盞炒通菜不過不失😁大大杯芒果沙冰😍唔算太甜,好合女士口味👍🏼😁餐廳價錢合價😁食物又好味!下次都會再黎食!
自從深水埗泰國小店結業後
一直都尋找一間出色嘅泰國餐廳
今次終於係九龍城搵到喇!

🤤辣辣膏炒大蜆
大蜆都算新鮮!無沙👍🏼
配埋個醬汁好好味👍🤤
辣辣地好開胃,加上個醬汁好重椰味😍
都好適合配白飯🙊友人都大讚👍👍

😊青咖哩牛
肉同菜嘅份量都唔少
青咖哩一樣好重椰味😍👍🏼
同我一樣喜愛重椰汁嘅朋友一定唔可以錯過呢2款餸🤤

不過不失😁

大大杯芒果沙冰😍
唔算太甜,好合女士口味👍🏼😁

餐廳價錢合價😁食物又好味!下次都會再黎食!
  • 芒果沙冰
  • 青咖哩
  • 辣椒膏炒大蜆
2018-11-15 221 浏览
做得咁辛苦梗係要食拉,新蒲崗收工,行去九龍城四個字就搞掂,梗係食泰國嘢,時間尚早,就入去依間泰象館試下,個侍應係泰國人,好在佢識廣東話,叫咗個冬陰海鮮湯細$68,好香濃香茅及冬陰味,仲有兩隻大青口及蝦,好鮮味,秀珍姑索曬湯味,酸酸辣辣,正,精華所在!串燒半打$75,雞肉豬肉各一半,配上個好似沙嗲醬,但係醬內多粗花生粒好好食,串燒燒得香口,炸芝士蝦丸$78,蝦丸大大粒炸得香,而且蝦肉彈牙,內𥚃芝士味濃及拉c,非常邪惡,好飽肚。到甜品時間:甜品梗係叫香芒糯米飯配椰汁$60,香芒清甜,配上軟軟既熱辣辣糯米飯加微暖既椰汁🥥,配搭一流!座位闊落,服務好,夠曬親切,食物有泰國風味,價錢便宜,不設加一服務費,經濟又實惠
侍應係泰國人,好在佢識廣東話,叫咗個冬陰海鮮湯細$68,
香芒糯米飯配椰汁
2018-11-15
香芒糯米飯配椰汁
  • 串燒
  • 香芒糯米飯
2018-11-11 319 浏览
想食泰國菜 於是去了九龍城今次去咗泰象館 睇佢鋪頭細細 坐位唔算多但坐落都算寛敞舒生蝦刺身 擺盤佷有特色 擺得像花一樣 $98蚊有6隻  生蝦除咗有蒜仲有苦瓜蝦新鮮彈牙 不會腥馬拉盞炒通菜 炒得很香很惹味 通菜不會很老蛋包鮮蝦金邊粉蛋拉絲成網形薄薄地鋪係金邊粉上金邊粉炒得好香好乾身 仲有蝦同豆干一定唔少得青檸同花生粒甜甜酸酸 十分可口泰東鴨肉生菜包 好有驚喜平都係出面都係食豬肉多 今次見到佢有鴨肉 因為好少見 所以就TRY TRY鴨肉炒好香 有少少辣 好惹味食落去有啲脆脆 因為食唔出係咩 便多口問問店員原來係鴨胸皮 脆卜卜好有口感 鴨味加乘而且店員務態度超級好 到食生菜包 會主動 送上紙巾總括性價比高 一定會再返黎食個鴨肉生菜包
想食泰國菜 於是去了九龍城

2018-11-08
泰東鴨肉生菜包
椰青
2018-11-11 165 浏览
好耐冇食過泰國菜,第一時間就諗起有小曼谷之稱嘅九龍城,其中一間泰象館,因為之前曾經食過,留下好好嘅印象,今次又再嚟。地方雖然唔算大,但座位舒適同佈置得甚有泰國色彩。喜歡食魚嘅我叫咗一味泰王秘製鰂魚,😍嘩!魚炸到好香脆;一上枱巳聞到香噴噴,好大條足足有一斤重,師傅仲好細心;起晒骨後切開一塊塊又舖回原狀👍,魚面灑滿好多腰果;香口鬆脆,魚肉鮮味嫩滑,連骨都𡁻埋,加埋酸甜汁又有紅蘿蔔絲同生菜伴碟,真係色香味齊全😋。蛋包鮮蝦金邊粉唔只外型特別;煙煙靭靭好有口感,味道一流👍燒牛肉沙律帶點微辣,甘香肉味,配上沙律菜同秘製汁,確係風味獨特。鹹檸七夠晒入味。㤗像館菜式同飲品令我回味無窮。

