2024-04-09 38 浏览
呢位收銀員姐姐理解能力低以態度又差!每次打電話落去叫柯打,佢都趕頭趕命收線,永遠唔會問你還有無其他柯打,又唔會覆你一次落柯打,今日我打電話叫左一份餐肉蛋多士,熱咖啡,菠蘿包,攞到返屋企見到多左件多士,我再睇吓張單,佢就打多左一件多士$17😤原本我都想算當食多件,但我再睇張單,我叫份雙拼多士都係$19,還有四件面包,嗰一件多士收$17咩都冇点會叫咁笨!備註:係一件方包切開三角形再合埋就叫一件咁就多謝$17呢份多士都幾貴!有時叫麵餐加埋錢轉花生醬多士,試過好幾次都係無加花生醬!食物選擇經已不多,還要常常出錯!無生意都唔使問点解!
有時叫麵餐加埋錢轉花生醬多士,試過好幾次都係無加花生醬!
食物選擇經已不多,還要常常出錯!
無生意都唔使問点解!
2024-04-09
外卖自取
早餐
2024-04-05 34 浏览
{枝竹蓮藕腩肉飯 - $51}😡呢一間係一間被餐具毀咗嘅餐廳! 真係食到本麻甩火都黎埋! 哥我年中都因為呢個問題BLACK LIST唔少餐廳,就係因為餐具有濃濃嘅漂白水味!真係痴筋架,其實用強力清潔劑洗碗真係明嘅,有時D食物漬同油真係唔易清嘅,不過過水過清D丫,會中毒架大佬!!明明個枝竹蓮藕腩肉飯好好味,入面每一樣食材都係本麻甩好喜歡的,而且廚師煮得好好,味道適中,腩肉又炆到好腍,而且肥瘦適中,配埋D汁用黎撈飯一流!! 不過實在係受唔到果陣濃濃嘅漂白水味! 愈食到落底愈濃烈! 嬲到我食左半碟就放棄!明明係一碟好味嘅食物,結果俾D杯碟毀咗,有無諗過用心煮碟餸嘅廚師? 有無尊重過真心愛食物嘅食客呀? 嬲到我丫!!🤬美味程度:😋😋😋環境指數:🎇番食機會:📍 #民華餐廳 (柴灣)柴灣環翠道11號興華廣場1樓101-102號舖
{枝竹蓮藕腩肉飯 - $51}

美味程度:😋😋😋
環境指數:🎇
番食機會:

📍 #民華餐廳 (柴灣)
柴灣環翠道11號興華廣場1樓101-102號舖
2024-03-13 53 浏览
三月中,早餐時間入咗餐廳,有一位阿姐表示會比電腦條碼我,之後唔見人,直至等到另一位阿姐才取得電腦條碼紙,所以都等咗相當時間。其實服務不嬲都差。之後嚟嘅多士火腿和炒蛋,都係凍嘅,牛油多士不嬲係佢哋重點推薦,只係當天嘅多士只係焗咗一半。薑絲牛肉通只有幾條薑絲,湯底又鹹。奶茶就係正常,不過冇乜特別。埋單$40。
2024-03-11 32 浏览
拜山經過見到民華餐廳多人食,見咁岩有位就入去食,以前我食過其他分店,但估唔到呢間連鎖式餐廳+預制食品既舖頭竟然會咁差。餐廳菜單大概可分為常餐/蒸飯(套餐可加飲品,免費熱飲,凍飲+$3)、點心(散嗌)及碟頭飯(散嗌,熱飲+$10,凍飲+$13)椒鹽豬扒飯飯量都幾多,而且米飯唔會太淋,豬扒雖然有骨但夠味都還可以。凍奶茶正常港式飲品,味道偏甜,欠缺茶味。燒賣用瓦碟上枱既燒賣,碟底仲有好多油/水,如冇估錯係一路長期蒸所引致,而呢攤液體令到粒燒賣濕晒,唔好食。重點係當我拎起張單想埋單,發現有d蒸飯配熱飲+$10,亦有d常餐配凍飲+$13,理所當然叫待應黎幫手了解。一位操國語的女待應以國語回覆無問題,無收多錢,並以廣東話指示要我自行計算。我無理解錯係食客黎餐廳食飯,要自行計算銀碼有冇問題,你係咪傻L咗?跟住呢位國語女待應叫另一位女職員到場,我見到新加入的女店員,職級為副經理。佢就逐項解釋返收費,同埋餐廳系統唔會按順序咁計數,但最終銀碼係正確。另一個問題係你個餐飲系統令到食客誤會,係咪應該叫人處理,或者寫定提示通知客人呢?註:我本來唔打算寫食評,但為免有人覺得我唔係現場而亂講,所以放返張影枱面既相。

