2021-11-21 45 浏览
早前食咗一間台日餐廳嘅九宮格餐,今次就嚟到觀塘日式餐廳食日式九宮格,可以試勻九道小菜,真係諗起都興奮呀九宮格菜有磯煮鮑魚、刺身級北海道帶子、松葉蟹腳、吉列虎蝦、慢煮封門柳、松葉蟹肉、厚燒玉子、芥辣八爪魚、中華帶子裙邊,每一味都好吸引呀虎蝦炸到卜卜脆,而且大大碌封門柳位置好珍貴,以慢煮烹調,鮮嫩無比鮑魚煮到啱啱好,肉質彈牙又入味秋天食松葉蟹真係fit到漏,蟹肉鮮而爽蟹腳厚肉,仲好鮮甜𠻹跟餐有飯同味噌湯送,如果想有topping,可以加$8醬油同生蛋撈飯係好日式嘅食法,醬香蛋香實在令人無法停口明太子嘅鹹香,撈越光米食亦係perfect match飲品亦係套餐有包,天氣轉涼就飲吓熱飲啦!陳皮檸檬茶味道敦厚,色澤深潤,好襯九宮格餐嘅style

櫻木九宮格

虎蝦炸到卜卜脆,而且大大碌

封門柳位置好珍貴,以慢煮烹調,鮮嫩無比

鮑魚煮到啱啱好,肉質彈牙又入味

秋天食松葉蟹真係fit到漏,蟹肉鮮而爽

蟹腳厚肉,仲好鮮甜𠻹

跟餐有飯同味噌湯送,如果想有topping,可以加$8

醬油蛋飯

醬油同生蛋撈飯係好日式嘅食法,醬香蛋香實在令人無法停口

明太子飯

明太子嘅鹹香,撈越光米食亦係perfect match

2021-11-20
醬油蛋飯
明太子飯
  • 慢煮封門柳
2021-11-19 31 浏览
最近超沉迷日式家庭料理!!.封門柳好有肉味仲好嫩配埋啲醬汁好惹味☺️.對面果位揀左慢煮柚子胡椒黑毛𝚙𝚒𝚐麻麻地胡椒味嘅我都覺得唔錯啵~不過肉有啲啲肥😖.最愛醬油蛋撈飯♥️無乜蛋香但有醬油搭夠都還好.醬油金菇 惹味得嚟又有咬口整體𝟸款都好好送飯🤤.前菜係𝟸甩厚燒玉子一貫作風甜甜地 口感鬆軟☺️.飲番杯薑母茶 感覺養生哂☺️甜得嚟又有薑味.另外桂花烏龍茶就有啲失望矛乜桂花味 懷疑未落🤔.....
最近超沉迷日式家庭料理!!
封門柳好有肉味仲好嫩
配埋啲醬汁好惹味☺️
對面果位揀左慢煮柚子胡椒黑毛𝚙𝚒𝚐
麻麻地胡椒味嘅我都覺得唔錯啵~
不過肉有啲啲肥😖
甜得嚟又有薑味
另外桂花烏龍茶就有啲失望
矛乜桂花味 懷疑未落🤔
2021-11-16 33 浏览
觀塘工廠區樓上日本菜櫻木位於觀塘工廠區,係樓上鋪,主打日本菜!九宮格二人前 288磯煮鮑魚 - 鮑魚質地夠軟淋,又入味!刺身級北海道帶子 - 鮮甜軟滑!松葉蟹腳 - 好清甜!吉列虎蝦 - 外脆內軟!慢煮封門柳 松葉蟹肉 - 撈飯一流!厚燒玉子 - 甜美可口!芥辣八爪魚 - 令人開胃!中華帶子裙邊 - 香辣惹味!套餐每位附送湯品,越光米飯及飲品晚市及星期六(全日)供應醬油蛋飯 +$8蛋黃及醬油撈飯,夠開胃!明太子飯 +$8明太子撈飯,夠咸香!
觀塘工廠區樓上日本菜

櫻木位於觀塘工廠區,係樓上鋪,主打日本菜!

九宮格二人前 288

磯煮鮑魚 - 鮑魚質地夠軟淋,又入味!

刺身級北海道帶子 - 鮮甜軟滑!

