段純貞牛肉麵XChatime (MOKO新世紀廣場)

Duan Chun Zhen x Chatime (MOKO)
6K
ChubbyBowtie
旺角台式牛肉麵專門店
ChubbyBowtie
2025-09-28
关注
呢日好想食台灣菜,見到呢間餐廳幾有人氣就入咗去試吓🥳 有卡位同半卡位嘅座位選擇。招牌紅燒腱心牛肉麵有幼麵同手工麵兩款麵底選擇🍜 手工麵幾厚身,幾有口感。腱心牛肉好軟腍,牛筋部分有少少入口即化,相反牛肉部分依然有質感🐮青花椒香手撕雞乾拌麵非常推介呢個乾拌麵,雖然醬汁唔係好多,但都可以啱啱好撈晒個麵,幼麵都幾掛汁🥰 有好重嘅青花椒嘅香味,撈埋花生碎同埋手撕雞一齊食,都幾好食👍🏻滷豬大腸滷水味道略帶少少甜味,雖然有少少肥膏係旁邊,但入口唔會好肥膩🤣 有少少入口即溶嘅口感。仲有少量滷水花生、鹹酸菜、同埋油麥菜伴碟🥜三星蔥肉鍋餅上碟時勁香噴噴,用上來自台灣嘅三星蔥,蔥味好香😛 鍋餅煎得夠乾身,大人細路都會喜歡嘅個口感。蒜醬青菜呢份係加咗蒜醬嘅油麥菜,都幾惹味,唔會太鹹🥬太極厚奶入面嘅配料有蒟蒻晶球同埋珍珠兩種,係我幾特別嘅茶飲產品🧋黑糖珍珠鮮奶雖然呢杯飲品嘅甜度同埋冰係固定嘅,但入口都唔會太甜,珍珠煙煙韌韌,都幾推介試吓珍珠飲品😗呢餐食咗好多台灣嘅特色食物,咁多款食物入面,我最鍾意乾拌麵,其他食物都幾有台灣特色😎查看更多
saruka
🍜旺角MOKO台式味道配台式飲品
saruka
2025-09-08
关注
去完台灣返黎,仲係好掛住台式味道同飲品,最近經過旺角,係旺角Moko搵到呢間主食台式味道嘅---🌟段純貞X日出茶太🌟可以同時滿足台式菜式,又可以飲到台式飲品💓._.🥬| 蒜醬青菜 |🥬見餐牌有菜選擇,叫返碟菜健康下先,可以揀油麥菜或西生菜,我哋揀咗西生菜,一碟啱曬兩人食。.🦆| 滷味鴨舌 |🦆台式味道點少得滷味食物,竟然有鴨舌,我嘅最愛,滷得好夠味道,又唔會太鹹,旁邊仲有啲伴菜增加味道。.🐥| 鹽酥雞 |🐥鹽酥雞炸到外層酥脆,香脆可口,裏面嘅雞肉仲保留到嫩滑嘅口感,作為餐前小食一流👍🏻.🐂| 招牌紅燒腱心牛肉麵 |🐂湯底係濃濃嘅牛肉湯,麵質可以揀粗麵或幼麵,紅燒腱心牛肉係軟腍嘅口感,非常入味。.🐥| 青花椒香手撕雞乾拌麵 |🐥椒麻味重,辣辣地幾過癮,伴隨住手撕雞肉碎咁食,好惹味,鐘意食辣嘅一定唔可以錯過👍🏻.🍊| 百香果香橙沙冰 |🍊百香果同香橙嘅味道好夾,每一啖都有百香果同香橙嘅香味,做成沙冰好解渴✨️·🫘| 宇治金時冰沙 |🫘濃濃嘅抹菜冰沙配埋粒粒甜品嘅紅豆,非常夾,好似食緊甜品咁💚.飲品方面除咗一般台式飲品選擇,八月份Chatime與陳凱琳⾃家朱古力品牌Dulce Vida攜手合作  推出暑期限定「朱古力捏捏杯」-  只限8月1日至31日 ✨️•⁠  「朱古力捏捏杯」的獨特之處在於其設計:選用源自意大利的濃郁黑朱古力脆皮外殼包裹著精選飲品,先輕輕一捏,享受外層酥脆朱古力的觸感趣味,再細嚐濃郁飲品融入朱古力後的雙重美味,具玩味性之餘又能品嚐與眾不同的滋味。 🤩._.查看更多
