2016-01-13 578 浏览
2個人去左呢間叫泰燒遙, 食泰國野, 2個人叫左隻原隻燒魷魚, 都好野味, 佢地職員話佢地個汁係自家製. 果然加埋個汁係勁正, 佢地燒得唔錯. 2個人唔嗌得D乜, 再叫左個金邊粉, 辣辣地, 勁正~ 佢仲有D辣粉同花生碎係側邊, 要撈埋黎食. 之後最尾叫左個甜品併盤, 斑蘭糯米滋, 有泰式糖不甩, 椰青糕, 椰汁糕, 芒果糕. 每樣食到少少可以試咁多款, 岩哂我呢D咁貪心既人~ 佢地甜品全部自己整, 又整得幾好wor, 唔算太甜椰椰~ 個泰式糖不甩幾得意, 又7彩顏色咁~
2016-01-04
2016-01-12 396 浏览
泰燒遙~ TEA一TEA($338/2人)之前睇 KC Korea Facebook 去尖沙咀泰燒遙泰國餐廳食下午茶SET送護膚品 ... 咁著數,糖糖緊係又要去食喇!!!TEA SET都有幾個架,不過糖糖同朋友仔選左D個2人SET因為有護膚品送MA叫左餐飲咸檸七~~好飲呀^^第一次食泰國野既茶餐 tea set 晚餐就食得多... 賣相好吸引,相機食飽喇!!北海道元貝配青木瓜沙律兩隻酸酸辣辣加埋爽口青木瓜絲超開胃呀,仲有D蝦米仔有咬口,帶子都好鮮甜如果可以大隻D就好喇^^豬頸肉就成日食西班牙頂級黑毛豬做的就第一次喇!!口感比平時既硬身D,但豬味好出,都幾 juicy,配泰式醬汁和準備介紹泰式香辣肉碎生菜包一齊食,絕配呀!!香辣肉碎生菜包平時食既D肉碎都會好辣,但D個又吾辣WO,加上生菜好爽口,配埋肉碎同豬頸肉,再加DD酸醋/沙嗲醬口感好爽呀!!!,因為生菜SET一份得4塊生菜所以吾夠包晒所有肉碎,可以追加一份呀!!法包雖然擺耐左但都吾會稔,都係脆脆的加D沙嗲醬已經好好味泰式串燒虎蝦因為糖糖敏感.但都咬左一口好鮮甜彈牙!!!泰式燒雞翼好重既香茅味,肉嫩都幾Juicy用竹籤方便食吾會整污
泰燒遙~ TEA一TEA($338/2人)

