2023-10-11 25 浏览
泰濃麵 (尖沙咀) 📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖朋友帶咗我食呢間極力推薦嘅泰式麵店雞髀肉 船湯 薯粉船麵嘅湯底有好濃嘅牛肉味仲有少少泰式香料 煮得好濃郁湯底配料仲有白蘿蔔 芽菜,蔥粒令到成碗湯都好香濃薯粉 絕對係必選吸收晒湯底嘅精華煙煙韌韌 自己幾鍾意雞髀肉整得都幾嫩滑份量一啲都唔少 食完好飽🥤龍眼冰$28熱熱地 叫埋杯特色泰式飲品夏天飲好解渴 仲要有好多龍眼肉 好juicy佢仲有好多其他泰式飲品都幾特別下次可以試吓
泰濃麵 (尖沙咀)
📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

朋友帶咗我食呢間極力推薦嘅泰式麵店

雞髀肉 船湯 薯粉
船麵嘅湯底有好濃嘅牛肉味
仲有少少泰式香料 煮得好濃郁
湯底配料仲有白蘿蔔 芽菜,蔥粒
令到成碗湯都好香濃

夏天飲好解渴 仲要有好多龍眼肉 好juicy
佢仲有好多其他泰式飲品都幾特別
下次可以試吓

2023-10-09 62 浏览
煙鴨胸肉冬陰功湯飯。這道菜以其濃郁的湯頭和精緻的煙鴨胸肉而聞名。湯頭酸辣開胃,帶有豐富的香料和香草的香氣。咬下一口嫩滑的煙鴨胸肉,肉質鮮嫩多汁,與湯頭的味道完美結合。這道菜的份量十分慷慨,絕對能滿足食客的胃口。另外一道令人驚艷的菜式是他們的炸雞翅。炸雞翅外皮酥脆金黃,充滿了誘人的香氣。咬下去,你會被嫩滑多汁的雞肉所迷倒。這道炸雞翅的特色在於他們獨特的炸粉混合物,使得雞翅的口感更加脆嫩。此外,他們還提供了多種不同口味的蘸醬,包括甜辣、蒜香和酸甜,讓食客可以根據個人喜好來調配口味。

2023-10-08 23 浏览
❣️青木瓜沙律 $49調味夠晒酸辣🌶️🌶️ 非常惹味開胃🤤木瓜絲好多好爽口 仲有車厘茄 🍅花生🥜同蝦米🦐 ❣️頂級安格斯牛肉 船湯 河粉 $89牛肉有幾篇 牛味濃肉質嫩 令到成個湯底都好飲咗🐄河粉好滑但吸湯吸得好快🍜要快快食仲配咗魚蛋 炸豬皮 蘿蔔 唔會悶🤙🏻 睇落深色湯底香濃但唔會咸🤤 ❣️卜卜蜆 冬陰功湯 金邊粉 $69冬陰功湯配上蜆肉好鮮甜😽 有齊酸辣香辛味✅🌶 一口接一口飲晒成碗湯🤤 配上蝦 蟹棒 青口 秋葵🦐 更多海鮮鮮味🔥卜卜蜆粒粒飽滿 新鮮 juicy💦💦❣️泰式青檸梳打特飲 $28青檸味道好清新甜度適中💁🏻‍♀️ 呢款泰國梳打水好夠汽🥳

