2016-12-20 237 浏览
約咗妹妹去銅鑼灣晚飯, 好耐無食上海野, 就走去樂天皇朝望望.坐下侍應就放下金色靓靚茶壼.小籠包, 皮薄餡正, 內裏既汁一咬就爆哂蒸素餃, 清清地, 不錯排骨麺, 湯底濃郁, 排骨炸得鬆軟菠菜味道適中上海年糕很濃味, 菜和肉比例適中, 炒得火喉幾足桂花小丸子係妹妹既至愛, 不太甜

坐下侍應就放下金色靓靚茶壼.
小籠包, 皮薄餡正, 內裏既汁一咬就爆哂
蒸素餃, 清清地, 不錯
排骨麺, 湯底濃郁, 排骨炸得鬆軟
菠菜味道適中
上海年糕很濃味, 菜和肉比例適中, 炒得火喉幾足
桂花小丸子係妹妹既至愛, 不太甜
2016-12-20 227 浏览
在銅鑼灣逛街 突然想吃樂天皇朝 剛好不太多人 不用排隊嗌左八色小籠包 賣相唔錯 熱辣辣上碟八種顏色,分別是原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣。個人喜歡黑松露和芝士。比較濃郁多汁。我們也點了原味小籠包 ,對比八色小籠包 個人更愛鮮甜多汁的原味,吃得過癮。店內環境優雅 配上上海裝潢 坐得舒服
在銅鑼灣逛街 突然想吃樂天皇朝 剛好不太多人 不用排隊

嗌左八色小籠包 賣相唔錯 熱辣辣上碟

個人喜歡黑松露和芝士。比較濃郁多汁。

店內環境優雅 配上上海裝潢 坐得舒服
  • 八色小籠包
  • 高麗豆沙
  • 原味小籠包
2016-12-19 197 浏览
朋友生日, 知道佢係小龍包精, 所以特登BOOK 左新加坡過江龍, 出名食小龍包既”樂天皇朝”同佢慶祝生日。我地大概7點鐘到, 見到入座率已經有7成, 門口仲有人等緊, 原來好多人一早留左位. 入到去之後我地都比佢既裝修吸引住, 果然係皇朝! 裝修好有氣派!!安排左張卡位比我地, 坐得好舒服! 之後就立即睇下有咩食喇!野飲好快就到, 我叫左杯豆漿, 都幾大杯, 覺得比平時飲到既杰身D, 重豆味, 但就無平時飲到果D甘甜, 岩晒我唔太鐘意飲甜野。野食都好快到~~~~竹筒剁椒魚片既賣相不錯, 用竹筒代替碟裝住食物. 可惜竹筒就只係一個器皿, 道菜無竹香味. 輕輕撈均竹筒內的辣椒, 酸菜同魚片, 已經聞到好惹味既酸辣香味, 食落口, 魚片出奇地嫰滑, 而且係無骨. 酸菜可以就甘食, 因為都唔會太酸. 建議一塊魚片上面放埋D辣椒, 酸菜一次過放入口, 味道就會更加突出!辣蟹小龍: 聽說係香港人票選NO 1 而做出黎既小龍包, 甘特別當然想試下. 上菜時睇見每個小龍包既顏色係黃紅色已經覺得好特別, 應該係模仿番返辣蟹既顏色. 每個小龍包都有好多摺, 真係好考功夫! 輕輕夾起小龍包, 旁邊篤個隆試

竹筒剁椒魚片既賣相不錯, 用竹筒代替碟裝住食物. 可惜竹筒就只係一個器皿, 道菜無竹香味. 輕輕撈均竹筒內的辣椒, 酸菜同魚片, 已經聞到好惹味既酸辣香味, 食落口, 魚片出奇地嫰滑, 而且係無骨. 酸菜可以就甘食, 因為都唔會太酸. 建議一塊魚片上面放埋D辣椒, 酸菜一次過放入口, 味道就會更加突出!辣蟹小龍: 聽說係香港人票選NO 1 而做出黎既小龍包, 甘特別當然想試下. 上菜時睇見每個小龍包既顏色係黃紅色已經覺得好特別, 應該係模仿番返辣蟹既顏色. 每個小龍包都有好多摺, 真係好考功夫! 輕輕夾起小龍包, 旁邊篤個隆試下D湯汁, 湯汁有D 辣, 做到辣蟹既感覺. 再食埋成粒小龍包, 覺得肉質都幾鮮嫰. 而且食到有少少蟹粉. 成粒小龍包當然唔會有辣蟹甘重味, 但係都可以令人我食落口時覺得” 咦! 陣味又幾似喎!” 都幾佩服佢地敢試同創新!外婆紅燒肉: 我覺得紅燒肉緊要係睇舊五花肉靚唔靚. 一上台時, 見到紅燒肉既脂肪同瘦肉一層一層, 梅花間竹, 就知道呢個紅燒肉口感一定唔會差得去邊. 果然食入口即化, 亦唔覺得肥膩. 再加埋醬汁, 甜中帶少少酸, 真係飯都可以撈幾碗! 4個人SHARE 6舊真係太少喇, 可唔可以份量多D呀!!炸饅頭: 其實炸饅頭都無可能有咩特別, 最緊要係新鮮炸起立即上台已經收貨. 但我想講既係呢度既炸饅頭0係饅頭上面界多幾刀, 令饅頭炸到既面積多左, 饅頭更加香脆可口. 我覺得非常聰明同有用心去諗過.。蘿蔔絲酥餅: 都係最緊要係新鮮炸起立即上台. 呢個基本野當然有做到, 咬落口後食到既係一條條又長又粗既蘿蔔絲, 果然貨真價實. 而且酥皮真係做到璧脆既感覺!!!!皇朝小龍包: 相信好多人都係慕皇朝小籠包而來. 一口氣可以食晒8種唔同口味既小籠包, 基本上係每台必叫一籠.8種唔同既口味包括有原味, 人參, 鵝肝, 黑松露, 芝士, 蟹粉, 蒜香, 麻辣. 而店員都會提醒你跟住呢個次序, 由淡味食到濃味. 其實好簡單, 中間果粒就係原味, 之後就由原味既3點鐘方向, 順時針甘去食.都係果句, 唔好諗住會好似食到果種口味一樣甘濃既味道, 因為你始終都係食緊小籠包, 但就唔會淡到之前D人所講, 8粒一樣食唔到有咩分別, 其實我真係想建議食唔出8粒有咩分別既人去睇下醫生.

