2022-09-10 87 浏览
身為一名沙田友最印象深刻嘅晚餐就係雞粥、乳鴿、燒鵝細細個就好鍾意跟阿爸阿媽去食前排久違地去左沙田新強記燒鵝海鮮酒家就可以一次過滿足哂三個願望了🥢燒鵝乳鴿小菜套餐($398*)套餐入面包含左4款菜色👉🏻燒鵝例牌例牌燒鵝份量都幾多 熱辣辣上檯淡淡香嫰鵝肉配上烤得油香脆口嘅鵝皮果然係馳名嘅燒鵝海鮮酒家👉🏻燒乳鴿2隻BB乳鴿兩隻 肉質分佈平均香口惹味嘅鹹香燒乳鴿 應該要配埋枝啤酒就最正了👉🏻自選菜色兩款 選了「菠蘿生炒骨」和「西蘭花炒雞片」見到menu仲有雞粥 好想食 但小菜份量都好多 唯有放棄了以酒樓黎講 呢個set都真係幾抵食份量都真係比得好多最後食完仲有糖水綠豆沙送真係食到捧住個肚離開 滿足
身為一名沙田友
最印象深刻嘅晚餐就係雞粥、乳鴿、燒鵝
細細個就好鍾意跟阿爸阿媽去食
前排久違地去左沙田新強記燒鵝海鮮酒家
就可以一次過滿足哂三個願望了

🥢燒鵝乳鴿小菜套餐($398*)
套餐入面包含左4款菜色

BB乳鴿兩隻 肉質分佈平均
香口惹味嘅鹹香燒乳鴿
應該要配埋枝啤酒就最正了

👉🏻自選菜色兩款
選了「菠蘿生炒骨」和「西蘭花炒雞片」

見到menu仲有雞粥 好想食
但小菜份量都好多 唯有放棄了
酒樓黎講 呢個set都真係幾抵食
份量都真係比得好多
最後食完仲有糖水綠豆沙送
真係食到捧住個肚離開 滿足
2022-09-09 103 浏览
中秋節同屋企人去做節,我地去左沙田新強記燒鵝海鮮酒家食晚飯,好彩一早book 定位,已經9成滿座。餐牌有單點小菜,有多款套餐選擇,價錢合理。我地點左燒鵝乳鴿小菜套餐($398)有新強記燒鵝皇(例)、金牌燒乳鴿2隻、自選小菜兩款。新強記燒鵝皇(例)燒鵝外皮香脆,鵝肉質吃起來不會太老,醃得夠入味,皮和肉的中間還帶有一層肥美的油脂,啖啖油香,油脂豐盈不膩。金牌燒乳鴿2隻即叫即燒,燒得剛剛好,一開四,皮相當香脆,乳鴿肉香多汁。椒鹽鮮魷炸粉薄又脆,炸到金黃色,鮮魷爽口彈牙,椒鹽味重但不會過咸。西檸脆雞球雞球外脆內軟,味道酸甜可口,有着濃郁檸檬清香,非常開胃。

餐牌有單點小菜,有多款套餐選擇,價錢合理。

我地點左燒鵝乳鴿小菜套餐($398)
有新強記燒鵝皇(例)、金牌燒乳鴿2隻、自選小菜兩款。

新強記燒鵝皇(例)