❣️青木瓜沙律 $49

卜卜蜆粒粒飽滿 新鮮 juicy💦💦

❣️泰式青檸梳打特飲 $28
青檸味道好清新甜度適中💁🏻‍♀️ 呢款泰國梳打水好夠汽🥳
  • 頂級安格斯牛肉船湯金邊粉
煙鴨胸船湯黃麵煙鴨胸有6-7塊, 厚度正常 對得住價錢黃麵即係蛋麵,麵條營養價值比起一般既粉類高入口無任何鹼水味配料既秋葵一唔小心睇錯以為匙羹, 泰搞笑頂級美國肥牛船湯金邊粉船湯係濃豬骨湯, 濃郁度同係泰國當地既有得揮湯底令味蕾全開配埋牛牛, 白魚蛋同埋豬皮, 超正呀!!!!!泰式小食拼盤蝦餅, 芝士雲吞, 雞翼蝦餅非常飽滿, 啖啖都咬到有蝦味雞翼肉質濕潤, 唔錯唔錯!!芝士雲吞入面既芝士香而不膩, 而且芝士比例算多, 唔會只食到炸皮青檸梳打食濃味野既清爽之選!
煙鴨胸船湯黃麵
煙鴨胸有6-7塊, 厚度正常 對得住價錢
黃麵即係蛋麵,麵條營養價值比起一般既粉類高
入口無任何鹼水味
配料既秋葵一唔小心睇錯以為匙羹, 泰搞笑

頂級美國肥牛船湯金邊粉
船湯係濃豬骨湯, 濃郁度同係泰國當地既有得揮

泰式小食拼盤
蝦餅, 芝士雲吞, 雞翼
蝦餅非常飽滿, 啖啖都咬到有蝦味
雞翼肉質濕潤, 唔錯唔錯!!

青檸梳打
食濃味野既清爽之選!
2023-10-03
2023-09-26 34 浏览
-未去到泰國旅行就同朋友嚟食泰國嘢先啦之前已經去過銅鑼灣店食過一次近排諗住再去 原來已經不敵疫情結業了見到原來喺尖沙咀iSquare旁邊開咗新舖 起死回生(?)點都好啦有得食我就OK😋店內裝修用上木枱木凳 加埋枱上嘅餐具都好泰式⭕️黑豚肉船湯金邊粉 $72唔好睇個船湯佢灰灰黑黑咁 同泰國既味道都有幾分相似 😏如果可以再濃味啲就更加正豬肉都大約有5-6片 唔算好多 但都夠做😝配埋金邊粉煙煙韌韌👍🏻⭕️頂級安格斯牛肉冬陰功金邊粉 $92食得出佢真係用安格斯牛肉而唔係一般嘅普通牛肉👍🏼🐮牛肉肉質鮮嫩 仍然保留住少少牛肉味冬陰功湯偏酸 係我鍾意嘅味道 😍朋友都話好正 仲話下次再嚟食⭕️泰式炸蝦餅$49呢款冬甩蝦餅爽口彈牙 正‼️好想叫多份🤭⭕️泰式炸腩仔$88以呢個價錢嚟講份量比較少 不過味道就唔差用上五花腩 炸到脆卜卜好香口😍⭕️原個泰國椰青$489超多椰青水嘅椰子 滿到開口位🥥 好清甜

未去到泰國旅行就同朋友嚟食泰國嘢先啦
之前已經去過銅鑼灣店食過一次
近排諗住再去 原來已經不敵疫情結業了
見到原來喺尖沙咀iSquare旁邊開咗新舖 起死回生(?)
點都好啦有得食我就OK😋