椒鹽豬扒飯
飯量都幾多,而且米飯唔會太淋,豬扒雖然有骨但夠味都還可以。

凍奶茶
正常港式飲品,味道偏甜,欠缺茶味。

燒賣

2024-03-09
  • 國語女待應
2023-12-26 143 浏览
今天第一次去柴湾民華餐廳,叫了一個番茄通常餐,番茄通看似簡單,要有煮得好味又要有恰到好處酸甜適中的番茄,而其通粉則要吸满番茄汁液才算是好品質,在茶餐廰很難找到,而民華的番茄通不算是十分好,却已接近。其炒蛋滑嫩不腻,算是物有所值,多士則少少熱外皮微微脆還可以,奶茶方面仍有進步空間。總的看,40幾元的常餐算是物有所值。

2023-12-26
2023-02-07 845 浏览
2點幾去買外賣返屋企食,諗住食個蒸飯 之前堂食食過一次 果次已經食咗個蒸到個飯淋到俾呀婆食嘅咁 換咗之後係好好食岩岩買外賣又見到個飯好濕 就佢換咗去 唔肯換你咪話唔換得 你又要扮聽唔到 俾錢又要dum張單 全個過程都好唔想做你生意咁!如果附近有其他蒸飯 我絕對唔會光顧佢平時堂食味道都係不過不失 不過今次令到我以後都唔會想再光顧喱間餐廳🥲
如果附近有其他蒸飯 我絕對唔會光顧佢
2023-02-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2023-01-18 498 浏览
4個人去食 安排一陣比2人座大少少嘅卡位其他卡位都係2個人坐(有部分1個人霸哂4個人位)之前叫左個招牌叉燒煎蛋飯 午餐嚟講份量少啲飯勁淋  勁難食淨飯47蚊 如果飲野就套餐 57凍飲再+3蚊
4個人去食 安排一陣比2人座大少少嘅卡位
其他卡位都係2個人坐(有部分1個人霸哂4個人位)

招牌叉燒煎蛋飯    套餐57蚊凍飲+3蚊
之前叫左個招牌叉燒煎蛋飯 午餐嚟講份量少
啲飯勁淋  勁難食
淨飯47蚊 如果飲野就套餐 57凍飲再+3蚊
2022-02-07 1220 浏览
呢間餐廳都算係我食過算係好食嘅沙嗲牛肉麵👍🏻平時去餐廳食通常都會叫常餐嘅沙嗲牛肉麵,但都唔係好多有咁香既沙嗲醬☺️所以我都好推薦呢間嘅沙爹牛肉麵大家可以試吓🥰同埋佢呢度嘅咖啡同奶茶都好滑同好濃!連埋多士一齊食正呀🤤
呢間餐廳都算係我食過算係好食嘅沙嗲牛肉麵👍🏻
所以我都好推薦呢間嘅沙爹牛肉麵大家可以試吓🥰

同埋佢呢度嘅咖啡同奶茶都好滑同好濃!連埋多士一齊食正呀🤤
2022-01-11 675 浏览
今日黎到柴灣想簡單食個午餐~見到呢間冰室選擇好多就入去試下叫左個常餐試下~好開心有蕃茄湯米粉!因為唔係間間冰室都有蕃茄湯揀🥰揀左叉燒做餸~都唔會太瘦或者太肥炒蛋好嫩賣相又靚~多士都有驚喜!係兩塊厚多士🥰🥰🥰整體都不過不失 可以一試~
今日黎到柴灣想簡單食個午餐~
見到呢間冰室選擇好多就入去試下

叫左個常餐試下~
好開心有蕃茄湯米粉!
因為唔係間間冰室都有蕃茄湯揀🥰
揀左叉燒做餸~都唔會太瘦或者太肥
炒蛋好嫩賣相又靚~
多士都有驚喜!係兩塊厚多士🥰🥰🥰
整體都不過不失 可以一試~
2021-10-20 825 浏览
放假同朋友睇完晏晝場, 有D肚餓就周圍行下搵地方嘆下午茶。行到興華商場, 嗅到好香麵包味就望下民華有咩食。鋪頭門口有麵包賣, 見到D包都大大個咁, 又香已經想食。見佢有點心, 又有常餐咁就入去坐低慢慢揀有咩食。可能我地得兩個人, 就即刻有位唔洗等。同朋友叫左幾款點心, 我又想食麵包, 見到佢有西多士就叫左。落單等左5分鐘左右, 就開始有野食。點心味道正常, 不過份量就小D, 燒賣比平時茶樓既細粒。西多士既賣相吸引, 仲要係有塊鮮牛油係面,  牛油就靠岩岩煎起麵包既熱力溶化。鋪頭仲好貼心幫你切開一粒粒, 就咁吉起就食得, 勁方便。鍾意食西多士既人一定要去試下
鋪頭門口有麵包賣, 見到D包都大大個咁, 又香已經想食。
見佢有點心, 又有常餐咁就入去坐低慢慢揀有咩食。
可能我地得兩個人, 就即刻有位唔洗等。

