2018-11-01 115 浏览
久違既飯聚,黎到causeway bay 真係花多眼亂,朋友介紹食呢間樂天,環境不錯,又可以慢慢傾計。一黎就二話不說,只點了傳說中既8色小籠包, 哈哈😄,其他就由朋友發辦。店員好細心向我講解食法,由淡咪開始食起,最好味係人蔘味,濃濃既蔘味感覺好特別。其次係麻辣味,初初以為好辣,有d 怕怕,食落略帶辣香,成個質感味道都好March!除左有中式口味之外,8色小籠包亦有加入西方元素,有黑松露口味,鵝肝口味!再黎就係肉絲配薄餅,味道不錯,如果加d蔥可能仲好味芙蓉賽螃蟹,配飯會更好味,所以我地match 左蟹粉炒飯一齊食,呢個配塔一絶成都口水雞,有驚喜有驚喜!雞肉嫩滑,麻辣味十分出色,呢碟要encore 👍🏻👍🏻蟹粉炒飯,如果3個人share就岩岩好,兩個人食食唔曬😂好開心仲可以慢慢食慢慢傾~

再黎就係肉絲配薄餅,味道不錯,如果加d蔥可能仲好味

蟹粉炒飯,如果3個人share就岩岩好,兩個人食食唔曬😂

好開心仲可以慢慢食慢慢傾~
2018-10-31 893 浏览
弱弱的說這是第一次到訪樂天皇朝,之前見過很多人吃這個色彩繽粉的小籠包,真的十分期待!週末七點左右太幸運不用等位! 餐廳內部燈光昏暗非常有情調,而我們還被安排坐在小河流水的旁邊! 還有值得讚賞的雖然其他位置比較有情調,但座位是有足夠燈光,設計很周到!自助點餐的形式還挺方便的!首先必點的當然是這個皇朝小籠包!原味和蟹粉味比較常見,而其他味:人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蒜香和麻辣各有特色非常特別! 其實每一種口味都做的很出色,除了原味,個人最喜歡蒜香和黑松露,味道非常濃郁! 小籠包果然皮薄餡靚,除了巧手的十八摺,內裡亦充滿滿滿鮮甜的肉汁。趁著小包子還很暖和的時候就整顆放進口,那種滿足的感覺實在難以形容啊!除了皇朝小籠包外,最後我們一行五人再encore了兩籠原味和蟹粉小籠包!而小菜方面,我們點了瑤柱芙蓉賽螃蟹。這個是撈飯之選,味道還算不錯不過不失! 唯一是瑤柱份量比較少,而且醋不是分開上,不能自己選擇醋的分量。而這個京醬肉絲一上來的時候香味四溢,放在片皮上面包著一起吃真的很棒!只是略嫌京醬有點過鹹⋯而片皮數量亦只得六片,要每一片都放很多肉絲才把吃光啊 哈哈!最後就來個飽肚的蟹粉炒飯!雖然賣相有

週末七點左右太幸運不用等位!

自助點餐的形式還挺方便的!

首先必點的當然是這個皇朝小籠包
原味蟹粉味比較常見,而其他味:人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蒜香和麻辣各有特色非常特別!
其實每一種口味都做的很出色,除了原味,個人最喜歡蒜香黑松露,味道非常濃郁!

皇朝小籠包

小籠包果然皮薄餡靚
,除了巧手的十八摺,內裡亦充滿滿滿鮮甜的肉汁。

招牌原味小籠包

蟹粉小籠包

而小菜方面,我們點了瑤柱芙蓉賽螃蟹
。這個是撈飯之選,味道還算不錯不過不失!

而這個京醬肉絲
一上來的時候香味四溢,放在片皮上面包著一起吃真的很棒!

京醬肉絲

最後就來個飽肚的蟹粉炒飯
!雖然賣相有點驚嚇,而把飯和蟹粉醬拌勻後,非常濕潤的飯,和充滿鮮蟹味的感覺很不錯呢!

