2010-06-25 34 浏览
喺德福睇完戲,肚仔餓就去附近泰昌買蛋撻食。$11.4三隻,兩個人食,賣相不錯,皮幾厚,買的時候不是熱的,味道普普通通啫,無嘜特別﹗喺其他麵包舖買如果係剛出爐的一定更好食
2010-06-25
$6 (其他)
2010-05-20 32 浏览
數月前在新開不久的分店(渣甸街),用每個五元的價錢, 買了兩國有名的蛋撻來品嘗, 可能是新開店的關系, 去留慢, 接上手已立即放入口, 發覺連個心的部份都是凍的, 真失敗, 一間好的店鋪, 管理最重要, 不是亂擴張, 收得客人錢, 就要有交代, 你們的出品, 連在灣仔寶寕頓道的金桃餅店都勝你一籌, 他們的蛋撻每個才賣兩個半, 你們好應該去試試看 !!!

2010-05-19 47 浏览
一說起泰昌餅家, 第一個印象就是它的蛋撻和沙翁, 但是除了蛋撻和沙翁以外, 又有幾多人會留意到這間餅店其實也有賣西式麵飽和中式甜點? 上星期與老爸老媽逛德福, 經過泰昌時, 除了買麵飽作早餐外, 剛好見到中式甜點正在做特價, 由平時的五元一件減至十元三件, 於是買了三件紅豆糯米糍回家試試.下午茶的時候, 老爸把紅豆糯米糍拿出來, 放到微波爐微微加熱後才吃. 對這個甜點沒甚麼期望, 味道估計也是與一般店賣的差不多. 從外表上看, 外層沒有黏上椰絲, 外表光光滑滑, 又圓又大的, 底部還用一小塊竹葉來盛著, 不是更像一件茶果嗎? 一口咬下時, 發覺糯米皮軟滑得來又帶點煙韌, 不知是否因為老爸把它翻熱後, 令它的糯米皮變軟, 而且皮也算比較薄; 至於紅豆料則很多, 每一口也吃到紅豆, 可惜全是紅豆蓉, 如果可以在紅豆蓉中拌有紅豆粒就更完美! 而且紅豆蓉的味道不太甜, 最適合我這個又怕肥但又"為食"的人!以後到泰昌除了可以買蛋撻和麵飽外, 紅豆糯米糍也可以列入名單之內! 有機會也會試試其他的中式甜點!!

紅豆糯米糍
2010-05-10
$3.3 (下午茶)
紅豆糯米糍
2010-05-11 31 浏览
今日下午茶有沙翁食~但因為係中午買落的...下午茶食油晒~好油~~但係質感都仲好good~唔係好結實0個隻~但好多蛋香..軟熟...每人share 一件仔...都好好味呀!!泰昌的沙翁&蛋撻都係我既favorite...good good good!!!
今日下午茶有沙翁食~
但因為係中午買落的...
下午茶食油晒~好油~~

但係質感都仲好good~
唔係好結實0個隻~
但好多蛋香..軟熟...每人share 一件仔...
都好好味呀!!

2010-05-07
2010-03-01 39 浏览
行街經過...記得有泰昌...梗係買番個蛋撻食啦~幾年前食過中環個間...到而家再試過~$4.5一個~蛋撻黎講算貴~不過幾好食蛋味較濃,而且滑嘟嘟的,但蛋撻皮唔夠脆,買時仲暖的~所以都ok!!

2010-03-27
2010-01-06 14 浏览
睇戲前見到有泰昌即刻買返個黎食下蛋撻熱辣辣, 蛋好香好滑, 皮脆唔會過厚~ $3.8@凍檸茶: 差 得個甜味, 似康師父紅茶下次都係淨係買蛋撻算了~
睇戲前見到有泰昌
即刻買返個黎食下

蛋撻熱辣辣, 蛋好香好滑, 皮脆唔會過厚~ $3.8@
凍檸茶: 差
得個甜味, 似康師父紅茶

下次都係淨係買蛋撻算了~
蛋撻
2009-07-03
蛋撻
2009-11-20 10 浏览
那天早上要到九龍灣工作,經過時沒有人排隊買了一個蛋撻去吃買完拿回到office,食下去蛋還是熱辣辣的有一點點甜曲奇皮很趣很好吃現在已經愛上了每次經過也要買一個去吃

那天早上要到九龍灣工作,經過時沒有人排隊買了一個蛋撻去吃
現在已經愛上了每次經過也要買一個去吃
2009-11-19
$3.8 (早餐)
2009-08-13 17 浏览
沙翁:一般~"unun"地???紫菜蛋卷:唔脆的~一d都唔好食!!雞蛋餅:口感係硬左d~不過好香蛋味!!雞仔餅:薄薄地~好香口~不錯!!牛油曲奇:超級好味!!仲鬆化過奇x個d!!正,自己食曬成盒!!停唔到口!!黃糖糕:超級好味!!唔會酸!!仲好香!!黃糖糕比白糖糕香甜~~遲d想試下佢d蛋達~我居然未試過佢最名個樣!!
沙翁:一般~"unun"地???

紫菜蛋卷:唔脆的~一d都唔好食!!

雞蛋餅:口感係硬左d~不過好香蛋味!!

雞仔餅:薄薄地~好香口~不錯!!

