2019-11-04 660 浏览
去旺角行街實會見過既泰國菜,佢個門口未必吸引到你留意,但都算係旺角係一間老店望真啲會見佢有一大盆海南雞係門口玻璃見到,好吸引店內裝修叫做正常,坐位有啲迫既,餐牌係基本泰野都有,海南雞到泰式小菜到泰式湯河串燒咩都有泰妃雞當然要試左海南雞飯先啦,配個例湯青紅蘿蔔煲雞腳,好清好正無味精而好好味,令我更期待個飯,上枱賣相不錯,雞入口真係滑嫩滑有雞味,唔算油,肉質較實有口感係新鮮雞飯就普通,唔太香,淡淡地加左少少辣椒魚露好正,多層次左香茅豬扒湯河配青檸梳打,最驚人係個價,12:30-6pm係$27加$10飲特飲香茅豬扒無咩香茅味,但都幾香脆既,好味湯底唔會太淡有香料有蒜味,不錯青檸梳打酸甜適中,食泰國嘢飲泰式特飲即刻泰左沙爹雞絲湯河配柑桔蜜,賣相好吸引,沙爹甜甜地但都幾惹味好夾到河粉同雞絲,仲要咁既價錢,非常推介要食柑桔蜜就完全唔知發生咩事,無乜味,溝太多水雞沙爹配埋青檸梳打價錢仲要係旺角,絶對係性價比好高既泰菜小店#夜晚黎就會爆晒#如果係我屋企附近有我驚日日食#如果有得添湯就好lu
望真啲會見佢有一大盆海南雞係門口玻璃見到,好吸引

無味精而好好味,令我更期待個飯,上枱賣相不錯,雞入口真係滑
嫩滑有雞味,唔算油,肉質較實有口感係新鮮雞
飯就普通,唔太香,淡淡地加左少少辣椒魚露好正,多層次左

例湯

海南雞

辣椒魚露

加$10飲特飲
香茅豬扒無咩香茅味,但都幾香脆既,好味
湯底唔會太淡有香料有蒜味,不錯
青檸梳打酸甜適中,食泰國嘢飲泰式特飲即刻泰左
沙爹雞絲湯河配柑桔蜜,賣相好吸引,沙爹甜甜地但都幾惹味
好夾到河粉同雞絲,仲要咁既價錢,非常推介要食
柑桔蜜就完全唔知發生咩事,無乜味,溝太多水

香茅豬扒湯河  x  青檸梳打

香茅豬扒

沙爹雞絲湯河

沙爹雞絲

柑桔蜜

沙爹
配埋青檸梳打
價錢
仲要係旺角,絶對係性價比好高既泰菜小店

#夜晚黎就會爆晒
#如果係我屋企附近有我驚日日食
#如果有得添湯就好lu
例湯
海南雞
沙爹雞絲湯河
沙爹雞絲
2019-10-11 146 浏览
初頭體個名就知道哩間店主打菜系食雞噶啦,入到去肯定要點只雞試試噶啦!都幾多人啊,排左一陣隊先至有位,就點左個海南雞飯,好貼心,可以去骨頭,甘就夠曬方便了,只雞都幾嫩滑,不會太肥,好合我心意,仲有淡淡噶油香,真系勁正!
2019-09-21 163 浏览
成日行過呢間餐廳,今日朋友話想食泰國野,仲主動揀埋,哈哈!.19:45 左右入座,剛好有4人位,唔洗搭枱。1. 串燒6串 2雞2牛2豬2. 串燒6串 1雞1牛1雞腎1司華力腸2雞軟骨3. 馬拉盞通菜4. 燒豬頸肉飯.串燒好香口阿 不過同時地都算係咸左D同埋都幾大串,食完兩三串都飽飽地啦.菜就正常發揮啦 我覺得一般菜嚟講都幾難炒得難食.燒豬頸肉飯係白飯+燒豬頸肉如果唔係燒豬頸肉有汁點 白飯都幾難就咁入口燒豬頸肉數量都算多 我地最後仲食唔哂 浪費左.整體嚟講算OK,係有D咸呢方面要留意(我返屋企飲哂成支750ml既水)
19:45 左右入座,剛好有4人位,唔洗搭枱。

