2005-12-02 11 浏览
唔知點解去了呢到, 原先都無乜expectation. 入到去, 都幾靚喎.. 都舒服.. 叫了冬陰公, 炸蓮藕餅, 炒雜菜, 軟殼蟹卷, 鴨肉炒飯...全部都好吃, 賣相靚...

(非会员)
入到去裝修幾好,氣氛唔錯,燈光柔和,係同朋友食飯既好地方,原來到咗9:00pm會有live band,仲係全泰國人,音響唔係太大聲,所以可以同朋友一邊傾計,一邊食o野,good。我哋幾個人叫咗幾個餸:1. 醃蟶子:酸酸辣辣,幾好味…2. 蓮藕餅:厚薄適中,鬆脆皮,蓮藕同汁好夾Yummy3. 喇沙:湯汁係另外上,可隨自己喜歡要幾多落幾多…4. 什菜粉絲煲:呢個係最好既選擇,有唔同o既菜,又有粉絲,粉絲吸收咗什菜味同汁,good 5. 蟹肉炒飯:蟹肉好鮮甜,味道ok,飯身唔笠。6. 燒雞翼:想唔到餐廳都可以食到燒烤味十足o既雞翼,勁呀!所有餸既份量都適中,我以為通常喺啲咁靚裝修既店舖,食物份量都會細碟,但係佢哋都好ok,一定唔算係細碟,係足夠,可以話係色香味俱全!宜啲 service 都好好,啲泰籍waitress雖然忙,都會睇到我哋舉手叫嘢 good…真係值得再去!!!

我哋幾個人叫咗幾個餸:
1. 醃蟶子:酸酸辣辣,幾好味…
2. 蓮藕餅:厚薄適中,鬆脆皮,蓮藕同汁好夾Yummy
3. 喇沙:湯汁係另外上,可隨自己喜歡要幾多落幾多…

5. 蟹肉炒飯:蟹肉好鮮甜,味道ok,飯身唔笠。

真係值得再去!!!
2005-11-16 18 浏览
好味道!!!試過柚子沙律- 容易入口蝦醬炒飯- 好野味,好香口甜品- 好別緻
好味道!!!
試過
柚子沙律- 容易入口
蝦醬炒飯- 好野味,好香口
甜品- 好別緻
2005-09-02 16 浏览
裝修就唔錯,不過,野食就差d喇而且,價錢唔抵
裝修就唔錯,不過,野食就差d喇
而且,價錢唔抵
2005-07-25 34 浏览
I live in UK for long, and my friend and I like Thai food much when I'm in UK. My HK friend introduced and went this ThaiSimple with me. Of course, I would order some of famous Thai food la... which is TunYum soup, deep fired shrimp, fresh shrimp sashimi etc...My friend also order other special food like deep fired eel (which is very good in taste and display), 'kung fu' fired rice (funny name), roasted squid (good in taste with tailor-made jucy)Of course I did go to Thai restaurant in UK but

Of course I did go to Thai restaurant in UK but those food differ from Thai. I feel this fuson really like Thai, even though decoration, taste of food. And I really like the life band sound 'ThaiOneBand', just made my memories back, the feeling is so good.

I would like to thank my friend, Carol, here. I will be back UK few days. I think I would go there one more times Viv
2005-06-27 12 浏览
因為有朋友生日,所以上星期二晚就六個大人加一個BBo黎飯聚啦。訂了近門口轉角的一張table,好似自成一角o甘,設計上有D泰國加原始的味道,大班人圍住傾計都唔錯。燈光也是柔和及帶點暗淡,即時比人有放鬆的感覺,真係幾舒服o架。講番食物,我o地叫o左都幾多o野,計有:招牌軟殼蟹春卷- 用白色的粉皮包住D餡料,味道淡淡的,但醮上醒胃醬料就較好味;柚子沙律- 有少少辣、又酸酸o地,好惹味;串燒豬肉,雞肉各半打- 我淨係食o左雞肉,都唔錯,雞肉都唔會話"鞋口",仲有細細件多士伴碟,點了一些泰式o既酸醬同沙爹醬,另有一番風味。泰式青咖哩雞- 唔太辣,不過唔係雞件,而係一些切碎了o既雞肉,呢個我覺得椰汁少咗D,所以冇o甘香滑,不過用薄餅點o黎食都唔錯o既,我o地仲連叫三客薄餅,因為脆脆地兼唔油,配咖哩就好好味o羅;泰國椰菜苗- 清清o地,好快就俾我o地食o西;菠蘿炒飯/ 泰國火車炒飯- 兩者o既材料都係差唔多,只係前者有D菠蘿粒,酸酸甜甜較開胃,而後者就用一隻好長o既碟盛著四'舊'炒飯,各飯面上還放了蝦,而青口就放有最前端,這樣便變成火車的樣子了,D飯都炒得幾乾身,味道都適中,不過兩碟炒飯就真係食得好飽兼有重覆感覺;泰式炒粉絲- 唔油膩兼調味等都配合得幾好,亦都幾好食;椰青大菜糕- 清甜又冰涼;木薯- 唔夠"淋",而且好多根,但甜度適中;椰汁西米糕/ 芒果西米糕- 兩者都不錯,不過我鍾意椰汁味多D。仲有呢度有架"tuk tuk"車(真係可以坐上去o架),直情可以當小朋友天地;而且晚上九點後會有歌手獻唱,但我就寧願與好友靜靜地傾計、吃飯嘞。晚飯打折後每人HKD105。

