2019-03-11 106 浏览
晏晝食lunch有時鐘意去試下新嘢,住正柴灣既朋友話我知佢屋企樓下既民華餐廳都唔錯,又抵食,聽過呢間餐廳但一直都未試過,今次就同成班人去試下。Menu就有唔同配搭既常餐、點心同蒸飯,價錢都幾合理,好少見茶記有埋點心,我地就搭住叫小小試下佢。常餐係A主食、B炒蛋同C包既配搭我就叫咗個鮮茄牛通配腿蛋同牛油方包。鮮茄牛通好濃味,牛都幾好食,而個火腿蛋既蛋係茶記嚟講算炒得好好,好滑,好少可以做到咁,個牛油方包都好好食。飯品就叫咗枝鮮奶飲。朋友A叫咗沙嗲牛麵配腸仔蛋同即烘多士,佢都好鐘意個炒蛋。又有朋友叫咗豉椒排骨飯同北菇雞飯,份量都幾適中。點心就叫咗一個燒賣同鷯鶁蛋燒賣,唔錯唔錯~

朋友A叫咗沙嗲牛麵配腸仔蛋同即烘多士,佢都好鐘意個炒蛋。

又有朋友叫咗豉椒排骨飯同北菇雞飯,份量都幾適中。
北菇雞飯

點心就叫咗一個燒賣同鷯鶁蛋燒賣,唔錯唔錯~
鷯鶁蛋燒賣
北菇雞飯
鷯鶁蛋燒賣
2019-03-11 54 浏览
去柴灣探朋友,隨便找了一家餐廳吃午餐。很少茶餐廳會有中式蒸點賣,有驚喜!豉椒排骨飯的排骨蒸得幾入味,飯底軟硬適中。而北菇雞飯,雞肉蒸得嫩滑,冬菇入味。燒賣食落有淡淡豬肉味,上面仲有粒杞子令味道更加清香。鵪鶉蛋燒賣上的鵪鶉蛋蒸的火喉剛好,味道挺特別。雞扎內的腐皮包住芋頭、豬肚、豬皮同埋雞肉好足料,食曬好飽肚。常餐的鮮茄牛肉通粉蕃茄味濃,牛肉鮮嫩,通粉煮得軟硬適中。火腿煎得不過不失,炒蛋口感幾滑蛋味濃厚,牛油多士整得幾香脆。紅豆冰奶味好濃,但紅豆味略厭偏淡。
去柴灣探朋友,隨便找了一家餐廳吃午餐。

很少茶餐廳會有中式蒸點賣,有驚喜!

紅豆冰奶味好濃,但紅豆味略厭偏淡。
2019-03-10 58 浏览
Lunch time有時間,就由環翠行到新翠再行到環翠,柴灣既舊商場近來都裝修了,感覺比以前更好行。今日黎到食茶餐廳,常餐比較穩陣,通粉加個牛油麵包,很大份很飽肚。 火腿份量也很足。Happy Friday 就加錢叫左咸檸七,叫左少冰都有半杯冰,下次可能叫走冰仲好。因為本身七喜都係凍既。蛋撻係茶餐廳既經典, 再叫一份西多士,同事表示很滿意。Lunch time 的確係人多,office同學校一齊有好多人排隊,所以2人係繁忙時間要搭枱。目測好多人叫蒸飯。

蛋撻係茶餐廳既經典, 再叫一份西多士,同事表示很滿意。

2019-03-06 57 浏览
經過見到幾多人食,而且估唔到茶記都可以食到一盅兩件,人少少就啱晒,就即管食吓。民華MENU item比較經典,主要賣常餐。$41常餐,牛油多士唔洗加錢。烘得金黃香脆,牛油塗得平均。滑蛋亦炒得唔錯,蛋香得嚟唔油。茶記標準—茄牛湯亦幾唔錯。茄湯好濃,甚至有啲杰身。牛肉亦唔會比鬆肉粉整到假晒。通粉亦唔會發到好大好腍,啱啱好。紅豆冰超多豆,不過就有啲甜。經典西多炸得唔錯。蛋漿薄薄一層,造到脆而唔油,麵包仲好軟熟。咖啡比一般茶記有水準。係一杯啡走(即加煉奶),但甜度唔高,亦唔會有劣質咖啡嘅酸味,咖啡味幾香。出奇哋有售唔少點心同蒸飯,例如牛肉球、燒賣、鮮竹卷......每一款水準都同茶樓無異。特別係鮮竹卷好足料,有蘿蔔、木耳、豬肉......
民華MENU item比較經典,主要賣常餐。

