2020-07-24 312 浏览
首先講優點,上海炒飯好食,有鍋氣,抵食。 酸菜魚味道可以,魚嘅口感「脆緻」,真係脆嘅, 湯都幾正,酸味十足,帶有少少辣,野味。 優點講完。 當時諗住叫得「皇朝」酸菜魚,照計唔差先啱。 點知中咗伏。呢個價格,魚個份量少得可憐,與其說呢個係酸菜魚,不如叫做酸「湯」粉絲。 份量最多係1/4條中等size嘅魚嘅量。 酸菜仲少過藤椒,可想而知有幾多。 粉絲就堆得超滿⋯ 唉,以後都唔會再食,至少唔會再食佢條「皇朝」酸菜魚⋯⋯⋯⋯
外卖自取
  • 上海炒飯
2020-07-07 297 浏览
使用"食我去"app見到有50% off, 無咩考慮既餘地就落booking...點左幾樣菜...夫妻肺片: 份量少得可憐,唔知係咪因為半價關係...正價既話會完全叫唔落,牛味道極似我國即食肉類包,牛肚味道可以而且好吸味鮮蝦紅油抄手: 有6隻,雲吞隻蝦夠大夠爽夠味,紅油汁正常水準,菜式水準之上鮮蝦酸辣湯: 呢個利害,鮮蝦份量係3大粒蝦仁,呢個好失望,份量見圖蘿蔔絲酥: 夠熱夠酥夠鬆,而且唔油,好食!總括而言,味道水準範圍,但正價的話絕不會再吃

點左幾樣菜...

蘿蔔絲酥: 夠熱夠酥夠鬆,而且唔油,好食!

總括而言,味道水準範圍,但正價的話絕不會再吃
夫妻肺片
服務態度非常差,侍應叫極都唔黎 ,叫左好幾次都扮睇唔到(吓。。。)行過轉身就走咗,無視左我4 5次tim la。最尾要親自行去個櫃台同佢講 佢d要話叫我“咁你等下羅” 激到我女朋友好嬲,野食要等成大半個鐘先到,野飲吹左佢兩次最尾食完野先同我講冇落order,最尾一黎又比錯兩杯我 。野食都好失望 ,叫左最出名既小籠包但味道好淡 ,皮又厚 ,有d口味食落重要好怪 食到個胃好膩。 價錢完全唔值 ,用左半價兩個人去食都要成250蚊, 比錢買難受。 以後唔會再去!!!!!
2020-06-15 146 浏览
小籠包真係好正!皮薄且不易破;餡靚,肉汗和湯汁相宜。一口咬落去好有滿足感,即使香港天氣和暖。佢廣告成日賣佢有8款味道既小籠包,其實試過就算,都係原味最好,啖中知真味嘛~ 各款湯麵都很不錯,好喜歡佢啲麵條既口味,湯不會太濃,對於我黎講算係清淡。小菜大部分都唔錯,係金沙骨啲醬汁太濃太多,分開上會更加好。不過甜品就差咗啲,雷沙湯丸好伏,皮厚兼硬,之後就無再食過佢晇其他甜品。去餐廳都係食佢招牌好啲,去親呢間都為左小籠包。
小籠包真係好正!
2020-06-13
庆祝纪念
父亲节
  • 原味小籠包
2020-06-11 194 浏览
驢打滾 $45/3粒-這店對我和男友來說別具意義,所以不時也會常顧。今天晚上再次常顧,甜品到來時真的令我對這店感到失望🙁。-自上次吃過驢打滾後便愛上了,軟、香、綿。但這次的份量真的減少了不少。😦-今年3月來光顧這店的驢打滾時是這樣的。-沒想到3毎個月後再光顧,竟嚴重縮水😟。這是3個月前的3分之2份量😤。我明白在疫情下食肆面對很大的衝擊😖,但怎能以相同價錢💰💰向客人提供份量減少了1/3的食物?😨作為這店的常客真的感到很失望🙍。
驢打滾 $45/3粒
今年3月來光顧這店的驢打滾時是這樣的。

2020-06-06 156 浏览
用訂座apps book左8:00食飯,有六折,七點九黎到店員都俾即時入座,太好了。兩個人坐四人檯,店員放低一壺茶同一碗花生粟子。粟子好味,茶都夠熱。叫左原味小籠包、京醬肉絲、生煎包、雪菜蝦仁炒飯同雪菜黃魚煨麵。小籠包熱辣辣,京醬肉絲就似食片皮鴨咁用麵皮包住肉絲食,但麵皮得六塊,唔夠包曬d肉絲。生煎包剛剛煎起,但有d油膩。炒飯好有鑊氣,但略嫌有點淡,可以用肉絲送飯。雪菜黃魚好味道,黃魚口感彈牙,但麵得好少,同行朋友留得兩條俾我食有折真係抵食好多!

