2019-08-21 77 浏览
黎到柴灣呢到搵朋友,又黎到我最近好中意既茶記食野,餐廳姐姐有禮貌,又溫馨提示我仲有幾分鐘到下午茶會平啲,問我等唔等,今次叫左個鵪鶉蛋燒賣做頭盤先,3粒燒賣都大大粒,而且好夠料,有蝦仲有大舊豬肉,都只係17蚊,仲有叫左個常餐,蕃茄火腿通粉配火腿炒蛋牛油方包,方包好軟身多牛油,又係金黃色既炒滑蛋,好味!蕃茄湯好稠身重味,仲有紅豆冰係我每次既必叫飲品,跟餐都只係加7蚊,超級多紅豆,食完好飽肚,推薦大家試!
2019-08-16 86 浏览
今日去左柴灣等男朋友放工,等到好肚餓去左民華食個tea。5點幾人客都有好多,我見到有個常餐好吸引,即刻叫左黎試下。蕃茄叉燒公仔麵,配多士炒蛋和午餐肉。蕃茄湯底好濃郁,入口酸甜,蕃茄蓉好足料。叉燒份量好多,入口肉嫩唔乾身,燒得剛剛好。公仔麵吸哂蕃茄湯底,好正啊!多士加左牛油,入口好惹味,烘到脆卜卜。炒蛋好滑溜,蛋味極重。我唔夠飽叫多左一客西多士,即叫即製,加左原塊牛油,外脆內軟。西多士非常鬆軟,麵包入口唔會好油膩。
2019-08-15 83 浏览
又到咗星期日 ,可以輕輕鬆鬆hea返日😊😊😁 。好耐冇食民華餐廳, 好掛住佢哋個西多士, 瞓到自然醒 跟住同家人一齊去嘆早餐。太耐冇喺度食早餐, 搞到樣樣都想叫來食😂😂😂今日都幾多人 , 花咗少少時間等位😆😆。不過唔緊要啦 ,最緊要可以食個靚早餐我哋嗌咗 西多士、 糯米雞 、 同埋幾個常餐😋😋😋首先嚟咗隻糯米雞, 同以前一樣 大大隻熱辣辣, 裏面超多餡😋😋😋熱檸茶🍋🍋🍋沙爹牛肉米粉, 沙嗲味香濃牛肉淋滑, 不過米粉淋少少唔夠爽口😅叉燒清湯米粉, 叉燒份量頗多, 味道香濃。唔知點解今日啲奶粉煮到好淋😅😅😅招牌多士, 炒滑蛋餐肉火腿招牌厚多士十分香脆, 炒滑蛋有好香嘅牛油味 , 一向都係我嘅最愛。萬眾期待嘅 煉奶西多士終於出場, 真係太掛住呢個西多士,要特登過嚟呢邊食嘢。😍😍😍 麵包非常香脆 ,配搭甜美嘅煉奶,令人 完全停唔到口😝😝

今日都幾多人 , 花咗少少時間等位😆😆。
不過唔緊要啦 ,最緊要可以食個靚早餐
我哋嗌咗 西多士、 糯米雞 、 同埋幾個常餐😋😋😋

熱檸茶🍋🍋🍋

叉燒清湯米粉, 叉燒份量頗多, 味道香濃。
唔知點解今日啲奶粉煮到好淋😅😅😅

招牌多士, 炒滑蛋餐肉火腿

2019-08-11
等候时间
15 分钟 (堂食)
$50 (早餐)
  • 煉奶西多士
2019-08-14 62 浏览
最近一星期喺柴灣附近做嘢,走得都已經成7點,好肚餓所以搵埋同事一齊食晚餐是但搵左一間茶餐廳叫民華🙌🏻 好耐之前都係旺角分店食過,知道呢間野都幾多人排隊同埋常餐好出名今次我哋叫咗兩個餐,分別係常餐ge番茄叉燒麵配炒蛋多士($41),常餐超值同埋真係好好食,特別想讚下個炒蛋好滑,感覺似加咗牛奶同鴨蛋落去炒 另外多士好脆。份量好足 。之後就叫咗個叉燒煎蛋飯加時菜($43+$10),估唔到茶餐廳嘅叉燒都咁有質素,但略嫌份量少左啲,不過咁嘅價錢都收貨嘅食完兩個餐都唔夠飽,見到西多士好抵食($17), 炸得very good , 奶油加牛油勁多雖然係邪惡 但真係好手yummy .

