2020-01-06 248 浏览
今晚約了閨密食飯順便拎手信,近近地在附近食她喜歡的泰國菜。餐廳舖面不大,我們被安排上2樓坐,面積細及座位比較窄。坐得不太舒適。我地點了:馬拉盞炒通菜 $78 - 火喉唔均勻,食到有些菜還是凍的再者通菜老了點,口感略硬。馬拉盞唔夠惹味青咖哩軟殼蟹$118 - 青咖哩不太辣且惹味,可惜軟殼蟹已經淋哂,影響口感,有點失望。建議軟殼蟹另上。蒜蓉包$38 - 是配青咖哩叫的。又好可惜蒜蓉唔夠香,包唔太香脆,包邊淋了及略硬,味道一般。泰式生菜豬肉包$88 - 是今晚唯一最好食的菜式味道酸酸辣辣配上泰式香葉炒的豬肉粒,刺激了味蕾包上新鮮大片的生菜,真係好正雖然上菜速度快,可惜每碟餸聞起來沒有香噴噴的感覺。另有加一收費。不過服務好
今晚約了閨密食飯順便拎手信,近近地在附近食她喜歡的泰國菜。

我地點了:
馬拉盞炒通菜 $78 - 火喉唔均勻,食到有些菜還是凍的
再者通菜老了點,口感略硬。馬拉盞唔夠惹味

,影響口感,有點失望。建議軟殼蟹另上。

泰式生菜豬肉包$88 - 是今晚唯一最好食的菜式
味道酸酸辣辣配上泰式香葉炒的豬肉粒,刺激了味蕾
包上新鮮大片的生菜,真係好正

雖然上菜速度快,可惜每碟餸聞起來沒有香噴噴的感覺。

另有加一收費。不過服務好

馬拉盞炒通菜

青咖哩軟殼蟹及蒜蓉包

泰式生菜包
2020-01-02
2020-01-04 290 浏览
新一年決定晉級會員階梯,開始寫食評食左兩日LUNCH,都唔錯 , 一次過先出食評一日食豬頸肉飯 , 一日食馬拉盞通菜豬肉飯都係50元左右 ,佐郭來講唔平又唔貴,合理正常而且幾好食,份量都絕對夠飽,另外豬頸肉飯會有個湯而且凍檸茶都好飲,唔會比茶餐廳輸蝕不過一個人多數要搭台,不過張台都唔會話好迫,坐得都舒服不過餐廳有樓上,如果人多可以上樓上得閒會再ENCALL試下其他,見到其他人食濕炒河,都幾大碟下店員都有禮貌
新一年決定晉級會員階梯,開始寫食評
食左兩日LUNCH,都唔錯 , 一次過先出食評
一日食豬頸肉飯 , 一日食馬拉盞通菜豬肉飯
都係50元左右 ,佐郭來講唔平又唔貴,合理正常
而且幾好食,份量都絕對夠飽,另外豬頸肉飯會有個湯
而且凍檸茶都好飲,唔會比茶餐廳輸蝕
不過一個人多數要搭台,不過張台都唔會話好迫,坐得都舒服
不過餐廳有樓上,如果人多可以上樓上
店員都有禮貌
馬拉盞通菜炒豬肉飯
豬頸肉飯
2020-01-03
馬拉盞通菜炒豬肉飯
豬頸肉飯
  • 馬拉盞通菜豬肉飯
2019-12-30 277 浏览
今次生日係為左個蛋糕而去 果然真係好好食 唔會失望💛細size 唔會太大 幾個人share岩岩好 佢個椰漿加左炒綠豆 食落好特別 初頭唔知係咩黎 直到聽到侍應介紹先知另外要讚既係條魚 個汁真係好好味 粉絲吸哂精華非常好味我地仲叫左隻燒春雞 都非常好味💛唯一麻煩係要自己撕開侍應哥哥都好好 會話你知食法會最好味整體都唔錯 唯一蒜蓉包唔夠入味 有d失望泰國啤酒好好飲 仲要好平💛當日見到都好多人排隊等位 店鋪比較細如果係想一班朋友聚下想坐耐d既就唔建議黎
今次生日係為左個蛋糕而去 果然真係好好食 唔會失望💛
芒果糯米蛋糕(細)

