2011-01-03 51 浏览
不知不覺,原來沙嗲王都好多年,學生年代食係貪佢平,但大個左間唔時都會約朋友食沙嗲王,無可否認沙嗲王近年既轉型幾成功,租鋪大多係樓上以減成本,菜式多元化主打年輕人市場,食幾多送番相應coupon俾你等你下次再黎以留住顧客,怪唔得雖然地方大,但都經常爆滿。今日荃灣呢間都係咁多人,難為樓下姐姐仔咁凍仲要企係度叫number入座。家父一向喜歡中菜,又唔能夠下下去咁遠,所以其實出街食飯都幾頭痛,今日想起沙嗲王,貪其多元化,應該總有一樣岩大家食。食慣沙嗲王既朋友都知,呢度叫waiter加水、點菜都係靠個電子人肉搖控,好處係你坐到死角位偷情,但有需要時都唔會叫天不應叫地不聞,我就幾喜歡呢個搖控了。蒜茸牛油雞翼半客四隻,炸得香口且嫩,但略嫌粉厚,蒜茸牛油味適中,但再重d會更好味。自從第一次吃過之後,沙嗲牛肉粉絲煲差不多每次都點,沙嗲味適中,偏向重花生味多於沙嗲味,牛肉粉絲和金菇都足料,撈飯超正,叫得沙嗲王果然店如其名。鮑汁扒西蘭花不要期望太高,無乜鮑汁味,是否鮑汁真的吃不出來。西蘭花新鮮,再配菇菌類,吃得多重味野有碟菜是不錯的。香芒鮮蟹肉炒飯的芒果過酸,沒之前夏天時食的過癮。這個本是除白咖哩豬扒飯外的
coupon晒冷

蒜茸牛油雞翼

沙嗲牛肉粉絲煲

自從第一次吃過之後,沙嗲牛肉粉絲煲差不多每次都點,沙嗲味適中,偏向重花生味多於沙嗲味,牛肉粉絲金菇都足料,撈飯超正,叫得沙嗲王果然店如其名。

鮑汁扒西蘭花

香芒鮮蟹肉炒飯

香芒鮮蟹肉炒飯芒果過酸,沒之前夏天時食的過癮。這個本是除白咖哩豬扒飯外的另一招牌飯,竟然會攪成咁真係可惜。也因為今天的芒果太酸,打消了我地本來諗住係度食埋甜品的念頭。蟹肉太散,搵不到也吃不到,整體黎講真係失敗到極點。

越南春卷

越南春卷三條共六件,有點驚喜,春卷皮薄如紙,而且炸得脆,冬菇豬肉粉絲材料入味,不錯。

脆雞洋蔥蛋石頭碗飯

以韓式石頭碗配日式炸雞,就是脆雞洋蔥蛋石頭碗飯炸雞很和風,香口嫩滑,但稍嫌乾身。熟蛋洋蔥撈飯,再在上面灑上紫菜芝麻。味道對辦,但石頭碗本身做不到飯焦,整碗飯感覺乾巴巴。

