2017-01-22 242 浏览
之前好少食上海菜 於是上網搵下就簡左呢間餐廳位置方便近時代廣場 行完街過黎食岩岩好 訂左位好快有得入入到餐廳 裝修富麗堂皇 坐低之黎就點左個水煮魚 一個面 小食 當唔少得小籠包 面:面條夠彈牙 湯底亦唔錯水煮魚:賣相十分吸引 😍佈滿辣椒 食落辣度可以接受 魚塊夠淋 小籠包:咬口有湯汁流出👍🏻蘸上醬汁更好味希望再食多次😋
之前好少食上海菜 於是上網搵下就簡左呢間

面:面條夠彈牙 湯底亦唔錯
小籠包:咬口有湯汁流出👍🏻蘸上醬汁更好味
希望再食多次😋
2017-01-20 1755 浏览
樂天皇朝銅鑼灣店相當闊落,昏暗的燈光令環境帶點神秘。這裏以八色小籠包著稱,但這次我和友人想先試試原味小籠包。雖然我一向對創新菜式都感興趣,也有膽量嚐新,但反璞歸真往往最能體會師傅和食材的水準,這樣才好作比較嘛。果然水準在預期之上,皮薄而肉汁滿載於包中。雖然驚喜不大,但對食客來說肯定是令人滿意的前奏。在水煮魚與竹筒刴椒魚片兩者間點選了後者,果然是好的選擇,因油份少些健康些而又麻辣度適中。生魚片烹調後仍十分滑溜。廚師亦巧妙地運用辣椒、酸菜及乾辣椒剁碎後與魚片同蒸,得出這款鹹鮮微辣,麻香及鮮味十足的菜式。伴白飯吃一流。以為竹筒不大份量不會多?非也,撥開頂部的酸菜,中間放滿厚薄適中的魚片,足夠4至5人分嚐。麻婆豆腐碰巧又是麻辣菜式,顏色很深但實際上不算太咸。相信辣度已不算正宗,因我和友人都接受到。豆腐切成丁塊保持完整不會全碎掉,味道是不錯的,雖然是很多餐館都可吃到的菜式,但水準令人滿意不妨一試。另一驚喜是灼芥蘭,翠綠鮮嫩,條條勻稱飽滿。不知是否為減低苦澀味,部分菜葉被去掉,但口感爽脆有層次。賽螃蟹份量多,而且有不少瑤柱,芡汁亦較多,吃起來很濕潤。菜肉雲吞較普通,反而麵條很掛湯而又彈牙。這道甜點
賽螃蟹份量多,而且有不少瑤柱,芡汁亦較多,吃起來很濕潤。
菜肉雲吞較普通,反而麵條很掛湯而又彈牙。
這道甜點高力豆沙也很不錯,除了香蕉還有點豆沙蓉,甜度剛好,最重要是外皮鬆軟富質感。
銅鑼灣真是好多美食 這日在利舞臺廣場 6 樓的樂天皇朝食了好特別的小籠包 八色小籠包 ... 一籠裡面有 8 款不同口味的小籠包 除了原味小籠包,仲有人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和麻辣 單睇七彩繽粉的小籠包賣相,已經夠吸引 如果想完全體會到八種小籠包的獨特口味 可以跟著單張的順序,從原味至麻辣開始品嚐 講真 ... 全部口味都想食,好想一人獨食哂 8 款 最後,我與囡囡每人食了 4 款,全部小籠包都是湯汁飽滿,清甜又不油膩 而不同口味的小籠包更多添了食材的獨特味道,真的 我最鍾意散發出淡淡甘香人蔘味的人蔘小籠包 一咬落去即嚐到香濃黑松露的黑松露小籠包 仲有食落去帶少少麻辣的麻辣味小籠包,都好有驚喜 李白醉雞 淡淡的酒香和嫩滑的雞肉,仲有爽脆的雞皮 ... 很多人會怕肥不食雞皮,但是滲滿酒香又爽脆的雞皮要夾埋嫩滑的雞肉一起食至好味的 老田家菜肉雲吞湯 兩位女生最期待的甜品時間 ... 榴槤小籠包 ... 是我們特別留肚食的 最初仲諗緊榴槤小籠包系咪凍食呢 ?! 上枱時,發現與原味小籠包有點相似 ... 是熱食的 只是餡料換上香甜濃郁的榴櫣蓉,真是啱哂我們兩隻榴槤怪 喜
銅鑼灣真是好多美食
這日在利舞臺廣場 6 樓的樂天皇朝食了好特別的小籠包

八色小籠包 ... 一籠裡面有 8 款不同口味的小籠包
單睇七彩繽粉的小籠包賣相,已經夠吸引

如果想完全體會到八種小籠包的獨特口味
可以跟著單張的順序,從原味至麻辣開始品嚐

講真 ... 全部口味都想食,好想一人獨食哂 8 款
而不同口味的小籠包更多添了食材的獨特味道,真的

我最鍾意散發出淡淡甘香人蔘味的人蔘小籠包
一咬落去即嚐到香濃黑松露的黑松露小籠包
仲有食落去帶少少麻辣的麻辣味小籠包,都好有驚喜

李白醉雞
淡淡的酒香和嫩滑的雞肉,仲有爽脆的雞皮 ...

