2022-12-21 88 浏览
沙田新強記燒鵝海鮮酒家 (大圍).老牌嘅酒家,呢到嘅雞粥真係世界級🖤.▪️古法羊腩煲▪️$368.呢個天氣加上四個人就可以食羊腩煲💜 食完個人暖笠笠🥰 羊肉份量好多,入面仲有索味嘅枝竹,馬蹄,菇,仲有生菜比你落。另有腐乳沾🤭.▪️沙田新強記雞粥 ▪️$128.雞粥煲到個色都變埋,例牌四個人食每人有兩至三碗,入面有大量雞件仲有薑絲!.▪️海鮮孖寶K▪️$328.叫左蒜蓉蒸蟶子配金銀蛋時蔬💚 仲要送碟小叉燒!叉燒偏瘦,菜就揀左菠菜 另外蟶子有少少overcook但仍然好食!
沙田新強記燒鵝海鮮酒家 (大圍)

老牌嘅酒家,呢到嘅雞粥真係世界級🖤

▪️古法羊腩煲▪️$368

▪️沙田新強記雞粥 ▪️$128

▪️海鮮孖寶K▪️$328

2022-12-20 74 浏览
相信一講起去大圍食乳鴿,大家都會第一時間諗起新強記。每次突然乳鴿癮起,都會同朋友搭地鐵過去食,地鐵行出黎過對面就係,好方便!今次我地無食套餐,散叫左兩隻乳鴿,兩個小菜,白飯,最後仲有糖水奉送~金牌燒乳鴿 $58/1隻一上枱香噴噴,令人好有食欲!皮超脆!肉質軟嫩有肉汁,食到停唔到口~新強記小炒王 $128大大隻蝦乾,魷魚,腰果,韮菜,真材實料,鑊氣十足很惹味,送飯送酒都一絕~蒜子炆火腩大鱔煲 $238火腩同大鱔塞滿煲中,沒有過多配料,很足料。鱔肉肉質彈牙嫩滑,鮮味足,火腩入口鬆化,帶出大鱔的鮮味~最後仲有糖水送,南瓜西米露,紅豆沙任君選擇~雖然係送的,但味道都唔錯,南瓜西米露食到一絲絲南瓜肉,唔會太甜~又是大滿足的一晚!除左散點,仲有幾款套餐可以揀~冬天有羊腩煲~燒鵝同雞粥都係必吃之選呢~

金牌燒乳鴿 $58/1隻

新強記小炒王 $128

蒜子炆火腩大鱔煲 $238

最後仲有糖水送,南瓜西米露,紅豆沙任君選擇~

又是大滿足的一晚!

除左散點,仲有幾款套餐可以揀~

冬天有羊腩煲~

燒鵝同雞粥都係必吃之選呢~
2022-12-20 59 浏览
沙田新強記燒鵝海鮮酒家 - 大圍今次去到大圍新強記燒鵝海鮮酒家食飯,酒家位於大圍火車站G出口3-4分鐘路程。去到當然要叫了最多人推介既雞粥啦。今次叫左一個598$的套餐 -「招牌燒鵝乳鴿雞粥小菜套餐」新強記燒鵝皇金牌燒乳鴿 2隻雞粥(例) 魚湯腐皮浸時蔬 沙爹牛肉炒菜心雞粥很大鍋鍋內雞件份量都很多,雞煲得很綿好入味濃郁乳鴿非常香脆,味道很香口,乳鴿肉質都幾嫩及多汁,至不會太油膩魚湯腐皮浸時蔬,腐皮份量都幾多,時蔬是白菜配上魚湯很清甜爽口。沙爹牛肉炒菜心,牛肉份量很多,沙爹味很重,牛肉質感很淋身,菜心很爽脆。新強記燒鵝皇,厚身多肉,味道香濃,鵝皮很薄又不會太肥膩。最後,店員仲送左糖水,紅豆沙及南瓜西米露。紅豆沙很起沙甜度都剛剛好,南瓜西米露比紅豆沙甜,不過配埋西米露非常好食。📍沙田新強記燒鵝海鮮酒家 (大圍)大圍積運街2-8號海福花園47-50號地舖
沙田新強記燒鵝海鮮酒家 - 大圍

