2019-04-21 481 浏览
與友人參觀完九龍寨城公園,就去九龍城搵野食。泰國菜在九龍城有很多,而且友人又愛泰國菜,所以我們邊行邊揀,睇到這間價錢合理,於是便入內。雖然是小店,但有泰國的風味!我們點了「泰東鴨肉生菜包」、「青芒沙律」、「豬頸肉炒椰菜苗」、「蛋包鮮蝦金邊粉」。泰東鴨肉生菜包,鴨肉炒得香口,用生菜包住黎食,清新惹味!青芒沙律,酸酸地,開胃!友人食泰國菜,最愛點椰菜苗,這是泰國菜的特色!豬頸肉炒椰菜苗,豬頸肉軟硬適中,再配椰菜苗,味道很夾,美味 嘩!貌相很美的蛋包鮮蝦金邊粉 金邊粉味道酸甜恰好,其他材料及花生碎令口感更豐富!最後,我都忍不住要點椰青,但發現與我平時食開的不同,較少肉,多水,這樣也好,不致令我太飽
與友人參觀完九龍寨城公園,就去九龍城搵野食。
泰國菜在九龍城有很多,而且友人又愛泰國菜,
所以我們邊行邊揀,睇到這間價錢合理,於是便入內。

雖然是小店,但有泰國的風味!

我們點了「泰東鴨肉生菜包」、「青芒沙律」、
「豬頸肉炒椰菜苗」、「蛋包鮮蝦金邊粉」。

泰東鴨肉生菜包
泰東鴨肉生菜包,鴨肉炒得香口,
用生菜包住黎食,清新惹味!

青芒沙律
青芒沙律,酸酸地,開胃!

豬頸肉炒椰菜苗
友人食泰國菜,最愛點椰菜苗,
這是泰國菜的特色!
豬頸肉炒椰菜苗,豬頸肉軟硬適中,
再配椰菜苗,味道很夾,美味

蛋包鮮蝦金邊粉
嘩!貌相很美的蛋包鮮蝦金邊粉

金邊粉味道酸甜恰好,其他材料及花生碎令口感更豐富!

椰青
最後,我都忍不住要點椰青,
但發現與我平時食開的不同,較少肉,多水,
這樣也好,不致令我太飽
泰東鴨肉生菜包
豬頸肉炒椰菜苗
2019-04-15 312 浏览
九龍城泰國菜館多的是 每間都覺有特式 當然要跟大家口味唔同去簡選 有的係串燒 有啲係菜式 烤魚 烤雞 好食既地方各有不同 泰象館我食過很多次了眾多選擇中的確是一個不錯的選擇 不過很坦白講 佢夜晚的質素係更好的 在繁忙時間 的確味道下跌 但9點後 人少了 味道就真係一流 價錢方面亦有較優惠套餐選擇的 今次選了A套餐 樣樣都ok 所以先覺得值得推薦 大家不妨一試 另下外加配了 蒜蓉包真係好好味 如果大家唔叫套餐 都另外叫一個咸魚芥蘭。。。 我每次都會
套餐A
套餐A
  • 咸魚芥蘭
2019-04-13 316 浏览
真係好好味❗️好好味❗️好好味‼️今日每叫既一味餸都好好味 蒜蓉炒椰菜苖 好香 啲菜好甜 炒得好入味但個人認為係有啲鹹嘅 不過岀街食野多數都係偏鹹既椰青冬蔭功湯 好有特式❗️用一個椰青載住D 冬蔭功湯 入面有d菇同蝦 足料喔‼️同埋都辣架 (唔食得辣既人 可以少辣)泰東生菜包(豬) 男朋友同屋企人表示好好味 辣度岩岩好 豬肉唔太肥 又係好味蒜蓉包好香牛油味 好脆 熱辣辣 yumyumyum紅咖喱雞 爸爸讚口不絕 說撈飯 撈薄餅一流 甜甜的 又不太辣甜酸鰂魚無得輸 幫你起哂d 肉出泥 再炸埋佢 然後鋪番靚佢 又加埋 d 甜酸醬 菠蘿同甜椒加埋呢d 醬 又係無敵架我自己一個都食咗大半條 總結泥講 所有既餸係無得輸 一定會再番泥食 同埋呢到d 服務態度係一流 ‼️提外話我地擔心被抄牌 佢得閒又會幫我地睇下車 又同我地講 宜加過咗抄牌時間架啦 唔洗驚 有講有笑既一餐 價錢合理 勁勁勁力推介
真係好好味❗️好好味❗️好好味‼️

