2021-11-14 30 浏览
兩年前去曼谷特登去食,呢日行街經過發覺旺角都有就入去試下😋😋一入到去個感覺都幾泰國,無論係座位setting同裝修都係!!而且落完order好快就上菜!我哋兩個人嗌咗生蝦,都幾新鮮,不過係略有啲辣⋯⋯除此之外叫左招牌水門海南雞,份量有啲少,但還可以接受,好有泰式風味~~之後仲有牛肉船麵,同樣值得推介,佢呢排有蘋果雪梨水(+$20),無影到但如果唔想在家自己煲都可以一試,感覺佢應無額外加糖,都幾滋潤☺️

2021-11-11
2021-11-13 479 浏览
終於有機會試呢間🔥人氣水門雞🐔每次經過大排長龍❗️難得今日唔算太多人‼️Menu 比一般水門雞店更多選擇,仲有船粉😍星期一至四全線分店3:00pm-5:00pm 堂食招牌水門雞飯只售$30 咋❣️雖然晚飯時間冇特價水門雞飯,但有優惠清湯腩船粉 🛶泰式清湯腩船粉50湯底有少少胡椒辣味,清甜不膩。雖然係優惠價,但清湯腩份量都唔少~肥瘦適中,爽口軟腍,味道唔錯!跟餐追加了串燒 - 豬 $20豬肉🐷醃得入味,串燒燒得香口,如串燒醬花生味再濃一點會更惹味~水門雙拼雞飯轉雞髀$66雙拼有炸雞 及 水門雞組成🐔水門雞雞身較白,跟海南雞完全不一樣~炸雞香脆,肉質結實但唔會太乾~水門雞皮薄🐥肉質嫩滑,脂肪比例較低。本身調味偏淡,所以醬汁好緊要❗️這裏醬汁以泰式醬油為基底,鹹香中帶少少甜味,唔錯‼️泰式腩仔 $52跟中式燒腩仔口感不同,外皮非常香脆,腩肉軟綿綿,帶點嚼勁❗️腩仔脂肪較多,外脆內軟,油脂香氣在口腔內久久不散。呢度每款菜式都配唔同醬料,腩仔醬料惹味得來帶點辣🌶辣味慢慢滲出❤️‍🔥嚟到記得要試吓😋

Menu 比一般水門雞店更多選擇,仲有船粉😍

雖然晚飯時間冇特價水門雞飯,但有優惠清湯腩船粉 🛶

泰式清湯腩船粉50

跟餐追加了串燒 - 豬 $20

水門雙拼雞飯轉雞髀$66

這裏醬汁以泰式醬油為基底,鹹香中帶少少甜味,唔錯‼️

泰式腩仔 $52

腩仔脂肪較多,外脆內軟,油脂香氣在口腔內久久不散。

2021-11-06
2021-11-10 34 浏览
最近好多餐廳都主打海南雞,呢一間泰式嘅海南雞,望落去顏色唔會係黃色皮嗰種,味道亦都比較淡,都幾正宗。呢間餐廳都幾多選擇,除咗有海南雞之外,亦都有雙拼或者三拼,俾你試到唔同煮法嘅雞。另外我哋都嗌左串燒,佢嘅沙嗲花生味好重,串燒燒得啱啱好,唔會好乾。價錢都幾抵食,一串都幾多舊。佢嘅金邊粉真係好值得食,炒得好香好入味,令我諗翻起之前喺泰國食嘅味道。亦都可以試吓佢哋嘅泰式奶茶雖然冇嗌到,因為嗰日唔想飲奶,或者都可以試吓佢哋嘅梳打飲品!

