2019-09-15 69 浏览
見不斷有朋友係呢間新開嘅餐廳打卡,吸引我一試!餐廳行懷舊風,門面一大塊霓虹招牌非常吸引,而且環境既裝修同佈置很有風味😍👍先來醬料😋湯底選擇好多啊~試點特別的:花鵰藥膳醉雞湯底($148)味道一流!藥膳醉雞嘅味道都好出~味道剛剛好雞亦都好嫩滑!食完之後,飲返一大碗湯先再叫店員加水開始打邊爐😋白鱔片($88)啖啖肉!肉質彈牙好香魚味!手打牛筋丸($68)食到牛肉鮮味,仲要咬落去必汁,正!稻庭烏冬($38)必點啊~有兩大舊,而且煙韌彈牙好有咬口!竹蔗水 ($35)清甜、解渴,有淡淡竹蔗的味道,超適合打邊爐時飲!

先來醬料😋
湯底選擇好多啊~試點特別的:花鵰藥膳醉雞湯底($148)

白鱔片($88)
啖啖肉!肉質彈牙好香魚味!

手打牛筋丸($68)
食到牛肉鮮味,仲要咬落去必汁,正!

稻庭烏冬($38)
必點啊~有兩大舊,而且煙韌彈牙好有咬口!
竹蔗水 ($35)
清甜、解渴,有淡淡竹蔗的味道,超適合打邊爐時飲!
2019-09-13 693 浏览
樓下火鍋飯店🏨前門裝修似足60年代💈耀眼的霓虹燈·門口有位伯伯幫手開門🧓🏻一入口行落樓下時真係好似回到過去咁🕰.裝飾同擺設都用左復古既概念🎞餐具甚至係用返gas爐都係比到食客一種兒時既味道❤️.•)花雕藥膳醉雞湯+大紅袍招牌麻辣燙$178湯底包左半隻碎雞🐥好香藥材味·但唔會苦🤩食落好補身·成個人暖哂🔥雞肉好多肉好嫩滑🐤麻辣燙好香·辣但唔麻🌶愛辣必點💕.•)椒鹽粟米$48粟米香甜多汁🌽估唔到同椒鹽竟然咁夾🌶鹹甜夾雜令人忍唔住一啖接一啖🤤.•)海膽餃子$88本身以為會好腥·但意外地鮮🎉餡料有豬肉·馬蹄·海膽⋯口感爽脆👍🏻配麻辣燙更能提出鮮味🥟而且食完口腔內重充滿鮮味🤩.•)滑牛肉$88估唔到睇落細細碟但份量十足🐮滑牛肉比起一般肥牛厚·所以更加食落有啖啖肉既口感🤤.•)桂花蚌$108超級脆爽的口感..而且煮完大大件·一大舊好滿足♥️鮮味好重..唔似雪藏貨👍🏻.•)豬腳筋(半份)$48滿滿的骨膠原.好黏口🐷但較難咬😬豬味好重🐽.•)鴨血$52吸滿麻辣湯汁的鴨血🦆但煮得有點兒過時了.夾時雖感覺滑溜溜.但入口有點兒老了😂.總括而言·一大班老朋友黎到咁懷舊裝潢的飯店一定會諗起兒時記憶💃🏻🕺食物質素同價錢

