2016-12-07 1391 浏览
過開對面海陪男朋友食午飯佢就話帶我食呢間之前想嚟食晚飯但係大排長龍今次終於有機會食到兩點半鐘嚟到冇乜人點左個lunch set$68餐湯要咗忌廉湯質地有啲水同埋個包來到唔夠熱波士頓牛柳粒我揀咗跟薯菜啲薯仔好好味炸得好脆但啲伴菜就有啲渣碟就好熱但啲牛柳粒唔係熱的不過好彩餐廳肯換過牛肉嘅味道好好味而且好林,黑椒醬汁都好味唔會太辣
過開對面海陪男朋友食午飯

碟就好熱
但啲牛柳粒唔係熱的

不過好彩餐廳肯換過
牛肉嘅味道好好味
而且好林,黑椒醬汁都好味唔會太辣
2016-11-19 1892 浏览
今日放工要去曬相,公司附近最近都要去到修頓隔離,係等拎相嘅時候,就同女朋友去波士頓餐廳鋸扒。一去到門口有幾個人等,以為好快有得入,點知啲人原來行開左,等左差不多20分鐘先有位。一坐底睇睇餐牌就點左兩份火焰牛柳。餐湯跟餐嘅餐湯,好淡又味道奇怪,飲左兩啖無飲火焰牛柳其實同女朋友岩岩開始拍拖就黎過食,當時侍應會係我地面前點火再上鐵板,今次我地滿心期待,點知佢地係架餐車做哂以上動作,有得睇點火嘅係出面幾枱,好喇當你推唔到入黎整喇,但鐵板唔熱,連''炸''個啲聲都冇,就算塊牛柳夠厚都好失望真心覺得就算晚市多人都好,有啲野都唔應該求其做左就算,今次開飯經驗好失望,希望可以改善

餐湯
跟餐嘅餐湯,好淡又味道奇怪,飲左兩啖無飲
2016-11-16
2016-11-02 2114 浏览
今晚我們喺灣仔做完嘢之後,經過盧押道嘅「波士頓餐廳」,見到有媽咪最鍾意食嘅蘋果批,所以就入咗去買嚟食!個蘋果批好大個,外層焗得色澤金黃,切開之後見到有粒粒清甜嘅蘋果肉、提子乾同肉桂,味道唔會過甜,批皮厚度適中,有淡淡嘅牛油香味!價錢都祇係賣$55個!真係超抵食呀!
所以就入咗去買嚟食!個蘋果批好大個,
外層焗得色澤金黃,
批皮厚度適中,有淡淡嘅牛油香味!
價錢都祇係賣$55個!真係超抵食呀!
2016-11-01
外卖自取
2016-10-15 2170 浏览
今日去咗灣仔行街…想搵嘢食,揀咗呢間兒時食過嘅老店西餐廳試下!上到去人唔多…安排咗窗邊位…望街景。點咗兩個餐…先黎個帶住微熱嘅餐飽同餐湯食住先…忌廉湯都夠滑…叫咗兩個套餐…連湯…飽…餐飲…飯或意粉什扒餐…配…蒜蓉汁…$148 牛扒七成熟…熟咗啲ー似8成大蝦拼牛柳…配…蒜蓉汁 $138蝦比較老…牛柳…太熟了…整體都係有啲失望……希望有所改善…
點咗兩個餐…先黎個帶住微熱嘅餐飽同餐湯食住先…
忌廉湯都夠滑…
叫咗兩個套餐…連湯…飽…餐飲…飯或意粉
什扒餐…配…蒜蓉汁…$148
牛扒七成熟…熟咗啲ー似8成
大蝦拼牛柳…配…蒜蓉汁 $138
蝦比較老…牛柳…太熟了…

整體都係有啲失望……
希望有所改善…
2016-10-06
2016-10-06 1937 浏览
今日家庭樂屋企人帶左我黎佢細細個成日都黎既舊式扒房估唔到到而家佢都係好hit因為我去到係都係要排隊成場都好full叫左呢個咸豬手,用碟上個咸豬手唔係好咸,個人黎講唔係咁鐘意咁咸個表層好脆口都好多肉唔係得骨肉質都幾嫩老字號係唔同d
今日家庭樂

