2007-09-23 20 浏览
今日落雨唔想周圍走....所以去波濤食佢o既炭燒牛扒!叫了個3式扒(羊架+薄牛扒+吉列豬扒)及炭燒肉眼扒(其實自己鐘意食西冷多d , 但冇炭燒o既! ) 肉眼扒好香炭燒味, 但肉地如果佢西冷會好d羅! 羊架都仲有"so"味, 自己食唔到! 豬扒ok...d脆漿唔會話好快餐店d質數....好脆! 件薄牛扒好味....個面有d蜜糖味...好野味! d暮條好新蘚好脆! 又多蔬菜及粟米! 好大份! 羅送湯ok 唔會話"稀now now " ! 但忌南瓜湯只有忌味! 個蒜蓉包好脆好味! 個田螺暮蓉好滑醬汁配合得好味! 而個炸蝦好香口! 但d員工服務唔掂! 個門口姐姐仔見妳揮手要求落單都當睇妳唔到! 只有個個做得較耐個個最smart最落力!而隔離張枱個女人就當間餐廳好似街市咁, 大大聲講野, 令人煩躁! 破壞人地d情緒!!!
今日落雨唔想周圍走....所以去波濤食佢o既炭燒牛扒!
2007-08-12 15 浏览
睇完戲,到這兒吃late lunch。波濤肯定比對面維景好!for sure!點了三份茶餐,加兩個小吃,埋單才$133,巳經吃到撐! 炒雞肉烏冬:雖然配料甚少,可幸調味料足,所以尚算好味! 雞翼薯條湯意粉:賣相甚是討好!炸雞翼算幾好肉地,粗薯條亦原肉地,火腿湯意粉以小pot 上碟,幾cutie! 芝士餅雪糕:紐約芝士餅質地係大路行貨,扎實厚地,幾飽肚!配一球香草冰淇淋,係女生至愛!餐飲選了「凍咖啡」、「凍檸茶」、「柑桔檸檬」(另加$8),份量足,味道一般。至於兩份特價換購的小吃「忌廉汁蜆」($12)和「焗田螺薯蓉」($20),都是份量巨形,味道不俗。好肯定,絕對有下次。
點了三份茶餐,加兩個小吃,埋單才$133,巳經吃到撐!
炒雞肉烏冬:雖然配料甚少,可幸調味料足,所以尚算好味!
好肯定,絕對有下次。
2007-07-25 5 浏览
見同事呢幾日愁雲慘霧,真係做同事都覺得不忍。前兩個星期六有節目都照同佢食餐晏,講吓心事先。去到波濤都唔多使等位,於是坐低諗住食餐勁嘅減一減壓。等位嗰陣同事經已對個唔知炭燒豬仔骨定乜鬼非常屬意,於是揀咗個鴛鴦扒,另一同事同我都諗住要吉列黑豚沙律,再叫多個淡咖哩汁煙三文魚意粉。大家見情緒咁高漲,除咗改晒三個湯做酥皮海皇之外,仲要多一兜白汁蜆同一兜田螺薯蓉。啲蜆好迷你,不過啲汁幾好味,真係想撈個白飯。鴛鴦扒係豬仔骨同牛扒,啲骨我覺得仲好食過outback嗰啲。個沙律冇記憶中咁好食,最緊要係冇椰果。失敗。意粉好遲至到,當時都經已飽飽哋。不過好彩得個碟大,入面啲「內涵」三個人每人幾啖分晒。個淡咖哩汁感覺上好似好油咁,同埋啲煙三文魚煙到爛咁滯。啲份量比記憶中大,好彩個薯蓉漏咗單,如果唔係真係搞佢唔掂。凍咖啡依然唔錯,成餐飯都食得大家開開心心。埋單嗰陣見唔夠三舊水所以冇用到匯豐咭用咗compass,到張單再印返出嚟個細路女waitress至話道亨有折。咁啱我用嗰張啫(六份一機會),如果唔係真係蝕。雖然實際上冇嘢幫到佢,不過都希望可以為同事略解鬱結啦。

