2023-12-14 36 浏览
-泰濃麵🍽️-頂級安格斯牛肉 $92泰國最愛就係船麵因為個湯勁好飲😌重點係仲有船麵重點炸豬皮🤣安格斯牛好林而且好有牛味😋船麵配河粉/金邊粉最夾因為最索湯😌-黑豚肉 $72基本上湯同麵都係自由配搭除左船湯仲有冬陰功/清湯😉不過都係船湯最吸引🤣豚肉唔會話好老都唔錯👍-泰式燒腩仔 $88佢同一般港式唔同佢係一片片好似豬頸肉咁但個豬皮又會燒到脆脆咁😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖-
泰濃麵🍽️

頂級安格斯牛肉 $92

黑豚肉 $72

泰式燒腩仔 $88

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
2023-12-14 33 浏览
呢間舖頭係做泰國菜,鋪面有好多椰青,好有看頭😎今日就食過快靚正嘅晚餐先呢到既湯麵都有好多唔同種類, 可以先選湯底/再選配料/再選麵底🧡🥩今次我就食A5黑毛和牛, 好華麗呀, 鮮豔的&紅色肉質, 油花分布好細緻💋湯底冬蔭功香濃正宗,濃郁酸辣味&蝦味好配合🥘色澤全紅,湯味馥鬱可口,好岩今日本身無乜胃口既我!麵底我選左黃麵, 有口感, 幾好💛叫多杯龍眼冰,有好多龍眼肉, 甜度適中, 真係幾好呀❄️下次可以再食埋啲小食
呢間舖頭係做泰國菜,鋪面有好多椰青,好有看頭😎

今日就食過快靚正嘅晚餐先

湯底冬蔭功香濃正宗,濃郁酸辣味&蝦味好配合🥘
色澤全紅,湯味馥鬱可口,好岩今日本身無乜胃口既我!
麵底我選左黃麵, 有口感, 幾好💛

叫多杯龍眼冰,有好多龍眼肉, 甜度適中, 真係幾好呀❄️

下次可以再食埋啲小食
2023-12-12 22 浏览
iSquare 後面街好多野食,其中呢間抵食好味泰式湯河,中意食辣可以揀冬陰功湯,想食清D 可以揀清湯,但我就最中意船湯底,每次經過想食船河都會黎食!! ❤️雞髀肉船湯薯粉 雞髀肉嫩滑而家份量多,船湯湯底味道香濃,仲有彈牙魚旦+脆脆炸豬皮🧡+青葵等等配料,好豐富!!黑豚肉船湯河粉🧡黑豚肉船湯河粉 黑豚肉肉質結實,河粉細滑,同樣都係有魚旦等等配料,份量十足一好味又好飽~💛烚唐生菜配秘制腐乳醬 腐乳香得黎唔會太咸,輕輕點少少已經好夠味,中意腐乳味既話一定覺得好香~💚熱薑蜜 1/3 杯都係切碎左細細粒既薑粒,但蜜糖好足料唔會覺得辣~

2023-12-11 13 浏览
煙燻鴨胸船河煙燻鴨胸船河嘅口感係豐富同多層次。煙燻鴨胸帶有濃烈嘅煙燻香氣,肉質鮮嫩多汁。船河則有彈牙嘅口感,能夠吸收鴨胸嘅鮮味。雞脾肉船河雞脾肉船河嘅口感係柔軟同滑嫩。雞脾肉經過烹調後,保持著嫩滑嘅質地,帶有淡淡嘅雞肉香味。船河則帶有嚼勁同彈牙感,能夠與雞脾肉完美結合。泰式鳳爪泰式鳳爪嘅口感係嫩滑同帶有辣味。鳳爪經過烹調後,肉質變得軟嫩,容易咀嚼。泰式醬汁則帶有辣椒、香草等調味料生菜配秘製腐乳醬生菜配秘製腐乳醬嘅口感係清脆同鮮美。生菜葉子脆脆嘅口感帶出一種清新嘅口感,同時配合秘製腐乳醬,增添一種濃郁嘅醬香。