屋企人帶左我黎佢細細個成日都黎既舊式扒房

估唔到到而家佢都係好hit

因為我去到係都係要排隊

成場都好full

叫左呢個咸豬手,用碟上
個咸豬手唔係好咸,個人黎講唔係咁鐘意咁咸

個表層好脆口
都好多肉唔係得骨
肉質都幾嫩
老字號係唔同d
今日老闆請食飯,由於我好鍾意食扒既原故,我就提議左去食扒啦。今次去左既係灣仔既波士頓餐廳,而我呢就叫左個黑椒牛扒餐啦!個扒餐賣相真係一流,相信大家見到張相都好想食!塊牛食落去有少少牛味,雖然唔算濃,但係對於我黎講都算岩岩好,而肉質食埋去真係好鬆軟,同黑椒汁真係非常之夾呀!唯一美中不足就係如果D 黑椒汁可以多D,同埋辣度可以高D就好啦!
黑椒牛扒餐
2016-10-02
黑椒牛扒餐
  • 黑椒牛扒
2016-09-04 2114 浏览
由細過食到而家,牛柳由大變到細,由有煙肉包到而家煙肉都無埋,上一次一年前食味道還可以,今次食個味道變喊左,蕃茄同兩件牛柳差吾多大,返而人手變多左,服務好左,但希望主打牛排牛柳會有改善,價錢無太大提升,精選牛柳連餐飲.餐湯.餐包加1服務費129.5元一位,希望有進步空間。
  • 羅宋湯 + 餐飽
2016-08-31 1683 浏览
一行3人去食平日晚餐,卡位風景不錯,可望到大押及電車。新裝修後第一次去,冷氣超強💨💨點了焗牛脷飯,牛脷夠蘇,好食。價錢$70幾鐵板羊排$144 配燒汁有湯跟,羅宋湯好飲有3件羊排,其中一件太大骨,食唔到咬落仍有紅色的肉,有些咬唔開薯菜不多,但有跟意粉。意粉太少檸檬茶都不錯,但份量太少

點了焗牛脷飯,牛脷夠蘇,好食。價錢$70幾

鐵板羊排$144 配燒汁
有湯跟,羅宋湯好飲
有3件羊排,其中一件太大骨,食唔到
咬落仍有紅色的肉,有些咬唔開
薯菜不多,但有跟意粉。意粉太少
檸檬茶都不錯,但份量太少

鐵板羊排
2016-08-30
庆祝纪念
生日
2016-08-16 2103 浏览
前些日子路過銅鑼灣,就試了一下這間馳名已久的百年老店一樓是他們專營麵包小食的地方,也裝修得挺有貴氣,但所賣的麵包並不是像"上野酵素麵包生活館"的那些高級麵包,只是一般的經濟麵包,看了一會後就上了二樓的快餐部二樓快餐部的環境也挺不錯,放了不少裝飾品,很有高級餐廳的風格,卡位也挺闊落,坐得都幾舒服這次點了一碟茄汁螺絲粉跟菠蘿冰茄汁螺絲粉尚算好吃,茄汁不會太咸,螺絲粉的份量也剛好,吃完不會太飽,是一款hea tea的好選擇這杯菠蘿冰跟出面的差不多,也是一樣的解渴至於價錢方面折實大概是四十幾蚊左右,算是比較經濟,雖說在食物方面沒有什麼出彩的地方,但勝在環境夠舒服寧靜,是一個休憩的好地方
前些日子路過銅鑼灣,就試了一下這間馳名已久的百年老店
這次點了一碟茄汁螺絲粉跟菠蘿冰

這杯菠蘿冰跟出面的差不多,也是一樣的解渴

2016-08-15 1415 浏览
懷舊餐廳,裝修後環境舒適,但空調前方比後方弱可能靠近門口,又冇阻隔,空調風口設計不好直吹頭頂,關了又太熱,開了又頭痛,內心非常矛盾,而且鐵板令室內温度加熱,也要芭蕉扇助陣,有待改善,服務比以前優勝,工作人手比以前多,不會再叫天不應,服務質素體貼細心,了解客人所需,員工工作表現盡心及落力,值得加許,座位比以前小,但仍感覺濟逼,可能車來車往,人来人往,好多時出入也要等車過或等人過,這可能代表客似雲来及鐵板銷量好吧,本人多次光顧,常常都要等位,見盡餐廳內的等位小故事,人數小,上枱速度會快些,人數多如5位以上,等枱時間相對長,合理明白,不設訂座,人齊入座,先到先得,也不無道理,公平公正,因坐位不多,但往往一些客人未人齊未得到入座就鼓噪及向職員發爛,實在不該,那是否代表所有未齊的客人可全部入座等人霸佔座位而阻住已人齊的客人入座進餐之權利,這表現太不文明及沒有素質,這社會有秩序的,不是靠惡靠鬧人的,這太過份了,我和家人也看不過眼,我們一家往往6-8人相約餐廳晚飯,一定較早,不會選黄金時段,我們次次也很快便安排入座,原因便是把握時機及守規,今晚還見某客人撕掉等位票来掉向接待職員面上及辱罵職員一番,實在太過份,本人會一直支持此餐廳的
2016-07-14 3822 浏览
在7月9日晚上,我和爸爸一起到了灣仔的波士頓餐廳品嚐美味的鐵板扒餐,我是在一個CNN的文章看見的,這篇文章名叫「十大港式懷舊鐵板王」,這文章描述了十間在香港必食的鐵板扒餐廳,而波士頓餐廳是其中一間,因為我很想品嚐這間餐廳的扒餐是甚麼味道,所以就專程來到這裡!在那天,我和爸爸一進入該餐廳,並品嚐了他們的招牌菜--------火焰牛柳以及西冷牛扒,還有忌廉湯、羅宋湯以及牛油餐包,真的十分好吃!!!! 最後我們一起以一杯高杯餐茶作美味晚餐的句號,我很開心呢!

