2022-05-22
朋友同我都分別食過《段純貞》嘅將軍澳店同荃灣店,印象不錯,(將軍澳店仲食過不下5次添~)呢日去咗花墟買花~知道旺角開咗分店,去試吓水準一唔一致先~之前都係食湯麵,呢日想試吓乾拌麵,可惜店員話當日乾拌麵沽清 🤷🏻♀️🔸麻辣蒜味腱心半筋半肉麵朋友好辣,試唔到”青花椒香手撕雞乾拌麵”,唯有食番”麻辣蒜味腱心半筋半肉麵”補數朋友報告🫡 ”湯底嘅蒜味特出、麻辣味欠奉;麵條軟硬度適中;半筋半肉正常發揮”還是懷念將軍澳店開店時嘅期間限定”老火鍋腱心牛肉麵”,辣得嚟有層次感~🔸紅燒腱心半筋半肉牛肉麵我唔好辣,叫咗”紅燒腱心半筋半肉牛肉麵” 結果… 比較失望😔麵條煮過火,淋咗湯底普普通通,唔惹味牛肉唔夠腍,食到黐牙牛筋夠腍,但冇乜味道呢碗招牌麵比起預期有啲落差🤦🏻♀️🔸鹽酥雞鹽酥雞係我喺《段純真》每次必叫嘅小食炸得酥脆,雞肉保持嫩滑,帶著輕輕的鹹香,size 都大大哋,一件要分兩啖食㗎!配埋薄脆嘅九層塔,喺台灣夜市掃街嘅回憶即刻返哂嚟💬💬~ 🤩🤩旺角分店cross over 日出茶太,當然要試吓佢啲嘢飲啦~🔸日出奶綠(熱|30%糖)碗湯麵好失望,好彩杯飲品唔錯暖暖哋,少少甜,奶味香飲咗開心番啲呢次經驗令
🔸麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
🔸紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
麵條煮過火,淋咗
湯底普普通通,唔惹味
牛肉唔夠腍,食到黐牙
牛筋夠腍,但冇乜味道
呢碗招牌麵比起預期有啲落差🤦🏻♀️
🔸鹽酥雞
鹽酥雞係我喺《段純真》每次必叫嘅小食
🔸日出奶綠(熱|30%糖)
碗湯麵好失望,好彩杯飲品唔錯
暖暖哋,少少甜,奶味香
飲咗開心番啲
呢次經驗令我覺得旺角店嘅水準唔太穩定,如果往後想再食《段純貞》會考慮返將軍澳店或者荃灣店 🫢