煙燻鴨胸船河

雞脾肉船河

泰式鳳爪

生菜配秘製腐乳醬

2023-12-10
  • 泰式鳳爪
  • 雞脾肉船麵
2023-12-10 23 浏览
呢間位於尖沙咀嘅泰式船麵店 《泰濃麵》,主打泰式船麵。有多款船麵可以選擇。另外仲有多款小食、飲品選擇~~我叫咗頂級安格斯牛肉金邊粉$92。呢碗金邊粉唔錯,頂級安格斯牛肉半熟,牛肉夠嫩~~另一款必試嘅菜式係廣島蠔船湯,揀咗黃麵$99。廣島蠔大隻飽滿,同埋濃郁嘅船湯,幾特別~~再叫咗個烚唐生菜配秘制腐乳$32。加$18揀咗青檸梳打,解渴又開胃~~呢度價錢合理,而且選擇都多,有時平平哋食一餐可以揀呢度~~

呢度價錢合理,而且選擇都多,有時平平哋食一餐可以揀呢度~~
2023-12-09 28 浏览
難得出到尖沙咀,就梗係食返餐好㗎啦。經過呢一間泰式船麵,特意入去一試。點了一份黑豚肉金邊粉,要清湯底,豚肉爽滑有味,金邊粉煙韌彈牙,最驚喜的是我的清湯底,有農鄉的雞湯味,但卻不肥膩, 10分健康,極力推薦。除了基本配料外,餐廳還特意添加了秋葵、芽菜、等等新鮮蔬菜,香甜美味,跟清湯底配合起來十分分難忘。順手還點了一份泰式拼盤,有雞翼,墨魚丸,芝士餃子,再配合清湯底,毫無違和感。歡迎大家來一試。保證不會令你失望。

2023-12-08 17 浏览
同朋友嚟到呢間泰式餐廳,座位多,都坐得幾舒服!我嗌咗杯龍眼冰,估唔到有咁多粒龍眼!同埋唔係好甜,龍眼味清清地!我嗌咗碗卜卜蜆冬陰功湯薯粉,高度推介!我好鍾意個湯底,唔會好似其他餐廳嘅冬陰功湯咁creamy同埋漏,係清清地帶少少酸辣味,食完唔會頸渴,蜆嘅數量多,新鮮冇沙,好好食😍 薯粉係餐廳推薦,又係好特別,係幼身嘅,食落好滑、易入口。朋友嗌咗個船麵,佢都好欣賞個湯底,唔會太甜太鹹重味精,同埋啲脆脆炸得好好食!
同朋友嚟到呢間泰式餐廳,座位多,都坐得幾舒服!

2023-12-06
2023-11-30 39 浏览
公司附近有間【泰濃麵】是一家以泰國船河為主題的餐廳。今次品嚐了卜卜蜆船湯河、海南雞飯、唐生菜配秘製腐乳醬、龍眼冰和柚子蜜。😍❤️卜卜蜆船湯河泰式船湯底更甜美,蜆肉鮮嫩多汁,配上彈牙的河粉,口感豐富。湯中還加入了新鮮的蔬菜和香料,充滿泰式風味,非常推薦🧡海南雞飯海南雞飯有正宗的香滑口感和味道。雞肉嫩滑,米飯蒸得香氣四溢,配上特製的醬汁,令人滿足💛唐生菜配秘製腐乳醬唐生菜配秘製腐乳醬夠哂開胃,唐生菜的脆爽與秘製腐乳醬的濃郁相融合,極之美味💚龍眼冰龍眼冰充滿粒粒龍眼果肉,非常甜美吸引💙柚子蜜熱柚子蜜的柚子酸甜和蜜的香氣結合在一起,味道柔和暖胃值得再去嘅泰式船河小店!🥰