今日每叫既一味餸都好好味
蒜蓉炒椰菜苖
好香 啲菜好甜 炒得好入味
但個人認為係有啲鹹嘅 不過岀街食野多數都係偏鹹既

椰青冬蔭功湯

同埋都辣架 (唔食得辣既人 可以少辣)
男朋友同屋企人表示好好味 辣度岩岩好 豬肉唔太肥 又係好味

团年饭
蒜蓉椰菜苖
生菜包(豬)
甜酸鰂魚
  • 泰東生菜包(豬)
2019-04-08 371 浏览
話說九龍城咁多間泰菜,有時好難揀間真係好味同抵食嘅泰國餐廳。聽朋友講呢一間泰象館裝修唔錯,坐得好舒服,一於去試下裝修唔單只光猛,坐得闊落,牆上際畫布都係泰國傳統神像!講重點,有幾樣真心推介第一:椰汁雞湯,姐係冬陰功加椰奶,好滑好香,雞件都好嫩滑,好少有呢種唔係紅咚咚既冬陰功第二:好有鑊氣既炒椰菜苗,爽甜鑊氣重,加上充滿鹹香既炸肉第三:推介呢個泰式金邊粉,呢個蛋網好勁,脆香,金邊粉留意返有泰國好正宗既配菜,花生,紅蝦米🦐第四:波蘿炒飯,正常,d飯炒到一粒粒分明,惹味既係有炸腰果配第五:好好好好味既青咖哩,唔會似出邊太甜既,或者太膩,仲有泰國茄子🇹🇭,一d都唔馬虎呢樣唔介紹唔得,炸鰂魚,原條分件去骨,再炸,唔會炸得老,啖啖肉,成條魚身都係脆,加上甜酸醬,彩椒好靚!以後大家話去九龍城食泰國菜我有首選啦

裝修唔單只光猛,坐得闊落,牆上際畫布都係泰國傳統神像!

講重點,有幾樣真心推介

第二:好有鑊氣既炒椰菜苗,爽甜鑊氣重,加上充滿鹹香既炸肉

以後大家話去九龍城食泰國菜我有首選啦
  • 炸鰂魚
2019-03-27 212 浏览
九龍城出名多泰國餐廳,在城南道的這間泰象館也很值得去食。內裡擺放著佛像及泰式海報。菜式種類多,還有套餐。泰式濕炒河可配豬肉,牛肉或雞肉, 河粉是正完的泰式又扁又大的那種,醬汁多,河粉吸盡 醬汁雞肉也夠軟,還有大量芥蘭舖在面。原個菠蘿海鮮炒飯果然足秤,堆到山的那樣高,再加上肉鬆,海鮮有蝦,墨魚,青口,還有大量的鮮甜菠蘿。炸蝦餅拼春卷現炸的,蝦餅及春卷好大夠,味道很好。蝦醬炒通菜濃濃的蝦醬味,好想食多幾口,通菜也夠嫩。食后感:真的超級划算,街坊價錢,不用HKD300,食物好味指數超越這個價還有服務員很友善,建議我們點細的那個拼盤以免我們浪費金錢
九龍城出名多泰國餐廳,在城南道的這間泰象館也很值得去食。
內裡擺放著佛像及泰式海報。