松葉蟹腳 - 好清甜!

吉列虎蝦 - 外脆內軟!

慢煮封門柳

松葉蟹肉 - 撈飯一流!

厚燒玉子 - 甜美可口!

芥辣八爪魚 - 令人開胃!

中華帶子裙邊 - 香辣惹味!

套餐每位附送湯品,越光米飯及飲品
晚市及星期六(全日)供應

醬油蛋飯 +$8

蛋黃及醬油撈飯,夠開胃!

明太子飯 +$8

明太子撈飯,夠咸香!
2021-11-11 46 浏览
本身見樓下廣告牌好吸引,睇呢到都好多好評,但入去食就真係好好好失望!搞到我忍唔住係open rice岀第一個食評!真係有啲燥🤡首先!雞胸好鞋,慢煮封門柳係well done,全熟!又係鞋!老過我條命🤡唔知點解有咁多好評🤦🏻‍♂️飯又太過濕,少少爛既。玉子燒係凍!好似岩岩解凍咁。不過都算啦,間間整既方法都唔同。唯一叫正常既係個湯,有味道,熱🤡不過環境都幾好既,但冇下次。亦都極不推薦!希望改善好啦🤦🏻‍♂️伏過直升機
搞到我忍唔住係open rice岀第一個食評!真係有啲燥🤡
首先!雞胸好鞋,慢煮封門柳係well done,全熟!
又係鞋!老過我條命🤡唔知點解有咁多好評🤦🏻‍♂️
飯又太過濕,少少爛既。
唯一叫正常既係個湯,有味道,熱🤡
不過環境都幾好既,但冇下次。亦都極不推薦!
希望改善好啦🤦🏻‍♂️伏過直升機
慢煮封門柳,慢煮雞胸
2021-11-11
2021-11-08 52 浏览
觀塘多野食就係人都知....朋友嚟觀塘探班 就梗係帶佢食好西啦一心諗住帶朋友仔去食過之前間Burger 上到樓到見到多左日本野食😍 正呀西日 fusion 多個選擇今次就同朋友仔試日本野先🤣📍#櫻木觀塘駿業里6號富利工業大廈1樓C號舖我哋就點左套餐再升級 包埋野飲湯同漬物咁就梗係大家揀唔同配搭再開心 Share 🤗🍱主菜🐷 #味噌豬軟骨 🌟🌟🌟🌟軟淋淋 夠入味 又夠骨膠原🤣 有醬汁可以撈飯🤤🐔 #慢煮鹽鞠雞胸 🌟🌟🌟味道微咸唔錯 唯一可惜係肉質偏粗糙左少少 可能慢煮溫度要再調節🍚#醬油金菇飯 🌟🌟由於係醬油所以一定要同飯徹底混合 味道就會平衡 如果唔係就會偏咸#明太子飯 🌟🌟🌟🌟一樣要徹底混合, 但明太子配上白飯真係無得頂可以帶出飯既甜味 絕配 好好味🤤🤤🤤🥗 #胡麻醬番茄 🌟🌟🌟🌟作為開胃菜非常美味, 大大舊🍅好新鮮 😋🐙 #山葵八爪魚粒 🌟🌟🌟我最喜愛的小食😍 芥末味濃 略嫌八爪魚太細粒 少了咀嚼口感🦀 #脆炸軟殼蟹 🌟🌟熱辣辣一嚟到就即刻食沾上黃芥末大啖食 脆卜卜不過配Burger好似較為合適😅🍵 #桂花烏龍茶 🌟🌟🌟有少少失望, 桂花香味唔太出可能浸泡再耐啲會濃郁啲先出味🍋
觀塘多野食就係人都知....
朋友嚟觀塘探班 就梗係帶佢食好西啦