紅豆冰超多豆,不過就有啲甜。

1K
2019-03-06 46 浏览
又來到「民華餐廳」今次去柴灣分店踩場,嚟到茶餐廳必定會叫常餐,一般常餐都會係快、靚、正,佢哋都一樣咁快,order後5分鐘即上檯。今次常餐叫咗一個鮮茄牛肉通粉,配餐肉炒蛋,烘牛油多士。味道方面鮮茄牛肉通粉,湯底都夠番茄味,唔會太酸,牛肉鬆化,通粉都ok合格,份量剛好。至於餐肉同炒蛋都不過不失,正正常常,烘牛油多士都夠外脆內軟,很好,常餐永遠冇得輸。叫埋杯特飲“熱柚子蜜”,柚子味香濃,飲後好順喉。朋友喜歡食糯米雞,味道很好,又夠熱。因為一般茶餐廳比較少有中式點心,係民華茶餐廳就有,而且點心同蒸飯都好出色。西多士係香港人最愛,我哋都唔例外,order咗一份西多士當甜品,西多外脆內軟,味道香甜,好味。

今次常餐叫咗一個鮮茄牛肉通粉,配餐肉炒蛋,烘牛油多士。

叫埋杯特飲“熱柚子蜜”,柚子味香濃,飲後好順喉。

之前黎親都係買外賣早餐,今日兩老話要抖下唔煮飯,就近近地落黎開餐,原來裏面都幾大。✨除左食慣既常餐,蒸飯,原來仲有特色飯類套餐,有老豆最鍾意既咖哩牛腩飯,咁就試下啦。✨其實佢d 包我收工口痕都成日買,吞拿魚,雞尾,蒜蓉包都好好味,堂食就未試過。✨奶皇墨西哥包($7.5): 雖然加熱左之後個面就有d 濕,不過個心同個包都勁熱辣辣,份外鬆軟。奶皇饀好多,滑溜溜得黎唔會太甜,好食喎。✨秘制豬軟骨飯($47): 豬軟骨超好味!!😍d 肉好淋好入味,d 骨仲要係腍到起晒膠質,十足牛筋咁,個汁撈飯超美味。✨飯量勁多,煙韌有咬口。煎蛋帶點燶邊,切開仲好流心~~✨咖哩牛筋腩飯($47): 好少食咖哩,因為唔食得辣。不過呢個咖哩既辣度我仲頂得住,好香好惹味😚。牛筋同牛腩又係超腍的,仲有我最愛既薯仔。✨跟餐加7蚊轉紅豆冰,老豆話超多紅豆幾唔錯,見佢清晒底。 ✨常餐($41): 沙嗲牛通牛肉成十塊都有,通粉夠彈牙~加上沙嗲令個湯底更惹味,下次外賣早餐一定叫番佢。✨牛油多士勁厚好香脆,炒蛋顏色金黃都好吸引。整體比我外賣果時進步左, 最有驚喜真係豬軟骨飯同咖哩牛筋腩飯,真係超水準👍🏻兩老都讚口不絕話好過快餐

秘制豬軟骨飯

✨飯量勁多,煙韌有咬口。煎蛋帶點燶邊,切開仲好流心~~

咖哩牛筋腩飯

✨跟餐加7蚊轉紅豆冰,老豆話超多紅豆幾唔錯,見佢清晒底。

沙嗲牛通

✨牛油多士勁厚好香脆,炒蛋顏色金黃都好吸引。整體比我外賣果時進步左, 最有驚喜真係豬軟骨飯同咖哩牛筋腩飯,真係超水準👍🏻兩老都讚口不絕話好過快餐店🤣

秘制豬軟骨飯
咖哩牛筋腩飯
沙嗲牛通
2019-02-20 78 浏览
見食評話民華餐廳好食,今日一於去試試。叫咗個好多人食嘅常餐,同埋一個足料糯米雞。個糯米雞唔洗 10秒就上菜,速度係完勝,最適合啲趕住返工嘅人。速度就快啦,味道就好一般,一食就覺得係工場貨,唔係果啲自家餐廳嘅糯米雞,入面啲料唔太覺得有荷葉味,仲要唔知點解有隻雞翼添,當然雞翼都係無味嘅。常餐就真係唔錯,個蛋同多士都好食,係沙爹牛肉差少少,不過合格嘅。太太話個糯米雞可以放棄,再嚟民華餐廳的話,掙係叫常餐好了。