椒鹽脆豆腐

椒鹽脆豆腐香口得黎內裡嫩口,椒鹽夠味,喜出望外。

白咖哩豬扒飯

鎮店之寶白咖哩豬扒飯水準依舊,三塊豬扒一個人食夠晒數,只是今日幾個人分有d到喉唔到肺。豬扒應該已用香茅醃過,不點咖哩都夠晒味;白咖哩香之餘帶點辣,撈飯一流。

酥炸龍

酥炸龍係新出品,簡介寫即係HALIBUT魚骨炸,可防骨質疏鬆。好多地方都九唔搭八地話食骨可防骨質疏鬆,但我記得我睇過報導,咁食骨法係補唔到d乜的。這碟酥炸龍為試食裝,唔駛十蚊已有交易,外形似薯格,炸得香口,咬落去很脆,味道似炸魚皮,但頗多油味,感覺是多吃無益。
老爸吃過之後無甚抗拒,看來以後一家人食飯,唔駛餐餐酒樓中餐京川滬,又可以多一個選擇了。
2010-12-25
coupon晒冷
椒鹽脆豆腐
蒜茸牛油雞翼
沙嗲牛肉粉絲煲
越南春卷
2010-12-06 25 浏览
原是沙爹王fans的我,近年已甚少到荃灣店幫襯,原因直接與越見縮水的食物質數掛勾﹗今天於附近晒相後,忽發奇想用掉昨日的coupon吧﹗(順帶一提,昨日點選的白咖喱豬扒飯及焗豬扒飯以及炸豆腐能保持好水準,但賣相最好的芝士焗青口卻腥得發苦﹗特意叫少甜凍椰果水晶芝麻露甜卻甜得人想吐﹗)推著啤啤車到店時已近中午十二時,當時舖內只坐了三份一人,今天看清楚更新後的菜牌,發現最掛念的沙爹串竟然失蹤了,香芧雞翼撈檸亦不再供應﹗那便想重拾菠蘿炒飯的滋味,餐飲跟熱薑蜜,心想趕快番歸餵啤喝奶﹗可惜飯一早炒好了,飲品卻因出單機故障,累我手抱扭六任的啊啤四處行了近三十分鐘﹗客氣及有禮的服務員都替我著緊,一拿齊兩大樣外賣便飛也似地撲到我跟前送貨﹗所以我也沒說太多便回家,可惜回家後發覺今趟白等了﹗帶回家的不是以往的熱騰騰顏色豐富炒飯,而是三小塊雞粒,五小片臘腸加少少雜項的淒涼炒飯﹗不知怎地我好像覺得背後伴傳陣陣涼風哩﹗

少得可憐的餸量

2010-12-06
30 分钟 (外卖自取)
  • 白咖哩豬扒飯,炸豆腐,奶油津白(近期欠奉)
2010-10-22 11 浏览
屋企人突然想上街吃飯, 不想到旺區跟人迫, 便到交通都很方便的荃灣, 一想就想起沙嗲王這從這區一眾茶餐廰中突圍而出的食店, 除了它不是茶餐廰外, 位亦較多, 加上附近找車位又不太大難度, 便動身出發!由於是閒日, 不用等位, 而且被安排坐卡位, 一坐下便望見枱上的大menu, 款色繁多, 不同地方的食物也有提供, 適合大夥人或缺乏主意的朋友! 最終從menu中order了很多人點的白咖喱豬排, 轉了薄餅以代替飯, 一個石窩脆雞蛋飯套餐, 此餐選擇跟了其中一款小食越式豬肉蒸粉卷及榴槤特飲, 及最後另一新款食物東京冷麵熱食白咖喱豬排加薄餅, 不辣, 易入口, 無投訢! 薄餅夠熱夠香, 用以點咖喱汁一流!石窩脆雞蛋飯亦不差, 稍為較淡, 但雞真很脆很入味, 而小食豬肉蒸粉卷都不俗東京冷麵熱食算特別, 麵爽口, 湯美味, 而且材料充足, 價錢不高的一道新菜跟餐的榴槤特飲及另外半價點的荔枝特飲不過不失, 賣相可取!

跟餐的榴槤特飲及另外半價點的荔枝特飲不過不失, 賣相可取!

2010-10-20
2010-10-01 78 浏览
假期第一天相約朋友到久久沒有到來的沙嗲王吃午餐想不到公眾假期也有set lunch供應價錢由$39至$42,包主食,雪糕/時菜+$15的台式飲品相比起$37的一碗粉麵...set lunch真是吸引得多,一行三人決定要三個set shareSet 1: 白咖哩豬扒飯,可說是沙嗲王的成名作,每次來都會有人提議點的! 這次吃的豬扒放涼了,而且多了香茅條,吃時要小心一點,但味道方面還是一如往昔~Set 2: 菠蘿雜錦炒飯,也是常點的一樣。炒飯配上菠蘿粒,炸腰果,肉鬆,雜豆和臘腸十分豐富,唯獨飯底偏濕,如果炒得乾身一點會更好吃~Set 3: 鮮茄大蝦炒意粉,本來我想點另一個-沙嗲豚肉米線的...但之前吃的豚肉很鞋...所以還是冒險點個意粉,這下子可中伏了...意粉呈彎曲狀,好像拉麵似的...一叉起是一柱的!汁料也有鮮茄味,但蝦就太雪藏了....最大的問題還是出於意粉本身跟餐原本可以選清炒時菜或雪糕的,但店員說廚房「做唔切」所以只供應雪糕...不明所以但只好接受...最後每人一杯雀X朱古力雪糕,還可以吧飲品方面,有朋友選榴槤雪香,但聽聞奶味甚重,我在對面也嗅不到榴槤味呢我和另一位朋友就點了朱古力
假期第一天相約朋友到久久沒有到來的沙嗲王吃午餐
想不到公眾假期也有set lunch供應

