2006-06-23 33 浏览
都講過,中環是另一大排檔集中地,趁天氣未熱,是日下著不少的雨兼午飯時間已過,大排檔實少人,又來吃一下。去個鍋度望望,是汪洋一片,想吃的各類牛什都賣得七七八八,剛好見有塊爽腩舖面,就改變一下,要了碗爽腩米,阿姐又話炸雲吞不脆,就要了幾時都必脆的炸魚皮。米粉沒有鹼水,但例牌吃點酸蘿蔔,當開胃口。爽腩是靚的部份,廋的部份也鬆化,而腩邊的部份爽口,十分不錯。可惜湯底是「世界湯底」,如果是用牛骨熬的話就更好,當然,不是間間都是九記,這裡都已不錯;炸魚皮其實是炸魚骨,是當天晨早炸的,條條都卜卜脆,吃了這麼多年都未失手過,也是必叫。埋單24蚊,以大排檔來說,不便宜,計及水準,當然食得過。

埋單24蚊,以大排檔來說,不便宜,計及水準,當然食得過。
2006-05-22 22 浏览
星期六放工, 差唔多兩點走去搵野食.一路行一路唸食咩, 雲吞麵? 粥? 燒味飯?? 結果行左來呢度, 天陰陰唔熱, 即刻坐低試下!同惡男一樣, 第一句問有無牛沙瓜, 亞姐都係答無. 結果要左牛雜米. 牛雜好夠味, 夠淋, 唔係"扯"住來食, 不過間中有一件半件牛肚就過淋. 湯底好鮮, 唔油, 結果飲到近見底, 好滿足~食到一半先醒起唔記得叫埋牛腩雙拼, 一定會再來試, 可惜平日收五點三, lunch又多人, 睇怕都要等下個長週先得喇!!
星期六放工, 差唔多兩點走去搵野食.

2006-04-21 32 浏览
午市坐無虛席,但食評卻只得寥寥18篇,看樣子,與這裡地痞格局不無關係;昨晚飲得爛醉如泥,又訓得兩個鐘唔夠,七點未夠扒起身,忙了大半朝,滴水未落肚。路過水記,雖然人多,但想食碗麵清清酒氣;「阿姐,有無沙瓜?」「衣家無啦!」「咁心頂同脆骨呢?」「有心頂」咁就要了碗「心雜河」,即牛心頂併牛雜,說到水記,牛的奇怪部分都吃得到,牛心頂、牛脆骨,好彩的話連沙瓜都吃得到。全場爆滿,要坐到茶記隔離,烈日當空,曬得叫苦連天,「心雜河」唔洗5分鐘上到來,又真的佩服佢地,永無漏單。叫心頂純粹是取其咬口,牛肺夠嫩,腸去了油是尾中不足,連湯帶河一併吃掉,埋單走人。食完,大汗淋漓,味道是無話可說,不過要大熱天時到水記,又真的是「難頂」,清醒了一點,走到IFC天橋又見到熟人,又說起叉燒,香港好野食真的很多,水記是一例、永盛亦是一例,但食完知係乜?對面2笑1中立1喊就是答案。p.s價錢包一罐coca

路過水記,雖然人多,但想食碗麵清清酒氣;
「阿姐,有無沙瓜?」
「衣家無啦!」
「咁心頂同脆骨呢?」
「有心頂」

p.s價錢包一罐coca

2006-04-20 20 浏览
雖然人怕出名豬怕肥,但係我偏偏唔想水記出名。終於可以返o黎食牛雜河(原本想同牛脆骨雙併,可惜無貨):仍然都係自家切、自家調味、自家煮既內臟,湯底用既仍然係自家製既腩汁,但係...人多o左、掛出o黎既食評多o左、污糟o左、阿姐換o左...最慘既係,連我最鍾意既自家醃製既酸蘿蔔都變o左:細粒o左、多糖精o左。雖然碗粉仍然係即煮,但係...係細o左、少腩汁o左、粉散o左、料少o左(肺仲有血水?)...。...俾番以前既水記我呀!!!!!
雖然人怕出名豬怕肥,但係我偏偏唔想水記出名。

...俾番以前既水記我呀!!!!!
2006-03-31 17 浏览
正當在街上遊盪, 煩惱午餐吃什麼好的時候. 見到巷子裡有個檔口貼咗張紙"沙瓜冇双拼". 一於坐低嗌咗碗沙瓜麵試下. 一路食一路估緊到底沙瓜係咩嘢...食的時候除了覺得這個沙瓜,軟硬適中(不像一般內臟熟過頭時太腍.或太硬). 口味方面並沒什麼特別的感覺. 直到吃完回辦公室, 嘴裡還有先前吃的麵的味道.才恍然明白. 原來這就是所謂的"回味無窮".註:謝謝火車頭Fant的解釋, 原來沙瓜即是胃...