以呢個價錢嚟講份量比較少 不過味道就唔差
用上五花腩 炸到脆卜卜好香口😍

⭕️原個泰國椰青$489
超多椰青水嘅椰子 滿到開口位🥥 好清甜
𝕋𝕙𝕖 𝕤𝕠𝕦𝕝 𝕚𝕤 𝕟𝕠𝕨 𝕒𝕥 𝕊𝕚𝕒𝕞 𝕊𝕢𝕦𝕒𝕣𝕖🫳🏽多年前係泰國🇹🇭河邊食船麵,每人15小碗真係濕濕碎🤣,自此愛上食船麵。不過香港🇭🇰始終地方少人工貴,下下小碗又要洗真係幾唔經濟🐒,所以普遍香港見到既麵都係一大碗👌🏽。知道尖沙嘴有泰國麵食,特登同爸爸一齊黎會一會佢🏐。食得船麵當然要試下個船湯,我地揀左個頂級安格斯牛肉船湯薯粉♨️。船湯味道濃郁,牛肉有肉味又唔會太硬,配菜仲有白蘿蔔🥕、豬肉丸🏓、炸豬皮🐷、秋葵🎋;仲有罕有既薯粉🥔,的確幾煙韌。🐂US Premium Angus Beef Sweet Potato Noodles in Boat Soup | $92另外一碗揀左卜卜蜆冬陰功湯金邊粉☄️,卜卜蜆鮮味有口感,仲有蝦🦐、青口、蟹柳🦀️、秋葵🎋,用料豐富。金邊粉發揮應有水準,可惜冬陰功湯太清太淡味,飲都唔想多飲😕。🐚Clam Padthai in Tom Yum Soup | $92為左減低罪惡感,我地都嗌左一份青木瓜沙律🥗。沙律份量都幾大碟,青木瓜清新爽口,配埋少少番茄仔🍅同豆豆🫛都幾夾。唯一係醬汁可以減少一點🤏🏽,酸同咸味道太重🤔。🥭Thai Style Green Pa

🥭Thai Style Green Papaya Salad | $49

夏天流流要嗌返杯泰式龍眼冰特飲消暑💦,透明杯可以清楚睇到有好多粒龍眼🐲。呢杯特飲甜度適中,冰粒唔會太大🧊。飲唔曬仲可以直接帶走,夠方便🥡。

🍹Longan Thai Special Drink | $28

船麵基本是我到泰國餐廳必點今次去了以款式多而出名的「泰濃麵」帶朋友一試🇹🇭主菜配餸很多雞髀肉 煙鴨胸 黑豚肉頂級美國肥牛 芫茜山 (300g)卜卜蜆 頂級安格斯牛肉日本廣島蠔 A 5黑毛和牛原隻波士頓龍蝦海鮮湯底可揀:船湯/冬陰功/清湯麵底可揀:河粉、金邊粉粉、薯粉、黃麵、湯飯更有其他小食 不容錯過⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ 🦪廣島蠔船湯 $99約有5隻廣島蠔 平均肉質飽滿湯麵內有豬皮 魚旦 以增加口感再配上濃郁的湯底 不錯🐮頂級安格斯牛肉冬陰功湯麵 $92安格斯牛肉好重牛味半生熟 剛剛好而冬陰功湯很出色香味濃郁 少少辣 裏面有蝦 蟹棒 秋葵 青口 添加口感🧊龍眼冰 $28超多龍眼肉味道不會過甜 解辣一流——————————————————
船麵基本是我到泰國餐廳必點
今次去了以款式多而出名的「泰濃麵」
帶朋友一試🇹🇭