2021-11-07 28 浏览
我愛吃海南雞飯 特別懷念曼谷的水門雞飯 在網上搜尋知道旺角開了一間同名的店 當然要去踩下場啦位於信和中心後邊 無論店面和餐單都是中文泰文並列 全店的工作人員是年輕一代 很有朝氣 衹是枱和椅很窄 及放得很逼 坐得一點也不舒服 令人吃飽就想即刻走 根本不想逗留午市有多款套餐選擇 包括碟頭飯 湯和飲品 價錢在60-70左右 不算貴 亦不收加一食物是及格的 鷄是去了骨 皮較淺色 肉質也算嫩滑 油飯不會太肥膩 唯一是米的品質較差 入口不軟綿泰式豬手 炆得很腍 豬皮入口就化 味道濃淡適中湯是冬瓜雞湯 雞味很香 飲品有多款選擇 我選的青檸梳打 不過不失 整體進食時間大約30分鐘 真是名副其實的快餐
泰式豬手 炆得很腍 豬皮入口就化 味道濃淡適中
2021-11-06
2021-10-31 100 浏览
前幾年同朋友去泰國旅行, 不經不覺已經有三年多, 至今因為疫症關係, 依然未能出國, 唯有留港食水門雞飯回味一下。水門雞飯打入了香港市場一段時間, 大多時候經過門外都大排長龍, 踏入晚市六點, 人流相對冇咁多, 不用等位可順利入座。簡約裝修, 燈光光猛企理, 雖沒有舒適雅座, 但全日無加一, 來個速食亦可接受。【水門雞飯】HK$54水門雞已被去骨, 淡黃色雞皮皮下沒有多餘脂肪, 雞肉肉質唔算好嫩果種, 亦不會好鞋, 點少少微辣醬汁, 提升味道。飯粒粒分明, 偏為乾身; 還配上了一碗極濃胡椒味嘅湯。【豬肉串燒/雞肉串燒】HK$14/串串燒不會燒得太乾, 豬肉肉質有口感, 雞肉相比下林一點。點沙嗲醬食, 但個醬都係偏淡。【泰式奶茶】HK$22味道較為正宗, 奶比茶比例多一點, 入口滑。

踏入晚市六點, 人流相對冇咁多, 不用等位可順利入座。

【水門雞飯】HK$54

【豬肉串燒/雞肉串燒】HK$14/串
豬肉串燒/雞肉串燒

【泰式奶茶】HK$22
味道較為正宗, 奶比茶比例多一點, 入口滑。
泰式奶茶
2021-10-30
泰式奶茶
2021-10-19 236 浏览
平日海南雞飯就食得多,水門雞飯又有咩分別呢?🤔💭就Try Try啦~#小胖遊旺角🐠 —————————————————🔹水門雞飯 $54感覺水門雞更清同無咁重雞油香,更突出雞自身鮮美雞味🐣雞皮滑而爽 (平日小編唔食雞皮,但都忍唔住😋) 而雞肉質depends on部位,雞脾就嫩,雞胸就鞋少少,正常水準🐔單食雞大家可能會覺得太清,點咗水門雞醬就生色不少😉水門雞醬無海南雞飯黑醬油咁稠,同時帶酸辣🌶,令水門雞更惹味飯方面無雞油香同油膩感,反而重香茅味,粒粒分明,都幾好食🍚.🔹馬拉盞西蘭花炒鮮魷 $68 小編最中意就係食西蘭花,西蘭花爽腍度剛剛好🥦鮮魷份量比想像多🦑軟腍入味好易咬呢個好有鑊氣🔥馬拉盞香口得黎唔會死咸,單食都OK,送飯就一流🥢.🔹泰式鴛鴦 $22有著咖啡香味和奶茶濃滑,咖啡苦同甘中和咗泰式奶茶甜膩,不過都要有心理準備係甜🧋.🔹洛神花茶 $20好清新♥️飲落酸酸甜甜,有少少似利賓納但無咁甜,好飲!.💡如果中意水門雞醬/馬拉盞醬/炸雞醬,都有一樽樽獨立包裝可以買返屋企🏡—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌖🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌗🧚🏻打卡值:🌕🌕🌖🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑
平日海南雞飯就食得多,水門雞飯又有咩分別呢?🤔💭
就Try Try啦~
#小胖遊旺角🐠
—————————————————

🔹水門雞飯 $54
感覺水門雞更清同無咁重雞油香,更突出雞自身鮮美雞味🐣
雞皮滑而爽 (平日小編唔食雞皮,但都忍唔住😋)
單食雞大家可能會覺得太清,點咗水門雞醬就生色不少😉
水門雞醬無海南雞飯黑醬油咁稠,同時帶酸辣🌶,令水門雞更惹味
飯方面無雞油香同油膩感,反而重香茅味,粒粒分明,都幾好食🍚

🔹馬拉盞西蘭花炒鮮魷 $68
小編最中意就係食西蘭花,西蘭花爽腍度剛剛好🥦
鮮魷份量比想像多🦑軟腍入味好易咬
馬拉盞西蘭花炒鮮魷

🔹泰式鴛鴦 $22
🔹洛神花茶 $20
好清新♥️飲落酸酸甜甜,有少少似利賓納但無咁甜,好飲!