有折真係抵食好多!

2020-06-06 183 浏览
樂天皇朝一向都多人食,一直都好想試下八色小籠包,依家終於有機會試喇。特色皇朝小籠包,有八款口味,當然要同朋友分享,每人只可以試幾隻味。我選擇了原味及鵝肝,皮薄足料,夾起時湯包依然完整。淡淡的鵝肝味,幾特別,但原味始終係至愛。李白醉雞,雞嫩滑,酒香濃。瑤柱芙蓉賽螃蟹,一碟滿滿的,又香又滑,拌勻送炒飯一流。肉碎欖菜四季豆,爽口惹味。上海炒年糕,年糕煙韌,加上配料,豐富了年糕的層次,所有人都吃得津津樂道。每款餸菜都好有水準,喜歡吃中餐的朋友不要錯過。

李白醉雞,雞嫩滑,酒香濃。

瑤柱芙蓉賽螃蟹,一碟滿滿的,又香又滑,拌勻送炒飯一流。

肉碎欖菜四季豆,爽口惹味。

每款餸菜都好有水準,喜歡吃中餐的朋友不要錯過。
2020-05-16 173 浏览
最近疫情開始放緩 決定同爸爸媽媽係屋企附近食返餐不得不點大家都熟悉既特色小籠包(8 flavours) $118/8pcs保持一貫水準 好食得黎又吸睛 最啱打卡👀另外再點左油炆荀 醉雞 清炒蝦仁同埋沙拉骨價錢合理又唔會話太大碟最鍾意個清炒蝦仁 母親大人表示滿意🥰
最近疫情開始放緩 決定同爸爸媽媽係屋企附近食返餐

保持一貫水準 好食得黎又吸睛 最啱打卡👀
特色小籠包(八色)

另外再點左油炆荀 醉雞 清炒蝦仁同埋沙拉骨

價錢合理又唔會話太大碟
最鍾意個清炒蝦仁 母親大人表示滿意🥰
特色小籠包(八色)
2020-05-10 130 浏览
今天是母親節,懶得煮就經app於今天提早八小時前訂單,定晚上7:15送餐。呢間咁嘅酒樓到7點,早15分鐘就突然取消咗order🤬🤬🤬🤬唔洗嚟,以後唔會再光顧。
唔洗嚟,以後唔會再光顧。
2020-05-10
2020-05-06 350 浏览
好失望嘅一餐,之前成日上網睇多人食呢間,個特式小籠包好似好吸引咁,同埋咁啱冇乜人等位就入咗去食呢間一入到去啲服務員態度已經好一般嗌完嘢食等左10分鐘就有嘢食到第一個係個擔擔面,嚟嘅時候已經唔係熱嘅,啲面咬落去有痴牙,啲湯飲落去唔夠麻醬,唔夠味得嗰少少辣味,完全冇左擔擔面嘅感覺之後口水雞都到,食落去啲雞有雪味,而且非常之嚡口,亦都唔入味乾煸四季豆,啲豆勁老,本身個味幾好嘅,不過落太多糖 太甜流沙包幾好嘅,但係嚟到都唔係好熱,咬咗兩啖先有嘢流出黎八色小籠包,好唔好食真係見仁見智,佢個餐牌到寫超薄皮,嚟到啲皮厚到⋯好心你去食下其他上海菜餐廳嘅小龍包,仲可以話自己皮薄嘅 真你話你叻, 仲要真係幾難食松子魚值得一讚,但係性價比唔高個豬蹄又係嚡嘅,碟野好似仲細碟過個口水雞⋯沙拉豬排幾好 正常水平宮廷驢打滾個豆沙比較濕豆沙鍋餅都唔好食,個皮又厚,中間又好似唔熟咁,嚟到又唔係好熱,個皮仲要係唔脆,超級失望食飯期間我哋有叫過服務員幾次,因為要嗌個白飯同想要醋, 叫勁多次先理我哋大家話好嘅未必係好嘅⋯
一入到去啲服務員態度已經好一般
嗌完嘢食等左10分鐘就有嘢食到
乾煸四季豆,啲豆勁老,本身個味幾好嘅,不過落太多糖 太甜
流沙包幾好嘅,但係嚟到都唔係好熱,咬咗兩啖先有嘢流出黎
松子魚值得一讚,但係性價比唔高
個豬蹄又係嚡嘅,碟野好似仲細碟過個口水雞⋯
沙拉豬排幾好 正常水平