叫左餐飲咸檸七~~好飲呀^^
北海道元貝配青木瓜沙律兩隻
豬頸肉就成日食西班牙頂級黑毛豬做的就第一次喇!!
香辣肉碎生菜包平時食既D肉碎都會好辣,但D個又吾辣WO,
法包雖然擺耐左但都吾會稔,都係脆脆的加D沙嗲醬已經好好味
泰式串燒虎蝦因為糖糖敏感.但都咬左一口好鮮甜彈牙!!!
泰式燒雞翼好重既香茅味,肉嫩都幾Juicy用竹籤方便食吾會整污穢手
泥到甜品時間,用個好靚既2層膠籠裝住
芒果椰汁糯米飯X2 , 斑蘭西米糕X1 , 椰青糕X2
芒果椰汁糯米飯芒果應該係台灣既香水芒都幾甜吾酸,白糯米飯比較黏身但香,黑糯米比較有咬口,剛剛中和番。
文頭講隨TEA SET送既護膚品就係價值$109韓國護膚品牌KAJUYO護膚套裝
裡面包括Kajuyo 洗面膏和面膜、Eclado 體驗裝和 coupon
2016-01-09
2016-01-11 356 浏览
這天與一位工作狂好友約好食飯,只是為了配合他的工作,是晚的晚餐竟然是約在晚上9點半~!6點鐘收工,肚子確實很餓,於是便與另一位友人一齊前往位於諾士佛臺5樓的泰燒遙“小”祭一下五臟廟。朋友喜歡吃辣,而我當晚卻異常的渴望吃燒魷魚,於是便決定來一客泰式鮮辣香茅蝦和一客燒原隻鮮魷。泰式鮮辣香茅蝦果然如其名,鮮甜的蝦肉,嫩彈的口感,配上超辣濃郁香茅辣汁和微微的酸味,令人意想不到的是外貌細小的小前菜,竟然包涵多層口感刺激,正!再來就是巨大的燒鮮魷,接近半截手的體積,單憑外觀已驚為天人,細嚐之下,雖然不是什麼驚天動地,鬼哭神嚎的美味,但卻已在水準之上了,碳烤的韻味貼附在鮮魷的表面,烤至剛熟的內層鮮味特別突出,嫩滑鮮甜,而且還略帶咸鮮的汁,蘸些酸辣的泰式蘸汁,大口大口的咀嚼,天啊,竟然一點煙韌的口感也沒有。兩人原本點兩道菜稍微充飢是剛好的,可是這鮮魷實在太大了,一向胃口不大的我倆,只好拼命的不停步行,希望藉此幫助消化,結果是…不大行得通~
泰式鮮辣香茅蝦
燒原隻鮮魷
2015-12-29
泰式鮮辣香茅蝦
燒原隻鮮魷
2016-01-11 340 浏览
星期六, 本來不需上班, 但突發有大客到港, 公司全人類j都是standby, 連樓上的"大國國民"也無例外, 大國國民, 當然就是講普通話的普通人... 離開公司時, 大家都照常到最近的食街"諾士佛臺"找食... 每次聽到普通人講廣東話去"諾士佛臺"食嘢, 就笑唔停了...近排又有普通話與廣東話對決新聞, 香港人企係廣東話這邊是常識吧.... 同事談起這話題, 當然少不免又講吓國語人講廣東話的笑話吧..., 她隨即問了一句, 甚麼是"法國爆炸電油"?.... 比10秒你想一想.............................., 呢個唔難估....係"發個報價電郵"... 至於.... 問女侍應"睡覺一晚多少錢?(水餃一蜿多少錢?) 和"你有無生庤瘡?" (你有冇散紙唱?), 則聽得太多次, 唔好笑了... 下午茶包括了一杯凍飲, 要了青檸梳打, 夠凍.... 夠酸....還有...夠甜....好夠甜...唔適合有糖尿病潛在風險的人士.... 我應該有.... 哈哈泰式下午茶, 學英式派頭, 維多利亞式下午茶的三層架, 最底層的是泰式燒烤, 燒虎蝦, 燒豬頸肉, 串燒包括雞、
泰式下午茶, 學英式派頭, 維多利亞式下午茶的三層架, 最底層的是泰式燒烤, 燒虎蝦, 燒豬頸肉, 串燒包括雞、豬各一, 二入份量, 以下午茶來說, 剛好. 中層的是泰式沙律, 有泰式辣鳳爪, 鮮蝦柚子沙律, 青芒果軟殼蟹沙律, 頭兩款都是我最愛, 尤其是鮮蝦柚子, 份量再多, 我也可以消滅, 而"軟殼蟹"這類型生物, 非我所好, 總覺得人家脫殼期間, 打攪人家不太好吧... 哈哈...
最上層的甜品拼盤, 不理三七廿一, 必定先取"椰汁西米糕",  冰涼口感, 椰奶香甜, 清新氣息, 來多一件可以嗎...? 香芒椰汁糯米飯, 軟糯的糯米飯, 全世界都無泰國人咁有創意, 鹹甜的糯米飯竟可以兩用, 淋上香滑椰漿, 與酸甜芒果互相交織, 重點係"酸甜", 而唔係消甜....嘻嘻... 而椰青糕則送給友人吧...lol..
2016-01-02
2016-01-10 344 浏览
Dayz 的小學同學大部份都在九龍區工作所以,聚會的地點多數都在尖沙咀附近前兩天下班後我們原本打算到諾士弗臺 Happy Hour但由於有同學身體不太舒服所以,我們改去附近吃晚餐位於諾士弗臺一號五樓的泰燒遙以無味精及傳統風味聞名裝潢都是以木色為主感覺簡約舒適泰燒遙主打 Seafood and GrillMenu 都是圖文並茂每款大廚推介都備有長盡的介紹方便客人選擇當然囉~泰燒遙的服務員也非常 helpful他推薦了不少好菜式給我們包括時令海鮮每次同學聚會都會講過不停先來—杯珍多冰吧~前菜我們點了泰式香茅蝦刺身以及泰式鮮辣香茅蝦(大廚推介之—)兩款不同風味的香茅蝦前者的蝦刺生以 Shooter杯盛着感覺十分別緻裡面浸有自家調制的香料酸酸辣辣的~非常開胃!Dayz 很喜歡這款刺生蝦所以吃了兩杯,哈哈!推介喔!後者則是用熱水烚熟後再以冰水做急凍冷卻處理爽口的蝦肉配上蒜頭、紅椒及濃郁的泰式香料微微辛辣的味道十分討好另外我們亦點了兩款湯品~冬蔭功湯才剛端上來,就能夠聞到濃郁的香味證明這款冬蔭功湯用料十足包括香茅、草菇粒、及莞荽等最驚喜竟然有開邊連殼的蝦!!啖啖肉~好滿足!!椰汁雞湯口味蠻特別的一
Dayz 的小學同學大部份都在九龍區工作
所以,聚會的地點多數都在尖沙咀附近
前兩天下班後
我們原本打算到諾士弗臺 Happy Hour
但由於有同學身體不太舒服
所以,我們改去附近吃晚餐
位於諾士弗臺一號五樓的泰燒遙

當然囉~泰燒遙的服務員也非常 helpful
他推薦了不少好菜式給我們
包括時令海鮮
每次同學聚會都會講過不停
先來—杯珍多冰吧~

前菜我們點了泰式香茅蝦刺身
以及泰式鮮辣香茅蝦(大廚推介之—)
兩款不同風味的香茅蝦
前者的蝦刺生以 Shooter杯盛着
感覺十分別緻
裡面浸有自家調制的香料
酸酸辣辣的~非常開胃!
Dayz 很喜歡這款刺生蝦
所以吃了兩杯,哈哈!
推介喔!