蟹粉炒飯
皇朝小籠包
招牌原味小籠包
蟹粉小籠包
蟹粉炒飯
2018-10-19 257 浏览
那晚左銅鑼灣嚐了一頓質素頗高的京滬菜,廚師技巧手到拿來,拿揑得相當好。環境高雅,有如走入宮廷,我選了有落地玻璃的卡位,很舒適,而且相服務員態度友善細心,要讚先論花彫醉雞,皮爽肉嫩,沒有㓎得過老身,吃時有花椒八角的香氣,又有濃濃花彫酒香,真是妙極。水煮魚的魚肉已去骨,內有紅薯粉,香料味濃,又有不少芹菜,芽菜和花生,味道十分麻辣,魚肉吸收湯汁,更鮮更惹味外婆燒肉很有農家風味,咬落有老抽香甜,又有油和蔥香,肉腍豐膄怡人,汁香透人,好好味,佐飯一流 !

2018-10-16 206 浏览
本身無諗住寫食評,所以無影相,點知今日服務。。。話說訂咗一張十二人枱,被安排坐到最督督,一行近已經喪打乞嗤加流鼻水,明顯有塵,仲有煙味(後來煙味兩度再現)估中了,坐最督督要發生嘅事出現了,叫天不應叫地不聞,啲傳菜姐姐又淨係識O咀,碟又無人清,茶又無人斟,幾次自己行出去叫侍應此外,有兩款落兩份嘅食物都入錯咗一份。講返食物,小龍包好似退步咗少少,皮厚咗,但又穿,味道還是一樣,原味加七個特別味,除咗個麻辣唔識欣賞其他味都好味仲叫咗好多蘿蔔糕鬚餅,生煎包,蔥油餅,圓碲,排骨,賽傍蟹等,味道都OK,但唔夠飽,最後叫咗五個擔擔麪。甜品呢,早知唔叫,豆沙鍋餅皮一邊脆,一邊腍酒釀丸子,無酒香,無花香,仲太傑
本身無諗住寫食評,所以無影相,點知今日服務。。。

此外,有兩款落兩份嘅食物都入錯咗一份。

其他味都好味

甜品呢,早知唔叫,
豆沙鍋餅皮一邊脆,一邊腍
豆沙鍋餅

酒釀丸子,無酒香,無花香,仲太傑
酒釀丸子

2018-10-14
2018-10-15 498 浏览
平日放假之小確幸🤫又要岀動搵平野食,樂天皇朝亦係長佔我口袋嘅其中一個選擇平日下午3時至5時,銅鑼灣店嘅小籠包、涼菜同埋拉麵都有半價優惠。平日晤洗等位,坐得舒舒服服,係下午茶傾計嘅好地方💡例牌要order佢招牌八色小籠包,好窩心地會教你由淡味食到最濃嘅麻辣味,等你嘅味蕾有多重享受,一人一籠都已經好滿足一次過試暈曬咁多種味,仲要有半價優惠,真心正呀希望快d再同男朋友夾到平日放假,咁又可以黎樂天皇朝平嘆上海菜喇🙌🏻🙌🏻
平日放假之小確幸🤫
又要岀動搵平野食,樂天皇朝亦係長佔我口袋嘅其中一個選擇

一次過試暈曬咁多種味,仲要有半價優惠,真心正呀

八色小籠包

2018-10-04
八色小籠包
2018-10-10 213 浏览
仲記得樂天皇朝新開張嗰陣, 掀起一股七彩小籠包熱潮,晚晚都打曬蛇餅。 多年後重臨, 蛇餅冇曬, 但係仲認得佢入面比較暗嘅設計, 枱與枱之間有足夠嘅空間。七彩小籠包水準依舊, 同幾位朋友分享變, 我試咗芝士味同黑松露味。 芝味比較淡, 但係咬落有芝士嘅煙韌, 黑松露味要食落之後先慢慢感受到黑松露嘅香, 小籠包唔算多湯, 但係皮夠薄, 所以都依然好食。用另外嗌咗蒜香排骨、上海炒年糕、上海炒飯、 紅油炒手、醉雞、擔擔麵、 煎餃子、 煎生煎包.... 甜品有豆沙鍋餅同酒釀丸子..... 全部水準都唔錯.......