金牌燒乳鴿2隻
即叫即燒,燒得剛剛好,一開四,皮相當香脆,乳鴿肉香多汁。

椒鹽鮮魷
炸粉薄又脆,炸到金黃色,鮮魷爽口彈牙,椒鹽味重但不會過咸。

西檸脆雞球
雞球外脆內軟,味道酸甜可口,有着濃郁檸檬清香,非常開胃。

2022-09-08 189 浏览
今日同朋友約咗去大圍飲茶,貪方便決定去最近火車站嘅新強記,估唔到平日中午人流都幾乎爆滿。坐低後即刻點返隻乳鴿$48兩個人share,一上枱就聞到烤香味,水準唔差,皮脆肉帶汁軟滑,點上喼汁更加惹味。荷香糯米雞$28好鬼大件,配料好豐富,有雞肉、冬菇、蝦米、豬肉、鹹蛋黃,味道啱啱好,唔會過鹹,飽肚又好味。蜜汁叉燒腸$28$28有三條抵食,叉燒份量都唔會太單薄,味道不過不失。鮑汁雞腳$48雞腳炆得啱啱好,有些少趙口,配有好多花生,味道正宗,有濃郁嘅鮑汁味,正!金珠鹹水角$25係我朋友每次飲茶必點嘅點心,佢話呢度嘅鹹水角外皮脆同煙靭,食落鹹甜鹹甜,好味道,推薦!另外仲叫咗份薑汁雞包仔$25,估唔到薑味幾夠濃,水準都不錯。古法千層糕$25入口甜絲絲,充滿鹹蛋香味,糕質軟綿,冇點錯!😋坐咗個幾鐘,食咗咁多嘢,只係二百幾蚊,朋友話真係抵食~見今晚晚飯仔女都唔係到,直接嗌多碗梅菜肉餅飯$28帶返去今晚食,平靚正!

坐低後即刻點返隻乳鴿$48
乳鴿

荷香糯米雞$28

蜜汁叉燒腸$28
$28有三條抵食,叉燒份量都唔會太單薄,味道不過不失。

鮑汁雞腳$48

金珠鹹水角$25

古法千層糕$25
入口甜絲絲,充滿鹹蛋香味,糕質軟綿,冇點錯!😋

乳鴿
2022-09-07 57 浏览
踩完單車,梗係醫下個肚啦。酒家門口大紅燈籠高高掛,入去試吓啲燒鵝先。例牌燒鵝王, $150 ,份量OK,雖然唔熱,但皮脆,肉質亦不錯,唔肥,贊!紅燒乳鴿一隻,上枱熱辣辣,皮脆,香,肉質亦不柴,食到舔舔脷,再叫多一隻。每隻$48。例牌雞粥,熱辣辣香噴噴,例牌可以足夠四人享用。多謝$98。椒鹽鮮尤,椒鹽九肚魚,每例$98 ,椒鹽小菜,都係同大排檔出品差不多。最好啤啤佢,大樽生力啤酒,每支$30 ,天氣熱一口氣共飲咗3枝。
踩完單車,梗係醫下個肚啦。
酒家門口大紅燈籠高高掛,入去試吓啲燒鵝先。
例牌雞粥,熱辣辣香噴噴,例牌可以足夠四人享用。多謝$98。

2022-09-05
2022-09-07 44 浏览
沙田新強記燒鵝海鮮酒家📍大圍海福花園47-50號地下🌄環境用餐環境比一般嘅酒樓要闊落,唔會有好逼夾嘅感覺,枱櫈地下全部都好乾淨唔會有食物嘅殘渣或者油淋淋💯裝修完全係傳統茶樓風格,值得一提嘅係有一幅山水畫,熱鬧飲茶嘅同時望一望,有一番喺江南水鄉旁飲茶嘅感覺🤣🥢食物🧡金牌燒乳鴿 $48呢個不愧係金牌,一啲都冇辜負呢個名,一上檯就覺得好香,皮燒得比較脆乾,但食落去肉質嫩滑,每一啖充滿油香,富有汁水,係十分令人滿足嘅!推薦度:😋😋😋😋🧡招牌雞粥 $40雖然係一人份量嘅雞粥,估唔到入邊有成四舊雞,足料扺食😋粥底夠綿,加咗少少胡椒粉提鮮,飲落去雞味十足,食到乾乾淨淨,煲都唔使洗🤣推薦度:😋😋😋🧡椒鹽九肚魚 $98份量比一般餐廳嘅小菜多好多,炸粉部分比較厚身,我諗係爲咗鎖住九肚魚嘅汁水,令佢唔會太乾,keep到九肚魚嘅香滑,做到外脆內軟嘅感覺,再加埋少少辣椒粉喺上面,風味十足,十分香口,同埋我覺得佢火候幾好,連啲小骨都整到淋晒,細節處理得好好!😋推薦度:😋😋😋😋😋🧡肉骨茶小籠包 $27未食過肉骨茶味嘅小籠包,食落去幾有驚喜,估唔到其實幾夾~肉骨茶味好出!小籠包細細隻一啲都唔影響佢嘅風味,反而有種將味
沙田新強記燒鵝海鮮酒家

