2019-11-05 98 浏览
香港有好多泰國餐廳,泰斗是其中一家我比較喜歡的,因為食物總類多,而且餐廳有戶外露台位置,很有泰國feel!這晚相約好友在這裡吃晚飯!泰北椰汁蟹肉伴青瓜想不到這裡連泰北菜都有!質地較湯濃稠一點,非常鮮甜,忍不住先喝上兩口,有一絲絲真蟹肉,伴清爽的青瓜來吃又是另一種滋味!鹽燒牛舌平時通常都會點豬牛雞串燒,見到呢度有牛舌,而且$38有2串,CP值爆登!好有𡁻勁,咸咸地,幾惹味!蒜香軟殼蟹超級推介這個,炸蒜超香,軟殼蟹炸到好乾身好脆,裡面就好juicy,還有膏,味道配搭得好完美!泰式生胡椒炒花甲蜆肉肥美,熟的程度剛剛好,胡椒好香,不會奪去花甲的鮮味!菠蘿海鮮炒飯最後還點了我最愛的菠蘿炒飯,原個菠蘿上,多到滿瀉,還有腰果和肉鬆,菠蘿粒好甜,海鮮有魷魚、青口等等,每口都有海鮮!

這晚相約好友在這裡吃晚飯!
泰北椰汁蟹肉伴青瓜

鹽燒牛舌

蒜香軟殼蟹

泰式生胡椒炒花甲

蜆肉肥美,熟的程度剛剛好,胡椒好香,不會奪去花甲的鮮味!
菠蘿海鮮炒飯

2019-11-01
☺️耐唔耐ot完就會同同事黎呢度食泰菜,平時我地會坐露台開揚d嘅位,但今晚滿座就要坐返室內了。🔆先黎個柚子沙律$98,爆珠嘅新鮮柚子粒粒,最特別係有椰絲,酸酸辣辣甜甜,間中有椰子味,味道層次比平時食嘅豐富。🔆菜類我地order左泰式炒椰菜苗$118,新鮮椰菜苗無苦澀味,少少辣,惹味得黎又有益。🔆細嘅小食拼盤$128,4款小食各4件,貪心為食之選~充滿泰式香草嘅魚餅同香口彈牙嘅炸蝦餅係必吃,我獨食左3件😂。🔆壓軸登場,泰式香燒雞🐥半隻,特價$138。點解係壓軸呢?因為係即燒架,order左要等20-25分鐘,超香超惹味,醬料都唔洗加!🔆泰式晚餐又點少得芒果糯米飯,呢個時候仍用上熟透香甜芒果,糯米飯由上枱一刻,香氣不斷徘徊,自行加上適量椰汁,好幸福呀😍!✏️後記店員可謂話頭醒尾,行動迅速,我稍為有少少眼神接觸佢地就知我大約需要咩;每碟菜都會跟上一支公叉或公匙,抵讚!
柚子沙律
小食拼盤(小)
泰式香燒雞
芒果糯米飯
2019-10-18 279 浏览
係尖沙咀做野咁耐都唔知有依間泰國菜原來海防道有間咁高質既餐廳平日既晚上7點幾都幾乎full晒好彩有先訂位,我地被安排坐係室外大露台個邊位置食物方面選擇都幾多我地就要左個細既小食拼盤、泰式鳳爪、串燒、炒金邊粉、炒椰菜苗同飲品每樣都好大份!而價錢都只係100元左右,覺得真係超抵食!✨泰式鳳爪$68酸酸辣辣咁作為前菜好適合👍🏻比想像中稍辣一點,食唔到太辣既人要小心~✨小食拼盤(細)$128心大心細唔知揀邊款小食好,拼盤有齊香葉雞中翼、蝦餅、魚餅、素春卷,啱晒選擇困難症雞翼係單骨雞翼!好貼心呀✨串燒沙嗲雞and豬 $38/2串串燒燒得好香,外面少少脆而入面仲保有肉汁,本身都應該有調過味,加埋沙嗲醬好出色✨泰式蝦肉炒金邊粉$108金邊粉味道酸甜,又炒得唔會過濕或者痴埋一齊,撈埋花生碎同加d檸檬汁,仲有大大粒蝦肉,好正~
係尖沙咀做野咁耐都唔知有依間泰國菜
原來海防道有間咁高質既餐廳

食物方面選擇都幾多
每樣都好大份!而價錢都只係100元左右,覺得真係超抵食!