價錢由$39至$42,包主食,雪糕/時菜+$15的台式飲品

我和另一位朋友就點了朱古力雪香,有濃濃的朱古力味~珍珠也夠Q而不太甜,好味道呀!

扣除Coupon,每人$41埋單,但朋友事後發現找錯錢,唉...死無對證啦
頗不環保的設計
菠蘿雜錦炒飯
鮮茄大蝦炒意粉
朱古力雪香
好朱古力!
2010-10-01
頗不環保的設計
  • 白咖哩豬扒飯,朱古力雪香
2010-09-08 12 浏览
繼續我的 2010年 2月篇岩岩拜完太歲.. 返落荃灣搵食.....好耐都無食沙爹王喇.. 好掛住佢 d沙爹雞扒湯金邊粉諗起 d沙爹都流晒口水呢.... 一定要試!
2010-02-28
脆蝦棒.正呀..
好味串燒!
是日到沙嗲王吃晚餐,由於跟同伴都不太餓於是只叫了很少食物沙嗲薄切豚肉飯沙嗲初嚐幾口味道不錯,但不消幾口有點膩極限是吃一半,不然會很難受薄豚肉口感及味道都比想像中好蟹粉豆腐煲 (大概名字是這樣)不好吃,吃了一口就想停止吃了一口有很HOLD的感覺裡面有一點蟹肉,可是很重雪藏味我跟同伴不約而同的說吃一口就好我倆本著不浪費的心多吃了一點可是實在不好吃,吃了大概一半就投降了荔枝紅茶好甜好甜好甜跟一杯冰糖水沒兩樣沒有其他味道就只有甜當天蟹粉豆腐煲送來的時候侍應送來了一個白飯說是跟蟹粉豆腐煲的但她離開後跟其他侍應看著我跟同伴不知道講什麼我跟友人想可能她們錯送白飯來,便叫來侍應問個清楚我們說白飯是否跟蟹粉豆腐煲,她說是我們另外叫的但我們並沒有叫我不知道她們當中誰出錯,因為落單的侍應覆我們叫的食物時時並沒有該白飯她最後仍拿走了白飯可是卻大聲跟其他人說:「他們吃飽了就不要」我實在不懂為何出錯是她們怎麼怪我們了?埋單時她對我們說:「幫你們取消了那個飯,沒有算錢」推卸責任做得真徹底雖然只是小事,但這樣的待客之道實在要不得
是日到沙嗲王吃晚餐,由於跟同伴都不太餓於是只叫了很少食物

沙嗲薄切豚肉飯
沙嗲初嚐幾口味道不錯,但不消幾口有點膩
極限是吃一半,不然會很難受

薄豚肉口感及味道都比想像中好

蟹粉豆腐煲
(大概名字是這樣)
不好吃,吃了一口就想停止
吃了一口有很HOLD的感覺
裡面有一點蟹肉,可是很重雪藏味
我跟同伴不約而同的說吃一口就好
我倆本著不浪費的心多吃了一點
可是實在不好吃,吃了大概一半就投降了

荔枝紅茶

好甜好甜好甜跟一杯冰糖水沒兩樣
沒有其他味道就只有甜

但她離開後跟其他侍應看著我跟同伴不知道講什麼
我跟友人想可能她們錯送白飯來,便叫來侍應問個清楚
我們說白飯是否跟蟹粉豆腐煲,她說是我們另外叫的
但我們並沒有叫我不知道她們當中誰出錯,
因為落單的侍應覆我們叫的食物時時並沒有該白飯

我實在不懂為何出錯是她們怎麼怪我們了?