#醬油金菇飯 🌟🌟
由於係醬油所以一定要同飯徹底混合
味道就會平衡 如果唔係就會偏咸

#明太子飯 🌟🌟🌟🌟
一樣要徹底混合, 但明太子配上白飯真係無得頂
可以帶出飯既甜味 絕配 好好味🤤🤤🤤

🥗 #胡麻醬番茄 🌟🌟🌟🌟
作為開胃菜非常美味, 大大舊🍅好新鮮 😋

🐙 #山葵八爪魚粒 🌟🌟🌟
我最喜愛的小食😍 芥末味濃
略嫌八爪魚太細粒 少了咀嚼口感

🦀 #脆炸軟殼蟹 🌟🌟
熱辣辣一嚟到就即刻食
沾上黃芥末大啖食 脆卜卜
不過配Burger好似較為合適😅

🍵 #桂花烏龍茶 🌟🌟🌟
有少少失望, 桂花香味唔太出
可能浸泡再耐啲會濃郁啲先出味

🍋 #陳皮檸檬茶 🌟🌟🌟🌟🌟
杯飲品反而最有驚喜, 因為陳皮檸檬非常香濃
熱飲好順口好舒服, 甜度恰到好處
變常溫之後味道一樣可口!!! 讚👍🏻

#攸桐Pinky契媽 #靚手契媽
#攸桐媽媽遊樂團 #三桐攸 #zozimama
#hkkol #hkfoodie #hkblogger
2021-11-07 46 浏览
今日同朋友去咗官塘工廈間新開嘅日本菜餐廳。地點位於官塘駿業里,鄰近官塘地鐵站B1 出口。裝修格局精緻,空間闊落,坐得舒服。慢煮封門柳($108)+明太子飯($8)+厚燒玉子慢煮封門柳大部分六七成熟左右,有少部分全熟,肉質嫩滑,切得細細塊,一啖一嚿。明太子飯味道咸香,辣辣地,幾好食,送飯一流。桂花烏龍茶(跟餐+$6)桂花烏龍茶,茶香回甘,去油解膩,清清地,食完封門柳再飲杯烏龍茶,好清新。一夜干($138)+ 醬油蛋飯($8)+中華帶子裙邊一入餐廳就俾晚餐廚師推介嘅牌吸引住,叫咗一夜干。一上菜見到條魚真係嘩一聲,好大條。食落唔會太多骨,而肉質都幾嫩口,配埋裙邊送飯一流,好快就食哂成碗飯。凍冬瓜茶(跟餐)嘢飲叫咗杯冬瓜茶,飲落唔會太甜,想甜啲可以搞吓個底。配埋個餐飲,感覺幾fresh。

慢煮封門柳($108)+明太子飯($8)+厚燒玉子
明太子飯味道咸香,辣辣地,幾好食,送飯一流。

桂花烏龍茶(跟餐+$6)

一夜干($138)+ 醬油蛋飯($8)+中華帶子裙邊

凍冬瓜茶(跟餐)
2021-11-07 505 浏览
呢間小店位於觀塘工廠區,近觀塘道,交通比較方便,店面唔算好大,但都有幾張卡位坐,整體感覺都幾舒服*櫻本九宮格(二人前)$268*呢個餐每日限量供應,除左九宮格之外,重包埋湯、飲品同越光米飯,九宮格入面格格都唔同,擺盤好靚好吸睛,淨係打卡都有排影😆😆望住個九宮格就回想起喺日本食嘅便當呀😭😭令人非常懷念呀前菜方面有中華沙律、胡麻蕃茄同厚燒玉子而呢個套餐最吸引嘅就係有唔同嘅海鮮,吉列虎蝦新鮮熱辣,一人一條真係唔太夠喉😂日本松葉蟹肉新鮮,重有d海水味添🤤貝殼類海產就有磯煮鮑魚同北海道帶子!鮑魚入口有淡淡嘅醬油甜味,肉質鮮嫩彈肉,可惜得一隻要兩個人分🥲帶子超級厚肉!!兩邊輕輕煎過,中間重係勁鮮甜😋最後嘅主角就係蟹腳同封門柳喇!平時食蟹腳最怕就係剝殼,呢度蟹腳原隻上保證新鮮,重預先已經幫你拆埋殼,一啖咬落去就得,超方便!封門柳肉味濃,慢煮嘅關係,肉質亦比較淋比較入味飯我地揀左醬油蛋同醬油金菇,醬味濃度岩岩好,好適合撈飯食😆飲品方面,除左汽水之外重有幾款自家制嘅茶類,我地就試左冬瓜茶😋😋

