2023-12-22 1174 浏览
踩入呢間著名既車仔麵鋪,空氣中馬上被一股混合嘅香味包圍住,喺度搵食嘅我,已經心思思想點我嘅麵喇🤤。首先,嗰碗牛腩車仔麵啊,牛腩嘅肉質夠腍夠爽口,入味得嚟又保持到啲肉嘅嚼勁,好夠哂份㗎!係我食過最好食嘅牛腩之一。嗱,再講講嗰碟鳳爪。鳳爪腍腍哋,入口即化,酸酸甜甜嘅醬汁,令人一啖再啖,正到炸裂!加埋滑滑嘅河粉,真係完美組合啊。嚟呢間鋪,一定要試下嗰個自家配方嘅湯底,啖啖鮮味,濃郁中又唔會太咸,掂過滿分呀!最後嘅大結局,就係嗰碗湯底炒麵。麵條鬆脆得嚟又吸收晒湯底精華,每啖都令人回味無窮,簡直一絕!整體黎講,呢間車仔麵鋪真係食得開心又滿足,而且氣氛啱晒夾雜吓食、吓傾計既香港街頭小食情懷。值得一試,推介!👍🍜😄

2023-12-09 1246 浏览
以往我平均每個月會食1-2次。今日嗌咗:豬紅牛肚韭菜豬肉餃米線再加菜底(今日是西洋菜) ,點知一大執頭髮喺啲菜裏面,立即要求換。姐姐見到後佢都好尷尬,講完唔好意思後就話換碗新的脾我。之後新嘅一碗啲餸相比上一碗少都算,第一啖咬韭菜豬肉餃有異味道@@ 最後成碗我都唔敢食俾錢走。俾錢時同佢哋反映第一碗有一大執頭髮,第二碗啲豬肉韭菜餃就有異味,收錢過小姐錢照收,然後同我講我佢同廚房講吓…. 完。從此之後唔會再食:(
以往我平均每個月會食1-2次。
对香港茶餐厅的服务态度我是有预见的,所以我要求极低,提前做好功课,速度点菜,准备现金,绝不麻烦服务生,绝不玻璃心。不过即使这样态度还是很差,香港所有餐厅里态度最差的一家,点餐因为听不太懂粤语,问了一句,看着太婆对着我翻白眼,环境拥挤,随时要让位置方便走路,最主要是味道相当普通。随便一家牛腩店都有的味道,而且很咸,这个味道不值得去受气。发出来给大陆同胞避雷。不要好奇,不要为了打卡网红店影响自己心情。
2023-11-11 820 浏览
今日收工去咗糖街度食好出名嘅車仔麵,眾所周知入面嘅職員態度唔良好,衛生環境都唔係話好好,而且環境好迫,最好唔好shopping完先去食呢間嘢。我個人認為呢間車仔麵嘅湯底好濃,食物嘅款式都好多,例如第一次見到有粉腸呢款餸。想食嘅可以試吓。
想食嘅可以試吓。

2022-07-20
2023-10-28 1044 浏览
全間舖的職員態度極差,我本身食咗二十年,以往的態度都唔係十分好,但現在的員工比以前更加不堪,如果你話要人坐埋一邊唔緊要,但係可以客氣啲,但一句叫人坐埋一邊阻住佢行路我哋要做生意㗎,咁係咩態度呢?仲要係咁趕客走的,你要做生意都要有基本服務態度,你無客嚟你都無生意做,況且而家唔係得你一間車仔麵,現在比以前食物已經差了份量也少了,但價錢貴好多。仲要話人有錢人就唔好係度食。食嘢啫,食都要食到受你氣。我這位老顧客,而家唔會再幫襯你哋。唔係要你什麼好的服務,只係基本嘢,唔係食嘢食到要比返你們鬧㗎。
2023-10-26 741 浏览
朋友推介呢間車仔麵,所以特登來試.平日下午4:30,都有八成入座,唔少遊客.點左一份粗麵,牛根,豬大腸,豬紅,蘿蔔.第一啖湯,有d失望,其實冇我想像中咁濃,咁好飲.對我來講,飲唔出個腩汁有咩咁特別,反而味精都唔少,我都冇乜點飲湯,食完都比較口渴相反,佢d配料我覺得相對出色.牛根-炆得夠入味又夠腍豬大腸-入味同埋冇異味豬紅-好嫩滑蘿蔔-超級甜,冇渣麵就一般般,有d碎辣椒油係幾香嘅ps,店員嘅態度又唔係好差總結,配料幾出色既,價錢唔算特別貴,行經想食或者會食既.但唔會專登嚟食啦
點左一份粗麵,牛根,豬大腸,豬紅,蘿蔔.