後者則是用熱水烚熟後再以冰水做急凍冷卻處理
爽口的蝦肉配上蒜頭、紅椒及濃郁的泰式香料
微微辛辣的味道十分討好

另外我們亦點了兩款湯品~
冬蔭功湯
才剛端上來,就能夠聞到濃郁的香味
證明這款冬蔭功湯用料十足
包括香茅、草菇粒、及莞荽等
最驚喜竟然有開邊連殼的蝦!!
啖啖肉~好滿足!!

椰汁雞湯
口味蠻特別的一款湯品
Dayz 一開始以為是偏甜的椰汁湯底
沒有想到竟然是酸中帶辣!?
味道有點像較mild 的冬蔭功湯呢~

服務員哥哥推薦的燒原隻鮮魷
輕輕烤過的鮮魷
除了有燒烤的香味之外
還保持着海產的鮮味
很 juicy
配上泰式燒汁~好讚!

吃過幾款濃味的食物
就來一款味道偏淡的
來縱和一下吧~
燒遙特色炒飯
除了豐富的蟹肉之外,還有蝦、魷魚、青口及燒肉等
每一口都充滿層次感
配上新鮮青瓜片
感覺非常清新

最後因應女同學們要求..我們亦點了一款蔬菜

泰式燒肉炒椰菜苗
咸咸的燒肉跟椰菜苗很配,很惹味
可惜椰菜苗口感較為硬身
如果能夠再幼嫩一點會更加完美

總括來說,泰燒遙的環境跟食物水準都非常不錯
我們邊吃邊聊天,逗留了相當久(大概有三小時吧?)
服務員的態度依然很friendly
並沒有因此而不耐煩
值得一讚呢!
2016-01-08
  • 泰式香茅蝦刺身
  • 泰式鮮辣香茅蝦
  • 燒原隻鮮魷
2016-01-08 527 浏览
2016新年第一日同家人聚首晚飯,明知今日公眾假期,應該會好爆,提早兩個星期就BOOK定位,上次嚟呢間餐廳食過下午茶 Teaset,今晚終於可以嚟個正式晚餐。冬蔭功湯味道正宗,辣味好強勁,建議唔食得辣就淺嘗。泰式生蝦刺身一上檯就非常引人注目,用 shooter 杯上方便食用,蝦又好新鮮,最鍾意個汁,夠辣夠開胃,最後 encore 多一碟。古法泰式炒蟹香味十足,用大蒜,黑白胡椒生炒,蟹本身好新鮮,鑊氣都算夠,味道唔算太辣。燒牛小排好香炭火味,半生熟配個香草泰式汁。清炒椰菜苗,係時候食樣唔辣嘅菜式,椰菜苗都炒得幾鮮嫩。甜品食椰青糕係一個幾好嘅選擇,用嚟REFRESH吓個味覺,夠清甜滑溜。
2016-01-01
2016-01-07 834 浏览
終於等到放工的時候,放工後馬上搭車去尖沙咀相約朋友行街食飯,幸好明天又放例假,感覺開始輕鬆下來,拋開世事也感逍遙自在,時常同班friend 吃喝玩樂,都是感到暢快的事情。 前幾天一早約了幾位朋友來到尖沙咀食飯,友人建議食泰國菜,泰國菜的菜式較多選擇,適合我們三五知已來分享食物,今晚就去了諾士佛臺的樓上泰國菜餐廳「泰燒遙」食晚飯。 四周的枱櫈都是木製,裝潢簡約中又放置了不少泰國風情的裝飾品,光線微暗都好有氣氛,感覺好舒適。餐牌都是圖文並茂,圖片都是彩色,又有中英文字對照,餐牌上也介紹了一些廚師推介菜式,列明相當清楚, 讓我們都好易理解又清晰。 來到泰國餐廳,個人喜愛的飲品都是天然的椰青($38),果然清甜又解渴。椰青都是大大個,椰青水都好多而且用匙羹輕輕一舀,都好易把椰肉刮出來食,爽口有啖啖椰香。  先來一份廚師推介的小食就是鮮辣泰式香茅蝦($78),餐牌上都已經介紹了此香茅蝦是以嚴選了頂級的基圍蝦,先要去殼去冰,用熱水烚熟再馬上用了冰水做急凍冷卻,方可以令蝦肉的肉質爽口彈牙,入口的蝦肉都是好辛辣而且好有濃郁泰式的香料味道,蝦肉果然爽口,蝦肉滲滿辣味已經令人食慾大增又醒胃。