2018-10-02 272 浏览
點都要帶屋企人食一次,環境價味道都很好!由其是它們的環境,很大又得體。乾燒蝦球,有小小辣味ge鮮蝦球,但放心,唔會好辣,個酸辣醬好惹味,蝦球好厚肉,食落彈牙可口,而且好新鮮。水煮魚,主角當然係大大盤ge水煮魚啦,魚片已經走曬骨,所以可以放心食,水煮魚可以係落單ge時候選擇個辣度,我地就揀佐大辣,我覺得ok。仲叫左炒飯,超大碟好抵食,而且份量都足料帶蝦、菜、蛋等等。竹筒跺椒魚片, 呢味菜又係我好鍾意ge,魚片又係無骨,再擺係竹筒入面去蒸,個竹味好香,仲有d剁椒令到個魚好好味。雷沙湯圓,盧打滾,豆沙窩餅,甜品叫佐呢d,我覺得盧打滾係我ge最愛,冰凍ge盧打滾係飯後食係好滋味。唔錯ge餐廳,坐得舒服之餘,食物又好味。

仲叫左炒飯,超大碟好抵食,而且份量都足料帶蝦、菜、蛋等等。

唔錯ge餐廳,坐得舒服之餘,食物又好味。
2018-10-02 240 浏览
家人生日,一家有老有嫩,當然係去《樂天皇朝》食晚飯慶祝啦,貪呢度食物種類多,總有一款係啱大家口味。前菜小食叫佐:蘿蔔絲酥餅,酥皮好香口,唔會好油,而且入面佈滿切得好幼ge蘿蔔絲,令口感更加好咬。芝麻醬油麥菜,比較清爽ge一道菜,麻醬好香,油麥菜爽脆,一齊食系異常地夾。川味涼皮 和 香辣蒜泥白肉,都係辣辣ge前菜,涼皮好清爽,加埋距配得比例剛剛好ge辣醬一齊食,好惹味。而個蒜泥白肉又係十分正,白肉卷住d青瓜絲,令到食起身個油膩感無咁重,再配埋距個辣醬又係一流。風味沙拉排骨,排骨每塊都大大件,表面佈滿沙拉醬,好滋味,而個排骨本身又炸過,呢味菜用黎送飯就啱曬啊!瑤柱芙蓉賽螃蟹,好香瑤柱味同蛋香,食落好鮮,唔會好油膩。水煮魚叫左中辣,而窩水煮魚入面仲有好多唔同配料,例如芽菜,薯粉等。都幾嫩滑

前菜小食叫佐:

瑤柱芙蓉賽螃蟹,好香瑤柱味同蛋香,食落好鮮,唔會好油膩。
2018-09-26 493 浏览
好耐之前已經喺YAHOO團購咗好幾張COUPON一直未用~中秋節之後放假 約咗家人食飯 咁就醒起可以去食樂天皇朝啦 坐得舒服又啱老人家口味!大約兩三個星期前已經打電話BOOK咗枱 亦都講咗會用COUPON.去到前一日拎返張COUPON出黎 見到話公眾假期唔用得喎! 咁即刻打去問多次啦~唔知係咪經理聽電話 就好好人話可以破例比我地用! 好野~可以去食飯了話哂都假期 人流都唔少. 不過BOOK咗枱 去到唔洗再等即時入得! 小籠包 原味 10PCS $98以前已經食過8味 不過都係原味最正 哈 皮薄 湯又好飲 夠熱~蘿蔔絲蘇餅 3PCS $42有時飲茶啲蘿蔔絲蘇餅會唔夠熱 不過呢到就熱到出煙 爭啲辣親咀.蒜茸炒菠菜 $65 不過不失 一定要叫菜食~賽螃蟹 $85 呢個就唔夠熱啦 同埋味道唔係好夠不過細路仔鍾意食 所以都要叫既上海炒飯 $82 稍為咸咗少少....宮廷驢打滾 3PCS $42 雖然要啲都唔平但係鍾意食紅豆糯米糍既人都一定要試下 呢個口感再正啲 再配埋黃豆粉鍾意食甜野既女仔真係可以一個人食一碟~同屋企人/朋友聚會想食中餐既好地方~
好耐之前已經喺YAHOO團購咗好幾張COUPON一直未用~

