餐厅: 永年士多 (兆安廣場)
资讯:

2019-03-18 46 浏览
收完工仲要去上堂,拉埋朋友同我快快地食個dinner先🥺第一次食永年,之前成日聽人講好食都未試過,好彩有位☺️佢入面個裝修都幾好,仲擺左舊式車仔麵檔同傳統嘅模型,幾特別 !永年嘅3餸1麵都係$43,係銅鑼灣黎講都幾抵食!而且佢地都好快手,雖然好多人,但落完單好快就食得☺️☺️☺️既然第一次食,就叫多幾個餸試下先。😆我簡左米粉,5餸分別係蘿蔔/牛筋/牛肚/雞翼/時菜,再加杯我最愛既紅豆奶茶冰😎食車仔麵必叫蘿蔔,蘿蔔好淋又冇渣,食落都好重咖哩味!雞翼好肥美啊!啖啖肉🤤個牛肚牛筋炆得又淋又入味,正!😋紅豆奶茶冰唔會太甜, 岩我口味! 🥰 仲有好多紅豆
收完工仲要去上堂,拉埋朋友同我快快地食個dinner先🥺

第一次食永年,之前成日聽人講好食都未試過,好彩有位☺️

個牛肚牛筋炆得又淋又入味,正!😋

紅豆奶茶冰唔會太甜, 岩我口味! 🥰 仲有好多紅豆
2019-02-27
2019-03-17 57 浏览
銅鑼灣少有平價食店,黎到一定要食豬腸,好有口感!蘿蔔好入味,辣醬喺秘制配方,食得辣嘅人就啱曬啦。樽仔奶茶既茶味好足,值得一試。環境舒適,店內仲有唔少裝飾,有別於一般車仔麵店。記得黎到要先揾位,再落單呀!
記得黎到要先揾位,再落單呀!
2019-03-16 60 浏览
好耐之前已經聽過元朗開既永年,但因為太遠所以一直都無機會試,而家佢地終於出黎市區開,咁方便就無藉口唔試啦!🤣我叫左3餸再加樽裝奶茶,另外download個app儲分,佢仲會送一碟炸魚皮,仲幾大碟tim! 我果碗係豬皮 豬腸同牛柏葉河粉少辣,本身想叫豬紅但賣晒 不過依三個餸都好好食!豬腸好乾淨無異味,豬皮好「林」又索晒d湯汁。湯底有d甜甜地辣度適中唔會死辣。奶茶茶味濃,炸魚皮唔會話碎晒,好脆口。整體好滿意無失望!只係坐位上設計爭左d.....想係銅鑼灣食好食車仔麵個人心水係新記同依間!
我果碗係豬皮 豬腸同牛柏葉河粉少辣,本身想叫豬紅但賣晒
整體好滿意無失望!只係坐位上設計爭左d.....
想係銅鑼灣食好食車仔麵個人心水係新記同依間!
2019-03-16 69 浏览
早幾晚喺灣仔收工都夜晚七、八點,我同事話銅鑼灣開咗一間永年士多,出名食車仔麵叫我一齊去試,我見好耐冇食車仔麵咁就同佢一齊去地點都方便,銅鑼灣地鐵站一出行兩三分鐘就到,叫咗一個五餸河粉中辣 、有雞翼、墨魚丸、豬腸、流心蛋同魚皮餃,辣汁係佢哋秘製嘅辣汁,最記得以前細個屋企樓下有當買車仔麵,以前同朋友成日夜晚去幫襯食宵夜,食親都滿頭大汗但又要繼續食今次就係因為個辣汁,比我好多回憶墨魚丸都真材實料 味道都好鮮流心蛋整到啱啱好值得一讚,因為好多話流心但都唔係叫咗杯菠蘿冰菠蘿勁多勁甜解辣真係一流
今次就係因為個辣汁,比我好多回憶
墨魚丸都真材實料 味道都好鮮
流心蛋整到啱啱好值得一讚,因為好多話流心但都唔係
叫咗杯菠蘿冰
菠蘿勁多勁甜解辣真係一流
2019-03-16 55 浏览
提起車仔麵,很多人都會聯想起永年。運動過後就來吃一碗車仔麵,非常滿足!永年士多是自助型式,先要排隊點單;然後找位置;餐點準備好就會叫號碼可以自取食物。因為運動過後有點餓,我點了五餸一麵。個人認為冬菇及豬紅是車仔麵的靈魂,必點的喔~另外我還點選了山筋;魚蛋及流心蛋。不消一會兒我的車仔麵就準備好了!永年的冬菇非常入味,而且冬菇厚身有口感。流心蛋也是非常出色。不得不讚的是魚蛋,雖然外貌不討好卻味道一流,是帶有陳皮味的魚蛋,感覺多吃兩顆也不會有罪惡感,哈!