主菜配餸很多
雞髀肉 煙鴨胸 黑豚肉
頂級美國肥牛 芫茜山 (300g)
卜卜蜆 頂級安格斯牛肉
日本廣島蠔 A 5黑毛和牛
原隻波士頓龍蝦海鮮

湯底可揀:船湯/冬陰功/清湯
麵底可揀:河粉、金邊粉粉、薯粉、黃麵、湯飯
更有其他小食 不容錯過

🧊龍眼冰 $28
超多龍眼肉
味道不會過甜 解辣一流

——————————————————
個船麵真係好唔好食,湯底無味,炸蒜都冇。品質非常差,只係環境裝修比較時尚,但試過後就知十個伏. 千萬不要去食,真的好失望。個木瓜沙律浸咗好耐,不太好食,蝦米都冇㗎
2023-09-23
唔係講笑,改名真係好緊要嘅事。泰濃麵呢個名比我既第一個印象,就係佢嘅湯底會好濃郁。果然,佢哋嘅湯底真係好濃味!泰濃麵有好多款粉麵可以揀,包括船湯、冬陰功湯同埋清湯。除咗清湯之外,全部都係好濃郁嘅湯底,真係令人垂涎欲滴。粉麵有好多款選擇,仲可以加埋白飯,真係好飽足啊!卜卜蜆船湯配薯粉 $92雞脾肉船湯配河粉 $72泰式小食拼盤 $78包括蝦餅、雞翼、芝士雲吞龍眼冰 $28香茅斑斕梳打 $28泰濃麵絕對係一個值得一試嘅餐廳,佢嘅濃郁湯底同多款選擇,一定會令你回味無窮。記住嚟試下佢哋嘅特色小食同飲品,絕對會令你享受一個美味嘅餐飲體驗。
唔係講笑,改名真係好緊要嘅事。
泰濃麵呢個名比我既第一個印象,就係佢嘅湯底會好濃郁。
果然,佢哋嘅湯底真係好濃味!

泰濃麵有好多款粉麵可以揀,包括船湯、冬陰功湯同埋清湯。
除咗清湯之外,全部都係好濃郁嘅湯底,真係令人垂涎欲滴。

粉麵有好多款選擇,仲可以加埋白飯,真係好飽足啊!

卜卜蜆船湯配薯粉 $92

雞脾肉船湯配河粉 $72

泰式小食拼盤 $78
包括蝦餅、雞翼、芝士雲吞

龍眼冰 $28
香茅斑斕梳打 $28

2023-09-21 53 浏览
【泰濃麵】位於尖沙咀,呢間餐廳嘅食物幾出色㗎!由於佢主打船麵!下面我會為大家分享幾款必試嘅菜式!🍜黑豚肉船麵(河粉)$72首先,我要介紹呢度嘅招牌菜式-黑豚肉船麵(河粉)。佢嘅河粉好吸味!湯底濃郁,令人回味無窮。如果你鍾意豬肉同河粉嘅組合,呢個菜絕對唔會令你失望!😋🍜🥗木瓜沙律$49另一款必試嘅菜式係木瓜沙律。新鮮嘅木瓜配上清新嘅蔬菜同埋香脆嘅花生碎,絕對係一道解膩又開胃嘅開胃菜。佢嘅醬汁酸甜可口,令人食指大動!如果你鍾意清爽同好辣嘅沙律,呢個菜絕對值得一試!🥗😍🥥原個泰國椰青$48最後,我要推薦嘅係原個泰國椰青。佢嘅椰青新鮮多汁,一啖下去就可以感受到椰子嘅香甜味道,真係好解渴!無論係夏天定係平日,一杯原個泰國椰青都可以帶俾你一份涼爽同滿足嘅感覺。如果你鍾意椰子味,呢個飲品絕對唔可以錯過!🥥🌴呢度嘅泰濃麵真係值得一試!無論係木瓜沙律定係原個泰國椰青,每一款都有佢嘅獨特風味同特色🍽️

🍜黑豚肉船麵(河粉)$72

🥗木瓜沙律$49

🥥原個泰國椰青$48

2023-09-15 50 浏览
尖沙咀呢間食泰國🇨🇷船麵餐廳, 係正I square隔離, 好方便! 店內環境好似泰國地道店舖咁, 不過係乾淨版, 地下地磚仔, 木卡位, 小圓木枱櫈, 好有懷舊感覺。餐廳老闆專程到泰國偷師再經多番鑽研, 佢個船湯底用超過20種材料去調製, 仲有其他由泰北搜尋返來嘅香料, 絕不加味精。餐牌上船麵有10款, 由$69起, 湯底就有3款, 分別係最傳統嘅船湯, 冬蔭公湯底同清湯; 麵可揀配河粉, 金邊粉, 薯粉, 黃面, 薯粉同埋湯飯; 主菜有雞脾肉, 煙鴨胸, 黑豚肉, 頂級美國肥牛, 芫茜山, 卜卜蜆, 頂級安格斯牛肉, A5黑毛和牛, 日本廣島蠔 , 原隻波士頓龍蝦; 價錢有別於泰國街頭的, 用料都不同泰國的地道用料。頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 - $92 有炸豬皮, 豬油渣, 秋葵, 白蘿蔔, 魚蛋及安格斯牛肉🥓🥓; 蘿蔔鮮甜無渣, 每片安格斯牛肉都好嫩滑, 好有牛味, 食得出真係貴價貨, 牛肉半生熟, 啱啱好, 成個湯頭夠濃郁, 好甜, 脆卜卜炸豬皮吸晒啲湯, 好好味, 仲有2粒魚蛋, 配咗金邊粉🍜, 又爽又滑, 吸湯夠哂好味。。卜卜蜆冬陰功湯 - $92卜卜蜆大隻鮮甜, 厚肉,

頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 - $92

卜卜蜆冬陰功湯 - $92
卜卜蜆大隻鮮甜, 厚肉, 仲有秋葵, 一隻青口, 一隻蝦,🦐 蟹柳, 秀珍菇;🍄 湯頭顏色唔似平時泰國舖食個啲咁深色, 飲一啖, 佢味道夠辣🌶️夠酸, 仲飲到有蕃茄嘅清甜, 酸酸辣辣真係好開胃, 都唔錯!我配咗河粉, 河粉係幼身, 夠滑, 又係可以吸湯一齊食, 真係好正呀!

泰式炸蝦餅 - $49
蝦餅🦐我覺得係泰國係必食; 炸到外皮金黃酥脆, 脆卜卜, 夠哂香脆, 肉質彈牙, 鮮嫩多汁, 三個都大大個。除咗蝦餅之外, 仲配有幾片炸蝦片食, 蝦餅搭配著泰國特有的酸辣醬, 真係一個好香口嘅小食。🥢

青檸梳打 - $28
去親泰國都一定飲🥤; 呢度半杯青檸汁加一支梳打水分開上比你的; 但唔夠青檸味, 純粹解渴。

#蒸魚腩爸媽好介紹💖🇹🇭泰濃麵🍜😍 (尖沙咀) @siam.noodles📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖🔗Openrice:https://bit.ly/2U8U65N💠✴️ 頂級安格斯牛肉金邊粉(船湯 )🐮🥩🍜💖✴️香濃湯底係由超過20多種材料加豬骨長時間熬成,仲有少少藥材味,飲落口感覺好香😌配埋大大塊頂級安格斯牛肉🐮好正😍😋半生熟嘅牛肉肉質柔軟,肉味又夠濃!好回味😋😋😍💠✴️黑豚肉金邊粉(冬陰功湯)🐷🍜💖✴️黑豚肉好入味,一啲都唔韌,最驚喜嘅就係冬陰公湯底,好濃郁又香之餘,又帶點微辣🌶️越食越開胃🤤而且,湯底好足料👍🏻👍🏻😍😍有大蝦、青口,菇仲有蟹柳,好好好滿足🥰推介👏🏻👏🏻💠 炸魚餅🐟泰式魚餅好惹味😝🤭炸魚餅外層炸得好乾身,但咬落口又有肉汁🤩配上泰式辣醬簡直係絕配👍🏻👏🏻仲有脆蝦片💠原個泰國椰青🥥食泰國餐又點可以唔叫椰青🤭🤭原個椰青上就最爽🤤椰水同椰肉都好清甜💖💖夠哂解渴!🍴餐廳環境乾淨企理😀上菜速度好快👍🏻食物份量好足夠😊抵讚!@siam.noodles#泰濃麵 #銅鑼灣 #船河 #船麵 #SiamNoodles #ThaiNoodle #尖沙咀 #泰國菜 #香港美食#foodie #
#蒸魚腩爸媽好介紹

💖🇹🇭泰濃麵🍜😍 (尖沙咀)
@siam.noodles
📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A舖

💠✴️ 頂級安格斯牛肉金邊粉(船湯 )🐮🥩🍜💖✴️

💠✴️黑豚肉金邊粉(冬陰功湯)🐷🍜💖✴️

💠 炸魚餅🐟

💠原個泰國椰青🥥

🍴餐廳環境乾淨企理😀上菜速度好快👍🏻食物份量好足夠😊抵讚!