+ 7
patfish521
讓人滿足獨門23香
patfish521
2025-08-28
关注
段純貞創辦人的祖母來自四川,來到台灣之地,以獨門23香烹調牛肉麵,牛肉麵麻而不嗆、辣而不刺 溫而不火,從此在台灣便熱賣起來。再加上與chatime 合作推出新飲品,捏捏杯,以意大利香濃脆皮朱古力圍著飲品,飲之前捏捏杯,把脆皮朱古力在飲品之內,更加吸引。捏捏杯推廣期只做整個8月,確實想試試這新口味飲品。餐廳裝潢以中式木調為主,坐位都充足,晚飯前來都滿座,要在門外等候安排。餐牌都以牛肉麵為主,主要分手工麵還是細麵。其次便是台式小吃。飲品以台式奶茶、果茶、特調飲品為主。蒜醬油麥菜 HKD48,油麥菜爽甜又清,蒜醬味道都好吃。鹽酥雞 HKD48,炸得香口肉嫩又入味,必吃小食。麻辣鴨血冬粉 HKD88,當吃著冬粉,就能吃到麻香辣更香湯底味道。鴨血嫩滑無比,非常好吃。伴麵甜菜,吃上又能開胃,伴麵又多了種風味。清燉牛肉麵配細麵 HKD82,牛𦟌肉口感軟腍適中,清燉就能吃出牛香味。麵中清湯用上細麵,細麵能吃出清湯鮮味。燉蕃茄腱心牛肉麵配手工麵 HKD92,先喝口湯底,用上23種中葯和牛骨煮成,香沉醇厚湯底,再加入蕃茄,蕃茄味都香濃。配上咬口感滿滿手工麵,完全吸了蕃茄湯底香味。厚切腱心牛肉,煮得非常腍,吃下筋肉均勻牛肉口感很滿足,難怪是招牌牛肉。宇治金時冰沙 HKD45,宇治抹茶味不錯,吃過香辦冬粉,再喝一口冰沙,潤喉又解辣。Chatime飲品 x Dulce Vida朱古力捏捏杯,泰式珍珠奶茶 HKD48,飲之前要捏捏杯,杯身脆皮朱古力就會爆開,香濃泰奶味道,當中有朱古力碎,又多了點朱古力味,還彈牙珍珠,讓人飲得好滿足。查看更多
+ 12
Dulce Vida 朱古力捏捏杯❤️
Foodie_erai
2025-08-17
关注
走進段純貞的那一刻,鼻尖先被紅燒牛香輕輕牽住步伐😚 這次鎖定幾道經典,再加上一杯帶點玩味的甜點系飲品✅ 從熱氣翻湧的麵碗到冰涼沁心的杯緣,把味蕾從厚重到清爽,再到甜苦交織,收出一個很完整的句號🤗 招牌紅燒腱心牛肉麵一上桌,湯色琥珀帶紅,油光亮卻不覺油膩🥰 先啜一口湯,醬香有層次,辛香在舌根輕輕推進🌟 腱心切得厚薄恰好,入口柔韌帶膠質感,咀嚼間滲出牛肉的甜與滷香😋 麵條彈而不硬,吸飽湯頭卻仍保留筋骨,整體平衡而耐吃,讓人不自覺把湯面收得乾乾淨淨👍 小菜裡最叫人上癮的是三星蔥肉鍋餅😍 餅皮層層迭起,外圈微焦脆,內裡鎖住肉汁😋 三星蔥的甜與蔥香在熱氣裡往上冒,和豬肉的鹹香纏在一塊兒,咬下去有種「咔嗞—噴香—回甘」的三重節奏🌟 單吃夠味,若再就著牛肉麵的湯一起吃,更像是兩道料理互相打拍子,越吃越上口🤤 蒜醬青菜是餐桌上的綠色休止符😆 青菜爽脆,蒜香濃而不嗆,收得乾淨,把前面紅燒的厚味輕巧一轉,口腔被清理出新的空間,準備迎接甜飲的登場😚 這天最有「噱頭」的,是泰式珍珠奶茶 