最令我覺得有驚喜既係人參, 黑松露, 芝士, 同蒜香, 因為呢幾個味道都幾特別, 由其是人參同黑松露, 我覺得味道真係好突出, 而且湯汁都好好飲!上海炒飯: 因為始終其他菜式實在太特別同創新, 炒飯相對起黎就真係無甘得別. 用上珍珠米, 而配料就有蝦同肉粒. 炒到甘深色以為會好咸, 但食落又唔係. 值得一提既係珍珠米係水份較高既米, 用黎做炒飯其實好難炒到乾身. 但呢個上海炒飯都可以做到粒粒分明, 已經係中上.宮廷驢打滾: 覺得個名好特別, 就甘睇唔知係咩黎,所以就叫左. 原來係一個糕點. 加紅豆卷成, 再灑上花生粉. 口感好QQ. 唔會太甜. 但原來係凍食, 我仲一廂情願以為係熱架tim.榴槤小籠包: 一場黎到, 唔係唔試呀?! 中間發生左段小插曲, 因為上甜品之前店員幫我地清晒台面上既野而換上叉同碟比我地食甜品. 當呢個榴槤小籠包黎到時, 我朋友話要拎番d筷子如果唔係夾唔到小籠包XD. 其實呢個榴槤小籠包係甜點, 唔會有湯汁流出黎, 直接用叉吉啦!!!!!小籠包入面包滿榴槤, 我覺得味道似新加坡果隻D24 榴槤甘濃!!! 無諗過小龍包都可以做甜品, 而且用榴槤做! 我呢個榴槤愛好者當然讚好!!!檸檬蘆薈桂花蜜: 最後飲埋呢個檸檬蘆薈桂花蜜. 呢個都係凍上, 入面有好多新鮮蘆薈粒. 酸酸甜甜, 當你食完榴槤小籠包, 再飲呢個檸檬蘆薈桂花蜜, 會覺得有即時下火既感覺, 而且會清左D榴槤味, 好REFRESHING!總括黎講呢餐好滿意, 而壽星女都話一晚食到甘多款唔同既小籠包真係好開心!!!
2016-12-19 2146 浏览
以八色小籠包聞名的新加坡過江龍「樂天皇朝」是我吃過覺得相當有水準的一間滬菜餐廳。一入門口是開放式廚房,看到師傅在整麵和小籠包這個「例景」不得不說,實在是漂亮得來又有氣派。座位又舒服寬闊為了融入香港,透過網上公投得出「避風塘炒蟹口味」小籠包既然是推介的新菜色就叫來嘗嘗吧辣蟹小籠包($98)包面有兩種顏色一貫的皮薄餡靚咬開非常多汁裡面微辣,的確有炒蟹的鮮味原來炒蟹製作小籠包都幾match,相當鮮美竹筒剁椒魚片($108)竹筒裡放了魚片大量的酸菜和一些辣椒食落很有酸辣米線的感覺正好符合小妹的口味魚片很滑溜,咬落絲毫不「鞋」白灼秋葵($55)口感非常爽脆秋葵夾起的時候會拉絲李白醉雞($78)非常鮮嫩的雞肉外表亦美觀花雕酒的香味撲鼻特色皇朝小籠包(八色)($98)我最愛的是黑色的黑松露小籠包非常香的黑松露氣息肉質鮮嫩宮廷驢打滾($35)朋友邊吃邊說好好味口感煙韌糯米又香又滑紅豆甜而不膩總括來說樂天皇朝由環境、服務以至食物都是我相當滿意的。而且具備創新精神,值得推介!
為了融入香港,

