2019-01-13 94 浏览
出道旺角唔知食乜就同朋友上網搵嘢食,跟住見到呢間野諗住試吓打去book位,可唔可以睇到超好好有禮貌仲特登打返黎同我地講話有位可以上去上到去全場包晒真係得一張枱可惜好近收銀嗰個位好迫夾,其他枱都尚算鬆動,係我哋嗰張近路口好容易撞到,四個大人一個BB,其實得四個人但係好多嘢都想試吓,冇辦法只可以揀幾個泰式🦐刺身好爽脆肉質彈牙,醬汁好味,但係$108得六隻有少少貴泰式炒椰菜苗中規中矩唔算太突出,覺得個份量有少少細呢個椰菜苗咖喱軟殼蟹農夫包佢個包竟然係唔脆面,但係竟然都好食,超多咖喱汁,啲咖喱好好味!忍唔住叫多一客蒜蓉包點咖喱汁食青木瓜沙律爽脆, 可惜入邊冇鹹蟹,好開胃蛋包金邊粉賣相好靚不過食落去其實好普通青檸明路烏頭個湯唔似冬陰公,似好酸嘅蕃茄湯底,不過好食嘅呢間野唔錯OK有機會下次都會再食、值得挑戰

泰式🦐刺身
好爽脆肉質彈牙,醬汁好味,但係$108得六隻有少少貴

泰式炒椰菜苗
中規中矩唔算太突出,覺得個份量有少少細呢個椰菜苗

咖喱軟殼蟹農夫包

青木瓜沙律
爽脆, 可惜入邊冇鹹蟹,好開胃

蛋包金邊粉
賣相好靚不過食落去其實好普通

青檸明路烏頭
個湯唔似冬陰公,似好酸嘅蕃茄湯底,不過好食嘅

呢間野唔錯OK有機會下次都會再食、值得挑戰
2019-01-11 82 浏览
同朋友想食泰國野 係openrice就搵到呢間 見佢價錢又唔貴 又幾好坐咁 就一行5人去左食泰屋 我地5個人叫左好多野食 差d食唔哂首先小食方面,叫左泰式生蝦好新鮮 個醬又幾好食 唔會過辣仲叫左沙嗲雞同牛既串燒唔會燒到好乾同燶 岩岩好 加埋好好味既沙嗲汁 正跟住有肉碎生菜包炒得好香 但略嫌d生菜比得太少 最後我地用d肉碎撈飯食我地叫左兩個菜,一個馬拉盞炒椰菜苗,一個馬拉盞炒通菜,兩個都好好食,d菜都好嫩,相比之下比較喜歡椰菜苗。然後叫左半隻海南雞,d雞都幾嫩,個汁都好正宗。然後本身餐牌有個黃咖哩牛根腩,但係我地想食紅咖哩,侍應都好好人咁幫我地轉左。 個咖哩汁好好食,濃得黎又唔會辣,所以我地叫左兩個薄餅黎食,點知都係唔夠喉,都係叫白飯黎送咖哩汁牛根腩都有好多,好稔,牛腩都切得比較細粒,一啖就可以放入口,而且個咖哩仲有好多菜係入面。我地叫左一個泰式豬頸肉炒飯,印度海鮮炒貴刁。呢個兩個就比較普通,但海鮮佢都係比大大隻蝦。同埋因爲個咖哩太好食既關係,個炒飯我都係用左咖哩汁黎一齊食最後大家飽到嘔既時候,個青檸明爐魚終於到!條魚好大條 啖啖肉又冇乜骨 好新鮮上面仲有好多蒜 個湯大家都忍唔住係咁飲
我地5個人叫左好多野食 差d食唔哂