推薦度:😋😋😋

🧡椒鹽九肚魚 $98

推薦度:😋😋😋😋😋

🧡肉骨茶小籠包 $27

未食過肉骨茶味嘅小籠包,食落去幾有驚喜,估唔到其實幾夾~肉骨茶味好出!小籠包細細隻一啲都唔影響佢嘅風味,反而有種將味道濃縮嘅感覺,並且皮薄餡靚夾起上嚟唔會穿,一咬落去充滿湯汁,好正~
推薦度:😋😋😋😋

🧡豉椒鳳爪+菜苗蝦餃 $28.8(下午茶優惠)

豉汁鳳爪夠濃味,份量足,鳳爪夠厚身,唔會剩係得骨,而且下午茶價錢超抵,值得推介!
菜苗蝦餃勁大隻,菜苗食得出好新鮮咬落去有清新甜味,配搭蝦鮮味十足!
推薦度:😋😋😋
2022-09-05 55 浏览
人哋話大圍呢間係老字號一於同屋企人去試試以一間有歷史嘅酒樓嚟講 環境衛生乾淨點了香片 呢個夠香 要讚啲必食嘢梗係點啦例牌燒鵝($150)真係好好食 啲皮又薄又脆少少肥又爆汁好香鵝油乳鴿($48)點咗一隻覺得好食 再點多隻唔算話好多汁水 不過皮脆肉嫩例牌雞粥($98)就算例牌都係一鍋上所以分量都多足夠四人份 啲雞滾完粥唔算話好鞋 仲好滑粥底夠甜椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷($98)調味就好正啦 好夠椒鹽味一開始食夠脆 不過凍咗之後就開始腍炸皮唔算好薄
人哋話大圍呢間係老字號
一於同屋企人去試試
以一間有歷史嘅酒樓嚟講 環境衛生乾淨
點了香片 呢個夠香 要讚

啲必食嘢梗係點啦
例牌燒鵝($150)
真係好好食 啲皮又薄又脆
少少肥又爆汁
好香鵝油

乳鴿($48)點咗一隻覺得好食 再點多隻
唔算話好多汁水 不過皮脆肉嫩

例牌雞粥($98)
就算例牌都係一鍋上所以分量都多
足夠四人份
啲雞滾完粥唔算話好鞋 仲好滑
粥底夠甜

椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷($98)
調味就好正啦 好夠椒鹽味
一開始食夠脆 不過凍咗之後就開始腍
炸皮唔算好薄
2022-08-25 97 浏览
同屋企人去開沙田,想搵間中式嘅酒家食晚飯。即刻諗到新強記。呢度最出名就係乳鴿同埋燒鵝,兩樣都皮脆肉嫩。特別鍾意食呢度嘅燒鵝,好有鵝味!來到沙田,梗係要食沙田雞粥。雞粥味道好有鮮味,應該係用咗新鮮雞,啖啖都令人回味無窮。咕嚕肉亦都係我平時食中菜必點,配埋菠蘿,味道酸酸甜甜,送飯一流。椒鹽豆腐炸得外脆內軟,令人食唔停口,落左椒鹽好惹味,不過記得要趁熱食,風味更佳 !除此之外我哋仲食左炒飯同埋菜。炒飯炒得幾乾身,而金銀蛋炒莧菜我都好中意,好有家常菜嘅風味!

