2023-09-21 613 浏览
中午叫咗「黑松露野菌牛肉飯」,夠鐘後嚟到都等咗一陣。便當個樣好得,蔬菜幾多(份量佔約25%)。不過食落個飯又碎又乾,黑松露醬好鹹,考慮到價錢實在唔算平($88),整體唔滿意
2023-09-11 407 浏览
呢間位於鰂魚涌既日式丼飯外賣店最近推出左新menu,熟丼系列全部使用由4款蔬菜整成既菜粒蓋飯底,感覺比一般丼飯健康,睇下味道又點先🥢🐮七味牛舌丼 - 多菜少飯($78) & 追加溫泉蛋(+$8)一打開蓋發現個賣相仲靚過menu張相🤣菜粒份量冇欺場,多菜少飯真係勁多菜🥕蔬菜已經全部切曬粒,口感爽脆,調味啱啱好,好味又健康,好欣賞佢地仲用左我鐘意食既羽衣甘藍💕淨係呢個菜底都夠送飯牛舌有5大片,本身帶有少少鹹味,所以配返偏甜既醬汁平衡返味道。肉質超級淋,幾乎唔使咬咁濟,牛舌味仲勁濃,食第一啖已經覺得好驚艷😳個牛舌會唔會做得太好味左啲!!!配埋有濃郁蛋黃香既溫泉蛋,好味到覺得可以食多幾個丼飯都仲得👍🏻👍🏻👍🏻如果想食得再低醣啲,仲可以+$10轉成全菜粒底,無論係菜粒定主菜都咁高質,梗係要keep住encore啦🤤
七味牛舌丼

2023-07-27
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
七味牛舌丼
2023-08-24 287 浏览
在公司附近,以前吃過一次,今次回訪包裝已經大改變,沒有了以前的高級感,也沒有以前跟餐的麵豉湯和中華沙律。火炙武丼有兩片三文魚、兩片左魚口、兩片帆立貝。火炙技術控制不好,把魚生都燒熟透了。三文魚熟得像煎三文魚;帆立貝有腥味;左口魚還好,油脂感十足。小蕃薯配菜很甜。飯煲得偏硬,膠匙羹都被折斷了。總括而言,過百元的外賣魚生丼飯,性價比很低。近月餐廳好像開始轉型賣熟食丼飯,魚生丼飯的選擇比以前減少了很多。.武丼 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G號舖
火炙武丼

小蕃薯配菜很甜。

飯煲得偏硬,膠匙羹都被折斷了。

武丼 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G號舖
2023-08-24
· 健康刺身丼 · 武丼 · 有天經過公司樓下一間日式魚生丼飯,看到健康之選這四個字,馬上被吸引。再看到丼飯可免費轉藜麥沙律菜底,完全心心眼了。.🥗 牛油果柚子蝦丼 (轉藜麥沙律菜底) $88柚子微甜不酸,甜蝦也很新鮮,配搭清新,很適合夏天吃。牛油果生熟剛好,不會過硬,但有少少黑點。存在沒有為整體昇華。沙律菜很難食,是我這輩子暫時吃過最苦的沙律菜。明明只是牛油生菜和珊瑚生菜,不是比較苦的火箭菜或羽衣甘藍,不明白為甚麼會這麼苦。另外因為這原本是日式丼飯,配上豉油和wasabi,這還是我第一次沙律菜點豉油。整體份量偏少,與圖片有出入。飽腹感只維持了少於一小時。.食材配搭不錯,本來餐單的設計有齊蛋白質、纖維、碳水,很適合減脂人士食。不過由於份量太少,蛋白質變得不夠。不會回購,但下次可以自己在家製作。.健康評分:4/5性價比:3/5.武丼 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G號舖
· 健康刺身丼 · 武丼 ·