x Dulce Vida 朱古力捏捏杯❤️ 先說重點❣️ 這款捏捏杯是 Chatime 與陳凱琳自家朱古力品牌 Dulce Vida 攜手合作的暑期限定,只限8月1日至31日供應✅ 其獨特之處在設計本身——以源自意大利的濃郁黑朱古力脆皮外殼包裹著精選飲品,拿在手上,先輕輕一捏,聽見外層微微碎裂的聲音,指尖感到那層酥脆的趣感😘 再啜一口,濃郁的飲品與黑朱古力在口中相遇,苦甜交融,形成雙重的層次😎 當香濃泰奶遇上彈牙珍珠,口感被再度昇華☺️ 朱古力的可可苦韻收住泰奶的甜,珍珠的Q彈則把節奏拉得更俏皮,既有玩味性,也真真切切喝到與眾不同的滋味🤗 查看更多
K與Y的快樂小時光
超過1cm 厚切牛肉麵
K與Y的快樂小時光
2025-07-21
关注
台灣牛肉麵過江龍段純貞好耐之前已經bookmark去到今時今日先有機會試主打牛肉麵梗係要整番碗紅燒牛腱心牛肉有1cm厚厚切但煮得好腍好易咬開筋位已經變成啫喱狀膠質好入味!幼麵亦都好掛湯湯頭濃郁,惹味唔油膩!另一碗就叫左濃湯燉雞麵湯頭香濃,勁鮮甜好飲🤣雞件用左雞髀所以好嫩滑跟住就一人叫咗一個小食麻辣鴨血冬粉同藥膳雞翼鴨血超級入味又唔會好辣但保留到鴨血水嫩嘅口感冬粉雖然浸住但又冇糊到個人覺得鴨血愛好者必食藥膳雞翼上枱好香藥材味碗內見到有當歸杞子薑片一睇就知係對女士有善😂三隻雞半翼好嫩保有肉汁好鍾意飲佢個藥膳湯好正咁多肉都要叫碟菜平衡番蒜醬油麥菜睇佢咁鮮綠色仲以為會無乜味點知估錯由面食到底嗰條都有蒜味最後唔少得叫杯台式飲料友人揀宇治金時抹茶鮮奶我揀左草莓歐蕾沙冰 🍓因為少甜關係唔會甜到漏咁熱天時飲真係暑氣全消—————————————————————🔸 招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $86🔸 濃湯燉雞麵 $88🔸 麻辣鴨血冬粉 $88🔸 藥膳雞翼 $48🔸 蒜醬青菜 $48🔸 宇治金時抹茶鮮奶 $42🔸 草莓歐蕾沙冰 $45查看更多
+ 3
麻辣鴨血冬粉
irene_leelee1011
台灣牛肉麵🍜
irene_leelee1011
2025-10-03
关注
每次行經旺角東新世紀廣場三樓,都有陣陣牛肉香味今次帶同朋友試一試,來自台灣的牛肉麵🍜和滷味燉蕃茄腱心牛肉麵招牌牛肉麵以牛大骨熬煮數小時,湯頭醇厚👍牛肉呈花紋狀,油脂分佈均勻,肉味濃厚口感軟腍~湯底非常濃郁微辣,今次選擇細麵🍜每一條麵都吸收晒湯底的精華,十分掛汁!青花椒香手撕雞乾拌麵平時都係點湯麵為主,今次試下乾拌麵,估唔到咁出彩~幼麵彈牙爽口,攪拌後有微辣花椒香醬汁,麻香撲鼻一食上癮🫢仲配有手撕雞和糖心蛋,每一口都充滿層次滷味豬大腸除了豬大腸,仲有兩款配菜(酸菜和花生),豬大腸好入味,夠晒軟腍,加埋酸菜花生好開胃三星蔥肉鍋餅台灣的三星蔥之前旅行試過後,真系好難忘~原來餐廳都有呢款蔥油餅,即叫即做外皮香脆,好香蔥味,好正啊!蒜醬西生菜份量十足的西生菜,夠晒兩個大人的食量,新鮮的生菜加上蒜粒醬油,鮮嫩爽口查看更多