老田家菜肉雲吞湯

最初仲諗緊榴槤小籠包系咪凍食呢 ?!
上枱時,發現與原味小籠包有點相似 ... 是熱食的
只是餡料換上香甜濃郁的榴櫣蓉,真是啱哂我們兩隻榴槤怪

喜歡甜品的囡囡亦點了客冰凍又滋潤的檸檬蘆薈桂花蜜

仲有前菜都好好食
最初以為是普通的炆花生,原來裡面仲有栗子 ... 花生和栗子炆得夠焾又入味

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享與感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-01-16
午餐
  • 八色小籠包
  • 榴槤小籠包
2017-01-09 1637 浏览
真係想食8色小籠包好耐 之前聽講好好食而且賣相又真係好吸引 今日經過CWB就去食啦 但我發覺係名過於實 只係得gimmick 而其他食物 好壞參差叫左生煎包 係煎得幾好嘅 上枱時 包子還是熱而且包子裡還充滿肉汁 整體吃起來唔會槳口不錯喔 可以一試👍🏽🙂蘿蔔絲酥卷 上菜時賣相不太好 似亂放碟然後上枱 哩張相已經係整靚過擺得好啲先影架 包蘿蔔絲酥卷的手工參差 味道夠熱 即叫即整 但略嫌蘿蔔絲可以再濕潤一點皇朝擔擔麵 賣相幾好 都幾香下 但認為麵條有點軟 吃起來沒有太多花生味 辣度可以 唔食辣的人都會接受到 可以trytry夫妻肺片 味道夠辣多哂入味 食材很新鮮 口感幾好 幾有質素的一碟小菜 會再想encore😋😋8色小籠包令我有點失望😕😣賣相真係好吸引 但吃起來真係食唔出係咩味道🤔🙄味覺方面係唔係要研究下呢 唯一最特出啲味道係麻辣味囉😲😳哩碟野的顏色真係咁深色架 佢叫話梅骨 首先賣相已經夠哂嚇人😨😱第二 味道真係不得了 完全無話梅味 一點兒的甜味酸味都無 真係係得鼔油味🤢🤢鹹度係同就咁飲枝鼔油無分別嘅 食左一粒真係停哂手 但真係唔想浪費 好努力咁食左佢 食完係勁飲水囉 哩碟送可以係用劣嚟推
生煎包
蘿蔔絲酥卷
皇朝擔擔麵
夫妻肺片
8色小籠包
話梅骨
哩碟野的顏色真係咁深色架 佢叫話梅骨 首先賣相已經夠哂嚇人😨😱第二 味道真係不得了 完全無話梅味 一點兒的甜味酸味都無 真係係得鼔油味🤢🤢鹹度係同就咁飲枝鼔油無分別嘅 食左一粒真係停哂手 但真係唔想浪費 好努力咁食左佢 食完係勁飲水囉 哩碟送可以係用劣嚟推介👎🏽👎🏽本餐單仲話係廚師推介😡😡??堅係中哂伏 唔知點解可以煮成咁 唔明點解可以攞出嚟比客食囉😤😤真係好失望呀喂

整體嚟講 其他食物係可以的 但8色小籠包同埋話梅骨真係令人失望 憤怒😩😫
生煎包
夫妻肺片
2017-01-08 290 浏览
久仰樂天皇朝大名,趁著今日平日放假,出去享受一個豐盛午餐。一進店就是開放式的廚房,可以見到師傅們手勢純熟地包小籠包。這兒的裝潢揉合中國古代皇朝氣派與現代風格,古典優雅而不失華麗,最搶眼的莫過於餐廳掛着的皇帝龍袍甲,及在餐廳中央的銅製蓮花河。這兒的裝潢完全震撼我心!來到必試小籠包,這次見到有香港期間限定的避風塘炒蟹小籠包($98),立即點了一籠一窺究竟。避風塘炒蟹小籠包($98)外皮有紅橙兩種雙色,賣相特別。一籠共有6隻小籠包,全部都大小均等,不但皮薄而且有18摺之多,輕輕挾準小籠包的頂部,十分扎實,沒有穿漏,小籠包輕微向下墜,可見入面充滿湯汁。第一啖放進口,我立即吸啜湯汁,一股鮮甜立即四溢我的口腔中,然後慢慢滲出淡淡辛香。原來豬肉餡料除了混合了新鮮蟹肉,還加進辣椒、花椒和蒜,製造避風塘感覺,雖然蟹味未算非常突出,但小籠包味道還是極佳,我一口氣吃了3隻還是覺得不夠喉!一向愛『呷醋』的我也得告訴大家,不點醋才能吃到它的鮮美呢。招牌八色小籠包 ($98)八隻色彩繽紛的小籠包,單是賣相已叫人心花怒放,胃口大開。八種顏色全由天然色素所製,我和妹妹按餐廳建議順著原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉
久仰樂天皇朝大名,趁著今日平日放假,出去享受一個豐盛午餐。
一進店就是開放式的廚房,可以見到師傅們手勢純熟地包小籠包。
避風塘炒蟹小籠包($98)