菜式種類多,還有套餐。

泰式濕炒河

雞肉也夠軟,還有大量芥蘭舖在面。

原個菠蘿海鮮炒飯

炸蝦餅拼春卷
現炸的,蝦餅及春卷好大夠,味道很好。

蝦醬炒通菜
濃濃的蝦醬味,好想食多幾口,通菜也夠嫩。

食后感:
還有服務員很友善,建議我們點細的那個拼盤以免我們浪費金錢
2019-03-26 137 浏览
冬陰公湯辣度適中(本人比較能吃辣)👍🏻不過爐魚味道可以更辣🤣其他小菜例如生菜包炒菜類份量剛好!價錢合理,環境衛生,服務態度良好!🤪試過能放鬆享受美食的泰國菜館😆
冬陰公湯辣度適中(本人比較能吃辣)👍🏻
不過爐魚味道可以更辣🤣
其他小菜例如生菜包炒菜類份量剛好!
價錢合理,環境衛生,服務態度良好!🤪
試過能放鬆享受美食的泰國菜館😆
2019-03-22
  • 泰東生菜包(豬)
2019-03-21 194 浏览
九龍城出名泰國菜,今次黎到泰象館,味道同埋賣相都相當唔錯!值得推薦!菜單好多選擇,另外仲有套餐可以揀,每位百幾蚊算抵!因為實在太多選擇,最後我地散叫椰子雞湯,少少辣,用料相當十足,仲有菇同埋雞肉,味道有d似冬陰公青咖哩+薄餅一向對青咖哩情有獨鍾,依間做得相當唔錯炒椰菜苗,炒得好爽口。金邊粉,又係相當足料,內面仲有2隻蝦最驚喜係炸鰂魚!店舖好細心,望落去係成條魚,但原來已經片到一片片,去左骨,方便食用。而且甜甜酸酸,相當開胃。菠蘿炒飯,又係相當足料,旁邊仲有腰果,炒飯夾雜住好多海鮮,份量都多埋單每位百多元,職員好爽手,同埋好友善,一定會返黎再食。

菜單好多選擇,另外仲有套餐可以揀,每位百幾蚊算抵!