❤️卜卜蜆船湯河

🧡海南雞飯

💛唐生菜配秘製腐乳醬

💚龍眼冰
龍眼冰充滿粒粒龍眼果肉,非常甜美吸引

💙柚子蜜
熱柚子蜜的柚子酸甜和蜜的香氣結合在一起,味道柔和暖胃

值得再去嘅泰式船河小店!🥰
2023-11-29 28 浏览
呢度嘅船麵嘅種類都有好多,有豬肉雞肉牛肉,我就今次比較特別啲叫咗廣島蠔~ 廣島蠔脹卜卜,好肥美,有三大隻!船麵嘅湯底好濃郁,但又唔會話好鹹,飲完一啖都再繼續飲落去🫣炸芝士雲吞,呢個幾特別,脆卜卜嘅外皮入邊係軟腍腍嘅芝士🧀烚唐生菜配秘制腐乳醬~ 唔好睇小呢碟生菜,其實個腐乳醬先係個重點~ 腐乳醬唔會係死鹹,而係有香味,點多點少都唔會確喉嚨~夠健康幾好再加埋個原個泰國椰青 $48 呢啲椰青喺舖頭嘅門面已經擺咗一個陣勢咁樣所以都吸引到我嗌擺到上碟,成個椰青好大😵😵 飲落口好清甜,好適合食完船麵咁濃郁嘅湯底

炸芝士雲吞,呢個幾特別,脆卜卜嘅外皮入邊係軟腍腍嘅芝士🧀

再加埋個原個泰國椰青 $48

呢啲椰青喺舖頭嘅門面已經擺咗一個陣勢咁樣
所以都吸引到我嗌
擺到上碟,成個椰青好大😵😵
飲落口好清甜,好適合食完船麵咁濃郁嘅湯底
2023-11-28 21 浏览
快閃尖沙咀一轉,食左正宗泰式船麵,泰式拼盤,炸物新鮮炸起,脆卜卜,又好味道……嘆番杯泰式特飲,非常之有滿足感!#煙鴨胸船麵配船湯 : 炸豬皮好脆卜卜,船湯濃而不咸……熱呼呼吃麵最開心……,蘿蔔甜爽……最有趣是有條秋葵……很有新鮮感!#泰式小食拼盤(炸蝦餅,炸雞翼,炸芝士雲吞):炸物新鮮炸起,脆卜卜,又好味道……#炸蝦餅:軟綿綿又有啖啖肉……很香蝦肉味!#炸雞翼:炸起雞翼真係冇得輸……一定要炸起就立即吃,好味道……皮肉分開,好正!#炸芝士雲吞 :第一次吃有芝士脆雲吞……口感內外脆內軟!#泰式蝶豆花 :幾時飲蝶豆花都很有清新怡人感,解渴之選。#泰式香茅斑蘭梳打梳打#泰式香茅斑蘭梳打梳打 : 第一次飲香茅斑蘭梳打,更加清新及解膩之感,濃濃的香茅加點斑蘭,比例剛好,梳打水配什麼配料都很可飲,推薦!嘆番杯泰式特飲,非常之有滿足感!

#炸蝦餅:軟綿綿又有啖啖肉……很香蝦肉味!

#炸芝士雲吞 :第一次吃有芝士脆雲吞……口感內外脆內軟!

#泰式蝶豆花 :幾時飲蝶豆花都很有清新怡人感,解渴之選。
#泰式香茅斑蘭梳打梳打

嘆番杯泰式特飲,非常之有滿足感!
2023-11-26
  • 煙鴨胸船麵配船湯
  • 泰式香茅斑蘭梳打
2023-11-27 29 浏览
第一次來到這家♥︎泰濃麵♥︎,中午路過這泰濃麵,被這店的船麵吸引便來試一試。這家店的麵看起來頗地道,我們二人同行,選了一碗安格斯牛肉船麵和一碗黑豚船麵,還有炸雞翼,船湯底非常濃郁很香很夠味道,船湯底內有炸豬皮,豬油渣,秋葵,白蘿蔔等等配料,安格斯牛肉真係非常嫩滑,口感一流,好有牛肉味道,可惜分量比較少。這家店雖然面積不算大,但裝修也算特別,環境也十分企理,整體感覺不錯,坐位寬闊,而且環境不算嘈,非常享受進餐。
第一次來到這家♥︎泰濃麵♥︎
,中午路過這泰濃麵,被這店的船麵吸引便來試一試
2023-11-27 14 浏览
呢間船麵好耐之前食過,嗰時新開張無耐,同舊同事喺附近做完嘢試吓,當時覺得味道都唔錯~ 呢日喺尖沙咀諗緊食咩好嘅時候search到,於是再encore ~呢間店舖位置都方便,正正喺iSquare後面街,容易搵到,喺地鐵站行上去都近~叫咗碗 #頂級美國肥牛 #船湯 #黃麵 ($72)個湯底好濃,我覺得得都拍得住泰國食嗰啲,唔錯,不過價錢就唔似泰國🤪。佢仲跟咗舊白魚蛋、蘿蔔、炸豬皮、秋葵,份量都幾足,賣相又唔錯~

