2019-12-31 159 浏览
之前已經同朋友食過泰妹嫁啦,覺得幾好食,咁今次就食過返尋味,帶埋屋企人去食。一開始就先點一啲惹味既小食開下胃,蝦餅有六大件,件件都好足料,食落唔會成口都係炸粉,配埋泰式辣醬,甜甜酸酸辣辣既味道都齊全,相當開胃。另外生菜包亦係另一泰國岀名小菜,肉碎既份量相當多,而生菜既份量就相對地少啦,希望可以多幾塊生菜,如果唔係淨返既肉碎就只能送飯啦😂肉碎既味道就偏辣一點,如果鍾意食辣既朋友就應該會幾鍾意,不過唔食得辣既就可能要事先叫定少辣啦。而主食就點左海蝦粉絲煲同埋豆腐肉碎粉絲湯。海蝦粉絲煲就咁睇張相都已經好吸引,大大隻海蝦加上已經入曬味既粉絲,已經係最好既配搭。而豆腐肉碎粉絲湯就係玉子豆腐再配上蔬菜湯,好鮮甜,為整餐比較重口味少少去中和一下,正

而主食就點左海蝦粉絲煲同埋豆腐肉碎粉絲湯。

2019-12-31 81 浏览
一家人齊齊整整就想去食下泰國嘢,但係天水圍食好味泰國菜既地方唔多,好彩都仲有位於銀座既泰妹。餐廳佈置光孟,環境亦非常乾淨舒適。頭盤小食就點左春卷同蝦餅,兩個都好好食,春卷就好多料,啖啖都係料。而蝦餅就都係啖啖肉,炸粉唔算厚。都係相當推介👍🏻而泰國菜都必備既馬拉盞炒通菜,泰妹當然都有,佢地既通菜唔會老,而且馬拉盞既味道亦相當惹味,少少辣又唔會過辣,貼近香港人既口味。最後就係泰式海蝦粉絲煲,一睇就知非常豐富,有兩隻大海蝦開邊,又多膏又多肉。而粉絲份量亦好多,入晒味,食完唔洗叫飯,已經飽到上心口😂
餐廳佈置光孟,環境亦非常乾淨舒適。

2019-12-19
2019-12-23 112 浏览
最近比較少周圍去覓食,見嘉湖銀座商場改裝後又靚左又多野食左。今次就食呢個泰妹,平日不算多人, 地方好坐。餐牌內容大同小異, 亦有同九龍城的泰國餐廳一樣 有鹽燒鰂魚, 這個是我最愛。魚肉又香 又滑, 燒得剛剛好, 點埋個甜酸辣汁, 簡直可以一個人食兩條。生菜包 仍保留到肉汁,屬微辣,生菜都是新鮮鮮甜爽脆, 沒有破損, 不錯!這個咖喱是豬頸肉紅咖喱,分量相當多豬頸肉食極都食不完有好多配料蔬菜,咖喱偏甜不辣,配埋佢個蒜蓉包,真是停不了口。菠蘿炒飯,有少許咖喱粉香料味,海鮮材料很多裏面有腰果肉鬆提子乾和三色豆, 整個飯口感變得很豐富有層次,食得好滿足最後論裝潢,呢個價錢絕對化算,坐得舒服,親切服務,值得我為佢食低留個記錄。

2019-12-22 103 浏览
今天,四大一小吃了六百幾,食物不過不失。但服務真係唔得。第一:叫極無人理:尤其藍色衫兩個男經理🙄🙄,扮見唔到咁。第二:食物黎齊,但沒有一杯水,叫到個男經理,佢話好,之後仍無水飲,但見隔離枱坐底個個有杯水,最後小職員倒水,但五個人比四杯水🙄🙄。第三:叫了湯,點完火,湯都滾好耐,仍然無碗,我們納悶用碟點飲,而且回到第一點,叫極無人理。我是為了這間店開openrice戶口,中伏一次無下次,最後經理出理叫我地點甜品食,sorry,咁既服務唔會想再比$你地賺。
今天,四大一小吃了六百幾,食物不過不失。但服務真係唔得。
第一:叫極無人理:尤其藍色衫兩個男經理🙄🙄,扮見唔到咁。