小籠包 原味 10PCS $98

蘿蔔絲蘇餅 3PCS $42
蘿蔔絲蘇餅

蒜茸炒菠菜 $65 不過不失 一定要叫菜食~
蒜茸炒菠菜

賽螃蟹 $85 呢個就唔夠熱啦 同埋味道唔係好夠
不過細路仔鍾意食 所以都要叫既
賽螃蟹

上海炒飯 $82 稍為咸咗少少....
上海炒飯

宮廷驢打滾 3PCS $42 雖然要啲都唔平
鍾意食甜野既女仔真係可以一個人食一碟~
宮廷驢打滾

同屋企人/朋友聚會想食中餐既好地方~
2018-09-25
用餐优惠
團購
蘿蔔絲蘇餅
蒜茸炒菠菜
賽螃蟹
宮廷驢打滾
2018-09-24 485 浏览
食過咁多間 最高質素既平民上海菜👍三人行諗住係銅鑼灣 灣仔區食中秋節飯再行行利東街 呢間樂天特別方便係time square 隔離既Lee gardens 最岩購物完既sis 中秋節前既星期日特別多人 打算預先book 位發現原來3人或以上就可以book ga🤔🤔😲但我地遲左即日打去就要等walk in la本身想7點食但6點過到去 入面坐位已經全full😭😭記得一次食過 呢間樂天入面餐廳環境幾不錯 入面多人到full booking吾可以排walk in結果只好坐出面落單紙:環境冇咁好 但食物質素依舊高 初嘗🥕絲好好食 外面夠酥化之氣內類充滿🥕絲 同一般酒樓食好吾同 最出名必食當然係小籠包 高質既小籠包籠入面會配用布黎放底 好細心既設計就吾會令食客 係夾小籠湯包時貼底漏曬湯汁 假如你一滴都冇曬到湯 呢個小籠包係好出色🤗😋juicy 且皮簿👏一向中意食炒年糕 呢到既雪菜炒年糕更係必叫 冇左醬油味既濃郁 但有淡淡雪菜味 好正炒拉面就一般啦 叫既時候都吾大期望 但都比想像中好🤭三人食左333.3好祗食啦 又好食既上海菜😛想食得舒服環境好既記住三人以上就可以訂定台啦
食過咁多間 最高質素既平民上海菜👍

落單紙:

炒拉面就一般啦 叫既時候都吾大期望 但都比想像中好🤭

雪菜炒年糕
炒拉麵

2018-09-23
雪菜炒年糕
  • 蘿蔔絲酥餅
憑八色小籠包風靡萬千嘅「樂天皇朝」, 終於有機會同媽咪黎試下!😏 餐廳裝潢設計揉合了中國古代王朝氣派與當代風格, 大廳中間掛着耀眼奪目嘅皇帝龍袍作裝飾, 並以宮廷燈飾和銅製蓮花加以點綴, 整家店都裝飾得華麗堂皇, 座位全部都以中國式屏風間隔, 感覺優雅,坐得舒適~ 心太軟($52) 這個糯米紅棗超好食!😋 本身小編不好紅棗, 但這裏的紅棗掏了核, 包着煙煙韌韌嘅麻糬, 紅棗香甜,麻糬軟糯Q彈,吃起來超滿足!👍🏾 芝麻醬油麥菜($58) 鮮嫩爽脆嘅油麥菜用薄薄嘅青瓜片包着, 蘸上秘製日本芝麻醬一起吃, 入口香甜美味,爽口清新, 真係健康又清新! 啱晒鐘意refreshing嘅foodie~😋 醉雞係小編嘅最愛♥️, 而「樂天皇朝」嘅李白醉雞($78)是數一數二的好吃!👍🏾 醉雞皮爽嫩,雞件肉質嫩滑, 雞肉滲透著陣陣嘅酒香,正!☺️ 蘿蔔絲酥餅($38) 香脆可口嘅酥皮包着軟腍嘅蘿蔔絲, 外脆內軟,清甜美味。 芝士小籠包($64) 外皮呈金黃色,很配合嘅芝士口味呢~😍 小籠包皮薄餡靚, 肉餡混入車打芝士和水牛芝士, 芝士味突出,有微微拉絲嘅口感,正!😋 瑤柱芙
憑八色小籠包風靡萬千嘅「樂天皇朝」,
終於有機會同媽咪黎試下!😏
餐廳裝潢設計揉合了中國古代王朝氣派與當代風格,
大廳中間掛着耀眼奪目嘅皇帝龍袍作裝飾,
並以宮廷燈飾和銅製蓮花加以點綴,
整家店都裝飾得華麗堂皇,
座位全部都以中國式屏風間隔,
感覺優雅,坐得舒適~
心太軟($52)
這個糯米紅棗超好食!😋
本身小編不好紅棗,
但這裏的紅棗掏了核,
包着煙煙韌韌嘅麻糬,
紅棗香甜,麻糬軟糯Q彈,吃起來超滿足!👍🏾
心太軟
芝麻醬油麥菜($58)
鮮嫩爽脆嘅油麥菜用薄薄嘅青瓜片包着,
蘸上秘製日本芝麻醬一起吃,
入口香甜美味,爽口清新,
真係健康又清新!
啱晒鐘意refreshing嘅foodie~😋
李白醉雞
醉雞係小編嘅最愛♥️,
而「樂天皇朝」嘅李白醉雞($78)是數一數二的好吃!👍🏾
醉雞皮爽嫩,雞件肉質嫩滑,
雞肉滲透著陣陣嘅酒香,正!☺️

