2008-04-25 6 浏览
次次都因為太多人所以放棄, 今次6點去到都要等.九洲拉面: 要左粗面, 好有咬口, 個湯唔係話特別濃, 但係都幾好味, 啲叉燒好味, 唔同平時個啲淋晒, 好似梅左咁, 呢個好有嚼口, 正.棒餃子: 呢個好味, 外面脆, 入面又好juciy, 個皮又好簿, 一定要試雞串都味, 又係好juicy, 不過個汁有啲太濃, 好彩唔會過甜.每樣食物水準都好好,起碼係熱辣辣, 唔係微曖, 即使唔係即煮, 但係叮返熱都咁認真就真係抵讚
次次都因為太多人所以放棄, 今次6點去到都要等.

2008-04-24 5 浏览
今日放六點鐘,試試去油麻地橫網拉麵店碰碰運氣...這店一直想去(其實幾年前吃過)...但每次經過門前也是長長的人龍..真的怕排隊..所以直到今天才重臨...到達時只是六點三十分...但店內已經坐滿...門口還有幾人等著呢..奇怪為什麼香港人這樣早就放工.....等了約十五分鐘就可以入店了(其實是一直未齊人啦)...點了以下食品....牛肉辣湯拉麵.....忍不住叫了加辣!看著師傅加了幾大湯匙辣粉...依然是湯濃麵爽,牛肉亦很多,辣味真的很勁!比起那些聲稱地獄拉麵的捧多了!不過有點後悔,如此就難食出真味了!麵套餐加了一小碗的麻婆豆腐飯,味道不錯,但奇怪的是豆腐少得可憐...加了一份香蔥,很香,沁著麻油香味,有叉燒絲夾著,不錯!棒餃子,餃子圚形的周邊像極了雞蛋仔的邊,又簿又脆,餃子皮簿鮮甜,讚!不過要等得久一點。遲來的咖哩牛肉飯(黑色的不是烏蠅啦...是提子乾..但不知道日式咖哩為何總要加提子乾....牛肉跟磨菇很好吃呢...)咖哩飯附的忌廉湯,應該很不錯,因為來不及拍照已經被人乾掉了...是夜二人吃了一百三十大洋...不算貴啦...下回一定要再來。

加了一份香蔥,很香,沁著麻油香味,有叉燒絲夾著,不錯!

2008-04-21 3 浏览
每次都勁多人等,就算過左晚飯時間一樣排長龍!食過幾次,之前老公覺得好好味,不過上次食,老公覺得無咁好食,之前果個日本師傅亦都唔見左,唔知係果日放假定點....我自己就覺得唔係特別好食!如無必要,真係唔駛去,店舖細細,裝修唔係靚,坐得逼,又食得急(因為好多人等緊),無咩service可言,仲要唔係平喎!!真係貼錢買難受~食完都唔知為咩!!!
每次都勁多人等,就算過左晚飯時間一樣排長龍!

我自己就覺得唔係特別好食!

2008-04-15 6 浏览
每次搭車經過都見人山人海,今次同女友行行見到得10個人度,於是鼓起勇氣,排隊等食等了約半個鐘,終於有位啦,臨叫了橫綱拉麵,女友選了叉燒拉麵,還點了一客餃子.的湯底都唔錯,雖然唔係太濃豬骨湯底,但起碼冇味千的豬骨湯咁假.以咁價錢收貨有餘.的麵條都幾彈牙,係有些少硬,可能熟唔透.. 我試舊叉燒,都過得去啦.反而最好食係餃子,皮薄料多,師傅煎得少少,但香脆而不油膩有時係味千都要等成個鍾啦,呢度一等又何妨,起碼有d日本拉麵檔feel

2008-04-12 7 浏览
今日係星期六,今朝到公司開完會後同女友到這食店lunch!今次係第一次來,亦知道一向此店不嬲有九十幾人排隊,所以都有心理準備。一如所料,幾十人排緊隊,約等左35min.有得進場。店鋪不大,我叫左橫棡拉麵,豆豉湯底($38)。我女友叫左咖喱牛腩拉麵($4x),還有燒三文魚飯團($18)。約5min.後,兩麵先到,我個橫棡拉麵都ok,湯底不會太咸,整体ok,但咖喱牛腩拉麵D牛腩un到飛起,但咖喱汁都幾好,最後飯團到左,D飯好熱但一D味都冇,好似食緊屋企D白飯甘。總結:整体黎講合格,但要等half min. 以上才有得食,相信這店味到這級數。如果不需排隊我會返食,但要這樣排隊,我一定吾食。我覺得同味千差不多啫
今日係星期六,今朝到公司開完會後同女友到這食店lunch!