個沙律冇記憶中咁好食,最緊要係冇椰果。失敗。

雖然實際上冇嘢幫到佢,不過都希望可以為同事略解鬱結啦。
(非会员)
2007-07-19 2 浏览
不嬲都好鍾意食佢地既炭燒牛扒或者豬扒.真係燒得好香好好味.仲有一格格既燒印係上面, 寧舍養眼.雜菜湯夠晒味.伴碟既瓜菜同燒粟米都好正.杯餐飲好大杯.尋晚再去食, 好多waiter都換左, 唔知係咪暑期工呢. 其中有個4眼仔仲扮聽唔到我地叫佢. 佢有個成手都捧住野既同事通知佢時, 佢仲若無其事咁同佢點頭話"知喇" 咁. 隨此之外, 其他野我都好滿意.
不嬲都好鍾意食佢地既炭燒牛扒或者豬扒.
真係燒得好香好好味.
仲有一格格既燒印係上面, 寧舍養眼.
雜菜湯夠晒味.
伴碟既瓜菜同燒粟米都好正.
杯餐飲好大杯.

2007-07-18 6 浏览
尋晚(17-7-2007 Tue)同女性朋友L睇戲前o既晚飯,不過加多個男性朋友J一齊食.原本L話食肯德基,但由於我早到,又經過波濤,睇o左餐牌,我睇中o左$65.00 o既泰式燒雞扖伴素鮑魚薯仔沙律.於是匯合佢o地,商量o左改o黎呢o度食喇.(其實一年前同女性朋友R o黎過唔知食lunch定tea,o個時印象一般)6:25pm左右到來,唔係好多客人,侍應亦上前歡迎及禮貌週週地畀我o地揀位,.我當然係點我早已揀定o既餐喇,我叫J食啲小食同我o地傾偈,於是叫o左個白酒煮蜆(落完order至知原來係叫個餐加$15.00o既小食,都幾抵吖.)L又同上次一樣,跟我叫同一個餐,湯亦一樣. =.=”我o地飲甘筍忌廉湯,好濃,覺得鹹o左少少,不過可以接受.有一細杯仔沙律,內裡有兩隻蝦,清清o地,都OK.J o既煮蜆o黎o左喇,好多忌廉汁,我試o左一粒,唔熱o既,個人覺得忌廉味適中,又唔太稀,不過J食完成碟硯都話冇白酒味,係咪蒸發晒呢?我o地o既主菜o黎喇,賣相好靚(可惜冇帶相機出o黎,不過大致上同下面哨牙珍show出o黎冇咩分別),雞扖亦已切好,真細心,而我都嗅到好香,素飽片都有5-6塊,沙律亦是一
我o地o既主菜o黎喇,賣相好靚(可惜冇帶相機出o黎,不過大致上同下面哨牙珍show出o黎冇咩分別),雞扖亦已切好,真細心,而我都嗅到好香,素飽片都有5-6塊,沙律亦是一大堆的.此時奇怪,頭先唔係已經有沙律lu咩?睇返餐牌,啊,原來頭先o個個係蝦仔沙律.好喇,開餐!
先食素鮑魚片,好食啊,好似真鮑,有啲鮑魚味.
燒雞,都係有提子乾o係上面,食落少少辣同甜,原來有啲泰式酸辣汁o係上面,皮亦好香脆.之後發現有四份一個檸檬o係o度,於是o即檸汁上去,咁就中和o左啲辣味,幾好食.
如相中一樣,沙律面有同側邊都有好多生鮮生果,沙律入面就係好淋o既薯仔同雜果,都OK o既.
不過我o既餐飲凍檸水就麻麻,唔夠冰,攪到杯飲品係暖o既.
最後我o地食唔晒啲沙律.
1.有隻小昆蟲飛o黎飛去.
2.好似較高級o既唔知係咪經理,態度反而唔及啲細o既,埋單時係佢拎張單o黎,佢只係掉低就行o左去,唔係幾掂.服務本應可以攞滿分,但因為咁就扣一分.
但綜觀呢o度都唔錯,下次有機會會再o黎

2007-07-18
同老公兩個人黎食晚餐, 頭盤芒果蝦沙律, ok啦, 蒜蓉包好好味, 包身脆又香蒜蓉味我老公叫佐帶子xx西冷扒, 都ok既, d薯格仔好油唔脆我既蜜桃素鮑片咖哩雞扒, 塊雞扒好香咖哩味, 面頭有d乾提子粒, 但好油, 味道都ok既, 沙律份量好多, 食唔到六分一, 整體上都係ok, 唔知點解, 俾唔到笑面, 只覺得ok最後加佐個焦糖燉蛋, 個樣同張相完全唔同, 同埋唔好食囉