落單等左5分鐘左右, 就開始有野食。
點心味道正常, 不過份量就小D, 燒賣比平時茶樓既細粒。
西多士
鋪頭仲好貼心幫你切開一粒粒, 就咁吉起就食得, 勁方便。
鍾意食西多士既人一定要去試下
2021-10-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
西多士
2021-09-22 541 浏览
蕃茄叉燒公仔麵叉燒嘅份量都唔少而且蕃茄湯超級濃郁我鍾意配公仔麵嘅原因係因為公仔麵上面可以掛住一啲蕃茄湯汁食嘅時候一定要加辣椒油佢嘅辣椒油值得一讚嘅原因係入面好足料我基本上每一次去到都會食到有蝦乾同埋瑤柱咁當然嘅份量唔會好多但係佢嘅辣椒油香味好重每次去都一定會叫烘底走牛油加果jam多士呢個係永遠不變嘅道理而且炒蛋係好滑份量好多腸仔就真係冇乜特別只係佢唔會好似廚師腸咁鹹
蕃茄叉燒公仔麵

而且炒蛋係好滑
份量好多
腸仔就真係冇乜特別
只係佢唔會好似廚師腸咁鹹
開得閒咁貴嘅舖頭,  又叫客人入嚟坐低試試, 為甚麼連咖啡都要慳?   畀包咖啡粉叫客人自己返屋企沖仲好啦 !!   我問職員是否即溶咖啡,佢直言不諱. 茶餐廳是香港的本土文化 , 應該比其他地方做得更好, 但如今連祖國都不如,  真丟架, 不如收檔喇!!!

我問職員是否即溶咖啡,佢直言不諱.

2021-07-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 即"沖"咖啡
2021-01-08 1047 浏览
放工近近地諗住係屋企附近買個飯食下姐,點知食食吓個飯,食到一大粒玻璃碎,重要好鋒利最後搞到介傷左個咀好在唔係好嚴重......收工食個飯都唔安樂,超級無奈!唔該餐廳 好好跟進事件 !!
最後搞到介傷左個咀好在唔係好嚴重......
收工食個飯都唔安樂,超級無奈!

唔該餐廳 好好跟進事件 !!

2021-01-08
外卖自取
2020-12-06 720 浏览
疫情之下,將近晚上十點,又想食嘢,但食肆又收十點,唯一選擇就係買外賣喇。心想不如走到附近的店舖啦!今晚去了柴灣,興華一商場的"民華餐廳" 外賣,今晚叫外賣的是"豉椒排骨飯" 外賣,晚市外賣只是$25 ,仲要有"7up" 送,十分超值。講起食物的質素,簡單的豆豉在面上,但沒有什麼的作用,推不到什麼香味,排骨味道也有少許鮮味,也可以算唔錯,蒸飯的飯底,蒸出來也很軟熟,簡單的外賣一餐,可以十分滿足。可以多試一吓吧
外賣送7up
2020-12-06
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-06 890 浏览
掛住呢到既炒蛋, 價錢又親民,所以就再黎食喇都好豐富丫普通茶記生麵同茶記牛肉,薑味幾重,岩我炒蛋色澤靚,滑,香,熟度剛好,配埋牛油多士,一流义燒炒蛋飯有驚喜义燒夠淋夠香,甜甜地配埋炒蛋好好餸飯! 以呢個價錢質素既义燒好收貨喇!服務同衛生差少少,不過閒日街坊食個快飯,收貨既! 以上加埋一百蚊!
掛住呢到既炒蛋, 價錢又親民,所以就再黎食喇

都好豐富丫

普通茶記生麵同茶記牛肉,薑味幾重,岩我

炒蛋色澤靚,滑,香,熟度剛好,配埋牛油多士,一流

义燒炒蛋飯有驚喜