叫咗碗 #頂級美國肥牛 #船湯 #黃麵 ($72)
頂級美國肥牛船湯黃麵

2023-11-20
頂級美國肥牛船湯黃麵
2023-11-26 15 浏览
今晚喺尖沙咀 iSquare 睇戲,時間唔喺好充裕就近近地係樂道揾間舖食少少野。我地就撞手神入咗“泰濃麵”食泰國船麵,估唔到味道很好性價比幾高。湯底方面可以揀冬陰功,船湯或者清湯。麵嘅選擇都好多,可以揀河粉,金邊粉,黃麵同薯粉或者湯飯都得,任君選擇。我同朋友都不約而同地揀左船湯配黃面。72蚊仲可以配搭多一個餸。我就揀左肥牛,朋友揀左豚肉,兩個都很不錯。船湯味道濃郁,無好重味精,同黃麵好夾,而且仲有原條秋葵,泰式魚旦等等,食落都好丰富。我地仲嗌炸蝦餅$49,每件都大大件,入口每一啖都有滿滿的蝦膠,點埋泰式辣醬無得輸。我就加多左一杯龍眼冰 $28少甜少冰。睇相都見到有海量嘅原粒龍眼肉,又有得飲又有得食。鍾意麵食嘅朋友有時食嫌咗米線等等,不妨試下呢個選擇。

鍾意麵食嘅朋友有時食嫌咗米線等等,不妨試下呢個選擇。
2023-11-22
2023-11-24 21 浏览
尖沙嘴惹味泰式船麵🍜 餐廳裝修有d 懷舊感覺,餐牌方面可以自選湯底、麵條、配料!另外仲有唔同小食同埋飲品可以選擇👍🏻今次試左兩碗船麵,分別係黑豚肉($72)同埋頂級美國肥牛($72)船湯味道好濃郁,配搭有咬口嘅薯粉一流!除左肉之外,每碗麵都有魚蛋、白蘿蔔、秋葵🥰非常足料👍🏻 除左船麵之外,仲試左佢個小食拼盤($78),性價比幾高!雞翼好juicy,炸蝦餅外脆內彈牙,炸芝士雲吞都幾有趣,其實就係炸芝士片🤣 飲品就試左龍眼冰特飲($28),味道清甜,入面有好多龍眼肉🤩

船湯味道好濃郁,配搭有咬口嘅薯粉一流!

今晚去I square 買嘢順便係附近搵下有咩好食,最後揀咗呢間「泰濃麵」。餐廳主打正宗泰北風味船麵同冬陰湯麵。餐廳環境裝修新淨企理。食客都多,等咗一陣先有位。🔸 卜卜蜆冬陰功湯薯粉麵。 $92冬陰功湯辣度,酸度啱啱好,味道濃郁,辣中帶酸,非常開胃,配料有蜆、鮮蝦、山葵,蟹柳肉,鮮甜美味,超讚!😍🔸 黑豚肉金邊粉船湯。 $72黑豚肉金邊粉配料有炸豬皮、秋葵、蘿蔔等等。船湯底源自泰國北部一種喺河道上販賣嘅船麵,店員話佢哋嘅船湯用豬肉熬製,味道香濃,食嘅時候有八角嘅香味🧉原隻泰國椰青 $48🧉泰式青檸梳打特飲$28 新鮮清甜,爽👍!

🔸 卜卜蜆冬陰功湯薯粉麵。 $92

🔸 黑豚肉金邊粉船湯。 $72

🧉原隻泰國椰青 $48
🧉泰式青檸梳打特飲$28
新鮮清甜,爽👍!