✨泰式鳳爪$68
酸酸辣辣咁作為前菜好適合👍🏻
比想像中稍辣一點,食唔到太辣既人要小心~
泰式鳳爪

2019-10-16
泰式鳳爪
串燒
芒果沙冰
👉🏻泰式蝦肉炒金邊粉💲108超好食!😻好耐冇食過咁好食嘅pad thai😭之前去泰國以為可以周街食到平靚正嘅pad thai但點知係冇💩返到香港食「阿來」/「Greyhound」又好難食🤮呢個pad thai我勁滿意因為佢個醬超濃超甜🤤又好足料好多蝦🦐同豆腐亁👍🏻蛋花都炒得唔錯😛花生粒可以再多少少咁口感就perfecf😽〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻豬頸肉炒飯💲108一般 整體偏油 泰國米好幼所以都比較易吸油🤔豬頸肉切得太細粒 我覺得大片少少會好啲🧐同埋豬頸肉油脂比較多 口感冧啲但真係整體少油 如果豬頸係炭燒過再炒就好喇🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻串燒沙嗲(雞、豬)💲76/2串好食!冇諗過佢咁大串😹肉質都幾滑 豬肉好冧!推介豬肉🤣食串燒其實沙嗲醬先係精髓🤓佢偏甜 少啲花生味但我buy!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻椰汁雞湯(細)💲138呢個真係唔多掂 可能我唔識飲泰國湯 覺得佢好酸 又帶少少辣 又少少椰子甜 三樣味加埋一齊怪 不過好似話泰國湯係咁🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻蝦肉黃金卷💲138蝦味都幾出 少少彈牙 但我覺得佢個卷皮可以薄少小🤨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻生菜包💲128好食!啲肉粹大大粒😗半肥

👉🏻泰式蝦肉炒金邊粉💲108

👉🏻豬頸肉炒飯💲108

👉🏻串燒沙嗲(雞、豬)💲76/2串

👉🏻椰汁雞湯(細)💲138

👉🏻蝦肉黃金卷💲138

蝦味都幾出 少少彈牙 但我覺得佢個卷皮可以薄少小🤨
👉🏻生菜包💲128

好食!啲肉粹大大粒😗半肥瘦唔會好乾又唔係好油 不過覺得可以多啲香葉味同埋可以再入味啲
👉🏻馬拉盞炒通菜💲98

味道啱啱好 不過啲可能炒耐咗菜出水多咗🤭
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
整體嚟講好滿意呢間泰國餐廳!😽因為佢啲嘢食好食價錢都合理👍🏻(尖沙咀嚟講收呢個價算平 我知旺角有幾間幾出名但愈嚟愈貴 仲要愈嚟愈唔好食 特別係「阿來」難食到算係我暫時係香港食過最難食嘅泰菜💩)我地四個人其實叫多咗 冇諗過佢都幾大碟🤣坐得都好幾舒服我地傾咗好耐食到人地就收鋪😹侍應好好服務會不斷幫你fill水 同埋佢地上菜係有次序架!會上咗湯同小食先 食到咁上下再上飯/麵😌真係要讚下呢樣🤣因為宜家好多餐廳都唔會咁做😕仲有呢間餐廳個老闆好得意同我地吹咗陣水分享創業啲嘢真係袋錢入你袋又食又拎lmao😹