一如所料,幾十人排緊隊,約等左35min.有得進場。

2008-04-09 14 浏览
呢間野真係好多人, 星期6去, 6點到都要等到7點, 因為太細間鋪.....入到去, 男朋友叫左香蔥拉面, 我叫叉燒拉面, 2個都係辣湯。仲有一個餃子。餃子好快到, 雖然唔可以話好好食不過起碼個皮唔會粉爛爛, d餡都ok同香‧香蔥拉面只有蔥, 不過男朋友就覺得幾好, 面都好彈口, 叉燒拉面好多叉燒, 結果我就分男朋友分享左一半, 叉燒就一般味。不過個湯真係好味, 少少辣, 個面都幾多, 食完都好飽, 仲飲埋d湯。服務都算唔錯, 不過得一個師傅整面, 出得比較慢。我地等位時有一家人黎等, 我地食完出去佢地仲等緊....

服務都算唔錯, 不過得一個師傅整面, 出得比較慢。

我地等位時有一家人黎等, 我地食完出去佢地仲等緊....
2008-04-07 5 浏览
四月六日(星期日)同老公轉戰到油麻地!本身諗住去amc,不過經過呢度又難得早wor,所以試下啦!我地等左一個鐘先到呀!廿張都等咁耐~~叫左個味玉拉麵,同埋清湯拉面味玉拉麵好味道,個湯底係好濃既豬骨湯,而拉麵都算唔錯,d肉好入味!又林!個雞蛋都ok!不過咸左dd!overall,都好正!^^但係老公既清湯拉面就好慘,得兩塊义燒!佢話個湯都唔錯!不過少左d料!呢度真係唔錯,唔怪得知呢個位置都有咁多人等位啦!仲吸引到黃澤鋒黎食tim!見到佢同個女性朋友黎等位!同埋以呢度價錢真係好架^^唔使加一tim!
四月六日(星期日)

我地等左一個鐘先到呀!廿張都等咁耐~~

叫左個味玉拉麵,同埋清湯拉面

同埋以呢度價錢真係好架^^唔使加一tim!
2008-04-05 10 浏览
因為睇過哩度d食評, 所以都幫襯過幾次~~第一二次去係見到有老師傅整拉麵的,會好小心咁落d醬抖, 煮麵又會試下ok未, 過左火會dispose左個麵都唔俾客食~不過上次同今次都係後生仔煮,無左個老師傅喇, 後生仔係快手好多, 不過亦都求其好多..煮麵又唔fing乾d水,我同男友都食左有旦旦既拉麵,兩個都好鹹, 要勁飲水呀, 加上門口位上面有泠氣機滴水,deduct mark呀..排隊既人真係好多我由7點半等到9點先有得食廿五個number! 我諗短期內都唔會想再食佢住...

2008-03-31 7 浏览
今天請了一天假作息, 特意約了母親出街搵食, 想了良久就決定不如到橫綱試一試它們的拉麵, 因為每次晚市經過都人山人海, 實令人有點卻步, 即管看看午市的情況又如何.十二點左右就去到店中, 已經坐滿了七、八成. 細看原來這裡曾經是電視劇的場境之一, 怪不得四周甚為眼熟. 看看meun後就order了幾樣東西來...煎餃子(6隻): 皮薄餡靚, 做得十分不俗, 看不出是買回來煎的樣子, 似是自家包製的, 不過油不是"鯨"得十分夠, 口感略嫌有點膩. (75分)味玉拉麵: 來到橫綱一定要試試它們的豬骨湯底, 所以就叫了味玉拉麵來吃, 一來見到用料不俗, 有紫菜、溏心蛋、牛肉(or豬肉...我實在吃不出), 不過我不太欣賞有一些應該是波菜的配菜. 溏心蛋很有蛋黃味而流心, 而且蛋白亦很滑. 肉方面肉質適中, 煎香後十分可口; 麵看來亦是自家出品, 不像一般吃到的拉麵, 有口感而不太膠質. 豬骨湯底加上醬油略嫌有點鹹而欠缺豬骨的甜. (75分)有如斯的出品的確為橫綱帶來不少fans, 可惜店子實在太少, 只可容納二十多人, 而且只得一位淥麵師父淥麵, 變得出麵時間較慢, 整體來說是一間值得再來試

有如斯的出品的確為橫綱帶來不少fans, 可惜店子實在太少, 只可容納二十多人, 而且只得一位淥麵師父淥麵, 變得出麵時間較慢, 整體來說是一間值得再來試的店子~
2008-03-28 2 浏览
特登旺角買完, 撘車食麵因為時候尚早(7點前到), 門口只有7,8個人我又單頭一個, 好好彩即刻入坐坐到BAR位, 即刻叫個拉麵($38)坐BAR可以見到師煮麵, 一個人攪店晒, 都要等差不多10分鐘, 因為都好妁步驟, 拉麵上, 湯底都唔使講咁好味, 係燒少少, 麵賃偏硬, 有口, 我鍾意呢D質感地方真係唔好坐, 又迫又窄, 一定要撘....待應好快手快腳, 服務都OK, 鋪頭咁忙, 都有少少笑容見佢成日比門口D客催, 都無乜黑面呢度最好等齊人先, 因為齊人先可以入坐, 唔使白白等待
特登旺角買完, 撘車食麵
因為時候尚早(7點前到), 門口只有7,8個人
我又單頭一個, 好好彩即刻入坐
坐到BAR位, 即刻叫個拉麵($38)