註:謝謝火車頭Fant的解釋, 原來沙瓜即是胃...

2006-01-27 27 浏览
一條友食lunch,有成個半鐘食喎,咪去中環遊囉.估你唔到,平時深係識食過下餃子園,勝香園,今日就去搵下,睇下有冇新野食…行下行下,見依間好懷舊,d人又好似食到津津有味咁,就坐低食.叫0左牛腩河&炸雲吞, 初時以為係柱侯牛腩,點知…係我最中意既爽腩呀!!!個腩食落呢…都幾好,爽爽地,唔太”淋”,有牛味…^-^ 份量大小適中,以$14黎講,算係好ok啦!係中環喎!個炸雲吞,普通啦,炸得脆口乾身,唔油,係幾好,不過d餡,食唔出係咩黎…最失敗就係依個位..p.s: 佢個價錢牌有d misleading喎,因為人人都以為單拚要$17, 其實係雙拚先係$17. 炸雲吞就$8.整體上黎講係好幾好食,又平.

整體上黎講係好幾好食,又平.
1K
2006-01-21 23 浏览
1月20日13:45和太座看完早場後,分道揚鑣,她繼續在IFC遊蕩,我需繼續開工,心引起但先在這裡吃麵才回公司。先要了牛雜河,再要淨雲吞。牛雜河:腸、肚、膀、肺仍是淋和入味,河粉偏淋和輕微糊口,湯太少。在吃雜河時,看見貼在檔內的剪報,介紹門鱔雲吞,見胃仍有空間,便試。門鱔雲吞:燕尾雲吞,餡料鱔比肉多,有點像魚皮餃,但口感和食味,更勝魚皮餃,付上的菜心甜而不老。酸蘿蔔:爽脆,可惜糖精太重手。
1月20日13:45
先要了牛雜河,再要淨雲吞。
酸蘿蔔:爽脆,可惜糖精太重手。
2006-01-13 18 浏览
我之前係度睇見咁多好評,so我專登lunch hour走去試下..可能lunch hour太多人丫..我最後係座左係條巷裏面..都幾dirty=.=不過如果真係好味..dirty d 有咩所謂.我就叫左個爽腩米..因為我睇d 度好多人話腩好..d爽腩係幾好..不差..但個湯我覺得比軟普通左d..唔夠特別..都可以一試既
2005-10-12 7 浏览
去完勝香園,火都黎,又唔飽,點都要食d野安慰下失落既心情,雲吞水準依舊,可惜麵底皂水味好重,有點美中不足!
覆水難收的某年時刻,同阿咪去水記,成為見證倒數。其實只不過係一間好好好普通的麵檔,如果唔係大牌檔,唔係平的話,真係搵鬼去。好耐無試過的,係羅對筷子去淥麵兜滾水度淥兩野。感覺好似當年落街宵夜。
覆水難收的某年時刻,同阿咪去水記,成為見證倒數。
真係搵鬼去。
好耐無試過的,係羅對筷子去淥麵兜滾水度淥兩野。
感覺好似當年落街宵夜。
2005-07-25 24 浏览
口快快慣性叫「牛腩河」,始發現有「什」,遺失已久的宵夜日子霎時在腦海浮現:老爹間中愛吃什,總會分一杯羹,自己選吃肚、膀、筋、腩;肺卻甚少接觸,見阿姐跟客人說是日沒有「肺」,客人那點點失落,盡在面上。自問對「牛」認識不多,單單看這裡數個食評幾乎給嚇壞了,簡簡單單只憑「入味」、「韌/腍」、「筋/腩」方面著手,沒有吃得那麼講究,請見諒。跟平時吃開的「腩」有很大的分別,賣相是整整齊齊的一片片,往常是「一舊舊」總有o趙不開的腩,這裡卻是腍腍的,很嫩;味道「清」,不像那些濃濃的;最愛的是那冬菜加蔥粒。叫炸魚皮是賭自己的氣,話說上回路經此地見「淨買炸魚皮不賣」,心想:「係咪咁掂呀?!」,所以今回一定必試;非一般貨式,起碼沒有外邊那些近乎吃「醃料」皮口渴死那種感覺,純粹炸魚皮,有些是有骨的,果真卜卜脆,不油膩喎。熱辣辣,好應找過涼快地,喝冰凍飲品,吃消暑食物。但偏偏揀大排檔,一心找勝香園,卻迷了路,走到大排檔盡頭,有一間類似,只得一檯客,沒有舖頭名,沒有餐單,只怪自己「大鄉里」,最終坐這裡吃牛腩河 +炸魚皮,也不愁無著落,只是「小志強式」捲高衫袖,大汗疊細汗吃而已。下次望有明燈指點迷「勝」吧~