🥗 牛油果柚子蝦丼 (轉藜麥沙律菜底) $88
牛油果柚子蝦丼

柚子微甜不酸,甜蝦也很新鮮,配搭清新,很適合夏天吃。
藜麥沙律菜底

整體份量偏少,與圖片有出入。飽腹感只維持了少於一小時。
健康評分:4/5
性價比:3/5
武丼 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G號舖
牛油果柚子蝦丼
鰂魚涌好多滋味外賣小店,今日嘗試主打用日本直送海鮮的丼飯專門店—武丼!一試就愛上!魚生果然新表現有質素,好食過好多壽司/poke飯店!夏威夷魚生丼🌴 $108呢度丼飯全部用珍珠米做飯底😋想減肥可以選擇五要白飯,轉成高蛋白質的藜麥+沙拉菜魚生丼上面有粒粒嘅新鮮三文魚子,爆汁的魚生好鮮甜!!!再加入藜麥同西柚果肉、牛油果、柚子醋,酸酸甜甜,成件事好fresh,又好健康~呢家加$8 仲可以加購冷泡茶,店員推薦的巨峰提子茶,味道自然不假掰,認真清爽解渴

夏威夷魚生丼🌴 $108
呢度丼飯全部用珍珠米做飯底😋
想減肥可以選擇五要白飯,轉成高蛋白質的藜麥+沙拉菜
魚生丼上面有粒粒嘅新鮮三文魚子,爆汁的魚生好鮮甜!!!

• 夏威夷魚生丼
2023-03-25 282 浏览
今日喺鰂魚涌見到有間刺身丼飯專門店,見個餐牌有好多丼飯種類,既有魚生丼飯,又有熟食丼飯,就比個餐牌吸引咗。其實有好多款式都想試,胃就得一個,但又想試唔同嘅刺身,咁我就揀咗以鋪名命名嘅武丼喇!個丼飯有五款刺身,包括三文魚,油甘魚,縞池魚,帶子,牡丹蝦,隨餐附送麵豉湯,前菜中華沙律。個套裝$128,最後我加$8要咗支提子味嘅茶(原價$13)所有刺身都好新鮮,特別係油甘魚同縞池魚,肥美甘香,牡丹蝦大大隻,好鮮甜,仲有兩隻呢!每件刺身配上軟綿綿珍珠醋飯,好滿足呢!提子茶好好飲,一點也不甜,只有提子嘅香味撲鼻而來,我很怕死甜的果茶,這個我很喜歡呢!
武丼
武丼
2023-03-25 931 浏览
鰂魚涌一向多美食,就以芬尼街為例,雖然只係短短一條街,就已經雲集了多國料理,有泰菜、日本菜、中東菜等。今日晏晝路過,見到海康街對面開咗間丼飯專門店,走近一看,原來餐廳主打外賣,有刺身丼、夏威夷魚生飯、火炙丼同烏冬等供應,選擇好豐富,一於試下。揀咗個黑松露野菌牛肉丼 ($88),另外再加咗樽蜜桃茶,所有嘅丼飯都會跟前菜同味噌湯,如果想食得豐富啲,仲可以追加刺身、溫泉蛋等。睇下個包裝幾得體,飯盒以薄木板砌成,輕巧美觀又保溫,細節見心思。中華沙律清涼爽脆,用嚟做前菜啱啱好。麵豉湯味道亦唔錯,香濃又不死鹹,內有昆布、油揚。牛肉下得非常慷慨,分量十足,鋪滿飯面,食落肉質好軟嫩,油脂分佈平均,而且打開飯盒時,香氣撲鼻,充滿菇菌幽香。跟配的米飯亦相當講究,選用日本產米,米質彈牙煙韌,加上香噴噴嘅黑松露醬汁,將整個丼飯提升到另一個層次。點丼飯可以用優惠價 $8 配支餐廳自家泡製嘅蜜桃茶,口感好清新,夠晒 refreshing,另外仲有玫瑰花茶可供選擇。聽講餐牌嘅丼飯會隨時令食材,不定期更新,以保持新鮮感,所以就算嚟食多幾次都唔怕悶。

2023-03-24 129 浏览
最近响公司附近有間新嘅日式便當外賣店,啱晒我呢啲日本菜愛好者!一出地鐵站就到,超級方便。餐牌都有好多款刺身丼、熟食丼、熱食選擇。我lunchtime就點咗個 吞拿魚茸丼,價錢唔貴、而且賣相亦唔錯喎。每個丼都會附送前菜(中華沙律)同味噌湯,我見追加隻日本溫泉蛋都係$8咁抵就試吓。另外又有優惠,就係只要加$8就有樽花茶(我嘅玫瑰花茶夠濃郁),抵呀!外賣包裝好妥當,返到公司完全無走樣。麵豉湯夠味但唔太咸,like呀👍🏻 主角吞拿魚茸好新鮮,無咩筋、最鍾意就係啖啖肉,落少少日本醬油同wasabi 撈飯真係Oishi😋 不得不提我專登加嘅溫泉蛋,金橙色蛋黃真係靚爆,香濃蛋汁撈埋日本米,搞到我食晒成個丼呀!同事見到我食都話好得,一定會再encore!已經約埋下次一齊叫,因為買3個丼飯就有88折🥳