透過網上公投得出「避風塘炒蟹口味」小籠包

既然是推介的新菜色就叫來嘗嘗吧

辣蟹小籠包($98)包面有兩種顏色一貫的皮薄餡靚
辣蟹小籠包
咬開非常多汁裡面微辣,的確有炒蟹的鮮味
原來炒蟹製作小籠包都幾match,
相當鮮美

竹筒剁椒魚片($108)竹筒裡放了魚片
大量的酸菜和一些辣椒食落很有酸辣米線的感覺

正好符合小妹的口味

魚片很滑溜,咬落絲毫不「鞋」

白灼秋葵($55)口感非常爽脆
秋葵夾起的時候會拉絲

李白醉雞($78)
非常鮮嫩的雞肉

口感煙韌
糯米又香又滑

紅豆甜而不膩

總括來說

樂天皇朝由環境、服務以至食物都是我相當滿意的。

而且具備創新精神,值得推介!
2016-11-16
辣蟹小籠包
  • 李白醉雞
  • 竹筒剁椒魚片
  • 特色皇朝小籠包(八色)
2016-12-19 1185 浏览
朋友不嬲都鐘意食小籠包,知道有間有避風塘炒蟹味和榴槤小籠包就話不如去試下……大約八點鐘到好彩因為我地2位關係大約等左15分鐘左右就可以入去啦。入到去燈光比較暗而見到前面有一條長的淺水裝潢,上面還有一朵朵花燈好特別而且感覺上都幾高檔喎…待應好快地帶左我地去桌而有射燈之下燈光剛好,我地都係度睇餐牌有咩食,苦惱中??待應好詳細講比我地知有咩推介…令到我地忍不住叫了不少食物來吃……朋友和我都因為勁鐘意影相,仲要有咁靚射燈係度,當然係不停咁影,哈哈…雖然風格不一樣,但味道好味而且我地食得十分開心,大約食左2個鐘,結帳八百多左右…合理價錢,而且我地係食吾晒,勁飽地離開(其實我地分量應該叫多個女仔黎就剛好)前菜:每桌都有碟前菜,見到係花生粟子,係粟子……講真第一次見到喎,食落沒想到前菜都咁好味,花生和粟子都炆得好淋而入味…意外驚喜也令我期待這餐飯更多。涼拌香辣黑木耳:木耳好爽口,但唔太入味,感覺有少少酸。三色瑪瑙蛋:賣相幾特別,係咸蛋、皮蛋、雞蛋的mix版。上層係蛋白,下層就係蛋黃。味道唔算咸,蛋黃有咬口。Xo醬涼瓜:涼瓜好脆口又甘但吾苦,但xo醬味道吾夠xo味,令到這個餸就差少少…可能再辣點或用豆

Xo醬涼瓜:涼瓜好脆口又甘但吾苦,但xo醬味道吾夠xo味,令到這個餸就差少少…可能再辣點或用豆豉煮法會更香口。避風塘炒蟹小籠包:皮薄而湯汁入面有輕微炒蒜味及辣椒味,而豬肉中混有鮮蟹肉,所以避風塘炒蟹味都幾出。

心太軟(糯米紅棗):見侍應力推呢款就叫嚟試下,賣相都幾靚。紅棗好清甜,糯米好軟熟,估唔到佢哋夾埋一齊食係咁好食。建議熱食,因為凍咗糯米嘅口感就無咁軟熟。果然係最多人點嘅小食,佢當之無愧。

清燉雞湯:湯水我不可少的,見到燉湯當然叫了啦!黎到器皿已十分漂亮而加分,飲落去清而吾油,好香雞香而且入面的雞肉還嫩滑添,份量都不少,我地分開黎都有一人半碗多,剛剛好。

皇朝小籠包:總體皮薄而保留到有少許湯汁係入面,豬肉肥瘦適中,但當然不同味有少少分別啦…深啡-蒜香…蒜味比心目中多而香。白色-原味…完全食到豬肉香。紅色-麻辣…有輕微辣但保持到麻度,吾太食得辣的人也可以試。紅色-蟹粉…食到蟹肉和有蟹香,但蟹籽就吾太覺,一般。黃色-芝士:要仔細品嚐,先感覺到好淡的芝士味。淺橙色-鵝肝:説好的鵝肝呢?説真的我感受不到。綠色-人蔘:淡淡的人蔘味唔會太深突出。黑色-黑松露:呢款唔錯,完全嚐到有黑松露的味道,好香。

竹筒剁椒魚片:魚片數量都幾多,有d辣。魚片白雪雪,口感好滑。建議連埋配菜一齊食,味道會更好。如果單食魚片就唔太入味。

李白醉雞:鐘意食醉雞的我當然都有叫,好好味,沒有雪雞味,肉質嫩滑而香雞味,醉味完全入晒雞肉內,好多時市面上的醉雞只有皮係有酒味,但這裡是整舊雞都滲入酒而且仲要份量不少,意外驚喜好味,推介。

榴槤小龍包:用榴槤小龍包作今餐嘅總結,由於佢係甜品關係,我地落完order,要叫侍應上先會嚟。由於我哋唔知,等咗好耐都唔嚟,以為漏咗單。小籠包聞落去已經好香榴槤味,第一啖好有驚喜,從未諗過榴槤熱食效果會咁好,呢個配搭真係好吸引。榴槤蓉入口好香,每一啖都好滿足。