2019-12-07 184 浏览
很久沒有來吃飯喇 這次帶家人來食個晚餐吧看到餐牌轉變了 看看菜單發現菜式有所不同我們決定點幾個小食 再來多個蒜蓉包呢😋😋·層層疊蒜蓉包 HKD$38 ·泰妹無骨海南雞(半隻) HKD$88 ·泰式炒青口 HKD$88 ·冬陰公雞翼 HKD$38 ·泰國椰青 HKD$38 ·珍多冰 HKD$28 食物素質依舊不變挻不錯 海南雞肉質鮮嫰很好吃靜靜最喜歡食雞🙈 所以點了一份冬陰公雞翼🤤🤤味道很香但不太辣 很配合香港人的味道挻不錯耶青口很新鮮帶微微辣味 最後再食個香口的蒜蓉包~這家的飲品材料挻多 家人很喜歡飲珍多冰也點了配料挻有咬感 飲到香濃的椰汁味 這家近我會再來
很久沒有來吃飯喇 這次帶家人來食個晚餐吧

·珍多冰 HKD$28

食物素質依舊不變挻不錯 海南雞肉質鮮嫰很好吃
靜靜最喜歡食雞🙈 所以點了一份冬陰公雞翼🤤🤤
味道很香但不太辣 很配合香港人的味道挻不錯耶
青口很新鮮帶微微辣味 最後再食個香口的蒜蓉包~

這家的飲品材料挻多 家人很喜歡飲珍多冰也點了
配料挻有咬感 飲到香濃的椰汁味 這家近我會再來[调皮]

2019-12-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-11-25 167 浏览
原本約咗朋友去天水圍另一間餐廳食,但係因為等位泰萊所以決定轉場,試試銀座呢間新嘅泰國餐廳~~食泰國嘢,唔少得呢幾樣😋 炒通菜、菠蘿炒飯、咖喱火山包、冬陰公湯。個湯比我想像中正!因為我本身麻麻地冬陰公味,同埋唔食辣,但係呢個湯味道做得剛剛好,少少酸少少辣,仲越飲越想飲😍!不過鍾意食辣嘅朋友就可能覺得唔夠啦🙈炒飯同炒菜都正正常常,味道不過不失。想講下個蛋花黃咖喱軟殼蟹火山包,好欣賞佢啲咖喱入面撈左蛋花,令到啲汁唔使咁稀,而且咖喱味都做得好好!😍 又係唔會太辣,點麵包食非常之正!朋友叫咗個椰青,好大個,又薄皮又多水!但係我就叫咗杯泰式奶茶,味道有點淡,呢樣有啲失望😟

炒飯同炒菜都正正常常,味道不過不失。

朋友叫咗個椰青,好大個,又薄皮又多水!
但係我就叫咗杯泰式奶茶,味道有點淡,呢樣有啲失望😟
菠蘿炒飯
冬陰公湯
蛋花黃咖喱軟殼蟹火山包
2019-11-23
菠蘿炒飯
冬陰公湯
蛋花黃咖喱軟殼蟹火山包
2019-11-15 154 浏览
今日去咗天水圍接個女,順便系附近食埋晚飯先返屋企,知道嘉湖銀座商場入面有好多嘢食,見到一間泰國菜名叫泰妹,見到個餐牌都非常吸引,所以就入咗去試下。酸辣去骨鳳爪沙律:啖啖肉,冇晒骨的鳳爪,酸辣到剛剛好,有洋蔥,香茅,辣椒等等,非常開胃嘅前菜。層層碟蒜蓉包:好軟熟嘅蒜蓉包,大量牛油蒜蓉,非常香口,無需點任何野已經足夠。香茅雞翼:出面好乾身,入邊仲好多汁,帶點微辣,香茅味好重,有泰國feel。原隻菠蘿海鮮炒飯;睇賣相已經好吸引,依個菜非常啱小朋友食,因為唔辣,飯粒炒到乾身,材料都非常之多,海鮮亦都很新鮮。建議大家多啲人嚟食,因為份量都幾大碟,如果多啲人食可以乜都試吓,同埋記得book位,因為都好多人食。