不消一會兒我的車仔麵就準備好了!
永年的冬菇非常入味,而且冬菇厚身有口感。

流心蛋也是非常出色。

2019-03-14 90 浏览
自己本身住元朗,反而少去元朗永年。今日出開銅鑼灣,見開左分店,又即管整翻碗先啦。銅鑼灣永年有別於一般車仔麵鋪,呢度裝修整潔,又夠光猛。雖然座位唔算闊落,但都尚算舒服。如果你中意典型車仔麵鋪果種『嗱咋』既情懷,呢度未必係你首選。落左單,等左5-10分鐘左右就有得食。由於呢度係堂食自取,建議先搵位,後等餐。我叫既係三餸油麵(豬紅、尤魚、牛筋)。份量足之餘,味道都相當唔錯!而且價錢都相當合理。整體:7/10
整體:7/10
2019-03-14 104 浏览
車仔麵雖然 平價菜色,但最貼近大眾胃口,開放地讓大家自選配料和口味,在混雜中摸索出一種無可替代的特色,充滿香港地道風味但跟一般車仔麵檔大不同,永年沒有一貫黑媽媽污穢格局,鋪面裝潢以感覺摩登,夠新潮,將以往車仔麵的土氣洗去加埋都有成 50款配料, 提供的麵條選擇亦多,除了大路的河粉、米粉、米線、烏冬、油麵畀我揀,口味幾刁鑽都有豬皮吸收晒湯汁, 好JUICY, 雞翼尖辣辣地幾惹味, 牛丸夠彈牙, 韮菜餃好足料, 油麵好Q彈

2019-03-13 100 浏览
好耐之前有聽過住元朗嘅朋友仔講過呢間餐廳個店,當然呢啲就係一聽就算,同埋元朗對九龍人嚟講太遠喇,不過今次行過銅鑼灣想輕食,巧合下遇到呢間車仔麵,吃完之後先記得番個名😂😂平日夜晚嚟到,見到好多人排隊買嘢,再睇埋入面差唔多坐滿,相信唔會好差,餐牌好清晰,有啲車仔麵嘅料的確係好少見,包括流心蛋、枝竹球...樣樣麵想試下,最終叫左成5個款、芝心丸、韮菜餃比較令人期待....拿到餐後一睇份量都算ok, 湯底好有藥材味@好飲😂,但最令我意外喺流心蛋,估唔到放到最後食都咁流心,一分就蛋汁出晒嚟,very nice, 加埋杯柚子蜜啱晒,很滿足

2019-03-01
2019-03-12 95 浏览
大碗麵 67hkd雞翼,雞翼尖,紅腸,魷魚,時菜,油面,豬腸,豬皮,豬紅,蘿蔔+樽裝奶茶 17hkd喺銅鑼灣搵平嘢食,當然係要食車仔麵,平時慳慳哋要食9餸面都要花上70蚊以上,呢間舖頭就唔使70蚊就可以食到餐牌上面係中英對照,文字比較細小,餐廳樓底高比較舒服,周圍亦都放咗好多裝飾品,先畀錢後食嘢,所有都簡單,係有時會排長龍。餐廳入面大多數人一係叫三餸面一係就叫大碗麵分店原來都多,下次想又去尖沙咀試下先
大碗麵 67hkd
雞翼,雞翼尖,紅腸,
魷魚,時菜,油面,
豬腸,豬皮,豬紅,
蘿蔔