食泰菜總是不可以不點番碗冬蔭公湯($68)(細),用多種的材料熬煮湯水,分別有香茅、兩隻開邊連殼的蝦肉、草菇粒、青檸汁、莞荽、魚露等等......啖啖都有泰式香料的香氣,酸辣度十足,令味蕾已經帶來衝擊又提神,不足之處是欠了蝦肉的鮮美,可以再加以改良。
經過酸辣的滋味,正好來一件燒菠蘿($30一串)來解辣,菠蘿輕輕燒過,也仍然保持菠蘿的水份,清甜可口,舌上的辣味也馬上慢慢散去。
招牌的泰式海鹽焗肉蟹($348)此烹調方法是利用了鹽埋加熱,餘下的熱力把蟹肉焗熟,我也馬上來一件蟹鉗,蟹肉肉質豐厚結實而鮮甜,啖啖肉好肥美,鹽焗方法令蟹肉可以發揮本身的鮮美,更可以食到蟹肉的原汁原味,蟹肉仍然嫩滑,真是讓人食得滿足,上枱時已經把蟹肉拆件,而且吃落又不會過鹹,讓人回味無窮。
燒原隻鮮魷($140)(時價)的魷魚的鮮味十足,魷魚身口感煙韌爽口,彈牙又滑溜,而魷魚鬚部位咬下較嚼勁,再蘸上秘製泰式汁醬更倍添惹味,令人一試愛上。
炸得外層金黃的炸蝦餅($88)真是相當吸引,咬下外脆內熱,而且爽口彈牙,再加上酸甜醬汁,吃起來更加醒胃。
燒豬頸肉($108)豬頸肉的外層燒得微焦,火喉控制相當恰當,內層更有豐富的肉汁,爽口而惹味,再蘸上此店秘製的肉汁醬,可以中和一些油膩感,也是不錯的菜式。
完美的一餐總要吃些甜品而滿足自己,來一份甜品拼盤($72)已經迎合了不同客人的口味,款式多而且賣相又精緻,而且可以與友人一起分享都是最好的選擇,當中有椰青糕、椰汁西米糕、班蘭糯米糍、泰式的七彩糯米糍等.....椰青糕的味道較為天然又清甜,晶瑩剔透中見了糕內都有一些椰肉,不會太甜膩也是我較為喜愛之一。班蘭糯米糍呈綠色,外層鋪滿一條條的椰絲,軟糯口感又有椰絲的香氣,食到爽口的椰絲時,原來內餡更是埋滿花生碎、芝麻、砂糖等.....甜美惹味又香脆,口感層次增添豐富,讓人欲罷不能又再吃多一件。
服務都體貼又主動,都會經常替客人換碟、斟水,也是值得服務都好殷勤又熱誠。不過就要留意番上菜的速度,上菜速度有點快,可以食完一些小食才上湯,因為湯碗及用餐的碟子不能同時一齊放置,好擠迫的感覺,令我們更有點不知所措。
2016-01-06
  • 泰式海鹽焗肉蟹
  • 燒原隻鮮魷
2016-01-07 871 浏览
We came to Thai on 5 around 8pm and try to walk-in for a quick thai dinner. The manager inform us the restaurant is fully booked at that time and we may come back after 9:30pm and enjoyed the supper session with special discount on Ala Carte menu. Lets changed our plan and have few drinks at Knutsford Terrace first. We return to the restaurant at around 10pm and got seated near around the window side sofa seat. The supper session discount is 30% off, woohoo, lets start order some food.Thai Prawn

Thai Prawn Sashimi $128, served with shooter glass and one of the must eat items at this restaurant, the sauce is very spicy and love the perfect balance of the flavor. Thai Spicy Minced Pork Served with Lettuce Wrap $88, the mince was nicely marinated, love the hot and spicy taste and wrap with fresh lettuce.

For the Gril Seafood we ordered the following, Tiger Prawn, Jumbo Clam, Jumbo Razor Clam, the Tiger Prawn and Razor Clam is cooked perfectly and can still taste the freshness of the seafood. The jumbo clam is slightly over cooked, not as good as we are expected.