酸辣去骨鳳爪沙律:

層層碟蒜蓉包:

香茅雞翼:

原隻菠蘿海鮮炒飯;

2019-09-15
2019-11-11 161 浏览
今日特登约咗朋友去天水圍置富商埸走一走,全因呢個商場新裝修過,過黎搵搵有咩好食先。呢度唔知系咪岩岩裝修完畢,所以感覺環境地方很整齊潔淨,坐又坐舒服,先上既系馬拉盞炒通菜黎開一開胃,炒通菜都唔算乾身,有獲氣幾唔錯。見隔離枱個菠蘿海鮮炒飯賣相唔錯,於是嗌左個兩份食,炒飯配有炒蛋,蜆肉同蝦肉,提子乾,肉鬆同菠蘿,味道甜甜地,都幾開胃,兩個人食都嫌唔夠。最後我地點左杯珍多冰,飲品中有綠色的啫喱,口感清新。椰汁味重,甜度適中,中和辣味一流。
馬拉盞炒通菜
原隻菠蘿海鮮炒飯
泰式海鮮炒河粉

2019-11-05
馬拉盞炒通菜
原隻菠蘿海鮮炒飯
泰式海鮮炒河粉
2019-11-09 112 浏览
每次去百佳望到樓下有間好多pattern 既門口,吸引著我的視線,見到大大隻寫泰妹,傻都知係食泰國野啦。買完野就行入去食個lunch。見佢寫十月午餐,唔知係咪每個月都會唔同呢🤔泰式豬脾湯河set lunch, 跟餐就免費飲品,特飲另加錢,我當然叫咗泰式奶茶,同正宗相比,無咁甜比較適合翻香港人口味。豬脾夠晒淋,口感十分好, 肥瘦適中, 無食落去一大片肥膏既感覺。泰式蝦炒金邊粉,食泰國嘢點可以唔點金邊粉,泰式炒金邊粉集甜、酸、鹹於一體,偶然少少偏甜,層次較豐富既一道菜,配幾隻爽口大蝦🍤。lunch time 價黎講正常
見佢寫十月午餐,唔知係咪每個月都會唔同呢🤔

2019-10-13
2019-11-04 83 浏览
天水圍嘉湖置富商場近期經過全新裝修, 裏面開咗一間唔錯嘅泰國餐廳《泰妹》。裝修幾靚幾光猛, 而且座位又夠寬敞, 一家大細嚟食飯坐得好舒服。呢度嘅食物種類非常之多, 前菜叫咗一個非常開胃嘅酸辣去骨鳳爪沙律, 去骨鳳爪非常爽脆, 另外調味方面用咗魚露、青檸汁同埋辣椒, 食落酸酸辣辣, 非常之醒胃。泰式生蝦刺身係食泰國菜必點嘅項目,生蝦新鮮, 味道鮮甜, 加埋生蒜片同埋酸辣汁一齊食, 令人份外開胃。呢一個熱辣辣嘅冬蔭海鮮湯非常足料, 裏面有大蝦、青口、魷魚、蟹柳、蕃茄等材料,鮮味滿分。馬拉盞炒通菜, 夠曬惹味, 泰式嘅馬拉盞有如香港嘅蝦膏,帶有咸鮮, 令 簡簡單單嘅炒通菜生色不少。一個原隻菠蘿海鮮炒飯係今晚嘅亮點, 菠蘿炒飯入面加入咗大量鮮菠蘿,甜度十足。另外亦有多款海鮮配料, 有大大隻嘅蝦同埋青口, 仲有不可或缺嘅肉鬆,飯粒多4乾身飽滿,令人非常滿足。總括嚟講, 呢一間泰妹除咗食物質素唔錯之外, 價錢亦相當之公道。 除咗散叫之外, 仲有二人套餐, 保証大家大飽口福。