餐牌都有好多款刺身丼、熟食丼、熱食選擇。

外賣包裝好妥當,返到公司完全無走樣。

等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-03-21 91 浏览
鰂魚涌呢頭有唔少日本野食,今日lunch就嚟到呢間武丼,點咗個三文魚親子丼拎返公司慢慢嘆。三文魚親子丼,一set有配前菜+湯,首先佢嘅包裝一點不馬虎,木色方盒加上藍色武丼封條,未打開已經覺得好有質素。珍珠米上鋪滿厚切三文魚同三文魚籽,色彩奪目賣相相當吸引,三文魚肥美肉嫩,水分充足, 三文魚籽粒粒新鮮飽滿,鮮味十足,沙律菜新鮮爽口,配上高質Wasabi同酸薑,每一口都係鮮味,同事見到都話下次要試下呢間!

2023-03-19 97 浏览
星期五去左鰂魚涌做嘢,lunch行過見到呢間外賣壽司專門店嘅poster 非常吸引🤩於是決定自私試下。店員好有禮貌,店內有張長枱,方便客人堂食都得👍👍🌟夏威夷魚生丼🌟賣相好得,店員好好细心將丼飯嘅面層鋪成同廣告牌一樣👍👍👍跟餐有麵豉湯、中華沙律、主食有新鮮又大大粒嘅牛油果、赤身、三文魚、三文魚籽、什果肉。刺身鮮甜甘香,件數都唔少,份量好足,尤其係三文魚籽😍完全沒有腥味,最愛嗰陣深海魚獨特的豐腴脂香🤤🤤,除左刺身外仲有果肉、同牛油果粒,飯底係日本珍珠米同藜麥飯,好味得黎又健康。伴菜有中華沙律,清爽的裙帶菜,營養豐富😋仲有麵豉湯濃郁帶點香氣、鹹中帶甘🥰

🌟夏威夷魚生丼🌟

2023-03-19 507 浏览
今次咁岩出左去鰂魚涌做野,經過見到呢間新店,睇落好唔錯咁。呢間日式丼飯外賣店真係幾高質,價錢上對於同區餐廳黎講真係唔算貴。其實店入面都有一排邊位可以坐低食飯,不過店舖主要係外賣,所以位置就得幾張,所以如果一班人想買完即刻食的話就可能要自己另外再搵個地方食啦見到餐廳個餐牌選擇都唔少,刺身丼,唔同肉既丼,炒烏冬,連健康餐都有,真係應有盡有。同埋餐廳都幾好,講明所有食物無味精之餘,所有丼飯都可以免費轉做藜麥菜底,岩晒想食得健康既人都岩買黎食黑松露野菌牛肉丼 $88 + 溫泉半熟蛋 $8一個價錢有中華沙律,麵豉湯,主食。好有日式風味既外賣盒,好精緻既日式包裝完全唔馬虎,滿到瀉出黎咁濟,份量上一D都唔少。而且熱辣辣既肉同飯,加埋d黑松露香味係咁飄出黎,未食已經覺得好吸引!牛肉量好多,而且唔鞋,油份都幾多所以食入口夠嫩滑。野菌加埋黑松露一齊炒,個香味勁鮮香勁濃味,而且個醬汁都唔鹹,另外個半熟蛋仲要係蘭王黎,吉開個蛋黃,橙紅色既蛋黃撈埋入個飯到一齊食完全係無得輸。另外個麵豉湯唔算特別鹹,而且無味精,就算飲完都唔會覺得口乾!呢個質素呢個價錢完全係超值,下次出黎鰂魚涌決定再去買多次黎食!提外話,餐廳養左