埋單時她對我們說:「幫你們取消了那個飯,沒有算錢」
推卸責任做得真徹底

雖然只是小事,但這樣的待客之道實在要不得
2010-08-27
2010-08-16 40 浏览
是日七夕,放工後與男朋友光顧我未去過的沙嗲王,,,晚上7時15分左右到達,還有位置,,,選了一個暗位給沙嗲王餐牌上的小食吸引,,但最後還是選了兩份套餐,,,男朋友點了:沙嗲脆雞飯+忌廉湯( 可選湯或小食) +凍奶茶 + 雪糕我點了:香芒蟹肉炒飯+ 脆蝦棒( 可選湯或小食) + 芒果紅茶 + 雪糕首先來到是男朋友的沙嗲脆雞飯,,,沙嗲汁很惹味,但偏甜,,,脆雞類似炸雞件,一般啦,,,但點上沙嗲汁,正飲品一般,沒有什麼特別,,,然後是脆蝦棒,一般啦,,,唔係好特別,,反而點上沙嗲汁,美味﹗之後係忌廉湯,,,久違的味道﹗是哈迪斯的周打魚湯﹗很開心,香濃,飲出不是混入清水,,,最後是我的炒飯,炒得略為乾身,雖然在menu 已提及蟹肉會帶有軟骨,但吃下去時有「chok」一聲,怪怪的‥‥‥蟹肉雖然沒有鮮味,但整體來說蠻不錯最後最後的雪糕,是nest 牌,個人認為太甜,,可能第一次光顧沙嗲王,改變了一直覺得食物全是辣的思想,一定會有第二次改善之處:* 應增加人手
是日七夕,放工後與男朋友光顧我未去過的沙嗲王,,,
晚上7時15分左右到達,還有位置,,,
選了一個暗位

給沙嗲王餐牌上的小食吸引,,
但最後還是選了兩份套餐,,,

首先來到是男朋友的沙嗲脆雞飯,,,
沙嗲汁很惹味,但偏甜,,,
脆雞類似炸雞件,一般啦,,,
但點上沙嗲汁,正

飲品一般,沒有什麼特別,,,
然後是脆蝦棒,一般啦,,,唔係好特別,,
反而點上沙嗲汁,美味﹗

之後係忌廉湯,,,
久違的味道﹗是哈迪斯的周打魚湯﹗

很開心,香濃,飲出不是混入清水,,,

最後是我的炒飯,
炒得略為乾身,雖然在menu 已提及蟹肉會帶有軟骨,
但吃下去時有「chok」一聲,怪怪的‥‥‥
蟹肉雖然沒有鮮味,但整體來說蠻不錯

最後最後的雪糕,是nest 牌,個人認為太甜,,

可能第一次光顧沙嗲王,
改變了一直覺得食物全是辣的思想,
一定會有第二次

沙嗲汁
忌廉湯
香芒蟹肉炒飯
2010-08-15 8 浏览
第一次食沙嗲王,其實以前媽咪好鍾意食沙嗲王,不過我一直都唔肯去試,個原因好傻...就係因為我唔鍾意個logo今日同老公黎食,ha..今日其實我都想試下...點知老公又同我心靈相通,揀左呢道上到去,個感覺幾假日,但行入去,又好茶記,好逼...外觀ok既...睇真d就唔太得而已講返食物,今日嗌左個咖哩牛肉飯,蝦春卷,奶油津白,洋蔥蛋炸雞石頭飯咖哩牛肉飯有三色椒,牛肉塊,薯仔,牛肉塊幾多片下,細細塊,一啖一塊岩岩好,薯仔細細粒,但皮有少少硬,入面淋晒,好正,三色椒好細粒,加埋食,爽口d,唔錯...不過咖哩幾辣....我偷左老公一啖咋,後尾都係撈飯先好d蝦春卷,蝦應該幾新鮮,有少少鮮甜,好香蝦味,皮脆,最鍾意呢個奶油津白,即牛油娃娃菜,估唔到佢係落左蠟腸,仲要唔係得幾粒喎,應該有十幾粒,多數係晒底,估唔到真係有落下本,個菜仲好好食tim!食完想食多次tim呀洋蔥蛋炸雞石頭飯呢個算係最差架喇...隻蛋太熟,但雞件好香好脆,好多地方整既炸雞都係炸到苦苦地,呢道既雞件又唔苦喎,皮脆肉滑...d飯又唔會成舊咁痴住,岩岩好一層薄飯蕉,好易就整到出黎,一塊咁,岩岩好呀!食完好飽,,,但係咁回味tim食物係
第一次食沙嗲王,其實以前媽咪好鍾意食沙嗲王,