招牌八色小籠包 ($98)
八隻色彩繽紛的小籠包,單是賣相已叫人心花怒放,胃口大開。八種顏色全由天然色素所製,我和妹妹按餐廳建議順著原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣的次序梅花間竹地去吃,因為需要分享,所以未能全部試勻,但大家都一致認為每款都超好吃,超有特色!
這是我吃的:

原味:皮做得夠薄身,用上新鮮豬肉不但味鮮,而且湯汁豐富。從原味已可一窺師傅的實力。
鵝肝:是我最喜歡的一款,味道濃郁,吃完鵝肝油脂餘香依然。
芝士:起初以為會是很濃烈的芝士味,誰知芝士味道卻是幽幽地滲出,因為加了mozarella,所以咬開也可以見到入面的拉絲效果。
蒜香:外皮都有蒜香味,製作誠意可嘉,入面湯汁豐盈,蒜香十足。
妹妹表示最喜歡黑松露和蟹粉。

黑松露:不但內裡的黑松露香撲鼻來,外皮亦充滿黑松露味,由外到內都是黑松露,那香味在口腔久久不散,回味無窮。
蟹粉:比一般的蟹粉小籠包更有內涵,用料十足,味道更加鮮美,能夠吃到如此質素的蟹粉小籠包絕對驚喜。

麻醬油麥菜 ($52)
一向喜歡麻醬,所以見到就點了來試。只能說,太好吃了!味道和一直吃的炒油麥菜截然不同,脆嫩又爽甜,味道清新,配上麻醬,即時非常惹味。怎麼我覺得這樣吃油麥菜比炒的更加好吃呢?
清燉雞湯 ($58)
真的忍不住又要讚讚賣相,連這盛湯的器皿都很有中國特色,而且很有皇室風範,大愛!雞湯份量不算多,但十分足料,而且味道很清,喝的都是雞的鮮味,燉得很有火候。
撈拌海中寶($68)

充滿詩情畫意的菜式名,其實是海蜇加上幾隻大蝦 ,份量很多,性價比高。凍食爽口的海蜇本已十分涼快,面頭更加有辣椒和蒜蓉,十分惹味,也令菜式味道更加提升。
竹筒剁椒魚片($108)
湖南名菜,甚少吃到,一於一試。賣相精緻,是如假包換的竹筒盛着魚片,份量比想像中多,我覺得很抵食。而魚片與辣椒和酸菜同蒸,鹹鮮微辣,所以又香濃又惹味。因為師傅先加了少許鹽去魚肉,所以魚肉肉質爽彈,十分滋味。是小籠包以外,我另一十分喜歡的小菜。
宮廷驢打滾($35)
據說是慈禧太后喜歡的糕點,我和慈禧太后的口味一樣呢!每次見到驢打滾我都會點,但這個樂天皇朝的出品是我暫時吃過水準最高的。糯米粉糰做得夠糯夠軟,煙煙靱靱,而且入面的紅豆餡甜度適中,入口軟綿,美味極了!黃豆粉亦沾得均勻,每口都香甜美味,現在想起都十分回味。
榴槤小籠包($68)
榴槤+小籠包?這個組合真的太新鮮,難以想像味道,未吃主菜我們已決定要點這個甜品。食完之後發覺真的太好食!每隻小籠包入面都塞滿榴蓮肉,榴槤肉香軟滑,吃完一口之後榴蓮香甜持久不散,後來問經理才知小籠包選用了新加坡空運到港的貓山王作餡料,貓山皇成本甚高,但果香最濃,榴槤迷至愛。這籠小籠包才$68,難得餐廳不將貨就價,仍然運用最好的食材,實在是食客之福。而且小籠包新鮮蒸好,熱辣辣上桌, 個皮和其他小籠包一樣都是非常薄,兩者非常夾!
高力豆沙 ($42)
全餐飯惟一有少少扣分的一道菜。成品夠大夠漲卜卜,入面尚算軟綿,但略嫌外層未夠脆。雖有香蕉和紅豆餡料,味道方面仍然偏淡。
檸檬蘆薈桂花蜜 ($26)
十分適合炎夏的一道甜品。檸檬香甜酸味清新怡人, 蘆薈粒粒清爽滑溜,桂花幽幽清香,消暑一流,整體也不會太甜。
樣樣都超高水準,十分十分滿意!!!!已經決定下個月要帶我外國的朋友再來呢!
2016-07-19
小弟乃廣東佬一名,平日不論在家還是在外,吃得最多及最合口味的一定非粵菜莫屬,外省菜系中小弟最愛蘇菜(即江蘇菜),特別是包點一環,窩貼、生煎包、蒸餃、燒餅、灌湯包等等通通都是吾之所愛,排名無分先後,全為朕的愛妃,愛妃?大家可能會問皇后在那裏?在下的至愛正是小籠包是也,我對它的愛凌駕所有包點!薄薄的皮包裹着一泡鮮湯鮮肉,沾上薑絲陳醋,一口一個,享受無以上之。要算得上一顆完美的小籠包,以個人準則需要具備以下條件:1. 皮薄但富靭性,有嚼勁。2. 小籠包最頂部份,即打摺後的頂蒂不能太大顆,不然吃的時候會哽牙。3. 要含着一泡湯汁,湯汁的體積比肉饀要更大。4. 湯汁要夠清,不能有過多油,否則會太油膩。5. 肉要夠鮮。6. 湯要夠甜。香港供應小籠包的食肆,能做到以上所有條件的並不多,吃過的有翡翠小籠包及鼎泰豐可以做到以上種種,其他比較有名氣的如金牌小籠、鹿嗚春等都湯汁偏油,在香港吃過的老牌菜館,絶大部份都不太注重小籠包製作,大都做得湯汁偏油,皮偏厚!樂天皇朝,以創新口味製作傳統小籠包,繞具口碑,在此向大家分享一次在那裏的用餐體驗。到訪時間為中午1:45,過了最繁忙的一段午市時間,座上客只盛一半不到