1. 串燒6串 2雞2牛2豬
2. 串燒6串 1雞1牛1雞腎1司華力腸2雞軟骨
3. 馬拉盞通菜
4. 燒豬頸肉飯
串燒好香口阿 不過同時地都算係咸左D

同埋都幾大串,食完兩三串都飽飽地啦
菜就正常發揮啦 我覺得一般菜嚟講都幾難炒得難食

燒豬頸肉飯係白飯+燒豬頸肉

如果唔係燒豬頸肉有汁點 白飯都幾難就咁入口
燒豬頸肉數量都算多 我地最後仲食唔哂 浪費左

馬拉盞通菜
2019-09-20
馬拉盞通菜
2019-09-04 272 浏览
海南雞飯有d人話泰國風味好味,有d話正宗係馬來西亞/新加坡;去旅行個時食過泰國、沙巴、新加坡天天 ,我始終覺得香港旺角呢間泰妃雞暫時係最好食嘅❤️❤️❤️每次落旺角,時間許可的話都會專登行過嚟食😅$60 海南雞飯 加凍飲👍抵,啱晒我呢d平民打工仔上枱見到去骨雞肉超足料👍油飯份量又夠,油飯可以食到微微薑味,但唔會太過份,抵讚,雞肉入味得嚟,好滑口😍我真係超欣賞啊,比99分汁料配得好好,有蒜香;奶茶茶味夠👍推薦大家嚟食 *豬手飯都好好味嫁,不過食唔晒,所以無叫😥

每次落旺角,時間許可的話都會專登行過嚟食😅
$60 海南雞飯 加凍飲👍抵,啱晒我呢d平民打工仔

汁料配得好好,有蒜香;奶茶茶味夠👍推薦大家嚟食
*豬手飯都好好味嫁,不過食唔晒,所以無叫😥
2019-09-04 312 浏览
今晚去旺角接男朋友收工食飯☺️☺️, 但由於今日先星期二🥴, 我地個腦都仲未訓醒🧠💤, 所以兜左勁耐都未諗到食咩🤯, 行行下就行到嚟E間泰國菜門口, 見佢出面燒嘅串燒幾吸引咁, 就入左去食😋😂餐牌上嘅菜式大致上同其他泰國餐廳差唔多, 佢亦都有提供唔同類型嘅套餐比你揀🤔🤔 由於頭先都行到少少餓所以好多野都想食, 最後我地叫左個二人餐😆😆, 佢有得揀扎肉/豬頸肉/鳳爪沙律🥗, 冬陰功/椰汁雞湯🍲, 炒椰菜/通菜/芽菜/芥蘭/什菜🥬, 春卷+蝦餅🦐+串燒🍢(各兩件), 泰妃海南雞飯🐔🍛, 同兩杯泰式特飲🍹上菜速度都幾快, 十分鐘內已經上哂枱, 碟碟都有番咁上下大碟🤔🤔👍🏻👍🏻冬陰功湯🥣, 大約可以分到3小碗, 味道夠酸夠辣, 都有大約6隻🦐, 蝦肉唔霉, 味道唔錯, 幾開胃😊咸魚炒芥蘭🧂🐟🥬, 炒得唔老, 芥蘭幾爽脆豬頸肉沙律🐷🥗, 豬頸肉同沙律菜之中, 豬頸肉比例上都算多, 而且幾大塊, 味道又唔錯, 配埋酸酸辣辣嘅醬汁, 又係一個幾開胃嘅頭盤😋春卷+蝦餅🦐+串燒🍢, e三樣野嚟到嘅時候都幾熱同幾大件, 春卷嘅料都幾多, 但味道略為淡左少少, 蝦餅香脆, 炸皮唔厚, 咬落去啖啖肉😊, 串燒一串

咸魚炒芥蘭🧂🐟🥬, 炒得唔老, 芥蘭幾爽脆

春卷+蝦餅🦐+串燒🍢, e三樣野嚟到嘅時候都幾熱同幾大件, 春卷嘅料都幾多, 但味道略為淡左少少, 蝦餅香脆, 炸皮唔厚, 咬落去啖啖肉😊, 串燒一串雞🐔一串豬🐷, 雞串燒得幾好, 味道唔錯, 雞肉亦唔韌, 豬串肉厚, 有少少油脂, 幾好味😊