上到去,個感覺幾假日,但行入去,又好茶記,好逼...
外觀ok既...睇真d就唔太得而已

不過咖哩幾辣....我偷左老公一啖咋,後尾都係撈飯先好d

食完想食多次tim呀

洋蔥蛋炸雞石頭飯呢個算係最差架喇...隻蛋太熟,
但雞件好香好脆,好多地方整既炸雞都係炸到苦苦地,
呢道既雞件又唔苦喎,皮脆肉滑...d飯又唔會成舊咁痴住,
岩岩好一層薄飯蕉,好易就整到出黎,一塊咁,岩岩好呀!

食完好飽,,,但係咁回味tim

食物係好,但環境真係一般,女廁係3樓,要行樓梯,
七月自己行條樓梯真係有d驚,入到女廁又好鬼片feel...
唔係坐廁,最後都係唔敢去

坐位方面,我地係果d二人枱,可以拼埋果隻,
但卡位好靚...
係呢道係用呢個野嗌人黎
係呢道係用呢個野嗌人黎
  • 蝦春卷
  • 奶油津白
  • 石頭飯
2010-08-08 53 浏览
I have had a terrible dinning experience: - 沙嗲奇趣雞飯 (Chicken was dry n oily, not crispy; Satay sauce was so so but over salty).- 吉列豬扒石頭煱飯 (Pork was dry w/ terrible used oil smell; sauce was not enoght n over cooked).- 脆皮蟹鉗 (Not much special, teste is fair, crisp but oily)- 梅子柠檬汁 (Terrible... not much flavour as like as when u finish a glass of ice lemon tea than u put one another cup of water in).- Ice cream is fine (Dairy Farm)- Water is fine (Free)- I stopped some of my orders immediately, so I

- Water is fine (Free)

- I stopped some of my orders immediately, so I just know that!

An experienced staff told me that a chef work there about 15 years, I don't think who understand what is Asian food!

Near to all customers are teenagers, students and some China borned Chinese, are you? I really want ask for refund it.

Save your momey and time. Go to McXXXXX or XXXXXX de Cafe.

Re: I have had dinner at 旺角彌敦道655號4樓(舊胡社生行) twice 2 years ago, it's fair. And also, I went to 荃灣眾安街2-8號周合成大廈2-3樓 twice, first time was 8 years ago, same... same... I think it will keep going... same.
2010-08-03
  • Ice Cream
  • Coca-cola and some CAN soft drinks.
2010-06-22 29 浏览
吃多點吧, 父親節 吃多一點椒鹽軟殼蟹(加蟹) $68, 因恐防普通的size 一人會得一舊不過引, 旁邊是茄子, 本人不吃的 如為豆腐更佳上面舖陳了肉鬆, 而軟殼蟹亦炸得脆而不膩, 香口且嫰 佳pizza 沒特別, 小小的一個, $22, 其實炸的不太good, 反而普普通通焗個pizza應會更佳, 內含海鮮naan with curry 汁, 只是2大片naan, 用個碟仔盛著少少curry汁, naan不是太鬆軟, 但薄薄的仍是不錯~$16xo醬海鮮炒飯, 海鮮反而比pizza少@@xo醬比較辣, 需喝水消除芝士焗年糕, 本人最愛家人不太吃, 所以本人吃掉了3/4上面有碎碎的煙肉, 及少許芝士香濃芝士味, 年糕則'煙韌'.該天飲品半價, 叫了一個青檸不知佑甚麼特飲, 好似很大jar, 但比較淡, 像青檸放了很久......$11p.s.用了上次的5張$2現金券, 又換來2張$10現金券
吃多點吧, 父親節 吃多一點