+ 6
青花椒香手撕雞乾拌麵
or#Tm66304251
值得一試牛肉麵
or#Tm66304251
2025-09-30
关注
我哋都唔食辣,所以叫咗清燉牛肉麵(牛𦟌肉),同蒜香手撕雞乾拌麵牛肉麵湯底冇味精,有濃濃嘅牛肉味,牛𦟌肉係腍啤啤架,即使朋友整咗牙都冇問題👍🏻值得一試蒜香手撕雞拌麵份量好大份,有粒糖心蛋驚喜加分,如果蒜香味再就濃多少少就good good la鹽酥雞炸粉唔厚,一咬落去真係啖啖肉蔥肉鍋餅有驚喜,好食既,唔會好油,點埋泰式辣醬食仲好食叫咗一杯厚奶同埋一杯百香果鳳梨水果茶,水果茶好清新,唔鍾意飲奶茶嘅朋友係值得一試嘅,太極厚奶口感好豐富,因為佢入邊除咗珍珠,仲有一種爽口嘅配料,所以每一啖飲落去都會有煙靭嘅珍珠再加爽口嘅珠珠,好飲👍🏻紅門口再擺咗可以一盒盒嘅牛肉麵,食完再想買返屋企食都得㗎查看更多
+ 5
蒜香手撕雞乾拌麵
鹽酥雞
三星蔥肉鍋餅
Foodie_hei
🍜 濃湯燉雞麵(滋潤濃郁)
Foodie_hei
2025-09-22
关注
🍜 濃湯燉雞麵(滋潤濃郁) 🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟為最高)等咗好耐終於試到台灣人氣麵食——段純貞牛肉麵XChatime,旺角MOKO分店環境舒服,仲有台式手搖茶,真係一站式台味享受!濃湯燉雞麵湯底清甜濃郁,雞髀大大隻,肉質滑嫩,麵條闊身微厚,口感一流,食完暖晒個心!🥢 台式肉燥飯(惹味飽肚) 肉燥香濃,鹹香惹味,份量十足,一碗落肚好滿足,配茶一流!🐥 藥膳雞翼(暖胃之選) 三隻雞翼肉質滑嫩,藥膳湯淡淡香氣,飲落好舒服,滋補又唔會太濃,啱晒秋冬天!🍗 鹽酥雞(香脆台味) 炸得香酥,外脆內嫩,味道適中,雞件夠大件,食落好過癮!🍊 金桔香橙茉莉綠茶(酸甜醒神) 酸酸甜甜好開胃,金桔香橙果味清新,茉莉綠茶茶香突出,唔會太甜,飲完即刻醒晒!🍵 宇治金時抹茶牛奶(濃厚滑順) 抹茶味濃郁,牛奶滑順,仲有台灣風味嘅宇治金時元素,抹茶控必試!📍段純貞牛肉麵XChatime(旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓360號舖)#旺角美食 #段純貞牛肉麵 #台式麵食 #台灣手搖茶 #燉雞麵 #肉燥飯 #藥膳雞翼 #鹽酥雞 #抹茶牛奶 #金桔香橙茶 #香港美食 #食咗未 #打卡熱點 #拍拖好去查看更多
+ 9
couplelovefood
十分高質台灣菜
couplelovefood
2025-09-10
关注