另外要讚既係條魚 個汁真係好好味

整體都唔錯 唯一蒜蓉包唔夠入味 有d失望

泰國啤酒好好飲 仲要好平💛

當日見到都好多人排隊等位 店鋪比較細
如果係想一班朋友聚下想坐耐d既就唔建議黎
芒果糯米蛋糕(細)
2019-12-17 242 浏览
難得同朋友聚一聚食餐飯就更係要搵間好餐廳食啦!今次揀泰灜呢間餐廳就真係冇揀錯喇(之前經常去咗中伏既餐廳)食過既泰國野呢講通常都會有2個可能性,一係地方環境差 但野食正,一係就地方環境乾淨見得人 但野食一般,但泰灜就做到以上2個要求 仲要價錢合理
難得同朋友聚一聚食餐飯就更係要搵間好餐廳食啦!
今次揀泰灜呢間餐廳就真係冇揀錯喇(之前經常去咗中伏既餐廳)
2019-12-15
  • 火焰燒春雞
❣️一行五人慶祝生日飯❣️💜支持黃色小店💜已經不止一次幫襯,介紹朋友黎食都大讚!而家齊上齊落,特飲仲有半價!樣樣都好有質素、咖哩又香又濃🤤芒果糯米飯真係冇得輸👍🏼下星期又約朋友再幫襯🤣香港人一起加油💪🏼仍然冀盼雨後彩虹的一天🌈1) 芒果糯米飯生日CAKE (SMALL SIZE )2) 蠔仔旦3) 麵包咖哩軟殼蟹4) 劈開椰青見海鮮5) 生蝦刺身6) 青木瓜沙律7) 泰式鳳爪8) 大拼盤9) 椰汁西米糕
❣️一行五人慶祝生日飯❣️

💜支持黃色小店💜

已經不止一次幫襯,介紹朋友黎食都大讚!
而家齊上齊落,特飲仲有半價!
樣樣都好有質素、咖哩又香又濃🤤
芒果糯米飯真係冇得輸👍🏼
下星期又約朋友再幫襯🤣

香港人一起加油💪🏼
仍然冀盼雨後彩虹的一天🌈

1) 芒果糯米飯生日CAKE (SMALL SIZE )
2) 蠔仔旦
7) 泰式鳳爪
8) 大拼盤
9) 椰汁西米糕

2019-12-11 245 浏览
雞肉乾炒河💲48 HKD材料好豐富 河粉炒得幾乾身唔會油淋淋👍🏻 雞肉厚肉不過略嫌無咩味.雞肉濕炒河💲48 HKD都係一樣大大碟好豐盛 仲有好多菜😂 (減少食炒河嘅罪惡感?)可惜佢加咗麵豉令到成碟野都麻麻地🤢 (朋友超討厭麵豉豆豉之類的😂).總結:lunch價位$40-$60嘅平民泰國野 包野飲 食物份量足料 兩碟炒河都大大碟~係學生哥同上班一族唔錯又抵食嘅lunch之選🤣 不過係唔係正宗就唔可以評價住 要下次試其他野食先知
雞肉乾炒河
💲48 HKD
雞肉濕炒河
💲48 HKD
2019-12-09
2019-12-03 250 浏览
好朋友生日即刻上網睇下有咩好餐廳同佢慶祝😆我地四個女仔特別中意泰國菜🇹🇭係網上見到泰式餐廳有芒果糯米飯蛋糕又係泰國野又有與別不同嘅蛋糕即刻係openrice訂座!同時又送25里Asia miles~提提大家芒果糯米飯蛋糕記得要提前1-2日預訂否則到當日未必會有存貨!餐廳亦會打黎confirm訂座時問埋要唔要留定一啲比較熱門推介嘅菜式例如:生蝦、燒爐魚、火焰燒春雞等等太夜黎賣晒就冇所以pre-order就一定有得食!我地每人叫左杯飲品木橘水比較新鮮嘅一個選擇味道似herb tea唔想成日飲Thai tea/青檸梳打可以試下龍眼冰味道都係大同小異龍眼肉偏多食完辣野飲返啖一流~椰青水好清甜唔會過甜或者有加水嘅感覺夏天解暑推介!泰式奶茶香港好難搵正宗泰茶初時飲都似期望嘅味道飲到一半已經比融冰溝淡左Pre-order嘅生蝦尚算新鮮最特別係中間嘅炸蝦頭炸完口感好脆+小小鹹好似啲零食咁冬陰公我地一致都覺得好鹹🤭湯裡面都有一隻已開邊蝦可惜冇蕃茄、菇亦偏小下次有機會寧願叫多個招牌菜未必會再叫冬陰公馬拉盞炒椰菜苗所有菜都可以選擇唔同調味去炒最多人揀馬拉盞同蒜蓉中意小小辣嘅馬拉盞都係一個唔錯嘅選擇有時好怕啲
好朋友生日
即刻上網睇下有咩好餐廳同佢慶祝😆
我地四個女仔特別中意泰國菜🇹🇭
係網上見到泰式餐廳有芒果糯米飯蛋糕
又係泰國野
又有與別不同嘅蛋糕
即刻係openrice訂座!
同時又送25里Asia miles~
提提大家
芒果糯米飯蛋糕記得要提前1-2日預訂
否則到當日未必會有存貨!
餐廳亦會打黎confirm訂座時
問埋要唔要留定一啲比較熱門推介嘅菜式
例如:生蝦、燒爐魚、火焰燒春雞等等
太夜黎賣晒就冇
所以pre-order就一定有得食!