地方雖然唔算大,但座位舒適同佈置得甚有泰國色彩。

蛋包鮮蝦金邊粉唔只外型特別;煙煙靭靭好有口感,味道一流👍

鹹檸七夠晒入味

㤗像館菜式同飲品令我回味無窮
  • 蛋包鮮蝦金邊粉    咸檸七
  • 泰皇秘制鰂魚
2018-11-07 211 浏览
突然泰國🇹🇭菜引起。朋友介紹下就去試試。店員好服務。小丞哥當然有bb椅啦。望望餐牌。選擇多。叫先叫豬頸肉沙律。新鮮開胃。豬頸肉即煎。肉汁鮮嫩。加上有生菜可以包住食。明爐燒魚,材料豐富。烏頭魚肉甜美。夠大條。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉菜苗,菜苗幼嫩。爽口。👍🏻👍🏻👍🏻海南雞飯。配合油飯簡直一流。雞肉滑。大人細佬都岩吃。再配合泰啤。冰冷的水杯。簡直爽

蒜蓉菜苗,菜苗幼嫩。爽口。👍🏻👍🏻👍🏻

海南雞飯。配合油飯簡直一流。雞肉滑。大人細佬都岩吃。

再配合泰啤。冰冷的水杯。簡直爽
2018-11-05
  • 燒豬頸肉
  • 明爐烏頭清湯
2018-11-02 235 浏览
九龍城泰國菜館有好多,但呢間泰象館已經好多朋友介紹我去,今晚終於有時間去可同屋企人試下😌位於城南道大街,我地好快就搵到✌️入到店舖見到好多食物相片相,巳經流晒口水。七點到已經有好多客人,好多都訂左枱,不愧係得獎食店泰色生蝦-生蝦肉好厚,好新鮮啖啖肉,配埋醬汁,食吾停👍生菜包(雞肉)我個人較喜歡用雞肉包生菜,雞肉炒得剛剛好,肉質鮮嫩,吾會太鞋👍炸蝦餅-炸至金黃色,脆卜卜,鮮蝦鮮甜爽口彈牙👍👍👍菠蘿炒飯-飯粒炒得粒粒分明,餡料豐富新鮮,加入臘腸,香噴噴好好味。雞肉濕炒河,河粉一塊塊連汁一齊食,口感豐富入味😋串燒係食泰國菜必食,牛肉未點醬汁就咁食都已經好入味多汁。😋😋😋
位於城南道大街,我地好快就搵到✌️
入到店舖見到好多食物相片相,巳經流晒口水。
七點到已經有好多客人,好多都訂左枱,不愧係得獎食店
泰色生蝦-生蝦肉好厚,好新鮮啖啖肉,配埋醬汁,食吾停👍
炸蝦餅-炸至金黃色,脆卜卜,鮮蝦鮮甜爽口彈牙👍👍👍
雞肉濕炒河,河粉一塊塊連汁一齊食,口感豐富入味😋
  • 串燒
  • 生蝦刺身
  • 炸蝦餅
2018-11-01 230 浏览
今日突然好想食泰國嘢,轉成揸車去到九龍城,聽朋友話有間泰國嘢攞過獎好好食叫我去試試。入到去雖然鋪頭細細,但十分整齊,仲有好多泰國佛像,好有泰國特色,職員十分nice。菜單超過40款美食,我叫左生蝦刺身,生菜包,菠蘿飯,鹹魚炒椰菜苗,細嘅冬陰公。生蝦新鮮彈牙,完全唔腥,配埋特色泰國汁醬,味道層次更多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻生菜包雞肉炒好香,酸辣適中,好醒胃。鹹魚炒椰菜苗必選之一,入口好有鹹魚香,唔會炒得過份熟,菜還爽口彈牙。😘😘😘原隻菠蘿飯,配料十足,有腰果、菠蘿、提子、臘腸等,飯炒得好香口。冬陰公味道濃,好足料,蝦好大隻仲有兩三隻,CP值好高。總括依然呢間泰國餐廳,性價比高,可以一試再試😋😋😋😋