首先小食方面,
叫左泰式生蝦
好新鮮 個醬又幾好食 唔會過辣
仲叫左沙嗲雞同牛既串燒
唔會燒到好乾同燶 岩岩好 加埋好好味既沙嗲汁 正

跟住有肉碎生菜包
炒得好香 但略嫌d生菜比得太少 最後我地用d肉碎撈飯食

然後叫左半隻海南雞,d雞都幾嫩,個汁都好正宗。

最後大家飽到嘔既時候,個青檸明爐魚終於到!
條魚好大條 啖啖肉又冇乜骨 好新鮮
上面仲有好多蒜 個湯大家都忍唔住係咁飲 餐廳仲額外送左一碗湯黎 避免煲到乾晒水 呢個真係超推介

我哋仲叫左2杯青檸梳打同一個椰青
total都係1300蚊 每人平均270左右
但其實叫咁多野食又食到嘔黎講 真係好抵食
下次會再黎

2019-01-10
  • 黃咖哩牛根腩
喺旺角周圍遊蕩諗緊食咩,K先生突然諗起上次同屋企人gathering 嘅泰式餐廳叫我去試吓咁話。上到去成間鋪主要係綠色同木裝修感覺大自然☘️無柱餐廳望落好開陽,餐牌上價錢大概係中上,不過算啦你估自己係泰國咩🤣以餐牌嘅價錢除4來計就應該啱啦😆算啦咪發夢香港食泰國嘢係咁嘅價。我同K先生都好大食😂應該係話佢男人來講係正常食量我係偏大食,所以我哋兩個人嗌左四道菜,好正常㗎🤗第1味~炭燒豬頸肉$80hkd份量頗多,豬頸肉燒到仲有啲粉紅色,所以咬落去肉質比較軟淋, 不會好像出面食到乾爭爭,再點埋個汁係好惹味嘅!我呢個大推👍🏻第2味~冬陰公鮮蝦湯🦐$88hkd細碗呢個都好味喎,酸辣啱啱好味道濃郁,材料十足!因為好驚飲到係冬陰公水😅你明㗎啦!話晒都$88喎💰💰兩人share都足夠。第3味~香葉肉碎炒茄子🍆(豬肉)$78hkd唔...見到呢碟諗起魚香茄子,不過呢碟就冇魚香味就轉左香葉味,食落偏鹹味道OK嘅,送飯就啱晒啦,不過太油了😖第4味~農夫包咖喱軟殼蟹🦀 $208hkd我係咖喱迷,亦都鍾意食咖喱+包嘅dish!我去到邊都要食咖哩🤤(懷疑前世係印度人😆)頭嗰幾道餸都唔錯所以滿心期待😍主菜嘅來臨!但係..
第1味~炭燒豬頸肉$80hkd

第2味~冬陰公鮮蝦湯🦐$88hkd細碗

兩人share都足夠。
第3味~香葉肉碎炒茄子🍆(豬肉)$78hkd

第4味~農夫包咖喱軟殼蟹🦀 $208hkd

我係咖喱迷,亦都鍾意食咖喱+包嘅dish!我去到邊都要食咖哩🤤(懷疑前世係印度人😆)頭嗰幾道餸都唔錯所以滿心期待😍主菜嘅來臨!但係...呢個軟殼蟹令到我由天堂跌落地獄😫不堪入目🤦🏼‍♀️俾返$208我!我平時食開嘅咖喱包,係外脆內軟然後會吸收咖喱汁食落滋味無窮!首先講軟殼蟹通常都係會拎去炸去增加口感因為佢本身係一pat嘢,然後講個咖哩汁味道偏甜,佢加埋蛋花,可能想提升一啲蛋香味同埋望落去澎湃啲,但係我覺得杰撻撻好似食緊羹湯,都唔係咖喱汁嚟嘅😟咖喱味可以話得返60%!加咗上去令到炸軟殼蟹好淋冇晒口感,一係軟殼蟹炸得唔夠脆,一係個羹湯太濕令到炸軟殼蟹即刻淋哂,仲有加埋本身無焗過好軟嘅包,淋上加淋😵係唔係就來收工所以冇焗到🤔
我見到有粒係少許脆邊,但其他都係淋
唔好意思,呢個真係唔推介🤢