因為實在太多選擇,最後我地散叫

青咖哩+薄餅
一向對青咖哩情有獨鍾,依間做得相當唔錯

炒椰菜苗,炒得好爽口。

金邊粉,又係相當足料,內面仲有2隻蝦

最驚喜係炸鰂魚!
而且甜甜酸酸,相當開胃。

埋單每位百多元,職員好爽手,同埋好友善,一定會返黎再食。
2019-03-18 139 浏览
星期五晚上同三五知己happy Friday, 大家決定食泰菜,食泰菜當然九龍城啦!未夠七點已經門口大排長龍,以為咩事,一於試下泰象館!等左半個鐘終於有得入座。第一時間叫杯芒果沙冰爽下先,好香芒果味,即叫即做👍🏻👍🏻之後老闆介紹爆炸蝦,果然好香囗好野味。另外推介南瓜軟殻蟹,一上菜已經比個賣相深深吸引住,南瓜配咖哩汁🎃好靚好香,加蒜蓉包一絕👍🏻😋。另一味點左甜酸鰂魚,本身食魚一般的我,再次令我找回興趣,一片片的魚肉非常細心,甜酸味好適中,我覺得非常好味,回味無窮!食物水準不錯,價錢合理,雖然沒有收加一服務費,但員工服務很好👍🏻很有禮貌!我地成班friends 都認為可以成為一個打咭熱點!門口放左個獎項,可以成為最佳開飯大獎,果然實而名歸。老闆提醒我地下次記得早D訂位,否則有排等!下星期有朋友生日🎂開飯,老闆話有生日優惠送比我地
下星期有朋友生日🎂開飯,老闆話有生日優惠送比我地
南瓜軟殼蟹,爆炸蝦,酸甜鰂魚,燒羊架,蛋包金邊粉,燒魷魚
2019-03-15
南瓜軟殼蟹,爆炸蝦,酸甜鰂魚,燒羊架,蛋包金邊粉,燒魷魚
2019-02-24 318 浏览
首先前菜叫咗一碟螄蚶, 非常鮮味,沾上酸甜的醬汁令胃口大開,係必叫。不過如果驚腥味嘅朋友就唔建議叫啦。另外我哋仲叫咗一個春卷蝦餅小食,春卷材料豐富,香口鬆脆。不過最吸引嘅小食係蝦餅,非常厚肉,彈牙鮮甜,令食客一口接一口。另外,今次仲叫咗一個set B嘅套餐非常抵食。首先,第一道菜係脆肉炒通菜,有鑊氣味道正常。第二道餸係辣椒膏炒蜆,味道濃厚,蜆肉大舊,攞嚟送飯就一流。建議叫埋白飯一齊食!第三道餸咖喱炒軟殼蟹,係甜甜嘅黃咖喱,而且加入許多椰汁,軟殼蟹份量甚多。另一道餸泰式燒鯽魚,多肉少骨,沾上甜酸汁,清新開胃。飲品方面,我哋叫咗三個椰青,清甜,夠冰凍,正
另外,今次仲叫咗一個set B嘅套餐非常抵食。
首先,第一道菜係脆肉炒通菜,有鑊氣味道正常。
另一道餸泰式燒鯽魚,多肉少骨,沾上甜酸汁,清新開胃。
飲品方面,我哋叫咗三個椰青,清甜,夠冰凍,正
螄蚶
咖喱炒軟殼蟹
春卷蝦餅
  • 蝦餅拼春卷
2019-02-12 273 浏览
十年都係食叧一間泰國菜。今次朋友生日佢想去試呢間。小店一間以為無特別。點知出乎意料好食。4個人食左。馬拉盞炒通菜。夠濃味。帶微辣。爽脆生蝦刺身。蝦味唔重但夠爽脆軟殼蟹咖喱南瓜。跟個薄餅同蒜蓉包。咖喱汁夠椰子香味。個汁結度適中冬陰公。足料。夠酸芝士炸蝦丸。個芝士好濃。蝦丸足料彈牙。炸得脆身。至少有五個人先好叫。有少少㳘木瓜沙律。朋友仔話有啲怪。唔知點解會有啲腥味。係得呢個食唔晒最後叫多個芒果黑白糯米飯。雖然芒果唔夠甜。但個飯好煙銀。正食物質素👍🏻👍🏻👍🏻服務既親切又有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻
馬拉盞炒通菜。夠濃味。帶微辣。爽脆
生蝦刺身。蝦味唔重但夠爽脆
冬陰公。足料。夠酸
最後叫多個芒果黑白糯米飯。雖然芒果唔夠甜。但個飯好煙銀。正

食物質素👍🏻👍🏻👍🏻

• 南瓜咖哩軟殼蟹
  • 芒果沙冰
  • 薄餅
2019-01-27 418 浏览
每個月總會有朋友生日🎂,香港咩都可以食到,五花八門的選擇,令人難以選擇。想食泰國菜,就會想起有小泰國之稱的九龍城,再加上網上的食評,終於在多間泰國菜中選擇了它—泰象館😉只要吃泰國餐,我必定點生菜包(豬)😋平時吃小辣的我覺得沒有什麼辣度,不過平常吃10小辣的朋友覺得太辣了,生菜是脆綠的。生蝦是朋友叫的,超快上枱,吃得出一早放好的,蝦表面🦐都乾了,個醬汁夠味,不過始終覺得唔新鮮😕炸芝士蝦丸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芝士控一定喜歡💕店家把蝦丸切開上碟,見到芝士流出就想快快吃,不過真的即炸,所以超熱,怕熱的朋友要小心,芝士拉出絲超正!!🤩🤩不點醬也可以平時點烏頭的,但店家介紹我吃泰式燒鰂魚,就嘗試下,但今日應該吾新鮮,好大腥味,香茅味也蓋不了,接受唔到!!💔還有一碟濕炒海鮮河,河粉是這樣少和散的嗎??菜多過海鮮,可能是我沒吃過濕的。總結:九龍城有太多間泰國菜,可以試不同的,不需要只吃一間😉