想食段純貞牛肉麵好耐,出名嘅台式麵食,更有台式手搖茶,好吸引🐥濃湯燉雞麵湯底真係同個名一樣非常濃郁,好清甜,飲落覺得好滋潤,雞髀好大隻,雞肉夠滑;麵係闊身微厚,有口感好好食🥢台式肉燥飯好大碗,肉燥好惹味🐥藥膳雞翼一樣好鐘意呢款雞翼,有三隻,雞肉都好滑,特別係藥膳湯好好飲,淡淡藥膳味易入口,飲完好舒服🐥鹽酥雞好香脆香酥,味道適中,炸雞都幾大件🍊金桔香橙茉莉綠茶超好飲!鐘意酸酸甜甜茶飲,醒神開胃消滯,有綠茶混合唔會太甜,有茶香~🍵宇治金時抹茶牛奶台灣飲品都有好飲嘅抹茶牛奶,抹茶濃,牛奶滑,值得一試🚩段純貞牛肉麵XChatime (旺角) @duanchunzhen.hk 📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓360號舖查看更多
燉濃湯雞麵
CareyLeung5731
正宗台湾牛肉面
CareyLeung5731
2025-09-08
关注
坊间不少台湾牛肉面,味道各異。今天第一次吃段纯真台湾牛肉面,真的很喜欢。紅燒牛肉麵湯底濃郁醇厚,牛肉燉得軟嫩入味,麵條彈牙,每一口都充滿家鄉的溫度。雞肉燴麵則,滑嫩雞肉搭配香濃醬汁,口感細膩,令人食慾大開。鹽酥雞外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配九層塔香氣撲鼻,是台式街頭小吃的經典代表。蔥油餅外層金黃酥香,內裡層次分明,蔥香濃郁,沾點醬油更添風味。兩杯台式飲品也不错,大大杯,十分消暑解渴。下次來要試其他菜式。查看更多
+ 3
Lor Copper
食過返尋味正宗台式麵
Lor Copper
2025-09-06
关注
做完針灸約朋友醫肚,揀咗呢間勁就腳嘅台式餐廳~ 環境舒服,啱晒傾住計慢慢食!🌶️ 青花椒香手撕雞乾拌麵(微辣)手撕雞配上青花椒香氣,麻辣唔嗆喉,麵條彈牙又掛汁,開胃之選!🍜 招牌紅燒腱心手工刀削麵湯底濃郁帶微微藥膳香,好濃郁,牛腱心軟淋入味,刀削麵厚薄適中,咬落有口感~賣飛佛!!🐔 藥膳雞翼滷得入味,淡淡當歸香氣,唔會太油膩,鍾意養生系嘅會鍾意!🌭 蒜粒台式香腸經典蒜粒配搭,甜中帶鹹,咬落微脆少辛辣,送麵一流~🍵 水蜜桃茉莉綠茶 & 鮮檸鳳梨茉莉綠茶兩杯都係大杯凍飲,茶底清香唔澀,生果味自然,甜度剛好,解膩首選!整體嚟講,麵好食、茶好飲,價錢合理,兩個人埋單$400幾,飽住滿足離開~一定會再嚟!查看更多
Chloe谭
珍奶必點牛肉麵👍
Chloe谭
2025-09-01
关注
Moko這家台灣麵經常好多人排隊,和朋友來吃啦!先來兩個主食:招牌紅燒腱心牛肉麵,湯底好濃郁的牛肉味,我要了手工麵,麵好勁道!牛肉很大塊,不過一點都不柴,很軟嫩呀😊胡椒湯酸菜豬腳麵,胡椒味也夠濃,很開胃,豬腳燉得很軟,配的是細麵,也還不錯!小食不錯,我們點了鹽酥雞,挺大塊的,雞肉也是很嫩,外面炸得很脆;麻辣鴨血冬粉要點讚,好好吃,不過是有點辣,但很開胃,冬粉很爽,鴨血好滑,而且份量好多,吃不完😄好喝記得要點珍珠奶茶,奶茶好醇,很滑的,珍珠也Q彈的😊朋友的紫香芋泥特調很不錯,芋泥味道超級濃郁的🥤查看更多
priscilla.ho.397
必試台灣過江龍牛肉麵,燉濃湯雞麵好出色
priscilla.ho.397
2025-08-31