最後服務~店員親切👍🏻

2018-12-18
  • 炭燒豬頸肉
  • 冬陰公鮮蝦湯
2019-01-08 195 浏览
朋友想食泰菜,無意中搵到旺角鬧市中嘅泰屋😋地點方便,座位都舒適!平時食泰菜我都會叫金邊粉、生蝦同生菜包!今次朋友想試第二啲款式,但估唔到好驚喜!🥳🤩🥳🤩1. 馬拉菚炒秋葵平時屋企都係清sap秋葵,但炒起上黎好好食!雖然油咗啲,但辣味適中,又唔咸,啱啱好👍🏻👍🏻會令人愈食愈停唔到口😂2. 冬蔭功鮮蝦炒飯見佢menu有👍🏻,就知係推介!黎到完全冇失望!蝦又夠大隻爽口,飯粒分明,淡淡嘅冬蔭功味出哂黎,如果冬蔭功味太濃我驚太辣又或過酸。但佢完全冇𠵱個問題,我覺得加咗青咖哩食又好ok喎🥳🥳🥳3. 青咖哩雞推介👍🏻”畢”上嚟濃濃椰奶味飄出嚟😂好香😂😂😂雞肉同蔬菜份量都幾多!咖哩係應該配白飯或酥餅🙊但本身叫咗個冬蔭功飯,點知一試又好ok喎!!我朋友癲到就嚟飲哂啲汁😂😂😂😂4. 椰汁香芒西米露同千層糕食完主菜,點都要叫啲甜品嘅😆我朋友叫咗椰汁香芒西米露,我都試咗少少,芒果係甜嘅,仲好足料,糖水對我嚟講就略甜(不過我係叫嘢飲會走甜啲fd🤣),相反我朋友就覺得啱啱好!千層糕熱辣辣,煙煙韌韌咁,仲要一嚿都幾大嚿下!如果2個女仔可以叫一嚿share下🙊

1. 馬拉菚炒秋葵

千層糕
馬拉菚炒秋葵
冬蔭功鮮蝦炒飯
千層糕
搵到好鍾意辣嘢嘅友人V👩🏻 一齊去試吓旺角呢間泰國菜。整體嘅觀感友人 V 覺得還可以更好💁,對於泰菜冇咁嘴刁嘅我嚟講我覺得食物其實都滿意嘅😙,正正常常款式好多 😛 味道屬於香港人容易接受嘅範圍,啱啲唔鐘意咁重口味嘅人泰式沙嗲 — 豬/牛/鷄 ❤️ ($85)推介一試😃 覺得佢哋嘅沙嗲唔會好熱氣,我哋嗌咗豬同雞,兩樣都燒得啱啱好,一啲都唔乾同硬。友人V 對此有唔同評價,佢反而覺得燒得唔夠火候可以再窿啲 😂 究竟好食唔好食似乎見人見志啦冬蔭功鮮蝦湯 ❤️ ($88/細)其實我係上年去柬埔寨做義工食過當地菜式之後先慢慢開始識飲冬蔭功湯,細個時以為會好辣,試過之後覺得酸酸甜甜其實好開胃。友人V 🙆 作為專業冬蔭功飲用者,表示個湯嘅香辣味有點蓋過咗鮮味😶 不過客觀咁講辣嘅程度可以接受,算系大眾化口味嘅tung yum kung,香得濟都唔系大問題嚟嘅。湯有兩個 size, 兩個人飲細啱啱好每人可以分到約兩碗半炭燒豬頸肉沙律 ❤️ ($88)正當我哋糾結咁應該係淨炭燒豬頸肉定係要沙律嘅時侯,友人 V 話佢都係想食啲菜,就係咁我哋揀咗後者。不過嚟到發現豬頸肉嘅份量居然係菜嘅一倍有多 😂 咁我哋係咪算賺咗