2019-10-30 76 浏览
忙裡都要偷嫻之可以食餐好野啦!呢間餐廳裝修好精緻,吸引到我入去試。大多都係卡位,坐得好舒服,光線充足!餐具乾淨,擺位都細緻,令人感覺唔錯。呢到有2個唔同既套餐,分別係2人同4人餐,都抵食!甘當然都有得散叫啦,食物種類同一般既泰國餐廳都大同小異。首先,唔少得既緊係冬蔭公湯啦,2個人食,所以叫左個細既。好足料,好多海鮮,而且都好新鮮,食落係好鮮甜。而個湯底掌握得好,唔會太辣同酸,岩曬我呢啲唔太重口味既人,即刻開胃再黎都係開胃茶,一直都都鍾情泰國鳳爪,意外既係份量好多好大碟,仲要係無骨,食落好方便,酸酸辣辣,食到停唔到!到海南雞啦,叫左半隻,一上碟就吸引,皮薄肉正,肉質好滑,點埋醬再帶岀個弋鮮味,如果用黎送白飯一流!到最後點少得菠蘿炒菜!我最愛,每次食泰國野都要食。呢到係原隻菠蘿炒同上碟,擺碟有心思,2隻青口好似耳仔甘。菠蘿好多甜,再加埋海鮮,所以令到個炒飯更帶岀鮮甜,每次都啖啖飯入口,好滿足!

大多都係卡位,坐得好舒服,光線充足!
餐具乾淨,擺位都細緻,令人感覺唔錯。
呢到有2個唔同既套餐,分別係2人同4人餐,都抵食!
甘當然都有得散叫啦,食物種類同一般既泰國餐廳都大同小異。

2019-10-24
2019-10-24 80 浏览
置富嘉湖商場一期這邊剛剛翻新不久,是夜到來覓食一吓,見這一間泰式餐廳門面色彩繽紛,便入內一試。青檸梳打,青檸梳打冰爽清新,是吃泰國菜解辣的不二之選。酸辣去骨鳳爪沙律,作為一個冷盤小食,最重要是上桌時的溫度,這一點泰妹拿捏得相當準確,味道酸辣開胃,特別喜歡他的香葱量特別多,對於喜歡吃蔥的我,正中下懷。泰式生蝦刺身,生蝦肉質爽口,明顯用上了新鮮的貨色,配合蒜片、辣椒以及魚露,極上的美味。軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹炸得脆身,上桌時沒有多餘的油份,軟糯的米紙卷配合炸得香脆的軟殼蟹,讓口感富有層次。泰式蝦炒金邊粉,炒金邊粉外圍以蛋網包住,賣相美觀,金邊粉是正宗的泰國風味,加上旁邊的花生碎、芽菜與及青檸令風味更佳,酸酸甜甜的,非常開胃。椰子雪糕,椰子味道的雪糕比較少見,椰子味和奶味相互平衡,面頭的少少 toppings 亦見餐廳心思。

青檸梳打,青檸梳打冰爽清新,是吃泰國菜解辣的不二之選。

2019-10-18 91 浏览
銀座新裝修多了好多新的餐廳,今次就試下泰妹這間泰式餐廳。我們兩人叫了2個午餐,都是有跟熱飲的。我們叫了泰式蝦炒金邊粉和泰式雙拼飯(海南雞配泰式豬脾)。 飲品叫了泰式咖啡和香茅青檸薏米水。首先炒金邊粉,上枱熱辣辣,份量和用料也很多。而且粉也不會炒得很硬,很好食。而泰式雙拼飯,雞的肉質很滑,而且也沒有很多脂肪,也提供不同醬料。 而泰式豬脾煮得很淋,很入味。飯是薑黃飯,煮得好入味,配合雞和豬脾一起吃,很好吃,份量很足夠。