地方真係唔好坐, 又迫又窄, 一定要撘....
待應好快手快腳, 服務都OK, 鋪頭咁忙, 都有少少笑容
見佢成日比門口D客催, 都無乜黑面

呢度最好等齊人先, 因為齊人先可以入坐, 唔使白白等待
2008-03-20 5 浏览
之前已經黎過幾次,但每次都實在太多人,等左1.5小時都未有而放棄,今日早d去6點9飛等到7點4,5到終於有得入啦一入去已知點解次次要等咁耐,鋪頭太細一眼望晒,20個人可能都坐唔到,坐低侍應即時送上menu,態度幾好,2人叫了橫綱拉麵,鰻魚飯,同煎餃子,橫麵好好味好彈牙,鰻魚飯就一般,不過都唔係難食既,煎餃子唔錯,唔知係未因為本身鍾意食餃子關係,埋單11x,如果唔係等咁耐一定會常幫襯
2008-03-20 6 浏览
見到呢度咁多食評都講到咁正,今日終於的起心肝去食,7點零8點開始排,排到點55分先入得去.入到去,叫左2客九州拉麵,一客棒餃子九州拉麵我覺得真係好普通,我自己一反覺得拉麵好食主要係個湯同個麵,d餸係配角首先個湯好一般,好似出前一丁九州拉麵果隻味,好似開粉出來的,真係好似,都質都ok既好啦,d乂燒好老,唔好吃棒餃子好特別,味道就係平時果d餃子味最慘係唔好坐,張檯好窄,冇哂私人空間,講唔到野,同埋對面依麵真係要睇住自己碗麵,小心彈左d湯去你度d服務態度幾好,要讚!!我覺得康x仲好食..講真,起碼個湯好佢多多聲!

入到去,叫左2客九州拉麵,一客棒餃子

好啦,d乂燒好老,唔好吃

棒餃子好特別,味道就係平時果d餃子味

d服務態度幾好,要讚!!

我覺得康x仲好食..講真,起碼個湯好佢多多聲!
2008-03-03 27 浏览
中學時代已時常幫襯橫綱, 不過是以前的那另一樓上分店. 聽講店主因為想嚴格控制品質, 所以雖然生意很好, 都關閉了分店, 只專心打理好本店做好拉麵. 本來是值得讚賞的, 但因為只此一家的關係, 每次經過都有很可怕的長龍, 所以近年來很少光顧.早幾天因工作經過這裡, 因為離午餐時間尚有1小時(i.e.12:00 noon), 竟然不用排隊, 馬上衝進店裡!點了lunch set, 味玉拉麵加鰻魚飯. 那日本糖心雞蛋蛋黃半生熟, 入口即溶香滑到不得了, 正!鰻魚飯又好好食, 鰻魚燒得剛好, 很香口!調味品有很多, 最欣賞手搞芝麻~~吃到差不多開始午飯時間長龍又出現! Terrible~~提議店主馬上加開分店或加價一倍! 因小弟又想幫襯又唔想排長龍.

鰻魚飯又好好食, 鰻魚燒得剛好, 很香口!

調味品有很多, 最欣賞手搞芝麻~~

吃到差不多開始午飯時間長龍又出現! Terrible~~

(非会员)
2008-02-26 12 浏览
今晚等了50分鐘,叫了九卅拉麵,加牛肉及泉蛋,但蛋差不多賣完,所以不能加.改加生蛋,再等15分鍾麵終於到,食了幾啖,就想起之前此店相關的食評"人食過好食拉麵末?"可能九州豬骨味不合口味,東京任何一間都比它好吃,味x都比它好! 本人從來只看食評,今晚有感而,這是我的第一篇食評.
(非会员)
2008-02-25
尋日路過油麻地, 見唔算多人, 就去排隊, 排左半個鐘就有得入以前的橫崗, 最出名是自家"R"的豬骨湯底, 但尋日食的, 絕對只有係豬骨味精湯既咸, 沒有了原本的甜.... 越食越口渴, 最後, 第一次沒把湯底全飲掉便走....日本師傅走了(被炒了?), 現在的小師傅做的面也"拿西"了, 一次過整5, 6碗面, 落餸的速度也慢了, 到有的食的時候, 面已開始變"林"名聲大了, 現在客似雲來, 還記得三年前第一次到橫崗, 9時的黃金時間也不用等位, 面, 小食, 湯底都是一流, 現在的橫崗.... 真的令我太失望, 希望佢地唔會因為多人的原因令質素再變差