香煎豆沙鍋餅
肉碎乾煸四季豆
松子桂魚
2020-04-24 3030 浏览
檢查一下,原來上年購買的Yahoo 團購卷【樂天皇朝】差不到期,快快去食!【樂天皇朝】 是從星加坡引入的餐廳,已經開了幾間分店。筆者也去過不同的分店,味道相對穩定而且選擇多,都是一個好去處。位於將軍澳的【樂天皇朝】是最近新開的分店,以前人流頗多,要等位才能入去。因為用團購券的關係要早兩日訂位,所以今日去到不用等位。其實最近疫情下, 2月每間餐廳客人明顯減少,最近去商場都非常冷清。今日剛好是情人節,商場內的人流多了一點點。希望疫情快些過去,每間餐廳能夠客似似雲來。這間【樂天皇朝】沒有特別的裝修,勝在面積四四四正正,而且非常光猛。只是枱之間距離比較近,沒有太多空間。之前在Popcorn有一間翡翠拉麵都是吃小籠包、拉面、點心的上海菜,但是味道一年不及一年。相比【樂天皇朝】,味道比較穩定而且款式多,不知道是否這個原因,翡翠拉麵最近結業,並轉為翡翠潮州菜館。【樂天皇朝】餐牌圖片精美,令每樣食物都非常吸引。點菜方面,客人自己點再交給店員。【樂天皇朝】 最出名當然是八種不同味道的小籠包,有蒜香、人參、鵝肝、黑松露、蟹粉、芝士、川味及原味。 不過筆者不太貪新鮮,最喜歡還是原味的小籠包,而且可以揀六只或
之前在Popcorn有一間翡翠拉麵都是吃小籠包、拉面、點心的上海菜,但是味道一年不及一年。相比【樂天皇朝】,味道比較穩定而且款式多,不知道是否這個原因,翡翠拉麵最近結業,並轉為翡翠潮州菜館【樂天皇朝】餐牌圖片精美,令每樣食物都非常吸引。點菜方面,客人自己點再交給店員。
【樂天皇朝】 最出名當然是八種不同味道的小籠包,有蒜香、人參、鵝肝、黑松露、蟹粉、芝士、川味及原味。 不過筆者不太貪新鮮,最喜歡還是原味的小籠包,而且可以揀六只或者10只非常有彈性。
【樂天皇朝】的招牌小籠包自誇「每粒25克、巧手18摺、皮薄如紙、湯汁飽滿、口感Q彈、湯汁清甜不油膩」…… 真的要看清楚有否誇大。
【原味小籠包$62(6只)】筆者沒有數到底有幾褶,外表褶得不太工整,但大小差不多相同。夾起小籠包,皮不是薄如紙,所以沒有湯汁盪漾、容顏欲破的視覺效果。先在小籠包頂部咬開,啜一下湯汁,做到湯汁清甜不油膩的效果。然後再蘸浙江醋和薑絲一起吃,味道不錯。平均$10/只,價格比翡翠貴。
【李白醉雞 $85】唔知道詩人李白同醉雞有什麼關係……只知道平時在翡翠食的醉雞是小食價錢五、六十元,這個李白醉雞要八、九十元而且份量跟小食一樣。酒味清香但沒有苦澀味,雞件浸得入味,只是雞肉不夠嫩滑。
李白醉雞
【竹炭流沙包 $42】唔知幾時開始流沙包由雪白天使的外表變成黑色魔鬼……使用竹炭做成的黑色麵團,掰開外皮金,黃色內餡沒有像洪水般流淌而出,口感微鹹微甜還有沙沙的咸蛋黃顆粒口感。
竹炭流沙包
【菜肉雲吞拉麵 $72】雲吞皮滑嫩輕薄入口順滑滑。雲吞內饀料味道調味剛好。湯底味道複雜,有雞骨、豬骨等材料,味道濃郁但鮮甜。
菜肉雲吞拉麵
原來 Yahoo 團購已經停業,這次是最後一次的Yahoo團購。筆者團購巳經有多年,Groupon, Yahoo, Groupbuya.……陸續結業,有些唏噓。
2020-02-14
用餐优惠
團購
菜肉雲吞拉麵