旁邊是茄子, 本人不吃的
如為豆腐更佳

上面舖陳了肉鬆, 而軟殼蟹亦炸得脆而不膩, 香口且嫰

xo醬海鮮炒飯, 海鮮反而比pizza少@@
xo醬比較辣, 需喝水消除

芝士焗年糕, 本人最愛
家人不太吃, 所以本人吃掉了3/4
上面有碎碎的煙肉, 及少許芝士

香濃芝士味, 年糕則'煙韌'.

p.s.用了上次的5張$2現金券, 又換來2張$10現金券
2010-06-13 18 浏览
呢日黎到荃灣既沙嗲王食tea,,本來沙嗲王都算係我既favourite picks之一,,不過呢一次真係幾失望,,可能我平時都係旺角食啦,,今次一黎叫既野雖然差唔多,,不過味道就差D喇,,下次都係旺角好D 呢次叫左避風塘軟殼蟹同白咖哩豬扒飯,,個白咖哩豬扒飯都算唔錯,,撈飯一流!由於我地點既時候仲有lunch set,,細心既侍應都提返我地有杯野飲送,,呢點真係幾滿意!至於呢次食既避風塘軟殼蟹就差D,,竟然好似唔入味咁!炸就炸得唔錯既,,不過味道就差D嚕,,,無左一貫既水準!總括黎講沙嗲王算係唔錯既,,價錢大眾化之餘又多選擇!
呢日黎到荃灣既沙嗲王食tea,,
可能我平時都係旺角食啦,,今次一黎叫既野雖然差唔多,,
不過味道就差D喇,,下次都係旺角好D

呢次叫左避風塘軟殼蟹同白咖哩豬扒飯,,
個白咖哩豬扒飯都算唔錯,,撈飯一流!
由於我地點既時候仲有lunch set,,
細心既侍應都提返我地有杯野飲送,,呢點真係幾滿意!

至於呢次食既避風塘軟殼蟹就差D,,竟然好似唔入味咁!
炸就炸得唔錯既,,不過味道就差D嚕,,,無左一貫既水準!

總括黎講沙嗲王算係唔錯既,,價錢大眾化之餘又多選擇!
2010-06-12
  • 白咖哩豬扒飯
2010-05-31 6 浏览
今日星期六, 好慘呀!!因為要返工, 男友今日休息在家, 知道嘴叼的我公司附近的快餐店無一間啱食, 所以佢放假的日子都盡量抽時間買我鍾意既野食送來公司俾我, 有個咁體貼既男朋友, 真係好開心好幸福! 多謝你!傻汪汪~今日佢打來問我想食咩, 突然間諗起好耐無食既沙嗲王, 突然間好想食佢既金邊粉, 於是向男友Order了沙嗲豬扒金邊粉.好野, 一路等的果種期待令我興奮, 一來可以見到成日未見的他, 又來有我最想食既野, 男友風塵僕僕的將熱辣辣的金邊粉送到我手上, 見到佢因為趕路而行到成身濕晒, 果種感動相信我呢一世都會記得~一打開碗粉, 熱氣同香味迎面僕來, 同記憶中的香味一樣, 胃口即時提升, 急不及待夾一注金邊粉放入口, 好熱~~都怪自己太猴急, 燙傷了嘴嘴~好濃香的沙嗲汁, 呢種香味好多食店都做唔到, 難得呢度味道一路都保持水準, 而豬扒分開袋住, 炸得鬆軟又好入味, 成個粉都好好味, 我真係成碗麵成個清晒, 還要飲左好多湯~ 食完真係好滿足~希望沙嗲店可以一路keep住呢個水準, 等我想食時隨時食到
多謝你!傻汪汪~
希望沙嗲店可以一路keep住呢個水準, 等我想食時隨時食到
2010-04-24
  • 沙嗲豬扒金邊粉
2010-05-22 16 浏览
下午,我和同事們到沙嗲王吃午飯。我點了白咖哩豬扒飯~ * 白咖哩汁有香濃的香矛味 * 豬扒軟硬適中 * 建議白咖哩汁拌白飯,相當醒胃 * 建議沙嗲王增聘多些待應
下午,我和同事們到沙嗲王吃午飯。我點了白咖哩豬扒飯~