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
泰斗 (尖沙咀)
📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
🔗#7eating尖沙咀#7eating泰國菜
2019-10-15 92 浏览
近日心情麻麻,朋友特別揀一間治愈的餐廳,竟然在尖沙咀鬧市有這樣舒服的露台軟殼蟹柚子沙律,炸軟殼蟹好新鮮,整整一隻,沒有加炸粉,份量十足,柚子好清甜,沙律酸酸辣辣,腰果更加係亮點,好香脆椰汁蟹肉伴青瓜,有點像忌廉湯,有蟹肉、豬肉、洋蔥、辣椒🌶️,配上青瓜,感覺好清新飛天通菜,通菜好新鮮,醬料唔太鹹,三人share剛好燒雞好香,一咬開,雞肉仍然出煙,真正熱辣辣,皮脆肉嫩,加上酸辣醬更加嘢味最後加杯椰汁紅豆冰做甜品

飛天通菜,通菜好新鮮,醬料唔太鹹,三人share剛好

最後加杯椰汁紅豆冰做甜品

2019-10-15 101 浏览
男朋友一直都想食下泰國菜,咁今日係尖沙咀行行下望到個牌見樓上有間,就試試佢🔻雞肉及豬肉串評分:🌕🌕🌕🌕🌕價錢:$38/兩串兩串串燒非常入味,肉質亦夠嫰滑,再配埋個沙嗲醬係絕配呀,好高質!🔻海南雞半隻評分:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:$158個雞又係夠嫰滑,食得到好香嘅雞油味,份量又夠多,除左個醬少左個甜鼓油外,呢個雞真係完美🤤🔻咸豬肉炒飯評分:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:$108我本身麻麻炒飯但都覺得唔錯,咸度岩岩好,最重要係飯夠乾身呀🔻泰式蝦肉金邊炒評分:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:$108我本身鍾意清淡嘅野就覺得佢都ok好食,幾開胃惹味,如果你鍾意重口味嘅呢碟你絕對唔可以錯過😋🔻椰青評分:🌕🌕🌕🌕🌕價錢:$48夠晒清甜,而重點係佢嘅椰肉都好香同勁易刮黎食,輕鬆咁食晒🔻環境呢到環境唔錯,座位間都闊落,仲有值得一大讚嘅係佢嘅廁所夠晒乾淨👍🏻👍🏻👍🏻係好多樓上鋪都做唔到嘅地方黎

雞肉及豬肉串燒

鹹豬肉炒飯

🔻咸豬肉炒飯
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:$108
我本身麻麻炒飯但都覺得唔錯,咸度岩岩好,最重要係飯夠乾身呀

蝦魚金邊炒

🔻泰式蝦肉金邊炒
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:$108

🔻椰青
評分:🌕🌕🌕🌕🌕
價錢:$48
夠晒清甜,而重點係佢嘅椰肉都好香同勁易刮黎食,輕鬆咁食晒

🔻環境
  • 串燒
  • 海南雞
1K
2019-10-14 85 浏览
上次係樓下食日本野個陣搭見到有一層開左門望出去幾靚仔既餐廳, 於是上網搵下, 原來係食泰國野既, 驟眼睇以為係食西餐,因為環境走昏暗有格調路線, 今次黎過之後覺得佢環境真係一大加分位, 用左半露天既設計, 依晚涼涼地我地揀左坐外面, 對住海防道微風吹下吹下咁好舒服店員放低menu同水, 見menu有個幾特別既鴨肉生菜包, 生菜包係我食泰菜比叫既, 好想試依個不過同行朋友唔食鴨, 唯有留番下次~生菜包(豬肉)今次食番豬肉先, 菜新鮮唔細塊夠爽脆, 肉炒得好香, 已經加左青檸酸酸辣辣, 好味冬蔭功湯明爐烏頭平時食明爐魚多數係泰式or青檸味, 依度有冬蔭功湯, 見到已經覺得吸引, 即刻就決定嗌佢! 無失望, 大條肉厚而且唔腥, 除左魚之外冬蔭功湯都好正, 放好多粉絲係度一路滾住, 粉絲索哂冬蔭功湯非常好食~馬莎文牛坑腩配薄餅依個係帶甜既咖哩, 牛坑腩好多舊亦煮得好軟腍, 薄餅係少少酥皮既感覺, 面頭唔會油膩, 點咖哩食一定夾燒牛舌本身好中意食牛舌, 依個牛舌唔算厚又唔算薄, 咬落爽彈燒得岩岩好, 可以點埋佢配既泰式辣汁, 加點泰國風味, 正千層糕中意食熱既煙煙韌韌既椰汁糕, 估唔到