生菜包雞肉炒好香,酸辣適中,好醒胃。

冬陰公味道濃,好足料,蝦好大隻仲有兩三隻,CP值好高。

總括依然呢間泰國餐廳,性價比高,可以一試再試😋😋😋😋
2018-10-16 392 浏览
係九龍城呢啲競爭咁大的地區,估唔到lunch都全場爆滿,好意外丫食lunch的好處係,唔使限時90分鐘見到墻上的告示,話繁忙時間限時90分鐘。但我地係咁吹水都無趕我地走得老細一個做樓面,又要落單,又要出菜,又要執枱,忙到無時停丫去完泰國🇹🇭但無食到泰式咖哩蟹好在個frd話生日飯要食泰國野,我可以趁機食返喇點左個538set,有冬yum, 有炒蟹,有一大條鰂魚的沙律同一個炒菜。另外加左柚子沙律,蒜蓉包同白飯!飽到呢。。。呢個柚子沙律好足料,拎上手好鬼重。有紅蔥,炸椰子,花生一齊撈柚子清甜,蝦彈牙大的冬yum公落左好多蝦落去煮,仲要係有蝦膏的蝦丫又係好足料,除左蝦,仲有好多菇。由於我地唔食得辣,叫佢要小小辣。唔知係咪因為咁,師傅唔識控制個味。我覺得酸,啲frd就覺得鹹。可能原味會好好味咖哩炒蟹又係份量十足。叫有個白飯同一客蒜蓉包撈汁,到呢!膏蟹新鮮,不過食就麻煩啲。如果唔係咁多餸,可以食3碗飯。蒜蓉包好酥脆,比其他舖頭好食。好想encore丫最後,食淨好多咖哩汁丫勁想打包食過咁多次泰國菜,都係叫燒魚。從未試過食魚沙律𠺢條鰂魚炸左,然後鋪上青木瓜沙律。木瓜有啲酸,加上炸過魚一齊食,就唔覺太熱
食lunch的好處係,唔使限時90分鐘

去完泰國🇹🇭但無食到泰式咖哩蟹
好在個frd話生日飯要食泰國野,我可以趁機食返喇

柚子沙律

柚子清甜,蝦彈牙

冬yam公

大的冬yum公落左好多蝦落去煮,仲要係有蝦膏的蝦丫

咖哩炒蟹又係份量十足。叫有個白飯同一客蒜蓉包撈汁,
最後,食淨好多咖哩汁丫
勁想打包

鰂魚沙律

食過咁多次泰國菜,都係叫燒魚。從未試過食魚沙律𠺢
條鰂魚炸左,然後鋪上青木瓜沙律。木瓜有啲酸,加上炸過魚一齊食,就唔覺太熱氣喇
啲魚肉炸完都好嫩丫
都係嗰句,份量十足

仲有個炒菜未講
之前所有野都份量十足。點知個菜一上枱,真係傻眼
mini size。如果有得揀,寧願要個細的冬yum公,換多啲菜

由於個餐太多野食,無得試其他野,好想再去丫

2018-10-14
庆祝纪念
生日
柚子沙律
鰂魚沙律
  • 蒜蓉包
  • 咖哩炒蟹
2018-09-17 429 浏览
一開始訂了位,可是因為交通擠塞緣故我和朋友們集體遲到15分鐘幸好我提早打電話通知老闆,老闆亦友善通融~ ^_^去到已經能夠直接入座,上菜速度亦很好。我們5個人叫了生蝦、炒pad thai、炒菜、燒豬頸肉、蝦餅拼盤等等味道都十分滿意~最重要的事老闆待客態度非常好,然後餐廳亦容許以Payme付款!!下次聚會一定會再黎:)