整體感覺好滿意,睇得出餐廳喺員工陪訓上花咗唔少工夫,侍應講解得好清楚,又主動介紹熱門菜色,俾我哋感覺好有熱誠。餐廳環境又好舒適,空間感夠大。呢餐飯食得好滿足。
2016-11-10
2016-12-18 316 浏览
今個星期日去左呢間食八色小籠包出晒名既樂天皇朝真係「不知所謂」呀!!!首先,我想客觀咁講,佢等侯既時間唔長,而小籠包既味道係特別同好味既~ 不過,冇煮過既炸雞我相信冇任何一個人接受得了,而令到一個咁懶既人都要打食評黎平不憤。大家係睇到呢幅相既時候係見到炸得唔錯既炸雞,係咪﹖ 我當時既諗想正是同樣覺得如此,但係當咬左落口之後,發覺點解咬唔開既呢,唔通未煮熟而放口睇睇... ...個問題係唔只係未煮熟,而似係除左出面炸過之外,入面一啲都冇煮過,只能夠講一間不論係出名與否既餐廳都唔應該出現咁既過失!!!  另外,當問題出現左既時候,我諗住即刻同經理講,不過當時只有一名待應在旁,所以我首先同左待應講呢個問題及希望佢可以告知經理跟進事情,之後待應收走左嗰碟炸雞同有講「真係唔好意思呀! 需要幫你上過碟新既定退左佢?」,而我選擇唔要並希望快啲離開。其實,本來我亦冇要再怪責既意思~ 不過,當埋單既時候我發覺單上面印有炸雞呢一項,就同其待應講因為頭先既情況及認為我唔需要比碟炸雞錢,而待應就表示你唔需要同我講咁多,姐係你想退係咪? 其實講就得嫁喇. 簡單啲好冇~隨即就行開左... 係呢到雖然我明白佢地好忙
首先,我想客觀咁講,佢等侯既時間唔長,而小籠包既味道係特別同好味既~ 不過冇煮過既炸雞我相信冇任何一個人接受得了,而令到一個咁懶既人都要打食評黎平不憤。
其實,本來我亦冇要再怪責既意思~ 不過,當埋單既時候我發覺單上面印有炸雞呢一項,就同其待應講因為頭先既情況及認為我唔需要比碟炸雞錢,而待應就表示你唔需要同我講咁多,姐係你想退係咪? 其實講就得嫁喇. 簡單啲好冇~隨即就行開左... 係呢到雖然我明白佢地好忙,但亦應該比返應有既態度對待客人。  最後到簽卡既時候,我終於見到經理及認為佢需要知道呢件事情,所以我比左呢張生既炸雞既相比佢睇,而佢反應係「哦! 咁有冇計你錢呀﹖冇咁就得啦!」!!! 係呢一刻我真係黑左一下面,同決意不縱容佢地既行為!!!!!!!!!!
表示極之憤怒
题外话/补充资料: 呢個經理係不知所謂
2016-12-11
2016-12-17 1170 浏览
放假約埋肥髀同學仔出去晚餐,兩大兩小去到,店員安排我們坐門外桌椅位置,樓底超高,座椅幾舒服!店員落單食物好快到! 凍豆漿($18)肥髀飲川味涼皮($48)闊涼皮有咬口,不過啲辣汁落唔到入涼皮內,好似汁還汁,皮還皮!辣汁幾香口!幾辣惹味!一般上海清炒河蝦仁($128)自己對河蝦一向一般!爽口但淡味!唔鍾意!京醬肉絲配薄餅($78)肉絲香甜脆口,用糖蔥餅嘅皮包住,無咁膩!皇朝小籠包($98)七彩好靚!我食人蔘味,微甘湯汁多!皮煙韌無漏汁上海炒飯($78)呢個飯豉油太重,味道太鹹!雖然炒得粒粒分明!喇沙海鮮拉麵($78)喇沙湯頭濃,幾辣!小朋友食唔到!大蝦連殻,肉質較粉!幼麵索晒湯,少許彈牙!好味!清燉雞湯($58)器皿好靚!不過𢳂湯唔方便,湯好清又夠熱!無味精幫手!正!小食花生($12)連衣花生炆得入味,淋身好味!食物不錯!不過坐出面好難先叫到人,要等店員間唔中出來斟茶,先可以搵到人招呼!我唸整個呼叫器會好啲!店員有禮斯文,如果叫到人嘅都即刻做!幾好坐!食物又唔錯!
凍豆漿($18)肥髀飲

小食花生($12)連衣花生炆得入味,淋身好味!

幾好坐!食物又唔錯!
2016-06-10
2016-12-17 219 浏览
與朋友飯聚很少選中餐。這次朋友說一定要試試這裡的小籠包...高質素的食品簡直不能不試,以下為大家介紹介紹:1. 口水雞一般出去食中餐,呢道菜都係我既首選。令人又愛又恨的麻辣味道,超醒胃!但好吃惹味的卻是少之有少。這邊的口水雞好正!食完一塊已經停唔到口... 好快就無晒啦。2. 芝麻醬配油麥菜唔想咁heavy可以試下呢個前菜。夠晒fresh!普通既油麥菜配上特製芝麻醬簡直無得彈。最緊要係啲菜...咬落去好多水分!不容錯過!3. 四川涼拌食落好似加辣無花生醬既雞絲粉皮。配料唔夠,份量比較少。4. 皇極小籠包主角出場!超棒!店員特意提醒進食各式小籠包的方法:先試原味,最後試麻辣。我的最愛是黑松露:好濃味!其他都好正呀!5. 炸饅頭即叫即做!蘸上煉奶的炸饅頭令人心動!不容錯過!順帶一提:小籠包正到要再點原味一籠!6.桂花蜜份量雖少,但味道不錯。蘆薈夠多...