另外多士好脆。份量好足 。
雖然係邪惡 但真係好手yummy .
2019-08-12
  • 叉燒煎蛋飯
2019-08-13 121 浏览
幫襯民華餐廳已有一段時間,至愛依度新鮮出爐既面包,價錢經濟實惠,絕對不是空氣包的質素.11點起身,過左早餐時間,食晏又太早,即刻諗起民華餐廳,依度全日賣既食物都一樣,不過價錢係十一點後會貴少少.糯米雞絕對係本人至愛,份量岩岩好,不多亦不少,完全岩晒唔湯唔水既早餐或午餐之間依段時間醫肚,價錢亦實惠,$26一隻,要野飲就要加多$10.糯米雞入面既料非常之充足,有雞翼、叉燒、冬菇、馬蹄等等,一揭開快荷葉已聞到好香,真係一啖接一啖食到停唔到口.

糯米雞

糯米雞
2019-08-11 78 浏览
今日一個人放工有啲肚餓,走左去食個tea。公司附近商場有間茶餐廳,經過見到大排長龍,我就入去食個常餐。沙爹牛肉通粉、香腸炒蛋配多士、另外再加點一個西多士。沙爹牛肉好重沙爹香味,湯底唔算太濃太膩,通粉好彈牙。牛肉好軟腍,份量都算好多啊!多士加上牛油烘得好香口,牛油半溶加上熱辣辣多士,超滋味。炒蛋好嫩滑好重蛋香,香腸即煎,水準幾好啊!西多士即叫即做,加上牛油和煉奶,麵包炸得好香脆,中間又軟熟,牛油重味好滿足。
2019-08-08 89 浏览
星期日瞓晏咗就去附近間民華餐廳食brunch。好少見茶餐廳有得食點心,叫咗三籠試吓。燒賣賣相同傳統唔一樣,少咗隻蝦,變咗粒杞子,味道算唔錯。山竹牛肉幾好食,但太少喼汁。雞扎大大舊好足料,入面有豬肚、豬皮、芋頭、同雞肉,味道合格有餘。叫咗個常餐,鮮茄牛肉通粉湯底蕃茄味濃,牛肉幾滑,通粉夠彈牙。炒蛋好滑,撈埋通粉一齊食好味。多士烘底外脆內有牛油,火腿輕輕煎過,簡單又好味。西多士金黃色外脆內軟,淋上煉奶同牛油雖然熱量爆燈但好好食!紅豆冰好重淡奶味,唔錯。豐富嘅brunch!
星期日瞓晏咗就去附近間民華餐廳食brunch。

山竹牛肉幾好食,但太少喼汁。

西多士金黃色外脆內軟,淋上煉奶同牛油雖然熱量爆燈但好好食!

紅豆冰好重淡奶味,唔錯。

豐富嘅brunch!
2019-08-07 89 浏览
我同家人經常嚟民華食下午茶, 鍾意佢近近地又扺食,常餐仲任你配搭。今日我地叫左兩個常餐加一份西多士,3個人share 食。🥢常餐(鮮茄叉燒通 + 香腸炒蛋 + 牛油多士(底))$41 + 凍檸檬茶 $3老豆最愛鮮茄通, 鍾意佢湯底酸甜好醒胃, 蜜味叉燒, 夠惹味。🥢常餐 (沙嗲牛肉通 + 火腿炒蛋 + 牛油多士(底))$41 + 凍檸檬茶 $3常餐夠大份, 兩母女share食都得,沙嗲牛夠味唔失禮, 火腿炒蛋夾多士, 滋味大滿足。🥢西多士 $17黃金西多士,外脆內軟, 搽滿牛油好香口。