泰妃海南雞飯🐔🍛, 雞件幾多, 而且幾滑, 不過個醬有少少酸, 而且個油飯有d飯痴埋左一舊, 相比起其他套餐上嘅菜式略有遜色🤔

泰式特飲🍹, 龍眼冰(左)凍檸樂🍋🥤(右)

總結而言, 食物嘅份量同質素都唔錯, 價錢相宜💵, 二人餐飽肚之選👍🏻👍🏻😊😊😂😂
2019-09-03
2019-08-18 163 浏览
收工都成十點,在旺角搵野食,想食海南雞飯就入左去食,當然有叫海南雞飯,仲有冬蔭公豬扒粉,咸肉炒芥蘭,原先想叫辣肉碎飯 ,點知叫咗蛋肉碎飯,再叫左杯紅豆冰同珍多冰。海南雞d肉好滑,個飯硬度適中,個冬蔭功湯超好味,好好飲呀,有辣又香。個咸肉芥蘭都好味呀。至於個蛋肉碎飯就一般。無咩味啊,珍多冰同紅豆冰都好飲。坐位就一般舒服因為比較多人同埋都要快食,是侍應都一般有禮貌,宵夜係一個好好嘅選擇。兩個人都係食咗二百幾蚊。
2019-06-08 265 浏览
係新寶戲院睇完戲,見肚餓就隨便入左呢間泰國餐廳食野。其實因為經過呢間餐廳既時候,聞到好勁既鑊氣味,覺得d野會好有火侯,所以就被吸引咁入左去食啦~餐牌有好多選擇,可以獨立叫,或者跟套餐。今次就決定叫一個套餐再加小菜。既可以叫到自己想食既野之餘,又可以慳到錢。蝦膏炒飯超!好!食!極度推薦黎呢間餐廳食飯,一定要叫呢個飯!!首先。佢係勁有鑊氣,D飯係炒到粒粒分明,好乾爽。而佢既蝦膏,係勁入味,D汁索晒係飯入面,真係會令你食唔停口!加埋肉鬆同蛋晚雙重加持下,係同朋友搶住食晒佢呀!如果鐘意食炒飯既人,你一定會鍾意!泰式生菜包相比個炒飯。佢既驚豔程度就弱左少少啦。肉既份量係有好多,令到生菜唔夠用。而佢既肉比較多水同多香菜,唔係我偏愛既STYLE。可能食慣左港化左既生菜包,變番正宗泰式口味就唔慣。泰式串燒6串(豬,牛`雞)食泰國野,點可以忘記串燒呢。我地叫左半打!豬牛雞各2串。牛肉串口感有D靭,感覺燒得太耐,要好大力咬先咬得甩。而豬肉同雞肉就正正常常,仲有少許嫩滑既感覺。而醬汁方面,大大加分!感覺沙爹味好重,好惹味,會引唔住瘋狂點醬食!椰汁冰同椰汁涼粉冰食重口味既野,係需要飲料過一過口。我地叫左椰汁冰

泰式生菜包

泰式串燒6串(豬,牛`雞)
泰式串燒(6串)

椰汁冰同椰汁涼粉冰
食重口味既野,係需要飲料過一過口。我地叫左椰汁冰同椰汁涼粉冰,唔會太甜,食完野飲佢地,有種REFRESH既感覺,可以清涼一下。
椰汁冰
椰汁涼粉冰

2個人食左咁多野都只係HK$224!超抵!總體黎講,呢間餐廳價錢抵,野食質素高,尤其蝦膏炒飯!絕對可以再安可!而且都可以試埋其他野食!大推比大家!
2019-03-19
泰式生菜包
泰式串燒(6串)
椰汁涼粉冰
2019-04-30 268 浏览
為食家族又出動,收工係旺角,咁多野揀有時真係唔知食咩好。最後决定食泰國菜,大哥話呢間佢之前食過,話OK,咁我就跟大隊啦。去到坐低,全程大哥話事,我地做細等食就掂啦!泰式無骨鳳爪 , 辣辣地又冇骨,啱我口味。泰式海南雞配油飯 , 我就覺得OK,但唔係話好好食既級數。幾唔算話好嫩口。泰式豬手飯,呢個豬手就好d, 夠入味。又夠淋。椰子雞湯, 香滑,濃郁,好味!馬拉盞炒通菜, 夠鑊氣 又唔算好油。燒豬頸肉, 外脆內嫩,正。 咬落去仲有肉汁!
為食家族又出動,收工係旺角,咁多野揀有時真係唔知食咩好。

去到坐低,全程大哥話事,我地做細等食就掂啦!

