2016-09-28
日式蒸飯,咩嚟㗎!我實在太孤陋寡聞喇,竟然未食過,梗係要去試下啦!試新嘢,當然要孖住阿妹一齊試啦!原來限時1小時15分鐘要還枱,時間緊迫,要快d落單,否則一定食唔切,我點咗個R1 琢梅肉配芥苿醬飯,阿妹就點咗U13壽喜泡菜雞烏冬。好快侍應姊姊就捧咗2個蒸籠過來,放上枱面個電磁爐上,要等6分鐘!店員好好呀,幫我地整好後,仲話夠鐘佢地會過來。但是時間係我關心ge, 皆因我食得慢嘛,由入座到蒸緊,大大話話都過咗十幾分鐘,剩返一個鐘,要食快d喇!好彩今晚係同阿妹食,如果同朋友食就真係冇得傾計lu。2個蒸籠內有4成係菜和菇,加埋係蒸,感覺好健康,肉類嘅份量都唔少,而且調味okay, 唔會話好味精咁。雞件都算嫩,唔會鞋,琢肉亦可以,喜歡佢冇乜調味,清清地咁幾好。店員教我將碟芝士加落飯撈勻,落單時以為個飯係普通飯,原來係半湯飯,芝士加入飯,雖然芝味唔濃,但唔喜歡食飯有芝士絲,覺得好怪,除此之外呢個蒸飯唔錯,下次要記得飯同芝士要分開食。而烏冬就等蒸完後放落蒸籠下嘅湯內撈勻嚟食。跟餐本應係冇甜品,但店員問“而家上甜品,好嗎? 係送㗎.” 而且還帶有微笑,真係好喇。一球大雪糕放在炸多士上,旁邊還有紫薯蓉,
跟餐本應係冇甜品,但店員問“而家上甜品,好嗎? 係送㗎.” 而且還帶有微笑,真係好喇。一球大雪糕放在炸多士上,旁邊還有紫薯蓉,3樣撈埋食,幾好。不過我怕炸多士熱氣,食咗小小咋,但是個大雪糕就被我地完全消滅哂Lu。