The dinner is great and not a bad view to look down on Knutsford Terrace on a busy Sat night. The supper session discount is awesome, only cost us less than $250 per head included food and beers.
2016-01-02
$250 (宵夜)
2016-01-07 754 浏览
與良久沒見的朋友來個飯聚, 終於令悶熱冬季添上快慰。大家傾傾傾, 很快便滿檯都是食物, 上菜速度 ... 強!吃了甚麼我也記不到太多, 容我簡單的說說吧!在泰燒遙裏, 最吸眼球就是前面的泰式燒烤生料, 有海鮮、有肉、有蔬菜, 配合他家自己調配的醬汁, 味道呢 ... 要遲一刻嚐嚐才知嘵。椰青  $38樹上的東西一定不會是個個一樣甜, 不過店家採購的椰青很有水準, 椰青多水之餘也很清潤, 椰肉軟滑容易削。燒原隻鮮魷  $140 (時價)配搭的魷魚醬, 可以令魷魚的鮮味立體出來, 魷魚新鮮所以燒出來是爽口彈牙, 煙韌惹味。蟹肉炒飯  $108炒飯粒粒富韌勁有飯味, 看見絲絲蟹肉與飯粒在一起, 吃著鮮甜又有恰到好處的惹味, 蟹味豐盛亦沒有太油。椰汁雞湯 $58/碗以為是椰味香濃卻是帶酸帶辣, 泰國香料的味道較豐, 椰汁只為添色而己, 雞肉已被煮至粗嚡, 與我不對胃。海南雞  $148海南雞已去骨, 稍為浸到有一點點過熟, 能吃出有部份雞肉是滑溜但有少部份是開始嚡, 雞肉沒黏牙, 白鹵水的味道亦已透入肉裏, 微微地引出雞肉甜。最喜歡是爽口雞皮, 無油膩只保留了清爽的皮下啫喱, 很久也沒有吃過,
與良久沒見的朋友來個飯聚, 終於令悶熱冬季添上快慰。

大家傾傾傾, 很快便滿檯都是食物, 上菜速度 ... 強!

吃了甚麼我也記不到太多, 容我簡單的說說吧!
椰青  $38
燒原隻鮮魷  $140 (時價)
蟹肉炒飯  $108
椰汁雞湯 $58/碗
海南雞  $148
海南雞已去骨, 稍為浸到有一點點過熟, 能吃出有部份雞肉是滑溜但有少部份是開始嚡, 雞肉沒黏牙, 白鹵水的味道亦已透入肉裏, 微微地引出雞肉甜。最喜歡是爽口雞皮, 無油膩只保留了清爽的皮下啫喱, 很久也沒有吃過, 愛吃雞皮者才會懂 !
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3.5 服務 3 (可能人手不夠, 出菜快卻收碗碟慢, 唯有層層疊) 衛生 3.5 抵食 4
庆祝纪念
纪念日
2015-12-06 2189 浏览
依個為食小小豬仲乜食到咁古靈精怪(其實係好話我要影相,阻住佢食嘢)?咪就係去左尖沙咀食泰式下午茶啦~其實我地三口子今日主要都係去九龍公園行下,等小小豬放下電。放完電嘅佢就緊係肚仔餓,而我就企到腳仔攰,要搵個舒服地方俾我休息下。記得之前係FACEBOOK睇見話食泰式下午茶,有小禮物送,所以師奶仔嘅我就嚟試下啦~一坐底小小豬就急不及待要點菜呀~今次我地就點左依個二人餐,都幾多嘢食呀~先嚟兩杯飲品先,我當然就係飲我至愛咸檸七,老公就飲青檸梳打~等左一陣,我地豐富嘅下午茶就送到,單睇賣相都已經好吸引啦~ 北海道元貝配青木瓜沙津 - 元貝好味就一定(因為我鐘意食),個青木瓜沙津都唔錯,佢地應該加左少少辣汁,幾特別呀~ 泰式香辣肉碎生菜包 - 依個都唔錯,份量都好足,如果個辣度可以輕返少少,應該會仲啱唔太好辣嘅我~ 泰式串燒虎蝦配法包 - 蝦都算幾新鮮,好彈牙呀~ 燒西班牙黑毛豬頸肉 - 肉質唔韌,而且都幾入味,小小豬一個人仔都食左一大半呀~ 泰式甜品 - 基本上幾款都OK,不過最得我歡心就一定係白色透明嗰一件,我估應該係椰青糕(因為餐牌冇列明),嗰一種清甜椰青味真係十級好味呀~仲有泰式燒雞翼,

一坐底小小豬就急不及待要點菜呀~
今次我地就點左依個二人餐,都幾多嘢食呀~
等左一陣,我地豐富嘅下午茶就送到,單睇賣相都已經好吸引啦~

泰式串燒虎蝦配法包 - 蝦都算幾新鮮,好彈牙呀~

仲有泰式燒雞翼,因為唔夠為食小小豬快手,所以影唔切相。不過兩隻都俾小小豬好快咁KO左,都應該係好食嘅表現啦!