2019-10-14 100 浏览
今天和妹妹出外晚餐,吃了餐滋味泰國菜。餐廳寬敞,裝修用色明亮,門口位以百多塊色彩繽粉的圖畫組合,有泰國特色而且很搶眼。苜先上枱的是冬蔭海鮮湯。材料豐富,有2條蟹柳,2隻青口,2隻蝦,還有魷魚和金菇。海鮮和冬蔭功湯十分配搭,提升了海鮮的鮮美。我就特别喜歡吃金菇,因為彈牙又入味。湯底很濃,放了不少香茅,薑片和檸檬葉。味道是辣中帶鹹的,衝擊著味蕾。我點了杯珍多冰,奶白色的飲品中有綠色的啫喱,感覺清新。椰奶香滑,甜度適中,解辣一流。啫喱是班蘭味的,有嚼口。泰式炒青口份量多。青口大大隻。橙紅的醬汁,加上青椒,紅椒,洋葱,西芹等蔬菜,色彩繽粉,十分吸引。醬汁辣中帶甜,青口鮮美,啖啖肉,很美味。香茅雞翼,一份4隻。外皮香口,不會油膩,內裡則肉質滑嫩。海南雞飯,飯粒飽滿,金黄誘人,散發油香。另外加入了乾蒜,增添口感。吃一口飯,不覺油膩,而且有椰香味。雞肉無骨,方便食用。配有3款醬汁,任君選擇。這餐泰國菜滋味濃郁,我尤其喜愛泰式炒青口和海南雞飯。
今天和妹妹出外晚餐,吃了餐滋味泰國菜。

冬蔭海鮮湯

香茅雞翼

香茅雞翼,一份4隻。外皮香口,不會油膩,內裡則肉質滑嫩。
海南雞飯

這餐泰國菜滋味濃郁,我尤其喜愛泰式炒青口和海南雞飯。
2019-10-03
冬蔭海鮮湯
香茅雞翼
2019-10-08 110 浏览
天水圍又多了個翻新的商場(置富嘉湖一期)令整個商場增添新氣象!也進駐了多間食店,今天特意來逛逛街,泰菜於天水圍區是否比較少見到,見到一家充滿著泰國風情小店,感覺身在芭堤雅似的。我們點了三份套餐2:30開始也做下午茶($38-$58)價錢也相當便宜👍🏻冬蔭海鮮湯金邊粉$69紅紅橙橙的湯底充滿冬蔭公香,第一口當然要飲啖湯先,熱騰騰的湯配上兩隻青口丶蟹柳丶鮮魷魚丶草菇番茄仔,這樣足料已經令我流晒口水,酸甜辣味道十分正宗!海南雞飯$64海南雞飯我加了($5轉雞脾)黃姜飯配上大大隻雞脾!雞髀肉質鮮嫩再沾上三種醬汁一起吃,令整個菜式更上一層樓,必叫之選一定要轉雞髀!泰式彩虹粉$42泰式彩虹粉我也是第一次吃,有豬紅丶魷魚丶肉丸丶魚片材料也多,粉紅色的湯底加了一點點紅醋,味道非常特別,我自己再加了一些泰式醬汁,酸酸辣辣增加胃口!酸辣去骨鳳爪沙律$28媽媽非常喜歡吃泰式鳳爪,每次吃泰國菜必吃,今次呢間泰妹真的是吃過這麼多國泰菜得最好食的一間,鳳爪夠酸夠辣又爽囗。配菜都一樣新鮮。讚~我們叫了三杯特色飲品,珍多冰、芒果沙冰丶泰式奶茶,泰式奶茶令我最印象深刻,他採用椰子糖去冲調,椰子糖口感好不會太甜也有淡淡的

冬蔭海鮮湯金邊粉$69

海南雞飯$64

泰式彩虹粉$42

酸辣去骨鳳爪沙律$28

我們叫了三杯特色飲品,珍多冰、芒果沙冰丶泰式奶茶,泰式奶茶令我最印象深刻,他採用椰子糖去冲調,椰子糖口感好不會太甜也有淡淡的香,是我喜歡的味道!