今次叫左一個598$的套餐 -「招牌燒鵝乳鴿雞粥小菜套餐」

新強記燒鵝皇
金牌燒乳鴿 2隻
雞粥(例)
魚湯腐皮浸時蔬
沙爹牛肉炒菜心

雞粥很大鍋鍋內雞件份量都很多,雞煲得很綿好入味濃郁

新強記燒鵝皇,厚身多肉,味道香濃,鵝皮很薄又不會太肥膩。

📍沙田新強記燒鵝海鮮酒家 (大圍)
大圍積運街2-8號海福花園47-50號地舖

• 金牌燒乳鴿
2022-12-19 382 浏览
最近天氣凍冰冰,想食下雞粥,屋企人話強記好食,就去試吓先,平日夜晚7點幾唔洗等位就入得。我地一行四人叫左個招牌燒鵝乳鴿雞粥小菜套餐-$588新強記燒鵝皇(例)油香味好濃,都多肉,鵝味好香。金牌燒乳鴿(兩隻)係2隻!一人可以食半隻!個餐都幾抵食,乳鴿size唔算好細,都啖啖肉。然後就到招牌新強記雞粥或生磨杏汁白肺湯或瑤柱蛋白炒飯,三選一咁我地就選左招牌新強記雞粥,真係好好食,每人起碼食到2-3碗。雞粥煲到好綿,好香雞味,食完仲要唔口渴,無乜味精。之後個餐仲包兩款小菜,咁我地就選左沙嗲牛肉炒菜心同魚湯腐皮浸時蔬。兩款都好味,沙嗲牛肉炒菜心我係第一次試,又估唔到幾夾,下次係屋企都可以試下。總結:屋企人表示食到回憶既味道,雞粥真係咁多年黎都咁好食。最後仲有糖水送,性價比高。

我地一行四人叫左個招牌燒鵝乳鴿雞粥小菜套餐-$588

新強記燒鵝皇(例)油香味好濃,都多肉,鵝味好香。

然後就到招牌新強記雞粥或生磨杏汁白肺湯或
瑤柱蛋白炒飯,三選一

2022-12-16 84 浏览
同老公週末想係沙田附近飲茶,成日搭mtr 經過大圍站都見到呢間掛曬燈籠🏮決定今日黎試下。係門口有大大隻金色燒鵝🤩就知道呢間必食嘅就係燒鵝。 咁岩又有燒鵝飯做特價$58 ,幾抵下。所以叫點心之餘,都叫碟燒鵝飯一齊share . 點心叫左幾款,份量全部都好大碟。個人推薦如下燒鵝飯:好大碟,燒鵝皮幾脆口,而且D肉好嫩👍🏻份量夠多 炸雲吞:好正,極大隻,岩曬我,鐘意食香口野嘅朋友必試👍🏻蝦腸:腸粉質地幾滑,而且粒粒鮮蝦仁好大粒👍🏻足料 炸魷魚鬚:係避風塘口味❤️好惹味👍🏻總結,呢間新強記係大圍黎講,算係幾好味嘅酒樓,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

係門口有大大隻金色燒鵝🤩就知道呢間必食嘅就係燒鵝。

點心叫左幾款,份量全部都好大碟。
個人推薦如下
燒鵝飯:好大碟,燒鵝皮幾脆口,而且D肉好嫩👍🏻份量夠多

炸雲吞:好正,極大隻,岩曬我,鐘意食香口野嘅朋友必試👍🏻

蝦腸:腸粉質地幾滑,而且粒粒鮮蝦仁好大粒👍🏻足料

炸魷魚鬚:係避風塘口味❤️好惹味👍🏻

2022-12-09 135 浏览
今日難得去咗大圍,午餐就去新強記解決。已經好多年冇嚟,老字號仍然喺度。午飯時間已經坐滿左人。燒腩仔啲皮好脆,又冇乜肥肉,抵讚。喺沙田範圍梗係要叫隻乳鴿,乳鴿好嫩,濃味,吾錯。椒鹽魷魚酥炸得好嘢味,啲粉都唔厚。斑腩飯好大碟,好多餸,裏面啲豆腐好好食,果然係山水豆腐,性價比好高。最後叫咗個古法芝麻卷,細細條,仲有啲我鍾意嘅芝麻,不過對於我嚟講唔夠甜,可以甜返少少。食到飽飽,好滿足咁離開大圍。下次先至再嚟。
食到飽飽,好滿足咁離開大圍。下次先至再嚟。
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍 沙田新強記燒鵝海鮮酒家🤍椒鹽九肚魚(例)💰108平時食魚好驚腥,不過呢碟九肚魚🐟肉質嫩滑,用嘅粉唔會太多去炸,無腥味係有少許魚骨,整體都不錯值得一試🤣🤍強記雞粥(位)💰60以為一位係好細碗添🤣點知都一窩兩個人食剛剛好~粥煲得好棉好香雞味,落佐好多薑絲同蔥提升香味🤤🤍新強記燒鵝王(例)💰170皮薄油脂分佈平均🤤肉質嫩滑,食落好香口唔會有騷味,配埋酸梅醬更加完美🤍南瓜西米露食到最後餐廳仲送埋甜品~南瓜煲得好香好滑🤤依家冬天食真係好暖胃🙈🤍紅豆沙紅豆煲得好棉一碗都食到好多紅豆,用料充足,食落仲好夠陳皮味👍🏻
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍 沙田新強記燒鵝海鮮酒家
🤍椒鹽九肚魚(例)💰108