同屋企人去開沙田,想搵間中式嘅酒家食晚飯。即刻諗到新強記。

2022-08-25 84 浏览
沙田新強記雞粥(大)提起沙田雞粥,一定諗起新強記,D懷舊感覺返晒嚟!粥底口感香滑軟綿,很有底味,雞肉有鹹香味,新鮮嫩滑不嚡口,且份量也不少。新強記燒鵝王(例)嚟到新強記招牌燒鵝亦係必食之列。鵝皮脆香,肥瘦分佈適中,食落有鵝味,肉質不韌不乾。金牌燒乳鴿(兩隻)招牌乳鴿上枱時已每隻一開四,方便食用。BB乳鴿皮薄,炸得香脆,肉雖不多但肉嫩汁多,個人不愛蘸淮鹽,乳鴿底味已鹵得剛好,不會過鹹。菠蘿生炒骨呢味經典家常小菜酸甜可口,最啱呢個炎炎夏日食,老少咸宜。排骨炸得爽脆肉嫩,糖醋汁甜酸度造得恰到好處,再加入菠蘿及燈籠椒,除了賣相吸引外,佐飯亦一流。椒鹽脆豆腐簡簡單單嘅硬豆腐外皮炸得金黃酥脆,加上椒鹽後更是美味可口。金銀蛋浸時蔬呢味家常小菜消暑清甜,青莧入口嫰滑,加入蒜粒、皮蛋粒及咸蛋黃粒,更加惹味。瑤柱蛋白炒飯個人最喜歡呢度嘅炒飯,飯炒得粒粒分明很乾身,不油不膩,蛋白滑溜不過老,有瑤柱香味。
沙田新強記雞粥(大)

新強記燒鵝王(例)

金牌燒乳鴿(兩隻)

菠蘿生炒骨

椒鹽脆豆腐
簡簡單單嘅硬豆腐外皮炸得金黃酥脆,加上椒鹽後更是美味可口。

金銀蛋浸時蔬

瑤柱蛋白炒飯
大圍出名多好野食😋Lunch約埋同事一齊去試下出名雞粥乳鴿的新強記覓食先~位置勁方便,正正在大圍站對面。坐低二話不說先點乳鴿+雞粥先,再略略加多幾個點心炒米粉,夠飽啦!先講乳鴿,酥脆好味,燒得剛剛好,唔洗點調味料已好入味好正,識食必須用手拎起食,先食到當中的風味,同事點名要Encore美食然後再講雞粥,好足料啊!舊舊雞啖啖肉,難得用來煲粥後依然食落有雞味,肉質嫩滑,粥底夠綿,唔覺意就食左兩碗,係正嘅!然後點心都唔錯㗎!飲茶必點燒賣,大大粒又唔會話好粉,真材實料,讚👍🏻 另外金錢肚亦必讚,唔韌入夠味,喜歡💕食飽後當然仲要食埋酒樓招牌的綠豆沙糖水先好走啦!重點是免費架嘛~重拾兒時回憶陪阿媽飲茶的糖水🤪
大圍出名多好野食😋
Lunch約埋同事一齊去試下出名雞粥乳鴿的新強記覓食先~

位置勁方便,正正在大圍站對面。

2022-08-10
  • 金牌燒乳鴿
  • 沙田新強記雞粥
一直對沙田新強記略有所聞,細細個已經聽過呢個名,今日終於有幸同朋友泥到新強記😜➡️滷水鵝掌翼 🐦先來一碟前菜,鵝掌翼滷得入味,而家比較軟淋,拎泥送啤酒確實唔錯🍻➡️四川辣子雞丁 🐓辣子雞丁炒得有鑊氣,傳出傳陣夠嗆夠辣的味道,鍾意食辣嘅朋友不能錯過😎➡️蜜汁叉燒皇 (例)🐷叉燒例牌超級大份,半肥瘦叉燒,外皮少許帶焦,蜜味十足,咬下去非常鬆化,送飯一流😋➡️豉油王海蝦🦐 $88 一份,這個份量可以接受。海蝦過油再拎去炒,海蝦的殻恰似脆片一樣,成隻都可以進食,連殻都可以食埋😳最後仲有紅豆沙送,作為一個晚餐的完美結尾😍