要算得上一顆完美的小籠包,以個人準則需要具備以下條件:

1. 皮薄但富靭性,有嚼勁。

3. 要含着一泡湯汁,湯汁的體積比肉饀要更大。

4. 湯汁要夠清,不能有過多油,否則會太油膩。

5. 肉要夠鮮。

6. 湯要夠甜。

樂天皇朝以創新口味製作傳統小籠包,繞具口碑,在此向大家分享一次在那裏的用餐體驗。

到訪時間為中午1:45,過了最繁忙的一段午市時間,座上客只盛一半不到。位於銅鑼灣的利舞臺,以一間中價消費的餐館來說,環境算得上十分十分寬敞舒適。
地方寬敞舒適外,亦有着特色陳設,一套妨秦士兵盔甲活現眼前。

非常喜歡餐館擁有開放式㕑房,無他,一來看着㕑師烹調美食的時候,有如欣賞着廚師在演繹一門藝術,看着一顆顆小麵團,變成一個一個小籠包,對像小弟般的饞人而言,絶對是視覺上的大享受。二來,廚師在衆目睽睽下,製作食物必定更加注重衛生,食客亦更加放心。
莆坐下,先看菜牌,不是先點涼菜,而是先點了兩款小籠包。

菜牌:
侍應端了一碟出其好味的前菜炆花生栗子給我們,花生炆得焾滑,南乳醬汁入味,鹹甜有緻,吃了它,使我食慾大振
小籠包未到前,侍應遞上一份圖片指引,教導食客特色皇朝小龍包的次序,由淡味到濃味,順序是原味、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香及麻辣。底面有教授吃小籠包的正確方法。
特色皇朝小籠包(八色) HK$98
第一個吃的是原味,我特意犧牲了吃小籠包一個一口的快意滿足,特意把他破開拍照,包薄饀靚,湯汁滿溢,透徹無油,放進口中,湯鮮肉滑,皮薄而帶嚼勁,美味小籠包的條件,應有盡有。
人參
鵝肝
黑松露
其餘的七色小籠包除有小述原味小籠包的優點外,還加入了人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香及麻辣等味道製成。小弟最為欣賞黑松露及蟹粉,黑松露香氣馥郁,卻沒有遮蓋肉饀的鮮甜,反之卻把肉的甜味帶得更出,既香且鮮甜異常。蟹粉鮮味,纖維彈牙,經驗告訴我,具這兩大優點的蟹粉必是活宰鮮拆,這蟹粉拆得相當細緻,不帶任何蟹殼雜片,零沙石。

避風塘小籠包 HK$98
吃過剛才的蟹粉小籠包,已經對他們的蟹粉有相當好感,加入了避風塘風味的蟹粉,估計更為吸引。賣相跟剛才吃的同樣正宗,十八摺包成,夾起皮不穿,湯汁豐滿令包子有點墮肚。事不宜遲,沒有沾上丁點的醋,放在嘴邊吹了幾下,整顆放入,有點燙但有着大滿足,整個口腔都充滿金蒜味道,帶有些微辛辣,但饀料卻只有避風塘的味,不見避風塘的渣宰,即金蒜、辣椒及蔥粒,沒有丁點的哽牙的感覺,估計是在煮豬皮凍的時候下了避風塘料𤉶製,最後把蔥蒜及辣椒隔走,這做法相當照顧食客口腔感受,保留小籠包口感之餘,在味道上有了新的突破,滿分的誠意作品!