+樽裝奶茶 17hkd

喺銅鑼灣搵平嘢食,
當然係要食車仔麵,
平時慳慳哋要食9餸面都要花上70蚊以上,
呢間舖頭就唔使70蚊就可以食到

餐牌上面係中英對照,
文字比較細小,
餐廳樓底高比較舒服,
周圍亦都放咗好多裝飾品,
先畀錢後食嘢,
所有都簡單,
係有時會排長龍。

餐廳入面大多數人一係叫三餸面
一係就叫大碗麵

分店原來都多,
下次想又去尖沙咀試下先

2019-03-12 56 浏览
中午在銅鑼灣區吃飯,於是孖好友來到了這區新開的[永年士多]。[永年士多]三十多年前在元朗起源,以"懷舊車仔麵"揚名於香港。近兩年來,走出新界元朗地區,先是進駐九龍尖沙咀,繼而更一鼓作氣,於港島銅鑼灣旺區開店,使[永年]的品牌遍佈港、九、新界,讓"車仔麵"這一傳統之飲食文化得到了傳承及發揚光大👍。所謂"車仔麵",舊時是指用改裝過的木頭車流動經營的麵檔,名字也因此而來。它的特色是允許客人自由選擇和配搭麵條、湯汁、調味及配料。銅鑼灣分店的店堂是長長窄窄的形狀,面積不大,勝在有一面是臨街的透光玻璃窗設計,使得整個店堂光猛透亮。中午 12:30 左右剛開鋪不久,人流陸續有來。客人一進店門就徑直來到了收銀檯前,按照上面的電子餐牌點餐買單;然後去裡面櫃檯領餐;再就自行搵位就餐。全部過程為自助式服務。這裡保留了舊時的傳統,讓客人自行選擇和配搭麵條/湯汁/調味及配料。我們各自點了不同配料的[三餸一麵]HK$ 43 元。每天新鮮製造的[凍樽仔奶茶]跟餐價 HK$ 17 元。好友又選了茶餐[斑蘭咖央多士]+[凍樽仔奶茶]套餐價 HK$ 30 元。關於[三餸一麵]的麵條,好友點的"米粉"比我點的"粗麵"好吃

我們各自點了不同配料的[三餸一麵]HK$ 43 元。

每天新鮮製造的[凍樽仔奶茶]跟餐價 HK$ 17 元。

關於[三餸一麵]的麵條,好友點的"米粉"比我點的"粗麵"好吃,"米粉"細軟,容易浸入麵湯,吃起來更加入味;而"粗麵"質地乾硬,不容易吞嚥,我想我是選錯了麵條🙄。
三餸一麵(米粉/牛筋/豬紅/芝士腸)

三餸一麵(粗麵/魷魚/蘿蔔/豬皮)

麵湯清甜之中帶有少少的藥材香,有各種辣度選擇,我們都選了"走辣"。

至於配料一一牛筋/豬紅/芝士腸/魷魚/蘿蔔/豬皮,款款都是精心烹調,各有各味,吃起來很是回味的。

[凍樽仔奶茶]比起現沖的港式奶茶來更加原汁原味。

唯茶餐中的[斑蘭咖央多士]不夠出色,缺點在於"多士"太厚,要薄而香脆的[咖央多士]才會好吃。
茶餐(斑蘭咖央多士/凍樽仔奶茶)

沒去過[元朗永年]和[尖沙咀永年],今次也是第一次來[銅鑼灣永年],想起點餐時面對眾多選項的躊躇不定,猶幸得到了收銀員小姐的耐心解釋,下次再來的話要試一下[凈餸餐],凈選好味的餸菜😊, 因為見到餐牌上有[凈餸三款]的選擇。