➡️滷水鵝掌翼 🐦

➡️四川辣子雞丁 🐓

➡️蜜汁叉燒皇 (例)🐷

➡️豉油王海蝦🦐

最後仲有紅豆沙送,作為一個晚餐的完美結尾😍
2022-08-21 40 浏览
沙田老鋪,多年歷史,沙田人一定認識既餐廳 - 沙田新強記燒鵝海鮮酒家。環境裝修雅緻,而且座位寬躺,與朋友相聚嘅好地方。✔️爽皮燻蹄 (HK$45) 🐷首先叫個前菜,燻蹄份量都幾足,配上酒家特製的酸辣醋汁,作為開胃前菜不過不失🤗✔️椒鹽九肚魚 (HK$98)九肚魚外脆內嫩,魚肉保持鮮嫩,細骨不多,咬下去軟綿綿,扺讚👍✔️沙田新強記雞粥 (例)(HK$98)重頭戲當然係沙田雞粥,滑雞配上絲苗米滾出泥既粥,香氣迫晒出嚟,而且雞件肉質嫩滑,碎骨不多。雞粥滾到入哂味,而且夠綿滑,配上蔥花一流✔️欖菜肉鬆四季豆 (HK$98)四季豆都能炒至水份收乾,炒得乾身而不油膩,送飯一流🍚今餐食得好飽,開心滿足,係幸福嘅味道😇

✔️爽皮燻蹄 (HK$45) 🐷

✔️椒鹽九肚魚 (HK$98)

✔️沙田新強記雞粥 (例)(HK$98)

✔️欖菜肉鬆四季豆 (HK$98)
四季豆都能炒至水份收乾,炒得乾身而不油膩,送飯一流🍚

今餐食得好飽,開心滿足,係幸福嘅味道😇
2022-08-15 88 浏览
遲收工又唔舒服嘅日子,本身冇乜胃口食飯,但成日翻屋企都見到呢間,決定自己一個人試試先,入座後有個姐姐特別熱情!睇到我唔舒服仲介紹我點一人雞粥!食完真係好暖胃!推薦一定要點雞粥!好好味啊!加左麻油,好爽口,唔舒服黎一口正到爆!仲有乳鴿!唔使其他調味料!酥脆!不過最好係要切,費事上手剝點了道泰式酸辣鳳爪,推薦還是打包吧,黃瓜太少了,拍點黃瓜絲進去泡著很好吃!點了個招牌燒鵝例牌,趁熱吃!皮是真脆!不過甜品紅豆沙有點普通

仲有乳鴿!唔使其他調味料!酥脆!不過最好係要切,費事上手剝

點了個招牌燒鵝例牌,趁熱吃!皮是真脆!