相反,佢d配料我覺得相對出色.

牛根-炆得夠入味又夠腍
豬大腸-入味同埋冇異味
豬紅-好嫩滑
蘿蔔-超級甜,冇渣

麵就一般般,有d碎

辣椒油係幾香嘅

ps,店員嘅態度又唔係好差

2023-10-26
  • 蘿蔔
2023-10-26 749 浏览
鐘意尼間嘢嘅老顧客,睇埋我尼段,唸下應唔應該縱容店家啦。埋單之前,一切正常。都明白佢地生意好唔憂做,態度都會好一般甚至惡劣,都理解,但接落黎發生嘅一切,超出我想像。有個女店員講左價錢俾我聽之後,我搵緊散紙,跟住女店員響我隔離等我,佢有睇住我一陣,於是我自然覺得直接擺張台度就得。我都黎過好多次,一般情況下,我會將錢遞俾門口收錢個阿婆,咁會禮貌啲。今次我個座位就響門口收銀處側邊,加上個女店員有望住我,於是我就直接擺台,跟著起身走。女店員過左一陣,就拎左啲錢。尼個時候,有個凶神惡煞嘅,50幾歲,身材中等偏瘦嘅男店員,突然大聲斥責我,話唔好將現金擺檯面。其實當時我已經出到門口,唸住算啦,走先,費事吵,就繼續默不做聲出左門口。點知果個男店員,可能覺得我聽唔到(咁大聲,聾嘅都聽到),跟左我出黎門口,企響我面前,繼續凶神惡煞,七情上面咁,超級大聲咁鬧我,唔好將錢擺台面!當我傻嘅咩,佛都有火啦,於是我都大聲回應,咁後黎佢地都攞左錢,問佢依家想點。真搞笑,兩個人,起條街度大聲對罵左幾句(冇爆粗口),有排隊食客可能都慣左,都冇望過黎。之後佢當然都冇喐手,我當然都冇,假如佢喐手,我都唔驚。
鐘意尼間嘢嘅老顧客,睇埋我尼段,唸下應唔應該縱容店家啦。
之後佢當然都冇喐手,我當然都冇,假如佢喐手,我都唔驚。
「遊客來港必去 !」住銅鑼灣既嘅人一定識呢間車仔麵,呢間係我港島區至愛,店家由小攤車起家,以前係非常狹窄嘅後巷賣麵。賣點係湯底充滿濃郁嘅腩汁,如果你喜歡重口味一定鍾意食,仲會有少少菜,如果食開清淡可能會覺得鹹,食完會有少少口渴。雞翼尖 - 鎮店之寶家傳滷水汁,軟嫩一口骨肉分離。蘿蔔 - 吸收晒湯底嘅醬汁,超淋豬紅 - 算滑,無血臭味豬皮 - 爽口堂食最低消費 $38,只接受現金,一但下單就不可以加料。服務一般般,但比以前態度好咗好多,有時都會講小心和唔該.........冇期望就唔會有失望。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️唔怕口渴真係好食!聽講過有人食到肚柯,個我腸胃夠硬淨,從未試過肚柯。-
「遊客來港必去 !」