泰式沙嗲 — 豬/牛/鷄 ❤️ ($85)
泰式沙嗲

冬蔭功鮮蝦湯 ❤️ ($88/細)
冬蔭功鮮蝦湯

炭燒豬頸肉沙律 ❤️ ($88)
正當我哋糾結咁應該係淨炭燒豬頸肉定係要沙律嘅時侯,友人 V 話佢都係想食啲菜,就係咁我哋揀咗後者。不過嚟到發現豬頸肉嘅份量居然係菜嘅一倍有多 😂 咁我哋係咪算賺咗 (?) 🤗 值得一提呢個沙律都有啲辣吓,系好開胃嘅,不過豬頸肉反而變成咗冷盤上,😅 並無炭燒效果
炭燒豬頸肉沙律

青咖哩(雞/牛/豬) ❤️ ($82)
呢個都嗌得過末😉,青咖哩非常幼滑,顏色淡綠色幾開胃,好似斑斕溝椰奶咁~雞肉🐓份量都唔錯,好多舊,無筋亦見嫩滑 🤗 強烈建議一定要嗌個白飯,呢隻汁送飯非常惹味。不過係汁入面意外拾獲頭髮兩條 😥 衛生情況有待改善
青咖哩雞

鮮芒果糯米飯 ❤️ ($48)
芒果糯米飯可以係去到邊有得嗌我都會食到邊嘅甜品 😍 實在太經典了!!! 不過宜家芒果始終唔當造,店家顯現未有特別處理過啲芒果,所以真係好酸😣~ 不過幾鍾意佢哋嘅鴛鴦色白糯米 X 黑糯米,一次過試到兩款糯米嘅分別

椰汁冰 ❤️ ($33) / 龍眼冰 ❤️ ($33)
飲品因為口痕最後都係嗌咗兩杯,龍眼冰還可以,椰汁冰偏甜。而且所謂嘅冰並唔系沙冰只係普通冰塊,唔系咁抵飲
用餐优惠
試食活動
泰式沙嗲
冬蔭功鮮蝦湯
青咖哩雞
因為一陣要睇戲,所以今晚同男朋友黎泰屋食個early dinner~ 我地上到黎只係6點,時間尚早,餐廳內客人不多。早食飯最大好處係唔洗等位,唔洗同人迫,所以我地好快就被安排入座了🥳👏🏼👏🏼餐廳環境:裝修新蔟,望落去乾淨企理。天花板造得好靚,燈光柔和,枱與枱之間留有空隙,唔會好逼我地被安排坐梳化位,好舒服😚冬蔭公鮮蝦湯 (S) $88冬蔭公湯可選大/細,細的冬蔭公湯係二人份量,我地兩個人叫細岩岩好。冬蔭公湯材料好多,有兩隻大頭蝦、菇🍄同其他蔬菜🥬。湯底香茅味好重,亦集合左甜、酸、辣、香的四重味道。天氣凍,飲碗暖湯暖暖身最正飛天通菜 $72飛天通菜係我飛佛,每次食泰菜必叫❣️通菜好大碟,份量非常多👍🏼 師傅炒得好香,好有鑊氣,可惜係唔太辣😳農夫包咖哩軟殻蟹 $208咖啡軟殻蟹最為出色!原個農夫包上黃咖哩同軟殻蟹,份量係非常之多😱😱😱 黃咖哩配上蛋花味道十分相配,唔會過甜,帶出少少辣味。軟殻蟹食得出是新鮮炸起,並非預先炸好,入口時外層炸漿香脆,即使過左一段時間再食都不會太淋,甚為出色。而農夫包則較為失望,因為無焗過,只係單單切開倒入配料而已,建議可以係中間挖空的部分搽上牛油蒜蓉,焗後

餐廳環境:
我地被安排坐梳化位,好舒服😚

冬蔭公鮮蝦湯 (S) $88

飛天通菜 $72

農夫包咖哩軟殻蟹 $208
咖啡軟殻蟹最為出色
而農夫包則較為失望,因為無焗過,只係單單切開倒入配料而已,建議可以係中間挖空的部分搽上牛油蒜蓉,焗後先倒入咖哩,定必更脆更香,更令人食慾大增😻😻😻