生菜包(豬肉)

冬蔭功湯明爐烏頭
非常好食~

馬莎文牛坑腩配薄餅

燒牛舌

千層糕
中意食熱既煙煙韌韌既椰汁糕, 估唔到佢一碟有咁多件, 係熱既而且椰汁味都好出, 但煙韌度可以再多d就更好食啦

服務方面可以攞滿分, 店員好主動加水, 上菜亦會細心幫我地擺好位, 收碟等等都好快, 走既時候都好nice講byebye, 成餐飯食得好舒服~ 無論環境, 食物同service都好高質
2019-10-12 79 浏览
其實本人都真的很喜愛吃泰國菜的,幾年前和家人一起去了曼谷玩,發覺當地的泰國菜反而不太合我的口味,可能太辣了吧!所以還是比較喜歡留在香港吃。這晚約了在港島返工的朋友在大家中間點,尖沙咀吃飯,挑了這間很近公共交通工具的站的泰國餐廳。一上到去,店員供我們選擇室內和室外的座位,我們挑了比較安靜的室內座位。兩個女孩子,點了三個菜應該剛剛好吧,不過餸菜來到才知道份量比想像中的還要多。生菜包最重要的當然是餡料,我們選的是豬肉餡,當中加入了不少香料,豬肉裡帶點肥肉,夾生菜一起吃,十分爽脆,吃的時候肉汁一直流出來,正!兩個人點一個細的小食拼盤就可以一次過吃到買四款小食,包括魚餅、蝦餅、雞翼、和素春卷,泰式辣醬故然是必須的醬料。蝦餅炸得內軟外脆,帶有很香的蝦肉味,而魚餅當中加入了泰式香料,口感香軟而味濃。主食方面就點了泰式蝦肉炒金邊粉,金邊粉的醬汁比較多,酸甜味適中,十分開胃,裡面有很多蝦肉,很不錯!吃泰國菜最緊要點一個新鮮的椰青來飲,冰凍的椰青水,清甜味美,椰肉爽脆香滑,解渴之餘又可以當甜品來吃。朋友點了的椰汁珍多汁,甜度適中,香甜好味。

朋友點了的椰汁珍多汁,甜度適中,香甜好味。
2019-10-10 141 浏览
 在尖沙咀鬧市,真的沒有想過有一間餐廳竟然擁有著綠意盅然的「真綠化」環境。位處於尖沙咀九龍公園側,這間泰式餐廳的主用餐區外面,有一個偌大的露台,面向公園方向,茂密青蔥的大樹令你完全感受不到外面正是喧鬧繁華的的尖沙咀。我們入夜來到,露台用餐區桌面上放了不同顔色的彩燈,加上街燈影照著婆娑的樹影,整個感覺十分和諧舒暢。泰式辣椒膏炒花甲($168)👍👍👍👍👍這碟惹味的泰式辣椒膏炒花甲,醬汁包裹著每隻花甲和配菜,味道除了辣味外,還有陣陣泰式香料的香氣,花甲本身肉身肥美,鮮甜多汁,配合惹味的辣椒膏,更能凸顯花甲的鮮味。泰式蝦肉炒金邊粉 ($108)👍👍👍👍主食方面,我們叫了這碟泰式蝦肉炒金邊粉,首先以份量來看都算大碟,每條金邊粉都沾上橙色的汁醬,碟邊伴有花生碎增加口感和香氣,加幾滴青檸汁就令味道加添絲絲的清新。蝦醬炒通菜($88)👍👍👍👍👍一碟簡簡單單的蝦醬炒通菜,鑊氣十足之餘,又沒有過火,通菜仍然保持青綠爽脆。泰式凍奶茶(@$30)👍👍👍👍泰式奶茶,香甜還帶有泰式茶的香氣,加入煉奶令奶茶入口更順滑。另外,憑收據於七天內於午市時段再次惠顧可享九折優惠,午市來的話,坐在露台,又是另一番景緻。內在環境