*櫻本九宮格(二人前)$268*
前菜方面有中華沙律、胡麻蕃茄同厚燒玉子
2021-11-05 28 浏览
⭐減肥之選⭐今次揀左慢煮雞胸,好味呀!雞胸好juice !  仲要唔係薄 !係厚切雞胸!但一啲都唔柴!慢煮鎖住啲肉汁 ,再用檸檬汁煮過 ,好fresh ,好好味👍🏻👍🏻啱晒健康、又想減肥既朋友!小食揀左帶子裙邊,味道唔算濃,小食來講,算唔錯,但分量唔多!加$8仲可以加醬油蛋飯!用左日本生食蛋,蛋味都濃🤤另外朋友叫左吉列豬扒!好得喎!豬扒唔肥,肉質有彈性,唔厚粉,但厚肉!👍🏻小食揀左厚玉子,有兩舊👍🏻整體來講,真係唔錯!😋😋😋
⭐減肥之選⭐
加$8仲可以加醬油蛋飯!用左日本生食蛋,蛋味都濃🤤
整體來講,真係唔錯!😋😋😋
  • 慢煮鹽鞠雞胸
  • 吉列豬扒
2021-11-05 51 浏览
觀塘工廠區多好野食就係人都知,今日就同大家去食日本野❤️哩間小店叫「櫻木」,位於觀塘駿業里,地點都幾方便❤️ 鋪面設計簡約舒適,地方都好寬躺闊落,唔會有擠迫感💕本身想試九宮格,但原來要晚市或星期六全日供應🥲同我一樣想試嘅朋友仔就要注意返啦🥰冇九宮格食,所以就叫左兩個日式便當🍱定食+冷盤❤️冷盤揀左玉子燒🥰 玉子燒好厚好大舊,甜甜地好好味 😋 +$15有埋野飲,麵豉湯同埋漬物▶️慢煮安格斯封門牛柳+醬油蛋飯 封門牛柳係成隻牛牛味最濃嘅部份,脂肪唔多但肉味濃,入口滑溜香甜🥰 肉質彈牙誠意推介醬油蛋飯 🥚 蛋味香濃 令人胃口大開▶️慢煮蔥醬牛腹柳同樣用咁慢煮嘅方法烹調,鎖住肉汁之餘,牛味突出🆙 牛腹柳超級淋🥰又好入味❤️超讚臨走我仲叫咗個外賣拎返屋企比男朋友食添,因為佢地外賣有88折❤️真係好抵食❤️ 下次晚市去試埋個九宮格先 😋
觀塘工廠區多好野食就係人都知,今日就同大家去食日本野❤️

▶️慢煮安格斯封門牛柳+醬油蛋飯
誠意推介醬油蛋飯 🥚 蛋味香濃 令人胃口大開

▶️慢煮蔥醬牛腹柳

• 慢煮安格斯封門柳
呢間成功由Burger Fratelli轉營成為食日本小菜嘅黃店😎最吸引嘅當然係佢哋限量發售嘅九宮格料理😍究竟味道係點呢🤪❤️推介指數: 8.6/10 😎會回訪嗎: ✔️✔️等候時間:booked (因為九宮格😜)—————————————————————😍九宮格料理 $268 (8.5/10)除了包九樣小菜之外還會包麵豉湯米飯同飲品而醬油蛋同醬油金菇加返差額就得啦🤘🏻除了飽魚同厚燒玉子同海膽之外每樣也有兩人份量喔🤤兩個人分黎食就啱晒啦🤩九宮格料理包括:🤤慢煮安格斯封門柳小編好喜歡🥰佢夠煙韌且好咬口😆如果有多啲汁嘅話會更好😚不過本身都唔dry嘅肉質都唔錯🤪🤤吉列虎蝦 蝦肉都幾多🍤炸得好香脆😛咬落去嘅時候都外脆內軟🤤厚燒玉子 大家可能會問點解影相會有兩個厚燒玉子因為小編同朋友唔係好鍾意食中華沙律店員也很好幫我們換成厚燒玉子🤪至於味道都好鮮甜可惜食嘅時候凍左啲😢(也可能是冷盤嘅關係🧐)🤤胡麻醬蕃茄再也普通不過嘅冷盤🤣蕃茄都幾大舊幾新鮮胡麻將都幾多👍🏻🤤日本松葉蝦肉 份量比想像中少了點😿但都食到佢嘅鮮味🤤燒海膽 小編真係人生第一次食海膽🤭因為一直對佢印象普通😬食完之後都食到幾新鮮嘅但我始終都麻麻
呢間成功由Burger Fratelli轉營
成為食日本小菜嘅黃店😎
最吸引嘅當然係佢哋限量發售嘅九宮格料理😍
究竟味道係點呢🤪