最後我們一起以一杯高杯餐茶作美味晚餐的句號,我很開心呢!
西冷牛扒
2016-07-09
西冷牛扒
2016-05-26 2979 浏览
大概下午兩點,與同事想到這裏用午餐,六位已經有四位到了, 其中兩位,要遲少少才行到過來。地下門口帶位的職員,態度奇差及多次重復強調公司規例,全數人到齊方可入座,尤其是繁忙時間,但除了我們也不察覺有一大堆人等位。了解公司有規例,後來想直接詢問經理, 經理既沒有下來,又稱暫時沒有六人枱。如果沒有枱, 何不一開始直接吩咐我們等位,費解。講講下, 遲來的同事都到了,齊齊轉了去第二度食。不會再有下次了。

不會再有下次了。
2016-05-26
2016-05-20 2672 浏览
喺波士頓食過晚飯覺得好味又抵食,所以今次想試下下午茶,原來下午茶無扒既,好似茶餐廳咁有啲焗飯意粉,我試左個肉醬意粉,諗住應該難食有限,出到黎個賣相唔錯,但味道就麻麻地,啲汁太咸,個意粉太乾,另外個煎面好啲汁都係咸左啲,唯一一讚係個凍檸茶下次都係晚飯過黎好啲
下次都係晚飯過黎好啲
2016-05-08
下午茶
2016-05-18 2604 浏览
又係兒時回憶, 每次二話不說就係要火焰牛柳連Menu都唔駛睇每次都係俾個放火show吸引著, 由"劍擊手"攞住把串住食品嘅劍出黎然後喺鐵板度淋酒放火, 再將兩件牛柳沾少少酒同D配菜喺塊鐵板度"蓬蓬聲"咁共冶一爐,最後落埋剩餘嘅酒繼續燒. 成個presentation可以媲美橙酒煮班戟Crêpe Suzette, 睇到我地咿嘩鬼叫. 已經睇過無數次,但係視覺效果每次都好震撼, 所有回憶都好似火焰咁湧上黎.雖然享受過程,但係結果都好重要.因為件牛柳會有2次受熱關係, 所以我會叫5成熟. 被火焰吞噬後啱啱好6-7成, juicy ~!!醬汁可以揀黑椒/蒜蓉/洋葱汁/燒汁, 比較多選擇.牛柳一切就開, 肉汁充足,加上有一陣酒香, 係外面食唔度嘅味 !!

雖然享受過程,但係結果都好重要.
因為件牛柳會有2次受熱關係, 所以我會叫5成熟.
被火焰吞噬後啱啱好6-7成, juicy ~!!

醬汁可以揀黑椒/蒜蓉/洋葱汁/燒汁, 比較多選擇.

火焰牛柳
题外话/补充资料: 如果想睇多次放火表演, 可以叫個火焰雪山黎encore多次(不過要等耐少少) 另外,由於個個都係鐵板,D油四濺, 地面比較跣, 要小心D行
2016-04-30
2016-04-25 1894 浏览
AIA嘉年華玩飽後 輪到醫飽個肚 7豬大人 知道我未去過老字號扒房 所以帶我去 - 波士頓餐廳等食晚飯的人超多初到貴境當然看圖識字點最出名的火焰牛柳腦海無限想像上枱時會點火焰原來到我面前已經火焰完成只是貌似普通鐵板餐因為鐵板的熱力會煮到牛更熟 所以只ORDER了5成熟結果上碟像7成醬汁是黑椒汁 (心入面牛排一定是配黑椒汁的迷思)黑椒味夠濃因為是牛柳關係 脂肪少肉質細嫩雖然啖啖肉, 但也很容易咬 (因為我很怕很硬的肉)牛柳牛肉味不是很濃的, 如果想食味濃應選擇西冷 (Sirloin) OR 肉眼 (Rib eye)牛柳底的薯條已經被醬汁浸淋了完全沒有食過
AIA嘉年華玩飽後

醬汁是黑椒汁 (心入面牛排一定是配黑椒汁的迷思
黑椒味夠濃

因為是牛柳關係 脂肪少
肉質細嫩

雖然啖啖肉, 但也很容易咬
 (因為我很怕很硬的肉)
牛柳底的薯條已經被醬汁浸淋了
完全沒有食過