只要吃泰國餐,我必定點生菜包(豬)😋

炸芝士蝦丸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

總結:九龍城有太多間泰國菜,可以試不同的,不需要只吃一間😉
2019-01-11
  • 泰東生菜包
2018-12-30 446 浏览
黎到九龍城,就等於要食泰國野,咁我就上openrice 睇下有邊間好食,咁岩泰象館就係我附近而且評價好高,於是我就去左試試。去到佢地而鋪頭已經full 曬,但店員帶左我地上二樓,二樓樓頂好矮,高既人會行得好辛苦,而且有d 迫,傾計唔係太方便。睇完個menu 後,我地決定叫以下呢幾樣野食。蛋包鮮蝦金邊粉外相幾好,蛋味好出,金邊粉幾爽口。生菜包呢個5星推介,d 肉碎好好味!!!炸芝士蝦丸其實呢道菜都唔錯,只不過食得多會太膩中途問店員拎左濕紙巾,雖然唔係鋪頭既,但都誠意可嘉

睇完個menu 後,我地決定叫以下呢幾樣野食。
蛋包鮮蝦金邊粉
外相幾好,蛋味好出,金邊粉幾爽口。

生菜包
呢個5星推介,d 肉碎好好味!!!

炸芝士蝦丸
其實呢道菜都唔錯,只不過食得多會太膩

中途問店員拎左濕紙巾,雖然唔係鋪頭既,但都誠意可嘉

2018-12-01
  • 泰東生菜包
2018-12-26 413 浏览
家人想食泰國菜,知道九龍城有超多的泰國菜館,不知怎樣選擇的時候,open rice這平台就發揮到功用。這間(泰象館)的食評不錯,於是選了這間。餐廳不算大,但菜式選擇都幾多蒜蓉炒椰菜苗 - 椰菜苗很嫩,炒菜始終覺得蒜蓉炒是最好吃原個菠蘿海鮮炒飯 - 食泰國菜一定要吃菠蘿炒飯,必定動作,這個炒飯的餸很多,最喜歡是有超多的肉鬆 、果仁和菠蘿蛋包鮮蝦炒金邊粉 - 金邊粉也是食泰國菜必吃的,這個賣相不錯,蛋絲整到一個網咁包住D粉,高難度呢!青咖哩雞 - 吃泰國菜也一定要吃青咖哩,因為在家很難煮到青咖哩,這個青咖哩很香滑,撈白飯就最好吃海南雞 - 肉質嫩滑,最喜歡點海南雞的醬汁原個椰青 - 阿仔連椰青肉都刮埋,唔好嘥

餐廳不算大,但菜式選擇都幾多

蒜蓉炒椰菜苗 - 椰菜苗很嫩,炒菜始終覺得蒜蓉炒是最好吃

海南雞 - 肉質嫩滑,最喜歡點海南雞的醬汁

原個椰青 - 阿仔連椰青肉都刮埋,唔好嘥

2018-12-22
2018-12-22 255 浏览
這間鋪不太大, 但樓面各店員很有禮貌,服務也很好, 食物味道不錯, 每ㄧ款都合我一家口味, 椰汁咖哩雞的汁配上薄餅/蒜蓉飽ㄧ流, 下次ㄧ定會光顧, 和家人食了ㄧ餐開心的冬至飯。
2018-12-22
  • 炸芝士蝦丸
  • 南瓜咖哩軟殼蟹
  • 薄餅
2018-12-10 225 浏览
嚟到九龍城有咁多泰國嘢食,我哋都唔知邊間好食。所以就經過求其入左一間食啦。入到去店員嘅服務都好好,我哋叫咗呢個金邊粉,原來個粉有啲酸甜嘅味道係咁好食,同埋佢啲份量都好多,我哋另外仲叫咗個菠蘿炒飯但係冇影到相,但係個炒飯都係好有味好正,呢間餐廳真係好有驚喜好想再試再去食!
  • 蛋包鮮蝦金邊粉