2019-02-18
用餐时段
早餐
2019-02-18 67 浏览
今晚柴灣想搵個地方食下野, 又唔想咁貴, 於是行到去興華商場,  見到民華冰室都幾多野食, 於是就坐低左~門口仲有新鮮面包賣, 等陣買返個先~雖然係茶記,但都有D文青FEEL bor~好正,有蒸飯食, 仲有套餐提供~$36 有熱飲再加個點心仲有餐飲~呢個排骨飯單賣都只係廿幾元,仲可以加膶腸,都只係$4好原味的!!!!仲有好多酒樓都無的鵪鶉蛋燒賣~~細個去酒樓飲茶的回憶返左黎誠意推介~油菜加配優惠價$10去茶記唔少得梗係叫常餐啦~$41鮮茄叉燒通粉湯底濃郁好出色!!!叉燒好惹味呀~香腸炒蛋餐飲食飽見到出面D面包忍唔到買返個食大大個好新鮮, 足料!!!!等我留返個聽日早餐先~真心抵食又好食~下次再光臨~

門口仲有新鮮面包賣, 等陣買返個先~
雖然係茶記,但都有D文青FEEL bor~
好正,有蒸飯食, 仲有套餐提供~

$36 有熱飲再加個點心仲有餐飲~

呢個排骨飯單賣都只係廿幾元,仲可以加膶腸,都只係$4

好原味的!!!!

仲有好多酒樓都無的鵪鶉蛋燒賣~~

細個去酒樓飲茶的回憶返左黎
誠意推介~
油菜加配優惠價$10
去茶記唔少得梗係叫常餐啦~$41

鮮茄叉燒通粉
湯底濃郁好出色!!!叉燒好惹味呀~

香腸炒蛋

餐飲
食飽見到出面D面包忍唔到買返個食

大大個好新鮮, 足料!!!!

等我留返個聽日早餐先~

真心抵食又好食~下次再光臨~
2019-02-14 61 浏览
平時成日經過, 都從未發現過原來呢個商場都有好多正野食架喎。年長既男侍應好親切, 我地一家人叫左以下食物雞扎有芋頭,雞,豬皮同豬肚。 兩大件都係17蚊冇加一。 正北菇蒸雞飯我鍾意食舊菇,雞既份量都好多,飯更多,用靚米。好有彈性。鳳爪排骨飯呢個排骨好入味。 飯同樣地很多。豬軟骨飯拼煎蛋煎蛋好好食,豬軟骨已煮到好林。 腐皮卷材料豐富,香味重,好有傳統風味。總結: 食物以蒸煮為主,飲品同包同點心總類多,坐得舒服。 服務良好。

年長既男侍應好親切, 我地一家人叫左以下食物

雞扎
有芋頭,雞,豬皮同豬肚。 兩大件都係17蚊冇加一。 正

北菇蒸雞飯
我鍾意食舊菇,雞既份量都好多,飯更多,用靚米。好有彈性。

鳳爪排骨飯
呢個排骨好入味。 飯同樣地很多。

豬軟骨飯拼煎蛋
煎蛋好好食,豬軟骨已煮到好林。

腐皮卷
材料豐富,香味重,好有傳統風味。

2019-02-13 63 浏览
已經是不止一次來光顧這間茶餐廳,因為我對這餐廳的常餐情有獨鍾,每次來都是點常餐吃。環境方面餐廳給我的感覺是光猛整潔,座位也不會太擠迫,而且服務員都好熱心服務。這餐廳的常餐選擇範圍有很多,應該能滿足大家不同的口味。我和朋友分別點了沙嗲牛肉通粉配雙炒蛋厚多士,雪菜肉絲通粉配火腿炒蛋厚多士。炒蛋口感非常香滑,蛋味濃厚,多士又厚又香脆。雪菜肉絲和通粉的比例合宜,而沙嗲牛肉亦都很香,牛肉軟熟,通粉彈牙。飲品方面我們都點了熱柚子蜜,味道調教也恰到好處,也沒有過甜或不夠味的情況。本來想和朋友再試試餐廳其他的食物,例如糯米雞、菠蘿油、點心等等,但由於常餐的份量很大,我們已經很飽。所以我們決定下次再來光顧其他的食物。