菠蘿沙冰🍍 $38
芒果沙冰🥭 $38

2019-01-05 60 浏览
家人生日飯,晚餐篇去到食泰國菜,當然要飲泰象啤啦!串燒牛好香,肉都算厚有口感,又嫩又多汁,而且個沙嗲醬要讚,好味道而個小食拼盤,魚餅同蝦餅都好好食,魚餅好香,蝦餅QQ, 雞翼春卷我無食,但大家都話ok 泰式刺身蝦,個賣相已經好like, 食落好新鮮,汁好味好豐富雖然我唔係好食得辣,所以覺得個汁好辣,但次次都要食,哈哈。咖哩軟殼蟹麵包,軟殼蟹脆而且吸了咖哩汁好味,咖哩汁唔辣好香,麵包好食,成個俾我地食哂泰式燒雞都好食,味道ok, 無血水。炒椰菜苗好嫩,好有鑊氣,好食這間餐廳份量對眼,味道好,性價比高,所以都食過兩次啦,一定會再Encore
家人生日飯,晚餐篇
去到食泰國菜,當然要飲泰象啤啦!

雖然我唔係好食得辣,所以覺得個汁好辣,但次次都要食,哈哈。

泰式燒雞都好食,味道ok, 無血水。

炒椰菜苗好嫩,好有鑊氣,好食

2018-06-17
1K
2019-01-03 79 浏览
昨晚同朋友去食快飯因為趕時間入上水,我就同朋友揀了去貼近火車站的天橋,旺角彌敦道726號大廈2樓「泰屋」,諗住食一個簡單便飯就馬上搭車去上水。時間應該比較夜,因為已經是晚上8點幾差不多9點,餐廳的人數也算多,有坐滿一半餐廳的,而且坐位都舒適,沒有擡貼擡情況。好了order了 冬陰公海鮮湯檬粉及蜜糖雞中雞,等了半小時職員才發現漏了單,隨即馬上再落單,等了5分鐘食物終於上檯,初初好期待的湯粉及雞翼隨著落漏單已減退了。先講冬陰公海鮮湯檬粉,冬陰公湯味香濃,酸味十足,而海鮮及檬粉份量也多,價錢是$78也算合理。至於蜜糖雞中翼,蜜糖都夠甜而不太乾,雞中翼肉質就一般,不夠滑溜,味道也算可以。

2019-01-01 916 浏览
中意食泰國野既朋友仔可以留意下🤓#醃肉碎生菜包🥬肉碎份量好多,少少🌶但唔太中意佢有陣唔知咩調味。。(泰國調味料?!)知道既朋友仔記得留言話我知🙏🏻🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋(五分最高)。#原個菠蘿海鮮炒飯🍍有好多料,八爪魚🐙(無味)、青口(少少量)、菠蘿粒(甜👍)、提子粒...本身諗緊提子粒加炒飯既味會唔會好奇怪,但都可以接受🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋(五分最高)。#飛天通菜好重蝦醬味,重口味👍通菜好正,食唔停口🧡🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋😋😋😋(五分最高)。#豬頸肉份量非常多,醃得好入味👍個醬汁好配搭👍🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋😋😋😋(五分最高)。#串燒(牛&🐔)牛肉好多汁juicy,夠重口味,加埋黃色既醬汁更美味🤤🐔唔會太「鞋 」👍🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋😋😋😋(五分最高)。#椰汁冰🥥太甜,但重椰子味,唔會好稀飲得出唔係溝水🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋😋(五分最高)
中意食泰國野既朋友仔可以留意下🤓

#醃肉碎生菜包🥬
肉碎份量好多,少少🌶
但唔太中意佢有陣唔知咩調味。。(泰國調味料?!)
知道既朋友仔記得留言話我知🙏🏻
🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋(五分最高)

#原個菠蘿海鮮炒飯🍍
🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋(五分最高)