幹吧了第一輪的特色皇朝小籠包後便再點了些涼菜、熱食及甜品,名單如下:

三色瑪瑙蛋 HK$52

第一次吃這道菜,點它源於菜的外觀吸引。由點它至送到跟前不足三分鐘,外觀跟菜牌同樣吸引,瑪瑙蛋分上下兩層,白色一層由雞蛋白及鹹蛋白混合蒸成,底層由雞蛋黃、鹹蛋黃及皮蛋混合蒸成,做法是先蒸熟底層,再倒入已攪拌好的蛋白蒸熟,最後切成欖核形灑上金腿蓉便可。

坦然食物味道沒有賣相好,蛋的口感比較硬,自己比較喜歡吃較軟滑的蛋,而且對小弟而言,蛋的味道較為平淡,三者之間未能起着相互提味的作用。黑松露跟雞蛋一經併合,兩者味道都得以提升,酸薑跟皮蛋併合亦會產生此等作用,但蛋跟蛋跟蛋的組合真的沒甚味覺火花!

成都口水雞 HK$78

每想起它的美味,真的令小弟有點流口水。這菜的名字聽起來庸俗,但原來名字出處來自一位大名鼎鼎的學者郭沫若。

郭沫若在其著作《賟波曲》中,有:『少年時代在故鄉四川吃的白砍雞,白生生的肉塊,紅殷殷的油辣子海椒,現在想來還口水長流……。』就這一句,成就了『口水雞』這稱號。口水雞因下了很多花椒所製,吃了會麻到嘴巴癱瘓,不由自主流口水。

註: 郭沫若是一位偉大學者,在文學、史學及書法領域上都有巨大貢獻,不過有說他的人格修為則跟他的文化修養比較,有着頗大落差,他用情不專,多妻,在幾十年前中國多妻制度下,可算沒大不了,可惜他到處留情,對所有前女友及髮妻,都缺乏照顧,為人詬病。同時,在今天的現代人角度,他算得相當滑頭,文革時奉誠毛澤東、四人幫,出了不少令人看得肉麻的媚共詩詞,文革後則對四人幫及其黨羽文批不斷,相當懂得明哲保身之道。在魯迅發表的文章中,曾罵他是『才子加流氓』,雖是罵,但能被魯迅才子桂冠,可見郭絶對是才華橫溢之輩。

樂天製作這雞的用料,絶對是跟足四川做法,以花椒油加上芝麻、花生、蔥及醬油,只是麻辣的味道稍輕而已,雞肉質爽脆,有鮮味沒腥味,貨源頗好。

竹筒剁椒魚片 HK$108
每到湘菜館跟友人用膳,友人都愛點剁椒魚頭,面前這道剁椒魚片,跟在湘菜館中吃到的甚為類近,以辣椒、酸菜及薑粖等剁碎後鋪在魚頭上蒸熟,樂天改用魚片而不入魚頭,相信是因為港人對魚頭的受落程度緊是一般的原因。

這道菜在酸、辣及鹹味都拿捏得相當平衡,不會因任何一種味道過重而蓋過了其他。魚片則嫩滑無骨兼爽口,沒有淡水魚經常帶有的泥味,舌頭經驗告訴我,我是吃過這魚的,但卻無法想起牠是什麼魚,問了侍應後得到答案,原來魚片來自生魚,炒生魚片乃美食一道,原來蒸也可以同樣味美!

麻婆豆腐烤桂魚 HK$238
本來向點了松子桂魚的,最後卻來了麻婆豆腐烤桂魚,既來之則安之,橫豎沒有吃過這道菜,試它一試,松子桂魚一貫炸得乾身,做得好的骨也會炸得卜卜脆,不過這道同樣以桂花入饌的麻婆豆腐烤魚,原來這魚用炆燴方法炮製,炸得未算乾身,麻婆豆腐的汁麻辣輕,鹹味卻過重,把魚的鮮味蓋過大部份,這道魚做得真的非常一般。

榴蓮小籠包 HK$68
絶對是創新之作,以小籠包的煙韌外皮包着流心的榴蓮漿蒸熟,榴蓮這東西對絶大部份人而言,不是愛,便是恨,並非一種中性食物,但愛它的人如我,基本上都會愛吃任何榴蓮製品。包子的榴蓮漿香甜味重,屬不俗貨色,不過它始終是一道熱製甜品,個人認為榴蓮凍食,味道會較佳。

驢打滾 HK$35

亦是首嚐,做法是以糯米糍巴巻上紅荳蓉,最後灑上炒香的黃豆粉便成。在網上查了一下它的由來,基於灑上黃荳粉後的糍巴卷,活像一隻在沙泥地上打滾完的驢子,因而起名驢打滾,是一道源自宮廷的糕點。

