2025-04-26
今次喺尖沙咀發現一間主打泰式街頭小食嘅餐廳《Amazing Thai》,唔止有船麵咁簡單,仲有唔少地道小炒+泰式串燒+甜品,食完真係好似飛咗一轉泰國返嚟咁~曼谷”三口”船麵($38/碗)諗都唔諗,嚟到就嗌哂佢地三款船麵啦!細細碗~方便你一次過食試哂三碗!湯底香濃入味,其中一款我哋嗌咗乾撈,三款都有唔同風味,非常足料,仲要只係$32蚊一碗!
👉🏻我哋食咗三碗都覺得唔夠喉~
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗牛奶烤豬肉($38/兩串)🥓第一啖已經感受到佢嘅香氣,燒得啱啱好,唔乾唔柴,外皮微脆、肉質juicy,仲滲出少少牛奶嘅香味,幾有特色~
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕蟹肉奄列($168)🦀呢個真係幾有驚喜!切開見到個蟹肉嘅份量多到嚇一跳!配上秘製醬汁,少少麥芽糖味估唔到又同個奄列幾夾
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕木瓜沙律($118)🥗份量超多,酸酸辣辣超開胃,青木瓜夠爽,花生碎提升咗口感層次。不過辣度唔算太高,怕辣嘅朋友可以放心試~
好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑飲品嗌咗泰式奶茶沙冰 同 芒果沙冰(各$48)🧋🥭兩杯甜度適中~泰式奶茶有茶香、唔死甜;芒果沙冰就好啱夏天解暑!
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑芒果糯米飯($58)🍚🥭泰國菜必
曼谷”三口”船麵($38/碗)
諗都唔諗,嚟到就嗌哂佢地三款船麵啦!細細碗~方便你一次過食試哂三碗!湯底香濃入味,其中一款我哋嗌咗乾撈,三款都有唔同風味,非常足料,仲要只係$32蚊一碗! 👉🏻我哋食咗三碗都覺得唔夠喉~ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗
牛奶烤豬肉($38/兩串)🥓
第一啖已經感受到佢嘅香氣,燒得啱啱好,唔乾唔柴,外皮微脆、肉質juicy,仲滲出少少牛奶嘅香味,幾有特色~ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
蟹肉奄列($168)🦀
呢個真係幾有驚喜!切開見到個蟹肉嘅份量多到嚇一跳!配上秘製醬汁,少少麥芽糖味估唔到又同個奄列幾夾 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
木瓜沙律($118)🥗
份量超多,酸酸辣辣超開胃,青木瓜夠爽,花生碎提升咗口感層次。不過辣度唔算太高,怕辣嘅朋友可以放心試~ 好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
飲品嗌咗泰式奶茶沙冰 同 芒果沙冰(各$48)🧋🥭
兩杯甜度適中~泰式奶茶有茶香、唔死甜;芒果沙冰就好啱夏天解暑! 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
芒果糯米飯($58)🍚🥭
泰國菜必叫嘅甜品,呢度都做得好出色~芒果夠甜、黑白糯米仲暖暖哋咗上,充一啖一啖食唔停口。 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
📝 總結:
好難得喺香港食到咁地道嘅泰國船麵+街頭小炒,仲要環境乾淨舒服,全部Staff服務都好好!📌下次一定會encore嗰碟蟹肉奄列+牛奶豬肉串,再試埋其他小炒!