#飛天通菜
好重蝦醬味,重口味👍通菜好正,食唔停口🧡

#豬頸肉
份量非常多,醃得好入味👍個醬汁好配搭👍
🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋😋😋😋(五分最高)

#串燒(牛&🐔)
牛肉好多汁juicy,夠重口味,加埋黃色既醬汁更美味🤤
🐔唔會太「鞋 」👍

#椰汁冰🥥
太甜,但重椰子味,唔會好稀飲得出唔係溝水
🙆🏻‍♀️好味指數:😋😋😋(五分最高)

2018-12-31 83 浏览
做節太多人食中菜,我地就去食泰菜 旺角地點方便,一早book左位。6點半左右去到無咩人,可能太早吧!我地叫左細雙拼拼盆-蝦餅及春卷$82-蝦餅唔彈牙偏林,無咩蝦味,唔算新鮮但脆;春卷脆,味道正常!冬蔭公蝦湯(細)$88-足料,飲落都正常,唔算好辣,蝦都算爽口。諗住清清地叫個炒什菜$72-點知味道偏咸,椰菜為主,唔係幾好食青檸爐魚$178-呢個熱辣辣新鮮,魚唔算腥,味道唔錯,肉質都食得出係新鮮青咖哩豬$82-豬肉都多,味道唔錯,再加左2客蒜蓉包就perfect!食物正常,唔算好好食,一般。
做節太多人食中菜,我地就去食泰菜
細拼盤

冬蔭公鮮蝦湯

炒什菜

青檸爐魚

青咖哩豬

食物正常,唔算好好食,一般。
青檸爐魚
青咖哩豬
2018-12-31 59 浏览
今日訓到自然醒,就同男朋友去街食個lunch。。聖誕假期條街都人山人海,好多餐廳都要排隊。上網搵下有咩好食,見到係彌敦道726號呢度成幢大廈都係食,而且坐得舒服吾多人就行過泥望下啦。。。就俾呢間泰國菜吸引左,價錢合理又免加一就上去食下啦。。餐廳係二樓,得兩部𨋢,所以決定行樓梯上去!泰屋係自己成層既。地方吾算好大。但環境清靜,吾算好多人。裝修都有泰國風味,幾有特色。。午餐既選擇👇🏻👇🏻👇🏻點完餐,服務員會拎每人一碗冬蔭公湯。個男仔仲話,天氣凍,飲碗湯暖下身。好窩心個冬蔭公湯無賣相,但酸辣適中,又吾會好重香茅味!飲完暖笠笠!讚👍🏻午餐我地揀左泰式炒金邊粉:一上枱嗅到已經好香,啲金邊粉炒到有小小燶,入面材料有蕃茄蛋,好好食!好似攪爛左蕃茄蓉炒甘,好食好特別!仲有雞肉芽菜等等配料。成個金邊粉都好開胃。。辣椒膏雞粒炒飯:個飯炒到粒粒分明,一啲就吾濕。不過材料就少啲。得幾粒雞。什豆。雖然係有用辣椒膏。但吾會好辣,反而好香!好欣賞廚師炒既飯,真係一粒粒!讚👍🏻我地加左份酸辣鳯爪沙律🥗,好似午餐加18蚊有一份。入面有洋蔥,菜,蘿蔔絲等等。沙律就較普通。個汁一般。當開胃前菜食下都可以既。。提一提,呢度奶

裝修都有泰國風味,幾有特色。。

午餐既選擇👇🏻👇🏻👇🏻

午餐我地揀左泰式炒金邊粉:

辣椒膏雞粒炒飯:

提一提,呢度奶茶係泰式奶茶☕️橙橙地色,好香錫蘭紅茶味咖。。

呢間小店,雖然吾顯眼,但食物都用心制作,而且服務員,有個高大既男仔真係好nice,又有禮貌。。如果想靜靜地坐下又食到泰國風味食物。呢度值得一試😊
2018-12-30
2018-12-28 61 浏览
唔知大家多唔多去旺角726呢棟大廈 其實都好多美食隱藏在此👇🏻馬拉盞炒泰國椰菜苗 超大碟 椰菜苗爽脆 唔會太鹹太辣👇🏻泰式串燒 豬/牛/雞可選其中兩款 我地揀左牛和雞 沙爹好味 牛和雞都肉質鮮嫩 唔會"鞋"👇🏻芒果沙冰 超香甜
唔知大家多唔多去旺角726呢棟大廈 其實都好多美食隱藏在此