糯米糍巴煙韌,紅荳蓉味道香濃,灑上炒香後的黃荳粉,味道吸引,是一道誘人的糕點甜品

買單:HK$926

總結:小籠包這道傳統美食,樂天皇朝不僅把它做得優秀,還加入不同中西食材,以嶄新形象包裝,做成味道多變的嶄新小籠包,小弟十分佩服。此外,樂天並非一曲走天涯,除主打菜小籠包外,還做出十分出色的京菜及川菜,今晚吃的剁椒魚片及驢打滾,便是其中兩道質高的京川菜式。
2016-08-08
  • 榴蓮小籠包
  • 竹筒剁椒魚片
  • 成都口水雞
  • 小籠包
酒味夠的醉雞又夠滑~~記得加錢換雞脾😋😋👍🏻👍🏻鵝肝小龍包~~~一個月至少都要食一次,但今次略有失水準,鵝肝太少🤔大愛芝士小籠包~~~芝士配豬肉不會油膩味道啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻大贊好食的蒜泥白肉,蒜頭味不算太重,用了小小辣油調味洽到好處👍🏻👍🏻超級麻辣粉皮~~有酸味比較開胃,帶有麻辣夠味也不算太辣👍🏻👍🏻樂天皇朝~美食之旅~無限次開始走下坡的皇朝??還是偶有失手?招牌的小龍包,竟然開始失準了!其他東西依舊好食!
酒味夠的醉雞又夠滑~~記得加錢換雞脾😋😋👍🏻👍🏻
花雕醉雞
芝士小籠包
麻辣粉皮
2017-01-02 2106 浏览
第1次食中菜,當入座時服務員講明有限90分鐘時間?我忍唔住問佢一句,禁你食物遲上禁點算?女侍應即急忙答,90分鐘並不一定離座,未食完可以繼續的, 我們一行4人慕名而來試8式小籠包 - 8味中 - 其實得麻辣,蟹粉,芝士,黑松露味道比較出色,另外4隻食左分唔到咩味,另外叫左一籠蟹粉小籠包 - 無叫錯,蟹粉味好香,包內湯汁亦很多,枱上有一張食小籠包教學,由底吸啜湯汁,之後才食,都幾細心, 另外比較喜歡就係麻醬油麥菜 - 生的有機油麥菜選比較嫩卷成筒狀,以麻醬調味,酸酸地有一些粗粒花生,很開胃同健康菜式。口水雞- 有點酒味,加d四川麻辣係面,唔辣幾好味,水準唔錯! 蒜泥白肉-佢加青瓜絲係中間,原意增加口感,但可惜佢的醬唔辣又唔夠味,好似XO醬禁,完全唔係果樣食物,又唔夠味,失敗! 油炆竹筍- 味道好正常,冷盤仲叫左海淅頭,以為佢爽口,但食得出發唔夠,硬硬地唔爽口,失望 羅白絲酥,油溫問題,令到炸得唔夠乾,咬落外而油油的,失望透……唔記得咩炒拉麵,黎到似上海粗炒禁樣,都ok.甜品:酒釀丸子- 普通,高麗豆沙-又一失敗作,唔夠脹又唔夠香,咬落唔夠鬆軟,口感就唔一樣,平時蛋味蕉味豆沙都好香好鬆,佢
甜品:酒釀丸子- 普通,高麗豆沙-又一失敗作,唔夠脹又唔夠香,咬落唔夠鬆軟,口感就唔一樣,平時蛋味蕉味豆沙都好香好鬆,佢唔得囉,酸辣湯-得個辣字,呢個size禁的價錢又貴又唔掂,酒糟滑魚-魚的雪味好重,雪魚點做滑魚呢?呢餐有d失望,埋單成1千4百幾,真係食裝修。
麻醬油麥菜
口水雞
油炆竹筍
蟹粉小籠包
2016-12-30 619 浏览
同兩位朋友相約聚餐,因為大家都想食上海菜,就揀左依間出名八色小籠包既「樂天皇朝」係平日夜晚約七點幾到達,餐廳剩左好多位,唔洗等位就可以直入,用餐時間一個半小時(不過因為餐廳當日人流唔多,最後同朋友吹水坐左三個鐘都冇叫我地離開 ),餐廳裝修及佈置值得一讚,入到裡面環境都好寬敞,同朋友吹水黎講算係個好地方,唔會太嘈 點好菜大約5分鐘,菜色就送上喇,上海生煎包($38)生煎包既底部煎成金黃色,一咬開肉汁就流出黎,肉味香濃,熱辣辣食感覺唔錯!肉碎乾煸四季豆($68)唔會話炒得過乾,咬落去仍然有四季豆既水分,加上豬肉碎好香口,唔洗一陣就成碟食晒!蒜香排骨拉麵($68)拉麵彈牙,個湯底都好濃郁,蛋中間有流心,排骨炸得脆口但唔會乾,仍然有鎖住肉汁,但蒜香味唔算特出,排骨數量都比較少皇朝小籠包($98)最期待的八色小籠包黎喇!睇樣已經有滿分,相機食先既朋友爭住影相,影左3分鐘先肯食 八種味道分別係:原味,人蔘,麻辣,鵝肝,蟹粉,芝士,黑松露,蒜香同朋友以猜包剪揼既方式決定邊個揀小籠包先~我最後食左人蔘、黑松露及蒜香味,人蔘味小籠包好創新,人蔘味好濃,不過我就唔太鍾意人蔘陣苦澀味,所以覺得普通!而黑松露
同兩位朋友相約聚餐,因為大家都想食上海菜,