泰式無骨鳳爪 , 辣辣地又冇骨,啱我口味。
泰式豬手飯,呢個豬手就好d, 夠入味。又夠淋。
椰子雞湯, 香滑,濃郁,好味!
馬拉盞炒通菜, 夠鑊氣 又唔算好油。
燒豬頸肉, 外脆內嫩,正。 咬落去仲有肉汁!
2019-04-22
2019-04-24 195 浏览
叫左碟炒通菜,竟然有咁高蛋白質的食材附送 — 就係條4-5cm長,手指尾咁粗嘅蟲!並非一般菜蟲!已經唔敢再望下面有無其他佢D兄弟姊妹。“泰妃雞”嘅衛生情況令人震驚,相信舖頭並冇洗菜....竟然咁大條蟲都見唔到仲上埋碟。員工拎碗野過尼又插半隻手指落D湯度。唯一好彩係冇擺入口.....見到真係作嘔,同個樓面講,佢雞咁腳掉左我碟菜,又無拎去話下廚房D人,態度令人失望。希望今晚唔好嘔,好有心理陰影,女朋友差D想喊。

2019-04-24
  • 高蛋白炒通菜
2019-04-08 241 浏览
和情人路過這間餐廳,心血來潮便想吃泰國菜。晚上八點多,排隊的人不多,但還是等了十多分鐘才有位。我們點了冬蔭功湯、泰式炒金邊粉和正宗泰式風味咖喱。飲品有三色冰和泰式青檸菠蘿蜜。食物評分:- 冬蔭功湯 : 4/10 🤮🤮🤮🤮- 泰式炒金邊粉:7/10 😋😋😋😋😋😋😋- 正宗泰式風味咖喱:2/10 🤮🤮唔明點解冬蔭功湯可以咁難飲。無論你煮罐頭定新鮮煮都好,都唔應該會難飲。完全無冬蔭功味,完全唔辣,只覺得非常非常咸🤢至於正宗泰式風味咖喱,揀咗配雞,本身諗住咖喱雞正正路路冇伏啦,點知佢啲雞係海南雞嗰啲雞,舀咗兜咖喱汁就咁放埋一齊,成件事就變咗海南雞再撈咖喱汁咁,食落係非常唔夾,咖喱冇雞味,雞冇咖喱味。金邊粉正路。另一樣使人不惑既係,點解野飲可以難飲。菠蘿蜜難飲到想大叫:「菠耶菠蘿蜜。」

食物評分:
- 冬蔭功湯 : 4/10 🤮🤮🤮🤮
- 泰式炒金邊粉:7/10 😋😋😋😋😋😋😋
- 正宗泰式風味咖喱:2/10 🤮🤮

冬蔭功
正宗泰式風味咖喱(雞)

金邊粉正路。

2019-04-08
用餐优惠
試食活動
Yum
2019-04-01 129 浏览
After shopping, we went to Morokok, which is a Thai place that recently opened. Little did we know that it is HELLA popular omg. I've seen it on instagram and the interior is really nice, so people mainly go there to take pictures haha. We ended up going to this place for Thai food and ordered Set A which includes soup, skewer plate, plate of veggies, Thai salad with pork neck, hanian chicken, and 2 drinks. It was my first time trying the Thai soup and it was kinda sour and spicy, but I liked it. The skewer plate consisted of 2 chicken and 2 pork skewers, and 2 spring rolls. I dipped the skewers into the sauces to give it more flavoring. The yellow sauce had a peanuty flavor which I really liked; the orange sauce was a bit too spicy for me; and the red sauce was sweet-ish. I really liked the pork neck in the salad, but I didnt really like the Thai salad itself 😅. The hainan chicken wasn't bad, but I wish the rice was more flavorful. The set is supposed to be for 2 people, but we couldn't even finish it with 3 haha.
2018-11-19 459 浏览
係旺角行完街去醫肚,見到 “泰妃雞”唔多人排隊,就食呢間啦。記得以前成日排長龍嫁! 去 “泰妃雞” 必定會點海南雞飯 ($58)!! 飯嘅分量好多,啲雞依然係咁好味,好嫩滑,點埋個辣辣地嘅醬汁,好開胃,不過啲飯就唔及以前咁好食,落得太多水,啲飯好淋,同埋痴埋一舊舊!! 呢間係我食過暫時最好味嘅海南雞飯,希望可以keep 返以前嘅水準啦!!“泰妃雞”嘅店鋪好細,坐得有啲迫,有時可能會唔小心撞到後面個食客,所以都係快啲食完就走lu。