我地每人叫左杯飲品
木橘水
比較新鮮嘅一個選擇
味道似herb tea
唔想成日飲Thai tea/青檸梳打可以試下

龍眼冰
味道都係大同小異
龍眼肉偏多
食完辣野飲返啖一流~

椰青水

好似啲零食咁

冬陰公
我地一致都覺得好鹹🤭
湯裡面都有一隻已開邊蝦
可惜冇蕃茄、菇亦偏小
下次有機會寧願叫多個招牌菜

咖喱軟殻蟹麵包
黎到有小小嚇親
因為size好大又滿
新鮮炸嘅軟殻蟹再加黃咖哩
只可以講: 好夾!好味!
吸晒咖哩汁嘅麵包
咬一啖之後真係中晒毒👻
大家都停唔到係咁食😻😻
全晚最受歡迎嘅菜式~

黑胡椒大啡菇粉絲煲
正當我地享受緊咖哩軟殻蟹嘅時候
突然送上一大鍋粉絲
依個份量真係又嚇親我地
中意食粉絲嘅朋友唔好錯過
真係食極都有🤤

最後就係生日蛋糕環節~
同一晚有幾枱都訂左芒果糯米飯蛋糕慶祝🎂
我地order細size
已經飲飽食醉嘅我地
只係食到一半
淨返個一半birthday girl攞返屋企繼續享受
主要用左兩款芒果🥭
未必當做但唔會酸~
飯嘅部分

庆祝纪念
生日
  • 麵包咖哩軟殼蟹
2019-11-09 375 浏览
本身想試隔兩個鋪位嘅餐廳,點知要等位。。。唯有試住呢間泰菜先啦,睇餐牌都唔算貴嘅,正常$4x-5x左右,入到去得一兩枱,睇黎好食有個譜!選擇都多嘅,接近20款,我揀左最鍾意食嘅紅咖喱,得豬同雞揀,如果浸汁當然🐷比🐔好啦,一定冇咁鞋口先。飲品揀左熱奶茶。等左15分鐘先有菜上,唔算長,但係快餐黎講係慢。。。材料好足好豐富,豬肉片厚薄一致,又剛剛好有啲咬口,少肥令肉質幾淋,部位可能係梅頭位,另外有法邊豆,茄子同九層塔。紅咖喱個汁就。。水汪汪,聞落係好香九層塔味,但係我想要紅咖喱嘅味多,佢只係帶好淡嘅紅咖喱味,相信溝淡左感覺似放晒啲煮熟材料落去滾起上碟,豬肉片都一樣冇吸收紅咖喱味道。奶茶居然只係港式奶茶而唔係泰式,呢點有啲失望,因為食過一間集團都係泰式奶茶,好好飲,而佢港式得黎又唔及茶記香

2019-11-09
2019-11-04 297 浏览
燒春雞、正!,普遍份量吾多、但人多可以叫多幾款吾同款式小菜!豬頸肉吾會太老而又多汁!環境只因舖位太窄、所以感覺無咁舒適、但食物有水準。相對搶回吾少分數!侍應態度都好nice,上菜時間亦都吾洗等太耐!
燒春雞、正!,
普遍份量吾多、但人多可以叫多幾款吾同款式小菜!
豬頸肉吾會太老而又多汁!
侍應態度都好nice,上菜時間亦都吾洗等太耐!
  • 炭燒豬頸肉
  • 火焰燒春雞
2019-09-28 541 浏览
重點一提 服務態度非常好 香港飲食業難得一見👍🏻食物質素也不錯,推介泰式炒河粉妹妹生日,都預訂了芒果糯米飯蛋糕,比想像中多料,芒果好甜,好味又靚,讚👍🏻唯獨是餐廳附近外很難找位泊車😂但是整體推介值得一試😋👍🏻
2019-09-28
庆祝纪念
生日
2019-09-28 406 浏览
係附近返工 lunch想食泰國野 🥰🥰 係openrice就搵到呢間 就同同事一齊過黎第一次黎 lunch都算坐得幾滿但又唔會太逼😌😌好耐冇食青咖喱就叫左個青咖哩雞飯 😋😋😋味道唔錯 雞又唔肥🍵🍵同行同事叫左黃咖哩牛腩 味道就似港式咖哩多啲~~價錢都係$40-$60左右包野飲 服務態度都唔錯 以後lunch又多個好選擇😍😍 不過聽隔離枱講(似係常客)某啲餐要等耐啲 大家趕時間order之前就問清楚喇~
第一次黎 lunch都算坐得幾滿但又唔會太逼😌😌