不過甜品紅豆沙有點普通

• 新強記燒鵝王(例)
  • 泰式酸辣鳳爪
  • 沙田新強記雞粥
2022-08-12 62 浏览
今次去到大圍覓食新強記系大圍火車站對面的位置由火車站G出口經過行人天橋再跨過對面馬路記就到 路程只需要3-4分鐘店舖裝修保留傳統酒家的味道~紅色地毯配上水晶吊燈 有一種華麗既感覺牆中亦有一幅很巨型的山水畫 非常有氣派食物方面 今次主要叫了一份「龍躉兩味小菜套餐 」,有粟米龍躉班塊 同 金蒜蒸龍躉頭腩 然後再叫左菠蘿生炒骨,椒鹽九肚魚,只需要$498 非常抵食首先上台的是粟米龍躉班塊,每塊龍躉班塊都很大塊飽滿,而粒粒金黃色粟米芡汁掛在每一塊炸香了的龍躉班塊表面,味道有濃濃的魚香,肉質結實而又不會太老其次就係菠蘿生炒骨,每一粒的生炒骨都掛滿酸酸甜甜的醬汁,肉質彈牙亦有小量的軟骨,口感非常豐富碟上配有黃色的菠蘿、加上紅色及綠色的燈籠椒,色彩非常豐富,酸酸甜甜配上白飯非常一流另外金蒜蒸龍躉頭腩報上滿滿的蒜蓉炸蒜,非常香口,龍躉頭腩肉質非常嫩滑,重重的骨膠原感覺,不得不提到底部的粉絲,吸了龍躉的精華及濃濃的蒜香非常香口最後不得不提既系椒鹽九肚魚,香脆得黎又不失九肚魚的嫩滑肉質,配合淡淡的椒鹽味道值得一讚店員在進餐過程中 好體貼咁定時更換骨碟及添加熱水,最後仲贈送左紅豆沙糖水,非常窩心。紅豆沙糖水
今次去到大圍覓食
新強記系大圍火車站對面的位置

牆中亦有一幅很巨型的山水畫 非常有氣派

店員在進餐過程中 好體貼咁定時更換骨碟及添加熱水,最後仲贈送左紅豆沙糖水,非常窩心。紅豆沙糖水帶有淡淡果皮的味道,亦有粒粒的起沙紅豆,味道不錯。

總結,環境闊落舒適,食物味道質素很好,店員服務非常體貼
平日夜晚直接walk in都有位,一行四人叫左個4人餐再另外加左個雞粥同乳鴿,勁飽!餐廳好有人情味,店員部長全部都好好傾,好有禮貌,食完飯仲送糖水。4人餐$498(幾抵食)粟米龍躉班塊(4/5),龍躉一上枱熱辣辣,炸到個皮超脆好香口,好好食,雖然粟米唔算好多,但係都夠撈飯。金蒜蒸龍躉頭腩(3.5/5)蒜蓉同粉絲係完美嘅配搭,雖然多骨左少少,但都好好味。魚湯腐皮浸時蔬(4/5)我哋揀咗菜心,成個菜好健康,魚湯飲完都唔會口渴。菠蘿生炒骨(4/5)成個餸每一樣嘢食都好好食,生炒骨,菠蘿,青椒,全部都唔會太鹹,調味啱啱好。沙田新強記雞粥(例)-$98 (4.5/5)無得輸既雞粥,好香雞味,又唔油,4人食都夠!金牌燒乳鴿-$48(4/5)果然係金牌,燒得好香,雖然唔係好大隻,但都有肉食!總結: 老字號,好推介帶屋企人嚟一齊去食。

4人餐$498(幾抵食)

總結: 老字號,好推介帶屋企人嚟一齊去食。
2022-08-12 46 浏览
今日去到大圍食飯,選擇左一間叫新強記餐廳。當然叫了最多人推介既雞粥啦。另外仲叫左一隻乳鴿同時蔬雞粥(例) 98$金牌燒乳鴿 48$/隻魚湯腐皮浸時蔬 98$雞粥都幾大鍋,雞件數量還可接受,感覺主要是雞胸件,雞粥都煲得好綿好入味有雞味。至於乳鴿都燒得好香脆,不會瘦弱無肉,味道亦很好另外魚湯腐皮浸時蔬,今次時蔬叫了菜心,魚湯配上菜心很清甜爽口。

雞粥(例) 98$
金牌燒乳鴿 48$/隻
魚湯腐皮浸時蔬 98$

至於乳鴿都燒得好香脆,不會瘦弱無肉,味道亦很好

2022-08-10
  • 雞粥