2019-01-22
港式邊爐就試得多,泰式邊爐就未試過。呢日就同朋友嚟呢間位於尖沙咀海防道嘅泰斗,試下泰式打邊爐嘅滋味。一共有四款湯底可以揀:冬陰功、椰汁雞、泰北烏汶鍋及泰式牛肉船河鍋。冬陰功湯底香港人都好熟悉,烏汶湯底充满金不換、檸檬葉及香茅等……香料嘅香味,用嚟配海鮮或者肉類都好適合。泰式邊爐醬料方面都有別於一般嘅港式邊爐,餐廳提供泰國豆豉醬、泰國辣醬、豉油及紅辣椒做醬料。先嚟一碟特盛海鮮盤,大大隻螃蟹、肥美彈牙嘅貴妃蚌、大蜆、鮮鮑魚,大蝦……等等,其中嘅螃蟹仲有滿滿嫩滑嘅蟹膏,款款新鮮,肉質肥美,味道鮮甜,唔使點醬汁都已經好好食。牛頸脊,十分新鮮,牛味濃郁,口感嫩滑咬落爽口彈牙,十分唔錯。什錦拼盤,有新鮮嘅冬菇、金菇、豆卜、豬肉丸、牛丸、生菜及粉絲等。豬肉丸及牛丸十分彈牙,size比平時嘅肉丸細粒, 一啖一粒滋味過癮。渌粉絲之前,可以先通知餐廳職員喺烏汶湯底重新加入新鮮九層塔,等湯底滾咗之後,就可以自製一碗滋味嘅烏汶湯肥牛粉絲。打邊爐當然要配啤酒先盡興啦。Hoegaarden ($68) - 跟餐有7折。/ 象啤 - 味道唔錯,我個人幾鍾意。
打邊爐當然要配啤酒先盡興啦。