今日我地叫左兩個常餐加一份西多士,
3個人share 食。

老豆最愛鮮茄通, 鍾意佢湯底酸甜好醒胃,
蜜味叉燒, 夠惹味。

常餐夠大份, 兩母女share食都得,
沙嗲牛夠味唔失禮, 火腿炒蛋夾多士, 滋味大滿足。

🥢西多士 $17

黃金西多士,外脆內軟, 搽滿牛油好香口。

2019-08-04 61 浏览
今日去左柴灣接男朋友收工,點知佢要ot,我唯有搵間餐廳食個tea啦!我經過民華餐廳,見到佢地有個常餐好吸引,人流又非常多,就排隊試試啦!餐廳先送上多士配炒蛋、餐肉。多士先用牛油焗熱,入口非常香脆香口,入口陣陣牛油香,中間仲夾上奶油,夠哂滋味,半溶牛油非常香口。炒蛋好滑溜,陣陣蛋香入口好正啊!金黃炒蛋蛋味極重。餐肉煎得微微脆邊!主食叫左沙爹牛肉通粉,通粉彈牙,沙爹牛肉味濃夠嫩口,入口好咬口添,味道高水準。
2019-08-03 69 浏览
民華餐廳-性價比高常餐一聽到民華餐廳應該不陌生,主打港式常餐、新鮮出爐麵包還有盅飯點心,最重要是價錢經濟,每當經過的時候,總會進去叫一叫一個常餐,食件多士。民華必食常餐多款配料、湯底、麵身選擇的常餐,鮮茄叉燒公仔麵,厚切餐肉配炒蛋,再加烘底多士。西多士茶記必點西多士,炸得金黃色香脆的方包,配上糖漿、煉奶和牛油,又香又甜。咖喱牛筋腩飯除了中式盎頭飯和糯米雞,還有咖喱牛筋腩飯,咖哩汁香濃微辣,當中牛腩入味,牛筋腍身。鵪鶉蛋燒賣酒樓都少見的鵪鶉蛋燒賣,小時候必叫,鵪鶉蛋會留在最後才吃的,燒賣餡料非常多,整粒燒賣很飽滿。
民華餐廳-性價比高常餐

民華必食常餐

西多士

咖喱牛筋腩飯

鵪鶉蛋燒賣

2019-07-28 71 浏览
今朝同女女去左屋企附近的民華餐廳嘆早餐,呢間之前食過幾次,真心唔錯,好受街坊歡迎,間中要等位。我地叫左個常餐,番茄🍅牛肉通粉配餐肉滑蛋,同牛油方包。番茄湯底超濃郁,通粉有咬口,女女最愛滑蛋,大讚夠滑😋😋😍呢度的蛋撻幾出名,叫了2件試下,真係唔錯,新鮮出爐,夠曬熱辣辣。除左一般茶餐廳食物外,仲有很多款點心,叫左糯米雞,普通燒賣同鵪鶉蛋燒賣。水準不俗,下次想食點心唔一定去酒樓了。另外,最令我驚喜係西多士,一上桌已經聞到香噴噴,炸得金黃香脆,淋上少少鍊奶同糖漿,雖然有點邪惡,但真係好滋味😍😍😍😍😍😍😍😍。
[周日悠閒早餐]