泰式辣椒膏炒花甲($168)
👍👍👍👍👍

泰式辣椒膏炒花甲

泰式蝦肉炒金邊粉 ($108)
👍👍👍👍

泰式蝦肉炒金邊粉

蝦醬炒通菜($88)
👍👍👍👍👍
蝦醬炒通菜

泰式凍奶茶(@$30)
👍👍👍👍
泰式凍奶茶

內在環境

餐牌
2019-10-08
蝦醬炒通菜
泰式凍奶茶
2019-10-08 60 浏览
早排跟一個好耐無見的姐妹一齊食晚飯,佢話之前係尖沙咀返工,都去開呢間做飯堂食lunch ,我們決定試試晚餐又如何。我們兩個女仔,其實唔會點好多,但眼闊肚窄都叫了四款食物。我們不想食飯,就平平地叫了薄餅,店員表示要熱食,因為放涼就不好吃,不脆口。點了椰汁黃咖喱雞,雞塊很滑,我們怕辣,所以黃咖喱岩我們,加上陣陣椰香,配上薄餅點汁食,非常完美。放毒的時候,點了蒜香軟殼蟹,oh my god ,原汁原味食,非常香脆惹味,唔想熱氣就點咖喱汁再食埋炸蝦球,配上甜酸醬,正呀

我們兩個女仔,其實唔會點好多,但眼闊肚窄都叫了四款食物。

再食埋炸蝦球,配上甜酸醬,正呀
雖然仲係10月份, 但係 天氣依然非常之熱, 食泰國嘢, 辣辣地, 特別令人開胃, 最啱呢個時候食今晚同朋友喺尖沙咀度食泰國嘢, 先叫咗個青檸可樂, 喝可樂加片青檸已經成為現在不少人的新習慣, 加入青檬香氣增添清爽感, 非常之開胃大頭蝦粉絲煲, 大頭蝦嘅份量一啲都唔少, 真係大大隻,  肉多, 肉質q彈, 最正係啲粉絲, 索曬個醬汁, 非常之惹味, 又夠熱再食過蝦醬炒通菜, 碧綠色嘅通菜, 咬落去非常之脆口, 蝦醬既鹹香, 令到通菜非常之惹味, 之後食個泰式香葉肉碎炒飯, 辣辣地, 炒飯炒到粒粒分明, 加埋香葉同肉碎, 豐富咗個口感

2019-10-01 67 浏览
This restaurant has horrible service and I would not come here again. My friend and I ordered red beef curry and the waiter asked us if we want pita or garlic bread. We assumed that it is complimentary because they never mentioned it costs extra. When we got the bill, we realized that they charged us for the pita bread. We then asked the waiter about it and they claimed that we heard wrongly and they must have mentioned that it’s an extra order of pita bread/ garlic bread. Their attitude was very poor and never even apologised.

The server even sarcastically told us to remember to take our credit card back as it is the same colour as the bill folder and we may forget.

Manager should really reflect on their server quality.
今日同寶寶來尖沙咀呢邊按腳,按完腳滿足左對腳之後,就要滿足下肚仔了🙈 係好餓嘅情況下,我哋就喺同一棟大廈揀咗一間喺OpenRice幾高評價嘅泰式餐廳食晚飯❣️本來以為餐廳細細間,點知上到嚟都唔細,有差唔多80個位咁多😲 有部份係半露天餐桌,枱枱櫈櫈都瀰漫着一股泰式風情,很有泰式街頭餐廳風格💕整體感覺幾舒服👍🏻 乾淨企整😌 地點又就腳 🤩餐廳仲裝左 Now TV🙊 踢波日都可以黎睇波🤟🏻整體環境來講幾唔錯❣️小食拼盤(細)$128有香葉雞中翼(單骨)、春卷、魚餅及蝦餅4款小食每樣各四件❣️非常豐富😍 🦐蝦餅足料,裡面有蝦肉☺️ 食落亦香口唔覺得油膩❗️🐟魚餅出色👍🏻 香料嘅味道控制得好好,一般食呢個魚餅都會食到好大陣香料味,但呢個好易入口,幾岩港人口味🤓🌯春卷以蔬菜餡料為主,春卷皮夠薄👍🏻香熱鬆脆😋椰香黃咖喱(配牛肉)$108另加配薄餅 $28勁多牛肉🤩用隻匙羹輕輕一舀,大部分都係牛肉黎☺️ 黃咖喱味香濃,唔算好辣,質感亦唔會好似水咁稀,用嚟配薄餅、送飯,又或者配蒜蓉包都唔錯👍🏻薯仔切得大細適中,好方便食👍🏻薄餅煎得好香口,咬落有薄粉層+脆脆地咁,係我哋特登叫來餸咖喱嘅😆 店員仲好貼心咁話俾我地聽呢