就揀左依間出名八色小籠包既「樂天皇朝」

餐廳裝修及佈置值得一讚,
入到裡面環境都好寬敞,同朋友吹水黎講算係個好地方,唔會太嘈

點好菜大約5分鐘,菜色就送上喇,
上海生煎包
上海生煎包($38)

生煎包既底部煎成金黃色,

一咬開肉汁就流出黎,肉味香濃,熱辣辣食感覺唔錯!
肉碎乾煸四季豆
肉碎乾煸四季豆($68)
唔會話炒得過乾,咬落去仍然有四季豆既水分,
加上豬肉碎好香口,唔洗一陣就成碟食晒!
蒜香排骨拉麵
蒜香排骨拉麵($68)

拉麵彈牙,個湯底都好濃郁,
蛋中間有流心,排骨炸得脆口但唔會乾,仍然有鎖住肉汁,

但蒜香味唔算特出,排骨數量都比較少
皇朝小籠包
皇朝小籠包($98)
最期待的八色小籠包黎喇!

睇樣已經有滿分,相機食先既朋友爭住影相,影左3分鐘先肯食

同朋友以猜包剪揼既方式決定邊個揀小籠包先~
我最後食左人蔘、黑松露及蒜香味,
人蔘味小籠包好創新,

人蔘味好濃,不過我就唔太鍾意人蔘陣苦澀味,所以覺得普通!

而黑松露小籠包味道好出色,黑松露同豬肉既味道好夾,

蒜香味都不錯,係好新鮮既小籠包組合,

朋友都話其餘味道既小籠包質素都不錯,

小籠包皮唔會過厚,一咬開有熱辣辣既肉汁流出黎,

鍾意成日試新味道的朋友必點!
蟹粉炒飯
蟹粉炒飯($118)

炒飯一上枱我就被滿滿既蟹粉吸引住,
蟹粉數量超級多!依個價錢黎講十分抵食!

再講味道,個蟹味好香濃,每啖飯都可以食到滿滿既一口蟹粉,

比滿分既一個炒飯!

總括黎講,依餐晚飯好滿足,下次想再帶屋企人黎食~

埋單大約每人$200,都唔算好貴,

食得十分十分飽,值得推介既上海菜餐廳!
2016-11-10
上海生煎包
肉碎乾煸四季豆
蒜香排骨拉麵
皇朝小籠包
蟹粉炒飯
2016-12-29 232 浏览
我好厲害,一個人食曬八個唔同味道的小籠包。這間餐廳一直都想試一試,但之前要訂位還要分時段,所以一直都沒機會選擇,但現在可能因為熱潮已經過去,所以唔需要訂位都有大量空位,這天七點多到達都唔需要等位。我間餐廳門面禮貌做足,那位經理(應該是)值得一讚。今次我點選了以下幾款食品:八款唔同口味的小籠包同一時間試食,我好明顯食出那種味道,但感覺唔到那個肉感,好像只是落味粉。這個蔡螃蟹真是很差,可能我將佢和深水埗的利星比較,但真係很難吃,散收收,沒有任何賣相都算,還好像太熟了,好想食緊熟蛋一樣,所以佢味炒到超樣衰囉,因為根本熟到炒唔起。這個我覺得已經是最好的。但都偏鹹,那個餅又超細塊。這個麵一點味道都無,好失望。
我好厲害,一個人食曬八個唔同味道的小籠包。

我間餐廳門面禮貌做足,那位經理(應該是)值得一讚。

2016-08-16
  • 皇朝小籠包
2016-12-26 297 浏览
第一次嚟當然要叫招牌菜,其實今次嚟都係為咗個彩色小籠包,平時對彩色嘅嘢都有d抗拒,覺得整色整水,或者有人工染色味,不過今次完全無,仲好好味,特別喜歡黑色嘅黑露味同啡色個鵝肝味,不過其他都好味。另外,紅油抄手同蘿白絲酥餅,都做得唔錯,炒年糕亦夠味而且唔會食完碟底一堆油,所以廚房嘅功夫都唔差。最差就係海哲頭,完全無味,最失敗,全枱嘢都比我地清晒除咗呢個,我平時都食慣烚菜同淡口嘢,不過呢個實在淡到頂唔住。至於環境,都唔錯,闊落而且乾淨,不過就零服務,全程無人理過我哋,要扣些少分,不過整體都唔錯
2016-12-24
2016-12-25 410 浏览
Christmas lunch for 4 people was amazing. All the meals we had were between 9/10 to 10/10. Extremely yummy assorted flavours of Xiao long bao too. My personal favourite was the black truffle. Service, decor and atmosphere 10/10. We will definitely be returning before we leave HK. Extremely impressed!