关注
一直都有朋友推介食段純真,今晚終於同朋友有時間去太子Moko 分店,平日時間都坐滿客人,店員都親切,上菜速度都快燉濃湯雞麵我哋叫咗手工闊條麵,口感煙韌彈牙, 湯底清甜濃郁而不油膩,雞脾肉質嫩滑而多汁,同結實好有雞味,清得嚟不錯台式肉燥飯肉燥充滿鹹香味,肥瘦都均勻,配埋糖心蛋一併食好滋味蒜粒古早台灣腸台灣腸外皮微脆,內有蒜粒好香濃,好有台灣古早味道三星蔥肉鍋餅皮薄餡靚,三色蔥香味芳香,煎得不太油膩蒜香油麥菜,加入蒜香炒好惹味另外同Chatime 日出茶太crossover , 外賣更有優惠,朋友叫咗杯泰式珍珠奶茶,不會太甜奶味濃郁。我就叫咗芒果QQ,果肉都幾香甜。查看更多
Susansyleung
純樸😋 台式古早風味
Susansyleung
2025-08-29
关注
段純貞牛肉麵,是台灣人氣牛肉麵過江龍, 餐廳環境寬敞,坐在舒適卡位內,慢慢品嚐地道台式風味, 十分爽。 人氣牛肉麵湯底, 選用大量牛大骨、及中藥材,慢慢燉煮多小時而成 ,湯底醇厚香濃,吸引不少粉絲愛戴。蒜醬生菜生菜清脆可口 , 加上蒜香與醬油的鹹香,十分惹味。滷味鴨舌滑嫩的滷味鴨舌,滷得好入味,醬香味濃郁,開胃小食。藥膳雞翼雞翼完全浸泡在藥膳湯中, 香氣十足, 雞翼不但鮮嫩, 還有純純的藥膳香氣,滋補又有益, 我的至愛。濃湯燉雞麵先飲一口奶白湯底, 鮮甜美味,雞腿肉好肥美,大啖咬下去, 柔軟嫩滑, 順滑的麵條,掛上滋味雞汁清湯,讓人食指大動。招牌紅燒腱心牛肉麵深啡色的湯底, 香而不油膩, 厚切 牛肉肉味香濃,肉質十分軟腍, 輕輕力已經很容易咬開, 幼身麵條煙韌,吸收了牛骨湯底, 每一口都充滿滿足感, 享受到地道台式風味。冬瓜薏仁水特調口感順滑 , 甜度適中, 杯底有豐富 Q彈的薏米, 我喜歡的古早味道。百香鳳梨清新的百香果及鳳梨甜香,口感清 爽,炎熱的夏日,呷一口, 冰涼透心,十分爽。查看更多
littlelittletummy
台灣過江龍
littlelittletummy
2025-08-28
关注
第二次喺香港食段純貞,上次食完個牛肉麵之後念念不忘,又帶左另一個朋友黎食。今次去左moko分店,坐滿晒人。食物:燉濃湯雞麵(細麵)招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣)(手工麵)蒜粒古早台灣腸蒜醬油麥菜麻油素麵根椒麻皮蛋(微辣)飲品:紫香芋泥特調葡萄柚香橙璞玉紅茶麵款有手工麵同細麵兩款揀,我個人就勁鍾意手工麵,係寬身又寧舍煙un, 細麵就相對淋身d,我朋友就鍾意細麵嘅口感多d。牛肉麵湯底非常濃郁,牛肉又炆得好淋同入味,絕對唔係味精味。濃湯雞麵湯濃味得黎唔會油淋淋,仲比左大大隻嫩滑雞脾我地,好高質!揀多左兩個小食,食台灣腸諗起當地夜市feel,好香!麻油素麵根食落好開胃!手搖飲品係必嗌,款式多之餘,又大杯又好味,半糖調配又調得恰恰好,下次經過都會想外賣試多幾款飲品!查看更多
+ 5