—————————————————
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌖🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌗
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌖🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
♟Overall♟
價錢唔貴,而且份量足料,難怪成日有人排隊😆
上菜速度快,所以一般唔使等好耐,如果小毒毒一個去食仲有自修位唔使怕尷尬🤭
比一般茶餐廳好食又抵食🤤
飲品又夠大杯,媲美手搖的滿足🥤
馬拉盞西蘭花炒鮮魷
2021-10-15 115 浏览
🍚水門雙拼雞飯 $64海南雞選用走地雞肉質彈牙頗嫩 不過雞味略淡 好靠醬汁調味上枱時已經唔熱 而且炸雞肥膏偏多 口感麻麻。🐔雞肉串燒 $56雞肉肉質偏乾但唔鞋沙爹汁亦夠香濃🍋青檸梳打 清爽 夠氣火速降火!🍫美祿味道甜甜地似朱古力美祿粉亦俾得好夠 飲到底都仲係好濃
水門雙拼雞飯
🍚水門雙拼雞飯 $64
海南雞選用走地雞
肉質彈牙頗嫩 不過雞味略淡 好靠醬汁調味
上枱時已經唔熱 而且炸雞肥膏偏多 口感麻麻。
雞肉串燒

火速降火!

🍫美祿
味道甜甜地似朱古力
美祿粉亦俾得好夠 飲到底都仲係好濃
题外话/补充资料: 整體味道普普通通 唔算驚豔 但勝在有選擇而且價錢相宜🤪
2021-08-19
午餐
雞肉串燒
2021-10-14 42 浏览
水門雞飯 (豉油街) (旺角)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•水門雞飯 $54•水門三寶雞飯 $64•泰式腩仔 $52••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:水門開始咁耐真係未食過,終於的起心肝去試,當日夜晚七點幾大排長龍,但過咗第一輪食客就好快等到位,食物都係一落單就好快到,呢點我幾鍾意。雞飯嚟講,飯底比較清,唔係落黃薑粉嗰個派系,但都幾好食,雞都幾嫩,有雞味,去晒骨,但個人鐘意調味更重嘅😋有一款醬汁點,都唔錯。三寶雞就係水門雞+炸雞+雞雜,第一次食雞雜發現真係唔係每個人都食到內臟!超濃內臟味,雖然唔臭,但個人就麻麻地🤣炸雞就唔係熱辣辣上枱,但唔會油淋淋,炸皮頭尾兩端比較厚,中間部分比較好食。泰式腩仔係我誤打誤撞叫但發現好多枱都有食,佢係厚切嘅腩肉,肥瘦夾雜,啲肥膏食入口唔會勁多肥油,不過我嗰碟兩塊嘅質地唔一樣,一塊係比較似豬頸肉,另一塊就係似腩肉,仲會食到塊豬皮煙煙韌韌,醬汁偏辣,幾正,可以試吓。除咗雞飯仲有啲泰式湯粉、泰式飲品等等,不過我見大部分都食
水門雞飯 (豉油街) (旺角)💛
♥️餐點:
•水門雞飯 $54
•水門三寶雞飯 $64
•泰式腩仔 $52
♥️食評:

除咗雞飯仲有啲泰式湯粉、泰式飲品等等,不過我見大部分都食雞飯,而雞飯、炸雞等當日八點幾都無晒lu,想食就真係唔好太夜去!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
2021-10-11 43 浏览
收工落旺角買野,趕係10點冇堂食之前食個快飯。咁啱路經水門雞飯,就入去醫一醫對泰國嘅相思之苦。- 水門雙拼雞飯切雞夠晒滑,而且個雞油飯亦都好香,同係泰國食嘅真係差唔多。但炸雞就比較乾身,相比起切雞就真係失色左少少,但好彩個醬汁救得到,個汁好味到要叫佢地比多一碟我。-飛天通菜因為唔太鍾意食辣,所以嗌左個走辣嘅飛天通菜,雖然冇左辣,但食落依然惹味,夠晒鑊氣,拎到上枱熱辣辣好好食。-龍眼水天氣太熱嗌左杯龍眼水降降溫,夠清甜解渴,而且唔會太甜,夏天飲就啱晒。-凍美祿每次去泰國都一定一日一杯冰凍嘅美祿,但無奈香港唔係到到有得飲,咁啱見到呢到有,梗係要整返杯試下,可惜味道有啲淡,同泰國街邊個啲爭少少,始終係當地飲嘅美祿真係太正。