樓下火鍋飯店🏨

•)桂花蚌$108

•)豬腳筋(半份)$48

滿滿的骨膠原.好黏口🐷但較難咬😬豬味好重🐽
•)鴨血$52
總括而言·一大班老朋友黎到咁懷舊裝潢的飯店一定會諗起兒時記憶💃🏻🕺食物質素同價錢都合理💕會再幫襯🤑

2019-09-11
2019-09-12 72 浏览
港島區真係好多好野食,如果想食火鍋,其中一間我會唸到既係樓下火鍋飯店。好多醬同料比你簡 xd位於駱克道441號既樓下火鍋,當你行到門口,行落樓下,沿路的裝潢全部都係懷舊的香港,一看就知老闆超有心思去創立呢門食肆,希望香港人能夠食到香港特色的火鍋或菜式。 今次我就約左幾位朋友仔一起,其實大台都可以坐到成十人圍埋一齊食,我們就幾個坐細台,點左唔少野食,我們揀左川芎魚頭湯,可以治頭痛的。一開始我們已經忍唔住品嚐個湯,真係好好味,個湯簡直係物超所值,又係補物,每人分別都飲左兩碗,正啊。之後加完湯才落食物,食物我們揀左紫菜響鈴拼炸魚片,黑牛柏葉,花雕牛肉,沙爹豬頸肉,三拼餃,手切肥牛,活魚刺身,牛筋丸,豬腳筋,鵝肝墨魚丸,真係款款好食款款都貝有特色啊 xd有幾個好味之選我會講的,首先講的是三拼餃粒粒都勁大粒,而最有驚喜的係,有一款係黑松露餃,好香的黑松露味勁正。 牛筋丸係自家打的,呢個我們仲叫左兩碟,因為實在太好食,應該甘耐以黎食過差唔多最好既牛筋丸。鵝肝墨魚丸更是讓人食過翻尋味,墨魚丸彈牙唔洗講,裡面有鵝肝呢下真係食得出老闆的用心同香港美食的創意。 食咁多野點少得野飲,我們點左竹嗻茅根水,都係

好多醬同料比你簡 xd

食咁多野點少得野飲,我們點左竹嗻茅根水,都係自家煲的,清熱解毒

今晚真係食得好滿足好飽,頂級食物質素加上食個香港懷舊景,下次會再約多d人一齊來。

• 三拼餃
  • 牛筋丸
  • 鵝肝墨魚丸
2019-09-12 71 浏览
呢間樓下火鍋見到個招牌幾次都好想幫襯下,今次終於有機會喇😬下面個裝修同個招牌好類近既風格,行復古大排檔既外型,但係又冇傳統大排檔既迫,同埋都好乾淨!!我地嗌左台式養生香燙 拼 皮蛋芫茜豆腐鍋,台式果種好似台灣果間既無老鍋咁,仲用左蜂巢豆腐做料,非常有風味😍今次好肚餓嗌左好多餸😂其中桂花蚌好新鮮,煮完之後好鮮甜同好有口感。炸午餐肉我都係第一次,都幾得意!芝士墨魚丸拼牛筋丸都係餐廳既特別推介,牛筋丸都好出色,好有牛味🤤紫菜炸響鈴配炸魚皮超巨型,賣相好吸引🤤😍仲要可以雙拼,岩曬一班人食🥰
呢間樓下火鍋見到個招牌幾次都好想幫襯下,
今次終於有機會喇😬

2019-09-12 84 浏览
同老公搵食搵到呢間咁有特色嘅火鍋飯店裝修設計同埋菜單都好有本地風味!🤩湯底方面我地點左一個招牌麻辣煲..🌶🌶🌶超辣的!🥵平時已經食得辣嘅我哋都食到流晒汗原來佢哋嘅麻辣煲比較多配料想見啦落班嘅時候最好提一提要小辣,職員也很好幫我們加多點湯中和一下,餸菜方面我點了我最愛的牛骨髓、鴨血、珊瑚蚌等等,肉方面我們點了羊肉味道也很不錯,不得不提他們的梅菜豬肉丸超棒的一定要吃!😋👍質感好鬆軟,肉同脂肪嘅比例很好😋另外他們的泡飯也很有特色,可以放入湯中煮成泡飯,但我們的湯底實在太辣了下次還是點鴛鴦鍋吧!😉
2019-09-12 49 浏览
作為一個有香港情結的人最喜歡就是能夠代表本土特色的火鍋了,這裏就像一個神奇的地方,匯集了各個社會階層的人,充滿了陣陣市井的味道位於駱克道441號的樓下火鍋飯店就像是一個微型的社會,這裏沒有任何階級差別任何的情感宣洩都可以在美食面前得以治癒舊式的通花鐵閘一張張舊式的復古餐桌椅凳一幅幅牆上的特色裝潢欣賞着濃濃的年代感設計品嚐着地道的港式火鍋滋味讓你沈浸於80年代的情懷與氣氛之中繼續承載着種種你與我之間的回憶今次我就約左幾位好姐妹一起吃晚餐,前菜有豆角同拍黃瓜開開胃醬料方面也非常之多湯底方面有好多款式可以揀,有台式湯底,有補湯,仲可以揀雙拼添啊!我們揀左川芎魚頭湯,可以治頭痛的。一開始我們已經忍唔住品嚐個湯,個湯簡直係物超所值,又滋補,我都飲左兩碗,正啊。火鍋配料方面望下個餐牌真係好多選擇啊呢度最出名嘅就係佢哋嘅牛肉啦睇吓啲牛幾新鮮我哋都叫咗碟我們揀左紫菜響鈴拼炸魚片,黑牛柏葉,花雕牛肉,沙爹豬頸肉,三拼餃,手切肥牛,活魚刺身,牛筋丸,豬腳筋,鵝肝墨魚丸,等等,真係款款都好有特色啊。有幾個好味之選我想重點推介一下首先講紫菜響鈴拼魚皮,響鈴大大舊夾雜紫菜,真係唔係度度可以食到,口感勁match