自從同M佬搬咗去港島區,去柴灣睇戲就成為咗我哋其中一個嘅娛樂節目。為咗趕睇7點半,想快嘅唔一定快餐嘅,常餐都唔錯架!喺柴灣地鐵站附近嘅民華餐廳,除咗常餐之外,仲有唔同嘅點心同蒸飯,充滿港式口味!而民華餐廳喺唔少地區都有分店,幾時想食常餐都好方別。滋味常餐揀左蕃茄叉燒湯通粉配煎太陽蛋+牛油多士配凍檸茶。酸酸甜甜嘅蕃茄叉燒湯通粉好開胃,通粉仲係我最鍾意嘅無紋通粉,夠晒滑又唔會好淋身,叉燒份量都唔少架。太陽蛋做到蛋黃流心之餘,蛋白又唔會過生。而重點當然係熱辣香脆嘅厚多士,充滿牛油嘅香氣。西多士西多士係民華嘅名物,上枱時已細心切粒,加入煉奶同牛油,外脆內鬆,必點推介。豉椒排骨飯排骨份量唔少,身為骨精王嘅M佬就最like,排骨醃得入味又夠腍,而白飯就充滿排骨嘅香味。鮮竹卷豆香十足嘅腐皮,餡料十足,咬落去爆晒汁,好滿足。燒賣燒賣上面會有粒杞子,令佢香味提升,最buy佢係唔會太肥膩。

滋味常餐

西多士

鮮竹卷
豆香十足嘅腐皮,餡料十足,咬落去爆晒汁,好滿足。

燒賣
燒賣上面會有粒杞子,令佢香味提升,最buy佢係唔會太肥膩。
2019-02-12
2019-02-12 47 浏览
平時比較少去東柴灣。 今次去到柴灣就入黎搵食。同商場仲有其他連鎖餐廳。。不過我領教過佢地既服務態度。。唔知仲以為佢係客。。我係侍應。。。所以今日我行過少少試新野。大家一致同意味道好。 又平 又大份。。最緊要係又唔駛等位。。又坐得舒服。。。咖啡牛腩飯濃濃既咖喱加上半熟蛋招牌燸米雞有雞翼。有瘦肉。 好香好入味燒賣西多士已切開。又加哂醬。好方便凍奶茶紅豆冰椰子味重。 唔會太甜早去早享受。。。今次買唔到蛋撻有d可惜。店內年老既叔叔侍應態度親切
平時比較少去東柴灣。 今次去到柴灣就入黎搵食。

