2020-12-18 93 浏览
下午茶時段1430..人多,不用book 位。服務員態度良好、殷勤!地方寬大,因二人一枱,坐得舒服。食物款式多,由素壽司、羗醋蛋、到齋菜、炸物……尤如食平常buffet.味道非常有口感及賣相非常好。食物稍只暖……未夠熱。有各式飲品羅漢果茶、洛神花檸水、豆漿、湯、糖水。應有盡有!價錢有8折……平均$77/人,非常抵食,可以再試。
  • 醋蛋
  • 紫菜寿司
  • 炸煎堆
2020-12-17 222 浏览
自助素食晚餐在11月23號至11月30日有推廣全日7折優惠一聽見已經馬上打去book枱食buffet,今晚與家人一同兩人6:30pm來到食dinner,自助素食晚餐由18:00至23:00,90分鐘任食,原價每位$168,折實每位$134,每位贈送是日燉湯,今日有羊肚菌蟲草花栗子湯,及敬送了特色小食,今日特色小食是蜜桃咕嚕素肉。羊肚菌蟲草花栗子湯的湯料真是好足,用匙羹一舀起,看到有粟米、蟲草花、栗子、羊肚菌等......湯味濃郁又清甜,咕嚕素肉都是即炸,一咬開都好脆皮好甜又香脆,再夾件蜜桃肉,軟滑又有果甜,水準超高。每張枱都會供應即棄手套,在自助餐枱拎食物時需要配帶手套,很多客人都好自律配合餐廳的要求,同時拎食物或飲品時都必需要配帶口罩,店中服務員在自助餐區都不時提醒客人。飲品有羅漢果山楂水、洛神花檸檬水、豆漿、咖啡、普洱及鐵觀音等……飲品款式多,咖啡味道不太討好,所以都飲了一口就放棄。個人口味較喜歡泡下茶飲,個人推介必飲鐵觀音,茶葉微綠,茶葉的品質高,茶香味道清,順喉舒適。沙律區有水果,水果有切粒的西瓜及哈密瓜,還有沙律菜、包括有粟米粒、紫椰菜、鷹咀豆、三色藜麥、紅腰豆等.....到
自助素食晚餐在11月23號至11月30日有推廣全日7折優惠
每張枱都會供應即棄手套,在自助餐枱拎食物時需要配帶手套,很多客人都好自律配合餐廳的要求,同時拎食物或飲品時都必需要配帶口罩,店中服務員自助餐區都不時提醒客人。
羊肚菌蟲草花栗子湯
蜜桃咕嚕素肉
豆漿、水
飲品區
鐵觀音及普洱
咖啡
沙律區
到介紹下一些冷盤及小食區,冷盤有冷烏冬、中華沙律、酸薑皮蛋、陳醋雲耳、一口蕃薯、枝豆等......另外最吸睛的我相信是壽司壽司真是值得一試,賣相款式都好吸引,有三文魚壽司、腐皮壽司、燒粟米壽司、加州卷、吞拿魚壽司、紫菜卷等,店中設有wasabi 及日式醬油,真是好像吃緊真的魚生壽司般!!!
冷鳥冬
中華沙律、酸薑皮蛋、陳醋雲耳
壽司區
三文魚壽司(素)
又到各式熱葷區,炸物及點心當然是不少得,豬仔包賣相是都好可愛,一啖咬開完來是紅豆沙餡、包身都好香軟,幸好紅豆餡都不會好甜,吉列豬扒好香脆,上面有一些沙律醬,味道真是好像吉列豬扒,香脆內嫩,口感不俗。什錦薄餅餡是素火腿、粟米粒、什果粒等,口感都好特別,餅身都好脆口。炸芋茸地瓜丸好夠熱,炸至脆香且甜美。煎餃子的內饀主要都是甘筍、本耳粒、椰菜餡等....煎餃子外皮煎至脆口,都不會太膩,餡料都好足。還有一些炸芋絲春卷、香草焗法包、煎餃子、煙肉芝士大啡菇、蜜汁叉燒、煎生煎包、手抓餅、豆沙芝麻球等....
有讚的當然會有評價一般的食物,腐皮卷的外皮有點太韌,好難咬開。炸麵旁邊的醋太少,天婦羅的炸漿有點腍,又冇天婦羅汁,香草焗法包都是凍,味道晤太討好,希望店方多點留意改善。
煙肉芝士大啡菇、什錦薄餅
炸物及小食區
豬仔包、炸饅頭
手抓餅、腐皮卷
炸麵
豬仔豆沙包
吉列豬扒
吃過一些小食,都飲番個豬腳薑(素食)及素蛇羹,兩款的食品水準真不錯,豬脚薑醋甜美,而素蛇羹可以自行加一些薄脆,增加口感的層次,調較杰度得宜,有木耳絲、冬菇絲、蛋花等,未嚐真味就會以假當真的蛇羹。
豬腳薑(素食)
豬腳薑(素)
素蛇羹
踏入正式進攻食主食,每個熱爐大約分了兩隔盤,可放兩款菜式,所以熱葷的主食都不少,不過有些款式就不太吸引,咖哩四寶時蔬的咖喱的香又不夠香辣,蒸粟米及紫薯乾身又當咗一個菜式,薑汁芥蘭油鹽水菜心都焗到黃。
不過有些菜式都水準不錯,欖菜四季豆茶樹菇都好入味,茄子炆肉碎、蜜豆炒雜錦有素蝦、腰果,都不錯。瑞士汁炒河、生炒糯米飯、豉油皇腸粉味道都不錯,起碼都不會太油膩。豉油皇腸粉有一些銀芽、甘筍絲,有咀嚼感!