🤍強記雞粥(位)💰60

🤍新強記燒鵝王(例)💰170

🤍南瓜西米露

🤍紅豆沙
今日一早同老公入大圍探朋友,返屋企個陣途經火車站,決定係附近搵野食,於是去咗新強記飲茶。-坐低望見隔離枱上咗碟叉燒切雞飯,超靚,即刻跟著叫一碟,只需$48,真係平靚正😋豉汁蒸鳳爪$28醬汁唔算太濃,鳳爪好淋好易食,帶小小辛口,都幾惹味。懷舊糯米包$28一籠三大舊,口感紮實。味道唔差,配料都多,例如有花生、蝦米、冬菇,秋冬天食真係好夾。椰香黃金糕$28椰味清香,最讚係口感,咬落超級煙靱,最鍾意佢嘅甜度啱啱好,食住仲有種過年嘅感覺🤣金珠鹹水角$28剛剛炸起,熱辣辣已經好正,食落鹹鹹甜甜,正宗外脆內煙靱,配啖茶一流。脆皮燒腩仔$68份量唔算少,肉質肥廋適中,皮脆肉嫩,脆卜卜仲有啲汁唔會太乾,我地都食唔停口。菜單可以參考如下

豉汁蒸鳳爪$28
醬汁唔算太濃,鳳爪好淋好易食,帶小小辛口,都幾惹味。

懷舊糯米包$28

椰香黃金糕$28

金珠鹹水角$28

脆皮燒腩仔$68

菜單可以參考如下
2022-12-08 91 浏览
講真,依家燒鵝同雞粥一街都係,但係要做到好食既真係唔多,而呢間就係我少數既信心保證除左野食之外,我仲貪呢到環境同服務都好唔錯除左出晒名既燒鵝同雞粥之外時令海鮮,鑊氣小炒都有架,價錢亦唔算貴新強記燒鵝王(下庄)呢到既燒鵝真係高水準皮脆得黎唔會膩,肉嫩之餘又甘香仲要依家正值秋冬,係燒鵝最肥美既季節,簡直一流沙田新強記雞粥(例)除左燒鵝,呢到最出名既就當數雞粥點解?因為佢真係勁足料成碗都有好多雞肉,而且雞肉唔會太老,食落陣陣雞肉香最正係即使淨係食粥唔食肉,都會食到濃濃既雞味真係粥中有雞,雞中有粥既境界椒鹽海蝦(例)除左燒鵝同雞粥,呢到既小炒都好有水準呢個海蝦爽口彈牙得黎又鮮甜而且用椒鹽燒炒過令佢十分香口惹味
除左野食之外,我仲貪呢到環境同服務都好唔錯
除左出晒名既燒鵝同雞粥之外
時令海鮮,鑊氣小炒都有架,價錢亦唔算貴
新強記燒鵝王(下庄)
呢到既燒鵝真係高水準
皮脆得黎唔會膩,肉嫩之餘又甘香
仲要依家正值秋冬,係燒鵝最肥美既季節,簡直一流
沙田新強記雞粥(例)

除左燒鵝,呢到最出名既就當數雞粥
點解?
因為佢真係勁足料
成碗都有好多雞肉,而且雞肉唔會太老,食落陣陣雞肉香

最正係即使淨係食粥唔食肉,都會食到濃濃既雞味
真係粥中有雞,雞中有粥既境界
椒鹽海蝦(例)