1. 口水雞

2. 芝麻醬配油麥菜

芝麻醬配油麥菜
3. 四川涼拌

食落好似加辣無花生醬既雞絲粉皮。配料唔夠,份量比較少。
四川涼拌
4. 皇極小籠包

皇極小籠包
5. 炸饅頭

炸饅頭
6.桂花蜜

份量雖少,但味道不錯。蘆薈夠多...
桂花蜜
2016-12-14
芝麻醬配油麥菜
皇極小籠包
炸饅頭
2016-12-15 528 浏览
好朋友生日... 咁岩另一位朋友又有利舞臺既cash coupon即睇下有無野岩食~~~比我發現到有我好想食好耐但未有機會食到既8色小籠包...即訂位... 決定要黎試試...好彩... 有訂位.. 我地book左8:15 一去到已經見到出面有好多人等位而場內既裝潢帶中國風, 但又唔感老土環境舒適呢到上紙速度好快點好菜一陣已經上菜期待已久既皇朝小籠包終於上場味道分別是招牌原味、人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香及麻辣賣相吸引我就試左蟹粉、麻辣及芝士味老實講..除麻辣味外, 其他口味我亦覺得無咩分別口水雞 味道唔錯.. 但唔夠麻辣雞件肉質夠滑.我地order左2碟芙蓉賽螃蟹蛋炒得好滑, 再加上醋作調味..攪飯食一流蟹粉炒飯蟹粉芡汁香濃, 味道微咸再配炒得金黃既炒飯非常配合.清燉雞湯湯色好清澈味道鮮甜而雞肉亦好嫩滑炸饅包呢個超讚饅包炸得外脆內較又唔太油膩沾小小練奶已經非常好食檸檬蘆薈桂花蜜一個好清新既糖水檸檬汁中帶有淡淡既桂花味內有蘆薈爽粒及小冰粒口感豐富桂花酒釀丸子一上枱, 酒味好重但一入口又唔覺得好重..丸子煙韌, 再配點桂花味又係我最愛驚喜榴連小籠包小籠包皮薄, 亦好足料一咬入口會
好朋友生日...

咁岩另一位朋友又有利舞臺既cash coupon

即睇下有無野岩食~~~

比我發現到有我好想食好耐但未有機會食到既8色小籠包...

即訂位... 決定要黎試試...

好彩... 有訂位..

我地book左8:15

一去到已經見到出面有好多人等位

而場內既裝潢帶中國風, 但又唔感老土

環境舒適
呢到上紙速度好快

點好菜一陣已經上菜

期待已久既皇朝小籠包終於上場

賣相吸引
我就試左蟹粉、麻辣及芝士味

老實講..除麻辣味外, 其他口味我亦覺得無咩分別

味道唔錯.. 但唔夠麻辣

雞件肉質夠滑.

我地order左2碟
芙蓉賽螃蟹

蛋炒得好滑,

再加上醋作調味..

攪飯食一流
蟹粉炒飯

蟹粉芡汁香濃, 味道微咸

再配炒得金黃既炒飯

檸檬汁中帶有淡淡既桂花味

內有蘆薈爽粒及小冰粒口感豐富
桂花酒釀丸子

一上枱, 酒味好重

但一入口又唔覺得好重..

丸子煙韌, 再配點桂花味

又係我最愛
驚喜榴連小籠包

小籠包皮薄, 亦好足料

一咬入口會食到啖啖榴蓮

而榴蓮亦好新鮮

我同朋友們都覺得榴連小籠包好似好食過皇朝小籠包
我地叫左好多野...

賣單1200蚊..

但因為有cash coupon.. 最終食左咁多野都係400 埋單.

好滿足開心既一晚
庆祝纪念
生日
2016-12-15 192 浏览
其實已經黎過好多次,不過今日先得閒再打下食評。呢度環境好,野食都好好,佢嘅小籠包我覺得好好食,比起其他上海菜館出色。佢嘅擔擔麵都好好食,每次黎呢兩樣野係必叫之選。
其實已經黎過好多次,不過今日先得閒再打下食評。