從來上海菜給人感覺是傳統一版一眼,但其實如今許多上海師傳近年來不斷格新,令更多上海菜地位提升,之前去過【樂天王朝】,入面每道菜就好像藝術品一樣,所謂手工上海菜,人手做每個精細的步驟,令色、香、味、美,用料配搭,一試便知道師傅講求烹調工序,一個晚上吃到精工巧手菜式,那個晚上很滿足。餐廳位於將軍澳中心地下G31號舖,非常易搵,因為門面開揚又夠大,都有一定既氣派喔。甫坐下,這裡會提供酒精消毒濕紙巾,然後讓我們將食具用滾水消毒,讓我和朋友可以吃得安心。真的做得好好,值得讚許。.感覺非常不錯,餐牌的內容非常豐富,除了有前菜、冷盤、主食、小菜,甜品的款式介紹外,還包括【樂天王朝】成長史,同「特色王朝小籠包」 等等資訊。好詳盡呀!👉🏻上海蔥油大餅 $45兩面都烙成金黃色,油餅圓圓的,備裡撒滿綠色蔥花及外面多多的芝麻,還夾着許多水晶般的豬油。蔥油餅入口紮實、層次豐富、口感偏干,不過體現出餅的韌度,在邊邊的位亦都有香脆度。無論是不是正宗老上海味道如果有人願意為你做蔥油餅,那應該就是幸福的味道,因為我知工序是非常複雜的。👉🏻芝麻醬油麥菜 $65呢個真係好想再ENcore,鮮嫩爽脆嘅油麥菜用薄薄嘅青瓜片包住
👉🏻上海蔥油大餅 $45
👉🏻芝麻醬油麥菜 $65
呢個真係好想再ENcore,鮮嫩爽脆嘅油麥菜用薄薄嘅青瓜片包住賣相美美。當你 蘸上秘製日本芝麻醬一起吃, 入口香甜美味,爽口清新,好吃又開胃,做一個小前菜都非常的棒呀!
芝麻醬油麥菜
👉🏻四川夫妻肺片 $68
夫妻肺片是很受歡迎的一道川菜,色澤美觀、夫妻肺片片大而薄,所以質地軟嫩。整體粑糯入味,麻辣鮮香,味道是非常不错的,麻麻辣辣的香味也非常濃。
四川夫妻肺片
👉🏻特色王朝小籠包 8粒 $118
招牌八色小籠包,應該好多人就算未食過都聽過吧!!!我就食過一次都覺得味道討好的。挺特別又色彩繽紛更可品嚐八種味道。入面就有「招牌原味、川味、蒜香、芝士、人參、蟹粉、鵝肝、黑松露」。
特色王朝小籠包 8粒
每食一粒之前都有少少期待,每粒有25克湯汁飽滿巧手有18摺,皮薄如紙。
特色王朝小籠包 8粒
蒜香、鵝肝、人參,口感Q彈,湯汁清甜,整體不油膩仲好香噴噴呀!!!
特色王朝小籠包 8粒
黑松露一向形象矜貴,食落都覺得味道出眾,慢慢細嚐個種香氣,同小籠包好夾。
特色王朝小籠包 8粒
川味小辣啱啱好,辣味可以出多少少!
👉🏻上海炒飯 $85
上海炒飯
上海炒饭是一道由大米、青菜、火腿等做成的美食,慢慢咀嚼,讓人很享受鹹淡滋味在嘴裡交錯的,上海炒飯粒粒分明,調味佳,不會過咸。
👉🏻宮廷爐打滾 $45/3粒
個名好特別,究竟係咩黎呢?!據說形狀似驢子在黃沙滾滾的黃土裡打滾。所以就有了這個可愛又耐人尋味的名字
宮廷爐打滾
3粒不多不少,QQ又帶點黏性的糯米裹入豆沙捲成螺旋狀後再滾上炒香的黃豆粉。外形小巧樸實,糯米皮黏黏的帶著嚼勁,豆沙餡綿綿甜,超好食!必試呀。
宮廷爐打滾
環境好舒服清靜,店員服務都好細心,絕對零騷擾,Enjoy!
芝麻醬油麥菜
四川夫妻肺片
2020-04-17 156 浏览
2020在家日子長,個肚嘅呼喚都好頻密冇得出街食,都心思思想食好嘢經網上外賣平台叫咗兩籠小籠包,加一個小小嘅甜品,都唔平,約$250第一籠係8色小籠包,有原味(白色)同7款特別口味:黑松露(黑色),芝士(黃色),蟹粉(鮮橙),蒜香(灰色),川味(紅色),人參(綠色),鵝肝(啡色)食完之後覺得...有啲味怪怪地例如芝士味係車打芝士,有點膩蟹粉味都想像中差距比較大,冇咩鮮味黑松露,蒜香都發揮得幾唔錯,總括嚟講,唔好抱有太大期望去食原味嘅小龍包好正常,皮薄餡靚,送都嚟完全冇穿冇爛!不過我自己夾嘅時侯整穿咗最後甜品驢打滾,外面包花生粉,入面包紅豆沙,好黏膩,但係同時好適合做今餐嘅完結
2020在家日子長,個肚嘅呼喚都好頻密
冇得出街食,都心思思想食好嘢