黑松露野菌牛肉丼 $88 + 溫泉半熟蛋 $8

黑松露野菌牛肉丼

提外話,餐廳養左隻青蛙係個玻璃缸放左係檯面,等拎餐個陣都可以探下佢,都幾得意
2023-03-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-03-18 75 浏览
火炙武丼🔥🔥食外賣都好有儀式感🥡盒便當盒真係好有質感🍱有三款火炙刺身~厚切三文魚腩、原粒帶子仲有左口魚呀🥰配埋店家自家調製好嘅醬油令海鮮嘅鮮味更上一層樓飯嘅酸度恰到好處個wasabi 都冇揸流攤唔係包裝得個攻鼻個種hea hea貨仲配有酸薑同沙律添買便當仲包埋麵豉湯同埋中華沙律麵豉湯係我鍾意嘅味道唔會太咸飲到底仲有少少麵豉粒同昆布一次過滿足晒我三個願望地鐵站一出就見到地點超方便呀~想堂食都得㗎買三個仲有優惠添
火炙武丼🔥🔥

食外賣都好有儀式感🥡
盒便當盒真係好有質感🍱

有三款火炙刺身
厚切三文魚腩、原粒帶子仲有左口魚呀🥰
配埋店家自家調製好嘅醬油

地點超方便呀~

想堂食都得㗎

買三個仲有優惠添
2023-03-11 123 浏览
📍 武丼 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G舖鰂魚涌岀沒既人要注意啦,你哋有福啦📢📢📢呢到有間外賣日式丼飯既餐廳!賣相超精美😍😍😍!勁高質!店舖有數個位可以坐低慢慢嘆😗😗宜家買3個丼飯仲有88折,另外買滿500仲可以包外送,港島東既人真係有福了🤩🤩👉夏威夷魚生丼💰$108😋😋😋😋.8/5原來丼飯有跟湯,同中華沙律。個湯係麵豉湯🇯🇵🇯🇵有藜麥,牛油果,赤身,三文魚,三文魚子,三文魚同赤身好新鮮,刺身的油脂,好肥美😋😋😋d三文魚子又多又大粒,仲要一啲都唔腥!撈埋牛油果同藜麥仲有什果食健康又好味。值得一提既係,店主勁好!我話想要菜底佢都肯整俾我🥗🥦🥒仲有佢個醬汁係自家製架😋😋加埋食真係分外滋味🤩🤩💓💓回頭: Yes !!! 佢唔止賣相得!仲要好好食🥹🥹希望佢會開分店係新界或者九龍,不過我諗我去開個頭都會叫黎食😋#kermit食在鰂魚涌
📍 武丼 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G舖

👉夏威夷魚生丼
💰$108
😋😋😋😋.8/5

#kermit食在鰂魚涌
🕯️店名* #武丼🕯️🔮地址*鰂魚涌芬尼街26-46號海暉大廈地下G舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢原價$81(限時openrice優惠雲閃付滿$50減$15)👉$66✨➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_鰂魚涌剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍽️食物質素🍽️👀評分💖💖💖💖💖🪄吞拿魚蓉丼 配前菜及湯睇到上面個價錢都見到性價比極高拉😍呢一間食過幾次 質素都係中上 系略嫌吞拿魚蓉有少許筋 不過整體都十分好食 而且仲有配中華沙律同味噌湯😎包裝亦都身份高級精美 呢個價錢呢個質素 超正🙈 值得一提 服務態度都好好 十分有禮貌 會回購😇(5個💖為最高)✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️⚜️整體評級⚜️🎈味道評分*😋😋😋😋😋🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇🎈抵食程度*💰💰💰💰💰🎈服務態度*💌💌💌💌💌
🕯️店名* #武丼🕯️

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖💖
🪄吞拿魚蓉丼 配前菜及湯
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
  • 吞拿魚蓉丼
2023-02-05 184 浏览
🍣火炙武當$108海鮮新鮮,厚切火炙三文魚🍣肉滑,緣側(比目魚)肥美,帆立貝大大粒😍,加醬油漬送飯啱啱好👍🏻,包埋中華沙律🥗、麵豉湯🍱,好滿足!除左刺身,仲有其他熟食便當🍱,餐廳既便當包裝同賣相都好吸引😉外賣黎講價錢略貴,但系勝左海鮮新鮮份量多👍🏻
火炙武當
🍣火炙武當$108