我老公叫佐帶子xx西冷扒, 都ok既, d薯格仔好油唔脆

最後加佐個焦糖燉蛋, 個樣同張相完全唔同, 同埋唔好食囉

2007-06-24 5 浏览
今日同左兩個公司gz 同事,一行四個人左去食lunch諗住佢黎hk 咪食d好少少gei野..見入面好似幾靚咁...2男2女..所以只叫左3份set...一份燒豬骨$88 - 好大份一個人真係好難食得曬..好香口..如果d燒汁再多d 蜜糖仲好蜆肉闊面$4x - ok 啦set + $20 薯蓉田螺- 都ok啦咖哩牛腩飯$4x - 咖哩一上時已經好香..真係唔錯四個人都係剛剛食得曬...希望個同事滿滿意呢餐飯啦
今日同左兩個公司gz 同事,一行四個人左去食lunch

2男2女..所以只叫左3份set...

蜆肉闊面$4x - ok 啦

set + $20 薯蓉田螺- 都ok啦

咖哩牛腩飯$4x - 咖哩一上時已經好香..真係唔錯

四個人都係剛剛食得曬...

希望個同事滿滿意呢餐飯啦
2007-06-18 7 浏览
其實美食真的很好,可以令人心情放鬆下來,想少很多東西。 吃一頓午餐,想想要點那個主菜好,要選甚麼湯,要怎麼的飲料,冷或熱;然後,再想一想食物幾時來呢,等等,間接的幫助我轉移視線。 也記食物吧! 餐湯餐包太普通,不在此提,說說主菜罷。上次與同事來午餐,來看到吉列黑豚拼鮮果沙律好像很好吃的樣子,今次便點了試,真的不錯呢:吉列黑豚外脆、內裡的豚肉還很嫩,並保留了肉汁及鮮味,好吃!伴碟的鮮果沙律也甜美豐富,只是薯仔有點太多,吃來較飽滯。餐後一杯熱茶,熱暖腸胃,並提供精神去應付是日下午繁忙的工作。 要感恩的!
其實美食真的很好,可以令人心情放鬆下來,想少很多東西。

也記食物吧!

要感恩的!
2007-04-27 4 浏览
以前喺山返工,間唔中會落山搵食,好多時都會嚟呢間,因為食過唔錯。自從入屯門走咗轉之後,雖然而家喺葵興返工,但係都只係再嚟過一次。聽人講啲嘢渣咗,不過我上次食過都覺得唔差吖。自己最鍾意食係個吉列豬柳沙律,如果唔係好肚餓,我覺得食晒成碟都夠。個豬柳(我都唔知同豬扒有乜分別…)炸得好脆好香口,食落唔乾,而沙律就冇乜特別,不過有我鍾意嘅椰果,食落多啲口感。嚟親都會飲凍咖啡。唔算靚啡但係起碼比茶餐廳嗰啲好。見到早餐好多選擇,不過都好難就到時間嚟試。大部份食肆都要過某個額至有得簽咭平,我又唔覺得有問題。老奉俾優先你咩。雖然價錢唔平,但係呢頭咁多人爭食,西餐嚟講呢間我覺得算食得過。起碼好過佢對面嗰間…

嚟親都會飲凍咖啡。唔算靚啡但係起碼比茶餐廳嗰啲好。

見到早餐好多選擇,不過都好難就到時間嚟試。

2007-04-26 4 浏览
這間cafe實在太令我失望了! 在葵芳那間波濤餐廳, 看外表裝修環境都不錯, 下午茶價錢也不算貴~ 食物的份量都ok,基本上我覺得是一間不錯的cafe但係這間cafe令我失望的地方就係, 他們反應十分遲鈍, 例如我故意飲完一杯水,我試他們會否自動自覺過來倒水比我, 但係由叫食物到埋單一直都冇人倒水比我; 其次就係他們冇禮貌, 例如他們不會叫人一句歡迎光臨,埋單連最基本禮貌多謝都唔講, 比小費他們, 他們都係連一句多謝都冇講~ Too bad !!