還有一些熱葷例如有雙菇炆羊腩(白蘿蔔)、鹿茸菌炆紹菜、上海烤麩、椰汁芋頭栗子南瓜、南乳豆卜蓮藕等......
薑汁芥蘭及油鹽水菜心
炒麵、瑞士汁炒河
鹵水豆腐、南乳豆卜蓮藕
椰汁芋頭栗子南瓜、咖哩四寶時蔬
鹿茸菌炆紹菜、上海烤麩
生炒糯米飯、豉油皇腸粉
蒸粟米及紫薯、雙菇炆羊腩(白蘿蔔)
甜品朱古力布朗尼、和菓子、紅豆沙、桂圓薑母桃膠芋圓糖水,桂圓薑母桃膠芋圓糖水的桃膠份量就較少,只吃到少許!
可讚味道是好食,芋圓煙韌彈牙,還吃到有雪耳,夠晒滋潤。
紅豆沙是最好食,紅豆夠腍又不會太甜,仲有百合,晤錯。
朱古力布朗尼、和菓子
桂圓薑母桃膠芋圓糖水
紅豆沙
環境夠大寬敞,都好舒適,自助區都指示都好清晰,有寫明含奶食品、蛋的食品及蔥蒜食品,會用顏色的label貼上食物名牌,迎合不同類素食的客人,讓客人自行選擇心儀素食。細心的服務抵讚!
食物水準都不錯,不過有點嫌甜品款式少了一些,水果refill 出來較慢,尾段就沒有食到水果。
炸物、小食可能一早煮好,所以食物晤夠熱的情況,可以有曬燈保持溫度會較好一些,所有有點美中不足,不過可讚食物款式都是走多元食物風格,會吸引了非素食的顧客一試食下素,滿足不同素食者或不是素食者的需求!
服務真是相當抵讚,有笑容又主動收碟。雖然是自助餐,但在自助區時,服務員都好主動協助客人,服務感到好helpful!!
2020-11-24
羊肚菌蟲草花栗子湯
蜜桃咕嚕素肉
飲品區
鐵觀音及普洱
中華沙律、酸薑皮蛋、陳醋雲耳
壽司區
三文魚壽司(素)
煙肉芝士大啡菇、什錦薄餅
鹿茸菌炆紹菜、上海烤麩
生炒糯米飯、豉油皇腸粉
朱古力布朗尼、和菓子
紅豆沙
-🦄樂園素食 ]-⚠️新開張優惠 即日至30/11全日都有7折⚠️午市正價平日係$78 折左$62⚠️晚市正價平日係$168 折左$118⚠️其他時間及價錢等資料請到FB/致電查詢⚠️IG只可以POST 10張相🥺想睇更多可以DM我-今次去咗銅鑼灣食呢間新開嘅素食自助餐🍴因為有開張優惠😳所以午市都只係62蚊😆而前幾日好誇張咁做緊半價優惠 只係45蚊🤯雖然今日去都唔係好多人😆但都建議先訂位😌餐廳供應嘅食物選擇都多同埋豐富👌🏻做到一般素食自助餐應該要有嘅水準😗我自己覺得佢由沙律前菜 到熱盤飲品都好足夠👍🏻-🔸沙律區🥗主要都係啲沙律菜同埋豆類嘅沙律🙈另外醬汁嘅選擇都好多🥰不過我就冇影到味道都正常👌🏻冇咩特別😂個人較鍾意食佢嘅熱盤-🔹壽司🍣前菜小食區🌱有好多素食嘅壽司都好特別😗雖然之前都食過一啲素食嘅三文魚🐟其實係搵蒟蒻製成😌味道方面唔似但口感都有啲啲相似嘅🤣壽司類都係食返佢啲小卷呀卷物會好啲🤭另外前菜方面有我最鍾意食嘅涼拌雲耳😛但雲耳完全冇味🤣完全唔辣🥺所以有啲失望😩不過佢又有我好鍾意食嘅番薯仔同中華沙律🥳所以其實壽司🍣同前菜區都幾岩我口味🙈🙈-🔸炸物🍤甜品區🍭炸物我就一樣都冇食到 個人唔好食煎炸嘢😌
🦄樂園素食 ]
⚠️新開張優惠 即日至30/11全日都有7折