任何的情感宣洩都可以在美食面前得以治癒

舊式的通花鐵閘

一張張舊式的復古餐桌椅凳
一幅幅牆上的特色裝潢
欣賞着濃濃的年代感設計
品嚐着地道的港式火鍋滋味

讓你沈浸於80年代的情懷與氣氛之中
繼續承載着種種你與我之間的回憶

今次我就約左幾位好姐妹一起吃晚餐,前菜有豆角同拍黃瓜開開胃

醬料方面也非常之多

火鍋配料方面望下個餐牌
真係好多選擇啊
呢度最出名嘅就係佢哋嘅牛肉啦
睇吓啲牛幾新鮮我哋都叫咗碟

有幾個好味之選我想重點推介一下
而魚皮亦係自家炸,勁脆勁有口感,過曬口癮。

跟住係活魚刺身,呢個刺身真係不得了,係新鮮魚做的刺身,而條魚剩返頭同尾,上枱時仲識郁架
肉質方面超新鮮,真係不在話下,食完刺身,個魚頭仲可以切細打邊爐或椒鹽炸,我們揀左打邊爐,魚肉質鮮嫩勁滑,一條魚仲可以兩食真係無得頂。

再來係花雕牛肉,呢款牛肉有濃濃的花雕味,相信醃製一段時間,食落口真係陣陣花雕味,好香好滑好好味。

牛筋丸係自家打的,這個牛筋丸極力推介,因為入面會爆汁出來的

叫一碟真係唔夠食

食咁多野點少得野飲,我們點左竹嗻茅根水,都係自家煲的,用來清熱真係一流,唔洗驚食完火鍋熱氣啊。

今晚真係食得好滿足好飽,下次要叫多d朋友仔一齊來
  • 手打牛筋丸
2019-09-12 89 浏览
上禮拜去開銅鑼灣開餐,見到個靚靚招牌「樓下」火鍋飯店,唸住落去試試😂,落到樓下見到好多懷舊港式裝潢,真係好有特色,結果就揀左呢間餐廳開餐啦😂😂😂今次四個女仔一齊食,湯底揀左川芎魚頭湯,聽聞可以治頭痛,未上菜之前,我們幾個已經急不及待飲左湯先,個湯底真係好正,裡面仲有好滑好足料的魚肉,正啊👍🏻👍🏻👍🏻無揀錯。我們都點左好多野食,花雕牛肉,有紫菜響鈴拼炸魚片,活魚刺身 黑牛柏葉,,沙爹豬頸肉,手切肥牛,牛筋丸,豬腳筋,鵝肝墨魚丸,三拼餃,樣樣都超好味,讚不絕口👍🏻👍🏻👍🏻如果問我有咩菜式要試,以上幾樣其實真係可以試,而我本人最鍾意幾樣,1. 花雕牛肉,濃濃的花雕味,真係好入味食完d花雕酒香仲係口度超正。2.鵝肝墨魚丸,裡面有鵝肝又係特色野。3.牛筋丸係自家手打,超新鮮超爽口。4. 活魚刺身,條魚仲識郁架,雖然價錢貴點,但可以兩食,魚身做刺身,魚頭打邊爐,正啊😋😋😋😋😋整體來說,呢間火鍋店係好味有水準有心思的,誠意推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2019-09-05
2019-09-11 2144 浏览
「樓下」真的有火鍋店嗎? 有,而且是一間港式懷舊火鍋店呢。一下樓下火鍋飯店,裡頭充滿昔日香港的情懷,一椅一桌都來自七,八十年代的風格,彷彿現在跟過去連接起來。閨蜜原先打算湯底只點花雕藥膳醉雞湯,但我在火鍋配料發現有黃喉,閨蜜嚷著超想吃。我說黃喉跟花雕藥膳醉雞湯好像格格不入,閨蜜提議把火鍋湯底變成雙併,那就吃到兩種風味的火鍋,最後我們拼了大紅袍招牌麻辣燙。在吃火鍋前,嚐點開胃前菜,可以帶動一下食慾,尤其是手拍青瓜,大大提升嚐火鍋的戰鬥力。另一樣必做的事情就是調配醬料,這裡足足有十二種調味料可選,總有一些合我們味兒調配。花雕藥膳醉雞湯和大紅袍招牌麻辣燙上桌了,花雕藥膳醉雞湯未嚐其湯,已聞到其酒與藥材香。花雕藥膳醉雞給了半隻,讓人覺得真材實料,雞肉嫩滑,格外誘人,乳白色的湯頭喝來濃濃的。大紅袍招牌麻辣燙以辣椒,大蔥,各式熬煮,湯底辣度屬溫和,不死辣,適合想吃點小辣,但又怕太辣的朋友來涮火鍋。爽彈的黃喉只需輕輕一涮麻辣燙,入味得很,十分過癮。我們最愛的海產珊瑚蚌,下鍋涮至卷曲便可食用。橘紅的珊瑚蚌嚼勁十足,非常涮嘴,讓人一口接一口吃下肚,我們推薦大家必點珊瑚蚌。蔬菜方面,我們選了溫室豆苗,因為
花雕藥膳醉雞湯拼大紅袍招牌麻辣燙,黃喉,珊瑚蚌,溫室豆苗,酸梅湯,極上牛肉刺身,海膽餃子,鬼馬蝦膠

花雕藥膳醉雞湯拼大紅袍招牌麻辣燙

黃喉

珊瑚蚌

溫室豆苗

蔬菜方面,我們選了溫室豆苗,因為豆苗菜葉少,不會太吸油,相對健康些。嫩綠的豆苗一大堆咬下,口感爽脆,香氣盈滿,超級棒。
酸梅湯

吃麻辣火鍋絕對要點喝的降降火,我們選喝了酸梅湯。酸梅湯濃重的酸香帶回甘,生津解渴,亦解飽膩。二人喝一渣的話,平均可喝到三至四杯,滿化算的。
極上牛肉刺身

極上牛肉刺身一食兩吃,滿足嘴饞的我們。牛肉刺身單吃已萬分鮮甜,入口難忘它的美味。高質的牛肉不用久涮,只是涮數秒便可享用,牛肉嚼感極佳,輕嚼幾回,牛肉的甘甜完美地化在嘴裡。
海膽餃子

海膽餃子小巧卻飽滿,餃皮不薄也不厚,餃子內餡不得不說它別具特色,海膽滋味濃醇,肉餡柔嫩,加上豐腴的肉汁大噴發,教人愛不釋口。
鬼馬蝦膠

鬼馬蝦膠這經典港式美食,我們怎會錯過。彈牙的蝦膠撒滿蟹籽,毫不手軟,油炸鬼炸得酥酥脆脆,再輕輕浸泡湯鍋,吸收精華,多重口感味道享受。
$434.5 (晚餐)
花雕藥膳醉雞湯拼大紅袍招牌麻辣燙
黃喉
珊瑚蚌
溫室豆苗
酸梅湯
極上牛肉刺身
鬼馬蝦膠
2K
‼️🔔充滿懷舊風 屬老香港風格🎭 🚪大門口嘅霓虹燈招牌超吸睛👀 由裝修💡、店內佈置🖼、碗碟🍽、廁所🚽、以至侍應制服都一致地換上 #懷舊風 彷如置身在 #老香港 一樣😍 🍲湯底種類創新又夠多選擇😝 食物賣相精緻吸睛👀品質新鮮👍🏻 田雞上枱時仲郁緊🤓 ——————————👨‍🍳名廚主理 #飲譽香江🍻冰凍飲品 #杯酒言歡🌇美景良辰 #及時行樂====—====—====—====—🐖泡椒豬手($48) 👅花雕醉鴨舌($48)🍲大紅袍麻辣鴛鴦鍋($128) 🐷新鮮豬腳筋($48/半份) 🐸動感鮮田雞($62) 🖤黑柏葉($52) 🐟新鮮魚標($52) 🐽黃喉($50) 🕊新鮮鴨血($52) 🍜紅薯粉($28) 🍷酸梅湯($35) ====—====—====—====—
‼️🔔充滿懷舊風 屬老香港風格🎭