2007-04-15 9 浏览
今晚又去食佢\\\地ge晚餐\\\,都唔係第一次食喇,不過,我發現佢\\\地真係差左好好好多!好失望,我決定bad list 左佢\\\!以後唔會再去年!!我地兩個人叫了一個$118的套餐\\\,好快咁上左兩個加了茄汁黃豆的雜菜湯之後,我地套餐\\\o個2個主菜,一個飯,一個麪,我地等左超過15分鐘都唔o黎,叫個侍應去催下廚房,佢\\\竟然俾面色我地睇,之後我地都仲要等多至少10分鐘,d野食先o黎......唉,個咖哩海鮮飯好難食,好淡,d蝦好似營養不良咁,好細,好淋.....我地放棄了不吃......而個麫都可以接受ge,不過,唔可以叫好好味law~好普通.....到最後,有個好後生的女侍應,好踇氣咁收碟,發出好多聲響.....咁唔想做就咪做!仲有....呢間野食少過$150,係唔俾簽咭ga....呢個咩道理啊....想要多d tips 的cheap cheap 方法...
2007-04-07 8 浏览
一直都好想食呢間野,但以前呢間野唔比食煙,所以一直都冇try過,不過而家間間都唔比食煙,果日又同個fd禁啱經過,咪食下囉...但其實冇咩特別,唔係想像中咁囉,d野都係普通水準姐..所以收呢個$就好似貴左d值得一提就係佢個頭盤唔記得咩咩海鮮好腥,好唔新鮮

值得一提就係佢個頭盤唔記得咩咩海鮮好腥,好唔新鮮
2007-02-24 5 浏览
初五朝早考完試, 同男友去爺爺麻麻度拜年前, 醫左個肚先. 未試過係新都會食野, 行左好耐終於決定食呢間.門口有當天set lunch的menu, 入到去有其他menu, 心大心細, 問waitress拎set lunch的menu, 佢話得門口有, 要自己行去門口睇... 心諗, 唔係卦! 不過waitress都即時講有邊3個set, 算啦.同男友每人要個set(平好多). 我果個係咩咩磨菇蝦炒扁意粉. 男友果個係炭燒薄牛扒跟飯. set lunch加$2可以有埋餐湯同餐飽.餐湯我地揀左羅宋湯. d味勁怪! 飲過最難飲的羅宋湯. 個餐包唔係我鍾意果種. 唔掂!我個扁意粉都ok, 幾好. 男友個所謂的炭燒薄牛扒就認真麻麻啦. 餐飲分別叫左熱奶茶同凍檸茶. 冇咩特別啦.service一般. 得一個waitress比較醒目, 其他仲係妹妹仔.個餐$28, 加埋果$2都係$30. 不過要加一.但都係抵既.

個餐$28, 加埋果$2都係$30. 不過要加一.
但都係抵既.
2007-02-22 5 浏览
尋晚同老公一齊嚟呢到食DINNER,因剛開幕時嚟過一次, 但因果次勁難食,之後唔咁再嚟,不過隔咗咁耐,試下有冇改善到.我地叫咗倆個SET DINNER,一個係吉列豬扒沙律,另外一個係豬柳焗意粉餐湯有雜菜湯同忌廉湯都OK,GARLIC飽暖暖地,不過唔覺有GARLIC味.前菜有雞亦,都入味,不過唔夠脆主菜吉列豬扒沙律好鬼大份,豬扒剛炸完,熱辣辣,好好味豬柳焗意粉都係熱辣辣,不過好似淡咗少少,都OK嘅包飲品, 埋單約HK$115.00 價錢都係咁上吓啦不過d侍應就掛住傾計, 冇乜服務
主菜吉列豬扒沙律好鬼大份,豬扒剛炸完,熱辣辣,好好味
豬柳焗意粉都係熱辣辣,不過好似淡咗少少,都OK嘅
包飲品, 埋單約HK$115.00 價錢都係咁上吓啦
不過d侍應就掛住傾計, 冇乜服務
2006-12-30 1 浏览
行左一陣街街!!見唔知做咩好咁就去左cafe porto食dinner,叫左2個set dinner,2個都係食豬肋骨拼唔記得左係唔係海鮮抄飯,咁味道都ok架,價錢又唔係貴,只不過係65+1,不過個餐湯就.......本來都想食佢個2人餐,不過見矛咩野choice咁就矛choice囉,宜家睇番人地d post有少少後悔tim,不過都矛法lu,過左lu...