食物好食之外,其實都要留意一下佢個醬汁,四款都唔同味道,配返唔同食物,更加帶出個味覺呀~
舒舒服服咁歎左一個下午茶,最好就係有一系列 KC KOREA嘅護膚禮物包:有KAJUYO洗面膏同面膜、ECLADO體驗裝仲有一COUPON,今次仲唔係又食又拎~
2015-12-02 2126 浏览
星期六下午做咩好?問我就一定係答去high tea ! 條街咁多人,識揀一定係室內活動!今日約左Mr.K食下午茶,男仔都唔會食到太甜, 最後我地決定左去尖沙咀嘅泰燒遙,因為上次食過味道唔錯,仲有其他原因,稍後會講.....!呢個係二人前的泰式High Tea, 只於星期六日,下午三時至五時供應($338/2人)熱盤咸點都幾多野食.....除左咸點外,當然仲有甜品啦,另外送上四色醬汁,不過今次店員無主動解釋,醬汁如何配搭食材喔!不打緊,都是甜甜酸酸的泰系,自行試試看也不會出事!先吃放在中間的串燒虎蝦!已去殼的虎蝦,帶有炭燒香,肉質彈牙,用竹籤吉住,免卻除殼就可以品嘗到啖啖肉。西班牙黑毛豬豬頸肉,都係用炭燒方法,平時比較多食西班牙黑毛豬做的Parma Ham, 豬頸肉都係第一次食,少左傳統豬的豬臊味,肉質嫩滑,肉汁豐富, 再用上炭燒的方法,啖啖肉之餘,更加香口。我以為依個係普通的燒扇貝,無留意下面墊底係青木瓜沙律,青木瓜夠爽身,配上狠辣的調味,我係譚仔BB辣黨真心覺得好辣!邊食邊想放棄,但係食落又好似唔係咁辣,結果都係食晒!不過之後覺得好辣呀!仲有泰式生菜包,以翠綠新鮮的生菜包著肉碎,不用
因為上次食過味道唔錯,仲有其他原因,稍後會講.....!

熱盤咸點都幾多野食.....
泰式下午茶
除左咸點外,當然仲有甜品啦,另外送上四色
醬汁,不過今次店員無主動解釋,醬汁如何配搭食材喔!
不打緊,都是甜甜酸酸的泰系,自行試試看也不會出事!
四式醬汁
先吃放在中間的串燒虎蝦
炭燒虎蝦
西班牙黑毛豬豬頸肉,都係用炭燒方法,
西班牙黑毛豬豬頸肉
我以為依個係普通的燒扇貝,無留意下面墊底係青木瓜沙律
扇貝青木瓜沙律
仲有泰式生菜包,以翠綠新鮮的生菜包著肉碎,不用想也知兩者是絕配!
呢度的肉碎加左少量的肥肉,令肉香更加吸引,加左啲菜呢個泰式下午茶營養更加平衡。
泰式生菜包
仲有燒到皮脆肉嫩的燒雞翼,用竹籤吉住食得更方便!
燒雞翼
今次嘅甜品係用類似竹籠的的盛著,有點泰式的風情,兩層架放上多款的泰式甜點,包括左泰式芒果糯米飯,所以份量也不少!
甜品併盤
上層係泰式芒果糯米飯,佢有一半係普通糯米,
糯米煙韌有咬口,與不太熟透的芒果最為匹配,不會太甜太漏,加埋甜甜的椰漿,味道實在不錯!
椰汁黑糯米
仲有我最愛的泰式椰子甜品,包括椰汁西米糕同椰青糕,
椰青糕係第一次食,食得出用左好簡單的材料,就係椰青同椰子水去做,清甜無添加,正正正!
椰汁西米糕,椰青糕
跟餐仲可以點多款泰式特品,都係免費㗎!
我地叫左咸檸七,降下火!
其實食呢個下午茶餐,會送一套韓國護膚品,
包括一支三選一的洗面乳,Mask 同店家的優惠券 價值都近百元!
好適合同男朋友去食吖,因為食物不會太多甜品,男仔實投訴太甜!
仲有可收歸國有的護膚品,實在太好了!

2015-11-22
甜品併盤
椰汁黑糯米
椰汁西米糕,椰青糕
2015-12-02 1520 浏览
和好友相聚一番。突然好想食泰菜 佢提議泰燒遙。有人決定埋地點 我當然樂意之至。餐廳位於諾士佛臺一號 環境唔錯 一入門最搶眼的是不同種類的新鮮海鮮 可以即點即燒。大飽眼福。前兩日先食完韓燒 我們決定揀食非燒烤類。肉碎生菜包 無得彈!肉碎唔會過熟 配上辣椒 洋蔥 同埋幾種香葉 真係好惹味 配料除了新鮮生菜 仲有青瓜 紅蘿蔔和芫茜 更加帶出肉碎的味道。冬蔭功湯 我覺得係我係香港暫時最好飲的 足料而且唔會稀 又唔會得個酸字 好正 酸辣度好夾 好平衡 兩隻大蝦新鮮得很 雖然對我黎講 係辣左點 但一邊飲水都要繼續食。泰式炒金邊粉 友人至愛。炒得好香 好乾身 酸酸甜甜 好醒胃。不得不提 呢度所以菜式的蝦都非常新鮮 我朋友係'蝦人' 高興到不得了。最後的甜品 反而係我覺得全晚的亮點。椰青糕 口感似大菜糕 用新鮮椰青水配上椰子肉做成 好清甜 抒緩了今晚充滿辣和濃味的味覺。一定會返黎試佢地的燒烤!
前兩日先食完韓燒 我們決定揀食非燒烤類。