👨‍🍳名廚主理 #飲譽香江

🍻冰凍飲品 #杯酒言歡

🌇美景良辰 #及時行樂

====—====—====—====—

🐖泡椒豬手($48)

👅花雕醉鴨舌($48
🍲大紅袍麻辣鴛鴦鍋($128)

🐷新鮮豬腳筋($48/半份)

🐸動感鮮田雞($62)

🖤黑柏葉($52)

🐟新鮮魚標($52)

🐽黃喉($50)
🕊新鮮鴨血($52)

🍜紅薯粉($28)

🍷酸梅湯($35)

====—====—====—====—
2019-08-12
2019-09-05 72 浏览
朋友成日都話要打邊爐,但係香港好多間打邊爐都食過晒,有啲就名果其實,價錢太貴。上網搵咗間係銅鑼灣新開嘅打邊爐,平均價錢一個人$300左右,都覺得係合理範圍可以接受。打電話去book4位,職員叫我要準時到。到嘅時候果然真係好滿座。四個人叫咗懷舊豬雜湯底138蚊。幾個火鍋配料,西班牙豬肉,例牌肥牛,五寶丸,冬菇,番薯苗,淮山,白鱔片,鮮蝦雲吞,同埋啤酒汽水。牛肉好好食,好似三百幾蚊一碟,份量就夠,而且好新鮮。平時好少食白鱔片,依家都切得夠薄同埋好食。五寶丸幾特別,其中一個叫梅菜豬肉丸,味道好似食緊肉餅咁,好特別值得推介。淮山一碟$35但都足料,配湯底好夾。另外西班牙豬肉同埋豬腳筋都算出色,豬腳筋開頭點左冇幾耐就攞嚟食,太硬。咁耐先知道原來要煮耐d. 埋單一個人真係300多dd, 銅鑼灣旺區又有咁既質數真抵食!

四個人叫咗懷舊豬雜湯底138蚊。

2019-09-05
  • 西班牙豬肉
火鍋控今日又黎銅鑼灣食新野朋友介紹一間新開左幾個月既正正港式火鍋喺門口見到個燈牌嘅時候已經覺得係好舊式嘅裝修,但係又好矛盾地成間野都好新原來係呢一間鋪頭嘅裝修特登整成咁一入嚟已經見到有海鮮同牛肉檔,坐嘅一張張枱都係類似大排檔feel ,但係每張枱嘅間距就好闊餐牌嘅設計都好大排檔feel, 醬油費每人$15(好多種醬料,仲可以任加),前菜每碟$20湯底我地擇左雙拼- 胡椒豬肚+($158)手切肥牛(大)$328必食,好大碟肥牛,肥瘦適中,300幾蚊一碟真係好抵食白鱔片 $88非常新鮮,有大約八片,切既厚薄度岩岩好。雙籽鮮蝦雲吞$75裏面好似有兩隻蝦,雲吞皮好薄,職員話係自己包,真係幾好味 。炸魚皮$52即炸夠新鮮,又大片,咬落啖啖都好脆,浸完湯都好夠味。豬腳筋$48呢個好特別,唔係好多地方有得食,但起碼要放落湯40分鐘左右先好食,因為如果唔係就唔夠淋身。
火鍋控今日又黎銅鑼灣食新野
朋友介紹一間新開左幾個月既正正港式火鍋

原來係呢一間鋪頭嘅裝修特登整成咁

湯底我地擇左雙拼- 胡椒豬肚+($158)

手切肥牛(大)$328
必食,好大碟肥牛,肥瘦適中,300幾蚊一碟真係好抵食
白鱔片 $88
非常新鮮,有大約八片,切既厚薄度岩岩好。
雙籽鮮蝦雲吞$75
炸魚皮$52
即炸夠新鮮,又大片,咬落啖啖都好脆,浸完湯都好夠味。
豬腳筋$48