雞翼尖 - 鎮店之寶家傳滷水汁,軟嫩一口骨肉分離。
蘿蔔 - 吸收晒湯底嘅醬汁,超淋
豬紅 - 算滑,無血臭味
豬皮 - 爽口

堂食最低消費 $38,只接受現金,一但下單就不可以加料。

冇期望就唔會有失望。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
呢間麵鋪啲侍應越黎越冇禮貌,我都已經唔該前唔該後啦,換黎都要比阿姐口中碎碎念⋯⋯⋯話我好叫佢抹檯,張檯濕架,上手用完張檯污糟左濕左,抹乾淨比下手客都好合理呀,我忍住扮忍唔到😞 仲有,眼見其他遊客想叫三餸麵,你幫人叫一餸再單點其他餸,埋單三餸咪最多110左右,又幫人加碟咖哩汁,又單點,埋單成170蚊,真係呃人呃到咁都得!眼見其他侍應態度都係好差咁對客,問多句都口黑面黑,又受氣又會比人呃既鋪頭,食物味道濃到一個點,以前都冇咁差,越做越差,我就唔會再去喇👎🏼👎🏼👎🏼
榮記粉麵係各大車仔麵關注組都係咁比人吹奏,又咩香港第一車仔麵又點咁,我卻要坦白地說,呢間野在我的味覺中完全唔好食。首先,麵的湯底都係D開粉既貨色,完全的死咸和油膩,除左令人感到沉重和不舒服之外,令使我感到不易消化。其次,麵條都係入貨既,無特色無彈既位,亦都無賣點。此外,車仔麵的配料也讓我感到失望。大雜,雖然多樣,但似係浸左好耐,d食材霉霉地,缺乏層次感和豐富的口味。具體個別食材既口感1)牛丸唔彈牙,普通街市貨2)豬紅又散,無趙口3)豬皮有陣臭味4)牛肚擺左好耐,梅左全部食材都切到碎哂,唔彈牙亦無𡁻口總括,無唔會有下次。
其次,麵條都係入貨既,無特色無彈既位,亦都無賣點。
具體個別食材既口感
1)牛丸唔彈牙,普通街市貨
2)豬紅又散,無趙口
3)豬皮有陣臭味
4)牛肚擺左好耐,梅左
全部食材都切到碎哂,唔彈牙亦無𡁻口
總括,無唔會有下次。

2023-08-15
2023-08-07 842 浏览
今日出開銅鑼灣行街,平時食開果檔車仔麵冇開,所以試吓同區另一間人氣車仔麵檔,星期日嘅中午去到確實係幾長人龍,的確係有啲期待,我地等左大概30分鐘先入到去,我同男友嗌左一碗各式雜粉同一碗4餸麵。簡單嚟講:湯底好深色好咸、蘿白切到太細粒好碎濕濕、豬頸肉係白灼口感一般、牛腩好鞋、其他嘅餸味道正常,但亦冇特別好味。埋單剛好$100,只可以講,呢個價錢食2碗冇乜特別嘅車仔麵,又排長龍⋯我覺得性價比就一般囉😬
2023-08-06
2023-08-01 675 浏览
-呢間店我由中學食到依家,一向都有人等位,依家更加要排隊,起碼排30分鐘,不過如果一個人就通常可以即入。呢間店湯底係靈魂,個湯超級濃郁,本身包咗腩汁同埋冬菜,如果唔要要提早講聲,食完你會覺得有少少口乾,但亦都會食過返尋味。另外點咗餸就唔可以隨便加餸,推介食豬紅大腸蘿蔔,仲有雞尖。如果你係重口味嘅人士,其實樣樣配料都好食。另外,就算冇點菜,都會配搭少少菜俾你。呢度埋單仲係用傳統方式,店員講咗幾錢你就去櫃檯嗰度俾,佢哋要數口好好先做到。

• 蘿蔔
  • 美味雞翼尖
第一次吃着实有点惊艳!看了食评讨厌甜的人可以跟老板说一下口味淡一些不要太甜,依然非常好吃料足、汤底点辣、建议天气不热的时候去吃,不然会很影响心情和口味,不要错过一家好店
第一次吃着实有点惊艳!
  • 三餸車仔麵
  • 車仔麵
2023-06-02 1638 浏览
這一家是刷到小紅書好多人介紹噢看上去都幾吸引咁 就穩咗日去啦搜咗下先知原来都几出名 系我知道得太迟哈哈哈-主要系聽聞湯底濃郁上頭就特別啱曬我呢d重口味人士-因為想試多一點 就選了一個油面一個河粉河粉會相對入味一些 都算OK噶-配料就唔洗多讲啦 自己喜歡吃乜嘢就點有幾樣我覺得系必點噶 魷魚 豬紅 墨魚丸 豬大腸其他就真系睇个人爱好啦-不過呢 服務的確唔系话十分之好比較暴躁又會吼人-🐷📍:榮記粉面銅鑼灣糖街27號A地下
這一家是刷到小紅書好多人介紹噢
🐷📍:榮記粉面
銅鑼灣糖街27號A地下
餐牌價格可以睇呢度
2023-05-25 1052 浏览
叫我坐係走廊位 啲人行出行入 食一碗面俾人撞十次極級差體驗🙄🙄 搞到我勁快食完拿拿林走 臨尾仲要我一個人食想收我兩碗錢 同我用普通話收 真係當左我水魚七 八年前食過一次 想再去食 食物比以前差左好多 真係唔想再幫襯貼錢買難受
叫我坐係走廊位 啲人行出行入 食一碗面俾人撞十次
極級差體驗🙄🙄 搞到我勁快食完拿拿林走