遲d想試下佢d蛋達~我居然未試過佢最名個樣!!
2009-05-02 18 浏览
今日去德褔, 行經泰昌, 老爸說想吃蛋撻, 於是買了兩個來吃. 蛋撻仍然燙口, 熱熱的, 蛋撻皮介乎酥皮和曲奇餅皮之間, 帶點酥又有點脆; 蛋漿則有點甜, 蛋味ok且不像坊間的稀lum lum. 整體來說是ok的, 而且價錢好像便宜了, 只是$3.8......都食得過.
2009-05-02
$3.8 (其他)
  • 蛋撻
2009-03-12 15 浏览
前排係中環食了一個泰昌微暖的蛋撻, 已經覺得好食今日去九龍灣見客, 見到泰昌呢度都有分店, 又心思思走去買了一個來食蛋撻夠熱但, 皮不夠鬆化, 牛油味亦唔突出, 同一般街坊麵包舖的無乜大分別蛋漿偏甜, 食唔出蛋味即刻大打折扣了, 假如我第一次食的係呢個水準, 都未必會再返來幫襯下次都係返中環店幫襯, 水準應該穩定d
前排係中環食了一個泰昌微暖的蛋撻, 已經覺得好食

蛋撻夠熱
蛋漿偏甜, 食唔出蛋味
即刻大打折扣了,

假如我第一次食的係呢個水準, 都未必會再返來幫襯
下次都係返中環店幫襯, 水準應該穩定d
$3.8 (下午茶)
2009-02-11 26 浏览
成日聽人講話泰昌d蛋撻好鬼出名, 肥彭又食過呀! 撞正係德福又開左間分店; 又撞正行過見到佢剛出爐, 再加上又撞正阿wing 要上我屋企, 咁好la!就買幾個試下la!!! 本人就未有食la, 而阿wing 就食左2個, 佢比我 ge 答案就係都唔係話好好食ja~~~ 仲要唔知點解係個底度有d好似蜜糖ge味道, 怪怪的.
2008-12-28 17 浏览
剛放學就收到命令要到泰昌買蛋撻,四時半到達門外,看見盆中空空如也,心中就開始偷笑 -- 這次又可以吃到新鮮出爐的蛋撻了等了三分鐘,新鮮熱辣的蛋撻就出爐了,連忙排隊認購半打,五個入盒帶回家,一個即食一口咬下去差點被燙傷,蛋漿不是死甜,有蛋香之餘,還在撻皮內盪漾,至於撻皮則厚了點,而且太乾,比起芳叔的略遜一籌。晚上溫書時再吃了一個,雖然已經放入雪櫃內,但蛋漿依然滑溜,撻皮反倒變得濕潤,小妹覺得比熱食還要美味這兒的中式糕點亦不錯,特別推介芝麻糕,味濃得仿如芝麻糊,但索價五元一件又有點不值

早有聞泰昌轉型連鎖店後, 分店味道不知所謂, 只是自己一直只光顧真身, 未敢定案. 路過德福居然見泰昌招牌, 方驚覺其分佈快如美心聖安娜般天羅地網. 見大盤沙翁擱著, 姑且一試. 雖然未見人龍, 但一袋袋沙翁早已整裝待發. 接過涼涼的沙翁, 打開旦見糖沙分佈極度不均, 且有沾成塊狀者, 大概沙翁未盛涼就去滾地沙也. 心頭涼了半截. 咬下去未至於實的的, 畢竟與原裝軟線線入口即化的口感判若雲泥. 粉團的味道不變, 可惜口感錯了, 這已經不是一個美味的沙翁. 一口是懷疑, 兩口即不容置疑, 剩下半個只得拋垃圾桶去. 隨即給友好撥個電話訴說一番. 原來他剛在灣仔啃了一個皮硬不酥的泰昌蛋撻. 回家翻翻報道, 原來稻香去年買下泰昌20%股權, 旨在利用其品牌效應經營連鎖店. 也難怪為何這兩年來泰昌分身一個接一個. 不過品牌是真, 貨是次貨. 可憐的是芸芸老饕, 因商家佬做生意而丟了美味的蛋撻和沙翁!

• 已經沒有了.
2008-11-07 13 浏览
從來只要是新鮮出爐的蛋撻,味道也不會太差,來到泰昌食蛋撻自然是首選,我個人比較喜歡牛油皮,所以泰昌的蛋撻是合我心意的,我覺得泰昌的蛋撻可能只是比別家付出多一點心意,所以自有成功的道理,當然港督彭定康的賞識自然功不可沒..........蛋撻,剛出爐,蛋醬甜度適中,牛油皮夠香,蛋味可接受(如果濃郁d會更加好)沙翁,內裹軟綿綿,好得意,不過小心食到成嘴都係白糖霜

沙翁,內裹軟綿綿,好得意,不過小心食到成嘴都係白糖霜
  • 蛋撻
2008-09-03 9 浏览
小妹很喜歡食蛋黃酥同皮蛋酥, 行過泰昌見到有得賣, 心癮起, 買左一個蛋黃酥試下...賣相一般, 而味道就幾好, 皮夠酥, 蛋黃足料, 仲有 d d 蛋黃油 tim, 唔錯...不過要成 6 蚊一件蛋黃酥 (皮蛋酥都係 6 蚊一件), 頗貴囉... 唔係咁值... 試下就無妨 gei...

$6 (其他)