• 椰青糕
早前趁週末, 去了尖沙咀行街. 行完後, 有點肚餓, 我地便去了食嘢. 我地想靜靜地食下嘢, 傾下計, 便去了諾士佛臺覓食, 最後去了泰燒遙食.在店外見到有個泰燒遙和KCKorea期間限定, 只要點指定 Tea Set, 可以得到護膚品套裝, 當中包括洗面膏, 三片面膜, 購物Coupon和三包Samples.所以我地就試下這個.店內裝修不錯.由於製作需時, 等了大約二十分鐘.飲品我點了熱的香茅茶.入口時有淡淡的香茅味道, 令人感覺清新.這個套餐算幾精緻.北海道元貝配青木瓜沙律.元貝幾彈牙, 但不太食得辣的我, 青木瓜沙律對於我來講太辣.泰式香辣肉碎生菜包.肉碎帶有辣味, 但辣度可以接受.配合生菜一齊食最爽, 生菜夠爽脆, 也可以中和一下肉碎的辣度.這個幾惹味.燒西班牙黑毛豬豬頸肉.豬頸肉好腍身, 而且味道調教適中, 不用點醬汁已經夠入味.鍾意食瘦肉的我, 這個豬頸肉啱晒, 食多一點都不怕肥.泰式串燒虎蝦.配法包條.虎蝦幾有口感, 又夠彈牙. 得一隻唔夠喉, 若能多一隻更好.一口氣食了多款肉類和濃味的款式, 係時候食甜品.用來承載甜品的器皿也好有傳統風味.當中放有數款不同的甜品.芒果糯

在店外見到有個泰燒遙和KC
所以我地就試下這個.

店內裝修不錯.
由於製作需時, 等了大約二十分鐘.

飲品我點了熱的香茅茶.
入口時有淡淡的香茅味道, 令人感覺清新.

這個套餐算幾精緻.
北海道元貝配青木瓜沙律.
泰式香辣肉碎生菜包.
肉碎帶有辣味, 但辣度可以接受.

這個幾惹味.

燒西班牙黑毛豬豬頸肉.
燒西班牙黑毛豬豬頸肉
豬頸肉好腍身, 而且味道調教適中, 不用點醬汁已經夠入味.
鍾意食瘦肉的我, 這個豬頸肉啱晒, 食多一點都不怕肥.

泰式串燒虎蝦.配法包條.
虎蝦幾有口感, 又夠彈牙.

得一隻唔夠喉, 若能多一隻更好.

一口氣食了多款肉類和濃味的款式, 係時候食甜品.

用來承載甜品的器皿也好有傳統風味.
當中放有數款不同的甜品.
芒果糯米飯.
芒果糯米飯
糯米煙韌得來有咬口, 但不會太過乾身.

單食糯米難免令人有點膩, 所以配上芒果是最佳拍檔.

芒果甜中帶少許酸, 非常好味.

西米糕.有芒果和椰汁.

我自己食左椰汁味.
入口有淡淡的椰香味, 而西米軟硬適中.
椰青糕.

我自己是首次食, 口感有點似大菜糕, 最愛內裡有椰青肉. 愛食椰青的朋友要一試呀~

下午茶
燒西班牙黑毛豬豬頸肉
芒果糯米飯
在 KC Korea Facebook 專頁見到它們與尖沙咀泰燒遙泰國餐聯手推出了泰式 tea set食下午茶送 KC 護膚品 ... 咁著數喎又有借口比我去食番餐喇 !!!第一次食泰式 tea set ... 賣相不錯呢 !!!很豐富的 tea set ... 北海道元貝配青木瓜沙律 (兩隻) 加點橙色的泰式醬汁拌食,微酸辣的味道加埋爽口的青木瓜絲,更能帶出帶子的鮮甜泰式香辣肉碎生菜包 (一份)香濃惹味的肉碎配清爽的生菜,味道清新又開胃泰式拼盤 ... 泰式串燒虎蝦 (兩隻)、燒西班牙黑毛豬豬頸肉 (一份)、泰式燒雞翼 (兩隻) 、香烤法包 (兩件)這兒的泰式豬頸肉原來是用西班牙頂級黑毛豬做的入口嚐到很濃的豬味,仲好 juicy,配泰式醬汁和沙嗲醬都咁好味我鍾意加多點沙嗲醬配泰式串燒虎蝦和法包一起食,脆卜卜的好好味的泰式甜品拼盤 ...甜品有囝囝囡囡至愛的芒果糯米飯濃濃的椰香與香甜的芒果,再加埋軟糯的糯米飯一起入口,特別滋味用椰青肉和椰青水做的泰式椰青糕,真是好有椰青味,仲好清甜飲品有很多選擇 ... 珍多冰、椰汁冰、龍眼冰、香茅茶、青檸梳打、咸檸檬七喜、泰式咖啡和奶茶一個二人份的