蘿蔔絲酥餅($38)
香脆可口嘅酥皮包着軟腍嘅蘿蔔絲,
外脆內軟,清甜美味。
蘿蔔絲酥餅
芝士小籠包($64)
外皮呈金黃色,很配合嘅芝士口味呢~😍
小籠包皮薄餡靚,
肉餡混入車打芝士和水牛芝士,
芝士味突出,有微微拉絲嘅口感,正!😋
芝士小籠包
瑤柱芙蓉賽螃蟹🦀️($82)
軟滑嘅蛋白加上魚肉,很像蟹肉嘅口感呢~
加上蛋黃和瑤柱絲, 入口滑溜,鹹香鮮味~
瑤柱芙蓉賽螃蟹
檸檬蘆薈桂花蜜($56)
入口淡淡桂花香,夠晒清甜,
加上爽口嘅蘆薈肉,潤喉解膩~
檸檬蘆薈桂花蜜
心太軟
檸檬蘆薈桂花蜜
2018-09-23 129 浏览
Very good Shanghai food in Hong Kong, it is a very famous chain restaurant in HK. although the price is a bit expensive at night, the price is good when you can go for high tea and try the xiao Lung bao, I would recommend the original xiao Lung bao which is less expensive yet I think it’s the best among all the other favour. The other shanghai food like the spicy dumplings and vegetables rice with pork is also my favourite
2018-09-22 177 浏览
諗起樂天皇朝就諗起八色小籠包,因為可能之前喺雅蘭中心做野,日日見到樓下嘅廣告,色彩繽紛吸引我,所以印象深刻!今次嚟咗cwb呢間樂天皇朝,門口都好有氣派入到去好有feel,每張枱都係卡位,而且有條小河,放咗啲飄浮小燈,燈光暗暗地,好relax!小食 $15好肚餓都唔緊要,入座即上小食一碟皇朝小籠包 8粒 $98非常貼心咁俾咗張紙仔我哋,教你食用方法同埋食咩味先~因為同男朋友一齊share嘅,我地一舊係分一半兩份食!又可以食少少又可以試到一籠八粒八種味,分別有原味、蒜香、人參、鵝肝、麻辣、芝士、蟹粉、黑松露跟住紙條指示按味順序食,由淡味到濃味食到嘅感覺好特別,因為一向食開嘅小籠包都好好食,不過呢款真係粒粒驚喜😹!每粒都真係有嗰款味!我最鐘意係原味、蒜香、蟹粉、黑松露味清炒白菜苗 $62食咁多野點都要嗌吓菜仔不過呢碟白菜苗有點太咸蘿蔔絲酥餅 $38好精緻嘅一款點心,外面有條狀酥皮面,係硬硬哋嘅脆,唔會一咬落去就散曬入面有好多蘿蔔絲,暖暖地,食落好開心~皇朝擔擔麵 $58擔擔麵湯底杰杰地,每條麵條可以掛起啲湯,所以啖啖都有味~好有花生醬味咁蟹粉炒飯 $128鮮蝦雲吞豬骨湯 $65豬骨湯嗰味有啲

今次嚟咗cwb呢間樂天皇朝,門口都好有氣派

燈光暗暗地,好relax!