下次望有明燈指點迷「勝」吧~
2005-06-16 18 浏览
要去東京公幹,早上要回公司處理瑣碎事項。實在接受不了飛機餐,只吃得下雪糕,所以習慣是吃飽才上機。因為東洋拉都係好,但本地粉麵其實都好強,加上幾日都無得食架啦,所以就來了這裡。沒有牛沙瓜,只得牛脆骨,所以就要了碗牛筋爽腩米,例牌加碟炸雲吞。吃麵前,當然要吃一埋酸蘿蔔,阿姐體貼的給我拿來碗仔,方便我吃完又吃。這裡只有酸蘿蔔,比永華好,但當然比不上劉森記的,因為那裡還有醃辣椒,又酸又辣,正到痺。碗米粉有水準,牛筋軟腍入味,牛爽腩亦爽口唔韌,當然比起九記,是毫無疑問的比不上,但已不錯;是日的門鱔雲吞不太脆口,火氣欠奉,同老闆詐型,佢立即道歉,並謂天時熱,南風起,炸起的雲吞會無咁脆,但就日日新鮮炸的,呢點的相信,因為成日朝早去威記食粥,都會見到老闆在開工炸野。雖然是大排檔,坐在斜路上,環境幾差。但招呼的阿姐及阿哥是有求必應,要腸頭或走青又或要多肚定係加塊炸魚皮,都照單全收。另我倒瀉了湯,阿姐是立即拿布來抹,與勝香園一樣,是令人有賓至如歸的感覺。埋單28蚊,經濟抵食。唔怕熱的話,這裡是絕對的值得一試。出發去六本木食拉麵啦!

埋單28蚊,經濟抵食。唔怕熱的話,這裡是絕對的值得一試。

出發去六本木食拉麵啦!
2005-04-09 11 浏览
原本兩日內既第三碗爽腩麵,但係竟然無,只好叫碗普通牛腩,不過都算平均,牛腩夠淋入味麵夠爽,加上任食既懷舊醃蘿蔔,幾得意!
2005-04-08 7 浏览
去完勝香園,順道行過黎,佢地11點半先開門,由於我地已個肚就黎有晒quota,所以只系叫左爽腩牛脆骨麵,芥蘭及炸雲吞;本來想食沙瓜但咁早未有.爽腩牛脆骨麵$20---爽腩不錯1碗有4-5舊,頗入味;牛脆骨亦幾好,一咬落去確系脆!麵亦挺爽口,有少許梘水味;至於湯底方面也不賴,清清地,冇九記及華南的咁濃.炸雲吞$8---完全吾掂!淋+咸,冇水準可言!芥蘭$8---幾嫩,幾爽,鮮甜!

炸雲吞$8---完全吾掂!淋+咸,冇水準可言!

芥蘭$8---幾嫩,幾爽,鮮甜!
2005-01-15 28 浏览
幾日都無飯癮,放工又去食麵,lunch未到兩點,想食爽腩又無,只好叫碗門鱔雲吞麵,點知唔夠十分鐘,雲吞都無,有無咁利害呀?雲吞雖然細粒,一口咬晒,但唔似我地平時食既蝦味,幾特別,麵就一般,不過我好鐘意食佢d蘿蔔,我一口氣食左三份一樽,到我走人時,個阿姐要換樽新慨!不過我口癢,轉個角去九記食牛腩
不過我口癢,轉個角去九記食牛腩