- 水門雙拼雞飯

-飛天通菜
,夠晒鑊氣,拎到上枱熱辣辣好好食。

-龍眼水

-凍美祿
2021-10-09 37 浏览
路過呢間泰國水門雞多數都要排隊,今日見應該係落雨無人排即刻入去止下癮😋😋呢間泰國菜主要sale平民價錢同埋上菜速度好快,所以你都唔好預坐喺度坐好耐傾計,但嘢食對返個價錢性價比都係高嘅!水門雞飯🐔雞肉唔算好多但係都唔會鞋颯颯,如果精粹係佢個汁,撈飯定係點雞都好好味,埋單嘅時候仲見門口有得一支咁買,去露營用或者喺屋企點雞都應該好正牛肉湯雞肉金邊粉自己1+2+3揀湯底配料同粉,有得揀就最開心🥳雞肉絲出嚟個份量都幾多,食到最後一啖都仲有雞,下次可以試吓加佢個辣湯底可能會再好味啲雞豬串燒個串燒又係出奇咁好食,點沙嗲醬或者雞飯個雞醬都好好食😋😋😋
水門雞飯🐔
牛肉湯雞肉金邊粉
雞豬串燒
個串燒又係出奇咁好食,點沙嗲醬或者雞飯個雞醬都好好食😋😋😋
我上星期一去食下午茶同比呢個四眼男經理(佢全隻手皮膚紅色一撻撻這位)我哋係9月20號去食下午茶!選了二碗湯河!先上魚蛋河(湯唔熱、河粉仍硬,叫D位四眼男經理比碗熱湯我!佢態度很差唔願意咁囉咗成魚蛋碗粉去廚房!之後另一碗生牛河又係湯暖,D湯唔夠熱點可以牛肉熟!我向佢反映、點解二碗粉D湯只係微暖,平時食開湯是夠熱的,點知佢非常惡鬧我哋,話(生牛肉當然係生)我答佢(我哋唔係第一次食當然知生牛肉係生,但至少D湯要夠熱生牛肉都會半熟。但D碗生牛肉根本全生)。佢又反駁話個碗底熱㗎!唔想換!我就開始話有冇攪錯唔係換!佢見比附近客人望住我投訴!佢先去換!換咗鷄絲河!佢比新嘅二碗湯粉好惡對我講,你試清楚熱唔熱啦!費事又要再換!今次後我哋唔會再去食!食嘢要受佢氣、一聲sorry 都冇!唔怪之得D間嘢越食越小客。請D種惡經理員工。
我哋係9月20號去食下午茶!選了二碗湯河!
我向佢反映、點解二碗粉D湯只係微暖,平時食開湯是夠熱的,
請D種惡經理員工。
2021-09-20
來每當想不到吃什麼,便會來到旺角吃這間泰式「水門雞飯」~ 這裡環境的確有幾分泰國feel,感覺像室內版曼谷水門市場的海南雞飯餐廳(而且曼谷的是沒有冷氣哈哈)由於本人是「飯桶」,所以和男朋友一人來一個招牌「水門雞飯」($54) 👅 雖然雞肉看上去有點清淡,但吃起來不會淡而無味和很乾,配上油飯吃是絕配,它還配有泰式辣醬,若果能提供甜豉油就更好👀另外,我們還點了吃泰國菜必點的餐點「香辣鳳爪沙律」 ($52),還有限量有售的「芒果糯米飯」 ($58),曾經有次想吃但很快已售罄,今次終於能吃到最愛的糯米飯( ˘ ³˘)♥︎吃泰菜怎能不點泰國特式飲品~ 分別點了「鮮檸梳打」($22) & 「菊花茶」 ($20),價錢來說也算合理,下次也想試試其他~老實說,這裡不太適合和朋友久坐聊天,因為它和一般的泰國餐廳不同,座位多但空間少,而且客人也是快吃快走,但這點跟曼谷的水門雞飯店很相似,若果純粹吃個「快、靚、正」飯,這裡是個不錯選擇ᕕ( ᐛ )ᕗ➪ Water Gate Chicken Rice, Mong Kok, Hong Kong