食下午茶送 KC 護膚品 ... 咁著數喎

又有借口比我去食番餐喇 !!!
第一次食泰式 tea set ... 賣相不錯呢 !!!
很豐富的 tea set ...
北海道元貝配青木瓜沙律 (兩隻)

泰式香辣肉碎生菜包 (一份)

香濃惹味的肉碎配清爽的生菜,味道清新又開胃
泰式拼盤 ...

這兒的泰式豬頸肉原來是用西班牙頂級黑毛豬做的

泰式甜品拼盤 ...
甜品有囝囝囡囡至愛的芒果糯米飯

用椰青肉和椰青水做的泰式椰青糕,真是好有椰青味,仲好清甜
飲品有很多選擇 ...

一個二人份的 tea set 又點夠我們為食的一家四口食呢

點了份 ... 冬蔭海鮮湯金邊粉 HK$42 連泰式特飲 HK$5

這日我們倆都想飲酸酸辣辣的冬蔭湯

同時又想食點野喎 ... 這碗粉就一次過滿足到我和儍爸倆喇 !!!
食飽飽還送一份護膚禮品包 ... Kajuyo 洗面膏和面膜、Eclado 體驗裝和 coupon
** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出感受,合用 / 一試與否請自行決定

• 冬蔭海鮮湯金邊粉
  • 燒西班牙黑毛豬豬頸肉
泰燒遙這家泰式餐廳,我已不是第一次來的啦,來這邊吃Tea也不是第一次了,今次再來....是因為.....這裡跟我很愛的一家商店做推廣喔,享受下午茶之餘也可以得到韓國著名護膚品牌護膚套裝一份,食著靚喔,棒得很~XD先說說食物啦,今次的下午茶用上了全新的Display模式,賣相真的頂瓜瓜喔~!! $338/2位,奉送泰式特飲兩杯及額外禮品,作為一個女生,又怎能不被這個價錢所吸引呢~=3=香烤法包:由於相機先食的緣故,這兩件法包已經放稔了....=3=可讚的是它的味道並沒有因此而受到影響,放在蝦的下面,也帶點點蝦的鹹香味,不錯~泰式串燒虎蝦:虎蝦夠大隻,在燒烤的同時加點鹽調味,令虎蝦帶有鹹香的味道,加上新鮮虎蝦的肉質本來就相當爽口彈牙,令人回味。燒西班牙黑毛豬豬頸肉:黑毛豬就吃得多,每次吃都覺得味覺有福的啦。今次亦不例外,吃到每天新鮮直送的西班牙黑毛豬(因為太好吃..忍不住要問問店長=3=)。入口滿滿的是香噴噴而不膩的油份,肉質相當嫩滑,而且肥瘦均勻,叫人回味~北海道元貝配青木瓜沙律兩隻這個青木瓜沙律有夠酸有夠辣的,十分討我歡心,配合相當鮮甜的元貝跟清甜的小蕃茄,味道豐富之餘,亦為本來顏色單

北海道元貝配青木瓜沙律兩隻

這個青木瓜沙律有夠酸有夠辣的,十分討我歡心,配合相當鮮甜的元貝跟清甜的小蕃茄,味道豐富之餘,亦為本來顏色單調的青木瓜沙律帶來新鮮感。
泰式燒雞翼:滿滿的是香茅的味道。其實..我覺得有用香茅弄的菜式,吃的時候真的要看心情,有時不喜歡重口味的食物,那麼就會對那道菜不公平了。這個泰式燒雞翼呢...就沒有剛才提及的問題,因為這個燒雞翼的香茅味是聞得到而吃落並不重的,皮脆肉嫩,雞翼中間又夠Juicy,令人愛不釋口~
泰式香辣肉碎生菜包一份:肉碎中的豬肉肥瘦均勻,帶點肥的地方更是爽口之處,而肉碎夠辣,味道相當吸引。加上生菜本來相當新鮮,配以肉碎之後,口感變得相當豐富。再加點點酸醋,把肉碎的香味帶出,很棒~
泰式甜品拼盤:甜品拼盤中有芒果西米糕、斑蘭西米糕、椰青糕、芒果黑白糯米。芒果的真甜得很,相當討好;椰青糕之前吃過了,水準不減,依然清甜滋潤;芒果西米糕也用上甜美的芒果,加上帶點點煙韌的西米糕,令人一食愛上~