❤️推介指數: 8.6/10
😎會回訪嗎: ✔️✔️
等候時間:booked (因為九宮格😜)
—————————————————————
櫻木九宮格
😍九宮格料理 $268 (8.5/10)
除了包九樣小菜之外

因為小編同朋友唔係好鍾意食中華沙律
店員也很好幫我們換成厚燒玉子🤪
至於味道都好鮮甜
可惜食嘅時候凍左啲😢
(也可能是冷盤嘅關係🧐)

🤤胡麻醬蕃茄

所以小編也幫它加了蛋黃哥😋
還有一點醬汁但唔算好多
蛋汁都會令到啲蛋冇咁乾
會比較推介這個👍🏻
飯質是可以的唔會太淋呢~

🍚醬油金菇 (不推介)
食落去的確有啲失望🧐

如果食九宮格嘅話記得訂位
咁就保證自己當日食到啦😆
至於佢地還有其他日本定食和漢堡包
下次再過黎試下✌🏻

🙋🏻‍♀️呢篇係自費食評 係試食/promotion就唔會有呢一句😙
🙏🏻食評只供參考
—————————————————————

💯小編分數表
6️⃣以下:不合格😣
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
  • 九宮格
2021-11-04 29 浏览
今日又去觀塘晚飯想食得簡單少少試下日本家庭料理先~每個套餐可以自選一個冷盤一款料理選擇唔算好多但都好足夠價錢都合理我揀左個山葵八爪魚粒拼慢煮封門柳男朋友就要厚燒玉子拼慢煮牛腹扒賣相都唔錯!一汁兩菜簡單美味封門柳肉色粉嫩食到少少焦香🤤軟淋唔韌高質!牛腹扒同封門柳口感不同更有咬口醬汁又濃又入味不得不提米飯用上越光米粒粒晶瑩面層可以配上醬油蛋醬油金菇更添滋味!意猶未盡我加配左吉列炸蝦炸物新鮮外層唔厚好味!見到海鹽雪糕我當然唔會錯過!夢幻藍色😍😍真係好好味!微鹹反而吊出甜味推介!
今日又去觀塘晚飯
想食得簡單少少
試下日本家庭料理先~

每個套餐可以自選一個冷盤一款料理

炸物新鮮
外層唔厚
好味!

見到海鹽雪糕
我當然唔會錯過!
夢幻藍色😍😍
真係好好味!
微鹹反而吊出甜味
推介!
2021-10-29
2021-11-02 23 浏览
觀塘食晏時間如同打仗,如想找一個地方和朋友食飯傾謁的話,就會去駿業里富利工廈一摟的櫻木,貪佢闊落、靜局,又好食。櫻木就像一間日式食堂,供應的食品款式不是很多,卻有返鄉下(日本)的感覺。午市套餐主要是主菜+米飯+冷盤+湯品+漬物+飲品,全部都有4-6樣選項,個別有些需要加錢。我和朋友在主菜上選了★慢煮柚子胡椒黑毛豬($92)和★原條蒲燒鰻魚($112)。黑毛豬有驚喜,肉質夠厚但軟滑,有淡淡的胡椒香味。鰻魚好大條,燒得好好有焦香。米飯加錢($8)選了★醬油蛋飯和★明太子飯。兩款都甘香,醬油蛋飯濕潤,明太子飯乾身,各適其適。冷盤選了★厚燒玉子和★中華帶子裙邊。玉子正常無特別,反而裙邊爽口好味。飲品選了★陳皮檸檬茶和★冬瓜茶。檸檬茶偏淡,有少許陳皮香味但不夠酸,冬瓜茶非常濃郁好飲。這樣的一個套餐豐富飽肚又好味,價錢合理,外賣自取還有88折呢!