2016-12-05
  • 小籠包
  • 擔擔麵
2016-12-12 1241 浏览
早幾年的七色小籠包已經打響名堂,但一直沒機會光顧,踫巧跟太太到銅鑼灣幫小朋友換季,見等位都不過十五分鐘左右,很合理。 餐廳設計時尚,小橋流水的帶中國風,卡位闊落,空間感不俗。翻開菜牌,除了主打的小籠包外,選擇都幾全面。避風塘炒蟹小籠包($98/6粒)鴛鴦色包皮相當吸睛,搓得柔韌有彈性,餡料富肉香,一口咬穿,熱辣辣肉汁已經流出,夠吸引了吧?竹筒刴椒魚片($108)賣相好,份量足,刴椒把魚肉緊緊包裹,然後塞滿了竹筒,吃起來魚片真的嫩滑,又有竹筒的清香,少許辛辣,令人更開胃,值得推介。肉碎欖菜乾煸四季豆($68)味道調教得啱啱好,欖菜味好突出,略嫌四季豆未夠乾身,欠了乾煸的口感。水煮肥牛肉拉麵(特級美國雪花肥牛)($80)原先以為好辣,但呷了一口湯,辛勁是有,但不太重,反而舌尖有陣陣麻香,不錯;拉麵不會太稔身,有嚼口,個人幾喜歡,肥牛其實不算肥,脂肪位不多,有時候會更愛吃手切本地牛。上海清炒蝦仁($128)肉質爽彈,蝦味似乎單薄了一點,蘸點少許陳醋,味道會更鮮香。清燉雞湯($58)鮮甜可口,湯色清澈,雞肉出奇地不覺「鞋」,熱辣辣的,足兩位飲,這幾十蚊比得過。驢打滾($35)很地道的北方小點,
 餐廳設計時尚,小橋流水的帶中國風,卡位闊落,空間感不俗。

翻開菜牌,除了主打的小籠包外,選擇都幾全面。
避風塘炒蟹小籠包($98/6粒)

竹筒刴椒魚片($108)

肉碎欖菜乾煸四季豆($68)

水煮肥牛肉拉麵(特級美國雪花肥牛)($80)

上海清炒蝦仁($128)

肉質爽彈,蝦味似乎單薄了一點,蘸點少許陳醋,味道會更鮮香。
清燉雞湯($58)

驢打滾($35)

很地道的北方小點,黃豆粉可以更重手,咬落煙韌,豆沙餡料不會太甜,還是可以的。

畢竟日常生活太忙碌,能平淡地跟太太說說笑笑,是一種福氣,對於只懂追名逐利的人,是不會明白的。
2016-12-05 1651 浏览
有朋自遠方來 不亦樂乎時至暑期,各方的好友也開始到不同的國家旅遊,好放一個悠長的假期,為自己充一充電,適奉今次有2個朋友從英國過來,當然要一盡地主之誼,帶他們食好野啦樂天皇朝這間來自新加坡的上海菜,一直有聽說她們的八色小籠包是生招牌,做得很特別,但自己一直也沒有試過,今次擇日不如撞日,決定和朋友一起到訪,一探究竟。今次選了在銅鑼灣的分店,餐廳位於利舞臺廣場,十分方便。乘電梯,走上6樓,便到達餐廳的大門,我們大約7時到達,餐廳還未算多人,大約4成滿座吧 (到7點半已經9成滿),所以立刻便可以安排入座。走進餐廳,真的有如踏入皇宮一樣,餐廳裝潢十分古典優雅,很有中國風,中間有一個長方形的水池,放著一個一個的蓮花燈,感覺很高級,遺憾我們到達時水池兩旁的座位也已座無虛席,我們只能座到比較遠的位置打開餐牌,選擇非常多,每一道菜也配有圖片,和英文的翻譯,方便遊客去選擇食物,十分體貼而選擇好後,可以利用枱上的點菜紙走落order,不用膽心會忘記自己想點選的菜式,也減低了落錯單的風險。清炖雞湯 ($58) 9/10首先,點了一個雞湯,湯很鮮甜,有少少雞肉,肉質還算嫩滑,最喜歡的是這裡的湯沒有添加味精,喝
有朋自遠方來 不亦樂乎

今次選了在銅鑼灣的分店,餐廳位於利舞臺廣場,十分方便。

清炖雞湯 ($58) 9/10

首先,點了一個雞湯,湯很鮮甜,有少少雞肉,肉質還算嫩滑,最喜歡的是這裡的湯沒有添加味精,喝完有很窩心的暖胃感。
辣蟹小籠包 ($98, 6個) 9/10

橋底辣蟹食得多 (雖然最近也很久沒有食了...) 但是要辣蟹去做小籠包真的是非常創新,很入口連埋湯汁真的有在吃辣蟹的感覺,有少少辣,不過一般有食少辣既人應該都食到,有創意,我鐘意!

再望一望餐廳既宣傳牌,原來「避風塘辣蟹」係由香港一人一票選出,成為最能代香港的菜式,餐廳的廚師再把這道菜式以小籠包呈現的,包裡的豬肉混合了生鮮蟹肉,難怪這麼惹味。
竹筒剁椒魚片 ($108) 9/10

這道菜的賣相十分吸引,食物如其名,用上了竹筒盛放,眼望份量很少,但是食落原來一點也不少,魚是用上新鮮的魚制成,魚的鮮味,少許的魚腥可見一斑,而廚師用上辣椒,和不同的配料混合剁剁而成,食落有點辣,但喜歡辣的一定會食唔停口,因為整個配搭十分醒胃,推介
皇朝小籠包 ($98, 8個) 10/10

作為餐廳的主打菜,8式小籠包絕對沒有令我失望,8款小籠包分別是招牌原味,麻辣,人蔘,黑松露,芝士,蒜香,蟹粉,和鵝肝。

每一款我也很想試,但是今次我們只點了一籠,所以我自己試了黑松露和芝士,真的2款小籠包吃入口也很容易的讓我感受到她想帶給我的味道,黑松露味濃,芝士香甜,但建議讓小籠包上枱後2-3分鐘才吃,我喜歡湯汁少少浸入,然後整個吃下,再慢慢感受她的鮮味。
醋醬海蜇頭 ($58) 8/10