整體感覺幾舒服👍🏻 乾淨企整😌 地點又就腳 🤩
餐廳仲裝左 Now TV🙊 踢波日都可以黎睇波🤟🏻
整體環境來講幾唔錯❣️

小食拼盤(細)$128
小食拼盤(細)

🦐蝦餅足料,裡面有蝦肉☺️ 食落亦香口唔覺得油膩❗️
🌯春卷以蔬菜餡料為主,春卷皮夠薄👍🏻香熱鬆脆😋

椰香黃咖喱(配牛肉)$108
另加配薄餅 $28
椰香黃咖喱

薯仔切得大細適中,好方便食👍🏻
薄餅煎得好香口,咬落有薄粉層+脆脆地咁,係我哋特登叫來餸咖喱嘅😆 店員仲好貼心咁話俾我地聽呢個薄餅要快啲食,唔係凍左會變硬的❗️真貼心💕

泰式蝦肉炒金邊粉 $108

比想像中大碟❗️
蝦肉幾大粒🥰 配料仲有雞蛋、芽菜、香蔥等,味道酸甜得來有點heavy,金邊粉炒得有啲濕,食到尾有啲漏🙈 好彩又嗌嘢飲😝
味道不錯的,比較適合重口味人士~

椰青 $48
椰青

椰子水滿滿的😍 清甜可口👍🏻 特別適合食完酸野+熱氣野🤪後用來解渴❣️

龍眼冰 $42
龍眼冰

飲落清清地,唔會好似出面飲嘅龍眼冰咁甜☺️,佢嘅微甜係由本身嘅龍眼肉帶出嚟,係天然嘅甜味來💕 唔錯👍🏻 冰再少d 更好❣️
2019-09-30
椰香黃咖喱
龍眼冰
  • 小食拼盤
  • 烤薄餅
2019-09-30 113 浏览
上星期和朋友食晚飯. 訂7點, 8:30前要交枱.  當晚早到大約6:45, 但個女侍應話要8:00前交枱.  到入座, 我地想坐近窗邊但個女侍應話近窗的枱大D, 但怎看與她安排給我們的一張枱大細都一樣沒有分別, 再問..她都是說張枱大D.....我地都是想坐窗邊位, 女侍應先說枱巳給人訂左.,. 原來窗邊位是給4人.  個女侍應都不好客完全無笑容, 服務態度差,  不想答.  食物一般, 坐的時間又短, 一次便夠, 沒有下次.
2019-09-27
上個月去完泰國,一番到黎又好想食泰菜啦。尖沙咀食嘢四圍都好多人,我地一早打左黎book位,泰斗屬於比較高質既泰國菜,價錢比岀面貴少少,但性價比高。我地一行三人去左食午餐,今次就擇左坐室外,秋涼呢d天氣都唔感覺太熱。.坐室外飲個椰青就最岩架啦,好涼快丫.呢度既生蝦最岀色👏🏻配上個汁真係好正,個人認為食生蝦時醬汁係一定不可決少既一部分。.其次就係佢地既甜點🍮既芒果糯米飯好正丫個飯仲要係心型💚甜品師落足心思
上個月去完泰國,一番到黎又好想食泰菜啦。
坐室外飲個椰青就最岩架啦,好涼快丫
其次就係佢地既甜點🍮既芒果糯米飯好正丫
個飯仲要係心型💚甜品師落足心思