2021-11-02
  • 慢煮柚子胡椒黑毛豬
  • 中華帶子裙邊
  • 冬瓜茶
2021-11-01 14 浏览
This weekend we wanted something Japanese and we decided to try out Sakuragi, formerly known as Fratelli. We have longed to try this beautifully plated 9 Boxes bento set for two for a while as they looked so appealing in photos, and turned out they tasted delicious as well. The place was overall speaking quite huge and we were seated at a spacious booth. Waiters were very friendly and delivered efficient services.Their signature Nine Boxes Bento for two contains nine different special dishes, al

Their signature Nine Boxes Bento for two contains nine different special dishes, all of which are exquisite and prepared nicely.
The nine dishes include sashimi crab feet, crab meat, abalone, sashimi scallop, octopus with wasabi, thick cut grilled tamago, fried shrimp, belt skirt & slow cooked hanger steak.

The set comes with a special kind of rice and a drink for each. We chose a rice with coddled egg and one with pollock roe, and both of them complemented well with the dishes. The drinks were no ordinary soft drinks but well made ones like our tea with red dates and winter melon punch.

I particularly enjoyed the hanger steak as well as the sashimi crab feet. They have extremely tender texture and matched so well with the rice. Generally speaking. all of the small dishes are well portioned and have good quality.

All in all, the dining experience here was very enjoyable and we would definitely return for another attempt. We are so satisfied with the fact that such a photo-worthy set turned out to be something of such high quality and it's so rarely found.
2021-10-30
  • Nine Boxes Bento for two
香港人真係好熱愛食日本嘢,以致於本港嘅日本餐廳越開越多。而近年就興起一股「一汁一菜」嘅熱潮,即係一碟醬菜同味噌湯1️⃣先揀料理慢煮封門柳$92🥩 慢煮令肉汁唔會流失,每一啖都相當juicy原條蒲燒鰻魚$112🐠原條燒完拎上枱,望到仲唔流晒口水?🤤份量多之外口感又彈牙,幾岩好多香港人對鰻魚嘅要求2️⃣連飯都可以揀🤭醬油蛋飯(+$8)🥚明太子飯(+$8)🍚醬油蛋就都幾值得加錢嘅,整體感覺順滑同香濃左🤤3️⃣最後就係冷盤厚燒玉子🍳中華海草沙律🥗4️⃣+$15升級做套餐,包味噌湯,漬物同飲品飲品推薦大家嗌玫瑰茉莉花茶🌹香濃又解壓😌而家外賣仲有88折添,觀塘人Let’s go🚩

1️⃣先揀料理
慢煮封門柳$92🥩
慢煮令肉汁唔會流失,每一啖都相當juicy
原條蒲燒鰻魚$112🐠

2️⃣連飯都可以揀🤭
醬油蛋飯(+$8)🥚
明太子飯(+$8)🍚
醬油蛋就都幾值得加錢嘅,整體感覺順滑同香濃左🤤

3️⃣最後就係冷盤
厚燒玉子🍳
中華海草沙律🥗

4️⃣+$15升級做套餐,包味噌湯,漬物同飲品
飲品推薦大家嗌玫瑰茉莉花茶🌹香濃又解壓😌

而家外賣仲有88折添,觀塘人Let’s go🚩
2021-10-28 23 浏览
近排公司要OT,所以就去咗公司附近嘅工廈嗰度睇吓有咩嘢食,之後先再返去做嘢,今次就見到有間食日式定食嘅餐廳,所以就去咗試咗😜今次我哋就叫咗個鰻魚定食,配玉子燒,仲有越光米配明太子,另外仲叫咗個軟腳蟹同天婦羅蝦小食🙃定息份量都算多,鰻魚都好厚嘅身,明太子配上越光米,口感一流😌估唔到日式定食嘅餐廳裏面都會有漢堡包叫,朋友就叫咗意大利陳醋烤菇安格斯漢堡,份量都係一樣咁大,蘑菇同埋漢堡好夾😊送餐時間都算快,食完之後嗱嗱聲返番Office繼續做嘢啦😌

送餐時間都算快,食完之後嗱嗱聲返番Office繼續做嘢啦😌