2008-08-09 24 浏览
不知道甚麼時候泰昌在德福開了一間分店,適逢本人從未吃過名聞遐邇的泰昌蛋撻,我就買了兩個新鮮的蛋撻和一片白糖糕和家人分享.蛋撻總是在剛剛出爐的時候最好吃,所以我一回家就試試那蛋撻.不知我是否期望過高, 我只是覺得它和其他普通餅店的蛋撻差不多.蛋漿甜度適中, 但蛋味不夠,曲奇餅底就更加普通, 一點也不脆, 又不鬆化,難道德福的蛋撻不是即場製造?最近泰昌還把蛋撻加到$5一個, 我就感到更不值......反而白糖糕就有少少驚喜,用料十足又沒有酸味, 甜度還十分適中,只是白糖糕售$5一片, 還是覺得有點兒貴.我猜泰昌總店的蛋撻應該好吃些, 否則它不會那麼受歡迎吧?!
不知道甚麼時候泰昌在德福開了一間分店,
適逢本人從未吃過名聞遐邇的泰昌蛋撻,
我就買了兩個新鮮的蛋撻和一片白糖糕和家人分享.

蛋撻總是在剛剛出爐的時候最好吃,
所以我一回家就試試那蛋撻.
蛋漿甜度適中, 但蛋味不夠,
曲奇餅底就更加普通, 一點也不脆, 又不鬆化,
難道德福的蛋撻不是即場製造?
最近泰昌還把蛋撻加到$5一個, 我就感到更不值......

反而白糖糕就有少少驚喜,
用料十足又沒有酸味, 甜度還十分適中,
只是白糖糕售$5一片, 還是覺得有點兒貴.

我猜泰昌總店的蛋撻應該好吃些, 否則它不會那麼受歡迎吧?!
2008-08-04 23 浏览
食完赤丸 行行下 見德福開咗間泰昌 就睇下水準如何媽媽買咗紅豆茶粿 家姐買咗蛋撻同埋白糖糕我就要咗未食過既黃糖糕 冇即刻食 太飽啦 番到屋企先啦食落去 冇白糖糕個陣酸味 不過家姐話佢既白糖糕都冇酸味不過 太甜啦 上次係鑽石山買個就幾乎食唔到甜味 今次就太甜真係間間水準唔同呀下 不過除咗太甜 都幾好味既家姐評語:蛋撻幾好味 但冇我講得咁好 可能比我講一講 期望太高 又或者 間間水準唔同 白糖糕唔錯 但都係太甜 好過上次個個冇味既綠豆糕媽媽評語:太貴啦 又唔係特別好味 唔值呢個價 食蛋撻好過
食完赤丸 行行下 見德福開咗間泰昌 就睇下水準如何

白糖糕唔錯 但都係太甜 好過上次個個冇味既綠豆糕

媽媽評語:太貴啦 又唔係特別好味 唔值呢個價 食蛋撻好過
黃糖糕
2008-07-30 15 浏览
今朝早趕住返工, 路經泰昌就走入去睇吓有咩好做早餐。本來想試吓佢地的蛋撻,但可能太早,未有得賣,所以選了雞尾包。。(因為其他都比較貴,所以買這個四蚊-中等價錢的包來試試)點知。。。。。個包的質地不錯,但是D椰絲就真的是麻麻地,因為有好大陣油味。。食落都有D肥膩的感覺。。雖然如此,我始終都想試吓個蛋撻。。
今朝早趕住返工, 路經泰昌就走入去睇吓有咩好做早餐。

點知。。。。。

雖然如此,我始終都想試吓個蛋撻。。
$4 (早餐)