好耐冇食青咖喱就叫左個青咖哩雞飯 😋😋😋
味道唔錯 雞又唔肥🍵🍵
同行同事叫左黃咖哩牛腩 味道就似港式咖哩多啲~~
2019-09-25 548 浏览
去佐敦食飯, 泰灜係一間好多人讚好嘅餐廳, 見佢有啲食物唔係其他地方都有得食, 就去試一試。泰媽媽蟹肉煎蛋 - 似芙蓉蛋, 蛋香, 加啲蟹肉碎, 煎得脆身, 入口蛋香較強, 但都食得出蟹肉味, 加蔥花加添少少清新及辣度, 好食。炭燒豬頸肉 - 依個好食, 豬頸肉燒得脆身, 內軟, 食落有燋香, 辣汁有少少甜, 食落係幾夾。青咖哩雞 - 一般般, 啲雞有啲雪味, 但啲茄子入味好甜, 但買成HKD108就略貴, 如果雞都係好食就合理, 但係得茄子好食, 我覺得唔合格。蒜蓉包 - 厚切蒜蓉方包, 脆口蒜香, 好食。芒果糯米飯 - 芒果好甜, 糯米綿身, 椰汁教得好好, 少少杰身好上糯飯, 係好食嘅。Narin - 個味就係Mojitarita, 但加咗香矛, 好香。整體佢嘅食物係好食嘅, 同啲服務員好有禮貌年青同有活力, 值得一試。
泰媽媽蟹肉煎蛋
泰媽媽蟹肉煎蛋 -
炭燒豬頸肉
炭燒豬頸肉 -
青咖哩雞
青咖哩雞 -
蒜蓉包
蒜蓉包 -
厚切蒜蓉方包, 脆口蒜香, 好食。
芒果糯米飯
芒果糯米飯 -
Narin
Narin -
個味就係Mojitarita, 但加咗香矛, 好香。

2019-09-24
泰媽媽蟹肉煎蛋
炭燒豬頸肉
蒜蓉包
芒果糯米飯
Narin
2019-09-22 226 浏览
今日朋友生日,本身想去嗰間餐廳full晒,誤打誤撞之下就去咗呢間泰國菜館。我地兩個人叫咗個鳳爪,朋友好食得辣就覺得好惹味,我自己就覺得好辣,鍾意食辣嘅朋友一定要點呢個!啲鳳爪唔太硬,好容易食。跟住我哋再嗌左個金邊粉,鍾意食酸酸甜甜嘅你就啱晒啦。佢有兩隻蝦,再有啲蛋絲韭菜芽菜同埋花生粒,如果嫌唔夠酸或者唔夠甜的話,側邊仲有青檸汁同埋砂糖,不過我自己就試咗將啲金邊粉點落啲砂糖度,覺得好奇怪。而青檸汁加多少少都冇壞嘅。

2019-09-21 151 浏览
Went to this restaurant with my friends at night. We have ordered few dishes. It was quite nice.😋 The chicken feet is yummy. But for those who can’t eat spicy food, this might be a challenge. It’s worth a try tho. The veggie is cooked in Thai style, very nice. This Pad Thai is sweeter than those I tried in Thailand and served with sugar next to the noodles too, quite fun. But the taste is good.Overall, it’s a nice Thai restaurant. Recommended.

• 椰汁芒果糯米飯
2019-09-18 178 浏览
佐敦有超多好西食,今日就黎到吳松街既一間泰國餐廳試下。呢間餐廳有兩層,所以都算多位坐既。因為我地好肚餓,所以好快就叫左幾樣野食。酸辣鳳爪沙律:鳳爪分量算多,而且好夠味,我就好鍾意食啦,不過唔食得辣既朋友應該會覺得好辣馬拉盞炒通菜:呢個菜應該都冇得難食到去邊,但呢間餐廳真係炒得好香,而且係勁爽口,唔係炒到淋哂,大推!炒金邊粉:個金邊粉有少少濕,如果可以再炒乾身dd應該會再好味d。味道係酸酸地,仲有兩隻大蝦,幾正。但佢個碟邊除左有花生碎之外仲有糖,唔係好明。撈花生碎就幾好食,不過撈埋糖就覺得有d怪怪地

酸辣鳳爪沙律:

馬拉盞炒通菜: