2019-09-12 49 浏览
作為一個有香港情結的人最喜歡就是能夠代表本土特色的火鍋了,這裏就像一個神奇的地方,匯集了各個社會階層的人,充滿了陣陣市井的味道位於駱克道441號的樓下火鍋飯店就像是一個微型的社會,這裏沒有任何階級差別任何的情感宣洩都可以在美食面前得以治癒舊式的通花鐵閘一張張舊式的復古餐桌椅凳一幅幅牆上的特色裝潢欣賞着濃濃的年代感設計品嚐着地道的港式火鍋滋味讓你沈浸於80年代的情懷與氣氛之中繼續承載着種種你與我之間的回憶今次我就約左幾位好姐妹一起吃晚餐,前菜有豆角同拍黃瓜開開胃醬料方面也非常之多湯底方面有好多款式可以揀,有台式湯底,有補湯,仲可以揀雙拼添啊!我們揀左川芎魚頭湯,可以治頭痛的。一開始我們已經忍唔住品嚐個湯,個湯簡直係物超所值,又滋補,我都飲左兩碗,正啊。火鍋配料方面望下個餐牌真係好多選擇啊呢度最出名嘅就係佢哋嘅牛肉啦睇吓啲牛幾新鮮我哋都叫咗碟我們揀左紫菜響鈴拼炸魚片,黑牛柏葉,花雕牛肉,沙爹豬頸肉,三拼餃,手切肥牛,活魚刺身,牛筋丸,豬腳筋,鵝肝墨魚丸,等等,真係款款都好有特色啊。有幾個好味之選我想重點推介一下首先講紫菜響鈴拼魚皮,響鈴大大舊夾雜紫菜,真係唔係度度可以食到,口感勁match

任何的情感宣洩都可以在美食面前得以治癒

舊式的通花鐵閘

一張張舊式的復古餐桌椅凳
一幅幅牆上的特色裝潢
欣賞着濃濃的年代感設計
品嚐着地道的港式火鍋滋味

讓你沈浸於80年代的情懷與氣氛之中
繼續承載着種種你與我之間的回憶

今次我就約左幾位好姐妹一起吃晚餐,前菜有豆角同拍黃瓜開開胃

醬料方面也非常之多

火鍋配料方面望下個餐牌
真係好多選擇啊
呢度最出名嘅就係佢哋嘅牛肉啦
睇吓啲牛幾新鮮我哋都叫咗碟

有幾個好味之選我想重點推介一下
而魚皮亦係自家炸,勁脆勁有口感,過曬口癮。

跟住係活魚刺身,呢個刺身真係不得了,係新鮮魚做的刺身,而條魚剩返頭同尾,上枱時仲識郁架
肉質方面超新鮮,真係不在話下,食完刺身,個魚頭仲可以切細打邊爐或椒鹽炸,我們揀左打邊爐,魚肉質鮮嫩勁滑,一條魚仲可以兩食真係無得頂。

再來係花雕牛肉,呢款牛肉有濃濃的花雕味,相信醃製一段時間,食落口真係陣陣花雕味,好香好滑好好味。

牛筋丸係自家打的,這個牛筋丸極力推介,因為入面會爆汁出來的

叫一碟真係唔夠食

食咁多野點少得野飲,我們點左竹嗻茅根水,都係自家煲的,用來清熱真係一流,唔洗驚食完火鍋熱氣啊。

今晚真係食得好滿足好飽,下次要叫多d朋友仔一齊來