2018-11-18 301 浏览
週末晚上八時多在旺角尋食,又不想排隊等位,見這間小店不用等位便直接進內了晚市時間二人入座的假如坐四人位都需要單邊坐二人,位與位之中空間較少,帶著大背包的朋友可能會覺得坐得不太舒適吧肚子餓得很的我倆見menu上每個飯都只需50多元,便隨便點了兩個海南雞飯份量很大!如照片所示,雞的份量多得橫舖整個油飯表面雞的肉質鮮嫩,58元果然超值另外還點了青咖哩豬頸肉飯。青咖哩椰香味濃,送飯一流跟餐送冷熱飲品,要轉泰式特飲都只需加5蚊,cp值極高!

海南雞飯

海南雞飯份量很大!如照片所示,雞的份量多得橫舖整個油飯表面
雞的肉質鮮嫩,58元果然超值

青咖哩豬頸肉飯

另外還點了青咖哩豬頸肉飯。青咖哩椰香味濃,送飯一流

青檸梳打
青檸柑桔蜜

跟餐送冷熱飲品,要轉泰式特飲都只需加5蚊,cp值極高!
2018-11-17
青咖哩豬頸肉飯
  • 青咖哩
2018-10-15 300 浏览
泰紀雞,相信一眾食家朋友都唔會陌生,不過仍然相比未認識佢既後生仔女留意下,多啲人支持,因為我唔想呢啲咁多食既野有一日會因為鋪租而生存唔到。講真,海南雞飯之中,佢都算表表者,仲喺旺角立足左超過20年,今日再食,真係同標題一樣,美味仍舊。價錢公道,平,靚,正。佢地既雞,真係好滑,肉唔鞋,同個汁配合得天衣無縫,老細好好,唔夠汁叫佢比多個都無炸型,飯都好好食,雞油香,唔會咸~泰式炒金邊粉仲有呢味,我去親都會叫,我個人特別喜歡食金邊粉,去食泰國野既地方都會食,佢炒得好濕,啱我口味,配料唔孤寒, 酸酸辣辣,好醒胃👍環境呢,就麻麻架喇,因為都咁多年,不過佢都好努力擴張,之前見佢灣仔有分店,不過無幾耐就結業,無論點我都會繼續支持,希望佢亦保持水準👍

價錢公道,平,靚,正。

泰式炒金邊粉

2018-09-18
2018-09-19 265 浏览
早幾年食過呢間 係確實好味既 味道會將就香港人口味 不太辣 不太酸雖然店子座得不舒服 但去開旺角都會選擇呢間食說真話 幾十蚊個餐 你唔可能要求有好服務但至少....都唔好態度其差...大大力掉低你點既菜...其實...可以溫柔一點但食物方面...好明顯已經唔似以前我點了香茅豬扒飯 來的是一個俾鼻涕一樣既汁覆蓋豬扒豬扒乾柴一樣 完全沒有鬆化感再講米飯 不懂食的...都知道係大陸好劣質既米煮成最後只可以講 最基本的 都唔用心做...難道 要這樣下去嗎?
早幾年食過呢間 係確實好味既
味道會將就香港人口味 不太辣 不太酸
雖然店子座得不舒服
但去開旺角都會選擇呢間食
說真話 幾十蚊個餐 你唔可能要求有好服務
但至少....都唔好態度其差...
大大力掉低你點既菜...其實...可以溫柔一點
但食物方面...好明顯已經唔似以前
我點了香茅豬扒飯
來的是一個俾鼻涕一樣既汁覆蓋豬扒
豬扒乾柴一樣 完全沒有鬆化感
再講米飯
不懂食的...都知道係大陸好劣質既米煮成
最後只可以講 最基本的 都唔用心做...
難道 要這樣下去嗎?

外卖自取