小食我們點了海蜇頭,我個人比較喜歡海蜇頭多於海蜇,因為她比較爽口,而且大大塊,食落更有滿足感,餐廳用了很多的醋醬醃制而成,食落酸酸甜甜,十分開胃,作為餐前小食一流
上海清炒蝦仁 ($128) 9/10

平時我很少會點這個菜,除非是龍井蝦仁,因為清炒我自己覺得沒有太大技巧,但朋友想食,所以便點了,沒想到,有驚喜,蝦仁非常爽口彈牙,蝦味濃,炒得很乾身,而且分量非常多,抵食!
蒜茸青炒菠菜 ($62) 8/10

菜方面,我們點了青炒菠菜,炒得不太油,很大碟,蒜茸也給了我們很充足的分量,價錢不貴,抵食!
蟹粉炒飯 ($118) 10/10

這個蟹粉炒飯上枱的時候,我和朋友也大吃一驚,因為那蟹粉的分量真的可用「堆積如山」來形容,要匙更把她伴混後,每一粒飯也可混有蟹粉,而且飯的分量一點也不少,炒飯吃落鮮甜,感覺極尚滿足,不像一般的餐廳order一個蟹粉xx,只給你少量的蟹粉,這裡絕對可以令我們好好感受蟹粉的美味。
宮廷驢打滾 ($35) 8/10

甜品方面,我們點了這款來自清朝宮廷,名字特別的糕點,有3塊,我們三個人吃剛剛好,感覺有點像花生糯米滋的感覺,但這個驢打滾的皮做得更香滑,更煙韌,吃落有少少冰涼,而紅豆餡甜度剛剛好,為我們這頓豐富的晚餐劃上完美的句號。

埋單$895,人頭計每人大約$300,非常抵食,今次第一次吃這間連鎖上海餐廳,意想不到食物質素竟然如此高,而服務表現也是絕頂好,相信我會把她推薦給我的海外朋友,和喜歡上海菜的朋友。
2016-10-06
  • 皇朝小籠包
  • 竹筒剁椒魚片
  • 清燉雞湯
自己很喜歡食蟹,蒸炒煮炸,皆所愛也。最好預先拆出蟹肉,不用親自剝殼,無需出動五指山,可以好好享受美味的蟹,又可保持儀態,這就最好不過了!今次約了朋友到銅鑼灣飯聚,她己選定一家小籠包的餐廳,還表示保證有驚喜。原來以是主打<八色小籠包>的新加坡餐廳。龍鳳呈祥的門面,可看到職員在制作小籠包呢!再看內裡古色古香的裝潢,還有職員古裝衣著。不知遠在彼方的分號,是否都是如此古色古香呢? 入座後,職員呈上茶及小食:煮花生粟子。枱面己放有小碗小碟及醬料。要決定今晚食咩好了! 看看餐牌,當然要小籠包,還點了麵及其他小食,還有甜點。  避風塘炒蟹小籠包    門口大大塊招牌<避風塘炒蟹小籠包>, 避風塘炒蟹當然是香港道地風味啦!而這次以小籠包的方式呈現出來,可以整粒放入口,如此享受炒蟹,真是很有儀態呢!  半黃半紅的太極外皮,先看看內裡有什麼吧!倒出一匙橙黃色湯汁,充滿著蟹的鮮味。餡料夾有絲絲蟹肉,細嚐就滲出陣陣的炸蒜味,是炸蒜濕了水,又似GAS爐的味道,而辣味在最後才出現。招牌原味小籠包正常小籠包內裡當然是有肉有湯。倒出來印証一下,一匙滿滿的,果然是肉汁豐富,也很鮮甜呢!待小籠包放稍涼一點,才滴上陳醋,整
自己很喜歡食蟹,蒸炒煮炸,皆所愛也。

原來以是主打<八色小籠包>的新加坡餐廳。
龍鳳呈祥的門面,可看到職員在制作小籠包呢!
再看內裡古色古香的裝潢,還有職員古裝衣著。

不知遠在彼方的分號,是否都是如此古色古香呢?

入座後,職員呈上茶及小食:煮花生粟子。
枱面己放有小碗小碟及醬料。

要決定今晚食咩好了!

看看餐牌,當然要小籠包,

還點了麵及其他小食,還有甜點。
避風塘炒蟹小籠包

門口大大塊招牌<避風塘炒蟹小籠包>,

避風塘炒蟹當然是香港道地風味啦!

半黃半紅的太極外皮,先看看內裡有什麼吧!