去到已經能夠直接入座,上菜速度亦很好。
味道都十分滿意~

下次聚會一定會再黎:)
生蝦
生蝦
話說每個星期我都會去九龍城泰式按摩,每次按摩完落樓都會見到呢間泰國餐廳,每次都見到勁多人排隊,但係每次都走得好匆忙,冇機會試食今日專登早啲嚟食完餐泰國嘢先去按摩💆我同朋友已經六點前嚟到呢間餐廳,店入面好多已經留咗位,好彩都仲有兩個吉位俾我地座🤪🤪🤪但係當我哋坐多5分鐘,成間鋪頭突然間爆滿晒,而且仲要等位但係其實都講緊6點鐘鬆啲乍喎,點解可以咁full嘅?唔理啦,我同朋友嗌咗半隻海南雞🐔燒牛肉沙律,馬拉盞炒椰菜苗同埋蒸烏頭魚🐟🐟由於成間鋪頭都full晒,所以上菜時間都要等下,首先嚟咗個海南雞,都OK嘅,中規中矩既,半碟海南雞以呢個價錢真係好抵食既🤩🤩🤩🤩然後個馬拉盞炒椰菜苗,爽口嘅然後就再等左一陣先有菜出🤫🤫🤫🤫🤫果然慢工出細火呀😋😋😋😋碟燒牛肉沙律真係好好食,首先我見到侍應喺廚房燒左一碟牛肉西冷拎出嚟,然後再由鋪面整啲沙律撈落啲牛肉度,期待已久終於有得食啦,啲牛肉果然燒得岩岩好,撈埋啲秘製醬汁沙律醬,真係酸酸味味,好夾呀救命🤤🤤🤤🤤🤤唔知店舖裏面有冇淨係燒牛肉,然後淨係配泰國醬汁?最後由於趕時間嘅關係,嗌咗碟蒸烏頭都要打包最後我終於明白點解間鋪頭可以咁爆場,就係啲嘢食又大碟,又好味同埋
最後我終於明白點解間鋪頭可以咁爆場,就係啲嘢食又大碟,又好味同埋唔收+1,而且服務態度超級好,因為適逢今日係星期日,原來樓面又少咗一個侍應,但係我見其他員工都笑晒咁嘅口,服務態度抵讚
2018-09-06 457 浏览
朋友喜歡食泰菜,難得佢生日,我地一行三人就去到九龍城食下泰菜,呢間餐廳既套餐都幾吸引到我地,所以就入左去套餐有三款,我地就揀左要Set B, 因為我想食燒鰂魚脆肉炒通菜啲通菜爆得好香好惹味,唔會太硬 脆肉其實係咸肉,有啲燒腩仔feel,但食落去一啲都唔肥膩咖哩軟殻蟹好鍾意泰式咖哩有好多蛋花,特別滑 軟殻蟹夠脆而且份量唔少,仲食到蟹肉添咖薄餅唔想嘥左個咖哩汁,所以就嗌左碟薄餅點汁食,熱辣辣又唔會靭泰式燒鰂魚用鹽燒既方法更能突顯出鰂魚既鮮味,仲好滑 我就特別喜愛魚背既位置,滑嘟嘟辣椒膏炒大蜆呢個比預期中辣,但夠惹味 蜆肉一啲都唔沙芒果糯米飯一半白糯米一半黑糯米,芒果份量超多,真係可以做到芒果糯米1:1

套餐有三款,我地就揀左要Set B, 因為我想食燒鰂魚

脆肉炒通菜
啲通菜爆得好香好惹味,唔會太硬
脆肉其實係咸肉,有啲燒腩仔feel,但食落去一啲都唔肥膩

咖哩軟殻蟹
好鍾意泰式咖哩有好多蛋花,特別滑
軟殻蟹夠脆而且份量唔少,仲食到蟹肉添咖

薄餅
唔想嘥左個咖哩汁,所以就嗌左碟薄餅點汁食,熱辣辣又唔會靭

泰式燒鰂魚
用鹽燒既方法更能突顯出鰂魚既鮮味,仲好滑
我就特別喜愛魚背既位置,滑嘟嘟

辣椒膏炒大蜆
呢個比預期中辣,但夠惹味
蜆肉一啲都唔沙

芒果糯米飯
  • 芒果糯米飯
  • 咖哩軟殼蟹
  • 薄餅
好耐冇食過泰國嘢,所以約咗朋友去九龍城食。🤤九龍城有好多泰國餐廳,我哋又冇乜preference,所以我哋都係random入咗一間。見到價錢OK,環境乾淨又光猛就入左去了。😗服務員好好,安排左個電視位俾我哋。態度亦都熱情友善,餐廳提供左好多唔同嘅菜式,令到我眼花撩亂。🙈你知我呢啲有選擇困難症嘅,真係好難揀。好在餐廳有提供set,我哋又冇乜嘢特別想食嘅。見到套餐啲嘢都啱食,最後我哋揀咗個set B。👍🏼⭐️首先脆肉炒通菜,脆肉就係燒肉干,應該係用黎調味。因為燒肉干比較鹹,個通菜好好食,炒得好夠味。👍🏼⭐️辣椒羔炒大蜆,蜆肉好新鮮又大粒,味道亦都好好,夠辣。❤️我最鍾意食嘅係佢呢一個咖喱軟殼蟹,首先佢個咖喱味道幾好,又係少辣。再加埋軟殼蟹,炸得好香口,再點埋個咖哩,不得了!不過有點熱氣 。😂⭐️泰式燒鰂魚,平時食烏頭魚比較多,好少食鰂魚 ,原來鰂魚都好好食,佢啲肉好滑,再加上你可以見到魚皮上邊有一啲鹽,所以條魚得幾夠味。👍🏼🙆🏻三個女人一個墟,一路食一路傾,可能因為係星期二,佢又冇話趕我地走😂。傾傾吓,想食埋個甜品,叫咗個芒果糯米飯。芒果好新鮮又夠甜😍,糯米飯都好好食,撈埋啲椰奶漿,正!👍🏼

⭐️辣椒羔炒大蜆,蜆肉好新鮮又大粒,味道亦都好好,夠辣。