除左燒鵝同雞粥,呢到既小炒都好有水準
呢個海蝦爽口彈牙得黎又鮮甜
而且用椒鹽燒炒過令佢十分香口惹味
2022-12-08 62 浏览
天氣凍凍地想整返碗雞粥?黎呢到就岩啦,除左有足料靚雞粥,仲要好正既燒鵝呢到樓底夠晒高,坐得好舒服價錢中等水平沙田新強記雞粥(例)天氣咁凍,整碗雞粥就最正呢到D料勁足,食極雞都仲有而且應該落左好多雞殼去煲,啖啖都係鮮雞味新強記燒鵝王(下庄)呢到叫得做燒鵝海鮮酒家就梗係唔可以唔叫燒鵝啦淨係下庄已經咁大隻,抵食!而且皮又脆,肉又嫩,要係香港搵到呢個水準我諗除左深井都只有呢到啦菠蘿生炒骨我就好怕食骨既,鍾意啖啖肉但呢味雖然叫生炒骨,但其實肉都唔少之餘仲可以食到骨既香簡單黎講就係骨同肉既比例剛剛好而且酸酸甜甜勁開胃,雖然外層有醬汁,但係入面都依然香脆,有水準!配料亦好豐富

呢到樓底夠晒高,坐得好舒服

價錢中等水平
沙田新強記雞粥(例)

天氣咁凍,整碗雞粥就最正
呢到D料勁足,食極雞都仲有
而且應該落左好多雞殼去煲,啖啖都係鮮雞味
新強記燒鵝王(下庄)
呢到叫得做燒鵝海鮮酒家就梗係唔可以唔叫燒鵝啦
淨係下庄已經咁大隻,抵食!
菠蘿生炒骨

我就好怕食骨既,鍾意啖啖肉
但呢味雖然叫生炒骨,但其實肉都唔少之餘仲可以食到骨既香
簡單黎講就係骨同肉既比例剛剛好

配料亦好豐富
天氣開始凍,最啱食返碗暖笠笠嘅沙田雞粥😋😋雖然叫沙田新強記,但其實係大圍站附近,行唔使五分鐘就到👍🏻酒樓環境好乾淨同闊落,牆壁有一幅超大嘅山水畫,太多人唔好意思影😂仲有幾盞好大嘅水晶燈,坐得好舒服👍🏻隻碟仲要好靚第一次嚟沙田新強記,梗係要試招牌雞粥啦~同朋友兩個人諗住叫個例牌強記招牌雞粥,樓面姐姐好好咁提我哋例牌好大煲,不如叫個人份量。🌟強記雞粥(位):嘩,一人份量竟然咁大煲,仲用熱辣辣嘅煲仔上,足足可以分到四碗半滿滿~~好彩樓面姐姐提,否則食唔晒就浪費~講返啲粥先,好綿好滑,好鮮甜,食落肚暖笠笠~啱晒冬天食😋😋😋朋友話有媽媽嘅味道❤️❤️❤️🌟金牌燒乳鴿:雖然望落細細隻,但真係皮脆肉嫩,唔乾身,有肉汁,個人認為唔需要點鹽或者豉油都好夠味😋🌟菠蘿生炒骨:份量真係好多,而且炸到脆卜卜,最特別係唔止有菠蘿,仲有蜜桃,酸酸甜甜,好開胃😋😋😋🌟上湯海味雜菜煲:個雜菜煲多菜到滿瀉咁滯,真係差唔多乜菜都有,有白菜、菜芯、生菜、油麥菜、木耳等,仲有竹筍!真係包羅萬有,配埋蝦米、魷魚乾、粉絲,結果飽到上心口。兩個人食唔晒😅😅😅最後仲有紅豆沙😍😍😍😍陳皮味好出,但唔會霸左啲紅豆味,超滿足😍😍下次要試下個燒鵝同

兩個人食唔晒😅😅😅

最後仲有紅豆沙😍😍😍😍
陳皮味好出,但唔會霸左啲紅豆味,超滿足😍😍下次要試下個燒鵝同另外的煲仔菜😆😆😆

粟米龍𧄌斑塊💰168 | 9/10一開始覺得$168吃粟米斑塊有點貴,但吃過之後就覺得價錢還算合理!首先欣賞店家把粟米汁和斑塊分開,讓斑塊咬下去還是脆脆的🤤然後發現斑塊上面有一點點像椒鹽的東西(?)又不會過鹹👍🏼最喜歡的應該是他的斑塊!龍𧄌魚肉很好吃,自己更喜歡不點粟米汁的魚鮮味😹只是吃到有一塊魚有骨,跟平常的斑塊不一樣,所以扣一點分,然後大家也要小心吃喔🙌🏻•南乳粗齋煲💰118 | 8.5/10這款就是想像中的味道,菜類很多,包括菜心/生菜/菠菜/西蘭花/茄子/粟米,當然也有粉絲、豆卜和腐竹😋南乳在認知裡面是重口味的東西,但這碟沒有平時的口味重;他的南乳如果可以杰身一點自己會更喜歡😗•#foodstepsinhk_大圍 #foodstepsinhk_沙田
粟米龍𧄌斑塊💰168 | 9/10
粟米龍𧄌斑塊