👇🏻馬拉盞炒泰國椰菜苗 超大碟 椰菜苗爽脆 唔會太鹹太辣

👇🏻芒果沙冰 超香甜
2018-12-27 71 浏览
今日去咗食一間喺旺角好隱蔽嘅泰國菜雖然好隱蔽但係都好多人黎食,就喺旺角地鐵站隔離嘅一棟大廈, 搭lift上去2樓就有泰國菜食啦我哋兩個人都唔係食好多嘢所以就求其叫咗啲嘢食平時食泰國菜都唔會特別對串燒有期望嘅,不過佢呢度個串燒我揀咗雞同埋牛,我諗佢應該係新鮮笑出黎嘅,因為呢份全消都等左差唔多20分鐘,唔會太老,火候控制得幾好,而且仲燒得好香去食泰國菜我一定會叫嘅就一定係魚,用咩整返我都唔係好介意,不過冇食嗰條魚就好似冇食泰國菜咁,今日冇烏頭所以食鱸魚,肉質好好,好甜,不過稍為要比少少意見嘅就係佢真係落咗好多蒜
今日去咗食一間喺旺角好隱蔽嘅泰國菜
我哋兩個人都唔係食好多嘢所以就求其叫咗啲嘢食

2018-12-26 65 浏览
之前有篇食評講過,彌敦道726係好多好野食既,今次黎到就揀左喱間泰國野試下。平日6:30上到去,見到好多空位,但竟然要等位?!原因係真係好多人卜左位好彩兩個人都仲有位。開始時係上圖咁,食左半個鐘7點就變左下圖。閒日都咁多人,似乎口啤唔差wor!我地兩個人食唔得多,叫左個生菜包、椰汁海鮮炒飯、沙嗲同椰青。沙嗲好味,雞肉最好,唔洗點汁都夠做生菜包係成餐飯既亮點,肉碎少少辣但唔會有d怪味,亦都唔會太碎太細粒,生菜都新鮮。喱樣睇落簡單既野,其實成日中伏,喱間就做得幾好原盅椰汁海鮮炒飯平時成日食菠蘿海鮮炒飯,轉下口味試下其他。椰汁唔會太甜,食落好有椰香,如果多d海鮮就更好喱間泰菜其實仲有好多招牌菜,下次又係要encore,不過最好卜位先!
原因係真係好多人卜左位
好彩兩個人都仲有位。

開始時係上圖咁,食左半個鐘7點就變左下圖。
閒日都咁多人,似乎口啤唔差wor!

沙嗲好味,雞肉最好,唔洗點汁都夠做

喱樣睇落簡單既野,其實成日中伏,喱間就做得幾好

原盅椰汁海鮮炒飯

2018-12-20
2018-12-24 41 浏览
琴晚唔知食咩好,唔想諗,一於就去返食過幾次嘅 #泰屋 食個便飯其實之前都嚟食過幾次,貪佢地點就腳 (彌敦道),同埋食物質素keep住都唔錯今次就食咗個泰式濕炒雞肉河,同埋馬拉盞炒通菜睇圖都見到個河粉好足料,啲餸嘅份量係遠遠多過啲河粉,所以完全唔怕食到最後會無哂餸🤤 河粉係粗身嘅,份量比平時其它餐廳少,咁先好☺️ 唔駛食河粉食到飽,試唔到其它餸馬拉盞通菜炒得好入味,成碟菜都好嫩, 兩個人食,話咁快就清哂碟菜👍🏻
今次就食咗個泰式濕炒雞肉河,同埋馬拉盞炒通菜