2005-05-23 15 浏览
星期五晚,同老友o係銅鑼灣行街買野,攪到成九點幾至去食飯。由於天雨人多,所以決定由祟光地下「捐」過去隔離金百利,求其搵間餐廳食飯。本來想食越南野,但實在太多人,而且非常嘈雜,「裝」下隔離間新派香草日本野,見壽司檯前o既係兩個睇落好唔可靠o既哥仔,就決定再上幾層搵下。最後黎到呢間自己佔左全層o既泰國野,由於兩個人都已經好疲累,見唔駛等,就是但入去坐啦!入到餐廳,見人都唔少,我地被安排坐o係一個L型卡位度。環顧四周,見呢度o既裝修都幾「騎呢」,重有個泰藉歌手唱住日文歌添!打開餐牌,見食物都係走fusion路線,為安全計,兩個人只係叫左清炒雜菜、胡椒軟殼蟹同香葉肉碎炒飯。等左大半個鍾,個清炒雜菜終於上檯,內容亦真係好雜下,咩菜都有D,而且落左唔少香料如南薑絲、鮮胡椒粒等,味道食落亦幾OK,不過完全食唔倒眼見果D香料o既味道喎!胡椒軟殼蟹上面舖滿左炸脆o既胡椒蒜茸,賣相唔錯,蒜茸夠香口但偏鹹,D軟殼蟹就係凍o既!香葉肉碎炒飯面頭舖左隻煎蛋,賣相似印尼炒飯,食落唔會太油,,亦見倒有落香葉同辣椒絲,不過完全唔辣,亦食唔出有香葉味囉﹝只有咬倒片香葉時至有香葉味﹞!整體而言,餐飯又未到好難食,不過完全

整體而言,餐飯又未到好難食,不過完全談不上係泰國菜,個廚亦幾不濟咁啦!如以泰國菜黎評分,係完全唔及格,如當食茶記o既新酉,又似乎唔值呢個價錢囉。個人而言就真係冇下次啦!
2005-04-24 14 浏览
23/4 我同2個fds去,叫左 1 西袖沙律─幾特別,辣既 2 什菜粉絲煲─唔係好清架咋,油油地,麻麻地啦 3 炒飯─(唔記得叫咩啦,因為唔係我話叫既呢樣,好似有個咸字,但係有一隻蛋係面,有肉碎)好普通,最特別係隻蛋 4 黃咖喱雞─唔辣,得幾件雞同薯仔,但薯仔散又唔入味 5 千層糕─熱甜品,聞到d椰汁味係來自面個d椰奶,件糕係冇味架,勁呀呢四件野 6 芒果椰汁西米糕─另一凍食甜品,好重芒果品(係面)入面有粟米+椰果+西米,用蕉葉做個四方兜仔,得四薄件
23/4 我同2個fds去,叫左
1 西袖沙律─幾特別,辣既
2 什菜粉絲煲─唔係好清架咋,油油地,麻麻地啦
4 黃咖喱雞─唔辣,得幾件雞同薯仔,但薯仔散又唔入味
2005-01-28 13 浏览
三個人叫左個兩人飺:例湯: 還好菠蘿炒飯: 較油,冇味,基本上係難食咖喱雞: 咖喱味道尚可,但只係用雪雞,完全冇雞味,一挾就散。蒸粉卷: 冇乜餡蒜容包: 我冇食到,但好似好硬、好乾。加兩杯凍飲,埋單$120,得半成飽,唔抵,唔會再去!
三個人叫左個兩人飺:

例湯: 還好
菠蘿炒飯: 較油,冇味,基本上係難食
蒸粉卷: 冇乜餡
蒜容包: 我冇食到,但好似好硬、好乾。

加兩杯凍飲,埋單$120,得半成飽,唔抵,唔會再去!
2005-01-28 12 浏览
三個人叫左個兩人飺:

例湯: 還好
菠蘿炒飯: 較油,冇味,基本上係難食
蒸粉卷: 冇乜餡
蒜容包: 我冇食到,但好似好硬、好乾。

加兩杯凍飲,埋單$120,得半成飽,唔抵,唔會再去!
(非会员)
呢間餐廳好特別,個名叫'泰式食'(Thai Perfect),環境佈置方面,有泰國的士'tuk tuk'作為裝飾擺設之外,內裡帶有一點日本味道,我去過咁多間泰國餐廳都無,所以我覺得該餐廳嘅店主確有創意。至於餸 菜方面,本人較喜歡雜菜粉絲煲,炸蝦餅,三文魚雲吞,仲有嗰個用葉包住條魚跟一個特別醬料(好味!!)...服務態度方面,好。最驚喜係... 有Live Band (講真係香港唔係咁多間有Live Band,仲要啲歌手識多種語言),同埋男歌手極似陳冠希!!! Heee...下次一定帶多幾個去添!!!
服務態度方面,好。
下次一定帶多幾個去添!!!