倒出一匙橙黃色湯汁,充滿著蟹的鮮味。

招牌原味小籠包
正常小籠包內裡當然是有肉有湯。倒出來印証一下,一匙滿滿的,果然是肉汁豐富,也很鮮甜呢!待小籠包放稍涼一點,才滴上陳醋,整個放入口中慢慢享受。
竹筒剁椒魚片
魚片滑滑,是否泡蛋白後再拖油定形?辣椒混有酸菜,又酸又辣,亦有魚肉的味道,似是食酸菜魚,但這是乾身版本。
成都口水雞
本身嗜辣,雖有粒粒花椒,但不夠麻辣。再辣一點就更好了。
四川抄手拌麵

四粒抄手配麵條。有剪麵呢!方便大家分享。

麵條煙韌,醬汁花生味不濃,偏向酸辣及麻辣,舌頭很快就平復下來。

抄手沾上口水雞的醬汁會更好味。
傳統北方小吃,

以一層粘米糯米蒸熟後,抹上一層紅豆蓉,卷起成形,

再在黃豆粉上滾來滾去,外層就沾滿黃豆粉了,

然後横向切件,就是小時候對<驢打滚>的印象了。

驢打滚真是黄白紅三色分明。入口很軟很滑,
白色部份似椰汁馬豆糕淡淡的甜味,但粘度未有達至<痴牙>的境界。

而淺紅色的紅豆蓉不太甜,配上外層的黃豆粉,這是首嚐驢打滚了。

這晚真的很滿足呢!

嚐到香港特色小籠包,還有其他美食。

朋友也很開心,因為有免費泊車優惠呢!
  • 宮廷驢打滚
  • 小籠包
1K
2016-11-03 2883 浏览
樂天皇朝是我們吃下午茶的最佳選擇,這裏並沒有落場時間,啱哂PJ呢種無特定放飯時間的打雜。平時來都是吃招牌八色小籠包,今天玩玩新意思,試一試新出的避風塘炒蟹小籠包。喜歡來這裏,除了因為食物好吃外,更喜歡"樂天皇朝"的服務態度,每次都有着賓至如歸的感覺。既然今日食辣,我們便來個全辣宴,最開心一定是阿P,因為他有得吃最喜愛的酸辣湯麵。先來的是剁椒魚塊,辣味頗勁,最抵讚是魚肉非常非常非常嫰滑,連一向不嗜辣的我都吃不停口。用竹筒上菜,保温能力極佳,魚塊吃至尾亦熱辣辣!接着,阿P便開心地獨吃他的海鮮酸辣湯麵,見他開心滿足的樣子,我也不便阻礙他。他邊吃邊說樂天的酸辣湯麵非常有水準,加了大量海鮮,比坊間的多了一份鮮味。湯底非常足料,真材實料,並不是一味加辣椒油而成,酸和辣的平衡剛好。千呼萬喚的避風塘炒蟹小籠包終於登場,紅紅黃黃的, 十分可愛。小籠包夠軟熟,一啖放入口,真的有在吃避風塘炒蟹的感覺,那香辣的蔥蒜味道十分突出,吃得我們挻過癮的。最特別是於豬肉內加了新鮮蟹肉絲!最後我也忍不住點了這裏的榴槤小籠包作甜品,待服務員打開蒸籠後,榴槤的強勁氣味即時四射,令阿P有點兒吃不消,但我就當然非常喜歡啦!榴槤小
剁椒魚塊
用竹筒上菜,保温能力極佳,魚塊吃至尾亦熱辣辣!
海鮮酸辣湯麵
避風塘炒蟹小籠包
最特別是於豬肉內加了新鮮蟹肉絲!
榴槤小籠包
榴槤小籠包的皮比普通小籠包厚一點,質感亦相對硬一點,至於滾燙的榴槤餡料,味道濃烈,榴槤fans一定勁like。
吃罷,返回舖頭,繼續在低迷的零售市道下努力工作。
2016-09-28
剁椒魚塊
海鮮酸辣湯麵
2016-10-23 2671 浏览
是日慶祝好友生日, 來到樂天皇朝. 週末晚上七時多, 店內外也full house了. 幸好友人早點來到, 被安排坐在室外位置, 也挺好啊, 空間感十足, 坐得也舒適. Menu選擇很多, 點選了上海生煎包(HK$38/3個), 無錫鮮肉鍋貼(HK$32/3隻), 心太軟(糯米紅棗)(HK$48), 菜肉雲吞拉麵(HK$58), 黑松露小籠包(HK$98/6隻), 上海外婆紅燒肉(HK$88). 上海生煎包, 底部煎得金黄色, 內裏豬肉挺鮮嫩, 不錯! 無錫鮮肉鍋貼, 底部也是煎得金黄色, 試一口, 口感挺香口, 內裏的豬肉同樣鮮嫩, 也不錯! 心太軟(糯米紅棗), 原本沒有什麼期望. 試一口, 糯米夠煙韌, 紅棗也帶甜, 想不到兩者是那麼夾, 筆者挺欣賞. 菜肉雲吞拉麵, 拉麵不是只有麵粉味, 而是吸收了湯底的精華, 也不俗.黑松露小籠包, 很有創意的配搭. 皮夠薄, 小籠包滲出淡淡的黑松露味, 效果也不錯, 味道可以啊! 上海外婆紅燒肉, 肉質一般, 醬汁夠濃郁, 未到非常甘香的地步. 整體水準不錯. Happy birthday Don!

上海生煎包, 底部煎得金黄色, 內裏豬肉挺鮮嫩, 不錯!

整體水準不錯. Happy birthday Don!
2016-01-02
庆祝纪念
生日
  • 心太軟(糯米紅棗)