南乳粗齋煲💰118 | 8.5/10
南乳粗齋煲

10 分钟 (外卖自取)
粟米龍𧄌斑塊
南乳粗齋煲
2022-11-29 74 浏览
除左出名既燒鵝之外,原來飲茶點心都好味~❤️新強記燒鵝飯 好Lucky 咁有燒鵝髀,鵝肉肥厚又嫩滑,好香好好餸飯🧡新強記蝦餃皇 蝦餃超大隻好,蝦仁大大粒又新鮮,標準既皮薄餡靚💛椒鹽魷魚鬚 魷魚鬚灑上七味粉調味,好彈牙,一條接一條食唔停口💚碧綠鮮蝦腸 大大粒鮮蝦加上滑滑腸粉💙古早黑糖馬拉糕 質地好鬆軟,又香又綿,一定要試!!💜香煎蘿蔔糕 底面煎香,三片大大片蘿蔔糕🤎懷舊芝麻卷 唔係度度有得食既懷舊糕點,芝麻味非常濃郁
除左出名既燒鵝之外,原來飲茶點心都好味~

💚碧綠鮮蝦腸 大大粒鮮蝦加上滑滑腸粉

💙古早黑糖馬拉糕 質地好鬆軟,又香又綿,一定要試!!

💜香煎蘿蔔糕 底面煎香,三片大大片蘿蔔糕
🤎懷舊芝麻卷 唔係度度有得食既懷舊糕點,芝麻味非常濃郁

2022-11-22 88 浏览
風和日麗係大圍踩完單車,發現個肚已經打曬鼓。行過呢間新強記,燒鵝味香噴噴搞到洗曬口水,入去試一試佢先。兩個人點左個招牌燒鵝乳鴿雞粥小菜套餐。新強記燒鵝王(例)燒鵝香噴噴,外皮酥脆,肉質完全唔柴,加埋少少既酸梅醬一齊食十分開胃。金牌燒乳鴿啱啱燒出嚟熱辣辣,外皮又薄又脆,食落口超過引,食到停唔到口。招牌新強記雞粥粥底香綿順滑,雞既鮮同香味入曬去粥到,但雞件依然保持滑溜,十分值得一試。椒鹽鮮魷魷魚炸得非常香口,肉質彈牙,分量亦很多。魚香茄子煲香港名菜,集香濃滑於一身,熱辣辣上枱,撈飯一流。

新強記燒鵝王(例)

金牌燒乳鴿

招牌新強記雞粥

椒鹽鮮魷
魷魚炸得非常香口,肉質彈牙,分量亦很多。

魚香茄子煲
香港名菜,集香濃滑於一身,熱辣辣上枱,撈飯一流。
2022-11-22 45 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 大圍 - 沙田新強記燒鵝海鮮酒家 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 住喺沙田 雖然近大圍但係好少去嗰邊今次嚟到 一於試吓屹立多年嘅沙田新強記 比佢嘅燒鵝吸引到~諗都唔洗諗 揀咗個皇牌二人晚市套餐呢度嘅招牌菜式都包曬燒鵝、乳鴿、雞粥,仲可以自選2個小菜包羅萬有 唔洗煩🐣🔹沙田雞粥🔹我最鐘意係食呢個 粥軟綿綿加埋雞油更香滑雞件份量多🔹燒鵝🔹一上枱已經超香 魅力沒法擋薄身脆口 超多肉汁 送飯一流🔹乳鴿🔹我勁鐘意食乳鴿 呢度嘅乳鴿唔洗落鹽都好夠味好香脆呀🔹椒鹽鮮魷🔹屋企好少整椒鹽鮮魷 係出街先會食鮮魷大大舊 炸得香脆又彈牙🔹魚香茄子煲🔹覺得出街整嘅魚香茄子比較好食茄子仲係靚靚紫色 好惹味◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍沙田新強記燒鵝海鮮酒家 (大圍)大圍積運街2-8號海福花園47-50號地舖

住喺沙田 雖然近大圍
但係好少去嗰邊
今次嚟到 一於試吓屹立多年嘅沙田新強記
比佢嘅燒鵝吸引到~

諗都唔洗諗 揀咗個皇牌二人晚市套餐

鮮魷大大舊 炸得香脆又彈牙

🔹魚香茄子煲🔹
覺得出街整嘅魚香茄子比較好食
茄子仲係靚靚紫色 好惹味

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍沙田新強記燒鵝海鮮酒家 (大圍)
大圍積運街2-8號海福花園47-50號地舖