我地叫左個常餐,番茄🍅牛肉通粉配餐肉滑蛋,同牛油方包。

番茄湯底超濃郁,通粉有咬口,女女最愛滑蛋,大讚夠滑😋😋😍

水準不俗,下次想食點心唔一定去酒樓了。

2019-07-28
用餐时段
早餐
2019-07-25 60 浏览
又派左去柴灣做野,搞到下午茶時段才食到飯。經過多次係柴灣食野嘅訓練,學懂了兩個保唔中伏條件:1. 多人坐係到食野的餐廳應該唔錯;2. 跟食客叫餐就實無衰。 來到興華邨,雖然肚餓,但都逛了商場一轉,這間符合第一個要求,過了食飯時間還是坐滿人,門外傳來陣陣麵包香, 各式各樣的麵包在燈光底下非常充實飽滿侍應生好友善,我一走進,已問我幾位,盡量安排位置給我裝修以青綠色為主,清新舒服餐牌全部放係枱的玻璃底下同牆上,清楚易睇,唔會有睇完嗰 menu 唔知放邊的煩惱款式多樣,常餐有9種, 中式餐的飯同點心都有, 真的唔知點揀好咁就根據第二定律:跟食客叫餐。見大部分食客都叫常餐,西多士,所以我都叫。我叫在一個叉燒茄通配炒蛋腸($41),烘底牛油多士,侍應生提議加煉奶($2), 好就加煉奶啦!冰檸茶($3)共$46及西多士($17)多士烘得外脆外軟,牛油溶化入多士之內, 煉奶多到滲出來, 真係鹹香甜滑蛋炒得滑,滿蛋香叉燒茄通,用半肥瘦叉燒,叉燒燒得甘香肉嫰,蕃茄味濃,每啖茄蓉,通粉軟硬適中聽牆上提議加埋炒蛋,味道更多層次見到塊大大正方形牛油,因熱烘烘多士慢慢溶解成心型,實在太自癮啦!真的是自癒西多士
又派左去柴灣做野,搞到下午茶時段才食到飯。

侍應生好友善,我一走進,已問我幾位,盡量安排位置給我
裝修以青綠色為主,清新舒服

蛋炒得滑,滿蛋香

聽牆上提議加埋炒蛋,味道更多層次

2019-06-30 135 浏览
柴灣呢邊好多連鎖餐廳,呢間民華餐廳係興華一村商場裡面,一個常餐只係三十幾元,價錢非常親民,而且份量都好大份,食完都好夠飽。常餐價錢$40左右,有一碗米粉、腸仔、蛋同多士加一杯野飲,而且米粉可以揀蕃茄湯底、沙嗲湯底、雪菜肉絲等等,每碗米粉嘅份量都幾多,今次係食沙嗲牛肉米粉,裏面有五片牛肉,而且沙嗲味好濃郁。呢度嘅炒蛋有別於大型快餐店,雖然炒得比較碎,但係食落去嘅蛋味好重。西多士西多士只係$17,未見過咁抵,通常d茶餐廳都$20以上,而且佢好厚好足料,裡面蛋漿同花生醬都好多,炸得金黃香脆!雞札好少茶餐廳會有埋中式點心,呢個雞札好足料,食落啖啖肉,味道亦都非常唔錯!

西多士

雞札
2019-06-27 74 浏览
我最鍾意食呢度嘅常餐,價錢42元,有沙爹牛肉通粉,午餐肉炒蛋,另外仲包埋兩塊厚厚嘅多士,再飲返杯熱奶茶。都祇不過係42元,我覺得d質素仲好過出邊嗰啲冰室同茶餐廳。
  • 常餐
2019-06-27 91 浏览
雖然民華餐廳開咗好耐,但一直都冇入過去食,今日終於獻出我嘅第一次,入咗去民華餐廳。民華既裝潢同環境同一般茶餐廳大同小異,但值得一提,梳化位非常舒服。見佢餐牌寫住「蕃茄湯底加炒蛋一同享用更美味」,我決定叫常餐。常餐總共包括三款食物,價錢都係$40左右,應該係我食過咁多間餐廳之中,常餐最平嘅一間。多款通粉之中我叫咗最傳統嘅蕃茄牛肉通粉,分量足夠,牛肉煮得幾軟稔,冇咩筋。蕃茄湯底唔係太酸嗰種,甜酸程度適中,整體味道的確不錯。常餐仲有火腿炒蛋同即烘牛油多士。炒蛋質感軟綿綿,將多士同火腿炒蛋夾埋一齊食超正。其實常餐份量非常多,不過今日冇食早餐,所以叫多個西多士。西多士呈金黃色非常吸引,而且幾厚身,加上外脆內軟,所以好快就食晒。呢排天氣非常炎熱,當然要飲杯紅豆冰,消暑解渴。出到門口發現民華有買新鮮滾熱辣嘅麵包。遲啲返工嘅時候可以嚟買麵包當早餐。

呢排天氣非常炎熱,當然要飲杯紅豆冰,消暑解渴。

2019-06-24
  • 炒蛋