2022-12-28
近來多咗踏足東涌,行outlet又得去郊遊又得,呢間餐廳主打上海菜,好闊落光猛,仲有outdoor位置,唔係咁凍嘅話坐出去會好chill,今日個天都好藍~🔘原味小籠包六隻小籠包係招牌菜不嬲都出色,皮夠薄又有湯汁,今次冇點醋食,原汁原味都好正!!🔘竹炭流沙包賣相低調,冇掃一層金粉落去,但味道好有驚喜,個包軟熟,非常有流心效果而且好有鹹蛋黃味,之後再嚟相信流沙包會成為必點嘅食物!!🔘上海風味醬鴨第一感覺係醬鴨好適合用嚟做臘味飯😂,偏乾身有啲鹹香嘅味道,例牌嘅份量鴨肉唔算好多!!🔘上海炒年糕朋友想食炒年糕,年糕口感好軟糯,唔使太費力氣去咬,炒得均勻每片年糕都掛汁,配料有唔同蔬菜同肉絲,調味都唔錯!!🔘香煎豆沙鍋餅熱辣辣外皮超級脆,上枱之後要等一陣先可以食,紅豆蓉甜度剛好,份量適中唔會超級少!!🔘熱羅漢果茶唔太甜味道天然幾好,又可以清熱~
🔘原味小籠包六隻
🔘竹炭流沙包
🔘上海風味醬鴨
🔘上海炒年糕
🔘香煎豆沙鍋餅
🔘熱羅漢果茶
唔太甜味道天然幾好,又可以清熱~