2019-03-08
$66.5 (午餐)
三餸一麵(米粉/牛筋/豬紅/芝士腸)
忙左成個星期終於放假抖抖啦😵🤤🙈難得放假同隻豬早起外出行街街☺️🐷早前已聞名有朋友介紹尖沙咀嗰間分店🤤本身愛好車仔麵既小肥🍜🙇🏻‍♂️🐷還掂連早餐都未食一於黎食碗麵醫下肚先🤪位於銅鑼灣謝斐道既永年士多🍜喺銅鑼灣站C出口行過黎亦十分方便☺️呢度簡約快餐式既環境及模式😆區內合宜既價錢及煮出地道香港風味車仔麵🍜🤤亦吸引到唔少打工仔及其他食客黎食返碗☺️😋自選車仔麵小肥因太肚餓既關係🐷🙇🏻‍♂️重手左一口氣叫左五樣餸🤪🍜有牛筋、溏心蛋、蘿蔔、枝竹球🤤同埋豆腐卜🤪以油麵做車仔麵底必然之選😆牛筋夠爽口之餘煮得夠腍嫩😋蘿蔔食落鮮甜Juicy之餘🤤嫩滑蛋香濃郁既溏心蛋☺️🥚溏心蛋更煮出100分既絕佳溏心效果🤩🥚而吸收湯中精華最大功臣😆就非枝竹球及豆腐卜莫屬了🤤配合鹹香微辣既特製辣汁汁帶出更多鮮味☺️
忙左成個星期終於放假抖抖啦😵🤤🙈

區內合宜既價錢及煮出地道香港風味車仔麵🍜🤤
亦吸引到唔少打工仔及其他食客黎食返碗☺️😋

小肥因太肚餓既關係🐷🙇🏻‍♂️
重手左一口氣叫左五樣餸🤪🍜
有牛筋、溏心蛋、蘿蔔、枝竹球🤤
同埋豆腐卜🤪
就非枝竹球及豆腐卜莫屬了🤤
配合鹹香微辣既特製辣汁汁帶出更多鮮味☺️
2019-03-10
2019-03-12 83 浏览
永年士多已經衝出元朗了,在銅鑼灣開了分店,店舖位於內街地舖,綠色的招牌十分搶眼。店內座位不算寬闊,有一大片落地玻璃,靠窗戶的是一排座椅,有小部分靠牆的雙人座位。有不少傳媒報導過這家餐廳。這裏先排隊點餐,然後取餐,下單後不消一會兒,已經可以取餐了。⭐️大碗麵$67我點了一碗大碗麵,有十款配料。豬腸、豬皮、豬紅、蘿蔔、魚蛋、雞翼、雞翼尖、紅腸、魷魚、時菜。湯底清甜,小辣是甜中帶辣,辣味足。粗麵麵條很彈牙,口感不錯。配料當中我最喜歡豬腸,入口爽脆滋味,吃起來十分惹味!⭐️菠蘿冰$15有不少菠蘿粒,清爽解渴。

有不少傳媒報導過這家餐廳。

⭐️大碗麵$67

配料當中我最喜歡豬腸,入口爽脆滋味,吃起來十分惹味!

菠蘿冰

⭐️菠蘿冰$15
有不少菠蘿粒,清爽解渴。
午餐
2019-03-11 59 浏览
呢間車仔麵喺元朗都食過一兩次,近期喺銅鑼灣開舖,小編就梗係會去試一試啦,呢間車仔麵鋪頭雖然叫做永年士多,但係呢間鋪頭係食車仔麵嘅。我order左兩碗麵兩碗都係油麵+5款餸,我比較欣賞佢嘅湯底,小編並沒有揀任何辣度,因為想試吓鋪頭原味嘅湯底,結果就梗係好味啦,另外仲order左一份斑蘭咖映多士,有新加坡嘅風味,所以小編都推薦大家食車仔麵再加一份斑蘭咖映多士,大家不妨行銅鑼灣嘅時候黎到呢間永年士多order碗車仔麵試一試。