* 白咖哩汁有香濃的香矛味
* 豬扒軟硬適中
* 建議白咖哩汁拌白飯,相當醒胃
* 建議沙嗲王增聘多些待應
2010-05-19 25 浏览
同男友食DINNER,叫左個避風塘炒蟹,白CURRY 豬'PA'+左5蚊轉INDIAN 薄餅我用手拎住薄餅包住D豬PA,,再點下佢D CURRY,真係好好味...好入味呀D豬PA我之前麻麻地中意食豬PA,因為D肉太硬!呢間切得夠薄..加埋D汁..好味避風塘炒蟹有D一粒粒GE野..唔知叫咩...我挾起D蟹..痴住左好多呢D一粒粒先食..估唔到佢睇落細細隻..都幾多肉加上係軟"HOOK"蟹..所以成舊食..正岩晒我..因為我唔多識"MOCK"
我之前麻麻地中意食豬PA,因為D肉太硬!
呢間切得夠薄..加埋D汁..好味

估唔到佢睇落細細隻..都幾多肉
加上係軟"HOOK"蟹..所以成舊食..正
岩晒我..因為我唔多識"MOCK"
2010-05-10
  • 避風塘炒蟹
2010-03-19 45 浏览
2010年2月20日 ( 2-2 ) 荃灣 ( 沙嗲王 - 1 ) 午餐 ( 年初七 )日程:( 味皇 - 沙嗲王 ) 中午,預備前往圓玄學院祭祖前,相約孩子們先來個午餐,飲茶.....採你都傻,沙嗲王....孩子們沒有反對。今餐吃的如下:雜錦菠蘿飯:這個飯是孩子點選的,配料有提子、番茄、臘腸、蛋、青豆、腰果、菠蘿、肉鬆、雞肉、栗米及釭蘿蔔絲。配料非常之多,整體炒得很好,吃起來時,不同的食物,嘴內會滲出不同的味道,絕對是一道擁有多重味覺享受的炒飯。芝士忌廉汁焗什菌飯:什菌配合忌廉汁焗製,香濃美味,這個是我的至愛,今天仍然是至愛。白咖哩豬扒飯:豬扒炸得非常香口,加上香予與白咖哩的調味,每次都吃到很滋味。青檸柑梅蜜:甜中偏酸的飲品,像似一般檸蜜,亦無驚喜。沙嗲王是孩子們的至愛,但我也挺喜歡呢?今天食物水準仍保持,服務也無不妥,吃得頗開心。

日程:( 味皇 - 沙嗲王 )
中午,預備前往圓玄學院祭祖前,相約孩子們先來個午餐,
飲茶.....採你都傻,沙嗲王....孩子們沒有反對。
今餐吃的如下:
雜錦菠蘿飯:這個飯是孩子點選的,配料有提子、番茄、臘
腸、蛋、青豆、腰果、菠蘿、肉鬆、雞肉、栗米及釭蘿蔔
絲。配料非常之多,整體炒得很好,吃起來時,不同的食物,嘴
內會滲出不同的味道,絕對是一道擁有多重味覺享受的炒飯。
芝士忌廉汁焗什菌飯:什菌配合忌廉汁焗製,香濃美味,這
個是我的至愛,今天仍然是至愛。
白咖哩豬扒飯:豬扒炸得非常香口,加上香予與白咖哩的調
味,每次都吃到很滋味。
青檸柑梅蜜:甜中偏酸的飲品,像似一般檸蜜,亦無驚喜。
沙嗲王是孩子們的至愛,但我也挺喜歡呢?今天食物水準仍保
持,服務也無不妥,吃得頗開心。

雜錦菠蘿飯
芝士忌廉汁焗什菌飯