@siam.noodles

#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
2023-09-11 25 浏览
呢日喺尖沙咀iSquare買完野,見對面有間泰國餐廳, 裝修簡約帶泰國風味,見有唔少人幫襯,入去食碗麵試吓先。麵食種類選擇好多,湯底有船湯、冬陰功湯同清湯選擇。可以選配河粉、金邊粉、黃面、薯粉同埋湯飯;亦有海南雞同多種泰式小食選擇。頂級安格斯牛肉船湯金邊粉($92)- 安格斯牛肉份量都唔少,入口嫩滑,充滿牛味。除咗安格斯牛肉之外,仲有秋葵、蘿蔔、魚蛋、炸豬皮、芽菜等等。黑豚肉船湯金邊粉($72)- 呢個同樣有相同配料,黑豚肉質素亦都唔錯,唔會鞋口。船湯味道十分濃郁,連埋金邊粉食,味道夠晒豐富惹味。泰式炸蝦餅($49)- 蝦餅炸得香脆,肉質彈牙。除咗蝦餅之外,仲有炸蝦片食,好香口嘅小食。

2023-09-07 22 浏览
屹立在尖沙咀一段時間的泰式餐廳,湯底相當出色。泰式雞髀肉船麵,黃麵煮得剛剛好,有彈牙口感。搭配著滑嫩雞髀肉。而配料中的有炸豬皮、墨丸、蔥,湯底濃濃香料味道,又熱辣辣,越食越滋味。安格斯牛肉冬蔭湯麵,以安格斯牛肉為主角,數量挺多。湯底有香濃的麻辣冬蔭味道,輕輕一聞已經覺得湯底地道。微辣的湯,彈牙的麵條,還有不不少配料如海蝦,青口等全都集中在一起,好豐富。泰式蝦餅外皮金黃酥脆,內部則是鮮嫩多汁的蝦肉。蝦餅搭配著泰國特有的酸辣醬,酥脆的外皮和蝦肉的鮮甜完美結合,實在是一道經典的泰國小吃。
屹立在尖沙咀一段時間的泰式餐廳,湯底相當出色。

2023-09-06 26 浏览
今日同同事想食船麵,就即刻諗起呢間專門店 泰濃麵 佢地既質素幾好 款式都好多 👍🏻👍🏻👍🏻有3種自選湯底選擇 船湯 清湯 冬蔭功湯又有5款麵底選擇我地分喇揀左呢兩款 好入味同好足料安格斯牛入口即溶頂級安格斯牛肉 👍🏻👍🏻👍🏻配船湯 黃麵 $92黑豚肉 👍🏻👍🏻👍🏻配冬陰功湯 薯粉 $72仲叫左兩杯特飲同埋小食炸蝦餅,超級滿足泰式龍眼冰特飲 +$18泰式青檸梳打特飲 +$18泰式炸蝦餅 $49👍🏻👍🏻👍🏻
有3種自選湯底選擇 船湯 清湯 冬蔭功湯
又有5款麵底選擇

我地分喇揀左呢兩款 好入味同好足料
安格斯牛入口即溶
頂級安格斯牛肉 👍🏻👍🏻👍🏻
配船湯 黃麵 $92

黑豚肉 👍🏻👍🏻👍🏻
配冬陰功湯 薯粉 $72

仲叫左兩杯特飲同埋小食炸蝦餅,超級滿足

泰式龍眼冰特飲 +$18
泰式青檸梳打特飲 +$18