咖啡牛腩飯
濃濃既咖喱加上半熟蛋

招牌燸米雞
有雞翼。有瘦肉。 好香好入味

西多士
已切開。又加哂醬。好方便

凍奶茶

紅豆冰
椰子味重。 唔會太甜

早去早享受。。。今次買唔到蛋撻有d可惜。

店內年老既叔叔侍應態度親切
2019-02-09 70 浏览
來到大年初五,今日行程不算緊密,唯一節目就是要去住在柴灣嘅親戚處拜年。老公提議先去附近買點手信,然後再去吃頓早飯打發時間。在「興華廣場」一樓找到這間「民華餐廳」,見門面很光猛,環境乾淨企理,從門外往內望,原來餐廳十分旺場,入面已經幾乎坐滿食客,就一於在這裡用餐。選了個靠牆的卡位,自成一角,感覺亦蠻不錯。餐廳的食物很簡單,只有幾個大類,除了一般茶記必備的常餐之外,還有蒸飯、點心、特色飯類套餐,多士三文治、飲品及特飲。由於剛才在門外等候時,已經細看了餐牌,所以入座後,便可以立即點餐。選了滋味常餐、咖喱牛筋腩飯、兩款點心同一份三文治。滋味常餐 ($41)  可以喺  A、B、C 及飲品中,各選擇一款。揀左叉燒米粉、火腿煎蛋、即烘牛油多士配熱奶茶。米粉以一個單柄大湯碗盛上,份量頗多,入口軟熟不硬,非常入味。叉燒睇落乾身,而且以瘦肉為主、無乜脂肪,幸好食落又是另一回事,肉質有嚼勁得來仲好腍滑,唔會太乾。多士烘得夠熱辣香脆,而且麵包質地亦夠彈牙鬆軟。太陽蛋不會過熟,蛋白有燶邊,蛋黃呈橙黃全流心。餐飲可自選熱咖啡或奶茶,配搭豐富。至於另一客咖喱牛筋腩飯 ($47)  亦甚有睇過,飯同餸分開上,並不是
選了個靠牆的卡位,自成一角,感覺亦蠻不錯。
至於另一客咖喱牛筋腩飯 ($47)  亦甚有睇過,飯同餸分開上,並不是好似碟頭飯咁淋上面就算,有誠意。嘩!啲白飯熱騰騰,最特別係飯面鋪左隻荷包蛋,太陽蛋全流心,非常正斗,食落有蛋香。米飯粒粒分明,軟硬適中。牛筋腩約有 5、6 件,份量不少,而且燜得火候十足,入口香軟腍滑、不老不韌。至於配料就有薯仔、洋蔥同青紅椒。咖喱汁夠杰身,香濃惹味,用來下飯一流、
豉椒鳳爪 ($17),碟鳳爪份量亦不少,而且隻隻看起來都非常飽滿,食落紮實帶膠質,加上少許豆豉和紅椒,夠曬惹味。兩父子唔識欣賞,幾乎係我一人獨享。
至於隻足料糯米雞 ($26)  果然無吹水,隻糯米雞差不多有成隻手掌咁大,絕對夠飽肚。糯米食落軟滑可口,荷葉味香濃,加埋入面的雞翼、冬菇同瘦肉,用料不賴,味道亦唔錯,絕對值得一試。
壓尾的午餐肉雞蛋三文治 ($17)   亦實而不華,材料下得十分慷慨,午餐肉同雞蛋即叫即煎,上桌時仍熱辣辣,而且餡料堆得滿滿,令三文治變得很厚身,$17 一份,十多抵食。埋單 $150 有找,非常經濟實惠。
2019-02-09
$49.4 (午餐)
2019-02-06 137 浏览
呢間個侍應叔叔好好人,佢會周不會走來睇下有咩需要啲侍應嬸嬸都好好人,難得茶記啲人唔惡仲咁友善食物方面都好好味!菠蘿油十分之好味抵食,件牛油好厚,正,咁都係$10咋常餐件牛油方包都仲可以烘底唔洗加錢滑蛋成個常餐個重點,好滑!但條腸仔麻麻地,最衰唔係廚師腸,不然就完美!鮮茄牛肉通就麻麻地,唔夠甜唔夠咸呢個蒸飯要$30,份量有啲細份,比正常仲要細個菜係加$10就有,抵食!牛筋腩飯,仲有個流心煎蛋 $47(餐飲加$10)都有啲辣呀,牛腩都好淋茶記咁樣都幾抵又家庭feel,仲有啲呀姐呀叔好nice,所以會再食👍🏻
呢間個侍應叔叔好好人,佢會周不會走來睇下有咩需要
侍應嬸嬸都好好人,難得茶記啲人唔惡仲咁友善
食物方面都好好味!
菠蘿油

菠蘿油十分之好味抵食,件牛油好厚,正,咁都係$10咋
常餐
鮮茄牛肉通

常餐件牛油方包都仲可以烘底唔洗加錢
滑蛋成個常餐個重點,好滑!
但條腸仔麻麻地,最衰唔係廚師腸,不然就完美!
鮮茄牛肉通就麻麻地,唔夠甜唔夠咸
鳳爪排骨飯加臘腸

呢個蒸飯要$30,份量有啲細份,比正常仲要細
是日油菜

個菜係加$10就有,抵食!
煎蛋咖喱牛筋腩飯

煎蛋咖喱牛筋腩飯

牛筋腩飯,仲有個流心煎蛋 $47(餐飲加$10)
都有啲辣呀,牛腩都好淋

菠蘿油
常餐
鮮茄牛肉通
鳳爪排骨飯加臘腸
是日油菜
2019-02-03 45 浏览
今日嚟到柴灣開咗一段時間嘅民華餐廳試吓呢度嘅常餐由於太多人等位所以係外賣嘅呢度嘅腸仔都係普通廚師腸而炒蛋一直做得十分之滑而且好有蛋香常餐嘅粉面有好多唔同嘅選擇揀我就叫咗個沙嗲牛肉米粉呢度嘅沙嗲牛肉同啲出邊普通餐廳用嘅沙嗲牛肉係有少少唔同就令到個湯底好入味,另外嘅好處就係佢外賣會額外比多個兜仔裝住啲粉咁就唔驚啲粉會林晒。整體來講呢間新式茶餐廳嘅常餐的確幾抵食而且味道都唔差無論係下午茶午餐定晚餐都可以隨時食