小食 $15

好肚餓都唔緊要,入座即上小食一碟

皇朝小籠包 8粒 $98
非常貼心咁俾咗張紙仔我哋,教你食用方法同埋食咩味先~
跟住紙條指示按味順序食,由淡味到濃味
每粒都真係有嗰款味!
我最鐘意係原味、蒜香、蟹粉、黑松露味

清炒白菜苗 $62
食咁多野點都要嗌吓菜仔
不過呢碟白菜苗有點太咸

蘿蔔絲酥餅 $38
入面有好多蘿蔔絲,暖暖地,食落好開心~

皇朝擔擔麵 $58
擔擔麵湯底杰杰地,每條麵條可以掛起啲湯,所以啖啖都有味~
好有花生醬味咁

蟹粉炒飯 $128

鮮蝦雲吞豬骨湯 $65
豬骨湯嗰味有啲似日式拉麵嘅湯底,濃郁但唔膩
雲吞份量適中

清燉雞湯 $58
湯用中式小燉盅盛載,別具特色
就算未飲都已經對碗湯產生興趣~
由於清燉嘅方式烹調,所以就算係雞湯都完全冇油膩感
而且飲落去有種滋潤嘅感覺~

下午茶時間大優惠!
逢星期一至五3:00-5:00 銅鑼灣、旺角店6折優惠價(小籠包、湯、涼菜、拉麵)
真係超抵!
如果撞啱我唔洗翻工嘅話,我一定會嚟!!
2018-09-22 157 浏览
Continue to celebrate my birthday with friends...tonight, one of my best friends decided to treat me to this meal, as I mentioned that I wanted some Chinese food. He kindly searched and found this place for dinner. We first ordered the signature 8 flavours / colours of Siu lung bao, the lettuce roll, the 3 colours / types mixed eggs, jelly fish head. After one set of Siu Lung bao...of course we had to order another set! Too tasty!!! The lettuce roll is very nice, something different jelly fish
jelly fish head - ok, won’t order again. The 3 colours mixed eggs - very nice, also something different
the atmosphere in the restaurant was very nice and relaxing, we started our dinner early, arrived there just before 6pm, which not noisy at all, no queue
the Siu Lung bao - I highly recommend, a must try item! Ideally, need one set per person, so can taste all the 8 different flavours, haha! All flavours gave me surprises
I personally like the black truffle one the most, the rest also very nice but black truffle one is very outstanding
Lettuce  Roll  with  Homemade  Sesame  Sauce
Chilled  Assorted  Eggs
Jelly  Fish  Head
Signature  Dynasty  8  Flavours  Siu  Lung  Bao
2018-09-21
庆祝纪念
生日
Chilled  Assorted  Eggs
  • 八色小籠包
  • 芝麻醬油麥菜
2018-09-20 138 浏览
朋友食過樂天皇朝,讚他們招牌菜之皇朝小籠包 皮薄餡靚, 八種不同味道的, 非常美味,今日試過果然名不虛傳, 回味無窮。這間位於利舞臺廣場之樂天王朝上海菜館, 裝修非常特色 ,很有中國傳統氣派 ,加上整層面積十分大, 座位特別寬敞, 絕對是坐得舒適、食得舒服。我們一行三人, 分別叫了特色招牌菜樂天皇朝小籠包、 成都口水雞 、四川酸辣湯、 麻醬油麥菜和蟹粉炒飯。樂天皇朝小籠包好食不再話下, 他們的皮真是超薄 加上八種不同味道,款款都各具特色, 食時顺序以原味為先,最後以麻辣味結尾, 味道一層層 ,特別正。成都口水雞, 有少少辣,雞好嫩滑, 特別有雞味。四川酸辣湯, 初頭飲是覺得冇乜辣味,但是飲到最後就越嚟越辣,很有層次感,正。麻醬油麥菜,估唔到油麥菜非常爽口,配上麻香味嘅麻辣醬,特別好食開胃。最後蟹粉炒飯, 這款一定要熱食,否則凍咗有少少腥嘅感覺, 蟹汁勁香骨,令炒飯食落鮮甜味足。

成都口水雞, 有少少辣,雞好嫩滑, 特別有雞味。