第一籠係8色小籠包,有原味(白色)同7款特別口味:

食完之後覺得...有啲味怪怪地

例如芝士味係車打芝士,有點膩
蟹粉味都想像中差距比較大,冇咩鮮味
黑松露,蒜香都發揮得幾唔錯,總括嚟講,唔好抱有太大期望去食

外卖送餐
2020-04-16 140 浏览
今次只點了兩個菜皇朝小籠包 8味-原味,人蔘/絲瓜,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香,川味。很多時點依個都係為影相,8色好靚,同食d特別味嘅小籠包。皇朝介紹順次序食,都係由淡味到濃味咁去品嘗。8款小籠包都有淡淡各個8味。8款嘅肉餡都係一樣,都有少許肉汁。肉餡有黑松露粒第二款係京醬肉絲皮厚度適中,有6塊。肉頗多,6塊皮包吾哂。蔥太少,而且撈左落醬,醬又太鹹。如果蔥分開,唔撈落醬,好似片皮鴨咁,可以中和油膩同鹹,會更好。
今次只點了兩個菜
很多時點依個都係為影相,8色好靚,同食d特別味嘅小籠包。

肉餡有黑松露粒

第二款係京醬肉絲
2020-04-14 137 浏览
見到樂天皇朝這麼多好評,今次叫外送就試試啦!由餐廳打單開始計,到食物送達大約45分鐘。 雖然外送公司現在用保溫袋盛載食物,但食物送到來的時候已涼了七至八成。所有食物都是用膠餐盒盛載。叫上海菜我一定會叫花素蒸餃。之前試過兩間店的素餃都覺得鹹了些,這店的餡料有味卻不鹹,餃子大小適中,餃子皮 算薄身,令我很滿意😋。有幾款小籠包,我揀最原始的原味小籠包。雖然涼了些少,但小籠包汁沒有凝固,還會流出來😄。 肉餡鮮嫩多汁,味道不錯😋!在兩款蒸品的膠盒上,有貼紙教你用微波爐翻熱,很細心呢! 另外還叫了菜肉雲吞豬骨湯拉麵。雲吞和湯盛載於同一長方形的膠盒裏,店員很細心的用保鮮紙把盒包好,以免湯溢出來。菜肉雲吞有五大隻,雲吞皮很滑,菜肉餡新鮮, 味道不錯。麵條是用幼身那種,豬骨湯味濃卻不鹹,還加了蔥粒。 只是拉麵的份量比我想像中少。整體來說,樂天皇朝的上海食物比較清淡,合我口味,吃完都不覺口渴。 下次會再惠顧😊。
見到樂天皇朝這麼多好評,今次叫外送就試試啦!

所有食物都是用膠餐盒盛載。
花素蒸餃

叫上海菜我一定會叫花素蒸餃。

之前試過兩間店的素餃都覺得鹹了些,

招牌原味小籠包

有幾款小籠包,我揀最原始的原味小籠包。

在兩款蒸品的膠盒上,有貼紙教你用微波爐翻熱,很細心呢!

另外還叫了菜肉雲吞豬骨湯拉麵。
菜肉雲吞有五大隻,雲吞皮很滑,菜肉餡新鮮, 味道不錯。

下次會再惠顧😊。

2020-04-14
外卖送餐