• 手切肥牛
  • 白鱔片
2019-09-05 58 浏览
好彩係平日,去到只係等一陣就有位,我地一行4個人,嚟到食火鍋,當然主打食海鮮啦,有鮑魚,龍蝦,聖子王,帶子,全部都好新鮮,洗得好乾淨,真係物超所值,這個季節的蠔,已經算是十分大隻。蜆肉非常鮮甜,已經吐完沙,在落蜆時還有一隻蜆緊緊夾實我的筷子,相當生猛。服務非常好,員工又主動,一班朋友坐埋一圍又方便傾計,整體都非常滿意。
2019-09-04
2019-09-04 835 浏览
今晚落樓下打邊爐!我真係落樓下打邊爐啊!樓下火鍋飯店,係超懷舊打邊爐食店,超多打卡影相位;雖然我唔係七八十年代出生,但見到樓下既環境感覺都幾親切,舊香港就係咁!湯底有好多好多選擇,接近有二十款!我地揀花鵰藥膳醉雞鍋,超香濃湯底,配埋成碟醉雞,超抵食呀個湯底!打邊爐唔少得海鮮,美國肥美桶蠔,隻隻都手掌咁大,仲要清洗乾淨,讚!極級本地手切肥牛份量都唔少啊!!而且肉與肉中間有條筋似的東東,勁爽口;煮耐仲好咬口!怕牛的話豬都有好幾款選擇,呢款係西班牙豬肉,唔會太多肥膏。我特別推介海膽餃!超好味呀,一咬就吱晒D海膽出黎;比起平常既豬肉餃/蝦肉餃更出色好味~樓下火鍋真係與別不同,懷舊式設計,碗碟杯都係果個年代,盛菜既筲箕都用上紅A出品;加上枱與枱之間寬闊,一D都唔壓迫,淨係環境我已經比好高分;至於食物質素更係新鮮份量足,湯底多喝都唔會口渴,絕不是一滴精出品!大家都食得好滿足!
今晚落樓下打邊爐!
我真係落樓下打邊爐啊!

美國桶蠔

極級本地手切肥牛份量都唔少啊!!
而且肉與肉中間有條筋似的東東,勁爽口;煮耐仲好咬口!
極級本地手切肥牛

怕牛的話豬都有好幾款選擇,呢款係西班牙豬肉,唔會太多肥膏。
西班牙豬肉

我特別推介海膽餃!

白鱔片

蟹籽墨魚滑  及  海中蝦滑

2019-09-04 59 浏览
呢間位於鵝頸橋底既火鍋店門面已經夠吸引,霓虹招牌,仲有港式大排檔既魚缸,放滿新鮮海鮮。入到去入面,裝修更加得意,舊式理髮屋、招牌等,舊香港情懷100分,唔怪得吸引到一d外國人幫襯!湯底好多選擇,無辣不歡既我地就揀一半麻辣一半美人鍋,打返個台式邊爐。火鍋配料有d特色嘢,全部都感覺新鮮,擺得好靚,火鍋店首要條件都係要乾乾淨淨!我地試咗紫菜響鈴,入面既紫菜食落似小老闆,幾得意。飲品方面啤酒都有唔少選擇,打邊爐唔係唔飲啤酒掛?呢度仲有好多時價海鮮,朋友敏感所以無試。下次都會再帶朋友嚟!

我地試咗紫菜響鈴,入面既紫菜食落似小老闆,幾得意。

飲品方面啤酒都有唔少選擇,打邊爐唔係唔飲啤酒掛?

2019-09-03 68 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅樓下火鍋飯店💈店內裝修充滿懷舊風、老香港風格作主題📺湯底我就揀左台式養生白湯,點左碟西班牙豬肉🇪🇸🐷豬肉係薄切嘅,食落都好嫰滑,而鮮牛雜就有齊唔同內臟🐮分量頗大,點埋醬料就更加好味,北海道元貝大大隻,夠鮮甜👍🏻另外火鍋配料,我比較推薦蟹籽墨魚滑,咬落好爽口,而且蟹籽落得足料🤤稻庭烏冬同紅薯粉質素都唔差,呢度亦都有香港馳名小食一口臭豆腐,香脆可口🤪飲品方面叫左柑桔檸檬梳打🍊百香果檸檬梳打水🍋飲落好清新