Extremely impressed!
2016-12-25
庆祝纪念
圣诞节
2016-12-24 1638 浏览
呢間餐廳係我10月尾halloween前後食的,隔左成2個月,openrice都唔肯批,唔知原因係咩,好無奈,我真金白銀比錢食,肯的都係事實。難道呢個平台唔係比食家去分享的嗎?要求我更改先可以出?咁到底要點改?改返好評?定係點。雖然唔知今次出唔出到,但我都會記錄底佢,如果出唔到我都會係其他平台出,仲會講明係openrice死都唔比我出,難道佢地係openrice落得廣告夠多,所以所有中評或差評都唔會批?今日同男人早收就趁有時間帶佢去食八色小龍包太快就比佢ko左3件,影唔切。不過開心嘅,起碼佢中意食黑松露果個味好重,皮夠晒薄,又唔多肥肉,讚👍🏻口水雞果個係麻麻地,係有小量的味,但完全感受唔到有辣味。蒜味果個真係好香蒜味,食完全口都蒜味,而且好耐都唔散,好味,都係皮夠薄。 最後要食松子魚先散到條魚即炸好香口,不過我地覺得比之前試甜左好多,所以食左一半就放棄了,其實好可惜啊,條魚咁細條整身肉已不多,仲要食得半條,好似要成2XX,好浪費啊。勝在有松子,令到個味昇華左。冇咁漏啊⋯⋯叫左個燉湯,我飲嘅,好清甜好清,好好飲,岩晒平時冇湯水飲嘅我。而已湯係冇咩油,好健康又夠味呀!撈海中寶,其實係有蝦撈

今日同男人早收就趁有時間帶佢去食八色小龍包
太快就比佢ko左3件,影唔切。不過開心嘅,起碼佢中意食

黑松露果個味好重,皮夠晒薄,又唔多肥肉,讚👍🏻

口水雞果個係麻麻地,係有小量的味,但完全感受唔到有辣味。

撈海中寶,其實係有蝦撈,個汁好清,帶甜,海折夠爽身,配搭唔錯,夏天食一流,加上有蒜同香菜,增色不少
之後叫左個蟹粉豆腐$128其實有點貴,不過唔緊要啦 一次半次,豆腐好滑,味道普通。
最後有叫豆沙鍋餅外賣,冇影相,但好食嘅,外脆內軟,現場食應該仲好味!

今次退步左,又要隔好一段時間先會再黎
2016-10-28
  • 蟹粉豆腐
  • 清燉雞湯
  • 八色小籠包
  • 撈拌海中寶
2016-12-23 230 浏览
去銅鑼灣想搵間grand D 嘅中菜館真困難,見到有人介紹佢嘅七色小籠包即刻忍唔住佢試~阿~7隻色真係7隻味我最鍾意就係蟹粉味道唔算係最濃但又比原味重味~~可惜一籠得一隻結果我地又叫多籠當然要食埋芝士啦~咁多隻小籠包味道最重都可以話係人蔘另外我仲o益左三色蛋實在太精美唔捨得食皮蛋味仲好香濃大家叫甜品的話就一定要order呢個南瓜餅咪睇佢好似好單調咁阿就係上面D砂糖撈埋南瓜餅令南瓜煙韌得黎有淡淡甜味我一個人都食得曬XDD我其實幾鍾意呢度因為佢都算有格調黑成咁都係第一次見,仲有個水池添~
去銅鑼灣想搵間grand D 嘅中菜館真困難,

見到有人介紹佢嘅七色小籠包即刻忍唔住佢試~
七色小籠包
阿~7隻色真係7隻味

我最鍾意就係蟹粉

味道唔算係最濃

但又比原味重味~~
可惜一籠得一隻

結果我地又叫多籠
蟹粉味
當然要食埋芝士啦~

咁多隻小籠包味道最重都可以話係人蔘

我一個人都食得曬XDD
南瓜餅
我其實幾鍾意呢度

因為佢都算有格調

黑成咁都係第一次見,仲有個水池添~
七色小籠包
三色蛋
南瓜餅
2016-12-21 244 浏览
Decent quality meal but given it is in the middle of Times Square there are plenty better choices. The xiao long bao was fun to eat but at the end of the day, I still prefer the good old pork xiao long bao.