芒果糯米飯

芒果糯米飯
2021-09-10 121 浏览
基本上每次夜晚開會前的特定飯堂🥢每次我地六七個人以上都唔洗等位。快。靚。正👍👍👍環境光猛易搵。坐位之間迫少少。健碩啲既男士會坐得辛苦少少。牛肉湯生牛丸牛肉金邊粉份量充足。細食既我係食唔晒。個人認為男士都應該夠飽🤣🤣🤣🤣🤣牛丸細細粒夠彈牙。口感一流🤤🤤🤤牛肉湯底夠濃味👍👍👍老公試左新野。紅咖哩牛腩飯椰香味濃郁。份量夠。老公表示滿意。仲話下次可以再encore😜😜😜
基本上每次夜晚開會前的特定飯堂🥢
每次我地六七個人以上都唔洗等位。
快。靚。正👍👍👍
環境光猛易搵。坐位之間迫少少。
健碩啲既男士會坐得辛苦少少。

牛肉湯生牛丸牛肉金邊粉
份量充足。細食既我係食唔晒。
個人認為男士都應該夠飽🤣🤣🤣🤣🤣
牛丸細細粒夠彈牙。口感一流🤤🤤🤤
牛肉湯底夠濃味👍👍👍
牛肉湯生牛肉體牛丸金邊粉

老公試左新野。紅咖哩牛腩飯
椰香味濃郁。份量夠。
老公表示滿意。仲話下次可以再encore😜😜😜
紅咖哩牛腩飯

牛肉湯生牛肉體牛丸金邊粉
  • 牛肉湯牛丸生牛肉湯米
2021-09-07 34 浏览
.平民價既泰國餐呢間都算幾出名👍🏻每次經過都好多人排隊👨‍👩‍👧入到去個感覺比較似茶餐廳快餐店🍴坐位就真係幾迫同唔舒服不過野食性價比真係好高.🥢 水門雞飯 $54 加雞雜$10呢個真心好讚👍🏻啲雞好滑好正連雞胸都好滑呢下先有驚喜🐥雞雜一啲都唔覺得腥 超爽口好食😋🥢 鳳尾蝦炒金邊粉 $75呢個就有少少辣🌶不過食落口幾野味炒得唔算好油🍝蝦都比想像中多 不過整體就平淡啲

平民價既泰國餐呢間都算幾出名👍🏻

不過食落口幾野味
炒得唔算好油🍝
蝦都比想像中多 不過整體就平淡啲

2021-09-02 41 浏览
週末去旺角行街,經過見到呢間門口好多人排隊,原來係食泰國水門雞飯。 都好耐冇食過啖啖肉嘅冇骨雞😋所以我哋又排隊食下。排隊太約等左15分鐘左右,入面密密地坐到好多人。所以位都算多,唔需要等太耐。門口已經貼左餐牌,一路排隊已經揀岩心水🌟食左最經典嘅 1-水門雞飯 野食上枱都好快😂大約5-6分鐘已經有得食👍🏻 個飯仲跟左一碗湯,好似係冬瓜湯?不過偏咸,冇飲曬呢個水門雞飯必食🌟🌟🌟🌟🌟👍🏻先講D雞!肉好滑溜,但皮又會有少少爽🤤好好味😋仲有佢特製嘅醬汁,配個雞肉,有少少酸的味道,好開胃,應該係有泰國青檸。個飯底,少少黃色,好香。入口有椰香味!一啖有雞有飯咁食,真係好正👍🏻
都好耐冇食過啖啖肉嘅冇骨雞😋所以我哋又排隊食下。
野食上枱都好快😂大約5-6分鐘已經有得食👍🏻
個飯仲跟左一碗湯,好似係冬瓜湯?不過偏咸,冇飲曬

呢個水門雞飯必食🌟🌟🌟🌟🌟👍🏻

• 水門雞飯