• 大碗麵
2019-03-11 69 浏览
假日閒著,本來打算去維園逛逛,不過見天色昏暗,怕雨會越下越大,還是改去圖書館打躉更佳。在圖書館消磨了一個上午,見時間已不早,決定去銅鑼灣找個地方吃頓午飯,再回家睡懶覺。沿著謝斐道信步而行,途經之前「麵館皇」的舖位,原來店址已經換了另一間食肆「永年士多」。其實這間車仔麵店早就已經放左喺「心水餐廳」列,不過一直未有時間幫襯,碰巧經過,擇日不如撞日,午餐就一於不作他選。店面地方不大,但佈置明顯花過心思,設計秉承了「永年士多」的簡約風格,以雅緻的雲石檯及鐵椅打造成摩登麵館的感覺,形象既時尚又夠年輕化,裝潢令人眼前一亮。先細心研究一下餐牌,粉麵底共有 6 款,而餸菜類選擇就有多達 30 款,除了較大路的豬腸、豬紅、豬皮、蘿蔔、魚蛋、魷魚、雞翼和雞翼尖之外,還有喺車仔麵店比較少見的流心蛋、蟹籽丸、芝心丸、炸魚皮….等等。另外仲有 Side Order、多士,再加埋飲品,選項真係多到數都數唔曬。店子採自助形式,在門口收銀處下單後,就可以搵位坐低,等叫號碼領取。點了一碗四餸粗麵配少辣,四餸選了流心蛋、炸魚皮、冬菇和山根,另外再加一支樽仔凍頂烏龍茶。四餸粗麵 ($51) 配少辣,碗麵雖然只是揀了四款餸料
四餸粗麵 ($51) 配少辣,碗麵雖然只是揀了四款餸料,但看起來分量亦不少,滿滿一大碗。由於怕辣汁的辣度太過強勁,所以先用匙舀起,放於一旁,再按需要慢慢添加。先嘗一口粗麵,麵條煮得剛好,唔會太腍,食落非常有口感。

再嘗餸料,炸魚皮脆度十足,極之香口,入口薄脆鬆化。冬菇份量不少,足足有成 6 隻,而且隻隻都菇味香濃、既厚肉又多汁。不過講到最愛,還是山根和流心蛋,山根吸收左清甜得來又帶點辛辣的湯底,勁入味好吃。雞蛋雖然不算很流心,但蛋味香濃,配上鎮店的辣汁,辛辣又惹味,絕不失車仔麵獨特的個性。
食完麵飲番支樽仔凍頂烏龍茶 (跟麵+$17)  既解辣又去油膩,唔錯。聽店員講,樽仔系列飲品係每日新鮮製造,絕無防腐劑,而且樽仔更特別採用有機塑料為原材料,能為環保出一分力,十分抵讚。
2019-03-09
2019-03-10 61 浏览
近幾日落雨, 只好繼續近近哋響附近食. 早幾日食過一次, 今次決定同同事再來食. 每人叫個四餸麵, 再叫多個多士,  share來食! 雞翼好食,  夠入味又唔會太淋! 枝竹球食落有d似豆腐卜. 牛筋有口感, 又唔會太膩.牛柏葉ok. 多士本來為飽肚, 食落有食菠蘿油嘅口感!! 夠飽肚, 又滿足. <<紅豆奶茶冰>>本身想叫凍奶茶, 發覺加$3有埋紅豆. 既可以飲到奶茶, 又可以當食紅豆冰, 抵!!  本身茶底唔錯, 兩樣味出乎地幾夾!!

每人叫個四餸麵, 再叫多個多士,  share來食!

雞翼好食,  夠入味又唔會太淋!
枝竹球食落有d似豆腐卜.
牛筋有口感, 又唔會太膩.
牛柏葉ok.
多士本來為飽肚, 食落有食菠蘿油嘅口感!!
夠飽肚, 又滿足.

<<紅豆奶茶冰>>

本身想叫凍奶茶, 發覺加$3有埋紅豆.
既可以飲到奶茶, 又可以當食紅豆冰, 抵!!
本身茶底唔錯, 兩樣味出乎地幾夾!!
2019-03-07