2022-08-12 74 浏览
今次去到大圍覓食新強記系大圍火車站對面的位置由火車站G出口經過行人天橋再跨過對面馬路記就到 路程只需要3-4分鐘店舖裝修保留傳統酒家的味道~紅色地毯配上水晶吊燈 有一種華麗既感覺牆中亦有一幅很巨型的山水畫 非常有氣派食物方面 今次主要叫了一份「龍躉兩味小菜套餐 」,有粟米龍躉班塊 同 金蒜蒸龍躉頭腩 然後再叫左菠蘿生炒骨,椒鹽九肚魚,只需要$498 非常抵食首先上台的是粟米龍躉班塊,每塊龍躉班塊都很大塊飽滿,而粒粒金黃色粟米芡汁掛在每一塊炸香了的龍躉班塊表面,味道有濃濃的魚香,肉質結實而又不會太老其次就係菠蘿生炒骨,每一粒的生炒骨都掛滿酸酸甜甜的醬汁,肉質彈牙亦有小量的軟骨,口感非常豐富碟上配有黃色的菠蘿、加上紅色及綠色的燈籠椒,色彩非常豐富,酸酸甜甜配上白飯非常一流另外金蒜蒸龍躉頭腩報上滿滿的蒜蓉炸蒜,非常香口,龍躉頭腩肉質非常嫩滑,重重的骨膠原感覺,不得不提到底部的粉絲,吸了龍躉的精華及濃濃的蒜香非常香口最後不得不提既系椒鹽九肚魚,香脆得黎又不失九肚魚的嫩滑肉質,配合淡淡的椒鹽味道值得一讚店員在進餐過程中 好體貼咁定時更換骨碟及添加熱水,最後仲贈送左紅豆沙糖水,非常窩心。紅豆沙糖水
今次去到大圍覓食
新強記系大圍火車站對面的位置

牆中亦有一幅很巨型的山水畫 非常有氣派

店員在進餐過程中 好體貼咁定時更換骨碟及添加熱水,最後仲贈送左紅豆沙糖水,非常窩心。紅豆沙糖水帶有淡淡果皮的味道,亦有粒粒的起沙紅豆,味道不錯。

總結,環境闊落舒適,食物味道質素很好,店員服務非常體貼